Sinds wanneer is AOC een
Duitse beeldschermenfabrikant? Er wordt niets gemaakt of ontworpen in Duitsland, voor zover redelijkerwijs bekend. Het is zelfs geen Duitse handelsnaam of Duits merk. Ook de geschiedenis heeft niets met Duitsland te maken behalve dat ze er kennelijk op enig moment een vestiging hebben geopend (zie verder een kort geschiedenisoverzichtje dat iemand hierboven heeft gevonden en geplaatst, dank daarvoor).
Ik denk dat TPV (de producent van AOC-monitoren) wel ongeveer de multinational is waarover de meeste verwarring bestaat qua herkomst. Ze worden wel Chinees genoemd vanwege een kantoor in Hong-Kong, zoals AOC kennelijk Duits wordt genoemd vanwege een kantoor in Duitsland, maar administratief zitten ze op de BVI en in Bermuda, terwijl hun corporate fingerprint bijzonder Taiwanees is (het huidige TPV is alweer een aantal jaar een fusieproduct tussen Philips Taiwan en TPV Taiwan).
In het
organigram staat inderdaad een AOC GmbH in Duitsland, maar ook een gelijkwaardige AOC B.V. in Nederland die bovendien als
hoofdvestiging in Europa op de site staat. Bovendien was AOC al lang een internationaal bekende handelsnaam toen het bedrijf nog gewoon ondubbelzinnig Taiwanees was. Ik zeg niet dat het nu in een artikel als dit als Nederlands merk moet worden gepresenteerd, maar Duits lijkt het me zeker ook niet.
Mogelijk de beste strategie om flaters te voorkomen, is om het in nieuwsberichten voortaan over "de multinational TPV" te hebben, resp. over "AOC, een merk van de multinational TPV". Of gewoon meteen een linkje naar het organigram erbij en de lezer zelf te laten kiezen welk land het deze keer moet zijn. Moet er een land bij staan dan zou ik voor Taiwanees gaan, op dezelfde manier waarop we Ikea nog steeds als Zweeds beschouwen. Kennelijk doen ze dat zelf toch ook, gezien
dit overzichtje waaruit ik citeer
AOC International (Europe) B.V. is the European subsidiary of the globally operating display specialist TPV, based in Taipei, Taiwan.
@Visgek82 hieronder: vroeger was het juist een tamelijk dubieus merk, maar de betere monitorfabrikanten zoals Philips zijn uitgestapt en TPV heeft zijn kwaliteit ondertussen ook wat op weten te krikken - dankzij Philips. Nu is het bovenkant mainstream. Overigens moeten de accentjes op zéér deze kant uit anders klinkt het een beetje of je een aardappel in je keel hebt, en dat is de bedoeling noch gebruikelijk.
P.S. Waar is de handige link rechtsboven naar de frontpage-feedback gebleven???
[Reactie gewijzigd door mae-t.net op 22 juli 2024 22:37]