Website publiceert uitgebreid over EVGA's eerste mitx-moederbord

Hardwarefabrikant EVGA heeft zijn eerste mitx-moederbord nog niet formeel geïntroduceerd, maar foto's en specificaties van het kleine moederbord zijn al gepubliceerd. Het bord zou geschikt zijn voor bescheiden overklokpogingen.

EVGA is vooral bekend van zijn high-end Classified-moederborden en -videokaarten, maar met de introductie van Intels Z77-chipset voor Ivy Bridge-processors heeft EVGA, net als veel andere fabrikanten, zijn moederbordontwerpers ook aan de ontwikkeling van een mitx-bord gezet. Het was al langer bekend dat het bedrijf aan een dergelijk compact bord werkt en de Z77 Mini-ITX van EVGA werd al eerder op de foto gezet, maar uitgebreide specificaties werden nog niet opgetekend. De Zwitserse website OCaholic heeft het bord echter aan een uitgebreid onderzoek onderworpen en publiceerde de bevindingen.

Het 17 bij 17 centimeter grote moederbord is opgetrokken rond de Z77 Express-chipset, die naast de socket lga1155 voor Ivy Bridge-processors van Intel is geplaatst. Twee geheugenslots voor ddr3-repen zijn ervoor geplaatst en op de rand is de 24pinsvoedingsconnector geplaatst, samen met een voedingsfase voor het geheugen. Daarnaast is een post-led aangebracht. Een slot voor msata-ssd's is eveneens aanwezig. De achtpinsvoedingsstekker zit naast de achtfasige voeding voor de cpu en het bord moet 60A kunnen leveren, voldoende voor flink opgevoerde processors.

Het mitx-bord heeft één pci-express-x16-slot; daarnaast zit een header voor twee usb 3.0-poorten en vier sata-poorten. Twee daarvan zijn sata-300-poorten, de overige twee zijn sata-600-poorten. Een extra esata-poort is achter op het bord te vinden en wordt door een Marvell-controller aangestuurd. De rest van het i/o-paneel bestaat uit twee usb 2.0-poorten, vier usb 3.0-poorten, analoge en digitale audio-aansluitingen, en een gigabitnetwerkpoort. Een hdmi-poort en minidisplayport en bluetooth-module zijn eveneens aanwezig. Een prijs is nog niet bekend; het bord moet in het derde of vierde kwartaal van het jaar verschijnen.

Door Willem de Moor

Redacteur

29-08-2012 • 15:47

36 Linkedin

Reacties (36)

36
36
18
1
0
9
Wijzig sortering
Vreemd dat er een Marvell chip gebruikt wordt voor die eSATApoort. Die hadden ze ook prima aan de Intelchip kunnen knopen. Dat ding biedt immers ruimte voor 6 poorten.
2 6Gbps poorten en 2 3Gbps poorten zitten al op het bord, de 5e wordt gebruikt voor het mSATAslot, dus dan had die 6e prima gebruikt kunnen worden als eSATA.
Die 2e eSATApoort had ik dan zelf weggelaten, de Marvell chipjes hebben immers niet zo'n heel beste naam.

[Reactie gewijzigd door TERW_DAN op 29 augustus 2012 16:06]

Kan je een leuke HTPC + console-alternatief mee bouwen, als het je lukt er een goede grafische kaart in te zetten (voor de PC fans/mensen die consoles lelijk vinden).

Overklokken in mITX kastjes lijkt me wel een vreemde hobby, je hebt al snel veel te weinig plek voor serieuze koelers. En om nou een mITX bordje in een grote kast te zetten... Misschien kan je nog iets leuks maken met waterkoeling.
Er is wel een mogelijkheid, met dat idee speel ik zelf wel, al zal ik het hoogstwaarschijnlijk nooit uitvoeren. Als je je eigen case maakt, uit masief aluminium, met eventueel een beetje hulp van heatpipes voor de processor, en dan dat alles wat je nodig hebbt er net in past. En in een paar onderdelen aluminium, die met schroeven tegen elkaar aan draaid, en dan 1 of 2 14 cm fans die de lucht door je kast heen blazen. Je kast wordt dan wel warm, maar kan er wel vet uit komen te zien, en weinig ruimte nodig.
Je zou ook gewoon zo'n standaard waterkoel kitje kunnen kopen, zoals een van die H series van Corsair, of de Antec 620 :)

Neemt veel minder plek in dan zo'n enorme tower heatsink en koelt vergelijkbaar :)
Wat ook een leuk idee is:
Zelf heb ik een systeem gemaakt die niet extreem snel op cpu/gpu gebied is, maar wel erg leuk is als multimedia player voor bij de tv.

