O2 en HTC: grote meerderheid hoeft geen oplader bij aankoop smartphone

HTC en telecomprovider O2 claimen dat de meeste klanten geen oplader hoeven als zij een smartphone kopen. Beide bedrijven zijn vorig jaar een initiatief begonnen om de One X+ van HTC zonder oplader te verkopen, waarbij meer dan 80 procent geen oplader bijkocht.

Volgens HTC en O2 ligt het percentage gebruikers van de One X+ dat bij aanschaf geen lader nodig heeft op 82 procent, waarbij aanvankelijk op een percentage van 70 procent was gerekend. Het succes van de proef die HTC en O2 hebben opgezet leidt er mogelijk toe dat er op termijn meer smartphones standaard zonder oplader worden verkocht. Volgens O2 is het plan om in 2015 alle toestellen zonder oplader de verkopen.

Het belangrijkste argument om de One X+ zonder oplader te verkopen is dat er veel opladers in circulatie zijn die niet worden gebruikt. Dat aantal zou ongeveer 100 miljoen bedragen in het Verenigd Koninkrijk, aldus O2. Door geen oplader mee te leveren zouden er jaarlijks 24 miljoen stuks minder gemaakt hoeven te worden.

Sinds enige tijd zijn de meeste smartphonefabrikanten overgegaan op één standaard voor opladers: de meeste fabrikanten leveren een micro-usb-kabel en een netstroomadapter bij, waardoor gebruikers vaak meerdere opladers bezitten die voor hetzelfde doeleinde gebruikt kunnen worden.

Door RoD

Forum Admin Mobile & FP PowerMod

19-01-2013 • 15:03

141

Submitter: Martin-S

Reacties (141)

141
137
109
7
1
2
Wijzig sortering
Even vooropgesteld, een lader is onlosmakelijk verbonden aan de functionaliteit van een telefoon. Die telefoon moet los van zijn omgeving kunnen functioneren. Dat we met volksstammen onze telefoons aan een beschikbare USB poort hangen doet daar niets aan af. In 2009 heeft de EU echter niet voor niets een decreet uitgevaardigd om de laders te standaardiseren. De telefoons verkocht vanaf 2010 zouden gestandaardiseerde laders moeten hebben.

Om dit initiatief nu als aanleiding te gebruiken om het meeleveren van een lader maar helemaal weg te rationaliseren komt op mij als gemakzuchtig over. De handel rekent hierbij duidelijk naar zichzelf toe, want het levert hen een kostenbesparing op (laders worden niet uitgeleverd, transportvolume/gewicht daalt, vereenvoudiging levering = kleinere faalkans).

Het had de handel meer gesierd als zij een uitruil systeem zou gaan faciliteren:
  • Bied iedere klant bij de aankoop van een telefoon de lader aan als optie. Heeft een klant er geen behoefte aan, want is al in bezit van een post-2010 lader, dan kan die weigeren.
  • Heeft een klant een kapotte lader, dan kan die kosteloos, of tegen kleine kosten worden uitgeruild voor een vervanging
  • Als shop neem je ook overbodige post-2010 laders in van klanten die er vanaf willen. Deze laders komen dan weer beschikbaar voor andere klanten. Een kleine statiegeldregeling kan klanten aan het denken zetten. De statiegeldregeling wordt betaald uit de grotere effectiviteit en kleiner volume van productie en distributie
  • Producenten waarborgen gezamenlijk de toevoer van laders naar hun verkooppunten. Mocht de toevoer van gebruikte laders kleiner zijn dan de afname.
  • Telefoonproducenten brengen de productie van laders onder bij een gezamenlijke rechtspersoon. Deze rechtspersoon geeft ook de opdrachten voor productie en distributie van de laders. Dit betekend een effectiviteitsslag ten opzichte van de huidige situatie. Met de omzetten als verdeelsleutel wordt de rechtspersoon hiervoor door de producenten gefinancierd.
Als het systeem goed gaat werken zal:
  • de productie van laders op deze wijze kleiner worden
  • de productie en distributie effectiever worden
  • het de telefoonproducenten minder kosten
  • het gebruik van laders voor klanten beschikbaar blijven
  • de extra mogelijkheid van inzameling minder laders op de vuilnisbelt doen belanden.
  • uiteindelijk minder belasting voor het milieu betekenen.
  • bezit naar gebruiksrecht verschuiven, moeten we toch naar toe door toenemende materiaalschaarste
Zodra dit systeem goed werkt kunnen de producenten doorstappen naar de standaardisatie van de accu's. Ontwikkel door modulariteit schaalbare stacks van volledig uitwisselbare accu bouwstenen. Met deze accu stacks moeten accuoplossingen voor alle mogelijke telefoontypes kunnen worden gebouwd. Veel van de argumenten hierboven opgenoemd gaan ook op voor de accu's.

