Microsoft brengt release candidate Home Server 2011 uit

Microsoft heeft de eerste release candidate van Windows Home Server 2011 online gezet. Het besturingssysteem is bedoeld voor thuisgebruik en is gebaseerd op Windows Server 2008 R2, gecombineerd met features uit Windows 7.

Het grootste verschil tussen de preview-versie die vorig jaar uitkwam en deze release candidate is het ontbreken van de Drive Extender-feature. Hiermee konden gebruikers verschillende fysieke harde schijven bundelen tot een enkel volume, terwijl nieuwe harde schijven moeiteloos hieraan toegevoegd konden worden. Daarnaast bood Drive Extender een duplicatiefunctie voor het veiliger opslaan van data. Microsoft besloot eind vorig jaar de functionaliteit te verwijderen, omdat deze niet bestand zou zijn tegen heftige gebruiksscenario's.

Als tegemoetkoming bevat de release candidate een wizard die het makkelijker moet maken om mappen over schijven te verdelen. Als een nieuwe fysieke schijf aan een server wordt toegevoegd, wordt automatisch een wizard gestart die de schijf formatteert en waarmee vervolgens bestaande mappen en gelinkte shares kunnen worden verplaatst. Voor het veiligstellen van data zijn gebruikers nu aangewezen op de ingebouwde backupsoftware en shadow copy-functionaliteit.

De release candidate van Windows Home Server 2011 kan gedownload worden via Microsoft Connect. Het besturingssysteem vereist minimaal een 64bit processor met een kloksnelheid van 1,4GHz, bijgestaan door ten minste 2GB aan werkgeheugen. De harde schijf waarop het OS wordt geïnstalleerd moet 160GB of groter zijn.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

04-02-2011 • 15:30

100 Linkedin

Reacties (100)

100
99
70
0
0
1
Wijzig sortering
Damn, dit zocht ik nou is voor thuis. Had hier nog nooit van gehoord maar dit is dus de ideale uitkomt voor mijn thuis servertje. Functies van S2008 met de schill van Windows 7.
Ga hem gelijk downloaden =). Minimum eisen zijn vrijwel hetzelfde als S2008. Op de het RAM na dan. Dat is wel weer aan de hoge kant, minimaal 2GB

Je kant trouwens op de site een mooie kant en klare DVD iso downloaden. Is maar 840,3MB Link naar het dvdtje : http://www.microsoft.com/...f6-4267-b881-55ce0648c784

Vind wel vreemd dat de minimum specs op de windows site anders zijn namelijk:

•Computer with 1 GHz Pentium III (or equivalent) or faster processor
•512 MB RAM or more
•70 GB or larger ATA, SATA, or SCSI hard drive as the primary hard drive
•100 Mbps or faster Ethernet network interface card and wired network connection
•Internal or external DVD drive (the home server must be capable of booting from this drive)
•A router/firewall device with DHCP enabled
•VGA or higher-resolution monitor (needed only during initial home server installation)
•Keyboard and mouse (needed only during initial home server installation)

[Reactie gewijzigd door Jeffrey0416 op 4 februari 2011 15:37]

Waarom geen Linux server? Een echte server distro heeft bijna geen RAM nodig en behalve dat je geen ASP.net en MSSQL kan gebruiken zitten er weinig nadelen aan.
Zucht. Geef een willekeurige voorbijganger een CD van Ubuntu Server 10.10. Geef een andere een CD van Windows Home Server en laat ze allebei een homeserver inrichten met netwerk shares, media server, bittorent downloader en een website met foto's.