Mijn eisen waren:
- Zeer snel kunnen opstarten
- Blu Ray af kunnen spelen
- Platform games (2d) kunnen spelen
- Internetten
- Minimaal zo compact zijn als een gewone blu ray speler
- Weinig lawaai in idle modus (bij voorkeur ook onder load)

Uiteindelijk heb ik het volgende systeem gemaakt:
- laptop blu ray speler (moest helaas wel powerdvd achteraf nog kopen :( )
- 256GB ssd (kingston)
- 8GB geheugen (mogelijk was 4GB ook genoeg geweest, maar geheugen kost niet erg veel en een moederbord bevat maar 2 geheugensloten dus uitbreidden is niet zo efficient)
- Intel G620 (onboard gpu is net snel genoeg voor de nieuwste platform games)
- Asrock itx moederbordje
- De naam van de behuizing weet ik zo niet, maar deze was zeer compact (ik moest een hele platte cpu cooler (max 4cm hoog) kopen en kon maar 1 harddisk plaatsen)

Uiteindelijk had ik voor relatief weinig geld een zeer leuke pc samengesteld die ook nog eens erg zuinig is. Alleen de ssd was relatief duur.
Wel weer jammer dat er maar 4 SATA poorten opzitten en niet eens allemaal SATA600.
Ik had liever 6 sata poorten gezien en geen bluetooth/minidisplay. (msata poort gezien, weinig interesse in.)
Lijkt me niet echt nuttig om meer dan 4 schijfstations te ondersteunen op een moederbord bedoeld voor minicomputers.
Wat me wel opviel is dat die SATA-poorten wel verrot onhandig gepositioneerd zijn. Zeker als je ook het PCI-e slot wilt gebruiken.
Het is wel handig als je het als je eigen homeservertje wilt gebruiken.

Maar dan is een AMD APU sowieso de beste keuze, kan je het óók als htpc gebruiken.
Dan heb je wel veel SATA 600 aansluitingen. SATA 300 is zooooo 2e wereld oorlog...

Het ideale bordje zou zijn:
Geen analoge output zoals VGA noch audio.
DDR sloten op SODIMM formaat
Alleen USB3 en SATA 600 en zo veel mogelijk
2x mPCI-e Slotje. 1 voor wifi/bluetooth en 1 voor SSD.

Stop het in een klein kastje met eventueel een afstandsbediening en gebruik het als
home server
HTPC
Downloadbak
Smart-gedeelte van TV

[Reactie gewijzigd door maartenv op 29 augustus 2012 16:52]

Waarom geen analoge audio en gewone DDR sloten? Het bordje word er echt niet kleiner op en analoge audio komt nog heel vaak van pas.
Ook het 2de mPCI slot voor wifi-bluetooth begrijp ik niet: dit kan evengoed onboard.
Het is wel handig als je het als je eigen homeservertje wilt gebruiken.
Maar dan is een AMD APU sowieso de beste keuze, kan je het óók als htpc gebruiken.
Helaas zijn er in de pricewatch maar 2 mini-ITX bordjes voor FM1.
Daarbij is ook de goedkoopste Llano een tikkeltje duurder dan bv een Celeron G540, dus in totaal ben je voor AMD meer geld kwijt, heb je minder keuze, is het stroomverbruik hoger en is de performance (op enkele GPU zaken na) lager.