Waarom zijn we eigenlijk nog niet zo ver? Zoals ondergetekende het bovenstaande bedenkt hebben velen voor hem deze gedachtes ook al gehad. Het is net als met de plofkip. Zolang we als klanten er zelf geen belang in stellen gebeurt er geen bal. Nu iedereen onder ogen ziet hoe absurd onze kippenconsumptie is gaat het veld bewegen en wordt alles vloeibaar. Ook in de oneindige variatie van accu's zit zo'n obsceniteit. De obsceniteit van de illusie van keuze. Alsof onze keuze beperkt zou worden als fabrikanten zich zouden committeren aan richtlijnen. Met de laders wordt bewezen dat het kan. Europa heeft goed werk verricht. Laad de handel nu eindelijk eens zien dat het haar serieus is om wat groener worden?

En wij als klanten, wat kunnen wij nu? Heb je al een goede lader van na 2010, weiger de volgende. Als je de telefoon verkoopt verwijs dan, indien nodig, de koper door naar de shop voor (jouw) lader. Verder gaan we categorisch weigeren om telefoons te kopen waarvan de accu niet is te vervangen. Laten we eens iets vloeibaar zien te krijgen.

Edits: taal

[Reactie gewijzigd door teacup op 23 juli 2024 06:04]

Prima initiatief zolang telefoons waar dit voor geldt allemaal een micro-usb aansluiting hebben.

Helaas zal het wel weer niet zo zijn dat de bespaarde kosten voor levering zonder lader ten goede van de consument komen.
Kort door de bocht. De USB standaard dicteert dat er niet meer dan 0,5A mag worden getrokken. Derhalve dat HTC telefoons alleen 1A trekken wanneer er gebruik wordt gemaakt van een originele HTC lader+kabel.

Je mag dan wel een USB lader hebben liggen, grote kans dat je hierdoor 2x zo lang bezig bent met het opladen van je telefoon. En met de accu's van tegenwoordig kan dat wel 6 uur laadtijd betekenen ipv 3.

Dit verhaal geldt ook voor iPhones/iPads. Waarbij laatstgenoemde zelfs 2.1A wil trekken.

Daarom is, tot de USB Power Delivery (PD) standaard gemeengoed is, het bijleveren van een lader helaas nog steeds noodzakelijk.

[Reactie gewijzigd door Preaper op 23 juli 2024 06:04]

Anoniem: 126717 @Preaper19 januari 2013 17:02
Een lader is nog steeds nodig. Ik heb een inverter gekocht voor in de auto met een USB uitgang, dat zou in theorie de telefoon rap moeten opladen.
Echter tijdens een 6 uur rit, waarbij de telefoon de hele tijd aan die USB uitgang lag (fiks gebruik van de telefoon), liep de batterij wel leeg. Bij de volgende, vergelijkbare, rit had ik hem via 220 en originele lader en was de batterij binnen de kortste keren vol. Hoefde ik alleen maar af en toe bij te laden.

Dus voorlopig wil ik bij een nieuw toestel nog een lader, al was het alleen maar om een goede lader op meerdere locaties te hebben.
En daarna? Maar zien, want de technologie staat niet stil. Via USB 3 zou het wel eens veel sneller kunnen, dus heb je de wens voor nieuwe laders, en dan komt USB 4....

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 126717 op 22 juli 2024 20:05]

Beetje shoppen voor inverters. Er zijn 12V USB dingen te koop die wel 2,1A leveren, bedoeld voor tablets etc. Kun je onderweg gewoon opladen :)
Toch even zeggen dat een micro usb lader toch geen micro usb lader is!

