Astronomen hebben een camera in gebruik genomen die beschikt over 570 megapixels. Het apparaat is onderdeel van een onderzoek dat de effecten van donkere energie, die het effect van zwaartekracht tegengaat, in kaart wil brengen.
De camera, die in totaal over 62 ccd's beschikt en 's werelds krachtigste astronomische camera zou zijn, werd voor het eerst ingezet op 12 september, zo maakte de organisatie achter het donkere-energie-project bekend. Daarbij publiceerden zij een afbeelding die is gemaakt met de zogenaamde DECam. In totaal gaat DECam 100.000 sterrenstelsel-clusters, met in totaal ongeveer 300 miljoen sterrenstelsels, bekijken, waarbij de nadruk ligt op het meten van infrarood-licht. Momenteel wordt het systeem echter nog getest.
Met de camera willen de wetenschappers de posities van sterrenstelsels ten opzichte van elkaar beter kunnen bepalen. Dergelijke metingen moeten helpen bij onderzoek naar donkere energie. Zo moeten de metingen verklaren waarom het uitdijen van het heelal steeds sneller gaat naarmate een object verder van ons af staat. Van donkere energie is bekend dat die een tegengestelde werking heeft ten opzichte van zwaartekracht, maar het is nog onduidelijk waar de donkere energie precies uit bestaat.
Het gebruik van DECam moet ertoe leiden dat grote delen van het heelal in kaart worden gebracht. Met de 570-megapixelcamera zouden objecten tot een afstand van ongeveer 8 miljard lichtjaar gedetecteerd kunnen worden. Na vijf jaar onderzoek zou een achtste deel van het tot nu toe bekende deel van het universum door DECam in kaart gebracht moeten zijn. DECam is gebouwd door het Amerikaanse Fermilab.