Sony zet Google TV-mediaspeler op Nederlandse markt

Sony heeft zijn NSZ-GS7-mediaspeler, voorzien van Google TV, officieel voor de Nederlandse markt geïntroduceerd. Er zijn bij introductie nog weinig toepassingen voor het Nederlandse taalgebied. De adviesprijs van het apparaat is 200 euro.

De NSZ-GS7 beschikt over een hdmi-ingang en -uitgang. Hierdoor kan de Google TV-interface over het inkomende signaal van een settopbox worden geprojecteerd. Volgens Sony werkt deze feature samen met alle bekende digitale televisieontvangers van Ziggo en UPC. Voordeel van deze 'doorlus-methode' is dat een tv-kijker niet hoeft te schakelen naar een andere video-ingang om Google TV-apps te gebruiken tijdens het televisiekijken.

Sony levert bij de NSZ-GS7 een dubbelzijdige afstandsbediening die via bluetooth met de mediaspeler communiceert. Aan de bovenzijde kan met het touchpad de muiscursor bediend worden, terwijl aan de onderzijde een toetsenbordje is te vinden met achtergrondverlichting. Ook heeft Sony een bewegingssensor in de remote verwerkt, evenals kanaal- en volumeknoppen aan de zijkant om snel te kunnen zappen. Het Google TV-kastje kan overigens ook via Android- en iOS-applicaties aangestuurd worden, waarbij onder andere spraakinvoer mogelijk is.

Met de introductie van Google TV in een aantal Europese landen - naast Nederland onder andere Duitsland en Frankrijk - wil Google naar eigen zeggen consumenten bereiken die nog geen smart-tv hebben maar wel een hd-toestel met een hdmi-aansluiting. Hoewel Google het afgelopen jaar flink heeft gesleuteld aan het bekritiseerde Google TV 1.0 en met een verbeterde versie op de proppen kwam, draait de software nog op het relatief oude Android 2.3. Of en wanneer Google TV de sprong zal maken naar het modernere Android 4.0, is nog niet duidelijk.

Opvallend is dat NSZ-GS7 bij de marktintroductie over weinig applicaties beschikt die specifiek op de Nederlandse markt zijn gericht; Google legt de nadruk op zijn Chrome-browser, Google Play-winkel en de YouTube-client. Applicaties kunnen echter geïnstalleerd worden via Google Play, waardoor de functionaliteit van het apparaatje is uit te breiden.

De Sony NSZ-GS7 heeft een adviesprijs van 200 euro en is reeds verkrijgbaar op de Nederlandse markt. Of en wanneer de Google TV-mediaspeler in België zal verschijnen, is onduidelijk. Google heeft daarover nog niets losgelaten.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-08-2012 • 12:59

67 Linkedin

Reacties (67)

67
64
23
1
0
23
Wijzig sortering
Ik heb een Logitech Revue (de voorloper van deze Sony voor de Amerikaanse markt) en ik ben er erg content mee. Met een trucje (postcode in NewYork en provider SKY) kan ik gewoon mijn humax settopbox volledig bedienen. Als je wilt Google TV'en, ga dan voor een tweedehands Logitech Revue. Alleen het wireless keyboard dat bij de Logitech zit is de tweedehands prijs al meer dan waard. Door de enorme dbase van hun Harmony lijn kun je vrijwel alles direct op afstand bedienen. Ik ben om!
Heb jij nog een adres? Ik kan op amazon.com geen aanbieder meer vinden die (refurbished) revues aan NL klanten verkoopt.
ik heb het destijds via Ebay (.com/.de/.co.uk) geregeld. Je moet enorm geluk hebben er één te scoren, maar dat is ook de sport! De laatste modellen (Logitech is vanwege enorme verliezen weer uit Google TV gestapt) zijn voor 99 dollar verkocht in de US.
Hoi Michel,
Kan je nadelen benoemen van de Logitech Revue?
-Heb zelf een nas en wil ISO, MKV met eventueel srt afspelen.
-En tuurlijk met DTS geluid.

Ik kom zoveel media players tegen. Dat ik alleen deze als beste prijs/kwaliteit verhouding zie uitspringen door name ook het aanwezigheid van het toetsenbordt.
DTS geluid werkt niet op mijn Revue ( en ook de beste mediaplayer voor google TV (GTVbox) ondersteunt geen DTS). Ik kan mijn NAS met GTVbox benaderen (DNLA), net als mijn PC. SRT bestanden worden niet herkend door de Logitech mediaplayer (ondersteunt geen ondertitels) maar wel door GTVbox (http://player.gtvbox.net/). Ik heb met MKV bestanden (lees 720p en 1080i) geen afspeelproblemen ondervonden.
het is mij nog niet gelukt VOB files als ook ISO bestanden af te spelen. Mijn DVD rips op mijn NAS zijn dus onbruikbaar.
Ik ontdekte net pas je reactie. Ben bij met het duidelijk antwoord. Op mijn mobiel (Samsung Galaxzy S2) speel ik al mijn media af met "MX player". Misschien ook een tip.
Voor dit ding geldt hetzelfde als voor de AppleTV. Het is nog niet interessant genoeg voor de Nederlandse of Belgische markt omdat je er eigenlijk niks mee kunt. Je kan geen films huren/kopen, geen series. Alleen muziek is een beetje geregeld in NL/BE. En er zit ook niks in de pijplijn geloof ik, dus ook binnenkort is niet interessant. Misschien dat Veamer dit interessant kan maken met een eigen app?
Je info is wel sterk outdated, ondertussen kan je al heel wat films huren/kopen via apple tv. Heb er 1tje bij mijn zus gezet, hele familie maakt er vaak gebruik van.
De Apple TV is een prachtig speeltje, maar pas met een jailbreak en aTV Flash wordt het een prachtige mediaspeler!
Het gaat me even niet om de aTV specifiek (en misschien zijn daar inmiddels ook wel wat films op verkrijgbaar), maar om het feit dat dingen zoals Netflix en Hulu niet in NL verkrijgbaar zijn. Ook niet op deze GoogleTv dus. Dat is jammer, want dat zou voor mij de start kunnen zijn van een UPC-vrij huis.
Hier is UPC er al uit. Een HTPC gebouwd (kan je ook een oude laptop ofzo voor gebruiken), xbmc erop zetten ism een usenetabonement en digitenne en je hebt het voor 15 euro (incl slaapkamer digitenne) 100x beter voor elkaar dan met het 50euro abo van UPC.
Behalve dat je dan nog een internetabbo moet afnemen en je geen HD zenders hebt bij Digitenne
Ben ik het gedeeltelijk met je eens. maar...

een AppleTV (3th gen) in combinatie met een iMac voorzien van Mountain Lion en XBMC, Plex of welke player dan ook is een perfecte mediaplayer, zonder jailbreak!

Airplay is fantastisch! 1080p streamen over WiFi naar AppleTV werkt gewoon uitmuntend. Sterker nog, je hebt dan niet alleen de mediaplayer, je AppleTV is opeens een toegangspunt tot je volledige Mac desktop. (mits je de mogelijkheid hebt om je Mac te besturen. Keyboard wat de afstand tot je Mac overbrugd werkt. Maar zelf gebruik ik mijn iPad dan als mouse/keyboard over WiFi met 1 van de diverse apps uit de appstore)

[Reactie gewijzigd door mister X630 op 24 augustus 2012 10:50]

Want?
Ik heb em zonder jailbreak en kan er alles mee doen wat ik wil.....
Hoe stream jij dan films vanaf je NAS naar je aTV zonder tussen komst van een 'PC' met iTunes?
Heb zelf geen aTV. Maar een simpele iTunes server op je NAS moet toch voldoende zijn?
Gewoon via Airplayer op je iPad of iPhone...

En ja, zonder een van die twee zou ik geen apple TV kopen...
Streamen direct v/d iPad naar de Apple TV is toch wel een USP voor veel mensen.
Apps als RTL gemist/uitzending gemist etc. ondersteunen allemaal AirPlay. De interface van deze apps is vaak een stuk aangenamer dan die van SmartTV's.
Tel daarbij op dat apps als AirVideo (waarmee je direct van je computer films naar je iPad kunt streamen (ook mkv's e.d.)) ook AirPlay ondersteunen en het is ideaal.

Als je al een iPad hebt is de aanschaf van een AppleTV echt ideaal. En dat voor maar 109 euro...
maar het is niet echt een USP, gezien xbmc ook airplay ondersteunt en ook voor android verschijnt ;)
Bekijk eens "Plex for Android" en voor België: Yelo en TV Overal.

Daarmee heb je zowat alles vermoed ik :P (tv + series + films)

[Reactie gewijzigd door NicoJuicy op 23 augustus 2012 13:51]

Concurreert Google eigenlijk niet met zichzelf?

Zo heb je Google TV, maar ze hebben ook net de Google Nexus Q uit.

Beide mediaspelers toch?
Nexus Q is totaal NIET voor de massa bedoelt Google TV wel.

Nexus Q heeft een hele kleine en beperkte oplage (mede door de prijs natuurlijk).

En als laatste, wat maakt Google het nou uit op wat voor device en wie die gemaakt heeft, zolang er maar Android of een afgeleide daarvan op draait!

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 augustus 2012 13:15]

Nexus Q?

Die is juist extreem goedkoop. $0 voor diegene die 'm in preorder hadden. ;)
Voor de rest van de wereld is ie postponed to 'make it better'... Voorlopig geen concurrent dus.

http://www.engadget.com/2...launch-to-make-it-better/

En DarkUnreal, in het artikel staat dat het om een Google TV unit gaat, maar dan ingebouwd in een Sony tv. Google wil niet per se kastjes verkopen, maar dat mensen Google TV (de services) gebruiken omdat er dan weer profiles bijgehouden en advertenties geplaatst kunnen worden.
Waar Google TV de software is, is het bij de Nexus Q de hardware.
Of zit ik nu fout?
Dat is zo alleen op de Nexus Q draait geen Google TV software.
Ben ik nou de enige die zijn TV gebruikt om.... tv te kijken? Ik wil geen apps en meuk op mijn TV, youtube kan ik bij vanaf mijn PC en als ik echt wil stream ik het naar mijn PS3. Hetzelfde geld voor films/series die ik wil zien, dit gaat meestal vanaf de PC via de PS3 naar de TV. Wat is dan de toegevoegde waarde van dit ding? Angry birds?

Ik krijg steeds meer het gevoel dat mensen een alles-in-een device willen hebben waarmee ze alles kunnen, terwijl ik in mijn hoofd juist houd van de verschillende devices die voor verschillende dingen gemaakt zijn en daar goed in zijn.
Ik zal wel oud worden ofzo :P
Maar bedenk je dat lang niet iedereen een PS3 heeft en een PC aangesloten op de tv. Voor mijn ouders zou het wellicht een leuk speeltje kunnen zijn. Ik zie het gewoon meer als een uitgebreide setupbox, daarvoor is het wel een goed apparaat :) (ik weet dat het dat niet is ;) )

[Reactie gewijzigd door Eypo op 23 augustus 2012 13:21]

Ben ik nou de enige die zijn TV gebruikt om.... tv te kijken?
Nope, hier nog eentje. Hoewel ik daar bij moet zeggen dat ik geen kabel of zo heb, maar alleen DVD's of gedownload materiaal afspeel.
Ik zie het nut van al die apps niet op mijn tv.
Je kan net zo goed een chineese android box kopen met leuke software, draadloos toetensborg en muis, daar heb je veel meer aan.

Daarnaast google tv heeft niet echt veel kanalen in de aanbieding, het is een verzameling van zenders die je anders toch ook kan kijken.

Netflix hebben ze maar werkt niet met Nederlands ip adres. Niet echt spectaculair en zeker niet voor dat geld.
Ik wacht wel op een geïntegreerde Android (Google-)TV
Kunnen we tegelijk Angry birds spelen en apps installen op TV :-)
Angry birds kun je al spelen op je TV, middels handgebaren zelfs!
http://www.totaaltv.nl/ni..._op_Samsung_Smart_TV.html

Er staat ook duidelijk in het artikel dat dit uitermate geschikt is voor TV's die niet over smart TV beschikken.
Er staat ook duidelijk in het artikel dat dit uitermate geschikt is voor TV's die niet over smart TV beschikken.
Ja dit specifieke apparaat inderdaad dat snapt hij ook wel, daarom wacht hij dus nog even tot Google TV IN de tv komt...
Wat ik begrepen heb kun je apps downloaden. Al is het me niet duidelijk of je er spellen op kunt spelen. Dat zou het een mooi alternatief maken voor spelcomputer (misschien niet dezelfde ervaring en features, maar een mooie extra, bijvoorbeeld voor mijn zoontje).