Ik wil niet zeggen dat AMD geen goede keuze zou kunnen zijn voor een specifieke situatie, maar "sowieso" de beste keuze is het in ieder geval niet.
Voor een af-en-toe-een-spelletje-HTPC, prima, maar een echte homeserver (file/NAS/download) zou ik(persoonlijk) altijd voor een goedkope en zuinige sandy bridge dual core gaan.
[ en nu maar hopen dat de IvyBridge dualcores eindelijk eens gaan verschijnen.... ]
Je kan niet alles hebben hé :P . 4 Sata poorten vindt ik behoorlijk voor zo'n klein bordje, die denk ik toch vooral voor htpc's en andere kleine pc's bedoeld is.
Tjah de llano mitx setup die ik nu heb heeft 4x sata 600 poorten en ook al weet ik de prijs niet van dit evga bordje weet ik wel zeker dat die duurder is dan die ik nu heb.

Er zijn ook m-itx kastjes met ruimte voor meer dan 4 3,5" schijven. (die ik heb passen al 5x 3,5, 2x 2.5 in. )

matx gaat niet passen in de kast die ik heb en ik wil ook niet groter dan dit (mischien wel breder :+ )

@croxz ah dat wist ik niet.
Tjah de llano mitx setup die ik nu heb heeft 4x sata 600 poorten
En hoeveel daarvan gebruik je waarvoor?

Heb je toevallig een Prodigy?
Ik gebruik ze allemaal voor hdds en heb een Lian Li PC-Q08.
Ehm... dit is wel een mITX bordje, sata-300 is vaak genoeg voor je dvd/blu-ray, en meer dan 1 harde schijf en 1 SSD kan je niet snel kwijt in een mITX kast. Als je iets groters wilt bouwen, zit je al erg snel aan het mATX formaat. Dus ik zie het bezwaar niet zo.
Dat je een ITX bord hebt wil niet zeggen dat je ook een kast moet hebben waar alles maar net in past.

Een smalle kast met een beetje hoogte, of een langwerpige kubus werk je toch wat makkelijker weg dan een mini-tower. En in de eerstgenoemde kasten kun je genoeg in kwijt.
De Z77 chipset biedt maar 2 SATA6 kanalen. De overige zijn SATA3.
"De Z77 chipset biedt maar 2 SATA 3 kanalen. De overige zijn SATA 2."

Even voor je verbeterd.
SATA 3 = 6 Gb/s = 0,75 GB/s = in praktijk 600 MB/s
SATA 2 = 3 Gb/s = 0,375 GB/s = in praktijk 300 MB/s
Wel weer jammer dat er maar 4 SATA poorten opzitten en niet eens allemaal SATA600.
Waarom? Jammer dat je je post niet onderbouwd...
Ik denk dat jouw toepassing heel wat verschillend is dan de gemiddelde gebruiker of zelfs power-user als ik dat zo hoor.
Ik vraag me echter af hoe de heatsink werkt van de "southbridge (als je het nog zo kan noemen tegenwoordig). Als ik de gaatjes zo zie kan het nog wel eens een punt worden met sommige GPU koelers en sowieso: SATA zal lastig bruikbaar worden.

Ik zou persoonlijk wel eens willen zien dat ze voor SODIMM gaan in dit soort dingetjes, mogelijk zelfs op de achterkant, en dan de spacers wat hoger maken voor het moederbord. In tegenstelling tot mobiele CPU's en GPU's zijn SODIMM's tegenwoordig wel een goed, betaalbaar alternatief zonder compromissen. SODIMM op de achterkant in EDO-configuratie, en een ITX case die >NET< iets hoger staat met een opening aan de achterkant van de mainboard plate, en ik denk dat het geheel een stuk beter bruikbaar is. Nu kun je niet meer bij de SATA poorten als de Northbridge koeler er op zit, de GPU er in zit, en er een paar lekkere sinked-RAM modules in zitten, terwijl je sinks eigenlijk toch niet nodig hebt voor dit soort "toch niet OC" bordjes.
EDO configuratie?
EDO is een volledig andere techniek dan wat we nu gebruiken, dus het lijkt me nodeloos complex om terug te vallen op een oude techniek, waarvan ik niet in zie waarom je dit zou willen.
Ik bedoelde meer de manier van insteken: onder een hoek. Recht er in zetten, naar beneden vastklikken. Uiteraard is EDO zelf een antiek stuk vreten wat het liefste uitgestorven is. Het is echter dan ook wel weer zo dat het mechaniek er achter misschien vlak meer ruimte in nam, maar voor de dikte juist ideaal was. En dat bedoel ik: dat diagonale module mechaniek. Je ziet het bij veel laptops ook, en dat zal ideaal zijn naar mijn mening voor dit soort systeempjes. Geheugen achterop.
Ik vraag me echter af hoe de heatsink werkt van de "southbridge (als je het nog zo kan noemen tegenwoordig). Als ik de gaatjes zo zie kan het nog wel eens een punt worden met sommige GPU koelers en sowieso: SATA zal lastig bruikbaar worden.
Die SATA poorten hoef je niet zoveel zorgen over te maken, die vallen naast de heatsink en net onder en aan de 'goede' kant van een eventuele grafische kaart.
Ik neem aan dat er slimme ingenieurs naar dit product hebben gekeken, maar wat mij vooral verbaasd is het msata slot.
Ik kan me haast niet voorstellen dat een heatsink zo dun kan zijn dat er vervolgens nog een SSD boven kan vallen.
Anders is zo'n bordje met een bv Crucial M4 van 256G en een Ivy Bridge i5 toch erg leuk.
Bij veel ITX kastjes gaatt een groot gedeelte van de ruimte op aan 3,5" drivebays, dus met msata kun je voor de allerkleinste gaan.
Weet iemand wat het blauwe ding boven de USB header is aan de linkerkant 2e foto??

Verder een leuk bordje om in een onverwacht klein voorwerp weg te werken ;)
Weet iemand wat het blauwe ding boven de USB header is aan de linkerkant 2e foto??
Dat is een Bluetoothding
Ferner gibt es auch einen BIOS-Reset-Button sowie einen Thunderbolt-Anschluss und ein Bluetooth Modul. Ebenfalls findet man einen HDMI Port.
http://www.ocaholic.ch/xo...tem.php?itemid=827&page=3
Die Kleine bordjes zijn altijd zooooo sexy he!! :D
Zo lang ze maar meerderjarig zijn, hé! :9~
Leuk bordje maar dit lijkt me wel een dure (+€100,-)
Mijn asrock Z68 mitx kan ook lekker overklokken en die was 70,-

@ TERW-DAN, is dat ook meer dan een naam? Ik ben namelijk nog steeds heel tevreden over de marvell van mijn oude p8p67 (pre 3.1rev)
Marvells presteren niet al te best, de prestaties van de Intelcontroller zijn vaak een stuk beter. Je hoort veel mensen die op de 3Gbps connector van de Intelcontroller betere prestaties halen dan met een 6Gbps Marvell, maar dat merk je natuurlijk voornamelijk met SSDs, met mechanische disks zit er niet zo heel veel verschil in.
Wat is hier precies bijzonder aan Asus en Asrock hebben dit soort bordjes al tijden.
Het is het eerste ITX ding dat EVGA maakt, lijkt me toch zeker wel nieuwswaardig :)
Jammer dat dit weer een bordje met ATX aansluiting is, we hebben meer mITX bordjes nodig met 12/19V DC voedingen!
2x 4 pin cpu power :X :X :X
Nu moet je als je micro voeding wil gebruiken je enige molex opofferen en natuurlijk er zijn andere oplossingen zoals de 12v en grond doorverbinden naar een 2e plug maar out of the box word het dan niet.
Je kunt gewoon een 4-pin connector in een 8-pin socket prikken, je kunt dan alleen geen high-power cpu's gebruiken. In 90% van de gevallen komen de 8 kabeltjes van dezelfde rail op de psu, en worden ze op het moederbord weer alle 8 gecombineerd (4 GND en 4 +12V). Op dual-socket borden is het een ander verhaal.

In het boekje van mijn moederbord (Asrock 970 Extreme3) staat duidelijk vermeld dat dit mogelijk is bij low-power processoren.

[Reactie gewijzigd door donny007 op 30 augustus 2012 10:20]

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee