Panasonic voorziet high-end tv's in Europa van dubbele tuner

Panasonic gaat zijn Viera ZT60-, VT60-, WT60- en DT60-tv-series in Europa voorzien van een 'Twin HD Tuner'. De dubbel uitgevoerde tuner maakt het mogelijk om maximaal twee verschillende programma's op te nemen, terwijl er naar een ervan gekeken kan worden.

Panasonic kondigde de twin tuner-functionaliteit voor zijn high-end 2013-tv-series aan op het eigen Panasonic Convention 2013-evenement in Nice. Om de functionaliteit te laten samenwerken met bestaande kabelnetwerken van bijvoorbeeld Ziggo of UPC zijn de Viera ZT60- en VT60-plasma-tv's, en de Viera WT60- en DT60-lcd-tv's naast de twee afzonderlijke hd-tuners ook voorzien van twee CI+-slots.

De twin-tuner-functionaliteit werd onder meer gedemonstreerd met behulp van de vernieuwde smart-tv-interface. Zo is het mogelijk om tijdens het kijken naar het actieve tv-beeld, rechts door een lijst met kanalen te bladeren waarbij het bijbehorende livebeeld in een thumbnail getoond wordt.

Ook liet het Japanse bedrijf zien dat maximaal twee kanalen via de satelliet of een ander dvb-signaal tegelijkertijd opgenomen konden worden op een harde schijf met usb 3.0-aansluiting, terwijl naar een van die twee programma's kon worden gekeken. Het is tevens mogelijk om op de tv naar een kanaal te kijken, terwijl met de tablet een ander kanaal bekeken kan worden.

Panasonic dual-tuner ZT60 WT60 DT60

Door Pieter Molenaar

11-02-2013 • 18:02

90

Reacties (90)

90
88
47
0
0
5
Wijzig sortering
Dat is nog eens handig!!! Twee verschillende programma's opnemen! _/-\o_
Erg handig, maar het is al lang gemeengoed. Koop een digitale ontvanger van Vu+, Xtrend of Dream en je kunt opnemen dat het je een lieve lust is. Als je programma's meerekent die op dezelfde frequentie zitten, kunt je tot 8 programma's tegelijk opnemen (4 per tuner).
Bij satelliet ontvangers is dit al lang gemeengoed.
Klopt... innovatie komt vaak het eerst bij satellietontvangers, maar aan kabelkijkers wordt ook gedacht. In een Vu+ Ultimo of Xtrend ET9500 kun je zo twee kabeltuners prikken.
Maar ik wil juist geen extra kastje en dit vind ik een groot goed. Dit is zeg maar de spreekwoordelijke kers op de taart: niet alleen lekker digitale tv kunnen ontvangen, maar zelfs opnemen zonder randapparatuur (behalve een externe schijf). Die usb-poort kan ik mooi verlengen dus ik kan de schijf desnoods meenemen en eenvoudig ontkoppelen.

Het is wachten tot iemand met een stick komt die je via wifi kunt koppelen aan een netwerklocatie en die een extern opslagmedium simuleert, zodat je via je NAS kunt opnemen. Kun je, als je handig bent, wat je op de tv beneden opneemt, op de slaapkamer terugkijken via een nettop of zelfs via internet.
Mag ik je er op wijzen dat je nog altijd een usb harde schijf nodig hebt? Weet niet wat er mooier is, een apart kastje of een usb harde schijf.
Die schijf leg je achter de tv of plak je met dubbelzijdig tape tegen de achterkant.. hoef je niets van te zien.. :)
Nadeel is wel dat de opnames hoogst waarschijnlijk alleen op jouw TV bekeken kunnen worden, en niet op een andere van het zelfde merk en type. Maar das is tegenwoordig normaal voor de digitale recorders meen ik?
Veel apparatuur werkt inderdaad zo, maar er zijn ook ontvangers waarbij je de opnames ook op bijvoorbeeld PC of een mediaplayer kan bekijken. Ik heb een Amiko Alien en die heeft die mogelijkheid, die neemt het al gedecodeerde signaal op.
Ik begrijp dat je geen kastje wilt, toch zijn alle toekomstwensen die je opnoemt reeds mogelijk met bovengenoemde ontvangers. ;)
Yep, maar niet op een tv. Voor mensen die dus juist geen extra kastje willen is het een leuke oplossing.
Anoniem: 614 @Cap11 februari 2013 19:19
Precies. Gewoon in de TV. Geen apart kastje. + een aanzienlijk grotere kans dat de tuner optimaal met de TV gaat werken.
Enkele eerste high-end breedbeeld TV's (die nog met een kathode buis) hadden ook 2 tuners. Omdat breedbeeld nog niet helemaal ingeburgerd was maakten ze dankbaar gebruik van Picture-off-picture waar dus het 4:3 beeld maximaal 1 kant op werd geslingerd en op het zwarte vlak een kleinere 2e beeld werd weergegeven. Mijn 20 jaar oude B&O set heeft in de video (panasonic ontwerp) een heel systeem voor picture-in-picture en zelfs multi-PIP.
Ik zou bijna niet zonder kunnen want het is heerlijk om iets te kijken en iets anders in de gaten te houden.
De video die je bedoelt zal wel een co-productie van B&O en Hitachi zijn en geen volledig Hitachi-ontwerp. Met Panasonic hebben ze op dat gebied bij mijn weten nooit zaken gedaan.

