'TP Vision brengt in 2014 Philips-uhd-tv uit'

TP Vision zal waarschijnlijk op de IFA-beurs in Berlijn in september zijn eerste uhd-tv-serie aangekondigen, waarna de beschikbaarheid in 2014 volgt. De nieuwe serie zal naar verwachting onderdeel uitmaken van de Philips 9000-serie van het bedrijf.

TP Vision kondigde onlangs de nieuwe Philips-tv-lijn voor 2013 aan. In tegenstelling tot de productlijnen van Samsung en LG zat daar geen uhd-tv-model bij: de PFL8008-serie met full-hd-resolutie was het topmodel. Wel is TP Vision momenteel bezig met de ontwikkeling van een 4k-model die een plekje zal krijgen in de 9000-serie van de Philips-tv-lijn en is al een prototype getoond, zo is te lezen bij Pocket-Lint.

Het prototype, waarvan geen foto's gemaakt mochten worden, verkeerde volgens de site nog in een zeer vroeg ontwikkelstadium. Zo was de behuizing en het uiterlijk nog niet definitief en werd gebruikgemaakt van een 60"-paneel, terwijl het uiteindelijke productiemodel uitgerust zal zijn met een groter display.

Wie dat grotere scherm zal leveren is nog niet bekend. Voor zijn high-end tv-series maakt TP Vision doorgaans gebruik van Sharp-panelen en het ligt voor de hand dat de 60"-4k-lcd van TP Visions prototype ook afkomstig is uit de fabrieken van Sharp, aangezien dat bedrijf zelf ook de ICC Purios-uhd-tv met 60"-beelddiagonaal uitbrengt. Het is echter niet bekend of Sharp ook grotere 4k-panelen kan leveren.

LG en Sony hebben al ieder een 84"-uhd-tv uitgebracht met een paneel van LG Display, terwijl beide bedrijven op de afgelopen CES-beurs in Las Vegas ook 65"- en 55"-4k-modellen aankondigden. Samsung onthulde op diezelfde beurs begin januari zijn 'ingelijste' S9-uhd-tv. Deze zal in eerste instantie leverbaar zijn in een 85"-versie, later gevolgd door een 110"-exemplaar.

Niet alleen de beelddiagonaal van het prototype van TP Vision was nog niet definitief, ook de beeldverwerking en vooral de 4k-upscaleroutines zijn nog niet uitgekristalliseerd. Zo werd de upscaling niet uitgevoerd door een chip op het moederbord van de tv, maar door een externe computer die de beelden via hdmi naar het paneel zond.

Vanwege het gebrek aan 4k-content, overeenstemming over 4k-ondersteuning voor huidige dragers als blu-ray, en het feit dat kabelaars de komende tijd nog geen 4k-kanalen aan zullen bieden, heeft TP Vision naar eigen zeggen nog niet veel haast om zijn uhd-tv uit te brengen. Eerst wil het bedrijf zijn upscaling perfectioneren. Net als Sony en Sharp werkt TP Vision aan een 'slimme' manier om full-hd-content te upscalen naar 4k.

Waarschijnlijk zal TP Vision voor het eerst op de IFA-beurs in september zijn 9000-uhd-tv-serie officieel aankondigen. De beschikbaarheid zou dan ergens in 2014 volgen.

Door Pieter Molenaar

28-02-2013 • 16:23

22

Reacties (22)

22
18
15
1
0
1
Wijzig sortering
Ik vraag me af wanneer de contentindustrie ook een de framerates gaat verhogen zodat actiescenes niet langer een lange blur zijn. 24FPS is een lachertje.
Ik moet je eerlijk zeggen dat ik (vooralsnog) niet zo weg ben van hogere framerates bij films. Ik heb de Hobbit in 48 en 24 FPS gezien en bij de HFR-versie had ik meer het idee naar een computerspel sequence te kijken dan naar een film. Juist bij de actiescenes viel me dat op.

Dat wil niet zeggen dat het geen voordelen heeft. Vooral bij sport denk ik dat het juist weer wel fijn is. Maar ik ben nog niet overtuigd.
het viel me juist bij de voorganger LotR films op dat de actiescenes totaal niet te volgen waren. En bij 'The Hobbit' wel. Bewegingsonscherpte is iets anders dan het stopmotioneffect bij videospellen.

Ik snap daarom ook niet dat je naar nog hoger dan HD moet terwijl de ergste blur veroorzaakt wordt door de antieke framerate van analoge film. En dat terwijl je bij stilstaande beelden elk haartje kunt tellen. De grootste kwaliteitswinst is in de praktijk dus te halen door hogere framerates.

Te hoge compressie doet er trouwens ook ernstig aan af. Het valt me op dat bij scrollende ondertitels (bv Pownieuws) de letters vaag worden als er iets teveel beweegt in het beeld (dig via sat).
Grappig. ik zei tijdens de film precies hetzelfde tegen mijn vriendin. De helft van de film leek gewoon een videogame. De film leunt ook meer op de CG dan op het verhaal maar dan nog.
Omdat de framerate te hoog ligt? Waar slaat dat op. Misschien omdat je gewend bent dat games vlot en soepel lopen en films altijd maar een magere 24 frames tonen per seconde?
Nou wat een lol, het ziet er soms echt gewoon niet uit. Het ziet er gewoon heel nep uit, omdat je het in het normale leven ook niet zo (scherp) kan zien. Soms lijken stukjes net versneld.

Daarom vind ik het beeld van een 60Hz Samsung LCD van 550 euro ook mooier dan dat van een 400Hz exemplaar van 1800 euro.
Zoals matty zegt: het gaat hier om de beeldverwerking. Persoonlijk vind ik het wel plezierig. Het beeld flikkert minder. Met name achtergronden worden soepeltjes voorbij getrokken.

Overigens is naar mijn weten Philips, en nu dus TP Vision, de enige fabrikant die frames interpoleerd. Dit lijkt een best serieus rekenwerk te gaan worden op 4k. In de ontwikkeling van de laatste 9000series zijn ze er steeds beter in geslaagd artifacts te reduceren en de verwerking soepel te houden. Ik ben echter bang dat de 4k overstap wel eens een stap terugwaarts zou kunnen zijn op dit gebied.

[Reactie gewijzigd door mcmalden op 26 juli 2024 13:41]

een tijd geleden zag ik bij iemand ook een philips staan van het afgelopen jaar (9000 serie) en dit was de eerste keer dat ik me niet ergerde aan de beeld"verbeterings" technieken, dat was de eerste keer dat het beeld er wel echt beter van werd en niet het nep camcorder effect gaf.

Maar miscshien is de processing power ook wel de reden dat ze volgend jaar pas komen, de techniek gaat hard en is dan wellicht krachtig genoeg om goedkoop in te zetten.
Er is ook nog een tussenweg. Ik heb zelf ook een Samsung en wanneer je met de settings gaat spelen kun je een prima balans vinden tussen een vloeiend beeld zonder dat het er zo vreselijk nep uit gaat zien. Bij grote camera bewegingen wil je echt gebruik maken van je extra HZ'en....

Ik zou niet terug kunnen/willen naar een 60HZ LCD. Dat zie ik nog wel eens op mijn computerscherm wat het verschil is... Mijn tweede computerscherm wordt dan uiteindelijk ook een TV, als ik nog eens paar centen over heb, that is...
Dan moet je een 120Hz monitor nemen met een videokaart dat dit aankan. Geen 100Hz televisie want dit werkt niet als monitor.

1) Omdat de input lag bij interpolatie veel te hoog is om het fatsoenlijk als monitor te gebruiken.
2) Omdat het signaal in de PC-modus moet staan om 4:4:4 te kunnen ontvangen en in de PC modus geen interpolatie wordt toegepast.

Televisies bestaan overigens uit 50Hz (videosignaal Nederland) en geen 60Hz. Alleen wanneer de input dit ook heeft of wanneer anders is vermeld.

Het is Hz / Hertz, geen Hz'en / Hertzen. Geen meervoud
beeldverbeteraars uitzetten misschien?
Er zijn geen 400Hz LCD televisies. Alleen televisies waarvan de fabrikant zegt dat het 400Hz is. Maar dit is meestal 50Hz of 100Hz. En als je dan een 100Hz of 200Hz (max) LCD televisie hebt, heb je te maken met Frame Interpolation. Een techniek om extra beelden toe te voegen.
Dit geeft een nep beeld omdat er elke keer tussen twee frames een nep frame wordt geïnterpoleerd.

Bij HFR 48 zijn de frames tenminste echt.
Ik ben nog steeds erg benieuwd naar de hobbit op 48fps (helaas was er geen bios bij mij in de buurt met hfr). Ik denk dat zeker gamers gewend zijn aan hoge framerate en de daarbij horende soepele bewegingen.

Puristen houden het denk ik wel liever bij de cinematische feeling van 24fps (waarschijnlijk dezelfde groep die liever vinyl heeft dan cd/digitaal).
48fps is een aanrader. 3D niet. Dit was mijn laatste 3D film. Het levert me altijd een splitting headache op. En dan probeer ik al zoveel mogelijk die ondertitels niet te lezen maar op de een of andere manier ga je ze toch automatisch lezen... Hey, misschien iets voor Google Glass... je eigen taal kiezen voor ondertitels of liever gewoon uitzetten... ;-)
24FPS opzichzelf is niet wat de blur veroorzaakt, lijkt me. De beeldbewerking die erna komt is een groter probleem, en een deel daarvan is inderdaad de omzetting naar 25, 50, 60, 100 etc. beelden per seconde. Ook interliniëring kan een probleem zijn. Per merk en generatie apparatuur (studio, maar ook je eigen TV) kan de geliktheid van het beeld verschilllen.

[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 26 juli 2024 13:41]

Pfff.. waarom zo'n dooddoener? Als we films veel aantrekkelijker kunnen maken door meer frames per seconde te tonen, waarom zouden we dat dan niet doen? Omdat men vroegah een keer heeft gekozen voor 24FPS en dat nu 1maal bij films hoort?
Dat is er al dat heet 3D HRF, 48FPS ;)
We hebben het hier over een 48fps 3D bioscoopfilm. 99% van alle films wordt nog altijd in 2D bekeken. Dus het zegt mij verder weining, 48fps 2D commentaar is een stuk interessanter.

Trouwens, op het HTForum waren de reacties in hoge mate positief, daar zijn ze over het algemeen een stuk kritischer wat dit soort zaken betreft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.