Sony stopt verkoop 3,5"-floppy's in thuisland Japan

Sony heeft besloten vanaf begin volgend jaar geen 3,5"-floppy's in Japan meer te verkopen. Hiermee luidt de elektronicafabrikant feitelijk het einde van het floppytijdperk in. De verkoop van de schijfjes naar andere landen was al gestaakt.

3,5" FloppyDe elektronicafabrikant stond ooit aan de wieg van de 3,5"-floppy's. Sony stelt echter dat de vraag naar opslagvormen met grotere capaciteit, zoals usb-sticks, heeft geleid tot een daling van de vraag naar zijn floppy's met 1,44MB opslag. Ook het ontbreken van een floppydrive op steeds meer nieuwe computers - een 'trend' die Apple al in 1998 inzette bij de introductie van zijn iMac - zal de verkoop niet helpen.

De fabrikant kondigde het destijds nieuwe opslagformaat in 1981 aan en startte de verkoop in Japan in 1983. De verkoop van de floppy's piekte begin deze eeuw, toen Sony alleen al in Japan 47 miljoen floppy's wist te slijten. In 2008 had Sony ongeveer 40 procent van de wereldwijde 3,5"-floppymarkt in handen. In thuisland Japan wist de fabrikant zelfs een marktaandeel van 70 procent te bereiken.

De afgelopen jaren is de verkoop van 3,5"-floppy's echter gekelderd. Vorig jaar verkocht Sony in Japan slechts twaalf miljoen stuks, meldt Mainichi.jp. De fabrikant heeft daarom besloten in maart 2011, als zijn fiscale jaar eindigt, ook de verkoop in Japan te staken. Andere fabrikanten hadden hiertoe al eerder besloten.

Door Wilbert de Vries

26-04-2010 • 09:27

213

Reacties (213)

213
205
141
2
0
11
Wijzig sortering
Voor consumenten is de floppy misschien zo goed als uitgestorven, voor bedrijven met gespecialiseerde apparatuur is dit niet altijd het geval. In onze cleanroom, bijvoorbeeld, staat genoeg apparatuur wat alleen floppy's accepteert (in sommige gevallen zelfs alleen de low-density variant). Zelf een opdamper die een jaar geleden is geïnstalleerd gebruikt nog floppy's.

Vaak zijn de eventuele upgrade kosten van gespecialiseerde apparatuur zo hoog (tienduizenden euro's voor een PC upgrade!) dat het voor veel bedrijven ondoenlijk is om daarin zomaar te investeren. De software op die machines is extreem gespecialiseerd, waardoor het onmogelijk is zelfs er wat aan te veranderen, en een floppy loze versie is niet altijd beschikbaar. Kortom: een voorraadje floppy's opbouwen is in dat geval verstandig.
Ik ken het verhaal van Sten maar al te goed. Een aantal van onze Japanse industriële breimachines (www.shimaseiki.com) lopen ook nog steeds op floppy's. Behalve de gekende nadelen van de floppy's (traag, niet feilloos en beperkte capaciteit) is er op dit moment voor ons bedrijf geen enkele reden om de machines te vervangen.

Aangezien een brei-machine-constructeur relatief weinig klanten heeft is klantenbinding (of misschien beter klantengijzeling) voor hem van levensbelang. De onmisbare randapparatuur die ze maken is uniek en om de R&D ervan terug te verdienen is die extreem duur. Met het verdwijnen van floppy sterft de oudere generatie machines ook uit en dat zullen ze graag zien gebeuren.
Vorig jaar verkocht Sony in Japan slechts twaalf miljoen stuks
Damn ik dacht dat floppy's allang dood waren. Bedoel met de komst van andere dragers als cd/dvd/usb etc. Zelfs een gemiddelde foto van internet is al groter dan 1MB, dus wat moet/kan je nog met zo'n diskette. Mogelijk flashen van bios ofzo?

was laatst nog een draadje over; http://gathering.tweakers...ist_messages/1405448/last (/31 meuk)

[Reactie gewijzigd door himlims_ op 23 juli 2024 02:18]

Een floppy kan 1.44 MB opslaan, en een beetje JPG is compressed, dus dat zou niet zo'n issue moeten zijn. Daarnaast kan je floppies natuurlijk voor meer dan alleen foto's gebruiken....

Maar 12 miljoen stuks kan je wel als 'dood' bestempelen hoor, in de hoogtijdagen was dat een veelvoud (bijna 4x) van dat getal.

Moet eerlijk zeggen dat ik ook al een jaar geen floppy meer in handen gehad heb, bijna alles kan je tegenwoordig wel via USB-stick doen.
Bij ons op school worden ze nog wel redelijk veel gebruikt met opdrachten voor de eerste klassen. Dingen als een bootdisk maken om dan met fdisk en dat soort dingen aan het werk te gaan. Maar dat soort methodes worden denk ik ook niet meer echt gebruikt. Aangezien daar ook wel redelijk veel andere oplossingen voor zijn die beter werken. Denk aan Gparted en dat soort programma's.
Vorige week Windows XP op SSDs in raid gezet. Daar had ik dus ook een floppy voor nodig. Wat een ellende. Eerst de bestanden moeten kopieren op een oude pc met een floppy drive, daarna deze drive eruit moeten slopen, en vervolgens in de andere pc zetten om "ff" raid drivers te laden :p. Verbaasde me trouwens dat de jarenoude floppy nog werkte (hoewel, niet altijd even goed).
Dit had ik graag zonder floppy willen doen, maar ik zou niet weten hoe.

