De Universiteit van Amsterdam heeft een 'dualbootzaal' geopend waar bètastudenten op de practicum-pc's hun werk naar keuze kunnen doen in Windows XP of Cent OS 5. Volgens de UvA leidt deze constructie tot kostenbesparing.
Tot voor kort waren er bij de UvA aparte zalen ingericht met Windows-pc's en Linux-systemen. Met de komst van de dualbootzaal, waarin 58 pc's zijn geïnstalleerd, moet daar een einde aan komen. Studenten kunnen tijdens het starten van de pc's zelf kiezen in welk besturingssysteem zij hun opdrachten willen maken.
De zaal is bestemd voor de computerpractica van de studenten van de Faculteit der Natuurwetenschappen, Wiskunde en Informatica, zo meldt de universiteit. De systemen zijn voorzien van een snelle ATI Radeon-videokaart, waardoor studenten met software aan de slag kunnen voor bijvoorbeeld moleculaire simulaties of realtime-3d-animaties.
Volgens projectleider Stephan Okhuijsen worden op termijn alle vijfhonderd practicum-pc's in de faculteit van een dualboot-constructie voorzien. Daarnaast zijn de systemen in de nieuwe situatie beter op afstand te beheren en uit te schakelen. Okhuijsen stelt dat door het centraal uitschakelen van pc's geld kan worden bespaard, omdat voorheen pc's dag en nacht aanstonden voor het installeren van updates. Bovendien heeft de UvA, die net als andere onderwijsinstellingen in de komende jaren flink moet bezuinigen, gekozen voor energiezuinigere processors, waardoor het totale stroomverbruik verder moet dalen.
Nieuw is het implementeren van dualboot-systemen in universiteiten niet; onder andere de Universiteit Utrecht en de Rijksuniversiteit Groningen bieden deze functionaliteit al langer aan, evenals de Technische Universiteiten in Delft en Eindhoven.