Je moet maar eens kijken naar de verschillende specs.
- Sommige laders 5V en andere 5,1 of zelfs 5,3V.
- Dan heb je nog adapters die 500mA, 0,7A, 1A etc kunnen leveren.
- Van sommige liggen de data lijnen aan elkaar om het toestel te laten detecteren dat hij aan een ac lader hangt ipv een usb poort

ADQ ik raad je aan om als je een Android phone hebt 'battery monitor widget' te gebruiken. Daar kan je zien of hij wel aangeeft dat je 'ac charging' of 'usb charging' doet.

Mijn S2 geeft op een paar kabels 'ac charging' in de auto (maar is beperkt tot 0,7A) terwijl de S3 die ik deze week getest heb slechts op 1 kabel 'ac charging' gaf.
Neem dat je dan net GPS en scherm aan hebt dan ben je met USB charging, meestal net onder de 0,5A gelimiteerd in het toestel, hem niet aan het laden vermits je meer verbruikt dan 0,5A wat resulteert dat je batterij mooi leegloopt.
Waardeloos zeg. Heb je eindelijk een standaard blijkt het geen standaard te zijn.
Ik weet zeker dat consumenten dit niet weten. Ik wist dit niet.
Vraag mij af hoe je dit wilt oplossen.
Misschien een intelligente universele lader die d.m.v het uitlezen van de firmware van een device weet hoeveel ampère een device aankan en zich daarop aanpast.

Want het oorspronkelijke idee van micro USB als standaard lader was dat we niet met een kast vol laders opgescheept zitten.

Nu heb je straks een kast vol micro usb devices die allemaal een andere ampère hebben.
Thnx voor de info interessant
Kort door de bocht. De USB standaard dicteert dat er niet meer dan 0,5A mag worden getrokken.
Er is al een tijdje een "USB charger" standaard die 1.5a als maximum aangeeft. Deze is ook bij een hele berg notebooks al geïmplementeerd (als een aparte "USB apparaat laad-poort"). Dat is in ieder geval voor alle non-apple apparaten voldoende.

Zowieso lapt Apple de afspraken aan hun laars; iPhones en iPads hebben nooit aan de afspraken voldaan en sinds de iPad3 zitten ze al helemaal buiten de afspraken door de enorme hoeveelheid power die ze eisen.
Zowieso lapt Apple de afspraken aan hun laars; iPhones en iPads hebben nooit aan de afspraken voldaan en sinds de iPad3 zitten ze al helemaal buiten de afspraken door de enorme hoeveelheid power die ze eisen.
Apple voldoet wel aan de standaard. Die staat nl toe dat ipv een micro USB aansluiting op het apparaat een kabel die op een USB poort aangesloten wordt ook mag (zoals apple al jaren meelevert). Je schreeuwt hoog van de toren zonder de feiten te kennen.
In a loophole that will please Apple, the standard does not actually require manufacturers to include a microUSB port on the smartphone itself.

The firm has a lucrative sideline licensing third parties to make chargers and other peripherals, which connect to the iPhone via its proprietary dock. Instead of building in a microUSB port, it is expected to ship its devices with a converter that will allow owners to use the common charger.
http://www.telegraph.co.u...er-enters-production.html
Mijn SGN II trekt ook 2A met de meegeleverde lader. Was dus niet handig geweest als hier geen lader bijzat. Bovendien verwacht ik bij een toestel van +600€ niet dat ik nog moet bijbetalen voor de lader.

[Reactie gewijzigd door hav0c op 23 juli 2024 06:04]

aan de andere kant, als jij elk jaar zo'n 800 euro kostende gsm koopt, heb je ook wel geld om elk jaar zo'n oplader te kopen omdat het nieuw is...

OF je gebruikt gewoon de lader net zo lang tot ie ECHT op is... ongeacht hoevaak je van telefoon wisselt... in laders zit nu eenmaal best wel at grondstof, en laten die nu net eindig zijn. als we door dit soort innitietieven over de hele wereld eens 10% minder grondstofen en enerigie zouden verbruiken, lijkt me dat in beginsel geen slecht plan.

ik ben alleen bang dat met hier in beginsel weinig op heeft met de ecoLogische effecten en alleen maar kijken naar de ecoNomische kant van het verhaal, en dan snap ik je betoog wel...
Anoniem: 114278 @Preaper19 januari 2013 19:07
@ Luke-san:

Als je deze op usb 3.0 kan laden heb je 0,9 ampere

http://www.ehow.com/facts...ard-usb-power-output.html

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 114278 op 23 juli 2024 06:04]

Ik zie niet in hoe een lader zomaar de laadstroom kan gaan bepalen, of hoe een telefoon kan zien dat het om een originele lader gaat. Wel is het zo dat de maximaal te leveren stroom sterk kan verschillen van lader tot lader. Waar USB maar 0,5A toelaat zijn er laders die vlot over de 2A willen en kunnen leveren.
Het lijkt mij dat ze wel de kabel erbij leveren om hem op te laden. Alle merken gebruiken (bijna) wel een usb aansluiting op de adapter. Ik heb een aantal 230V-> USB laders maar heb echt maar 1 kabel per apparaat. Of ze moeten ook voor een klein bedrag ( dus niet meer dan 5 euro) ook de kabel los erbij willen verkopen zonder adapter. In dat geval vind ik dit besluit erg goed!

[Reactie gewijzigd door Emiel1984 op 23 juli 2024 06:04]

Bij een printer wordt tegenwoordig ook geen USB-kabel meer geleverd. Het enige wat jammer is dat de meeste computershops hier nog wel even flink winst mee willen genereren, door ze voor 8 euro over de toonbank te gooien terwijl ze inkoop nog geen 20 cent hebben betaald. Zolang dit niet met opladers gebeurd (in verhouding qua prijs) vind ik het prima.
Maar als je een nieuw toestel koopt kan je wel je oude kabel blijven hergebruiken. Ik heb hier zelf rondom mij al enorm veel van die kabels liggen, net als de gewone mini usb kabel. Echt niet zo moeilijk als ze overal gratis bijkomen. Wanneer je voor bekabelingsstandaarden gaat zou ik niet alleen de lader, maar ook de kabel weglaten.
Totdat elke leverancier besluit om geen kabels/opladers mee te leveren omdat mensen ze toch wel hebben. Dan zijn er dus op een gegeven moment geen opladers meer in de omloop. En wat met mensen die voor het eerst een telefoon kopen? Beetje vreemde beslissing zou dat zijn.
nee dat kan niet altijd.

als je oude telefoon een oplader van 800 mah had en je accu maar 1600 mah was heb je een redelijk oplaad tijd.
maar als je je oude 800 mah oplader gaat gebruiken voor je nieuwe telefoon met 2150 mah accu dan word je toch niet vrolijk van de oplaad tijd.

opladers zijn de laatste jaren meegegroeit met de capaciteit van de accus om de laattijd redelijk te houden.
en aangezien accus nog steeds meer capaciteit krijgen hebben we ook nog steeds nieuwe opladers nodig anders word de laadtijd te lang.
Ook al komt de 'besparing' ten goede van de klant dan zal dat hoogstens één euro zijn.
Die laders kosten al weinig dus een fabrikant betaalt er helemaal erg weinig voor ;)
Het grootste voordeel is inderdaad een besparing voor het mileu: minder grondstoffen, minder energie om ze te maken en minder afval :)

Waar wij als consument wel op moeten letten is dat de lader voldoende capaciteit heeft voor de telefoon die we dan straks nieuw aanschaffen zonder lader.

Bij mijn Note2 zit nl. een veel zwaardere lader dan bij m'n oude Galaxy S, ook al hebben ze tegenwoordig allemaal een micro-usb aansluiting.

Zelf gebruik ik een 2000mA lader waar vier usb aansluitingen op zitten met verschillende laadstroom uitgang.
Bij een spanning van 5V heb je de keuze uit 2000/1000/670/500 mA laadstroom.
Zo'n lader kost de hoofdprijs van wel zo'n 12 euro incl. adapters voor diverse landen en gratis verzending.
Anoniem: 55563 @catt4u20 januari 2013 13:10
Die verschillende uitgangen heb je voor smartphones en tablets helemaal niet nodig. De ingebouwde laadcircuits bepalen zelf met hoeveel mA er wordt geladen. Je kunt dus prima een simpele 2A lader voor een willekeurige smartphone gebruiken. Mijn mobiele lader met accu levert standaard 5,2V 1,5A op zijn USB-poort. Daar laad ik onderweg meerdere apparaten mee op en zelfs een simpel USB bureaulampje dat maar de officiële 500mA nodig heeft brandt niet feller dan normaal.

