Cookies op Tweakers

Tweakers maakt gebruik van cookies, onder andere om de website te analyseren, het gebruiksgemak te vergroten en advertenties te tonen. Door gebruik te maken van deze website, of door op 'Ga verder' te klikken, geef je toestemming voor het gebruik van cookies. Wil je meer informatie over cookies en hoe ze worden gebruikt, bekijk dan ons cookiebeleid.

Meer informatie

Door , , 154 reacties

In de komende Release Preview van Windows 8 heeft Microsoft verbeteringen doorgevoerd voor werken met meer dan één beeldscherm. Zo kunnen Metro-apps nu bijvoorbeeld van het ene scherm naar het andere gesleept worden.

In een bericht op de Windows 8 Blog, dat om onbekende reden na korte tijd weer offline gehaald werd, legt Microsoft uit welke wijzigingen het sinds de release van de Windows 8 Consumer Preview heeft doorgevoerd voor mensen die met verschillende beeldschermen werken.

In voorgaande testversies van Windows 8 werden het Start-menu en de Charms-balk slechts op één beeldscherm weergegeven, dat is in de komende Release Preview aangepast. Zowel het Start-menu als de Charms-balk is nu vanaf elk beeldscherm in een multimonitor-opstelling te gebruiken; om het Start-menu te openen kan een gebruiker op een willekeurige monitor de muis naar de linkeronderhoek bewegen en daar klikken. Om de Charms-balk op te roepen wordt de rechterbovenhoek gebruikt.

Het werken met schermhoeken kan bij een opstelling met verschillende beeldschermen problematisch zijn, omdat de muis al snel doorschiet naar het volgende scherm. Om dat te voorkomen heeft Microsoft in elke schermhoek een soort onzichtbaar muurtje gemaakt van 6 pixels hoog. Zo wordt de muiscursor in de schermhoek 'gevangen' waardoor hij niet doorschiet naar het volgende beeldscherm.

Een andere nieuwe feature die met de Release Preview geïntroduceerd wordt, is de mogelijkheid om openstaande Metro-apps via drag-and-drop tussen de verschillende beeldschermen te verplaatsen. Ook heeft Microsoft wat nieuwe toetscombinaties toegevoegd om dit te bewerkstelligen. De Release Preview van Windows 8 die al deze wijzigingen zal bevatten wordt in de eerste week van juni verwacht.

Moderatie-faq Wijzig weergave

Reacties (154)

Weer een hoop heerlijk kortzichtige "Nutteloos voor mij, dus het is kut"-reacties gezien - blijkbaar zien mensen zichzelf graag als centrum waar alles omheen draait.

Ik heb een beetje gespeeld met de preview-versie, en hij bevalt me eigenlijk best prima. Of ik ga overstappen waag ik echter te betwijfelen, want ik zie nog niet echt de meerwaarde t.o.v. Windows 7 op dit moment (tenminste, niet wat betreft wat ik van een OS verwacht), maar dat doet er niets aan af dat MS wel probeert te vernieuwen, of dat Windows 8 er in de basis eigenlijk al heel degelijk in elkaar zit - en tsja, het zijn vernieuwingen/veranderingen, en dat zal sommigen kunnen bekoren, en sommigen tegen het zere been zijn.
Ach, verandering is bij sommige mensen gelijk reden tot paniek en vaak kunnen ze dan wel heel hard roepen hoe kut het allemaal wel niet is, maar vervolgens kunnen ze niet vertellen hoe het dan wel zou moeten zijn.

Ik vergelijk het altijd maar met de invoering van de Pinpas. Kan me nog herinneren dat er toen ook nog genoeg mensen moord en brand schreeuwden. Maar iedereen heeft er tegenwoordig eentje en iedereen gebruikt hem.
Ik vind dat Microsoft zeer goed bezig is. En ook wat meer doordenkt wat de consument wilt. Ik heb Windows 8 draaien, het werkt echt heerlijk. Geen haperingen niks. De Metro interface vind ik wel een gewaagde poging voor een nieuwe start menu eigenlijk.
Ik vraag me af of ze bij Microsoft weleens onderzoeken hoe men een computer gebruikt.

Het is leuk en aardig allemaal, maar ik zie niet in hoe dit productie gaat doen toenemen.
Met ribbon menu bij Office sloegen ze de plank ook al mis.

Hoe vaak zal iemand per dag met twee monitoren een applicatie op andere scherm zetten?

Dat kun je met windows XP al...

Het lijkt er meer en meer op dat men zakelijke markt achter zich gaat laten en zich gaat focussen op consumenten markt.

Een GUI aanpassing is niet echt een reden om over te stappen.

[Reactie gewijzigd door totaalgeenhard op 16 mei 2012 08:19]

Je doet alsof de Metro interface de enige vernieuwing is. Wat dacht je van het veel snellere opstarten, de verbeterde task manager, verbeterd gegevensoverdracht, het kunnen mounten van ISO's zonder dat hiervoor additionele software hoeft te worden geïnstalleerd en toegang tot de taakbalk op al je fysieke schermen. Je kunt Windows 8 prima gebruiken zonder dat Metro in de weg zit. Ik gebruik het al een flinke poos en het is echt een verademing om mee te werken dankzij de verbeteringen die ik noemde, en ik gebruik géén Metro.

[Reactie gewijzigd door RadiusK op 16 mei 2012 08:32]

het kunnen mounten van ISO's zonder dat hiervoor additionele software hoeft te worden geïnstalleerd en toegang tot de taakbalk op al je fysieke schermen.
Uhm, vraag me uberhaupt af of ze daar geen gezeik mee gaan krijgen, want tja als ze als gezeik krijgen over standaard IE/mediaplayer meeleveren dan waarom niet over de functionaliteit om ISO's te mounten..
Enuh, toegang tot de taakbalk op al je fysieke schermen kan in W7 toch ook al, is gewoon afhankelijk van hoe je je monitor indeling zet..
Is ongetwijfeld een belangrijk onderscheid in, anders mag je straks niks meer meeleveren omdat je dan zogenaamd bijvoorbeeld Daemon Tools belemmert in de verkoop van hun product.
Enuh, toegang tot de taakbalk op al je fysieke schermen kan in W7 toch ook al, is gewoon afhankelijk van hoe je je monitor indeling zet..
In Windows 7 heb je altijd maar 1 taakbalk die slechts op 1 scherm te zien is. Wilde je de taakbalk ook op je andere schermen hebben, had je hiervoor 3rd party applicaties nodig.

