Ict-storing SNS Bank zorgt voor vertraagde transacties

SNS Bank kampt met een storing waardoor betalingen later worden verwerkt. Daardoor zijn de overboekingen op rekeningen van veel SNS-klanten nog niet bijgeschreven. Eerder kampte ING al met vergelijkbare problemen.

sns bankDe problemen hebben betrekking op betalingen van andere banken die naar SNS-rekeningen zijn overgemaakt, zo zegt een woordvoerder van de bank tegenover De Telegraaf. De problemen worden veroorzaakt door een 'verkeerd bestand' waardoor 30.000 transacties niet kunnen worden betaald. De bank hoopt de problemen hopelijk vandaag, maar uiterlijk morgen op te lossen.

Woensdag kampte ING al met een storing waardoor de saldo's en transacties van gebruikers niet worden weergegeven. Veel klanten misten geld en sommigen konden zelfs niet pinnen. Dat kwam doordat een bestand met betalingsgegevens 'verkeerd was ingelezen'.

Door Joost Schellevis

Redacteur

04-04-2013 • 16:49

56

Reacties (56)

56
51
34
7
1
1
Wijzig sortering
Het ligt voor de hand om equens hierbij te betrekken, ware het niet dat via SEPA CORE &B2B (In en excasso SEPA SDD & SCT) equens niet langer een rol speelt. Zonder dat veel mensen zich hier bewust van zijn, wordt op de achtergrond zowel bij banken alsmede grote bedrijven hard gewerkt om hun betalingsverkeer over te zetten naar de SEPA betaalwijzen. Denk aan de spotjes over het IBAN nummer (in NL 18 tekens) en de vele internetbankieren adresboeken die "geIBANiseerd" zijn de afgelopen tijd.

Voor bedrijven en banken betekent dit het aanpassen van systemen om het nieuwe type betaalbestand te kunnen verwerken, vaak in testomgevingen getest(waar mogelijk). Ook het kunnen opleveren van nieuwe digitale bankafschriften waarin de SEPA transacties op postniveau worden teruggegeven aan de bedrijven.

Of de diverse storingen SEPA gerelateerd zijn kunnen alleen de insiders bij de banken bevestigen, ik vind het (vanuit een grote retailer) wel erg opvallend. Voor de liefhebbers; via google is genoeg info te vinden over SEPA voor retail (deadline 1-07-2013, B2B 1-02-2014) en de ISO standaarden + diverse rulebooks die vanuit de Europese commissie beschikbaar zijn gesteld.
Gezien klanten hun (reguliere) incasso's nogmaals afgeschreven zagen worden en reserveringen op PIN betalingen niet goed verwerkt waren, had dit niet met SEPA transactieverkeer te maken.
Anoniem: 428562 4 april 2013 20:48
Heb een tijdje buitenlandse betalingen uitgevoerd voor een groot Nederlands bedrijf.

De bestanden kwamen uit een database maar waren niet altijd foutloos. Soms was de locatie van de ontvangende bank vergeten of een landcode niet goed. Het pakket van de bank waar de gegevens ingelezen werden gaf dan een foutcode waarna het uitzoekwerk naar de oorzaak begon.

De fout vinden in een bestand met 500 betalingen kon zomaar een halve dag duren. Wanneer je fouten moet zoeken in 30.000 betalingen vind ik het knap dat ze het zo snel hebben geklaard.

In de financiële wereld is er heel veel geautomatiseerd maar het zal je verbazen hoeveel dingen nog steeds op een houtje touwtje manier zijn geregeld.
Het is Equens die het betalingsverkeer afhandelt en die de betalingsgegevens aanlevert. van ING, SNS & Rabo. Ik mag het niet zeggen, maar ik vermoed dat de storing daar vandaan komt. Opvallend is dat alleen ABN AMRO niet getroffen lijkt te zijn.
Het is Equens die het betalingsverkeer afhandelt (..). maar ik vermoed dat de storing daar vandaan komt. Opvallend is dat alleen ABN AMRO niet getroffen lijkt te zijn.
Die storingen zijn totaal verschillend van aard. Beetje bizarre redenering om dan Equens als de bron van alle ellende aan te wijzen. Het enige echt gemeenschappelijke aan die drie storingen is dat ze kort na elkaar optreden en de media gehaald hebben.