Nu heb ik toevallig ook een externe 1.5TB HDD die niet in Windows of partition magic geformateerd wil worden. Moet nog eens nadenken hoe ik dat zonder floppy kan oplossen, waarschijnlijk ga ik maar een Gparted proberen.
of je had de drivers gewoon ff geslipstreamd naar je XP setup en daar een nieuwe cd van gebrand.
Anoniem: 95759 @Slogra26 april 2010 11:15
Nou werkt win xp ook niet echt goed met een SSD samen, als je dat echt wil benutten moet je een modern OS zoals windows 7 gebruiken, en dan is het probleem weg.
Als je get over TRIM hebt, dan gaat dat niet uitmaken want m'n SSD's ondersteunen dat niet (het zijn oude Mtron MOBI's).

Verder is mijn systeem ook niet meer het nieuwste van het nieuwste, dus Windows 7 gaat sowieso niet goed draaien.
Verder is mijn systeem ook niet meer het nieuwste van het nieuwste, dus Windows 7 gaat sowieso niet goed draaien.
Dat argument ging op voor Vista, maar volgens mij kan iedereen die XP goed kon draaien, ook Windows 7 goed draaien. (misschien niet alle grafische toeters aan, maar goed, dat zette de meeste tweakers onder XP toch al uit)
Probleem zit m niet in de ssd maar in de raid driver
ah ok, ik ga meteen op zoek hoe ik dat aan de praat krijg!
Woow.. ff de driver slipstreamen met nLite is sneller. Nooit geen problemen gehad toen ik nog XP gebruikte...
Da's op zich een mooie oplossen, maar ik denk niet dat het sneller is. Als je zo'n CD met de juiste drivers niet hebt klaarliggen ben je daar langer mee bezig dan met floppydrive.
Waarschijnlijk heb je wel meer kans dat het werkt dan met zo'n gare floppy + drive ;).
Hoezo het onderwijs loopt achter op de werkelijkheid... 8)7
Hoezo? Als ICTer zul je vast nog wel PC's van 5 jaar en ouder tegenkomen. Booten van USB is nog niet eens zo lang mogelijk, in verhouding, en PC's zonder floppydrive zijn er ook nog maar een paar jaar.
Die pc's zullen toch wel een cdromspeler hebben (als worden cd-r's ook wel steeds duurder), zelfs de pc met de oudste hardware in mijn buurt (a64-3000+) kan je van cd booten.
je kan elke pc van cd booten volgen mij, daar is niks speciaals voor nodig
Het kon iig al vanaf Windows 95 (hoe moet je het anders installeren?)
Zeker niet. De BIOS moet het ondersteunen, en voor pakweg 1998 was dat niet gebruikelijk.
W95 installeer je met een floppie, die dos boot met CDROM drivers, en dan setup runt vanaf de CD.
In 2001 heb ik mijn eerste bord in handen gehad die van usb kon booten, dus dat het nu 9 jaar na dato eindelijk eens echt afgelopen is met de floppy's verbaast mij eigenlijk. ik had dit al eerder verwacht.
Je maakt een bootdisk (werd ook meegeleverd), daar starte je mee op en dan kon je wondows 95 installeren.
Windows 95 werd niet eens geleverd met een bootable CD.

Windows98 volgens mij wel, maar dan nog moest je PC wel van CD kunnen booten, dat konden ze in 1998 nog lang niet allemaal.
Ik heb hier anders nog steeds zo'n 20~25 floppies liggen met windows 95 installer erop. Mis alleen nummer 5. :(
*ril* De horror. Met de overdracht'snelheid' van een floppy betekende dat destijds dat je voor een Win95 installatie rustig een hele avond kon uittrekken...

* RRRobert vindt de vooruitgang toch wel een zege voor de moderne mens :)
Nou om mijn Win95 & Win98 cd's te laten werken moest ik anders altijd eerst met een floppy booten met cd support. Veel oudere cdroms hebben nog geen bootsector.
Zowel Windows 95 als Windows 98 werden nog op floppies geleverd. Windows 95 OSR1 was 24 floppys, 95 OSR2 was 27 floppies en Windows 98 was iets van 34 floppies.

Een hel om te installeren, vooral als je er bij floppy 29 achterkomt dat de floppy stuk is. Maar het kon wel.

Ik gebruik zelf ook nog heel af en toe floppy's om een BIOS te flashen. Met wat rare sprongen kan je daar wel een bootable USB-stick voor maken maar dat kostte me toen vele malen meer moeite dan even een floppy formatteren en daar de BIOS-update utility opzetten.
Zelfs Windows NT 3.51 kon volgens mij nog op floppies worden geleverd. Windows NT 4.0 had eindelijk El Torito, maar de diskette images werden nog wel op de CD meegeleverd.
om eerlijk te zijn, er waren al moederbordjes met cd-boot functie in de jaren 90. ZO Kan ik me nog een pc herinneren die een intel pentium 200mmx had, niet alleen pci had maar ook de oudere zwarte variant, 64mb intern en tevens ook cd-boot functie.
Dus een floppy zou niet meer nodig moeten zijn, of je moet een pc hebben die voor windows 3.11 of windows 95 is gebouwd.

Tevens moet ik er wel bij zeggen dat een pc met een intel pentium 133mhz weer geen cd-boot functie had... Dus de grens zal dan ook wel ergens liggen. Ook leuk om te weten is dat de install disk van windows98 geen cd-boot functie heeft, maar windows millenium weer wel....
Die oudere zwarte variant heette ISA en was in tegenstelling tot PCI slechts 16 bit tegenover 32bit.

Verder kon je over het algemeen vanaf de P100 (en daarbij behorende moekeborden) al vanaf cd booten. Windows 98 had al cdboot, en volgens mij de latere versies van 95 ook.
Niet alleen 16 bit versus 32 bit, maar ook nog eens 8 MHz versus 33 MHz. Een totaal van een factor 8 verschil.

In de tussentijd hadden we natuurlijk nog de VESA Local Bus...
Voor de komst van de atapi interface in 1998 had je nog geklooi met losse controllers voor cd-rom drives of cd-rom-interfaces op geluidskaarten die niet waren gestandaardiseerd. Deze kaarten waren doorgaans niet bootbaar. Een andere optie was scsi maar dat was duur en de goedkopere scsi-controllers waren eveneens niet bootbaar.
5jaar?