"He, het scherm is zwart, mijn muis doet niets en wat nu?" versus "He, een wizard die mij vraagt wat ik wil doen. En he, IE is ook beschikbaar. Ziet er net uit als op mijn eigen PC"
LOL. Een CD met Windows. Dat lukt je niet, voor MS Windows heb je toch echt wel een DVD nodig, en een idioot zwaar systeem. Ubuntu server, ja dat is niet gebruiksvriendelijker voor die idioot op de straat hoek. Pak dan Ubuntu desktop, dat lijkt wat meer op Windows Server. Ik betwijfel ten zeerste dat die idioot van de straat hoek het lastiger vindt dan een Windows Server ding.
De vraag was "waarom geen Linux server" Niet waarom geen linux desktop ;)

Maar hoewel Ubuntu een prima desktop is, is het geen server. De willekeurige voorbijganger op straat zal daar meer mee kunnen dan met een Linux server distributie, maar even apache installeren, een media server opzetten, shares regelen enz enz. is ook op een Linux desktop systeem niet zo simpel als op een windows home server (of een standaard nas). Let op: Windows Home Server is geen standaard Windows 2008R2 waar je redelijk verstand van zaken moet hebben. Nog meer dan de Small Business versie is Home Server een platform wat je bij het handje neemt.
Omdat Windows Home Server een prima product is, dat zeer makkelijk te configureren is en draait op Windows 2003?
Omdat Microsoft als bouwer van een wijdverspreid server os zich niet gaat bezig houden met de distributie van het os van de concurrentie?

Dat linux dit allemaal kan zal best waar zijn, dat het goedkoper is, kan wellicht ook waar zijn, maar de mensen die een linux systeem thuis willen draaien, hebben keus genoeg :) Voor de mensen die een Windows home server willen is er dus nu een nieuwe versie van dat product, en daar gaat het artikel dan ook over.

* Yalopa vind het interessant. Aangezien ik dagelijks bezig ben met windows servers is dit voor mij een leuke mogelijkheid om op betaalbare wijze een thuis server te hebben, die ik eenvoudig kan beheren.
Active directory en vele andere zaken ontbreken overigens. Het is dus geen goedkopere versie van 2008 Server.
En waar heb je AD en dergelijke thuis voor nodig dan, ik draai een 2008 R2 server thuis en daar voor 2003 server, maar heb nog nooit de behoefte gehad om AD te gebruiken.

Niet dat het moeilijk is om te gebruiken, alleen de tijd die het kost om op te zetten is meer dan de winst die ik er ook maar ooit uit zal halen.

Kan me wel voorstellen dat een net-admin het thuis gebruikt om er meer ervaring mee op te doen
En waar heb je AD en dergelijke thuis voor nodig dan, ik draai een 2008 R2 server thuis en daar voor 2003 server, maar heb nog nooit de behoefte gehad om AD te gebruiken.
Dan heb je dus ook geen reden om W2008 R2 überhaupt te draaien op een server thuis. Ik gebruik W2008 R2 voornamelijk als studiebak (draait ook in een VM), zodat ik mezelf W2008 R2 meester maak. Maar ook omdat ik juist AD wil leren, in mijn eigen tempo, met alles wat erbij komt kijken. Zo heb ik bijvoorbeeld ook Windows Deployment Services geïnstalleerd, ben het nog aan het opbouwen, met de eerste initieële images er in, maar ook dat biedt voor thuisgebruik voordelen. Nooit meer eerst een image van de leverancier van een laptop installeren en vervolgens eigen aanpassingen erop. :) Hoef het voortaan dus alleen nog maar bij te werken.
Kan me wel voorstellen dat een net-admin het thuis gebruikt om er meer ervaring mee op te doen.
Dit dus inderdaad. :)
Wel als je 2003 en 8 gratis heb gekregen van een vriend die een extra kopie over had voor je.

En 2003 al had draaien voor dat WHS uit kwam, en 2008 een aantal beveiligings opties heeft die WHS nog niet had.

En 2008 die dienst doet als centraal punt voor File, Audio, Video & TV server taken, voor mij en 3 buren dus ik niet met beta stuf ga lopen kloten voor dat ik zeker weet dat het werkt.

[Reactie gewijzigd door player-x op 6 februari 2011 12:49]

Maar Windows 2008 R2 heeft toch al de schil van Windows 7?

Ik zie het grote voordeel van Home Server 2011 nog niet, vraag me af of dit beter is voor een NAS/HTPC. (tegenover Win7 - Server 2008 R2)
Een NAS is storage aan een draadje.
Windows Home Server neemt allerhande servertaken op zich, waaronder het centraal regelen van back-ups, media sharing, printerdeling en remote access.