Ik denk dat de meeste consumenten gebruik zullen maken van de browser. Dat is toch wel erg handig op je tv. Misschien zijn er wel andere mogelijkheden voor, maar de doorsnee leek wil niet allerlei omwegen.

Verder is de afstandsbediening handig omdat het als universele AB kan dienen. Zo'n ding kost los toch ook al snel enkele tientjes tot honderd euro (zeker van een A-merk). Deze ziet er nog wel goed uit ook, al is dat subjectief. Hij ziet er in ieder geval wel interessant uit. Het qwerty toetsenbord aan de achterkant maakt het makkelijk webadressen in te toetsen. Ik heb een korte preview gezien, daarin leek het systeem eenvoudig en overzichtelijk te werken.

Kortom, voor de 'gewone', niet tech savvy, consument lijkt het me een aardig ding. Hij begint bij 200 euro, veelal wordt het al snel goedkoper aangeboden. Al zal de prijsstelling minder 'uit de duim gezogen' zijn dan bij smartphones, waar je nimmer de reguliere prijs betaalt.
Honderd euro's duurder dan de Apple TV en ook nog eens veel minder content, wat in mijn ogen 't belangrijkst is in zo'n apparaatje. Vraag me af of 't storm gaat lopen.

Het lijkt trouwens vaak alsof Google expres halve producten op de markt gooit en er dan als een gek aan gaat sleutelen waardoor het goede producten worden, kijk bijvoorbeeld naar Android, Chrome en Google TV. Het lijkt mij mooier om eerst een geweldig product te maken en dan pas op de markt te gooien, maar da's mijn mening.
Het lijkt mij mooier om eerst een geweldig product te maken en dan pas op de markt te gooien, maar da's mijn mening.
Dat doet vrijwel geen 1 bedrijf, of kan jij alles wat je op een iPhone met iOS5/6 hetzelfde doen als dat er nog iOS1 op stond? Kopie/past? Apps installeren? Multitask? WP zelfde verhaal alleen andere gebreken. En Android miste inderdaad ook genoeg op het begin.

Heeft meer met de tijd te maken, nu gaat alles zo voorruit snel dat je niet kan wachten vaak met lanceren omdat je anders de boot mist, dat was 10 jaar terug nog een stuk minder...

Maargoed zelf vindt ik Google TV ook niet zo boeiend, liever gewone android op de TV...

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 augustus 2012 13:46]

Beter halve produkten welke met enige regelmaat worden verbeterd, dan 'overpriced' produkten..........

[Reactie gewijzigd door marcodegraaf op 23 augustus 2012 15:09]

Deze sony kan meer dan wat appletv kan.
* onderstuening voor mkv bestanden en veel andere bestanden wat apple niet onderstuend.
* Browser, die flash en html5 aankan, appletv niet.
Kan je nu al zeggen dat Sony net zoals ze bij de ps3 hebben gedaan een blokker hebben ingebouwd voor illegale content dus ook .mkv. Hij speelt ze wel af maar op 1 of andere manier kunnen ze zien dat je bestand illegaal is dus na een min of 15 in de film valt opeens het geluid weg en krijg je de melding dat bestand illegaal is. Dat tooltje heeft mijn ps3 ook al gesloopt als media server. (kreeg het na een update van de software)

http://www.neoseeker.com/...eing-fought-with-cinavia/

[Reactie gewijzigd door Cubidotnl op 23 augustus 2012 14:31]

Android gaat ook Flash niet meer ondersteunen. AppleTV kan alles aan wat mijn iPad aan kan, dus de mogelijkheden zijn daar ook legio.
Mooi zal bij mij niet werken want heb geen settopbox....
Dit apparaat is toch een settopbox...?
ik ook niet,
Heb mijn settopbox afgesloten en ben voor een CI+ module gegaan. (scheelt weer kabels, kastje en een AB)
Heeft deze Sony veel toegevoegde waarde als ik mijn TV signaal er niet doorheen laat gaan?
In dat geval zal je dus wel moeten switchen van bron om het te gebruiken, wel jammer. Gebruik zelf ook ci+ en heb geen zin om er een kastje bij te zetten.
De AB ziet er uit als een ergonomische nachtmerrie.
Want een afstandsbediening gebruik je ook een lange periode achter elkaar... 8)7
Lijkt me een leuk extraatje. Alleen ?200,- vind ik iets te gek. Voor ?100,- had ik hem zo gehaald. =)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee