Onderzoekers van de Rijksuniversiteit Groningen hebben hun cilindrische beeldscherm, onderdeel van het Reality Theatre, een upgrade gegeven. Het bijna tien meter brede beeldscherm heeft multitouchfunctionaliteit gekregen.
Het gebogen scherm van de High Performance Computing en Visualisatie-afdeling van het Center for Information Technology van de Rijksuniversiteit Groningen wordt onder meer gebruikt voor virtual reality en visualisatie van complexe beelden, zoals moleculaire structuren. Het scherm is bijna 10 meter breed en 2,80 meter hoog, en heeft een kromming van 135 graden. Het bestaat uit een 3mm dikke laag acryl met diffuse coating. Het scherm was al in staat 3d-beelden voor negentien simultane gebruikers te genereren, maar de Groningers hebben hun scherm geüpgraded tot een multitouchscherm. Het systeem dat werd geïnstalleerd kan ruim honderd aanrakingen tegelijk registreren.
De onderzoekers maakten voor hun touchscreen gebruik van voornamelijk 'off-the-shelf'-componenten en vrij verkrijgbare software, waaronder CCV 1.4 en Multi-touch Vista. De hardware bestaat uit onder meer zestien infrarode verlichtingsbronnen met in totaal duizend infrarood-leds, die achter het semitransparante scherm zijn opgesteld. Zes gevoelige Optitrack v120-camera's staan achter het scherm opgesteld en nemen aanrakingen aan de andere kant van het scherm waar door het infrarode licht op te vangen dat door vingers wordt gereflecteerd. De beelden worden op het scherm geprojecteerd met zes hd-projectors, die ieder 120 frames per seconde projecteren.
De beelden worden gegenereerd door HP-workstations; elke projector wordt aangestuurd door een xw8600 met aan boord 2GB geheugen en een quadcore-Xeon-processor op 3GHz. Nvidia's Quadro FX5800-kaarten leveren het beeld. In totaal bevat het Reality Theatre-cluster acht workstations. De touchscreenfunctionaliteit wordt door drie pc's mogelijk gemaakt; drie pc's sturen ieder twee camera's aan en een van de workstations combineert de output en stuurt deze naar de HP-cluster. De 3d-beelden worden met behulp van shutterbrillen mogelijk gemaakt. Het Reality Theatre moet onder meer worden gebruikt voor interactieonderzoek door wiskunde- en informaticastudenten.