De aanwezigheid van 2 tuners was niet beperkt tot enkele breedbeeld-TV's; het waren er relatief veel en ook sommige 4:3 modellen hadden dat. Wel vaak de wat duurdere 100Hz types van o.a. Philips, Grundig, Loewe.
Inderdaad, ik heb ook een Philips Matchline met PIP én twee tuners. Er is een speciale afstandsbediening bij waarbij je inderdaad gemakkelijk kunt switchen van het grote scherm naar de PIP.

Op die manier kan je ook mooi in PIP zappen, terwijl je gewoon op het grote scherm je programma volgt.

Ik kijk nog analoog via kabel, en ik wachtte op de eerste digitale tv's met dubbele tuner. Wel zonder twee decoders én twee abonnementen hoeven te betalen.

Het lijkt er nu te zijn en dus overweeg ik nu om toch maar digitaal te gaan. Eindelijk! Wel eerst eens afwachten wat die dingen gaan kosten.
Het gaat ook om een afstandsbediening minder en een interface minder...
Welkom in 2013, ik knazelfs met mijn upc box al 4 zenders tegelijk opnemen. :Y)
Welkom in 2013, waar nog weinig TV's dit zelf kunnen ;)
Zolang het aanbod zo versnipperd is als nu, met allerlei verschillende media, coderingen, en UPC. Heeft 2 tuners op een TV weinig zin. Technisch stelt het geen bal voor.
Ondertussen kan ik met m'n Interactieve TV van KPN zelfs 6 zenders tegelijkertijd opnemen. Hoeft m'n TV verder niets voor te kunnen. Ook niet als ze straks naar 8 of 28 kanalen uitbreiden. :D
Met de digitale tv settopboxen van kpn, xs4all en telfort, kun je zelfs 6 programma's tegelijk opnemen. Verschil is wel dat alles online opgenomen wordt, dus hoeft niet alles naar de STB gestreamed te worden.
Alleen waarom zitten er dan 2 ci+ slots in! Mijn interactieve ontvanger van ziggo heeft maar een ci+ slot maar bezit wel 2 tuners en ik kan dan ook opnemen,en kijken naar een andere zender! Ben benieuwd of ziggo nu ook meer smartcards per abbo gaat afgeven(officieel krijg je er maar 3 per abbo)
Volgens mij verwar je ingebouwde kaartlezers met CI-modules. Een ingebouwde kaartlezer kan wel meerdere zenders ontcijferen.
Dan moeten ze toch echt eerst eens IPTV geschikt maken voor CI+ (of juist omgekeerd), of iptv aanbieders moeten je complete zenderpakket ook over de coax sturen.

[Reactie gewijzigd door ToWi1989 op 25 juli 2024 01:11]

Goed te zien dat er eindelijk een fabrikant wakker is geworden.

Had onder mediaspelers al eens vermeld dat opnemen leuk is maar erg vervelend als je tegelijkertijd een film of serie vanaf je mediaspeler wilt bekijken.

Hopelijk volgen er nu ook mediaspelers die opnemen en kijken tegelijketrijd ondersteunen
Met interactieve tv van kpn kan je zo goed als onbeperkt opnemen in de cloud. En kijken wat je wilt. Dat is pas vooruitstrevend. :)
Waarom zou je twee CI+ slots moeten hebben vraag ik me af. Mn HD recorder heeft ook twee tuners en er is maar één smartcard nodig. Bij Ziggo ben je nses zo door je limiet van 3 smarcards heen.
Je kan ook Ziggo zakelijk nemen, dan kan je namelijk 5 smartcards nemen net als ik.
Maar dit kan toch ook met Tvheadend? Dan hoef je maar een keer een servertje neer te zetten voor alle TVs, PCs, tablets, etc. in huis. Centraal alle TV ontvangen en opnemen in de woonkamer is niet meer van deze tijd.
een USB kastje prob je weg of hang je met een confrig aan je router in het complete netwerk, Een digi-tuner staat vaak in het zicht er zorgt voor extra afstandsbedieningen. Laat ik het anders zeggen, het is omslachtig. Ik snap werkelijk niet dat er met USB3.0 wordt gewerkt terwijl je dit 1000x beter met UTP kan configureen.

Ik zou zeggen maak een IPTV met een e.v.t. ingebouwde HDD en bouw een goede control-app. Welk huishouden heeft of wil nu Satelliet + DVB-C?
Maak een configuratie op het IP thuis-netwerk en zet er een IPTV + DVB-C signaal op. Plak het mac-adres aan je provider +PC, ontwerp een assortiment WiFi /netwerk Multiscreen TV;s en je hebt heel nederland of zeg maar gerust half europa een nieuwe generatie TV's geleverd..

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 451786 op 25 juli 2024 01:11]

Let even op dat hier een belangrijke kanttekening bijgeplaatst moet worden: Een dubbele tuner betekent dat je twee programma's op verschillende frequenties kunt ontvangen en opnemen, maar dat betekent niet dat je ze ook kunt decoderen.

Bij ongecodeerde ontvangst (Ciaway of DVB-C via glasvezel) is er geen probleem. Maar bij gecodeerde ontvangst (Ziggo, Canal Digitaal) heb je een CI-module nodig. Een CI-module kan in de regel maar 1 programma tegelijk decoderen. Ofwel in dat geval heb je een hele leuke televisie, maar aan de functie om twee programma's tegelijk opnemen heb je niet veel.

Ook is het nuttig het Loewe/Ziggo-schandaal even in de herinnering te brengen: Loewe-televisies konden ook één programma tonen en een ander opnemen, de televisie decodeerde het opgenomen programma niet tijdens het opnemen, maar 's nachts, zodat deze televisie om de beperking van de CI-module heen kon. Dat is door Ziggo gesaboteerd doordat ze de sleutels om de paar uur gingen vervangen en 's nachts decoderen niet meer kon.
Komt dat niet uit de ouwe doos van de alphacrypt ci modules? Ik dacht dat dat met de komst van CI+ juist weer opgelost was.
Nee, dat met die Alphacrypt is een ander schandaal. Dat had ermee te maken dat je CI+-televisies opdracht kunt geven gewone CI-modules te weigeren. De Alphacrypt was een gewone CI-module en die deed het dus niet meer.
Om de functionaliteit te laten samenwerken met bestaande kabelnetwerken zijn de Viera ZT60-plasma-tv, en de Viera WT60- en DT60-lcd-tv's naast de twee afzonderlijke hd-tuners ook voorzien van twee CI+-slots.
Gaat prima werken dus, mits je je kabelaar ervan weet te overtuigen dat je 2 CI modules nodig hebt voor je TV.
Gaat prima werken dus, mits je je kabelaar ervan weet te overtuigen dat je 2 CI modules nodig hebt voor je TV.
Grote kans dat ze gebruik maken van CI+ 1.4

CI+ 1.4 ondersteunt dual decoding, maw je hebt maar één CI+ module nodig.

Zie: DVB-organisatie keurt CI+ 1.4-specificatie goed

Probleem is alleen dat de huidige CI+ modules nog op versie 1.3 zitten en volgens de website van Neotion komen de CI+ 1.4 modules pas in 2014 op de markt.

Dat andere CI+ slot is waarschijnlijk bedoeld voor DVB-S2 / DVB-T

[Reactie gewijzigd door Carbon op 25 juli 2024 01:11]

Gaat prima werken zou ik niet uitspreken voordat iemand het getest heeft. Niets is wat het lijkt bij gecodeerde digitale televisie en over Panasonic en CI-modules zijn al de nodige boeken vol geschreven.
Zoals je op de foto kunt zien, zijn de high-end-tv's van Panasonic niet alleen voorzien van twee afzonderlijke dvb-c/t/s-tuners, maar ook van twee CI+-slots. Dus met twee CI+-modules kan je met de nieuwe Panasonic-tv's naar een programma kijken en een andere opnemen tegelijkertijd. Voor externe kastjes misschien niet bijzonder, maar wel geintegreerd in een tv.
Er zijn al een aantal tv's met dubbele tuners, bijvoorbeeld de individual lijn en de connect ID van Loewe. Maar Ziggo blokkeert deze functie opzettelijk wegens drogredenen als rechten op de content.

Bij Loewe kun je ook op 1 TV opnemen en dan deze opname via het netwerk op een andere Loewe TV bekijken. Behalve natuurlijk weer bij Ziggo. Als je satelliet hebt, dan werkt het wel perfect.

En het vreemde is dat bij Humax icm ziggo ,je wel de ongecodeerde bestanden van de schijf kunt halen. Dus hoezo content beschermen ?

Ik zou er bij Panasonic dus niet zomaar vanuit gaan dat het gaat werken icm Ziggo.
Die Humax gebruikt geen CI-module. Daarom kan hij twee kanalen met een enkele kaart decoderen. Zie ook mijn bericht hierboven. De argumenten van Ziggo zijn inderdaad drogredenen, het gaat puur om technsiche beperkingen van wat met CI mogelijk is en dat Ziggp zijn systeem dusdanig ingericht heeft dat de oplossing die de TV daarvoor heeft niet meer functioneert.
Ik zou er maar niet op rekenen dat het ook werkt, CI met DVB C HD is voor de meeste TV's gewoon nog een groot probleem.

Zou leuk zijn als Panasonic dit op weet te lossen met twintuners, maar reken er niet op dat het ook werkt dus.
Hoezo een probleem? Mijn vier jaar oude Sony W5500 werkt prima i.c.m. CI kaart en DVB-C HD.
Als G30 eigenaar lijkt mij dit op zich een welkome functie. Op dit moment kan ik niet op één zender iets opnemen en op een andere zender iets kijken, wat ik toch een behoorlijk nadeel vind ten aanzien van een mediabox.

Het feit dat er 2 CI modules nodig zijn lijkt me dan weer minder handig, al zal dit ongetwijfeld een reden hebben/niet anders kunnen.
Anoniem: 195305 @sknk11 februari 2013 20:11
2 CI modules betekend bij de Caiway een extra kaartje 'huren'... oftewel extra kosten :-(
Ik zou graag een opname functie zien die opneemt wat er op het scherm wordt getoond, onafhankelijk waar het vandaan komt... :-)
Waar zou je dat voor gebruiken dan?
Opname van consoles, streaming, andere bronnen?
Daar gebruikt men capture cards voor. Zijn ook beduidend goedkoper als een TV waar je dit in zal gaan vinden.
Maar daarbij neem je niet alles op wat er op de TV te zien is. Daarmee neem je alleen bepaalde bronnen op.
Dat hangt van je settings af...
Dat is nog niet zo makkelijk. Via deze oplossing wordt de stream opgenomen, zodat de decoder ingebouwd in de TV deze later een keer kan decoderen tijdens het afspelen. Al dan niet met gebruik van de CI+ module.