Mijn eerste computer die er geen meer had is al meer als 10 jaar oud...

Ik sta echt perplex dat die floppy's nog steeds worden gebruikt.
USB booten kon al op pc's uit 2004.. Maar volgens mij een een usbstick nog goedkoper dan een floppy.
Dat betekent niet dat ALLE pc's uit 2004 en nieuwer dat kunnen.
Niet USB-bootable PC's kom ik nog wel eens tegen inderdaad.. Een PLoP CD'tje doet wonderen. Alhoewel er niets mis is met een beetje basale fdisk kennis..
De meeste bedrijven schrijven zo'n ding in 4-5 jaar af van de belasting, dus als 'n PC van meer dan 5 jaar oud problemen begint te krijgen moet 'ie uit de roulatie. :p

(En ik verwijs ook graag naar kstang80: 5 jaar geleden is 2005, toen waren CD-Rom en USB al best ingeburgerd hoor.)
dat valt wel een beetje mee. Daarnaast is het onderwijs.

Ik vind het een goed idee dat die de basis meekrijgen. We moeten natuurlijk geen schoolverlaters kweken die alleen aan de slag kunnen met de tools die ze op school hebben gehad.

maarja, nou ben ik ook een ouwe lul
Dat geloof ik niet, slechts een 4-voud van de hoogtijdagen? Dat is toch nog enorm veel? In de hoogtijdagen zag ik ze overal, nu heb ik er al jaren geen meer gezien, het lijkt me dat er veel minder zijn dan 1/4e van de hoogtijdagen.
Lees het artikel, dat zijn cijfers van Sony zelf, dus lijkt me wel betrouwbaar... en 12 miljoen is (ongeveer) wel degelijk 1/4e van 47 miljoen, ook al geloof jij dat niet ;)

Let wel dat het hier dus wel alleen de cijfers van Japan betreft, en niet de wereldwijde cijfers.

En dat jij er geen meer hebt gezien wil nog niet zeggen dat ze er niet meer zijn. De meeste (web)winkels hebben ze nog wel gewoon in het assortiment zitten, dus kennelijk is er nog steeds wel vraag naar.
Anoniem: 220263 @wildhagen26 april 2010 10:09
Ik denk niet dat het punt is dat het een viervoud is, maar meer de verbijstering dat het 'slechts' een viervoud is. Met andere woorden, als er nu, dus zoveel jaar nadat zelfs een van ons tweakers voor het laatst een floppy heeft gebruikt, nog 12 miljoen stuks worden verkocht, is het zeer vreemd dat de maximumverkoop ooit slechts op 47 miljoen ligt. Die verbijstering deel ik want ik zou het zonder betrouwbare bron echt onmogelijk achten dat er anno 2010 nog steeds een kwart van het aantal van de hoogtijdagen worden verkocht aan floppy's.
Ik bestempel mezelf toch een redelijke tweaker, maar toch gebruik ik nog heel af en toe een floppy. Als je namelijk geen moederbord van de 'bekende' merken koopt (ASUS, Gigabyte of MSI) dan heb je nog altijd een floppy nodig om het bios te kunnen updaten.

Tot 3 jaar geleden (tijdperk voor vista) had ik al een floppy nodig om mn XP te kunnen instaleren (raiddrivers).
Oh, heb ook nog wel een tijdje met floppies moeten werken. Daar stond een progje op om de HD compleet te wissen (leasecomputers), hoewel dat soort zaken volgens mij ook inmiddels op een hoop plekken met CD gedaan worden.
Later kwam ik eens bij een bedrijf waar 'n werkneemster nog een floppy drive moest hebben voor één financieel programma, die software was op dat vlak niet echt doorontwikkeld (of ze hadden gewoon geen zin om geld uit te geven aan de nieuwe versie, de IT-afdeling moest de oude maar draaiend houden :p)
Anoniem: 231832 @Adam_2.026 april 2010 14:01
Geen floppy's meer?

Weer een pest de wereld uit.

In RAID variant had je er misschien nog wat aan.

De dingen gaan altijd op een verkeerd moment kaduuk.
Bij mij op mijn werk gebruiken ze ook nog floppy's om de laser(snijder) aan te sturen (dus de programma's zeg maar). :)
"Tot 3 jaar geleden (tijdperk voor vista) had ik al een floppy nodig om mn XP te kunnen instaleren (raiddrivers)."

Nee, je had toen geen floppy nodig, je kon de drivers gewoon slipstreamen op een XP CD.
1. Niet iedereen heeft een tweede machine.
2. Een externe usb diskette drive met de diskette van de fabrikant is vele malen sneller.
3. Je komt er vaak pas achter dat Windows de driver niet aan boord heeft op het moment van installatie.

Jij had misschien geen floppy nodig, maar de meeste mensen hadden dat wel.
Gewoon en slipstreamen gaan voor de meeste gebruikers niet samen in één zin.

[Reactie gewijzigd door [Roland] op 23 juli 2024 02:18]

Het is geen kwart, gezien het vertekend is, toen verkocht sony 47 miljoen, terwijl hun marktaandeel niet benoemd is in het stukje tekst, stel dat dat 50% was op het punt van die verkoop, dan zit je in een totaal van 94miljoen, en dan is 12mil bijna een achtste in plaats van een kwart. Maar dat weten we niet gezien je kloppende cijfers nodig hebt en die staan niet in het stukje, (bij die 70% marktaandeel staat niet vermeld wat de verkoop toen was)

[Reactie gewijzigd door bamboe op 23 juli 2024 02:18]

Ik denk niet dat het punt is dat het een viervoud is, maar meer de verbijstering dat het 'slechts' een viervoud is. Met andere woorden, als er nu, dus zoveel jaar nadat zelfs een van ons tweakers voor het laatst een floppy heeft gebruikt, nog 12 miljoen stuks worden verkocht, is het zeer vreemd dat de maximumverkoop ooit slechts op 47 miljoen ligt. Die verbijstering deel ik want ik zou het zonder betrouwbare bron echt onmogelijk achten dat er anno 2010 nog steeds een kwart van het aantal van de hoogtijdagen worden verkocht aan floppy's.
Ten eerste zijn deze cijfers alleen voor Japan.

Ten tweede geldt hier hetzelfde als voor de mooie video band, in de USA, Europa en "ontwikkeld Azië" dalen de verkopen als een gek maar in Zuid Amerika, Afrika en het stukje onder ontwikkeld Azië zie je dat de verkopen stabiel blijven en in goede tijden zelfs groeien (Ons bedrijf maakt oa dit soort media en ik schrok daar echt van :P)
Je hebt gelijk wat Sony betreft, maar er waren veel meer fabrikanten. Die zijn misschien al eerder gestopt.
Nou, als ik foto's in JPG maak, is dat nog altijd tussen de 2MB en de 5 MB per foto in (let wel, hoogste kwaliteit)

Ik heb 2 maanden terug nog een floppy moeten gebruiken om een bios terug te zetten van een oude pc van een klant van mij.
Nou nou, alles?

Er zijn nog steeds koppige moederbordfabrikanten die je verplichten om met een floppy de BIOS te flashen.

Een vriendin van me die een Mac gebruiker is zei een keer zelfs dat ik ouderwets ben omdat ik nog floppy gebruikte toen ik zei dat ik het nodig had.

Ze weet niet wat een BIOS flash is, ze vond zichzelf in 1 klap modern met haar mac.
Het zou me toch wel verbazen als die BIOS flash ook niet werkt als je hem op cd gezet had.
Anoniem: 91169 @wildhagen26 april 2010 14:44
Een floppy kan 1.44 MB opslaan, en een beetje JPG is compressed, dus dat zou niet zo'n issue moeten zijn.
De gemiddelde JPG is inmiddels wel groter dan 1,4 MB. Maar dan nog, wat moet je met 1 foto op een diskette?
[...]

De gemiddelde JPG is inmiddels wel groter dan 1,4 MB. Maar dan nog, wat moet je met 1 foto op een diskette?
[flauw-modus] bekijken. [/flauw-modus off]

een echte dood zal de floppy nog niet hebben, immers, het doet nog steeds zijn nut bij talloze oude computers, embedded systemen, of zoals iemand al zegt, in een restaurant.
Een floppy kan 1.44 MB opslaan, en een beetje JPG is compressed, dus dat zou niet zo'n issue moeten zijn

Duss, dan kan je er al 2 foto's op kwijt..

Daarnaast kan je floppies natuurlijk voor meer dan alleen foto's gebruiken

Maar of dat nou handig is..

Maar 12 miljoen stuks kan je wel als 'dood' bestempelen hoor, in de hoogtijdagen was dat een veelvoud (bijna 4x) van dat getal.

Dood betekend 0. vroeger ging iedereen vaker chinees eten omdat het 'nieuw' was. Als dat nu een kwart is en dus 'dood' volgens jou, bestond het al niet meer.

floppy's wordt mee gestopt omdat het een ouderwets medium is en gevoelig voor effecten van buitenaf (leg er 1 op je speaker en hij doet het niet meer), niet omdat er zo weinig verkocht worden..

En eerlijk zeggen... dat moet je eigenlijk consequent altijd doen :9
Dat jij een jaar geen floppy in je handen hebt gehad betekend idd niet dat iemand anders ze niet misschien nog elke dag gebruikt.
In de industrie word dit nog altijd veel gebruikt. Industrieel overleven oude standaarden enorm lang. Wil je een moederbord met ISA sloten? Geen enkel probleem, worden nog altijd gemaakt. Was zelf tot voor enkele weken verantwoordelijk voor het nazien en herstellen van een computersysteem dat afstamt uit halverwege de jaren 90. Een 486 embedded systeem met 4MB aan opslag draaiend op MS Dos en de enige manier om die te herflashen is met floppy disks.
Is het virtueel draaien van die machine niet veel handiger dan met floppies te gaan werken, er komt een tijd dat je die hardware gewoon niet meer gaat vinden in een redelijk tijdsbestek (neem aan dat het om productie hardware gaat).
Het gaat hier om enkele honderden embedded computers die samen met andere randapparatuur (zoals FSK modems) een volledig custom systeem vormen gemonteerd in een 19" 4U behuizing. We weten dat dit systeem niet eeuwig mee zal gaan en de fabrikant heeft laten weten dat de huidige systemen niet meer hersteld kunnen worden. Grootste probleem op dit moment is het flash geheugen dat corrupt geraakt.

We gaan op niet zo lange termijn moeten bekijken wat we in de toekomst gaan doen. Nieuwe systemen aankopen of zien of we zelf iets nieuws kunnen ontwerpen. Maar wij zijn dan weer afhankelijk van hogerop en van andere diensten. Allemaal niet eenvoudig.
Inderdaad.
Voor iedereen die bezorgd is om z'n industrieële machines of muziekinstrumenten: Als er echt geen 3,5 inch floppies meer te koop zijn, gebruik dan dit: http://www.plrelectronics.com/floppy_to_usb.php
Een heleboel apparaten, en vooral muziekinstrumenten, hebben hier een probleem mee vanwege twee redenen:

1. Vaak is de interface achterop het diskettestation anders. Er zit dan een kabel met een apart soort connector in het apparaat. Het gevolg is dat een standaard diskettestation niet werkt.

2. Veel apparaten, waaronder ook mijn instrument, schrijven een specifiek bestandssysteem op de diskette. Dat kan in mijn geval met een 2DD en 2HD-diskette. Het is geen FAT: Windows kan die diskettes niet lezen. (Ze kunnen wel met Rawrite worden gekopiëerd.) Het zou mij niets verwonderen als de firmware van het instrument ervan uitgaat steevast met een 2DD of 2HD-diskette van doen te hebben, en dat het over de kop gaat als je een 2GB flashdrive gebruikt in upgradestation zoals hierboven.
Tsja, het enige waar ik tot nu toe nog regelmatig floppy's voor gebruik, is als boot medium.

Er zijn nog steeds gevallen waarin het bootable maken van een USB stick een crime is of, erger nog, waarin het OS nog steeds om floppy's vraagt.

Zoals Windows XP of zelfs windows 2003 server nog, wanneer er een aparte RAID driver nodig is....
Slipstreamen van stuurprogramma's in in deze tijd een fluitje van een cent. Ook een bootable USB disk maken is super easy met de juiste tools (een BartPE o.i.d. kan nog wel irritant zijn om te maken, dat geef ik toe). Het enige waarvoor je echt moet oppassen is dat je boot partitie niet groter is dan 2GB op je USB disk.
Ik heb vorig jaar inderdaad nog een floppy gebruikt voor het installeren van software op een server uit 2000. In huis heb ik nog twee pc's staan met floppy-drivers; ook zijn er nog zo'n 50 floppies in huis met documenten. De tand des tijds zal waarschijnlijk zijn werk doen en deze floppies en documenten (grotendeels nog gemaakt in Word Perfect 5.1) definitief buiten gebruik stellen. Een eerbetoon aan de floppy die van '86 tot de eeuwwisseling hier veelvoudig gebruikt is.
Waarschijnlijk is deze verkoop voornamelijk via het zakelijke kanaal. Vaak genoeg zit er bij een stuk hardware nog steeds drivers op zowel diskette als op CD.

Waarschijnlijk gaat dit om bulkverkoop waar nauwelijks nog marge op zit voor Sony. Aangezien het een aflopende zaak is, kunnen ze net zo goed dit overlaten aan een of andere prijsvechter-Chinees.
[quote[Vaak genoeg zit er bij een stuk hardware nog steeds drivers op zowel diskette als op CD.[/quote]
Om eerlijk te zijn kan ik me niet meer herinneren wanneer ik voor het laatst een diskette bij hardware heb gehad, als ik even snel door m'n bestellingen heenblader heb ik de afgelopen tijd besteld
- dvd spelers en branders
- moederborden
- grafische kaarten
- bergen netwerkkaarten
- monitoren
Vroeger kreeg je bij een optische drive, netwerkkaart en heel soms bij een grafische kaart sowieso een floppy, ik tref ze niet meer aan. Mag ik vragen bij wat voor hardware jij het laatst een floppy hebt gekregen?
Mag ik vragen bij wat voor hardware jij het laatst een floppy hebt gekregen?
Mijn eerste eigen PC uit 2001 had floppies bij zowel het toetsenbord als de netwerkkaart. Wel lang geleden ja, daarna heb ik geen driverfloppies meer gezien.
Ik heb ze een paar jaar terug nog wel eens gezien, maar meestal tegenwoordig is het 8 cm CDtjes.
Even over de grens kijkend:
Toen mijn vrouw twee jaar geleden naar zuid India ging voor haar studie heeft ze speciaal een USB floppy drive gekocht omdat de internet/print winkeltjes ter plaatse geen USB drives of CD's aankonden. Enkel via floppies kon ze haar gegevens uitwisselen.

Niet overal zijn we zo 'ver' als hier in Nederland.
In ontwikkelingslanden zijn ze misschien niet zo ver, maar dit gaat over Japan.
Aangezien veel andere fabrikanten ook al zijn gestopt, hadden ze natuurlijk een grotere afzetmarkt (minder concurenten), maar tegenwoordig gebruikt iedereen cd/dvd etc.
Anoniem: 278015 @himlims_26 april 2010 10:11
Bijvoorbeeld memest om je geheugen te testen kun je op bootable floppy / USB doen, maar ja, ligt er maar net aan wat je kent en tegenwoordig is inderdaad de floppy uit het beeld aan het gaan, heb voor mijn examen wel een bootable floppy moeten gebruiken :9 en dat is wel egt makkelijk maar meer dan memtest erop nou dan zit ie al vol.. ;(
Als vandaag de dag nog floppys worden gebruikt, is dat niet voor foto's uiteraard, maar vaak om de dag backup te maken. 2 jaar geleden moest ik dat doen in een magazijn, alles wat die dag verzonden werd, werd gebackuped in een file op een floppy. (met een dos programma, dat echt niet veel meer kon zeggen dan "insert floppy in drive a:")
een 'trend' die Apple al in 1998 inzette bij de introductie van zijn imac
Ik snap nou totaal weer niet waarom dit erin staat, Apple had een marktaandeel van zo'n 4 procent ( http://www.wired.com/news/business/0,1367,11991,00.html ) en was dus echt een minieme speler.

Nu in dit bericht word er gesproken alsof Apple (die hier helemaaal niets mee te maken heeft) deze trend heeft gestart terwijl je toen ook al systemen kon kopen zonder floppy drive.

Het punt is, dat Apple om geen enkele goede reden weer bij een nieuwsbericht word genoemd en dat dit nu wel een beetje gaat irriteren ;(
Volgens mij heb je zelf last van preoccupatie met Apple. Ik kan me nl. nog goed herinneren dat ze werden weggehoond, juist vanwege de ontbrekende floppy drive. Dat vond iedereen zo'n wereldvreemde beslissing, dat kon nooit wat worden. Omdat ze achteraf gelijk hebben gekregen, verdienen ze de vermelding in dit artikel.
[...]


Ik snap nou totaal weer niet waarom dit erin staat, Apple had een marktaandeel van zo'n 4 procent ( http://www.wired.com/news/business/0,1367,11991,00.html ) en was dus echt een minieme speler.

Nu in dit bericht word er gesproken alsof Apple (die hier helemaaal niets mee te maken heeft) deze trend heeft gestart terwijl je toen ook al systemen kon kopen zonder floppy drive.

Het punt is, dat Apple om geen enkele goede reden weer bij een nieuwsbericht word genoemd en dat dit nu wel een beetje gaat irriteren ;(
geef ik je gelijk in. ik meen mij een draadje (op wired volgens mij) waarin een totale Apple Fanboy alles ging opsommen waar Apple beter in was tov de concurrentie. het merendeel daarvan was absolute onzin.

(ik zeg nu niet dat de Apple Fanboys hier dat ook doen, wel dat zelfs de TS hier toch enigzins uit de bocht vliegt.)

anderzijds:

aah, de floppy. gebruik ik nog met enige regelmaat (voor mijn oude pc), Floppies zijn vooral nog handig bij DOS-based windows versies. en op mijn opleiding wordt het ook nog regelmatig gebruikt voor educatieve doelen.

en zeg nu zelf: dat geluid van de floppy-drive is onbetaalbaar. :)
Volgens mij heb je zelf last van preoccupatie met Apple. Ik kan me nl. nog goed herinneren dat ze werden weggehoond, juist vanwege de ontbrekende floppy drive. Dat vond iedereen zo'n wereldvreemde beslissing, dat kon nooit wat worden. Omdat ze achteraf gelijk hebben gekregen, verdienen ze de vermelding in dit artikel.
ben ik niet met je eens. de link naar Apple in dit artikel lijkt er meer te zijn ingevoegd om weer een Apple discussie op te starten, met alle gevolgen van dien.

zelfs als de TS gelijk heeft, had dat best bij een voetnoot gelaten kunnen worden. nu is het een artikel met een verwijzing naar Apple en met een beetje ongeluk draait dat weer uit op een flamewar met dezelfde argumenten die al 1000x zijn langs gekomen.
en zeg nu zelf: dat geluid van de floppy-drive is onbetaalbaar
lol, inderdaad, waar is de tijd dat je aan je pc kon horen waar 'ie mee bezig was.
Doze were de days :+
Het was een wereldvreemde beslissing om die floppy drive op dat moment niet mee te leveren.
Dat OOOIT heel ver in de toekomst de floppy drive zou verdwijnen was toen ook wel duidelijk. Maar van achteraf gelijk krijgen is dus absoluut geen sprake.
Het is niet dat ze achteraf gelijk hebben gekregen, waar het om ging is dat toen Apple die Imacs uitbracht er nog geen alternatief was op de floppy. Er zat immers geen DVDschrijver in, het ding had geen zipdrive (die destijds redelijk populair was). De enige communicatie met de buitenwereld was ethernet of modem. En dat was in de tijd dat breedband internet in principe nergens te vinden was, waardoor je heel lastig data weer van je Mac af kon halen en naar anderen kon sturen.
Dat de floppy zou verdwijnen was al duidelijk.

Zelfs toen Apple de floppy niet meer inbouwde werd het al nauwelijks meer gebruikt bij de PC omdat er toen al recordable CD's waren.

Bovendien hoef je een Apple niet te flashen en was het dus ook niet nodig voor de exotische handelingen.
Het was indertijd juist een van de meest-besproken features (is het ontbreken van een feature ook een feature?) van de iMac.

En nee, er was geen enkele andere mainstream consumentenfabrikant die systemen leverde zonder floppydrive. Zowiezo is het lastig om Win95 zonder floppy te installeren. Je kon niet booten van CD en dus had je een bootfloppy met drivers nodig.

Windows98 weet ik niet zeker meer, of die dat nou al kon.

[Reactie gewijzigd door Keypunchie op 23 juli 2024 02:18]

Windows98 kon dat zeker wel.
Het was toch wel echt de eerste massa desktop zonder floppy, iets waar bij de intro van het apparaat nog een hoop gedoe om was.
Omdat het destijds een opvallende keus was, die veel mensen zich nog wel herinneren.

... je kunt ook op alle slakken zout leggen.
* SirBlade herinnert zich al die imac eigenaren die USB LS120 drives kwamen kopen om toch floppies in te lezen.
Anoniem: 230385 26 april 2010 09:30
Vandaag de dag zullen veel floppies nog gebruikt worden in de muziek industrie. Samplers en keyboards hebben vaak nog een floppy drive aan boord om de nodige samples en sequences op te slaan. Die instrumenen zullen niet snel vervangen worden omdat er simpel weg geen goede vervangers voor zijn.
Dat is dan een slechte ontwikkelijk in de muziek industrie. Niet doorgaan naar nieuwere technieken is een slechte zaak.

Floppy's (tenminste de mijne) hadden een vrij korte levens duur, zijn langzaam en hebben vooral voor nu een ontzettend korte levensduur.

Mij lijkt me dat een sampler of keyboard (vooral gezien de prijzen) toch wel een usb controllertje kan hebben zodat je er een stick in kunt steken.

Ze hebben daar jaren de tijd voor gehad en ik kan mij ook niet echt een reden inbeelden waarom ze niet zijn geswitched naar een nieuw medium anders dan makkelijk over te nemen van een vorig model.
Nieuwe exemplaren zullen idd geen floppy meer hebben maar dan blijft de vraag : hoe vaak vervang je zulke apparatuur?

