GSMA: data vanaf 2018 primaire inkomstenbron voor telecomproviders

De GSM Association, de overkoepelende organisatie voor de telecomindustrie, claimt dat telecomproviders vanaf 2018 voor hun inkomsten voor het grootste deel afhankelijk zijn van data. Daarbij zouden machine-to-machine-applicaties een belangrijke aanjager vormen.

Volgens de organisatie, die zijn voorspellingen voor de komende vijf jaar vrijgaf, kunnen mobiele dataverbindingen in de toekomst op allerlei vlakken een bijdrage leveren. Zo zouden dokters meer met mobiele verbindingen kunnen doen om zo kosten te besparen. Ook zouden 'connected cars' voor meer verkeersveiligheid zorgen. De GSMA denkt dat het aantal mobiele dataverbindingen van 1,6 miljard in 2012 gaat groeien naar 5,1 miljard in 2017. Daarbij spelen machine-to-machine-applicaties, waarmee bijvoorbeeld op afstand gemonitord kan worden, een belangrijke rol.

Met name het aantal lte-verbindingen zal de komende jaren sterk groeien, zo denkt de GSMA. Het aantal apparaten dat via de lte-techniek verbindt zal in de komende vijf jaar vervijftienvoudigen en ongeveer 20 procent van het totaal aantal mobiele verbindingen voor zijn rekening nemen, met een aantal van ongeveer 920 miljoen. Het aantal mensen met toegang tot een mobiele dataverbinding zou in 2017 ongeveer 3,9 miljard bedragen.

Het toenemende gebruik van lte en applicaties die spraak over dataverbindingen mogelijk maken, zijn drijfveren die het dataverbruik omhoog stuwen. Dat geldt ook voor de toename in de vraag naar smartphones en tablets. Al deze factoren zorgen ervoor dat telco's vanaf 2018 meer zullen verdienen aan data dan met conventionele verdienmodellen zoals belminuten en sms, aldus de GSMA.

In Nederland is KPN onlangs begonnen met de uitrol van een lte-netwerk dat op termijn landelijk dekkend moet zijn. Vodafone en T-Mobile hebben soortgelijke plannen. In andere landen, waaronder de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en Duitsland, is lte al langer beschikbaar.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

25-02-2013 • 18:55

21

Reacties (21)

21
21
15
1
0
4
Wijzig sortering
Slimme jongens daar bij de GSM Association, maar dit had iedereen wel zien aankomen.
Dat het ooit zou gebeuren, ja. Maar wat de bijbehorende jaartallen en data zijn kun je niet 'zien aankomen', dat moet je eerst onderzoeken.
The proliferation of connected devices will create a significant revenue opportunity for mobile operators; will put the mobile industry at the centre of connecting adjacent industries; and ultimately deliver the connected life. According to the latest report published by Machina Research, in 2020 the total number of connected devices will grow from 9 Billion today to 24 Billion, with half of these incorporating mobile technology. This huge growth in devices will create a total revenue opportunity of 1.0 trillion USD for mobile operators (representing a seven fold increase on 2011 expected revenues for Connected Living Programme key market sectors). However, network traffic revenues represent only 34% of the total and it is expected that 55% of the total revenue opportunity will be addressed by mobile operators.

http://www.gsma.com/connectedliving/

[Reactie gewijzigd door Maurits van Baerle op 22 juli 2024 23:04]

Valt me tegen eigenlijk.
Dacht dat de omslag al gemaakt was, hier in NL dan met al dat gedoe van de providers over verhogingen enzo.
Iemand cijfers hiervan van de NL providers: data vs rest?
Zolang die omslag niet gemaakt is mogen ze natuurlijk niet klagen die providers en al helemaal niet de prijzen verhogen.
Grofweg 60% komt uit bellen, 40% uit data (wordt sms vaak ook bij gerekend!).
omslag gaat zeker plaats vinden, 3 jaar terug was het nog 90% vs 10%.

Hier bovenop nog wat overige omzet zoals interconnect, roaming e.d.
Anoniem: 256386 25 februari 2013 19:18
Zal vermoed ik niet voor Nederland gelden.
Omdat de tarieven voor 4G databundels hoog blijven of een laag limiet hebben.
Zou ik niet te snel vanuit gaan.
Afhankelijk van je abonnement denk ik sommige providers 3G en 4G uit dezelfde bundel gaan zetten.
Dat model begint Vodafone al te hanteren met hun nieuwste bundel, genaamd Red. Bij alle abbo's onbeperkt smsen en bij het duurste abonnement zelfs onbeperkt smsen. De keerzijde ervan is dat je maar liefst 30 euro voor 500 MB moet neertellen wat gewoonweg absurd is. Zeker in vergelijking met een aantal jaar geleden. Ik hoop dat LTE straks na de uitrol voor dumpprijzen wordt weggedaan, maar ik vermoed helaas van niet, waardoor data alleen maar duurder wordt. Als je dan kijkt naar hun voorspelling is het logisch: meer smartphones + meer geld vragen dan bij smsen/bellen in vergelijking met vroeger = hogere inkomsten d.m.v data.
Vergeet Tele2 niet die een 4G vergunning heeft gekregen. Die hebben er alle baat bij om 'de grote 3' eens flink aan te vallen met een prijzenoorlog.
Laat je niets wijsmaken. Voice is toch digitaal via gsm? Dat er in de tariefsetting een verschil bestaat tussen data, sms en voice is je reinste geldklopperij
Voice is bij zowel 2G als 3G niet digitaal. Bij 4G is digitale voice voor het eerst mogelijk als VoLTE. Dat is tot op heden voor zover ik weet nog nergens uitgerold en bevind zich nog in de testfases
Nultje en eentje verpakken en verzenden valt wat mij betreft onder data.
In dat licht is de bewoording behoorlijk suggestief.
Misschien dat ik het niet goed begrijp dan wat op Wikipedia staat? Daar staat dat alles na 1G digitaal is.

http://en.wikipedia.org/wiki/2G
Wat kost lte in het buitenland, is er concurrentie onderling, en welk snelheid kan het bieden? Vind ik wel interessant om te weten
vanaf 2018? dat is het nu al bij velen.

15 euro voor 1 gb die ze nog geen euro kost.

de minuten dekken het netwerk onderhoud en de rest van de kosten al (dat deden ze ook al voor mobiel internet)

er word gewoon grof geld verdiend met mobiel internet en de prijzen staan compleet niet in verhouding tot de onderhoud kosten en de werkelijke data prijs.

verder snap ik niet waarom LTE zou snel zou groeien.
er zitten meer nadelen aan dan voordelen.
voordeel is dat het sneller is en de nadelen zijn dat het veel duurder is en meer stroom gebruikt dan 3g dus je accu NOG sneller leeg is.

ach ja laat iedereen maar lekker lte nemen hopelijk word 3g dan goedkoper 7.2 mbit of 14 mbit is immer meer dan snel zat zolang je een datalimiet heb.
gaan de datalimieten weg dan is lte wel weer interesant omdat je dan thuits een nas neer kan zetten waar je al je muziek/films van streamed je fotos/filmpjes naar upload en ga zo maar door maar dan moeten we wel van de limieten af en moeten we een redelijke upload hebben (meer dan 5 Mbit werkelijke upload na verlies door afstand enzovoort.

[Reactie gewijzigd door computerjunky op 22 juli 2024 23:04]

Wat ook meespeelt is de waardeloze kwaliteit van de bestaande technieken in de praktijk. GPRS en EDGE zijn traag maar redelijk stabiel, 3G is enorm instabiel en kan niet overweg met hoge belasting (doorvoer daalt dan naar praktisch 0 per gebruiker) en Ev-DO in de VS is net zo'n ramp als 3G (zelf ervaren). Die limieten moeten ze handhaven omdat anders het hele netwerk instort. Het mes snijdt nu aan twee kanten: gebruikers betalen veel voor data (= veel winst) als negatieve prikkel om netwerkbelasting te voorkomen (= afdekken risico voor de telco). Mocht 4G hier wel verandering in brengen (wat ik van harte hoop) dan kan het wellicht een USP worden om flat-fee data aan te gaan bieden.
Tot die tijd proberen ze gebruikers inderdaad een poot uit te draaien, maar of het werkt? Zo heb ik (en enkelen om me heen) het data pakket al van mijn abonnement laten halen omdat het gewoon te duur is voor wat je er voor krijgt (en zeker als je over die bundel heen gaat). Ook is internationale dataroaming nog steeds een ramp qua prijs en beschikbaarheid, dat ze daar maar eens op focussen!
mooi dan gaan we allemaal trug naar bellen en smsen only dan hebbe we een goedkoop abbonomentje :)
maar ff serieus . als de prijzen steeds hoger worden denk ik niet dat het iets is waar veel mensen dan gebruik van gaan maken . je komt er tegenwoordig niet echt meer onderuit .
en ik denk dat ze het toch ff te positief zien. tijden veranderen . en betalen voor data gaat best een probleem kunnen worden . de prijzen zijn te hoog en worden alleen hoger . en daardoor denk ik dat de telcos in de laneg run een grote fout maken . want de prijzen straks trug verhogen voor sms/bellen zullen ze niet meer kunnen want daar trapt niemand meer in dan . en data bundels zijn ook niet echt nodig over een aantal jaar want het data verbruik mag dan zeker wel omhoog gaan . maar er zijn natuurlijk ook meer alternatieven , er komen natuurlijk steeds meer wifi spots overal en kan me voorstellen dat straks er zowat landelijke dekking is met wifi spots oid dat de data bundels toch minder gaan opleveren voor telcos dan ze nu denken .. zoizo als ze op deze manier doorgaan en de prijzen maar blijven verhogen . dan graven ze hun eigen graf ..
Ik snap ook wel dat ze daar het meeste aan gaan verdienen, ze kunnen die prijzen best hoog houden want het zou goed kunnen zijn dat bedrijven als KPN en Vodafone bijvoorbeeld nog gewoon samen werken met geheime afspraken, op sms word al veel minder verdient en ik verwacht ook dat veel mensen hun sms bundel naar beneden afstellen(ik in ieders geval wel) daarbij komt dat er veel meer diensten als FaceBook en Whatsapp worden gebruikt die Data kosten, vooral Facebook kost gewoon per dag een per MB aan synchronisatie. Ook willen mensen sneller internet(4G) en daar zullen de mensen dan ook voor moeten betalen aan de slimme telecomproviders.
Het is al lang duidelijk dat data het gaat winnen van voice. Het is mij ook een volstrekt raadsel waarom telecom providers zo hardnekkig blijven vasthouden aan belminuten en sms.
Abonnementen waarbij 1 Gb en 30 belminuten zitten voor een x-bedrag zijn toch veel logischer in deze tijd.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.