Storingen in grote, complexe systemen komen nou eenmaal vrij regelmatig voor, ook bij systemen waar genoeg geld achter zit om zich goede spullen en goede mensen te veroorloven. Het is kennelijk onvermijdelijk. Ook dit soort clusters van storingen zie je vaker, en doorgaans zit er niets anders achter dan toeval. Kijk maar eens hier voor een overzicht van storingen zonder het 'in de media' filter. De grootbanken hebben allemaal een paar storingen gehad de afgelopen paar weken, en allicht dat er den eens wat samenvalt. Alleen de kleintjes doen het veel beter.
Anoniem: 494461 @007901jfc4 april 2013 18:23
Dat gaat natuurlijk niet op, omdat we het nu hebben over april 2013, en dat bericht is van november 2012. Heeft niks te maken met het feit dat op dit moment Equens (misschien) onder vuur ligt.
Misschien loop ik wat hard van stapel, maar de kans dat dit soort storingen 3 banken (Rabo misschien in mindere mate) raakt in korte tijd is toch niet te wijten aan toeval?
Misschien loop ik wat hard van stapel, maar de kans dat dit soort storingen 3 banken (Rabo misschien in mindere mate) raakt in korte tijd is toch niet te wijten aan toeval?
Wat voor storing heeft de rabo dan geraakt? Ik hoor meer mensen hier erover, maar was het bij de rabo niet gewoon simpel dat 90% van de klanten tegelijk wilde inloggen om te kijken of er ook storing was bij de rabo?

Volgens mij had ING storing en werd daardoor inloggen bij Rabo en de anderen lastiger doordat iedereen wilde weten of die nog wel geld had. Dat zijn denk ik dingen waar je niks aan kan doen, behalve extreem veel overcapaciteit hebben, maar om dat dan een storing te noemen klopt dan weer niet naar mijn mening.

ING had een grote storing en nu SNS dus, de anderen (nog) niet, benieuwd of SNS het netter oplost dan de ING qua informatie voorziening aan de klanten.

hmm kennelijk toch ook bij de rabo, maar wel veel minder dan bij ING, hopen dat het nu dan maar weer klaar is en begint wel op te vallen dit, Commerzbank (duitsland) doet het nog wel verder ook niks gehoord hier dus als het iets van buitenaf is is het gericht op NL.

[Reactie gewijzigd door CDL76 op 30 juli 2024 00:32]

Rabo had wel degelijk storingen op internet bankieren kort geleden
ik had geld gestort op mijn rekening en normaal staat dat er dan direct op dit keer moest ik ruim 3 dagen wachten voordat het er juist op stond maar de klanteservice zij wel dat geld al gestort was


had niks te maken met of er teveel mensen op de website zaten
dit was alleen regio utrecht.
flevoland werkte prima of het toeval is of niet weet ik niet maar het was niet landelijk zoals bij andere banken.
nee heb van enkele mensen gehoord dat rabo ook dubbele afschriften waren gedaan. als er heel veel mensen inloggen wordt het alleen maar heel erg sloom.
Anoniem: 114278 @DrSnuggles4 april 2013 17:07
Dat lijkt mij ook, denkelijk is er iets heel anders aan de hand en wordt dit pas veel later bekend gemaakt zoals gewoonlijk.

Zowieso vreemd dat Rabo zegt dat de storing niets met de ING storing van doen heeft: Storing Rabobank los van ING" dat wekt de indruk dat het juist wel zo is.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 30 juli 2024 00:32]

Misschien loop ik wat hard van stapel, maar de kans dat dit soort storingen 3 banken (Rabo misschien in mindere mate) raakt in korte tijd is toch niet te wijten aan toeval?
Wel als de echte storing bij de centrale betalingsprovider (Equens) zit. Geen idee of dat zo is, maar een stapeltje omgevallen en opnieuw afgespeelde transacties bij zo'n centraal punt kan dit prima verklaren.
*Badumtss* :D

ING
Bitcoin
SNS
Rabo

Triodos next?

[Reactie gewijzigd door Sando op 30 juli 2024 00:32]

Anoniem: 314471 @Sando4 april 2013 17:10
spuit 11.. bitcoin is geen bank. Dit is net zoiets als zeggen dat de dollar offline is gehaald door hackers.

OT: wel erg toevallig dit. Verkeerd bestand ingelezen? Vreemde verklaring net als ING.. Alsof alle transacties als CSV bestand op CDROM naar andere banken worden gestuurd.. Sorry CD van gisteren ingelezen..

Jammer dat de banken niet een nette verklaring hebben.. Dit klinkt nogal onprofessioneel "verkeerd bestand". Misschien zijn ze nog een beetje van de oude stempel daar hoog in de toren..