Voor Android bestaat trouwens de USB fast charge hack zodat je telefoon altijd oplaadt met de maximale stroomsterkte.
Helaas zal het wel weer niet zo zijn dat de bespaarde kosten voor levering zonder lader ten goede van de consument komen.
Inderdaad, en HTC blinkt al niet uit in de meegeleverde accessoires. Het zegt genoeg dat ze nu ook al op hun laders willen gaan besparen om uit de rode cijfers te komen. Dat terwijl concurrenten als Samsung gewoon flinke marge hebben op hun toestellen. Slecht besluit wat mij betreft.

@wph: Dat klopt, maar dat is een kwestie van tijd : in 1 jaar is de winst gedaald van 260 naar 26 miljoen euro: nieuws: HTC ziet winst verdampen ondanks release eerste full-hd-smartphone

[Reactie gewijzigd door tweaker2010 op 23 juli 2024 06:04]

HTC schrijft nog steeds zwarte cijfers.
HTC is net nog 1 van de weinigen die wel zwarte cijfers weet neer te zetten, al is het nipt. Er zijn maar 2 concurenten die comfortabel winst maken, al de rest (Sony, Nokia, Blackberry, ...) draaien allemaal in het rood. Ik zou dus niet zomaar kritiek geven als ik U was.
sony had in 2012 30 miljoen yenn gewoon winst en ook lg had in q3 2012 gewoon 138 miljoen winst en htc had ook 137 miljoen netto winst in q3 2012 (grappic dat lg en htc zo dicht bij elkaar zaten)

ze maken wel minder winst als hetzelfde kwartaal het jaar daarvoor maar 1 dollar netto winst is nog steeds winst.
natuurlijk vinden aandeelhouders het niet leuk als je in 2011 190 miljoen winst maakt en in 2012 nog maar 138 maarja winst is winst en het is ten slotte crisis dus dan is winst maken na 4 jaar crisis zo slecht nog niet.
30 miljoen yen = 2,5 ton in euro's Nou niet echt een megawinst voor zo'n groot bedrijf.
Beter lijkt het me als ze vragen of je een lader wil en die er vervolgens gratis bij doen
Anoniem: 225253 @hav0c19 januari 2013 15:21
Als ik geen nodig heb, betaal ik die liever niet terwijl hij toch aangerekend wordt als je hem "gratis" krijgt. Veel mensen zullen hem toch bijvragen.
"waarbij meer dan 80 procent geen oplader bijkocht."
Waarschijlijk wordt hier ook "in de winkel zelf" bedoeld.
Veel mensen weten dat je een oplader veel goedkoper kan krijgen dan in de gemiddelde telecomzaak.

Notice: Kwaliteit van die laders buiten beschouwing gelaten. :-)

[Reactie gewijzigd door AB-Testing op 23 juli 2024 06:04]

Het woord bijkocht is hier belangrijk.
Het is goed als ze dan een korting geven.
Anoniem: 84457 @hav0c19 januari 2013 19:37
Exact, dit werkt via een online bestelling dmv een vinkje vast ook prima.
Dan zal waarschijnlijk de helft alsnog zeggen doe er maar bij als ie toch gratis is :) terwijl ze hem niet nodig hebben. Overigens vind ik het zelf wel makkelijk om op verschillende plekken een lader te hebben liggen. En voor de raspberry pi is het ook handig om een extra lader te hebben.
Maar ik vind dit inderdaad ook wel weer makkelijk van de fabrikanten .Eerst grof geld vragen voor de laders en nu standaard er is weer extra winst proberen te maken door de lader juist weg te laten...
Maak anders gewoon 2 verpakkingen voor dezelfde prijs en laat de keuze aan de consument. Zoals met Windows N.

[Reactie gewijzigd door Mr_gadget op 23 juli 2024 06:04]

Ja, want die smartphonefabrikanten maken echt mega grote winsten... Niet dus. Apple en Samsung halen mooie marges, HTC zit net boven break even en al de rest draait verlies. En daar gaat een lader die in china voor minder dan een dollar word gemaakt niet veel aan veranderen.
En daar gaat een lader die in china voor minder dan een dollar word gemaakt niet veel aan veranderen.
O jawel hoor. Al verkoop je maar 20k toestellen, dan is dat $20k die je als bedrijf minder uitgeeft.
Och wat sneu, maar een paar ton winst. Het feit dat er veel mensen daar een baan hebben en dus een gezin kunnen onderhouden kan je ook als (maatschappelijke) winst zien.