Windows 8 ondersteunt nu eindelijk een taakbalk per monitor.
Er zit nog wel een groot verschil tussen software die duidelijk los staat van het OS, zoals een media speler of een browser, of functionaliteit die standaard in een OS hoort te zitten, zoals een mount-tool. Het mounten van ISO's (of ieder ander filesysteem) is een basic functie, en kun je onder Linux al zolang het mount commando bestaat. Ik vind het dan ook redelijk debiel dat het nu in 2012 gepresenteerd wordt als "nieuwe functionaliteit". Maarja, microsoft he. Die zijn groot geworden door marketing, niet door hun technische skills.
Dat zijn marginalen verbeteringen en zal veel (zakelijke) gebruikers in ieder geval niet doen overstappen.
Sorry maar al die dingen die je daar voor de rest noemt zijn basisfunctionaliteit van een OS wat er al lang in had moeten zitten, boot tijden komen ze ook een beetje laat mee aangezien een groot deel van de mensen die Windows 8 gaat draaien het hoe dan ook al voor geïnstalleerd krijgt en de kans op een leuke SSD als boot drive is vrij groot tegenwoordig. Mensen die echt zo nodig ISOs moeten mounten hebben hier onderhand al wat op gevonden en gaan er echt niet voor upgraden.
de kans op een leuke SSD als boot drive is vrij groot tegenwoordig
Zelfs op een SSD is het verschil in boottijd tussen Windows 7 en Windows 8 merkbaar. Wat is precies je punt?
Dat het verschil nu amper 2-3 seconden is op een moderne SSD en het deel van het opstarten zoals het laden van de BIOS nog steeds even lang duurt. Een snel bootend OS was leuk toen we nog met slome HDDs werkten, niet nu meer.
Het verschil is eerder 15~20 seconden. Ook met een SSD.
15 seconden verschil op een hele dag. Ja daarvoor ga ik echt overstappen...
Voor een bedrijf met 2000 werknemers scheelt dat dus ongeveer een ton per jaar. Is toch mooi meegenomen
Voor een bedrijf met 2000 werknemers scheelt dat dus ongeveer een ton per jaar. Is toch mooi meegenomen
Dat gaat echt geen ton schelen. Als het nu een actie was die tientallen keren op een dag voorkomt dan kun je er daadwerkelijk winst mee behalen. Een actie die 1 keer 15 seconden scheelt maakt het echt niet productiever. Niemand denkt aan het einde van de dag 'wow, ik heb nog 15 seconden over, laat ik nog even dit ene dingetje doen'.
dat is wel knap, aangezien mijn pc nu in 40 sec. boot, en bijna 25 daarvan nog niet eens windows aan het laden is
je zegt nou wel verbeterde task manager,
maar de vorige starte meteen op, en deed het meteen.

Bij de huidige zit ik af en toe te wachten voordat de tabbladen gevuld worden.
en als ie het dan uiteindelijk doet, moet ik eerst nog herbevestigen dat ik de animatie op normale snelheid wil hebben, omdat ie anders stilstaat.

daarna is die inderdaad wel beter, maar wat er nu in zit, kun je ook de profiler voor gebruiken.
onthoud: PREVIEW
Ik vraag me af of ze bij Microsoft weleens onderzoeken hoe men een computer gebruikt.
[...]
Ik stel voor dat je nu de artikelen http://blogs.msdn.com/b/b8/ gaat lezen. Microsoft verzamelt namelijk ongelooflijk veel data over hoe mensen computers gebruiken en doet er ook nog wat mee ;)
Bijv. data verzamelt over het gebruik van het oude startmenu: Designing search for the Start screen
en Evolving the Start menu
en data over het nieuwe startscreen: Reflecting on your comments on the Start screen

[Reactie gewijzigd door Caelorum op 16 mei 2012 08:37]

"Hoe vaak zal iemand per dag met twee monitoren een applicatie op andere scherm zetten?"

redelijk vaak!
Ik gebruik voor mijn werk een laptop met een kleiner scherm en een los tweede scherm.
Normaal werk ik primair op dit losse scherm, echter gebeurd het ook vak dat ik mijn primaire applicatie verplaats naar de laptop om op mijn losse scherm b.v. een visio te maken of een powerpoint aan te passen.

[Reactie gewijzigd door erwinb op 16 mei 2012 08:25]

Dat is precies het punt dat totaalgeenhard probeert te maken.

Dat word ontzettend veel gebruikt, dus hoe is het in hemelsnaam mogelijk dat Microsoft dat niet meteen goed voor elkaar had?
Omdat dit tijdens de vorige versies nog niet klaar was? Ze testen die dingen tegenwoordig wel iets beter om er zeker van te zijn dat er minder fouten in zitten. Een goede zaak lijkt mij.
Je beseft je wel dat je het nu over een soort verkapte beta versie hebt van windows 8 hè? Het product is nog niet af en je betaald er ook niets voor dit is het hele idee achter een preview editie.

Het doel van een preview is juist om verbeteringen door te voeren aan de hand van input van gebruikers. Zo heb ik ook de Metro interface op de Xbox getest en kon ik ook feedback geven over wat ik verbeterd zou willen hebben. Vaak komen er een aantal suggesties door zoals deze.

Of wil je soms beweren dat Apple en Linux niet aan "beta" testing doen?
Ik weet 100% zeker dat ze bij Microsoft continue onderzoek doen naar hoe men een computer gebruikt. De ribbon interface is daar een goed voorbeeld van: mensen hadden moeite met alle opties vinden en je kon niet makkelijk switchen tussen opties die erg op elkaar leken. Met de ribbon interface ben je, als je met een tabel bezig bent bijvoorbeeld, veel sneller. Het enige probleem was dat power users juist wel wisten waar alle opties waren en een hoop shortcuts wisten, de power users (luidruchtigste users) waren dus tegen want die moesten het opnieuw leren. Nu 5 jaar later zou ik geen Word meer willen zonder ribbon (man vooral als ik wiskundige formules in moet voeren zou ik echt dood gaan in de oude Word terwijl dat nu een eitje is met een grote ribbon met alle special tekens).

Zelfde geld voor bijvoorbeeld de nieuwe taakbalk in W7, hoeveel power users vonden dat wel niets, en wie wil er nu nog terug?

Verder ben ik het ook niet met je eens dat GUI aanpassingen geen reden zijn om over te stappen, ja de techniek werkt nog wel het zelfde maar de GUI is de gateway naar die techniek, zonder goede GUI wordt een programma veel minder toegankelijk, zelfs voor power-users. Kijk maar bijvoorbeeld naar hoe 'lastig' het is om met een command line tool een zip archive te maken, versus 'rechtermuis op mapje->zip' (2x klikken versus 3 regels typen). Een goede GUI kan zoveel doen voor een programma!
zip -b ~ jezipjemetleukefilms ~/bananensoepmap/*.mkv

Zie het grote probleem niet, dit is juist iets wat veel makkelijker en met name sneller gaat dan in een gui, het is trouwens maar een paar woorden en met tab completion is het daadwerkelijke typwerk nog veel minder, dat Windows om het maar even simpel te zeggen een bagger CLI heeft is denk ik meer een probleem met Windows aangezien ieder ander relevant OS het goed voor elkaar heeft.
' (2x klikken versus 3 regels typen).
zip -b ~ jezipjemetleukefilms ~/bananensoepmap/*.mkv
dit is juist iets wat veel makkelijker en met name sneller gaat dan in een gui
Leuk voor de mensen die 100 woorden per milliseconde kunnen typen; maar roy-t heeft gelijk: 2x klikken IS sneller dan typen.
Behalve dat wat bantoo doet meer is dan wat je met die twee klikken doet. Immers alleen de mkv films worden in een zip gestopt en de zip wordt een naam gegeven. Met een GUI moet je dus eerst sorteren op extentsie. De shift ingedrukt houden en de mkv's selecteren dan rechts klikken en add to zip. Daarna één maal op de zip file klikken even wachten tot je naam kan wijzigen en de naam intypen. Ik weet bjina zeker dat het commando sneller ingetypt is, vooral met tab completion.

Hiermee wil ik niet zeggen dat een CLI altijd beter is dan een GUI. Het hangt helemaal af van de gebruiker en de taken die hij uit wil voeren. Maar over het algemeen maakt een GUI makkelijke dingen makkelijker en moeilijke dingen moeilijker. Een CLI maakt makkelijke dingen moeilijker en moeilijke dingen makkelijker.

Hoe ik bijvoorbeeld elke nacht alle bestanden kleiner dan 100MB naar een backupschijf kopieer met de GUI weet ik niet zo uit mijn hoofd. Met een CLI kan ik dat in 1 commando (echo "10 1 * * * find ~/blah -size +100M -type f|xargs cp /backupdisk" |crontab -).

Het lastige is dat je bij een CLI de meeste tijd geen directe contextuele hulp hebt. Hierdoor gaat het leren veel trager. Echter als je het eenmaal geleerd hebt is het over het algemeen een stuk flexibeler.
Mijn post was helemaal niet bedoeld als CLI versus GUI war, een echte power users gebruikte the right tool for the job, dus somde GUI en soms de CLI, in Windows heb je dan ook speciaal voor de power users Windows PowerShell, waar je dit ook allemaal in kan doen, als je de juiste commando's kent.

Ik wilde alleen duidelijk maken dat een GUI een hoop werk kan schelen, vooral een goede GUI versus een slechte GUI scheelt vreselijk veel.
een echte power users gebruikte the right tool for the job
Helemaal mee eens. Fanboyisme is zoals altijd ook hier onzin.

Een GUI heeft context en een state. Een CLI niet of nauwelijks. Eerst searchen op een criterium, dan willekeurige files uit die set selecteren. Vooral het laatste is een pain in the ass in een CLI. Command piping helpt voor het creëren van intermediate states, maar het inspecteren daarvan is een kwestie van uitproberen of heel erg vertrouwd zijn met de output. Zelfs ervaren CLI-users 'craften' meer dan eens een commando.

Een CLI is superexpressief. De meeste GUI's niet of nauwelijks. Als het knopje voor sorteren op X er niet zit, kun je dat vergeten. Ain't gonna happen.
Ik wilde alleen duidelijk maken dat een GUI een hoop werk kan schelen, vooral een goede GUI versus een slechte GUI scheelt vreselijk veel.
QFT. Een veelvoorkomend misverstand is dat GUI == klikken. Een goeie bruikbare GUI heeft vindbare en leerbare keyboard shortcuts. Cases in point: Total Commander, Photoshop, Eclipse. The list goes on.

De standaard windows explorer wordt trouwens ook een stuk bruikbaarder als je de shortcuts kent:
CTRL+F /F3 (Find - dynamic!)
Hier werken ook dingen als 'size:<10KB' (http://answers.microsoft....0b-44f3-b8b2-a094a84e7aa0)
Filters die ook werken in je Win7 start menu search box, trouwens.

CTRL+D (Address bar, met autocompletion)
F2 (rename)
Als het zo'n commando is, waarom maak je er geen .bat van om die vervolgens met 1 klik in de gui uit te voeren? Desnoods moet je er een scriptje inzetten omdat je een andere naam oid moet hebben, maar dat lijkt me dan nog steeds sneller met een GUI dan met een CLI
Ware het niet dat de CLI je de mogelijkheid geeft om direct een naam te geven aan het resulterende zipje, terwijl via de GUI je dat apart nog zal moeten doen. Bovendien geeft de CLI je rechtstreeks de mogelijkheid om meerdere mapjes te zippen, bestanden uit te sluiten of compressieparameters aan te passen. Allemaal met één commando. Dat gaat je in de GUI niet lukken.

Ja, je zult je even moeten verdiepen in de command line options, dus de leercurve is hoger. Maar uiteindelijk is een CLI echt productiever, het biedt gewoon meer vrijheid, flexibiliteit en snelheid.
Ohplease, CLI is echt niks voor de consumer, maar voor 3 powerusers op de 1000.
Ware het niet dat de CLI je de mogelijkheid geeft om direct een naam te geven aan het resulterende zipje, terwijl via de GUI je dat apart nog zal moeten doen. Bovendien geeft de CLI je rechtstreeks de mogelijkheid om meerdere mapjes te zippen.
Dat doe ik met WinRAR, en het contextmenu.
Nuja, ik moet ook niet de hele dag door archieven maken. CLI kan best de moeite zijn in een bepaalde productieomgeving.
In de meeste omstandigheden, dus ook voor de meeste "OS power users", zie ik daar weinig nood aan.
Dus ik neem ook aan dat jij een OS hebt zonder GUI? Boot wel lekker snel dan.
De GUI is er toch om meerder CLI vensters te kunnen openen :+

[Reactie gewijzigd door ronny op 16 mei 2012 10:16]

ALT+F2, ALT+F3, etc... ;)

[Reactie gewijzigd door LollieStick op 16 mei 2012 10:56]

Ja maar die kun je niet allemaal tegelijk zien he...
Je moet bij een design gewoon rekening houden met 'speed of use' vs 'ease of learning'. De balans daarin moet goed zijn voor de beoogde doelgroep. Ik neem aan dat ze dit kunstje zelfs bij MS goed beheersen.
Windowstoets -> "jezipj" -> rechtermuisknop -> uitpakken ->
Nog minder werk. CLI's zijn goed voor scripting, maar qua snelheid bij interactief gebruik is een moderne GUI sneller hoor.

[Reactie gewijzigd door Bauknecht op 16 mei 2012 09:56]

wat is daar sneller aan dan "unzip zipfile.zip"? Het grootste deel van de filename hoef je meestal niet eens te typen...
Oftewel een stuk ingewikkelder dan een GUI. Via de CLI moet je alle flags van alle afzonderlijke commando's weten. -b betekend bijvoorbeeld niet altijd hetzelfde voor verschillende commando's. Die verschillen moet je dus ook kennen. Niemand wil man pages doorpluizen om 1 enkel commando te leren. Buiten dat het eerst moet weten dat het commando bestaat. Kortom de CLI is een ramp voor 99% van de gebruikers en eigenlijk alleen geschikt voor batch bestanden en mensen die alles op een spartaanse manier willen doen.
Die ribbon interface in Office (en spijtig genoeg binnenkort ook in de Verkenner) is toch gewoon verschrikkelijk: veel knoppen gebruik je nooit over de ganse levensduur van de software, het pakt teveel plaats in (zeker als je dit op een breedbeeld laptop gebruikt) en het vergalt de rust (precies een kerstboom). Nee, moesten ze de mogelijkheid bieden, ik zou terugschakelen naar een klassieke interface in Office.
Dan klap je hem toch in. Rustigste interface ever.
Geef Office naast de ribbon weer klassieke menu's met deze invoegtoepassing (gratis voor thuisgebruik)
Dan moet je eens wat zoeken, er zijn makro's die de hele werkbalken van Office emuleren.
Juist bij een interface als Word is het fijn om veel knoppen binnen bereik te hebben. Een programma als een browser heeft aan een paar knoppen genoeg, maar voor opmaak van tekst is het fijn dat je veel keuze hebt om een document niet op een ander document te laten lijken, wat de leesbaarheid bevorderd (probeer zelf maar eens 5 pagina's volgens hetzelfde stramien en met dezelfde opmaak te lezen om vervolgens 5 pagina's te lezen met meer afwisseling).
De ribbon interface is daar een goed voorbeeld van: mensen hadden moeite met alle opties vinden en je kon niet makkelijk switchen tussen opties die erg op elkaar leken. Met de ribbon interface ben je, als je met een tabel bezig bent bijvoorbeeld, veel sneller
oh, daarom kan ik juist tegenwoordig niets meer vinden en ben ik langer bezig om veel functionaliteiten te doen omdat ze ergens achter een wazig nietszeggende optie zijn gestopt.. Yep, op sommige punten is het wel eens handiger, maar voor mij is het geen vooruitgang mbt de oude toolbar/menu structuur..
Zelfde geld voor bijvoorbeeld de nieuwe taakbalk in W7, hoeveel power users vonden dat wel niets, en wie wil er nu nog terug?
wat is er nieuw aan de taakbalk in W7? ik heb em nog steeds hetzelfde staan als in XP zodat ik sneller kan zien wat ik open heb staan.. Het enige verschil met XP is dus dat er nu icons op de taakbalk staan (wat eigenlijk vergelijkbaar is met de quickstarts van XP)..
ik ben sneller met de ribbon, iedereen binnen ons bedrijf is sneller met de ribbon. mijn familie weet zonder hulp opeens hoe ze bepaalde zaken moeten verichten binnen office... neem een voorbeeld: een afbeelding invoegen, mooi kadertje er rond en een leuk effectje eraan toevoegen in word. met de ribbon: fluitje van een cent en had het niemand moeten uitleggen,

als ik kijk naar de ribbon in explorer, denk ik echt waarom hebben ze dit nooit eerder bedacht. het is ge-wel-dig... probeer het maar eens een weekje en praat dan verder.

en de taakbalk is zeker wel verbeterd. ik weet niet waarom je "snel" zou willen zien wat je open hebt staan... dat zie ik toch net zo snel zonder labels?

jij hebt vast aero ook uitstaan... "omdat dat sneller is" en "omdat ik dat op xp ook had"
Ik ben een Mac gebruiker maar als ik ff met windows moet werken kom ik daar prima uit.
Dan vind ik het vreemd een windows gebruiker het niet kan vinden.

Het concept is bijna altijd hetzelfde met welk OS dan ook.
Na een pa keer zoeken dan weet je het toch wel?

Het is in principe niks anders dan een hoop objecten die bepaalde eigenschappen hebben. Die eigenschappen kan je manipuleren door ze in te stellen.

Net als appels en peren ... je kan ze beiden schillen maar smaken anders
Linux, BeOS, Windows, OSX .... vind ik allemaal een makkie.
Kwestie van waar je voorkeur ligt.
... daar is het geklaag weer..

in de CP was dit helemaal niet mogelijk en miste je al deze dingen.
ik vind dit een hele verbetering en dit toont dat MS wel luistert naar de feedback van uit de CP
Gelukkig luisteren ze ja.

Maar denken ze ook nog na voor een CP uitbrengen? Want het was nogal voor de hand liggend dat dit nodig was.
Als het niet af was of er (nog) niet in zat, dan wordt dat behoorlijk lastig ja.
Ik hoop dat als iemand echt productief is achter de computer deze ook toestcombinaties kent om applicaties te besturen, ipv steeds naar de muis te moeten grijpen.
Ik verplaats vensters vaak van het ene naar het andere scherm en

Ook een application launcher die met het toetsenbord te besturen is is voor mij een enorme verbetering tov van muisbesturing en het startmenu.

Ik neem aan dat toetscombinaties ook in Windows 8 kunnen worden gebruikt?
Je kunt uiteraard ook de start-toets gebruiken om metro te openen, maar voorheen was het totaal niet mogelijk om op het 2e scherm wat te doen met applicaties (behalve de taakbalk), dus is dit een welkome toevoeging. Metro was ook echt gebonden aan het primaire scherm, dus dat was wat beperkt.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 16 mei 2012 10:34]

Microsoft weet heel goed hoe de pc gebruikt wordt. De ribbo is misschien bij jou geen succes, maar een berg aan mensen kan er zeer goed mee overweg. Ik kan ook veel makkelijker functies terug vinden en sneller accepteren.

Dubbele schermen worden waarschijnlijk ook meer gebruikt dan jij denkt. Zeker zakelijk komt het vaak voor en onder gamers ook.
Daarnaast heeft Microsoft hiermee ook een ander probleem opgelost. Je kunt nu 2 metro applicaties naast elkaar draaien (wel alleen met 2 schermen, maar toch).

Onder water is in Windows 8 wel meer veranderd. Grootste gedeelte daarvan is echter ook nog niet actief (zoals het nieuwe bestandssysteem wat eerst onder Server 2012 aktief wordt gemaakt op verzoek van de beheerder).
[...]
Dubbele schermen worden waarschijnlijk ook meer gebruikt dan jij denkt. Zeker zakelijk komt het vaak voor en onder gamers ook.
Daarnaast heeft Microsoft hiermee ook een ander probleem opgelost. Je kunt nu 2 metro applicaties naast elkaar draaien (wel alleen met 2 schermen, maar toch).
[...]
Sterker nog je kan er nu 4 ipv 2 naast elkaar draaien mits je er twee dockt :)
De ribbon in Office vind ik erg fijn, voor mij hebben ze die plank helemaal niet misgeslagen.

En ik switch mijn openstaande windows regelmatig van scherm. Mijn laptop heeft wel een hoge resolutie maar is in diameter veel kleiner, dus als ik de kleinere details wil bekijken sleep ik het gemaximaliseerde scherm ff naar het grote 24" scherm om beter te kunnen bekijken.
Uhm ik heb twee monitoren en ik zit de hele tijd met programma's over mijn scherm te slepen. Ook vind ik de ribbon bij office erg gemakkelijk omdat office daarin al zijn opties overzichtelijk kwijt kan.
Ik heb ook twee monitors maar ik sleep niet erg veel omdat op een gegeven moment de apps openen waar je ze hebben wilt.
Ik vraag me af of ze bij Microsoft weleens onderzoeken hoe men een computer gebruikt.

Het is leuk en aardig allemaal, maar ik zie niet in hoe dit productie gaat doen toenemen.
Met ribbon menu bij Office sloegen ze de plank ook al mis.
Ribbons is een gemengd verhaal. Sommigen claimen dat het niets is, maar de grote massa die er dagelijks mee werkt hoor je er niet over. De nieuwe interface in Windows 8 is een ander verhaal: de doelgroep is duidelijk tabletgebruikers en daar wordt veel energie in gestoken.
Hoe vaak zal iemand per dag met twee monitoren een applicatie op andere scherm zetten?
Dat is het hele doel van meerdere monitoren gebruiken. De interface van Windows is niet heel verbazingwekkend opgebouwd uit vensters, en het manipuleren van vensters mag hierom wel wat aandacht krijgen.
Dat kun je met windows XP al...
Zelfs met Windows 98 kon dit al. Wat Microsoft echter volgens het artikel introduceert zijn twee nieuwe functies: de mogelijkheid om de muisaanwijzer op te vangen in een hoek tussen twee beeldschermen en de mogelijkheid om Metro applicaties beter te gebruiken in deze configuratie.
Het lijkt er meer en meer op dat men zakelijke markt achter zich gaat laten en zich gaat focussen op consumenten markt.
Microsoft heeft meer producten dan Windows en Office, en er is zeker nog genoeg behoefte en energie om de zakelijke markt ook met deze producten aan te blijven spreken.
Een GUI aanpassing is niet echt een reden om over te stappen.
Sterker nog: vanuit een zakelijk perspectief biedt Windows 8 niets. Er wordt veel tijd geinvesteerd in het werkend krijgen van een nieuwe GUI voor tablets en dat soort apparaten bestaan niet voor productiviteit. Dit houdt echter niet in dat Microsoft de zakelijke markt negeert. Windows 7 is een goed (en nog steeds ondersteund) besturingssysteem en vergelijkbaar met XP toen Vista uitkwam: een OS dat geen reden biedt om over te stappen op het volgende product. En wie weet is Windows 9 wel wat Windows 7 was ten opzichte van Vista.
"Ik vraag me af of ze bij Microsoft weleens onderzoeken hoe men een computer gebruikt"

Gans Redmond draait op windows 8.

"maar ik zie niet in hoe dit productie gaat doen toenemen"

Niet elke feature moet bedoeld zijn voor meer productiviteit.

"Met ribbon menu bij Office sloegen ze de plank ook al mis"

Euh... nee. Sinds de introductie van de ribbon is het gebruik van advanced features in office exponentieel gestegen. Dit wilt zeggen dat het meerendeel van de gebruikers nu véél productiever omgaan met office.

"Hoe vaak zal iemand per dag met twee monitoren een applicatie op andere scherm zetten?"

Euh.... Iedereen bij ons heeft een dual monitor systeem. Het verplaatsen van vensters van het ene naar het andere is waarsch de meest voorkomende actie.

"zakelijke markt achter zich gaat laten "

Zucht.... Is dat de reden dat Metro zowat het enige mobiele platform is waar bedrijven echt iets mee kunnen doen in vergelijking met ios en android? Informeer u eens zeg...

"Een GUI aanpassing "

Dit is niet zomaar een GUI aanpassing. Mensen die zo'n zaken zeggen over dit systeem kunnen niet serieus genomen worden. Seriously, inform yourself.
@ScientificBob, heb je bronvermelding over die exponentiele stijging?
Ik heb zelf namelijk persoonlijk dezelfde ervaring en ben benieuwd naar statistieken van de gebruikerspopulatie.
Heb er even naar gezocht, maar vin het jammer genoeg niet terug.

Op een msft blog stonden vergelijkende grafieken van het gebruik van enkele key features van office met en office zonder ribbon. Data was verzameld adhv office telemetry.

Het verschil was vrij enorm.
Een GUI aanpassing is een reden voor bedrijven om meestal niet over te stappen.

Ik weet dat mijn vadar nog altijd klaagt over de nieuwe office en over hoe hij vroeger alles wist staan e nu niets meer terug vindt.

Ook moet je personeel op training sturen indien je zo een drastische veranderingen doet.

Dus ik zie niet direct dat bedrijven gaan wisselen van Windows 7 naar Windows 8.
Dat zie ik in bedrijven wel vaker. Digibete autisten van 50+ die al gaan rellen als er bij een software-update een knopje een iets ander kleurtje heeft of net naar een ander menu is verplaatst. Dan is gelijk het hele nieuwe pakket kut, bagger, vroegah was alles beter etc. Typisch oude gebruikers-gedrag.
Sorry hoor, maar ook voor mij zijn de ribbons niet een vooruitgang, ik zit nu vaker van 'tab' te veranderen (en dan nog steeds telkens zoeken) dan dat ik ooit van te voren met de oude toolbars/menu's had.. En dan heb ik het nog helemaal niet over het 'File/print' gedeelte...
Dit heeft niets te maken met 'oude gebruikers' gedrag, dit heeft gewoon te maken met dat er verschillende mensen zijn die elk een bepaalde werkwijze fijner vinden..
En uiteindelijk is het toch de gebruiker zelf die het belangrijkst is, want die moet er de hele dag mee werken..
Je weet dat je veelgebruikte dingen in de ribbon kan pinnen? Dus dingen die je vaak gebruikt gewoon daarin zetten zodat je helemaal niet meer hoeft te switchen.

Overigens kun je ook met je muis door de tabbladen heen scrollen als je dat makkelijker vind. En mocht je echt iets kwijt zijn dan is de helpfunctie echt een uitkomst. Die is veel beter geoptimaliseerd en als je een functie zoekt dan is de kans ook groot dat je die zult vinden, vaak nog met handige shortcut zodat je hem niet alsnog hoeft te gaan zoeken (of waarbij staat dat je hem zus en zo kunt vinden, maar onderstaande knop opent gelijke functie)

Zelf vind ik de ribbon een prima uitvinding, niet alleen zaten functies voorheen in menu's waar geen echte rode draad in zat, maar zat het ook nog vaak verstopt in een submenu of een sub submenu. Ook instellingen waren lastig te bereiken en dat is nu veel beter.

Het punt is overigens wel dat sommige vernieuwingen misschien niet direct duidelijk zijn, maar ik geloof dat ze het meeste wel met tutorials en helpdingen hebben opgelost.

[Reactie gewijzigd door Martinspire op 16 mei 2012 10:26]

En als je alles gaat pinnen, wat krijg je dan? Precies, een goede oude trouwe toolbar. Wat is dan precies de verbetering? Het feit dat je eerst zelf je toolbar samen moet stellen voor het programma werkbaar is geworden?
Ik vind zelf de ribbons ook een ramp, werk weer vaak op OfficeXP (parallel geïnstalleerd), maar er zijn invoegtoepassingen om Office 2007/10 weer menu's te geven (gebruik het zelf ook, gratis voor thuisgebruik).
Tja...de gebruiker de schuld geven is natuurlijk makkelijk.

Maar nee, ik draai overal Windows 7. Ben echt super tevreden met W7, naar mijn mening het beste OS dat ze ooit gemaakt hebben bij a long shot. Heb W8 geprobeerd maar vind de interface keuzes echt debiel voor een desktop. Ik zal dan ook W8 skippen.
Te veel gebruikers wennen niet makkelijk en/of houden niet van verandering. Ik heb zelf gebruikers cursussen zien afslaan, maar dan wel constant de helpdesk zien bellen en zien afgeven op de softwareveranderingen. Vaak zijn deze mensen geen jongeren (40+).
Microsoft moet rekening houden met haar gebruikers, niet andersom...
Maar als je alles letterlijk leert dan zal je het nooit begrijpen.
De kunst is altijd het leren te begrijpen.

De lokatie's van instellingen vinden zal toch niet zo'n probleem zijn?

