OpenNu, het Nederlandse equivalent van klokkenluiderssite Wikileaks, blijkt zijn virtuele deuren gesloten te hebben. Hoewel de site meldt aan een doorstart te werken, is dat in de afgelopen maanden nog niet gelukt. Plannen zijn er wel.
Na iets meer dan een jaar blijkt OpenNu de stekker er al te hebben uitgetrokken. Oprichter Michel Spekkers kon naar eigen zeggen de tweehonderd vrijwilligers lastig in bedwang houden. "In verschillende plaatsen zaten vrijwilligers die ik niet kende", aldus Spekkers in een reactie tegenover Tweakers.net. "Zij leverden documenten aan waarvan we de inhoud moeilijk konden controleren. Al snel bleek dat een aantal mensen andere belangen had dan het algemeen belang. Dat was gevaarlijk."
OpenNu wilde bij de oprichting in 2010 alle ambtelijke dwalingen in Nederland aan het licht brengen. Tientallen journalisten hadden zich aangemeld om de misstanden aan de kaak te stellen. Hoewel de site, mede door wat media-aandacht, een goede start leek te maken, staat hij al sinds april op zwart.
Van een interne ruzie is volgens de geestelijk vader geen sprake. "De oude opzet van zo'n vijftig lokale afdelingen, waaronder Breda en Doetinchem, bleek niet te werken. We besloten daarom offline te gaan om de organisatie op orde te krijgen."
Niet alleen aan de menselijke kant waren er problemen. Eind 2010 kwam OpenNu in het nieuws omdat het met de beveiliging niet zo goed was gesteld, hoewel dat wel mag worden verwacht van een site die zegt bronnen te beschermen. Zo stonden poorten onnodig open en was de uploadtool niet gecodeerd.
Inmiddels is er veel veranderd, benadrukt Spekkers. "We riepen de hulp in van deskundigen, die de beveiliging onder handen namen. Daardoor maken we nu onder andere gebruik van encryptie en beveiligde verbindingen. Technisch blijft het wel erg moeilijk, maar we doen ons best."
OpenNu werkt inmiddels aan een doorstart. Spekkers zegt dat een aantal dossiers 'op de plank ligt'. "Er staat geen exacte datum vast voor de lancering, maar dat kan niet lang meer duren. De website staat al klaar; we moesten vooral organisatorisch alles op orde krijgen."
In de toekomst wil OpenNu werken als een soort landelijke dropbox, met een kleine kerngroep van tien personen. Zij gaan de aangeleverde documenten 'zorgvuldig' controleren. Spekkers wil daarmee niet suggereren dat alles in de toekomstige documenten ook feitelijk klopt. "Dat is de taak van de journalist. Wij houden ons met name bezig met het verwijderen van gevoelige informatie, die kan leiden naar de bron."
/i/1315407331.jpeg?f=imagenormal)