Het digitale tijdperk is aan de ene kant een fantastische vooruitgang voor banken en aan de andere kant maken ze er over het algemeen slecht gebruik van. Veel storingen, fouten, inbraken, onveilige inlogmethoden.. Volgens mij kost dit veel geld, maar altijd minder dan vroeger.

Vroeger kon je naar de bank werd je geholpen door het personeel, gratis. Nu hebben ze het (in ons belang ahum) makkelijker gemaakt met internetbankieren, niet gratis, onveilig en onbetrouwbaar. Maar wel alle kantoren sluiten en al het bijhorende personeel weg doen (in wiens belang?).
'Wat een sensatie allemaal, als je een beetje nadenkt kun je reconstrueren wat er misgaat'

Het is Equens die het betalingsverkeer afhandelt en die de betalingsgegevens aanlevert. van ING, SNS & Rabo. Het zou best kunnen dat de storing daar vandaan komt. Het zal niet de eerste keer zijn dat een corrupt bestand geleverd wordt, dat dat gepoogd wordt te herstellen waardoor dubbele afschrijvingen ontstaan. Waarna weer alles hersteld moet worden.

Bankieren is de afgelopen jaren goedkoper geworden. Veel oude transactiekosten zoals voor het versturen van overschrijvingsformulieren zijn vervallen. Ook is frauderen moeilijker geworden, en de kans op human error en daarmee het bankieren stukken veiliger.
De banksystemen zijn uitgebreid, de transactietijden tussen banken onderling zijn verkleind. En waar je vroeger rond 23:00 voor een gesloten deur stond bij 'girotel' kun je nu 24/7 bankieren, maar het banksysteem tussen banken onderling is afgelopen 40 jaar hetzelfde en minstens net zo betrouwbaar geweest.

Een ding weet ik wel zeker, (ondanks deze storingen waardoor je een paar uur niet kan bankieren) bankieren anno 1990 willen we niet.

[Reactie gewijzigd door 3x3 op 30 juli 2024 00:32]

Leuke theorie, maar de storing van Rabo was geen probleem met het saldo, gewoon een verminderde beschikbaarheid van sommige functionaliteiten (zoals bijvoorbeeld het bestellen van cash geld voor ondernemers) nadat je in internetbankieren was ingelogd.
't zal je misschien verbazen, maar file transfers zijn aan de orde van de dag binnen banken. Niet via ftp of bittorent, maar bijvoorbeeld via pakketten zoals Connect:Direct of wmqfte (beide van IBM inmiddels) of XFB van Axway. Betalingen tussen banken verlopen via bijvoorbeeld SWIFT of Sepa. Onder water is dit XML.

Ik denk dat hier geen sprake is van een verkeerd bestand (alhoewel, het zou heel knullig maar niet onmogelijk zijn als een bestand bedoeld voor de acceptatie omgeving per ongeluk in productie is terecht gekomen), maar wat als een bestand corrupt is geraakt en hierdoor een en ander vertraagd raakt.

Ik kan best begrijpen dat de voorlichter het daadwerkelijke probleem omschrijft als "verkeerd bestand ingelezen". Dit zou best wel een goede omschrijving van het probleem kunnen zijn, en een meer gedetailleerde verklaring wordt al gauw te technisch en loopt dus het risico verkeerd begrepen te worden in de media.

NB: Ik werk niet bij de ING (ben sinds gisteren wel ervarings-deskundige in deze case :) ), dus bovenstaande is niet op feiten gebaseerd, maar zou dat wel kunnen zijn.
Dat zijn vrij specifieke pakketten die je noemd!
Bankieren is nog nooit gratis geweest. Denk eens na over de definitie van gratis.
De postbank gaf nooit rente op de betaalrekening, en was daardoor 'gratis. Niet dus. Je hoefde alleen geen jaarlijkse bijdrage te betalen, maar die kregen zij doordat zij zelf de rente opstreken.

Zeggen dat iets gratis is, is dus zeggen dat ze voor niets werken. Dat doet niemand. Niets is gratis. Het moet ergens vandaan komen en een bedrijf krijgt geld door klanten, dus betalen die er ALTIJD voor.

