Google heeft het op zijn nieuwe Chromebook Pixel mogelijk gemaakt om andere besturingssystemen te installeren. Daarvoor heeft de bios een aanpassing gekregen, waardoor gebruikers een alternatieve bootloader kunnen installeren, bijvoorbeeld voor Linux.
Informatie over de bios-veranderingen werd online gezet door Bill Richardson, een Google-medewerker, op het Plus-netwerk van de internetgigant. Normaal gesproken hebben de Chromebooks een vrijwel gesloten bios, maar sinds de release van de nieuwe Chromebook Pixel is het mogelijk om het apparaat in een ontwikkelaarsmodus te zetten. Dan kan een alternatieve bootloader worden geïnstalleerd naast de al bestaande bios-componenten.
Er zijn instructies online gezet, waardoor gebruikers zelf een alternatieve bootloader kunnen installeren, om vervolgens een alternatief besturingssysteem op de Chromebook te zetten. Richardson zelf heeft LinuxMint op zijn Pixel Chromebook gezet. Google heeft bovendien kernelpatches met drivers voor de Pixel vrijgegeven.
Met een bios die geschikt is voor alternatieve bootloaders komt Google tegemoet aan de wens van vele gebruikers, die om een dergelijke feature hadden gevraagd. Daardoor is het aannemelijk dat er op termijn instructies verschijnen om andere Linux-distro's te booten en wellicht ook Windows-besturingssystemen.
De Pixel is Googles nieuwste Chromebook en is door de internetgigant zelf ontworpen. Opvallend aan het apparaat is de resolutie, die met 2560x1700 pixels de hoogste pixeldichtheid ooit op een laptop noteert, aldus de internetgigant. Daarnaast levert Google 1TB aan opslag via zijn cloudopslagdienst Drive bij. Met een prijs vanaf 1300 dollar is het ook Googles duurste Chromebook tot nu toe.