In andere professionele markten net hetzelfde. Apparatuur moet vaak 20 tot 30 jaar meegaan en soms zelfs langer. Bij aankoop zit je vaak al met veroudere technieken omdat je stabiliteit wenst ipv hightech die kan falen.
In feite is de doorlooptijd van een instrument als volgt: het gaat mee zolang iemand 'm nog kan of wil repareren. En als iets een beetje ok is behandeld (bijv. rookvrije studio) dan gaat het best wel een tijd mee.
En juist het groezelige geluid van lo-fi samples kan heel goed werken voor elektronische muziek. Ik heb zelf een behoorlijk moderne drummachine (Jomox) die, naast de analoge kick en snare, een lo-fi sampler gebruikt voor de hi-hats, omdat die zo lekker bits klinkt.
Helemaal waar voor nieuwe apparatuur en daar is men ook heus wel meegegaan. Maar de apparatuur wordt minder snel vervangen dan de gemiddelde PC!
Veel muziek-apparatuur uit de jaren '90 is gewoon nog steeds prima. Toch zijn die dus misschien al wel bijna 20 jaar oud. Zo'n fabrikant gaat er dan niet eventjes de floppydrive uit slopen en vervangen door een HD. Zou wel mooi zijn, maar ja.

Er is zelfs een hele generatie, destijds vooruitstrevend, van die dingen uitgerust met een ZIP-drive. Ik weet bijna zeker dat er hier mensen op GoT zitten die nog nooit van een ZIP-drive gehoord hebben. Dat is nog doder dan een floppy, terwijl het een aantal jaren heel erg populair is geweest als mogelijke opvolger van de floppy.
en voor een draaaiorgel gebruiken ze ponskaarten, ook voor ouderwetste weefgetouwen
pst, newsflash: de muziekindustrie blijft hangen in oude gewoontes/businessmodellen/apparatuur/muziek.
Voorbeelden?
- zuipen (tijdens en na optredens) en dan zat in de auto naar huis
- de grote platenmaatschappijen
- buizenversterkers bij gitaristen, bassisten (en m'n buurman, die veel bandjes mixt heeft 'n buizencompressor gekocht)
- 90% van de samples van de huidige rappers is rechtstreeks of zijdelings gejat van Stevie Wonder

Maar het vasthouden van bepaalde oude technieken heeft echt wel z'n reden; als gitarist kan ik zeggen dat 'n buizenversterker gewoon veel beter klinkt dan 'n moddeling-versterker, gewoon omdat 'ie mooier overstuurd en mooiere compressie aan 't geluid geeft (en dat lukt nog steeds niet om met chips voor elkaar te krijgen).

[Reactie gewijzigd door Little Charlie op 23 juli 2024 02:18]

Ik denk niet dat het alleen ligt aan het niet mee gaan met de techniek, maar meer aan het feit dat die instrumenten niet snel vervangen worden.
Jullie vergeten even dat er in sommige muzieksoorten juist erg de behoefte is aan oude instrumenten. In de hip hop scene is de MPC60 nog steeds populair om z'n strakke timing en wordt dus nog volop gebruikt. Of bijvoorbeeld een Roland W30 (Prodigy groot mee geworden) of een Akai S950 die nog lekker rauw klinken. Al deze insrtumenten hebben nog een floppy drive.

Met andere woorden is het nieuwer en/of sneller worden van instrumenten niet altijd een voordeel ten opzichte van een pc
Vanwege het simpele feit dat veel muzikanten geen zin en tijd hebben om duizenden samples/ seq. over te zetten. (en ja ik weet dat dit niet echt efficient is maar toch). |:(
Meeste apparatuur die iets nieuwer is dan dat (lees: Niet jaren 90) doen het met flashcards en sommige zelfs met een HD. :)
Met als verschil dat instrumenten veel langer mee gaan dan computers! met andere woorden het is beste normaal om een synth uit 1990 te gebruiken. Maar dan heb je dus wel die floppys nodig!
Een synthesizer gebruikt geen samples :P
Nee, maar je kunt er wel sequences of besturingen van het apparaat in midi-formaat mee opslaan.
Die 3,5" dingen waren helemaal geen floppy's. Dat waren diskettes. Die 5 1/4" en 8" voorgangers dat waren de echte floppy's.
Ook een 3.5 inch schijfje mag je een floppy noemen, want 'floppy' slaat op de mediadrager zelf. En die is ook bij de 3.5 inch versie nog altijd flexibel. Er zit alleen een beschermhoes overheen die middels de shutter geopend kan worden door de FDD.

"Diskette" is ook geen engels woord, dat werd ook alleen in Nederland (en België?) gebruikt. In het Engels heet het niet voor niks "Floppy disk".
klopt, 5.25" en 8" kon je nog goed buigen, vandaar de naam. De 3.5" versie zit in hard plastic, is dus strikt gezien geen floppy maar een diskette. Maar goed, dat is vanaf nu alleen nog maar relevant voor technologie-archeologen.
Ik zou zo graag nog een grote hoeveelheid nieuwe 3,5" DD floppies kopen voor mijn Amiga 500 & 1200 :'(
Je kunt een HD-floppy ombouwen naar een DD. Daartoe kun je het extra gaatje met een stukje zwarte tape afplakken, en dan herformatteren met de eigenschappen van een DD-floppy, door in het format-commando de juiste paramters op te geven. Ik heb dat pasgeleden gedaan toen ik een paar DD-floppies nodig had in een (heel oud) keyboard.
Het hoeft niet per se zwart te zijn. Er zijn drives zat die het eventuele gaatje aftasten met een tastertje en niet met licht. Derhalve kan in dat geval alles dienst doen.
sowieso ben ik blij dat ik nog een doosje van tien floppys op de plank heb staan, heb laatst nog een dell laptop een bios-flash gegeven, wat alleen met een floppy mogelijk was...
Ja daar zeg je wat.. Maar ik doe dat ook al een tijdje met bootable cdroms, waar ik de bios files bij op zet.
Inderdaad, ik kon me alleen nog het laden van een SATA driver voor een windows XP installatie voorstellen waarvoor ik er 1 nodig zou hebben...
Zelfs daar niet als je al een werkende installatie hebt, een keertje slipstreamen en je hebt nooit meer een floppy drive nodig. Kost voor mij ongeveer even veel tijd als het zoeken van een floppy + drive en deze in te bouwen :P
Sterker nog, van alle compter (achtige) systemen die ik heb is er maar welgeteld één waar nog een floppy drive ingebouwd kan worden. (Heb 2 notebooks, m'n oude HTPC (nog) m'n nieuwe HTPC en m'n server waar als enige nog plek is voor een floppy drive)
Voor normale updates werkt dat prima. Wat zover ik weet alleen via floppy disk (en voor laptops, een USB floppy drive) is een emergency bios recovery. Helaas heeft Sony in zijn oneindige wijsheid besloten dat voor mijn VAIO te disablen, maar voor wie dat wel heeft kan zo na een bad flash zelf een nieuwe BIOS image flashen.
Dat is dan bij voorbaat een laptop die net zo oud is als het medium dat je gebruikte om de Bios te flashen, en daarmee dus net zo obsolete.
Was de laptop bijna net zo oud als de floppy's zeker, tegenwoordig zijn zelfs de bios images groter als een floppy...
Toch wel mooie herinneringen aan: Hoe ik desperate de computerbeurs hier in Den Haag afstruinde op mijn 8e op zoek naar een diskdrive zodat ik 1,44MB kwijt kon ipv die 360KB op die grote flappen welke wij alleen in de computer hadden :)
Of zo'n 5,25 floppy knippertje zodat je (vaak) de "single sided single density" flop ook nog eens om kon draaien.... haha...
of het maken van HD 3.5 inch floppen van DD floppen door er een extra gat er in te maken. 720 KB-> 1.440 MB :)

Was in 1988 op vakantie in Hong Kong en kocht daar mijn eerste 3.5 inch HD drive.
Stukker goedkoper daar hier toentertijd.

[Reactie gewijzigd door dennycolt op 23 juli 2024 02:18]

uhm..... tja door dat plastic heen boren , dat vond ik nou weer te omslachtig .... heb toen maar m'n 3,5 inch drive opengerukt en een schakelaartje erbij gesoldeerd... O-)

bij de 5,25 drives ging "write protection detection" volgens mij optisch, daar kreeg je dan ook zo'n mooi velletje zwarte plakkers bij om je schijven te "write protecten" door een simpel plakbandje keek ie anders gewoon heen hehe :9

Vorige week mijn oude snes met copybox gereviseerd en o.a. van een nieuwe floppydrive voorzien (nostalgie !!!!) en nu zijn dalijk wereldwijd de floppen op !!!...aarrrrgh hehe
Ik wou nog wel mijn amiga weer eens nieuw leven in blazen zodat mijn zoontje kan zien dat de trackloader van SWIV (silk worm 4 voor de amigabeten) toch wel een erg gaaf geluid uit de drive wist te toveren.... haha floppies rule ! die worden vast weer helemaal retro ... ergens... ooit... ofzo.... hehe

[Reactie gewijzigd door hatex op 23 juli 2024 02:18]

Heb een keertje een Amiga aan een neefje laten zien.
Die keek mij aan zo van WTF????? Big DEAL!!!!!
Het enige apparaat dat standaard door elke BIOS kan worden aangestuurd en waarvan nog op nagenoeg elk moederbord een connector voor aanwezig is. If all else fails, try a floppy...

Toch heeft het ding het nog lang volgehouden, en ik heb zowel een drive als nog wat floppies op voorraad, "just in case". Ik heb "bootable" USB sticks samen met de "USB boot supported" BIOS'en regelmatig lopen vervloekem omdat net de combinatie van mijn USB stick met die BIOS het dus niet deed.

Bovendien zijn er wel meer apparaten dan alleen (MIDI) muziekapparatuur die floppies happen. Operator consoles, meetapparatuur, ziekenhuisapparaten, etc. Dat er nog steeds 12 miljoen op jaarbasis van die schijfjes worden verkocht heeft een reden: ze zijn nog in gebruik. Dat Sony dat te min vindt om voor te produceren en distribueren geeft een andere speler in de markt alleen maar meer marktaandeel.
Op veel nieuwe moederborden vind je al geen FDD aansluiting meer. Ook PATA aansluitingen zijn verminderd naar maximaal 1 per bord. Het duurt denk ik ook niet lang meer voordat PATA uit de wereld is.
Fout, ik heb me jarenlang verbaasd over dat zelfs veel nieuwe moederborden of zelfs vrijwel alle nieuwe moederborden NOG STEEDS een floppy aansluiting hebben.

PATA aansluitingen laten ze inderdaad weg, maar de floppy aansluiting zit er nog steeds op zelfs de duurste moederbord nog op.
Het is maar waarmee je werkt. Ik heb vele typen HP computers geleverd en die hebben in 90% van de gevallen dus geen FDD èn geen PATA aansluitingen meer.
Logische stap gezien de marktwerking. Maar zeker erg jammer voor alle mensen die, net zoals ik, van retro houden en nog vintage systemen hebben (Amiga, MSX, Atari en dat soort spul) die met floppen werkt. Er zal vast nog ergens een fabrikantje overblijven ergens denk ik.
Er zal vast nog ergens een fabrikantje overblijven ergens denk ik.
Ja, zoals je kan lezen blijft o.a. Sony over. Ze blijven dus wel diskettes produceren, alleen worden die niet meer in Japan verkocht.

Verder maken bij mijn weten Maxell en Imation nog steeds diskettes, en er zullen vast genoeg no-name producenten zijn die dat ook nog wel even zullen doen.

Dus ik denk niet dat je bang hoeft te zijn dat je binnen 5 jaar geen diskettes meer kunt krijgen.
Uit het artikel:
De verkoop van de schijfjes naar andere landen was al gestaakt
Dat staat idd in het artikel, maar het is niet juist, er zijn nog steeds Sony diskettes te koop, zie bijvoorbeeld deze webshop.
Zou het dan niet gewoon om een voorraad gaan waar ze niet vanaf komen?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.