Mensen die iets sneu vinden voor een bedrijf: -1
Mensen die verwachten dat een bedrijf winst aan de klant kan/zal geven*: -1

bedrijf
het bedrijf zelfst.naamw.Uitspraak: [bəˈdrɛif] Verbuigingen: be|drijven (meerv.) 1) groep mensen die goederen produceren of diensten verlenen om geld te verdienen


*dan moest je maar aandelen kopen

edit: onderneming was wellicht een betere term, maar desalniettemin..

[Reactie gewijzigd door rotterdams op 23 juli 2024 06:04]

sony had in 2012 gewoon winst en ook lg heeft het best goed gedaan in 2012 dus weet niet hoe je daarbij komt.
De Galaxy S3 is nou niet bepaald goedkoop hoor....
Anoniem: 338693 19 januari 2013 21:28
Consumenten zouden zelf de keuze moeten krijgen of ze gratis een oplader er bij willen hebben. Als je telefoon besteld zou je dus gewoon een keuze moeten krijgen. Veel kiezen er dan niet voor, maar als jou adapter dan net stuk is of kwijt dan krijg je hem wel. Gratis, want het kost niets.
Als-ie gratis is neemt iedereen er natuurlijk eentje. Net als met plastic zakjes. Soms hebben wij consumenten een zetje nodig in de goede richting.
Heb de laders van mn Desire, S2, S3, Nexus 4 en Nexus 7 liggen. Beetje overdreven inderdaad. Als mensen zich druk maken over plofkip mogen ze ook wel rustig aan doen met die laders
owja, dat draadloos opladen helpt natuurlijk ook wel. Nog even en een oplader is net zo outdated als removable media
Mijn opladers zijn na 2 jaar, relatief normale periode gezien de aanbiedingen bij een telefoon abo, toch wel aardig richting hun einde. Altijd weer blij wanneer ik bij de nieuwe telefoon een nieuwe lader ontvang. Neem hem dan ook wel overal mee naar toe, maar dan nog.

Bij een telefoon hoort een lader, zo simpel is het. Je gaat ook geen DVD-speler zonder scart of HDMI kabel leveren. Dat zijn essentiële onderdelen voor de werking van een apparaat.

Straks moet je zelf ook nog het frontje bij het onderdelenhuis halen, een eigen accu en weet ik veel wat allemaal nog meer. Koptelefoon ongetwijfeld ook. Vind dit echt een belachelijk project.
Al mogen ze van mij die meegeleverde in-ears houden, drukt de prijs weer en ook hier kan je dan hetzelfde argument gebruiken als nij de laders.
Ze zijn gestopt (of gaan stoppen) met het leveren van Beats oordopjes.

nieuws: 'HTC stopt met leveren Beats-oordopjes bij smartphones'
Het verschil zit hem in het feit dat een mobiel zonder lader niet werkt, zonder oordoppen wel.
Xbox 360 wordt anders geleverd zonder HDMI kabel. Helemaal niet essentieël. Mijn Soundbar werd geleverd zonder optische kabel. Dus, volgens mij klets je maar wat.
Anoniem: 324520 @GerCor19 januari 2013 18:54
@GerCor:

Nee maar ze leveren je wel een alternatief ( Geel, Rood, Wit tulp stekkertjes van vroeger )
"Je gaat ook geen DVD-speler zonder scart of HDMI kabel leveren."
Welkom bij Telenet... Verkopen je een HD-digicorder, maar als je er een HDMI kabel bij wilt, vragen ze je €25...

Overigens kan ik dit initiatief enkel maar aanmoedigen! Een universeel type lader dat voor een lage prijs verkocht kan worden (massaproductie), en telefoons waar geen lader bijgeleverd wordt. Ik hoop dat micro USB ook standaard wordt op de dumb-phones. :)
Je gaat ook geen DVD-speler zonder scart of HDMI kabel leveren. Dat zijn essentiële onderdelen voor de werking van een apparaat.
De laatste tijd al eens een printer gekocht? Daar mag je tegenwoordig de kabel soms nog apart bijkopen, dus zo raar is het niet. Gsm-opladers heeft iedereen tenminste nog liggen thuis..
"Bij een telefoon hoort een lader, zo simpel is het. Je gaat ook geen DVD-speler zonder scart of HDMI kabel leveren. Dat zijn essentiële onderdelen voor de werking van een apparaat."
Bij een Blu-ray speler zit meestal ook geen hdmi kabel.
(Gelukkig verkoopt de Action die voor €2,19).
Tja, en toch zie ik maar weinig DVD spelers die wel met de nodige bekabeling komen. Mijn vader kocht overlaatst een platenspeler, heb ik ook nog de bekabeling voor moeten gaan kopen. Ik koop een nieuwe LCD monitor maar krijg er enkel een VGA kabel bij hoewel ik hem digitaal wil aansluiten, opnieuw kan ik op zoek naar een kabel om aan te sluiten. Bij de aankoop van een nieuwe TV zit er ook geen antennekabel bij, die moest ik ook maar hergebruiken ... moet ik verdergaan? Er zijn voorbeelden genoeg van apparaten die zonder de benodigde aansluitkabels of stukken komen.
Volgens mij is het grootste deel van de kopers "onwetend" en komt dus thuis en ziet dat er geen lader bij zit. Sommigen zullen een lader van een eerder toestel proberen (als ze die niet hebben verkocht samen met het toestel op bijvoorbeeld marktplaats) of zullen naar "een mediamarkt" gaan om daar een losse lader te halen.

Hetzelfde als de printer-kabels, toen die niet meer werden meegeleverd zag je ook iedereen naar de media-markt vertrekken voor een kabeltje nadat ze er achter kwamen dat er geen kabel bij hun nieuwe printer zat.
Anoniem: 326972 @ZpAz19 januari 2013 15:11
Als dit goed wordt neergezet denk ik dat het wel meevalt. Zorg ervoor dat de consument ervan weet en vermeld het goed (mét argumentatie) op webshops. In fysieke winkels dunkt het me dat daar ruchtbaarheid aan gegeven kan worden.
Je mag er zeker van zijn dat de verkopers bij O2 bij elk verkocht toestel DUIDELIJK aan de klant vermeld dat er geen lader geleverd is.
Op een smartphone haal je een marge van maximum 15% (Wat al heel ongewoon hoog is), meestal ligt dat eerder tussen 5 en 10%.
Op zo'n lader kan een retailer makkelijk veel meer marge genereren...
Een rubbertje voor rond je smartphone wordt bv aangekocht aan 1€, verkocht voor 15€...
de one X+ zit toch in het prijs segment waarvan je verwacht dat de kopers iewat technologisch aangelegd zijn, en van wie je weet dat ze dit wel zullen weten.

Moesten ze dit met hun goedkopere modellen doen, er zouden wellicht meer losse (al dan niet nutteloze) aankopen gebeuren.
Sinds wanneer heeft prijs enige link met de technische aanleg van de koper? Heb je enige onderbouwing daar voor?
Ik kan in ieder geval het tegendeel onderbouwen, kijk naar wie een iPhone of iPod koopt, alle lagen van de bevolking, met diverse gradaties van technisch inzicht, en toch zitten die dingen in het hoge prijssegment.
Heb je mijn post uberhaubt wel gelezen?

Ik zei "dat je verwacht dat ze er iets van kennen". Niet dat het een feit is. Dus "onderbouw" mijn stelling zoveel als je wilt, maar leer eerst eens lezen voor je begint te ragen.
Wat Zer0 zegt ! Ik krijg nog regelmatig vragen van mensen die wel leuk vinden om de laatste telefoon\tablet\MP3 speler te kopen voor de heb. Die mensen hebben totaal geen technisch inzicht en kopen het enkel vanwege de goede recensies en niet omdat ze het nodig hebben.
Samen met de invoering van de micro-USB als standaard kan ik dit alleen maar toejuichen. Iedereen heeft tegenwoordig wel een micro-USB kabeltje ergens rondslingeren thuis. En anders kan je ze voor een paar euro wel ergens kopen.
Probleem met die dingen is vaak het vermogen.

Mijn huidige telefoon wil graag 1000mA, een standaard USB poort levert iets van 500mA. Het werkt wel, het is alleen traag.

De oplader van mijn vorige smartphone is 800mA, nog steeds niet optimaal dus.

Kortom; de USB oplader standaard is minder "standaard" dan het lijkt.
zo'n hoog vermogen lader is niet echt bevordelijk voor de levensduur van de accu.
wat trager opladen is goed voor de accu en voor de rest ivm minder hitte tijdens laden.
Anoniem: 419371 @flippy20 januari 2013 00:43
snelladen hoeft geen nadeel te zijn voor de accu maar het wel belangrijk dat er goeie electronica in die lader zit! van wat jij zegt dat geldt alleen voor de eerste snelladers van nicd accu's!
Hoezo niet? Snelladen zorgt altijd voor meer slijtage van een accu dan standaardladen. Een goede accu gaat er niet direct kapot van, maar na twee jaar snelladen ga je toch wel verschil merken met een accu die altijd traag of in ieder geval minder snel is geladen. Daarom laad ik mijn telefoonaccu's ook altijd 's nachts aan mijn pc op. Is maar 500mA, maar dat is geen probleem want ik gebruik mijn telefoon toch niet tussen 23:00 en 07:00 uur.

EDIT: D/T fout die echt niet kon... :D

[Reactie gewijzigd door Robo1993 op 23 juli 2024 06:04]

Mijn moeder heeft voor de Ipad3 een tijd lang de adapter van haar Ipod nano gebruikt. De lader werd ontzettend warm en uiteindelijk wilde de Ipad 3 er niet eens meer mee opladen! Dus je hebt een heel goed punt!
Je hebt Y kabeltjes om meer vermogen te trekken. Je ziet ze vaak bij externe harde schijven.
Volgensmij gebruik ik toch echt mijn oplader om de G-III op te laden. Met een computer via USB-duurt het 3x zo lang + ik moet de computer de hele dag/avond aanladen.

Waar ze beter in kunnen investeren is een universele oplader (gelukkig steeds meer bedrijven overnemen een standaard..). Misschien kun je als consument beter gewoon een Chinese-oplader ergens kopen, die zouden eventueel goedkoper zijn dan de opladers die O2 en HTC meeleveren? (Bedrag staat helaas niet in tekst..)
Het gaat hier om lader met usb die je waarschijnlijk al hebt. Met pc opladen is een ander verhaal en dat gaat inderdaad veel langzamer
Sommige laptops hebben een high power USB poort. Dan gaat het stukken sneller. Bijvoorbeeld de combi eSATA/USB2 poort van mijn HP laptop geeft een normale oplaad tijd terwijl de normale USB poorten 3x zo lang duren.

Mijn Nexus 7 laad niet eens goed op via een normale USB2 poort.
Werd tijd, niet maken/verkopen is snelste stap om wat vriendelijker te produceren. Naast de ongelovelijke hoop laders (50+) is een andere irritaties dat ze met een enkele uitzondering allemaal zwart zijn. Je zoekt je een ongeluk.
Anoniem: 146814 @pakka68019 januari 2013 15:24
En behalve zwart, zijn ze ook regelmatig door een third party gemaakt. Zo komt een Western Digital harddisk met een lader van Ten Pao Electronics. Ik zet dan ook altijd met een marker op de lader van welk apparaat het nou weer is. Mijn tip van de dag.
gekleurde tiewrapjes om beide einden van de stekkers en eentje om het aparaat. nog makkelijker en niet meer zoeken naar de goede stekker in het oerwoud.
Zolang ze aansluitingen niet telkens veranderen heb ik er geen probleem mee.
Maar de meest smartphones hebben dezelfde USB aansluiting nu.
Bespaart weer wat productiekosten.
Kan jou die productiekosten wat schelen. Alsof HTC die telefoons nu opeens voor goedkoper gaat leveren.

Nee dat gaan ze niet. Productiekosten van een oplader zijn zo'n 1.50 euro. De telefoons behouden gewoon dezelfde prijs en de opladers mag je er straks voor 15 euro los bijkopen.
Precies mijn mening. Heeft niets met mileu of wat dan ook te maken, maar met pure geldbesparing. Hoeveel kan ik nog meer winst maken door nog minder service en levering.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.