De zon is gratis, maar straks gaat Shell het voor elkaar krijgen dat we voor zonne-energie moeten gaan betalen, mark my words... ;)
De verklaring is compleet plausibel. Transactieverwerking gaat middels bestanden die banken ontvangen vanuit een clearing house zoals Equens. Een verkeerd of dubbel ingelezen bestand zorgt dus voor dubbele transacties, of voor reserveringen van PIN betalingen die niet of dubbel bevestigd worden.
verkeerd bestand en bestand verkeerd is een groot verschil;)
spuit 11.. bitcoin is geen bank. Dit is net zoiets als zeggen dat de dollar offline is gehaald door hackers.
spuit11.. bitcoin is een valuta, en er was een probleem met het financiële systeem van digitale kluisjes. Zie het linkje. Het past perfect in het lijstje problemen met financiele middelen van de afgelopen dagen. :)
Ach, ipv transactie verzenden, opslaan als PDF....and it`s gone.... :P
Vergeet niet abn amro, die missen we tot nu nog in het rijtje van storingen van afgelopen weken, en wat kleinere banken zoals triodos en Friesland bank.

ABN AMRO zal wel de volgende kandidaat hiervoor.
ABN Amro was drie dagen geleden al aan de beurt, lees ik net.
Friesland bank is trouwens (sinds niet zo lang) van de Rabobank. :)
ING: "het is geen hack" - riiiight.
De ING is schijnbaar niet gehacked, mogelijk Equins. Maar niet de ING
heeft natuurlijk alles te maken met de wijziging van rekeningnummers naar IBAN. bedrijven sturen incorrecte betaalbestanden waardoor de slechte systemen die bij de banken draaien klappen. kan niet missen
tuurlijk en dat gebeurdt allemaal in dezelfde week op volgorde?

optie 2 heeft het misschien wat te maken met het feit dat de klok afgelopen weekend verzet is
Vindt het in ieder geval aannemelijker zoals onzin als "vertagingen" en "verkeerde bestanden", het eerste veroorzaakt namelijk geen onlogische saldo's (zoals een ton op je rekening) het laatste kan makkelijk opgelost worden met een back-up (wat bij een bank heel snel moet kunnen lijkt me).
Bij bank kan je juist niet snel een backup terugzetten, als dat makkelijk zou kunnen zou je de hele bodem onder digitaal bankieren weghalen.

Als een bank een belegging op de AEX doet van 100 miljoen dan zit niemand er op te wachten dat de bank een uur later een backup terug kan zetten en er 100 miljoen uit het niets gecreeerd is.
Optie 3: ING had intern betalingen dubbel verwerkt waardoor sommige klanten in het rood gingen. Dat maakt het ook mogelijk dat ING betaal opdrachten naar andere banken dubbel heeft verstuurd..

Mogelijk heeft de SNS bank een 'correctie' bestand ontvangen welke niet goed is verwerkt en waardoor andere batch bestanden in de queue blijven staan of erg vertraagd worden verwerkt.

Banken werken intern al sinds 2009 met IBAN nummers. Nu is enkel de wijziging gemaakt dat de IBAN ook zichtbaar is voor consumenten. Betaalbestanden zoals SEPA werken allang met IBAN nummers. Tot 2014 kun je zowel de 'oude' rekeningnummers gebruiken als de IBAN en vanaf 1-1-2014 worden alleen nog maar IBAN nummers geaccepteerd..

Je kunt het vergelijken met de periode tussen 1-1-2002 en 1-7-2002 toen je zowel de Gulden als de Euro als munt kon gebruiken in winkels.
Rabo had gisteravond trouwens ook een storing hoor! internetbankieren heeft een tijdje niet gewerkt.
Dus idd ING, Rabo en SNS (en dan nog Bitcoin)... Kan haast geen toeval zijn lijkt me
.
Edit: is al eerder genoemd zie ik, excuus

[Reactie gewijzigd door Defnosh op 30 juli 2024 00:32]

Gelukkig geen last van de ING storing gehad...veel internet verkeer voor de banken tegenwoordig, dus kans op storing groter zou niet mogen maar helaas, Rabo heeft het idd minder maar hun pasjes zijn vaak een probleem, deze weigeren regelmatig in betaal automaten, in mijn eigen ervaring.
Het pasjesprobleem heb ik ook vaak bij ing gehad. Zei gaven de schuld aan de kaartautomaten van de NS.
Nu ben ik gestopt met het reizen van openbaar vervoer en het probleem is opgelost.:P
De Rabobank heeft ook al storing vandaag:http://www.allestoringen.nl/storing/rabobank...
Nu de ABN nog en het rijtje is compleet.
Goh... wat een "toevallige samenloop van omstandigheden" toch weer... en helemaal niets in Duitsland en Belgie?
Ik vraag me of de Izz ad-Din al-Qassam hier iets mee te maken heeft ( http://www.scmagazine.com...for-banks/article/275475/ ).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.