Dell koopt Quest Software voor 2,4 miljard dollar

Dell heeft voor een bedrag van 2,4 miljard dollar de firma Quest Software overgenomen. Daarmee krijgt Dell een softwareontwikkelaar in handen die onder andere server- en beheertools voor met name databases en datacenters maakt.

Quest Software stond al geruime tijd in de belangstelling van Dell; vorige maand deed het bedrijf nog een bod van 2,32 miljard dollar op Quest Software in een poging een bod van een aantal investeringsfondsen te overtreffen. Dell heeft het bod nog iets opgehoogd en komt uit op een overnamebedrag van 2,4 miljard dollar. De aandeelhouders van Quest Software moeten de acquisitie nog wel goedkeuren, maar Dell hoopt de overname nog in het derde kwartaal af te kunnen ronden.

Met de overname krijgt Dell een softwarebedrijf in handen dat met name software ontwikkelt voor het beheren van servers en databasesystemen. Quest Software telt 3850 personeelsleden en heeft 60 kantoren in 23 landen. Volgens Dell zorgt de acquisitie er voor dat het bedrijf competitiever wordt in de markten voor servers, opslag, netwerken en clouddiensten. Quest Software moet deel uit gaan maken van de Dell Storage Group.

Dell is de afgelopen jaren op overnamepad in een poging om uit te groeien tot een firma met een breed producten- en dienstenpakket. Daarmee hoopt het bedrijf zich ontdoen van het imago als pc- en serverleverancier.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

02-07-2012 • 17:04

28

Reacties (28)

28
28
20
2
0
2
Wijzig sortering
Dell is zich met hun Kace management software al een tijdje aan het richting op het beheer van omgevingen. Zit nog weinig monitoring in, maar je kan er al aardig applicaties mee uitrollen en werkt prima als een soort topdesk. Ik vermoed dat ze steeds meer naar een all-in-one oplossing willen groeien en meer beheer functionaliteit willen stoppen in dit soort producten. Met de aankoop van Quest kunnen ze al veel meer functionaliteit in Kace stoppen, zonder het zelf te hoeven ontwikkelen.

De concurrent HP heeft dit al jaren wel meer gericht op enterprise omgevingen en gruwelijk kostbaar, maar je kan als Dell niet achterblijven.
Anoniem: 174251 @Vipertje3 juli 2012 02:24
Hoewel er natuurlijk best wel overlap in functionaliteit is zijn de doelgroepen voor KACE en Quest toch flink verschillend; waarbij de inventory en management tools van Quest maar een beperkt deel van de portfoliio is.
De KBoxen zijn echt appliances om een stel workstations te beheren en te inventariseren (K1000) of OS deployment (K2000) en biedt dan ook nog een helpdesk-tool/web based trouble ticket systeem. Doelgroep is MKB en small enterprise
Quest software is op dit gebied mi meer op de servermarkt gericht. en is ook echt enterprise level.
Maar ik denk dat de meeste mensen Quest toch vooral kennen van de database-tools en overige tools voor enterpise omgevingen.
Kace was trouwens ook gewoon een externe toko die ze gekocht hebben - net als Quest (en AppAssure, Wyse, Force10 en eerder Equalogic en Compellent).
Dell is gewoon hard op weg een totale solution-provider te worden: zowel voor klein en groot MKB (SME) alsook de grote enterpise jongens, gezondheiszorg (ooit Perrot systems van die maf Ross Perrot die ooit president dacht te kunnen worden) en wetenschap (diverse unisveristeiten draaien clusters op M1000e blade-systemen en het clubje CERN verwerkt de datastroom uit de LHC via Force10 switches: en dat zijn een heleboel bitten die over de glasvezels moeten.
2,4 miljard?

Had geen idee dat Quest zoveel waard is/was.
Gebruik de Powershell Tools van Quest nogal eens, erg handig!

Ben benieuwd wat daarmee gaat gebeuren nu Dell het in handen heeft...
Quest winst 2011: $857 milljoen.

2.4/0.856= ongeveer na 2.8 jaar terug verdiend. Lijkt me zo geen slechte investeering van dell
Nee je verward hier omzet met winst. http://www.google.com/finance?q=NASDAQ:QSFT&fstype=ii

Hun omzet schommelt tussen de 700 en 850 miljoen en hun winst zo tussen de 40 en 100 miljoen. 2,4 miljard is dus een flink bedrag. Sterker nog in de afgelopen jaren is het bedrijf nooit zoveel waard geweest. (dan moet je terug naar de bubble in 2000)

[Reactie gewijzigd door siepeltjuh op 24 juli 2024 22:15]

Jij haalt de begrippen 'omzet' en '(netto)winst' door elkaar. De omzet van Quest was 857 miljoen USD in 2011, niet de winst.

VB:
Apple heeft een omzet van +/- 110 miljard USD; zijn nettowinst is 'maar' 26 miljard USD.
Anoniem: 49450 @Olympia3 juli 2012 08:45
En Dell mag de investering van 2.4 miljard aftrekken van de omzet, dus het gaat zeker wel om de omzet als het gaat om het terugverdienen van het betaalde geld.
ik weet niet waar ge dit haalt, maar het slaat echt nergens op.
Volgens uw redenering is bedrijf dat 1 miljard verlies maakt op een omzet van 2 miljard (en volgens de bedragen die dell hier op tafel legt) 5 miljard waard.

en nog verder gaande op uw redenering is ELK bedrijf met EEN omzet geld waard. In dat geval zou geen enkel bedrijf failliet kunnen gaan

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 167912 op 24 juli 2024 22:15]

Anoniem: 49450 2 juli 2012 17:17
Vraag me altijd af hoe snel een bedrijf wat een ander bedrijf koopt dat terug wilt verdienen. Een paar miljard is niet niks. Maar dat komt dan misschien ook omdat het een bedrijf is waar ik nog nooit van gehoord heb.
Tja, volgens Google finance is het bedrijf dat ook ongeveer waard:
http://www.google.com/finance?q=NASDAQ%3AQSFT

Bedrijf doet het ook wel redelijk zo te zien.

[Reactie gewijzigd door Wolfos op 24 juli 2024 22:15]

Anoniem: 174991 @Wolfos2 juli 2012 17:50
Oorzaak en gevolg, Wolfos. De beurswaarde wordt nu vooral bepaald doordat beleggers denken dat Dell haar bod gestand zal doen en dat er geen andere partij flink overheen gaat (dat hadden de aandelen nog hoger gestaan).
Naast de winst die het bedrijf zelf behaalt is het natuurlijk ook een manier om meer klanten te werven. Dell kan nu een beter totaal pakket leveren waardoor de kans groter is dat bedrijven met Dell in zee gaan. Je moet dus niet alleen kijken wat de directe bijdrage is (adv omzet en marge) maar ook wat de indirecte bijdrage aan het succes van Dell kan wezen (meer klanten krijgen omdat ze een beter totaal pakket kunnen leveren).
Als het om dit soort bedragen gaat zijn het vrijwel altijd strategische investeringen. Dan wordt er van de combinatie meer waarde verwacht dan de twee bedrijven afzonderlijk kunnen leveren.

In dit geval probeert Dell een van primair een dozenschuiver (ik heb het hier over image, geen feiten)naar een complete leverancier voor je datacenter te groeien. Quest heeft een behoorlijk breed pakket aan beheerstools te bieden, met name voor Oracle, en een hoop naamsbekendheid. Ik denk niet dat er een Oracle pro bestaat die TOAD niet kent. Dus ik snap wel dat Dell ze iets extra waard vindt.
Dell is de afgelopen jaren op overnamepad in een poging om uit te groeien tot een firma met een breed producten- en dienstenpakket. Daarmee hoopt het bedrijf zich ontdoen van het imago als pc- en serverleverancier.
Want wat is er precies mis met dat imago? Ik ben van mening dat je beter één of twee dingen heel goed kan doen(pc- en serverleverancier bijvoorbeeld), dan een imago te hebben als 'manusje van alles' met als gevolg dat de kwaliteit middelmatig is.
Omdat er met pctjes geen reet te verdienen valt en je je er nauwelijks mee kunt onderscheiden. Dan kun je beter in het datacenter zitten en dan met totaaloplossingen in beheer komen. Dan wordt je nog eens serieus genomen. Anders ben je niet veel meer dan de andere dozenschuivers.
Anoniem: 174251 @Cubic X3 juli 2012 02:09
Met het imago hoeft niet perse zo heel veel mis te zijn, maar de marges op diensten zijn een stuk hoger: zeker omdat de marges op hardware (zeker als je dozenschuiver bent) flinterdun zijn.
En Dell heeft er strategisch voor gekozen om een solution-aanbieder te zijn: klant heeft een (IT) vraag/behoefte en Dell komt met een complete oplossing, inclusief design, beheer en dan toevallig ook nog een paar servers en/of werkstations of thin-clients (Wyse).
Maar belangrijkste reden: ook in de toekomst winstgevendheid behouden door produkten (=diensten) met een betere marge in het portfolio te hebben
Dell is lekker bezig.

Na wyse sonicwall nu quest,

Van quest gebruiken wij op dit moment Vranger, om vm's te backuppen. die wij op de equalogics (ook dell tegenwoordig) hebben staan.

Ik vind het pakket op dit moment beter werken dan backup exec, om vm's mee te backuppen en te restoren. Ze zijn alleen niet echt goedkoop, maar mogelijk kunnen ze met deze overname beter gaan concurreren met BE2012.
Anoniem: 174251 @Peter F3 juli 2012 02:13
Dell heeft ook nog AppAssure gekocht op de backup-markt. Nu leveren ze nog BE20xx (waarop Dell dan de software support doet: heb je meer aan dan de support van de boys van BE zelf: maar dan moet je het wel bij Dell gekocht hebben natuurlijk).

En verder hebben ze ook Force10 gekocht - samen met nog wat kleinere speeltjes. Op de Wiki pagina over Dell (Engelstalige Wiki wel te verstaan) staat een vrij compleet overzicht.
Anoniem: 290425 2 juli 2012 20:16
Quest is in de Windows wereld volgens mij wel de grootste speler op de markt wat beheertools betreft. Ze hebben 'n indrukwekkende waslijst aan tools. Eerlijk gezegd had ik eerder verwacht dat 'n bedrijf als Symantec, of HP ze zouden overnemen. Nou ja, volgens mij is 't voor Dell 'n hele goede zet!
Ik denk dat DELL door heeft hoe makkelijk je geld kan verdienen door dit soort tools als opties aan te bieden bij het samenstellen van servers. Dat doen ze nu ook al met randapperatuur en office software, maar als je meer handige eigen software in huis hebt, kun je die makkelijk mee verkopen; zo lift de een mee op het success van de ander.
Quest maakt inderdaad supertools, ze hebben nu ook tools voor virtuele omgevingen.

Logica is ooit 2 dagen voor ons bezig geweest om een probleem in SAP te vinden, de DB was erg traag, na 2 dagen wisten ze het nog niet. Met de gratis versie van Foglight voor SQL had ik het probleem binnen een half uur gevonden en opgelost, Quest FTW :P
Ik was al aan het denken waar ken ik Quest nou van, maar dat is van Litespeed. Super tool om zeer snel backups van databases te maken. Volgens mij zijn al hun tools wel erg handig en springt het in op tekorten van bestaande software.
Logica mocht per uur zoeken naar het probleem? :)
Zoek maar eens iemand die tegen een fixed fee problemen oplost, en waarna je na afloop nog steeds 2 tevreden partijen hebt :)
Een woord: risicoopslag
Met het gevaar in een offtopic gehaal en getrek te verzanden: niemand gaat zomaar een probleem voor een fixed price voor je oplossen. En we kennen de voorgeschiedenis niet natuurlijk. Als zij het zelf gebouwd hebben is het weer een ander verhaal.

Maar aan de andere kant durf ik het wel aan dat ik (inderdaad met Toad van Quest) echt wel iets boven water heb binnen minder dan 2 dagen. Foglight is idd ook goed, maar ik werk al met Toad (voor Oracle dan) sinds het nog een freeware tooltje was dat op 1 720K diskette paste.
Anoniem: 174251 @Bierkameel3 juli 2012 02:11
Kan natuurlijk ook aan de onkunde van Logica liggen. Ook al heb ik er zelf gewerkt: heb niet meer zo'n hele hoge pet van ze op (kan natuurlijk komen omdat ik er niet meer ben natuurlijk :) )
Geef mij Dell maar [waar ik dan stom toevallig nu voor werk :O
Ook een zeer belangrijk onderdeel van de quest portfolio is natuurlijk NetVault. Dit backup porduct heeft quest ongeveer een jaar geleden overgenomen van BakBone software (Ook een overnaname).
Netvault heeft allerhande backup tools booral voor de traditionele server wereld met SQL en Oracle. Wel was het altijd zo dat ondersteuning voor nieuwe SQL en Exhage versies altijd 9 maanden tot een jaar achter liep op wat MicroSoft uit bracht.
krijgen we nu na 16 jaar een nieuwe versie van Quest World :D

The real adventures of Johnny Quest anyone?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.