HP brengt goedkope all-in-one met Ubuntu uit

HP heeft een nieuwe all-in-one aangekondigd die op Ubuntu draait en een relatief lage prijs heeft. Het gaat om de Pavilion 20, een all-in-one die eerder al met Windows 8 op de markt is gebracht. Voor het apparaat moet omgerekend ongeveer 400 euro worden betaald.

Het apparaat staat onder andere op de Britse site van HP en is een variant op de Windows-versie van de Pavilion 20, die voor een prijs van omgerekend bijna 580 euro wordt aangeboden. De nieuwe Ubuntu-versie beschikt over een AMD-processor met typenummer E1-1200 met twee kernen en een kloksnelheid van 1,4GHz. Het ram bedraagt 4GB, maar kan uitgebreid worden naar 8GB. Het scherm heeft een diagonaal van 20" met resolutie van 1600x900 pixels en voor opslag is een 500GB hdd ingebouwd.

HP biedt de nieuwe Pavilion 20 met Ubuntu per direct aan op zijn website, waarvoor klanten ongeveer 400 euro moeten betalen. Volgens Omg Ubuntu is het de eerste keer dat HP op Ubuntu gebaseerde hardware in Europa aanbiedt. Eerder deed de fabrikant dit al wel in China.

De Pavilion 20 wordt in Nederland al verkocht, maar daarbij gaat het wel om de versie met Windows 8. Het is mogelijk dat de Ubuntu-variant binnenkort ook verkrijgbaar is.

HP Pavilion 20

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

04-03-2013 • 19:43

55

Reacties (55)

55
54
33
2
0
13
Wijzig sortering
Qua design is het ook niet echt een topmodel. Maar dat zal een mening blijven.

Ik vind wel dat Ubuntu erg leuk mee probeert te komen met de hoofd-OS-en maar vraag me wel af waarom ze dit niet eerder hebben gedaan, mogelijk omdat de fabrikanten dit niet aan durfden.

Toch geen verkeerde all-in-one. Heb er alleen een vreemd gevoel bij, ik kan niet brengen op welke doelgroep dit gericht is. Ubuntu geeft nogal wat technischer of basic home systeem en voor de prijs/specs zou het meer bij een home-systeem zijn. Maar aangezien iedereen naar tablets wilt gaan vraag ik me af of hier vraag voor is.
Anoniem: 449164 @Cheap Apps4 maart 2013 19:53
Ik denk dat er ongeveer hetzelfde gebeurt in de computerwereld als in de telecomwereld, in de telecomsector willen ze van de dominante positie van Android af waardoor er allemaal nieuwe OS'en worden uitgebracht en gebruikt door bedrijven.

Na Windows 8 gebeurt er in de pc markt iets vergelijkbaars, Valve gaat massaal over op Linux e.d. en er worden door progamma's zoals Wine genoeg progamma's voor Ubuntu uitgebracht.
Ik denk dat je hier inderdaad de spijker op z'n kop slaat. Microsoft is met de Surface gaan concurreren met de OEMs en die laatsten zijn daar niet bepaald blij. De OEMs zijn volledig overgeleverd aan de grillen van MS en hun enige optie om daar verandering in te brengen zijn dit soort initiatieven.

Gezien de tegenvallende verkopen van Windows 8 (en eigenlijk de hele PC-markt), de opkomst van niet-Windows OS'en op tablets en smartphones, de steeds kleinere afhankelijkheid van Windows door een steeds verdere verschuiving naar web applicaties, en inderdaad de extra geloofwaardigheid van Linux door initiatieven zoals die van Valve, zou ik zeggen dat de tijd er meer en meer rijp voor is.
Vergeet niet Windows RT, daarmee heeft Microsoft ook Intel even wakker geschud...
Nu nog de vraag wie gaat Microsoft wakker schudden met hun arrogantie?
Ik denk dat je dit verkeerd ziet. Microsoft heeft niet de bedoeling gehad om de OEM makers te schofferen. Het is juist andersom.

Microsoft heeft de tablets enkel en alleen gemaakt om te laten tonen wat er allemaal mogelijk is, en omdat de huidige premium merken er niet in slagen om antwoorden te vinden op Apple hun successen.

Ik hoor het allemaal wel graag hier bij tweakers op het dure apple, maar tot op heden heeft er bijna niemand een antwoord op de MacBook Air, en pas nu na bijna 5! later zijn er eindelijk wat alternatieven.

Hoe lang heeft het geduurd voordat iemand een antwoord had op de iPad? En dan nog nota bene enkel en alleen door Samsung werd aangedurft. Maar wat presteert DELL, HP, ACER, ASUS nog op deze markt?

Ik zal het woord laten vallen, maar de enigste die op de markt nog durft innoveren is Apple en Samsung. De OEM markt klapt dicht op zijn eigen standaard ontwerp. En Microsoft had hier gelijk om deze wakker te schudden en een deftig platform als standaard te zetten voor zijn tablets. Anders lopen ze weer in de val van Windows Phone, waar de OEMS inferieure hardware gebruikte om hun product in te steken.
Ik vind wel dat Ubuntu erg leuk mee probeert te komen met de hoofd-OS-en maar vraag me wel af waarom ze dit niet eerder hebben gedaan, mogelijk omdat de fabrikanten dit niet aan durfden.
Dit is inderdaad omdat de fabrikanten dat niet willen/aandurven omdat zij op hun beurt zien dat er weinig vraag naar is. Dit laatste is echter volgens mij flink aan het veranderen. Mensen vinden Linux langzaamaan niet meer zo "eng". Immers, Android is ook Linux, dus dan kan het schijnbaar wel zonder enge commando's in te geven.

Ikzelf draai nu een jaar of 5 Ubuntu en vind het heerlijk. Geen gezeik met updates (alles gebeurt automatisch), geen virusscanners of firewalls nodig, en naar mijn mening gebruikersvriendelijker dan Windows. Om mij heen gaan er (onder mijn invloed) langzaam maar zeker steeds meer mensen over op Linux. Mijn zus omdat ze eindeloos veel virussen had, mijn vriendin omdat haar computer niet meer vooruit te branden was, en een vriend omdat hij het er gewoon wel "slick" uit vond zien.

Alhoewel dat al veel is aangekondigd, voorzie ik de komende 5 jaar echt wel een revolutie wat betreft Linux op consumenten PC's. Zie ook bijvoorbeeld dit soort foto's van winkels in China
Windows update ook automatisch, 3th party programma's inderdaad niet altijd maar daar kan Microsoft niet veel aan doen. En leg even uit waarom ik op een Linux machine geen firewall nodig heb |:( Ik gebruik zelf Windows en Linux maar beide hebben gewoon een firewall nodig, ik hou er niet zo van als al mijn poorten open staan.

@Visgek82: Een emulator emuleert hardware, wine emuleert geen hardware het vertaalt alleen hardware request (Direct3D naar OpenGL). Heb zelf ook wel een een game getest met wine en de framerate was maar een fractie lager dan in Windows, en er is genoeg informatie te vinden over andere mensen die maar een paar frames lager uit kwamen of zelf hogere framerates haalden. Dus over het inleveren van 50% of meer gaat niet echt op. Het klinkt meer alsof je het zelf niet eens geprobeerd hebt.

[Reactie gewijzigd door revertive op 23 juli 2024 04:27]

En leg even uit waarom ik op een Linux machine geen firewall nodig heb Ik gebruik zelf Windows en Linux maar beide hebben gewoon een firewall nodig, ik hou er niet zo van als al mijn poorten open staan.
Als je niet wilt dat je poorten openstaan, zet ze dan niet open.
Ik heb nauwelijks ervaring met Ubuntu, en geen met W8. Maar ervanuit gaand dat Ubuntu zich grofweg gedraagd als andere distro's en W8 als W7, kan ik je vertellen dat een schone Windows installatie ongeveer 10 TCP poorten open heeft, en ook nog eens 10 UDP poorten.
Ubuntu (desktop versie) 0 van ieder.
Juist :) het vertaalt , dus het emuleert. Wellicht hebben wij een andere visie over of iets een emulator is of niet.

Heb zelf ook mijn bronnen over de framerates, wellicht waren jouw games beter geschikt voor Wine, of die van mijn bronnen slechter. Feit is dat als je een beetje serieus wilt gamen, je (helaas) nog steeds niet onder Windows uit kunt.
Ten eerste, Wine is geen emulator.
Ten tweede, veel games draaien net zo snel, of zelfs sneller onder wine dan native.

Tuurlijk is het niet een perfecte oplssing, maar zo dramatisch als jij het brengt klopt niet.
Nee? Ga maar eens op youtube kijken hoe vreselijk slecht de meeste games onder Wine draaien. Feit is dat bepaalde directx calls omgezet worden naar een begrijpbare taal voor Linux, m.a.w, er is emulatie. Als een spel niet native draait onder Linux is er sprake van emulatie.

Zal vast gezien mijn vorige downmod de Linux fanbase op hun tenen trappen, maar de harde waarheid is dat Linux (jammer genoeg!) nog steeds geen waardig alternatief is voor games.
180 euro goedkoper omdat er win8 en een goedkopere cpu in zit, dat is de moeite..
Het artikel kan misschien hier verwarrend over zijn maar de cpu is het zelfde als die in de windows versie dus in feite betaal je 180 minder alleen maar voor de os die er op staat wat natuurlijk grof te noemen is.

http://www8.hp.com/nl/nl/...t-detail.html?oid=5359988
http://h20386.www2.hp.com...DLE_3836543&opt=&sel=PCDT
Je kunt beter de 2 op de UK site vergelijken, dan zie je dat er meer verschillen zijn.
Ubuntu
Windows

De Windows versie kost GBP 150,- meer. ( op het moment zo'n EUR 172,-)
Voor dat verschil krijg je:
8GB RAM ipv 4GB
1TB HD ipv 500GB
draadloze muis en toetsenbord ipv. USB.
Windows 8 ipv. Ubuntu.

Wat dat laatste betekent voor de waarde moet iedereen voor zich bepalen :P

[Reactie gewijzigd door locke960 op 23 juli 2024 04:27]

en het verschil, dat ubuntu sneller zal werken dan windows 8

Want windows 8 is snel op nieuwe hardware, maar op oude hardware, nog steeds trager dan windows xp. Ubuntu daarintegen is sneller
Zie ik daar een windowstoets op het toetsenbord?
"De Pavilion 20 wordt in Nederland al verkocht, maar daarbij gaat het wel om de versie met Windows 8. Het is mogelijk dat de Ubuntu-variant binnenkort ook verkrijgbaar is."

Dus de afbeeding gaat welicht over degene die in Nederland al verkrijgbaar is waarschijnlijk zullen zij deze windowstoets wel vervangen in de ubuntu versie.
Ik denk dat ze hooguit een sticker eroverheen plakken. ;) Toetsenborden worden nu eenmaal standaard met een Windows toets gemaakt omdat dat toch 95% van de markt is die een toetsenbord koopt. :P
Dat zal waarschijnlijk een foto zijn van de standaard Pavilion 20. Maar wel een goeie vraag; komt er een Ubuntu symbool op het toetsenbord of zal het Windows logo blijven (wat niet logisch is)?
Anoniem: 449164 @OrangeTux4 maart 2013 19:49
Inderdaad, maar hoe kom je nu nog om de Apple toetsen bordjes heen aan een toetsenbord zonder Windows toets. Juist wel goed, dit laat de dominantie van MS maar weer eens zien, het zou goed zijn als er meer OS'en zouden worden ondersteund.
Die E1 chip is veels te traag voor Ubuntu. Je moet er per slot van rekening ook een beetje leuk mee kunnen werken. En dat kan niet met een chip die in netbooks thuis hoort. Dit soort bagger bezorgt Linux een slechte naam.
Dit soort "trage" hardware is juist iets waar Ubuntu e.d. beter mee om kunnen gaan. Linux is lichter in omvang en consumptie.
Ja, Ubuntu kan in theorie werken met oudere/mindere hardware.
Maar Ubuntu ondervind zeker opstoppingen als de hardware niet toereikend is.
Gnome en Unity zijn geen lieverdjes voor de processor.

Dat zit je met iets als Kubuntu of Debian toch beter. op een KDE interface.
Unity 2D is inderdeed geen lieverdje voor de CPU, maar nou komt het Unity 3D heeft GPU-acceleratie hierdoor werkt het op een relatief trage CPU gewoon goed. En aangezien het hier geen oudere/mindere hardware betreft werkt de GPU-acceleratie gewoon. Bij oude hardware komt het vaak voor dat er een oude GPU inzet die niet ondersteunt word waardoor de CPU alles voor zijn kiezen krijgt en daardoor word het geheel langzaam.
op het moment dat de ubuntu versie goedkoper is dan de windows versie, kopen mensen de ubuntu versie die dat eigenlijk niet moeten doen...
En waarom zouden ze dat niet moeten doen? Als mensen een Android tablet kopen verwachten ze ook niet dat hun Windows-software daar op draait, en ik denk dat de meeste mensen diezelfde beperking ook zullen begrijpen als ze dit systeem kopen. Voor veel andere zaken denk ik dat Ubuntu voor de grote massa juist een uitkomst is (alleen al omdat het gebruik van het Ubuntu Software Center veel makkelijker en betrouwbaarder is dan willekeurige, al dan niet illegale Windows-software van het internet te plukken).
Anoniem: 16328 4 maart 2013 20:10
Die E1-1200 is trouwens wel een ultra trage processor. Je kunt mensen beter in de BBG laten kijken om iets uit te zoeken met meer kracht.
Grappig een bericht als dit doet het er haast op lijken dat windows 8 het beste is dat linux had kunnen overkomen.
Het zal wel niet zo zijn maar het is frappant dat een fabrikant als hp opeens met een ubuntu machine komt.
Anoniem: 16328 @kaaas4 maart 2013 21:15
Juist voor de doorsnee consument levert Windows 8 geen enkel probleem op. Zij zullen het eerder prettig vinden dat je vanuit het vernieuwde bureaublad zo in fullscreen apps terecht komt zoals ze ook gewend zijn op de telefoon en tablet. Vooral power users en tweakers hebben problemen met Windows 8 omdat die liever een normaal bureaublad zien :).
Leuke all-in-one! Ik kan dit alleen maar toejuichen, ook al zijn de specs om van te huilen.

Dit is een leuk systeempje waarmee mensen het computeren kunnen leren, zij het met Windows of Linux.
Een E1 is meer dan voldoende voor de basis taken zoals internetten, e-mailen, een documentje schrijven e.d., de gemiddelde gebruiker doet niet veel meer dan dat, misschien gamen maar dan ga je niet op dit prijssegment af.
Ik kan me niet voorstellen dat dit een antwoord is op Microsoft, omdat Microsoft eigen hardware maakt. Dit hadden ze al lang in de planning staan. Net als Acer, die eerst begint te piepen en vervolgens Android tabs brengt.
Slimme zet van HP!

Heb al menig prive klantje als upgrade advies Linux gegeven ;)

Als je ziet wat Windoos tegenover Linux doet met alleen al het ram verbruik (1gb vs 100mb).
Dan kan je hier menig oud beestje mee uit de brand helpen!

En de specs die deze all in one meegeeft, moeten prima gaan uitwerken op een Linux computer.
Dit is trouwens niet de eerste keer dat zoiets gebeurt, Acer heeft "vroeger" ook notebookjes met een speciale Linux variant gelanceerd op zowel de prive als zakelijke lijn!

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.