Mocht je stellen 'maar dat kan ik al' of 'dat kan mijn nas ook', dat zou zomaar kunnen. Het idee achter WHS is dat het allemaal net wat geavanceerder en efficiënter is, en dat je als 'thuisbeheerder' (en SoHo, (Designed for consumers, loved by small business)*) je netwerk in de gaten kunt houden, zonder de kosten of configuratie van een echte server te hebben.

Als je meer wilt weten zou ik even kijken op : http://en.wikipedia.org/wiki/Windows_Home_Server.

En ongetwijfeld zijn er andere oplossingen waarmee je hetzelfde kunt, maar daat gaat het niet om.

(* Microsoft zet ook geld op de inzet in kleine bedrijven, bijvoorbeeld gecombineerd met SBS. //This article shows you how to set up Windows Home Server in your Windows SBS 2008 network.//)

[Reactie gewijzigd door Eagle Creek op 4 februari 2011 22:36]

Toch vind ik de mogelijkheden van sommige Nas systemen aardig in de buurt komen. Het grote voordeel is natuurlijk dat WHS Windows is en je dus flink wat standaard windows applicaties kan installeren . Ook zijn highend Nas systemen ook niet echt goedkoop. Dus die opties zijn in mijn ogen redelijk vergelijkbaar. Mits je echt een homeserver willen.

Wel kun je zoals apokalypse vraagt je storage met HTPC functies integreren. (iets wat bij een highend NAS niet kan) Als je die richting op wil biedt WHS een hoop mogelijkheden en wat extra's in vergelijking met de de standaard Windows 7 en Server 2008 R2 opties.
In vergelijking met Server 2008 R2 is WHS voor thuisgebruik eigenlijk altijd een betere optie, vergeleken met Windows 7 hangt het af qua gebruik. Gebruik je de computer voornamelijk als Storage en om media af te spelen is WHS waarschijnlijk (Even wachten op compatibiliteitsproblemen) beter. Wil je het meer als een desktop gebruiken is Windows 7 waarschijnlijk een betere optie.

In mijn ogen is WHS een beetje een miskent product wat veel meer kan dan de meeste mensen denken.
moet je natuurlijk wel naar het juiste pakket verwijzen :o
jouw link is voor de huidige versie van WHS, met power pack 3
(eerdere versies zijn niet te gebruiken icm win7)

de originele link in artikel is wel correct
Ehh....die download die jij aanhaalt is Windows HOme Server 1.0 :+ Die is gebaseerd op Windows Server 2003.

De juiste download link voor de WHS 2011 RC is : http://connect.microsoft.com/windowshomeserver
Je verwijst naar de eerste versie van WHS. Die is momenteel als trial beschikbaar.

Om WHS 2011 RC te downloaden zul je je moeten registreren via https://connect.microsoft.com/
Had iemand hem er al op gewezen dat zijn download naar de verkeerde, oude versie van WHS verwijst? :o :+
Och.... ram kost tegenwoordig geen drol meer. 4GB is 35 euro tegenwoordig
http://tweakers.net/pricewatch/cat/545/geheugen-intern.html

Ik heb in 2006 voor 4GB zo'n 300+ euro betaald : ;(

[Reactie gewijzigd door Slashdotter op 4 februari 2011 15:38]

gek, ik heb toen voor 100 euro 4gb gekocht.
dat is niet gek, geheugen is erg in prijs gedaald de afgelopen 3 maanden.

Ik vind het jammer dat de spanned volume functie met eenvoudige duplicate optie er uit is gehaald, dat is eigenlijk de enige reden waarom ik de huidige home server versie draai.
De rest kan ik ook met linux voor elkaar krijgen.
Want als je een paar hardeschijven in je systeem zet wordt het al snel een zooitje, dit staat op die schijf, dat staat op een andere.
Nee, doe mij dan maar een jbod zonder de nadelen van een raidcontroller.
dat is niet gek, geheugen is erg in prijs gedaald de afgelopen 3 maanden.
Behoudens dan dat zij het over 2006 hebben
De harde schijf waarop het OS wordt geïnstalleerd moet 160GB of groter zijn.
waarom staat er op de afbeelding dan dat de windows schijf (partitie) 60GB is? ;) of zie ik dat nu verkeerd? er staat een windows-vlag bij die partitie...

