Medewerkers van het Massachusetts Institute of Technology hebben, samen met technologiesite Phoronix, een Linux-cluster gebouwd dat bestaat uit zesennegentig ARM-cores. Het zuinige Ubuntu-cluster kan draaien op zonne-energie.
Het systeem werd in het afgelopen weekend gebouwd op de MIT-campus. Om de benodigde vermogens laag te houden werd het kleine cluster opgebouwd met ARM-cores, ondergebracht op experimenteerborden die bekendstaan als PandaBoard ES. Elke PandaBoard-module bestaat uit twee ARM Cortex A9-cores; de twee cores zijn afkomstig van een TI OMAP4430-soc en draaien op 1,0GHz. De OMAP-soc heeft ook een op 304MHz geklokte PowerVR SGX540-gpu aan boord. Dat is dezelfde als de soc die onder meer in Samsungs Galaxy S II-smartphone gebruikt wordt. Het PandaBoard kost ongeveer honderdvijftig euro.
In totaal werden voor de cluster achtenveertig PandaBoard-borden gebruikt, compleet met wifi- en bluetooth-module, usb-poorten, audio- en netwerkpoorten, en 1GB ddr2-geheugen aan boord. De voeding werd via usb-poorten verzorgd en elk PandaBoard nam genoegen met ongeveer 3W idle en 5 of 6W onder belasting. In totaal vergde het systeem idle ongeveer 170W en bij gemiddelde belasting ruim 200W. Specificaties van het zonnepaneel dat de energie leverde, gaf het team nog niet. Evenmin zijn benchmarks van het cluster vrijgegeven. Het systeem draaide een voor OMAP4-gecompileerde ARM-versie van Ubuntu 12.04 vanaf sd-kaartjes.
/i/1340191970.jpeg?f=imagenormal)