De GSM Association, de overkoepelende organisatie voor de telecomindustrie, claimt dat telecomproviders vanaf 2018 voor hun inkomsten voor het grootste deel afhankelijk zijn van data. Daarbij zouden machine-to-machine-applicaties een belangrijke aanjager vormen.
Volgens de organisatie, die zijn voorspellingen voor de komende vijf jaar vrijgaf, kunnen mobiele dataverbindingen in de toekomst op allerlei vlakken een bijdrage leveren. Zo zouden dokters meer met mobiele verbindingen kunnen doen om zo kosten te besparen. Ook zouden 'connected cars' voor meer verkeersveiligheid zorgen. De GSMA denkt dat het aantal mobiele dataverbindingen van 1,6 miljard in 2012 gaat groeien naar 5,1 miljard in 2017. Daarbij spelen machine-to-machine-applicaties, waarmee bijvoorbeeld op afstand gemonitord kan worden, een belangrijke rol.
Met name het aantal lte-verbindingen zal de komende jaren sterk groeien, zo denkt de GSMA. Het aantal apparaten dat via de lte-techniek verbindt zal in de komende vijf jaar vervijftienvoudigen en ongeveer 20 procent van het totaal aantal mobiele verbindingen voor zijn rekening nemen, met een aantal van ongeveer 920 miljoen. Het aantal mensen met toegang tot een mobiele dataverbinding zou in 2017 ongeveer 3,9 miljard bedragen.
Het toenemende gebruik van lte en applicaties die spraak over dataverbindingen mogelijk maken, zijn drijfveren die het dataverbruik omhoog stuwen. Dat geldt ook voor de toename in de vraag naar smartphones en tablets. Al deze factoren zorgen ervoor dat telco's vanaf 2018 meer zullen verdienen aan data dan met conventionele verdienmodellen zoals belminuten en sms, aldus de GSMA.
In Nederland is KPN onlangs begonnen met de uitrol van een lte-netwerk dat op termijn landelijk dekkend moet zijn. Vodafone en T-Mobile hebben soortgelijke plannen. In andere landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, is lte al langer beschikbaar.