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 4 februari 2011 15:34]

ja en maar 11 GB dus aan data... knap tegenwoordig voor een Windows server.
Dat is gewoon whs2011. En dan ruimte voor extenties ande pastorie is voor data
snap niet wat je bedoelt...

[Reactie gewijzigd door MineTurtle op 4 februari 2011 15:40]

Het gemeentebestuur zal een stuk bijbouwen aan de pastorij. Daar komt dan het stadsarchief in terecht. Draait Windows Home Server 2011.
WHS maakt altijd 2 partities, 60GB voor OS (bij v1 was dit 20GB) en al de rest van de eerste schijf als eerste data partitie.
Dus ze gaan dat echt doorzetten, het verwijderen van Drive Extender. Leek me 1 van de mooiste dingen in Home Server. Ik denk dat een boel mensen het bij de huidige versie gaan houden.
Als je dat interessant vindt, bekijk dan LVM (logical volume management) van linux eens. Dat kan dat ook en veel distributies, zoals ubuntu, ondersteunen het ook goed (en grafisch).

Kun je leuke geintjes mee uithalen, zoals een 2tb HD partitie verlengen met een usb stick of zelfs floppy er aan ;) Of dat slim is is een ander verhaal natuurlijk.

[Reactie gewijzigd door DeuTeRiuM op 4 februari 2011 15:38]

Eén van de key-features die Drive Extender had maar LVM volgens mij niet is dat het ook fault-tolerant is/was. Dus naast dat het data kan verdelen over meerdere schijven (van verschillende grootte) biedt het ook bescherming tegen uitvallen van één van de schijven. Vergelijkbaar met bijvoorbeeld BeyondRAID van Drobo.

Het was dacht ik de bedoeling dat Drive Extender ook in de "grote" server versies zou worden geïntroduceerd en zelfs ook in de desktop versies. Eerlijk gezegd vind ik het wel een flater dat Microsoft dit niet betrouwbaar kan laten werken onder zwaardere belasting.
Het hele lullige ervan is dat het helemaal niet zo'n zware belasting is!

De ontwikkelaars lopen tegen andere problemen aan in het NTFS systeem meen ik. Het werkte prima in de eerdere beta's, maar zodra je er 10+ drives aan ging koppelen kon het goed fout gaan (waarom weet ik niet).

Het is wel erg jammer dat ze dit doorzetten. De main feature eruit en het is meteen niet meer interessant voor trouwe WHS gebruikers. Ikzelf ben weer terug gegaan naar WHS v1, dit is namelijk de reden voor mij om een WHS te draaien.

En voor de mensen die denken dat DE gewoon software matige RAID is: Dat is het dus juist niet! RAID verdeeld/dupliceert ALLE data over de schijven, DE dupliceert BEPAALDE folders over schijven. Bijna hetzelfde, maar toch anders. :)
En nog een belangrijk verschil: iedere schijf is gewoon... een schijf met een filesysteem. Dus schijf in andere machine en de data is leesbaar. Dat lukt met raid1 maar niet met raid5. Oh ja voor mensen die roepen: LVM, ja dat gebruik ik maar ik zou het maar wat handig vinden als ik per directory de policy in kan stellen ipv. per filesysteem
Dat heeft niks met LVM te maken, maar met het filesystem dat je op een LVM partitie installeert. In het LVM maak je alleen maar virtuele, flexibele schijven aan.
LVM heeft al jaren RAID1-achtige functionaliteit. Maar als je echt RAID1 of parity based RAID wilt moet je gewoon softraid+LVM gebruiken.
De pest van Linux is en blijft de moeilijkheidsgraad om dingen te doen. Ook een keur aan versies maakt het niet gemakkelijk om over te stappen op Linux.
:) - Ik heb iets meer dan 5 jaar geleden de stap gezet en heb nooit meer omgekeken. Aanvankelijk is het vervelend dat je voor basale taken forums moet afschuimen, daar waar ik bvb +3000 posts had op een forum waar ik iedereen hielp met allerlei windows-vragen.

Daarna komt het keerpunt dat je ook andere mensen begint te overtuigen en nu voel ik mij bijna net zo goed onder linux als ik ooit was onder windows. True, je moet er tijd in steken, maar dat heb ik ook gedaan om windows zo 'goed' te leren kennen.

Ik blijf erbij dat iedereen die een beetje tweaker is, op enkele weken tijd vlotjes kan werken met linux. Probeer eens een Ubuntu live-cd en be amazed!
Het is ook maar net de moeite die men erin wilt steken. Veel mensen gebruiken dagelijks hun computer om te internetten, te mailen en documenten te maken. Maar die niet de interesse hebben om verder op onderzoek uit te gaan.

Vergelijk het met auto's. Genoeg liefhebbers die genieten van bepaalde modellen, maar zich niet in de technische kant verdiepen.

Voor deze mensen (op OS gebied dan) is het fijner een kant een klaar systeem te hebben waar ze niet veel omkijken naar hebben.

Het is ook een kwestie van afwegen, als men de voordelen die Linux bied niet nodig heeft, waarom zou je dan overstappen?
Ik blijf erbij dat iedereen die een beetje tweaker is, op enkele weken tijd vlotjes kan werken met linux. Probeer eens een Ubuntu live-cd en be amazed!
Laten we hopen dat dergelijke home servertjes niet op het internet komen. In enkele weken kan je geen secure systeem opzetten van een OS dat je niet kent, zelfs al ben je tweaker.

nevertheless heb je gelijk dat waneer je goed linux kent een linux server wellicht een beter alternatief is tov een windows server waar je niet veel kaas van gegeten hebt.
Zeker niet altijd waar. Ik ken WHS niet, maar ik kan mij echt niet voorstellen dat het makkelijker is als bijvoorbeeld ClearOS (voorheen ClarkConnect)
Dat is gewoon webbased. Met een paar muis klikken draait het super en stabiel!
Niks gaan moeilijke wizzards of wat, maar gewoon draaien!
Ehh...volgens mij heeft ClearOS toch geen ondersteuning voor dlna/upnp/video/audio streaming?
native misschien niet maar je kan ook gewoon aan de shell en installeren wat je wilt hoor
Psies, gewoon aan de shell, reuze gemakkelijk voor de gemiddelde thuisgebruiker. :/
LVM kan een hoop maar is een stuk ingewikkelder dan Drive Extender ooit was. En LVM doet op zich niet aan duplicatie, daar heb je dan uiteindelijk weer een raid systeem voor nodig. In feite kun je eenzelfde soort setup ook onder windows bereiken.
Hiermee konden gebruikers verschillende fysieke harde schijven bundelen tot een enkel volume.


Is dit ook mogelijk met een ssd en een paar gewonen hardeschijven. Zou wel heel handig zijn omdat ik met mijn 60GB ssd te wijnig ruimte heb voor al mijn programma's/game's

(ik weet dat het met deze versie eruit is gehaald maar in de vorige versie kon het wel dus misschien weet iemand of dit toen kon)

[Reactie gewijzigd door MasterMaarten op 4 februari 2011 15:51]

Ja, maar je hebt niet heel veel controle erover. Je kan je games toch ook gewoon op een andere disk installeren? (Of je maakt een symlink, dan ben je ook klaar. (ja, ntfs support dat))
Games installeren op een andere schijf doe ik ook wel maar veel programma's gaan flippen als er niet C:\program files staat maar D:\... Daarom is 1 schijf met 2 fisieke schijven wel handig.
Symlinks gebruiken ;)
Dan denkt het programma dat het op de C-schijf staat

Al zijn dat wel crap-programma's als ze zo erg aan 1 locatie hangen
Veel programma's? Ik heb 600games op D: ipv C: en nog geen enkele heeft een piep gegeven.
Voor die enkele die het toch zouden doen kan je alsnog op C zetten.
Ja en nee. Ja, het kan. Probleem is dat WHS bepaald wat waar komt te staan en geen rekening houdt met de snelheidsverschillen. Binnenkort komen er waarschijnlijk wel moederborden uit die de SSD als cache kunnen gebruiken (de goedkope chips zijn recentelijk geïntroduceerd) en als het geld geen rol speelt kunnen verschillende serieuze Raid kaarten dit ook voor je doen ;)
om eerlijk te zijn denk ik dat het nu dus aan de OEMS is om een hardware raid chip in die home servers te bouwen, om dit 'gat' op te vullen, het nadeel van raid is dan weer dat je niet met simpele schijfjes kunt werken, en al helemaal niet met verschillende grote
Niet met verschillende groten inderdaad, maar wat bedoel je met simpele schijfen? Ik heb een servertje staan met een RAIDcore BC4852 (8x S-ATA150) waar 8 (1TB) Western Digital GP schijfen in RAID5 aan hangen, werkt zonder enige probleem.

Hier wist de Drive Extender alleen niet mee om te gaan.
Het gaat hier om een HOME server.
Als je thuis een RAID array met een x-aantal schijven hebt draaien valt dat wel onder hobby gebruik maar niet onder home gebruik.
De gemiddelde thuisgebruiker heeft geen RAID array nodig is en al lang tevreden met een enkele schijf van 1TB.
Ik denk dat de mensen die voor een home server gaan wel graag wat data dupliceren. 2 schijven van 1TB zijn dus wel het minimum en tada: dan kun je al een leuke raid 1 oplossing neerzetten. Misschien heeft Microsoft bij de beslissing om niet door te gaan met Drive Extender ook naar de goedkope beschikbaarheid van Raid chips en disks gekeken
Is software RAID dan geen optie?
In BSD en Linux zit wel software matige RAID5 support, maar in Windows niet. Het alternatief was dus de Drive Extender in WHS. Maar nu ben je aangewezen op een hardwarematige oplossing.
Als 'vervanger' van DE zou ik niet direkt aan RAID5 denken, maar eerder aan RAID0.
DE is toch in feite niets meer dan een soort software-JBOD?
DE een soort van JBOD... nee niet bepaald, maar ook geen RAID0, RAID5 komt dan nog beter in de buurt vanwege de redundancy. Met DE kun je namelijk aangeven welke data belangrijk is, waarvan een copy gemaakt wordt op een van de andere schijfen. RAID0 en JBOD heeft geheel niets van dit, RAID0 is ook alleen maar geschikt in specifieke situaties ondanks dat men hier op GoT er maar mee rond strooit, wat vaak genoeg topic oplevert "help een disk is weggevallen en nu is mijn data foetsie". (sprak modje OM :) )
Nou nee, het is wel degelijk meer als alleen een software-JBOD.
Het mooie van DE was eigenlijk de duplication. Je kan aangeven van welke shares je wil dat de data over twee schijven gedupliceerd wordt.
Ook worden van alle dubbele bestanden maar één kopie (of twee als de duplicatie aan staat) opgeslagen, dat scheelt een hoop als je bijvoorbeeld meerdere complete windows pc's backupt.
En dat alles zonder je daar als gebruiker iets van merkt. Je gooit een aantal schijven in een server, maakt shares aan en geeft aan of ze wel of niet gedupliceerd moeten worden.

Wat dat betreft vind ik het doodzonde dat Microsoft DE gedumpt heeft en ben ik met WHS gestopt. Ik heb nog wel even naar Amahi gekeken, maar vond dat nog niet volwassen/betrouwbaar genoeg en doe het nu maar met een "gewone" WS 2008R2.
Die snap ik dan weer niet. DE zit namelijk ook niet in WS 2008R2. Als Home Server zonder DE niet kan, wat maakt WS 2008R2 dan wel een optie?
Nou mijn volledige data is naar de klote geholpen door die drive extender. Ik had de WHS vail edition draaien, maar wilde overstappen naar WS 2008 R2. Na de installatie op m'n OS partitie startte het OS op, maar gaf hij in Disk Management aan dat mijn 500GB schijven nog maar 34.7MB groot waren en dat het FAT32 schijven waren. Niets kon ik er meer aan veranderen, de schijven nog maar gekoppeld aan een paar andere PC's, maar niets mocht baten.

Na filescavenger en bijna alle andere recovery proggies gedraaid te hebben heb ik het opgegeven. AL mijn data KWIJT! Het was ook heel stom om dat op een BETA OS te doen, dat geef ik toe. Maar als je niets doet aan een je schijven en op een totaal andere partitie je OS aanpast dan moet in elk geval de data nog beschikbaar blijven. Niet dus.

Voor mij dus geen WHS meer, maar gewoon een fullgrown server editie. Of ik het AD nu wel of niet gebruik, het is een stuk betrouwbaarder volgens mij.

Als er iemand is die nog enige oplossingen heeft om mijn data te recoveren dan hoor ik dat natuurlijk graag ;-)
Ik vraag mij ook af wat er nu zal gebeuren als je een disk los koppelt en aansluit op een andere PC.
Ik heb Vail Beta ook gedraaid, maar ik heb gelukkig wel handmatig m'n data overgezet. Een heel gedoe! Idioot dat je je schijf niet zomaar los kon koppelen.

Maar goed, heeft iemand enig idee wat er gebeurd en of je data toegankelijk is als je een schijf van de Release Candidate loskoppelt en aan een 'gewone' Windows 7 installatie hangt?
De RC heeft geen DE meer, dus die schijven zijn gewoon NTFS en kun je zo aan een gewone Windows 7 installaties hangen. Bij de beta was dat anders en konden de schijven alleen op de juiste manier gelezen worden in WHS Vail beta zelf.
Heel simpel... gewoon je schijf aan een WHS vail (dus de oude beta en niet de nieuwe RC) machine hangen en DE ziet je schijf als een DE volume.
De Vail DE volumes zijn in een proprietary format en Disk Management ziet ze inderdaad als FAT32 schijven, maar dat is inderdaad maar een kleine begin partitie.
Als je ze aan een WHS Vail beta machine hebt gehangen kan je dus je data kopiëren naar een andere schijf en daarna kan je de schijf formatteren.
Vandaar ook de optie om je server van een backup te voorzien..
Dus, je neemt een geavanceerde disk optie. Gooit het OS daarna weg en vindt het vreemd dat je data onbereikbaar is geworden? Nu zijn er bij DE gelukkig nog wegen terug maar het verhaal klinkt als: Eigen schuld, dikke bult.
Groot nadeel van WHS was (en is) dat om middernacht chkdsk.exe wordt gedraaid. Dit is NIET uit te schakelen (ook niet via bv de registry!). Als je bv een film aan het kijken bent gaat de boel gewoonweg haperen op het moment dat de fysieke schijf waarop de film staat wordt gecontroleerd.
Ik hoop dat chkdsk in WHS2011 wél uitschakelbaar (of in ieder geval instelbaar/uitstelbaar) is.
Weet je zeker dat er niet een backup startte? Want die lopen standaard van 0:00 tot 6:00.
Balancing gebeurt volgens mij niet op bepaalde tijden, maar volgens mij alleen bij idle-ing.
Maar het is toch ook niet echt handig die backups midden in de nacht te laten lopen ?
Heb ze thuis gezet van 19:00 -> 23:00 want dan staan ze altijd aan, als hij ze uit sleepmode haalt worden ze niet automatisch uitgeschakelt, en het verlies aan snelheid tijdens de backup valt ook wel mee...
Klinkt allemaal heel leuk, ik mis alleen nog een mooie geintegreerde mail functie.

In deze tijd dat iedereen met smartphones rondloopt en er 4-5 computers in huis staan, denk ik dat het ook wel wenselijk is als de email centraal geregeld kan worden en gesynchroniseerd wordt met de telefoon.