Het is net als met wiskunde alles letterlijk leren zonder te begrijpen.
Dat is verspilde tijd.
Maar de meeste mensen die een computer gebruiken willen helemaal niet een begrijpen, die gebruiken een computer om dagelijks werk mee uit te voeren en zal die hele filosofie achter het design van de interface een rotzorg wezen.
Soms is het beter om een aap een kunstje te leren dan een aap zelf dat kunstje uit te laten vogelen door m alleen de achtergrondkennis te verschaffen...
Ik heb niet over hoe het technisch in elkaar zit.
Maar hoe soortgelijke applicaties functioneren.

Word/WP/Pages/OpenOffice ... het gebruik ervan werkt allemaal op een gelijkwaardige manier. En daar dien je in deze tijd toch zeker uit te kunnen komen.

Wie vooruit wil zal er ook aandacht aan dienen te besteden
"Hoe vaak zal iemand per dag met twee monitoren een applicatie op andere scherm zetten?"

Ehhh zo ongv elke 2 minuten
2 of meerder monitors is behoorlijk normaal tegenwoordig en zie je dus in heel veel bedrijven. Dus zo raar is dat niet.
Met ribbon menu bij Office sloegen ze de plank ook al mis.
Dat is jou persoonlijke mening. De ribbon interface wordt door heel veel mensen als zeer prettig ervaren (na wat gewenning vanaf Office 2003 weliswaar) Mensen die steen en been klagen hierover (zoals jezelf) zijn vaak mensen die geen zin of moeite willen doen om aan iets te wennen. Dan is het erg kortzichtig om te zeggen dat ze de plank misslagen puur en alleen omdat die personen er niet aan willen wennen. Onder het motto "wat de boer niet kent vreet ie niet" is niet meer van deze tijd, dus ik zou zeggen, wen er maar aan ;)

Microsoft laat zeer uitgebreid onderzoek doen naar het gebruik van een GUI in hun producten. Daar is ook het ontwerp van de ribbon interface uit gekomen. Uiteindelijk als je weet hoe te navigeren in de ribbon, is het werken ermee een verademing t.o.v. de gedateerde interface van Office 2003. Je ziet zelfs dat andere bedrijven de ribbon kopiëren in diverse programma's.
Onderhand wordt in elk Windows 8 topic deze vraag duizend maal gesteld. Als het over iets anders gaat wil een tweaker altijd de nieuwste versie hebben, maar gaat het over Windows gaan tweakers blijkbaar het liefste terug naar Windows 2000 ofzo... best bizar.

Hieronder een lijstje met mogelijke redenen waarom je zou kunnen willen overstappen, mag je zelf bepalen of het voor jou geldt:

- DirectX 11.1 http://en.wikipedia.org/w...ft_Direct3D#Direct3D_11.1
- WDDM http://en.wikipedia.org/wiki/WDDM (vermindert geheugengebruik)
- Internet Explorer 10
- Single sign-on met Microsoft Account waarmee je profiel gedeeld wordt tussen computers
- Metro
- Verbeterde Windows Explorer met ribbon ( veel makkelijker te gebruiken)
- Windows Store voor Metro apps
- Hybrid Boot (sneller booten)
- Windows booten vanaf USB stick
- Verbeterde duidelijkere copy-dialogen
- Verbeterde task manager
- Ingebouwde USB 3 support
- Xbox Live ingebouwd
- Storage Spaces - dit is cool, verschillende schijven met verschillende connecties (SATA, eSATA, USB(3)) mixen om een enkele virtuele schijf te maken met of zonder mirroring. Alleen hiervoor al ga ik upgraden.
- Refresh en Reset (built in opties om je PC te herformatten enz)
- Family Safety
- Verbeterde multimonitor support

[Reactie gewijzigd door Ramon op 16 mei 2012 09:30]

Ik kan ze één ding toegeven, ze slaan hun eigen weg in en het lijkt niet op wat hiervoor is uitgebracht (lees Apple). Altijd werd MS ervan beschuldigd ideeën te kopiëren, maar het lijkt erop dat ze met hun Metro iets hebben wat best heel interessant kan gaan worden.

Wij zijn terug houdend omdat, wij graag in onze omgeving bepaalde zaken vertrouwd willen zien. Dat zie je ook bij Samsung met zijn Touchwiz, terwijl Google graag zijn het gezicht van ICE wil laten zien.

Ik denk dat ik nu maar is opzoek ga naar meer demo filmpjes over Windows 8, ik stond zelf ook eerst terughoudend tegenover. Maar met deze houding ontwikkel je geen vooruitgang.
Dan stap je toch niet over? Dat is toch wat hij bedoeld?

Het is net als met een nieuwe mobiel, soms kun je best een nieuw model overslaan hoor ;)
Je hebt Windows en je gebruikt nooit Windows Explorer? Hoe blader jij dan door je mappen ;)?

toch niet met zo'n draak van een programma als total commander?!

Ik denk dat je veel features nogal snel afschrijft :).
leuk he, dat mensen denken dat total commander ècht heel veel sneller zaken kopieert.

daarbij, je desktop en je taakbalk zijn onderdeel van windows explorer, dus dan zou hij de hele shell niet gebruiken...

en die duidelijke afkeur op de ribbon-bar laat weer eens zien dat hij totaal geen moeite heeft genomen de ribbonbar te gebruiken in bijv. office of dat hij een openoffice gebriuker is
Ik moet daarvoor helemaal niets doen, gewoon mijn muis naar de bovenkant van mijn scherm bewegen, en op de respectievelijke knop drukken ... Er is helemaal geen scherm meer voor nodig die popuput. Als je de moeite niet wil nemen om een verandering serieus te proberen dan hoef je voor de rest van je leven niet meer te updaten. Al dat gezeik over die ribbon begint ondertussen behoorlijk tegen te steken.
De enige redenen die ik mij kan indenken waarom iemand zou overstappen naar Windows 8 zijn:
- Men is een onervaren gebruiker die houdt van de eenvoud van de Metro interface (basale functies bij elkaar)
- Men vindt Windows op diens telefoon of tablet zo geweldig, dat men dezelfde ervaring wil op de pc (goede integratie/overeenkomst tussen het mobiele platform en de pc).

Nu behoor ik tot geen van beide categorieën, aangezien ik al achter de pc zit sinds dat ik kon lopen en ik nog altijd niet overtuigd ben van de meerwaarde van Windows Phone t.o.v. Android of iOS.

Dat terzijde vraag ook ik me af of men bij Microsoft onderzoek doet naar hoe men, in dit geval, gebruik maakt van meerdere monitoren. Nu kan ik alleen voor mezelf spreken en de mensen die ik ken die 2 of meer monitoren op 1 pc gebruiken. Ik gebruik 2 (of soms 3) monitoren omdat ik verschillende dingen tegelijk wil kunnen zien/doen en daar geen plaats/mogelijkheid voor is met 1 monitor. Bijvoorbeeld gamen op m'n hoofdmonitor en op het scherm ernaast andere zaken hebben, als MSN, Winamp, webbrowser, explorer etc. In een ander geval ben ik op 1 monitor fullscreen film/youtube aan het kijken, terwijl ik op de ander MSN of mn download in de gaten houd. Nog een ander geval ben ik op een monitor bezig met programmeren in Visual Studio of Eclipse terwijl op de andere mn browser open staat voor dingen op te zoeken.

In geen enkel van deze gevallen heb ik ook maar de behoeft om dingen als mn startmenu, of in het geval van Windows 8 die app lijst enzovoorts, op meerdere monitoren te kunnen openen. Ik hoef niet op elke monitor, als ik met mn muis naar een bovenhoek ga, een irritante popup van mn applicaties. Lijkt me leuk dat wanneer je een game op windowed mode/fullscreen draait en je ineens door je game zo'n menu ziet schuiven van Windows... ja lekker.
En zo gaat het bij iedereen die ik ken die meerdere monitoren gebruikt. Van niemand heb ik ooit iets gehoord van "ik zou echt graag de mogelijkheid willen om eenzelfde app menu vanaf elk scherm te kunnen openen".

Nee, ik was al geen fan van Windows 8 en wordt het ook niet. Ja, je kunt naderhand vast (delen van) die Metro interface uitzetten, maar wat heb ik er dan aan? Dan kan ik net zo goed bij Windows 7 blijven die naar mijn inziens prima is en nog jaren mee kan.
Lijkt me leuk dat wanneer je een game op windowed mode/fullscreen draait en je ineens door je game zo'n menu ziet schuiven van Windows... ja lekker.
Deze hot corners zitten nu ook al in de Consumer Preview (alleen enkel op het hoofdscherm) en ik heb nog niet meegemaakt dat die hoeken geactiveerd werden tijdens het gamen, dus dat is geen issue.
Mee-eens, maar vergeet niet dat een startbalk tijdens gamen echt super chill is. Sommige games houden niet van alt-tabben.
Dit filmpje gaat over multi-monitor support en is er geen alt-tabben nodig. Ik heb mn startbalk (net als alle losse programma's die ik naast het gamen aan heb staan) op mn linker scherm draaien, de game op het rechter. Dat is juist mijn hele punt achter meerdere monitoren, taakbalk en browser/explorer/msn etc. op één scherm, fullscreen gamen/werken/film kijken op het andere.
met fullscreen applicaties vanaf de desktop, dus de huidige games, zal die "iritante" pop-up niet verschijnen. het zou wel heel erg zijn als je je ging ergeren aan 6 pixels die je muis tegenhouden als je in de hoek komt te staan...
Heb je daadwerkelijk er een week mee gewerkt?

ja, de nieuwe GUI is inderdaad wennen, en dat kost je een dag, maar daarna is het echt een verbetering.
Of je went snel, dat chrome en firefox niet eens mogen draaien op die nieuwe windows vind ik persoonlijk al helemaal niks. En de onoverzichtelijke blokkenlayout zullen weinig zakelijke klanten daadwerkelijk van harte aanpakken. Leuk voor tablets en touchscreens, maar ik zie de meeste bedrijven geen touchscreens en nieuwe tablets aanschaffen omdat er een nieuwe Windows is, en daarnaast is het economisch klimaat daar nu ook niet echt voor.

De meeste bedrijven zijn pas net overgestapt op 7, die gaan echt niet overstappen naar 8, sterker nog ik zal zolang mogelijk nog steeds een downgrade bestellen voor mijn gebruikers. Privé is een ander verhaal, maar zelfs op dat vlak ben ik alles behalve overtuigd. Ik denk dat dit een flop gaat worden van jewelste indien ze geen 'classic' functie inbouwen, metro is echt een drama, zowel op smartphones als desktops (en ja ik heb er mee gewerkt, en nee ik vind het he-le-maal niks).
Chome is wat mij betreft een van de google virusen die er zowiezo niet opkomen,
Maar dat van firefox is alleen op de ARM versie, en dan ook alleen voorlopig.
Op de pc versie kunnen ze gewoon gebruikt worden.

geef ze eens ongelijk, Microsoft wil gewoon 100% zeker weten dat de Tablet versie zonder problemen werkt. en niet door anderen benadeelt worden. later wanneer is aangetoond dat de ARM versie goed werkt, zal FF gewoon welkom zijn lijkt me.

Wanneer bij de uitrol een probleem op duikt dan zal dat een verstorende werking hebben op de marktpenetratie. dus wil je zoveel mogelijk invloeden van buitenaf uitsluiten. Zoals bekent, als een product de eerste week goed werkt, en daarna niet meer, word door het klapvee als een goedproduct gezien, iets wat opstart problemen heeft, maar daarna vlekkeloos werkt moet zich eerst bewijzen.

niet dat ik het er mee eens ben hoor, maar ik begrijp MS wel.
Firefox kan wel op Windows ARM draaien, maar alleen in de Metro omgeving, niet in de oude omgeving, net als alle andere apps, maar Firefox wilde graag een speciale positie omdat ze graag native toegang willen hebben voor extra snelheid.
Je bent wel van het stemmingmaken he? Op dit moment is het plan om op de Windows RT versie, de tablet met ARM processoren, om geen keuze te hebben voor de browser. Voor de normale x86 en x64 versies gaat dat gewoon mogelijk zijn. Ook op de tablets die gebaseerd zijn op x86 en x64 zal het gewoon mogelijk zijn.
Jij vindt het misschien helemaal niets, maar dat zegt niets over de andere miljoenen gebruikers. Een beetje nuancering mag, en laat je gebruikers het eens proberen voordat jij een keuze voor ze maakt als een dictator...
persoonlijk was windows 7 de eerste windows die ik tussendoor heb aangeschaft voor mijn pc. Deze was ooit met Vista geleverd!
Als windows 8 net zo'n stap vooruit is, ga ik deze ook weer kopen voor mijn Laptop en werkplek.
Ik ben Ubuntu-poweruser, maar Windows 8 draait veel soepeler op mijn Dual-core dell systeem. In the end wil ik zo lang mogelijk met die laptop doen, en het relatief zware, nieuwe ubuntu is geen partij meer.

Sinds versie 7 is windows geen straf.
Ik was zelf verrast met de veranderingen tussen ubuntu 11.10 en 12.04. De laatste is een stuk sneller en met de dock op beide schermen is het een stuk makkelijker werken

Voorwaarde is wel dat je hardware versnelling hebt.
Dan is Ubuntu 3.3.6.

Hoe kom je erbij om een OS bij het versienummer van zijn kernel te noemen? Het is Linux 3.3.6, Ubuntu 12.04, Windows NT 6.1 en Windows 7.
En dat is een zeer verwarrend versienummer vergeleken met Windows NT6.0 (Windows XP)
Windows 7 is een major upgrade t.o.v. Windows XP en eigenlijk niet te vergelijken. Ze hadden het gewoon v.7.0 moeten noemen.
Xp is NT 5.1, Vista is NT 6.0.
Ik heb nu Windows 8 Consumer Preview draaien en het bevalt mij heel goed. Ben ook benieuwd of deze geupdated kan worden naar de Release Preview, of dat je deze geheel opnieuw moet installeren.
Ik heb nu al besloten dat ik Windows 8 straks ga kopen, zo goed bevalt het.
Helemaal mee eens.

Het werkt goed en vooral ook snel. Ondanks dat er nog wel problemen zijn met comptabiliteit!

Ik ben erg benieuwd naar hoe Windows 8 wordt als hij officieel uit is :)
Je kon de Windows 8 Developer Preview makkelijk updaten naar de Windows 8 Consumer Preview, via de standaard Windows upgrade methoden, wel te verstaan (dus niet via Windows Update of zoals een SP). De CP upgraden naar de RP moet dus ook makkelijk lukken.
Weet er iemand of reeds geinstalleerde versies automatisch geupdate worden?
Heb contact met een aantal testers van Windows 8 en zei hebben mij verteld dat er in de huidige builds voor de Release Preview geen optie bevat om te updaten vanuit de Consumer Preview of Developer Preview. Dit kan nog veranderd worden in de loop der tijd maar is niet zeker.

Verder is het misschien leuk om te weten dat de Windows team nu werken aan 2 versies. De Release Preview en de Pre Release to Manufactory.
Ik denk dat het teveel werk is om een hele upgrade procedure te schrijven van preview-to-preview. Final-to-final is een heel ander verhaal en in tegenstelling tot preview-to-preview geen tijdverspilling.
Inderdaad, maar voor sommige gebruikers kan het vervelend zijn om een preview te updaten met tablets. Microsoft heeft ondertussen voor de OEM een update uitgebracht, deze update bevat vele nieuwe functies die ook in de Release Preview zitten.

Ben al wel te weten gekregen dat het updaten van de Consumer Preview naar een vroege Release Preview build mogelijk was. Of dit nu nog steeds mogelijk is met de laatste paar builds is onbekend.
Dankje, dan maar een herinstallatie, ik gebruik nu Windows 8 vrij productief op 2 schermen.

Wel raar, mijn vraag OT?
Haha ik wou dit net in het windows 8 topic posten.

http://www.neowin.net/new...ments-coming-in-windows-8

Een erg goede verbetering. Ik gebruik twee monitoren en inderdaad was de linker bovenhoek af en toe problematisch, ook is de mogelijkheid om metro apps te moven van het ene naar het andere scherm een welkome aanvulling.

[Reactie gewijzigd door Sjaak327 op 16 mei 2012 08:17]

Dit was het enige waar ik me aan ergerde bij het gebruiken van Windows 8. Prachtig dat ze dit opgelost hebben. Had zelf ook zoiets in gedachten met de hoeken :)
En opnieuw een applausje voor Microsoft, het zoveelste al in 2012. :) Ik ben zeer blij met deze aanpassingen aan multi-monitor ondersteuning. In de Windows 8 Consumer Preview werkt het namelijk niet echt lekker.

Ik heb de Windows 8 Developer Preview en Consumer Preview al gebruikt (en die laatste ben ik nog steeds aan het gebruiken) en ik ben zeker van plan om de Release Preview te installeren. Natuurlijk, ook de afgewerkte versie van Windows 8 komt op deze PC te staan (tenzij ik toch niet zo lui ben om even een nieuwe te gaan kopen).
Wauw, dat ziet er echt leuk uit! Zeer interactief. Misschien is dit wel erg belastend op de computer maar het lijkt in ieder geval erg handig!
Ik heb net een core i3 (Intel HD2000 graphics) in gebruik genomen met Ubuntu 12.04. Alle animaties en zoekacties lopen vloeiend op mijn 22" beeldscherm (1680x1050 pixels). Ik weet niet hoe het met grotere schermen zit, en onder Vista wist Microsoft nog niet zo soepele animaties te maken als Compiz onder Linux destijds, maar ik vermoed dat een moderne pc geen moeite heeft met het besturingssysteem en haar eye-candy. De echte uitdagingen zitten in simulaties en applicaties als Matlab, het spelen van games of draaien van modelleersoftware.
Microsoft heeft besloten om ook een 32 bits versie van Windows uit te brengen (helaas).

Dus dan zullen er mensen zijn die het op oude computers gaan draaien, dus dat gaat wel moeilijk worden op een computer die geen upgrade heeft gehad.
Nu zal op oudere systemen het hele gebeuren waarschijnlijk in een soort van 'classic' mode gaan draaien, die minder eyecandy heeft? Het lijkt mij in ieder geval erg verstandig van Microsoft om dit op zijn minst een instelling te maken.
Windows 8 draait met groter gemak dan Windows 7 op hardware. Ik heb de consumer preview geinstalleerd op een oud laptopje met een T3200 pentium CPU met onboard video. Draait perfect.
Jep, same here, loopt beter dan Ubuntu, en daarom staat op de oude laptop nu Windows 8 Preview. Hoe het kan lopen he :)
Dat het beter draait dan Ubuntu sta ik wel van te kijken. Ik heb namelijk tot nu toe nog geen enkele (oud/nieuw) systeem in de handen gehad waarbij dit het geval was. Weet je zeker dat je geen Unity 3D draait?

Het zou uiteraard ook een vals marketing trucje kunnen zijn. Nu alles soepel laten werken (met verminderde functionaliteit die in eerste instantie niet op zal vallen) om aandacht te trekken, om dan nog net op het laatste moment een aantal zaken te implementeren en in te schakelen die het systeem flink vertragen.

[Reactie gewijzigd door ThePendulum op 16 mei 2012 16:55]

Windows 7 draaide in haar beta tijd ook sneller dan wanneer deze daadwerkelijk gereleased werd en al voorzien was van enkele updates. Ik vermoed dat dit met Windows 8 net zo zal zijn.

Deze multimonitor-support ziet er overigens erg goed uit.
Op een HTC X9500 (800mhz, 1g ram) loopt de interface ook als een trein. Zodra je echter wat spannende dingen gaat doen heb je een probleem.

Ik wou dit product gaan gebruiken als internet radio middels de game Beat hazard (voor de mooie achtergrond weergave) en dat spel draaid ook nog wel (15fps). Dit ter voorbeeld dat je toch nog iets er mee kan.

Dus W8 zal het op een P3 ook nog wel moeten doen.
Ik heb het op een AMD Sempron laptopje gezet... loopt als een zonnetje.
Knap werk van Microsoft.

Bij Windows Phone hebben ze hetzelfde truukje uitgehaald. Bij de overgang van de eerste versie naar Mango (7.5) hebben ze de minimale 'systeemeisen' ook verlaagd.

Eigenlijk hoort het ook zo... ook software moet steeds beter/efficienter worden natuurlijk.
Dat kon er wel eens mee te maken hebben, dat de downward compatiblity bewaard moet blijven voor sommige 16 bits applicaties.

Kwam het gisteren toevallig ook nog tegen, klant bleek nog een oud technisch woordenboek te gebruiken wat 16 bits was. Bij hem gaan we maar eens XP Mode installeren.
Geen dosbox?...
Ik werk dan niet met Ubuntu maar met Windows 7 en heb drie beeldschermen erop staan, dat werkt gewoon erg soepel zonder gestotter van scherm 1 links over het midden scherm naar rechts hetzelfde geldt voor games.
Het draait hier ook mooi op een HTC Shift met 800 Mhz proc.
Wel jammer dat de beta nog zo enorm lelijke email client heeft.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.



Apple iOS 10 Google Pixel Apple iPhone 7 Sony PlayStation VR AMD Radeon RX 480 4GB Battlefield 1 Google Android Nougat Watch Dogs 2

© 1998 - 2016 de Persgroep Online Services B.V. Tweakers vormt samen met o.a. Autotrack en Carsom.nl de Persgroep Online Services B.V. Hosting door True