Op het moment dat je opneemt wat er op het scherm staat, moet dat on the fly gecodeerd worden. Dat kost vooral bij HD nogal wat processorkracht. Daarbij heb je het nog niet eens over eventuele bezwaren van rechthebbenden.
Dat is nog niet zo makkelijk. Via deze oplossing wordt de stream opgenomen, zodat de decoder ingebouwd in de TV deze later een keer kan decoderen tijdens het afspelen. Al dan niet met gebruik van de CI+ module.
Volgens mij is de crypto tijdgebaseerd; dus de keys wordne elke zoveel tijd vervangen. Als je dus de raw stream opneemt heb je daar nadat de keys vervangen zijn niets meer aan lijkt me. En belangrijker: om de raw (crypted) stream op te nemen heb je helemaal geen CI(+) kaart nodig; slechts een tuner.
Op het moment dat je opneemt wat er op het scherm staat, moet dat on the fly gecodeerd worden. Dat kost vooral bij HD nogal wat processorkracht. Daarbij heb je het nog niet eens over eventuele bezwaren van rechthebbenden.
Neehoor. De data wordt aangeleverd via een MPEG-stream en dus kan de tv gewoon opslaan en weergeven tegelijk. Nergens voor nodig om die data nóg een keer te encoden.
Het wordt hoog tijd dat Belgacom en Telenet hun eigen boxen de deur uitzwieren en deze tv-tuners, die overigens al jaaaren bestaan, eindelijk eens gaan implementeren.

Ik hoorde dat Belgacom er plannen voor heeft, écht niks te vroeg. Die lelijke, elektriciteitslurpende toestellen die bovendien nog hoorbaar zoemen, mogen van mijn part zo snel mogelijk de deur uit.
probleem is dat Belgacom IPTV over hun eigen netwerk is, wat zonder box moeilijk naar je TV te brengen is. Dit ivglm Telenet die met de DVB-C standaard werkt. Veel TVs hebben al een DVB-C decoder, enige wat Telenet zou moeten doen is een CI/CI+ module uitbrengen.

Maar dat gaan ze niet doen, ze verdienen veel te veel geld met de huur van hun boxen en het aanbieden van "interactiviteit" zoals VoD.

Daarom ben je beter af in België met TV Vlaanderen. Daar kan je met een simpele CI module (raargenoeg nog geen CI+) in een DVB-S capable TV de zenders ontvangen.
probleem is dat Belgacom IPTV over hun eigen netwerk is, wat zonder box moeilijk naar je TV te brengen is. Dit ivglm Telenet die met de DVB-C standaard werkt.
Nee hoor, de werkwijzes van belgacom en telenet zijn zeer vergelijkbaar. Telenet werkt met DVB-C, maar door hun encodering kan je enkel met een digibox of digicorder naar kabel TV kijken. Belgacom werkt met standaard streams, maar heeft er ook een slotje op gezet zodat enkel hun settopboxen de streams kunnen decoderen.
In de begindagen van belgacomTV was het mogelijk om de streams op je PC te openen in VLC bijv.
Gaat het zappen dan nu eindelijk ook weer net zo snel als in het vorige millenium?
Zappen gaat bij officiële implementaties als in decoders of tv's vaak redelijk snel, niet zo snel als analoog maar dat kan ook waarschijnlijk bijna niet.
De implementaties die vaak illegaal zijn; daarbij gaat het zappen meestal trager.
Met twee tuners zou je inderdaad in kunnen stellen dat deze samenwerken met zappen zodat het twee keer zo snel gaat, de vraag is om Panasonic dat heeft geïmplementeerd.
Dit gaat dan wel te koste van de andere functionaliteit zoals een ander programma tegelijk opnemen.
Met digitenne kan je bijvoorbeeld vijf usb-sticks kopen en dan kan je alle multiplexes tegelijk ontvangen, voor elke multiplex 1 tuner. Dan is je zapsnelheid behoorlijk snel want niet meer gebonden aan de reactiesnelheid van het tunen van de tuners. :)
Edit: ik bedoelde inderdaad sequentieel zappen (123) niet (396).

[Reactie gewijzigd door Soldaatje op 25 juli 2024 01:11]

Dat is niet mijn ervaring: De snelste zappers zijn de Linuxontvangers en de gebruiken geen officiële implementaties. Officiële CI-modules zijn vaak trager dan CI-modules van derden.