Ik dat microsoft dan te veel in de weg van zijn Small Business Server producten gaat zitten waardoor ze dit niet gauw beschikbaar maken voor Home Server.
Er zijn genoeg alternatieven hiervoor. Ik heb enige tijd geleden een guide geschreven hoe je Axigen op je home server kan installen. Stukken goedkoper dan Exchange en net zo goed (en misschien zelfs beter voor de thuisgebruiker).

Kijk maar eens op WeGotServed.com voor info en guides.

[Reactie gewijzigd door Cybergamer op 5 februari 2011 09:23]

Waarom wil je je mail thuis hebben staan? Al mijn mail staat gewoon online en kan altijd benaderd worden via mijn telefoon(s) en computers....
Helaas is het schrappen van de drive extender voor mij ook het schrappen van de upgrade naar WHS2011. De grote kracht van whs1 was dat ik eenvoudig disks kon toevoegen en weer vervangen zonder dat ik in de hardware van de machine wijzigingen moest doen.

Ik zelf heb er geen problemen mee om een raid controller te configureren, maar DE gaf me de keuze, nu heb ik die niet meer...

Nadeel van raid controllers is, dat ik disken van dezelfde size en hetzelfde type moet gebruiken om een goede config te krijgen (JBOD telt niet) Dit is wel een heel dure oplossing, als je tegelijkertijd volume en redundancy wil hebben
(Minstens RAID 5, met meerdere disken.... )

(edit typo's)

[Reactie gewijzigd door Ryaka op 4 februari 2011 15:58]

JBOD telt niet maar je vindt de DE wel goed werken? Die moet je me ff uitleggen...
Bij DE, kan ik kiezen of ik data wil dupliceren op meerdere disks, maar bij JBOD kan ik dit niet. Ook is bij DE het in en uitswappen van een disk eenvoudiger, je markeert hem voor removal en DE doet de rest. Bij JBOD moet je eerst de disk verwijderen, hem in een andere poort inpluggen en dan de data recoveren...

(misschien zijn er controllers die de data automatisch herverdelen, maar die heb ik nog niet gezien)
Wat ik zo bijzonder vind is dat veel mensen moord en brand schreeuwden toen Microsoft met DE uitkwam in WHS. Waarom zo moeilijk, waarom niet gewoon RAID? etc.

Nu wordt het geschrapt, en ik zie vrijwel geen positieve reacties daarop. Was het dan toch niet zo slecht?
Simpel, ik heb in mijn WHS geen raid controller, bovendien raid met verschillende grote van hdd's? DE was juist ideaal voor een oude pc waar je gewoon wat oudere (s)ata schijven inhangt en WHS deed de rest. Nee, als WHS EOL is, ga ik over op een Linux variant (Amahi) die dat wel heeft, kan me niet voorstellen dat MS dat wil. Maar blijkbaar is luisteren naar wat de klant wil iets wat MS niet meer wil doen.
Brrr. die ondersteuning van Amahi was toen ik keek wel erg brak. Ja, op papier werkt het in praktijk gaf zelf de ontwikkelaar aan. Gebruik dit niet voor productie systemen.... Terwijl Amahi die code gewoon in de productie tools had staan.... Nee, zolang men daar voor de vinkjes op vergelijkingslijstjes gaat en totaal onbetrouwbare systemen in de distributies opneemt blijf ik ver bij Amahi vandaan.
amahi. Net even gekeken. Als WHS niet meer ondersteund wordt, dan heeft dat besturingssysteem mij er ook bij!
Nog een voordeel van DE:
Er is geen (na enkele jaren onvervangbare) RAID controller die kapot kan gaan
Eerst dacht ik aan een soort DFS systeem, maar nu ik het nog eens lees begrijp ik eigenlijk niet goed hoe het nuttig moet zijn. Je blijft dus losse drives in Windows houden, alleen dan nu met een wizard om mappen naar een nieuwe schijf te verplaatsen. Hoe is dit een tegemoetkoming dan?
En een harde schijf mappen als directory i.p.v. een drive letter kon Windows 2000 ook al 8)7
Ik deed dat in de jaren 80 al in DOS :)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee