Present, een 'lichtgewicht' encryptiemethode die deels aan de KU Leuven is ontwikkeld, zal door de ISO en de IEC worden opgenomen in een nieuwe standaard voor cryptografische algoritmen die weinig processorkracht nodig hebben.
De Present-encryptiestandaard is ontwikkeld door Andrey Bogdanov van de Katholieke Universiteit Leuven in samenwerking met Franse collega's van Orange Labs, de Ruhr Universiteit Bochum en de Technische Universiteit van Denemarken. Het algoritme zou in tegenstelling tot het breed toegepaste aes veel minder processorkracht vereisen en daarmee het energieverbruik terugdringen. Het als lichtgewicht omschreven Present, met sleutellengtes van 80 of 128bit en een blokgrootte van 64bit, zou daarom onder andere toegepast kunnen worden in mobiele telefoons, implantaten en autosleutels.
De kwaliteit van de Present-versleuteling is uitgebreid bestudeerd door deskundigen en inmiddels als veilig bestempeld. Daarmee is de weg vrij voor standaardisatie. Present zal na het groene licht door de ISO en de IEC worden opgenomen in een wereldwijde standaard voor lichtgewicht encryptiemethoden. De KU Leuven stelt dat daarmee de weg vrij is voor ontwikkelaars om de nieuwe encryptiemethode breed toe te passen.