Hoe een tweede tuner behulpzaam kan zijn zie ik niet: De vertraging wordt veroorzaakt door buffering, tijd die nodig is om een keyframe te ontvangen en om de juiste decodeersleutels te ontvangen. Een tweede tuner kan daarin alleen behulpzaam zijn als hij kan voorspellen naar welke zender je zapt, zodat hij vooruit kan werken. Maar je weet nu juist niet naar welke zender de kijker wil zappen, dus lijkt de tweede tuner me daarbij niet zo nuttig.
De meeste mensen blijven een paar keer achterelkaar dezelfde kant op zappen, dus een redelijk voorspelmodel zou zijn als de vorige zender n-1 was de andere tuner af te stemmen op zender n+1 v.v..
Dat is onwaarschijnlijk. Bij digitale TV is in beginsel wel een hoge zapsnelheid mogelijk, dat vereist voldoende keyframes in het gecomprimeerde beeld en geen vercijfering. De meeste digitale kijkers kijken echter naar een vercijferd signaal. Een CI-module is verder meestal trager dan een ontvanger met ingebouwde kaartlezer.
Meer keyframes is een oplossing maar vereist dat een provider decodeert en opnieuw codeert met meer keyframes. Hierdoor wordt de beeldkwaliteit alleen maar slechter.

Een betere oplossing is het cachen van meerdere streams tegelijk zodat als je zapt de volgende stream al in de cache staat en de decoder terug kan lezen naar het laatste keyframe.

Dus:
- kijken naar zender 1, cache alvast de stream van zender 2 en zender 3.
- bij zappen naar van zender 1 naar zender 2 zoekt de decoder in de cache naar het laatste keyframe waardoor je meteen beeld krijgt ipv van 2 seconden zwart beeld.

Dit vereist met DVB-C/S natuurlijk wel iets van de tuners, maar voor IPTV over glasvezel is het geen probleem.
Waar ook niet echt van gebruik wordt gemaakt is het feit dat er bij DVB per transponder frequentie meestal meerdere kanalen zitten ingepakt. Helaas wordt dit vrijwel niet gebruikt. Software systemen als Mediaportal kunnen dit soms al wel. Dan kun je bv met 1 tuner meerder kanalen kijken of zapsnelheden optimaliseren.
Ben benieuwd hoe men dit met IPTV denkt te gaan oplossen.
Volgens mij heb je dan niets aan de twin tuners.
DVB-C is leuk maar biedt over het algemeen maar heel weinig ongecodeerde kanalen aan.
Dan heb je nog niets aan twee HD tuners.

Voor de rest zijn Panasonic TV's natuurlijk wel prima.
Bij IPTV is er in het geheel geen sprake van tuners: Alles komt via de netwerkaansluiting binnen. Technisch is er geen probleem om via een netwerkaansluiting een tweede zender binnen te halen, daar is geen extra elektronica voor nodig, alleen software.

Helaas is IPTV slecht gestandaardiseerd en daarom is het niet mogelijk televisies te bouwen die je op een willekeurige IPTV-abonnement kunt aansluiten. IPTV-gebruikers zijn gebonden aan de ontvangers van hun TV-aanbieder, wat door prijsdruk meestal vrij simpele apparaatjes zijn zonder snaakse snufjes.
IPTV is juist prima gestandariseerd. Als transport wordt ofwel multicast UDP gebruikt of unicast HTTP/RTSP. Dit zijn gewoon open standaarden.

De streams zelf zijn gewoon DVB-streams wat gewoon dezelfde streams zijn die via coax en satelliet te ontvangen zijn.

Waar het misgaat met IPTV is dat providers een variatie aan proprietaire DRM implementeren (zoals KPN met hun walgelijke Verimatrix). Juist dat maakt gestandariseerde ontvangst onmogelijk. Zonder DRM is IPTV op nagenoeg alle apparatuur te ontvangen.

[Reactie gewijzigd door ari3 op 25 juli 2024 01:11]

Dom... dit maakt de TV nodeloos duur... men zou beter een versie uitbrengen ZONDER tuner (98% in Belgie gebruikt deze toch niet).
Klopt, maar wat is de reden dat 98% de tuner niet gebruikt?
Bij belgacom heb je geen DVB tuner nodig en kabelaar telenet laat enkel hun eigen digidozen toe.
Als fabrikanten TV's zouden maken zonder tuners zitten we echt voor eeuwig en altijd vast aan die verplichte settopboxen van de providers. De prijs zou trouwens niet significant dalen imho, de verminderde kost zullen de fabrikanten zien als extra winst.

[Reactie gewijzigd door .MaT op 25 juli 2024 01:11]

Dit maakt het niet duurder hoor....
Het is maar de vraag of het in Nederland ook gaat werken. Misschien staat er wel in de handleiding dat het bij gecodeerde zenders (Ziggo e.d.) dus niet werkt.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.