Japan overweegt simlock te verbieden

Japan overweegt een volledig verbod op simlocks bij mobiele telefoons in te voeren. Minister van communicatie Kazuhiro Haraguchi zegt zijn twijfels over de techniek te hebben en wil met bedrijven en consumenten om de tafel gaan zitten.

Japanse telefoon van DoCoMoDat heeft de Japanse overheid bekendgemaakt, meldt persbureau afp. Momenteel worden de toestellen van de drie grootste mobiele-telefoonaanbieders in Japan allemaal met simlock geleverd. Als gevolg hiervan kunnen Japanners die vaak naar het buitenland reizen, ter plekke geen simkaart kopen en deze in hun toestel gebruiken. Hierdoor worden ze gedwongen om hun duurdere Japanse simkaart te gebruiken of een goedkope prepaid telefoon te kopen.

Minister Kazuhiro Haraguchi wil vrijdag in overleg gaan met bedrijven en consumenten om meningen van beide kanten te ontvangen. NTT DoCoMo, de grootste telefoonaanbieder in het land, heeft al aangegeven dat de 'unieke combinatie' van services die ze leveren mogelijk in het geding komt als simlocks verboden zouden worden.

Door Wout Funnekotter

Hoofdredacteur

30-03-2010 • 16:42

81

Reacties (81)

81
80
47
5
0
9
Wijzig sortering
In theorie maakt het natuurlijk niet uit of telefoons wel of geen simlock hebben. Je sluit een abonnement immers voor een jaar af, dus of een telefoon dan wel of niet gesimlocked is maakt helemaal niks uit: de aanbieder is sowieso zeker van een jaar abonnements geld. Na een jaar zijn ze verplicht om simunlock codes te geven als daarom gevraagd wordt, dus ook dat zou geen verschil moeten maken. Je zou juist denken dat het minder administratie scheelt en het dus gunstiger is voor de aanbieders.

Echter, ik denk wel dat aanbieders erop gokken dat lang niet iedereen zijn simunlock code aanvraagt na een jaar, simpelweg omdat het moeite kost en dat doet niet iedereen. Als 1 op de 10 mensen bij zijn provider blijft omdat ze geen zin hebben in dat unlock gedoe, dan is dat voor de provider natuurlijk perfect. Ik denk daarom dat ze de telefoons duurder gaan maken bij abonnementen als dit doorgevoegd wordt.

Alleen bij pre-paid telefoons is er best wat te zeggen voor een simlock, omdat de provider niet gegarandeerd een bepaald bedrag binnen krijgt. Korting op die telefoons zou dan wegegooid geld zijn voor de provider. Prepaid telefoons zouden zeker duurder worden!

[Reactie gewijzigd door Luuk1983 op 24 juli 2024 05:29]

Na een jaar zijn ze verplicht om simunlock codes te geven als daarom gevraagd wordt
Is dat in Japan ook zo?
Anoniem: 230385 30 maart 2010 16:45
Ik dacht dat ze in Japan een ander GSM systeem gebruiken, waardoor ik b.v. geen Japanse toestellen kan gebruiken hier. Lijkt me dat het reizen naar het buitenland dus ook zonder simlock toch nog voor de nodige problemen zal zorgen. Verder wel een goeie ontwikkeling natuurlijk.
Japanners gebruiken UMTS. Dat betekent dat je 3G telefoon waarschijnlijk wel zal werken, maar als je enkel GSM hebt is je telefoon volledig nutteloos.

Wat wel klopt is dat de meeste Japanse telefoons niet eens een houder voor een simkaart hebben: Bij aankoop wordt je telefoon bij je provider geregistreerd.


*edit* bovenstaand artikel is ENORM verouderd. Tegenwoordig hebben vele telefoons hier ook UMTS ondersteuning, dus kan je er (als je provider er roaming aanbiedt) ook mee bellen in Japan. Het verhuren van telefoons voor buitenlanders wordt al jaren niet meer gedaan (iets met preventie van terrorisme, weet de details niet).

[Reactie gewijzigd door boe2 op 24 juli 2024 05:29]

De Japanners hebben inderdaad een ander netwerk. Daarom zal een westerse telefoon met alleen GSM niet werken in Japan. Andersom zal een Japanse telefoon best GSM kunnen ondersteunen zodat ze m wel hier kunnen gebruiken.
Anoniem: 230385 @piderman30 maart 2010 16:55
Andersom werkt het ook niet (altijd) ik heb een aantal Sony Ericsson telefoons gehad uit Japan, erg mooie toestellen met veel leuke opties, maar op een netwerk komen kon niet. Misschien dat de huidige modellen onze GSM netwerken ondersteunen, maar denk niet dat het voor alle modellen opgaat. Alleen telefoons met 3G zullen hier werken.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 230385 op 24 juli 2024 05:29]

Nee, dutchcow is juist, het is wel 3G... alleen sommige toestellen met 3G werken in Japan, in Japan wordt namelijk gebruik gemaakt van umts :) Het complete GSM systeem is verder niet te gebruiken in Japan, of je nu dual, tri of een quadband toestel gebruikt... het protocol wordt simpelweg niet ondersteund.

Eventjes googlen zou ik zeggen, er is een hoop info over te vinden.

http://www.japan-guide.com/e/e2223.html

[Reactie gewijzigd door MicGlou op 24 juli 2024 05:29]

idd, mijn Nederlandse Iphone 3G werkt voor mij zowel in Japan en Korea.
Heb Noord Korea niet geprobeerd maar in Zuid Korea werkte mijn telefoon ook via GSM.
Wat vooral irritant is, is het gegeven dat ze in Japan net andere UMTS-bands gebruiken als in Europa en de V.S.. Dat is dan ook de reden dat je Japanse toestellen zelden in Europa of de V.S. kunt gebruiken. Toestellen zijn dan ook zelden geschikt voor zowel Europa als Japan. Veel toestellen die je hier koopt zijn vaak trouwens ook niet eens geschikt voor UMTS in de V.S.

Het argument van NTT Docomo dat ze bepaalde diensten zonder simlock niet kunnen aanbieden, snap ik niet zo goed. Het gaat toch om de Japanners de mogelijkheid te bieden dat NTT DoCoMo-toestel met een ander netwerk te gebruiken? Dan zou het voor de diensten van NTT DoCoMo niets moeten uitmaken. Wel als iemand zijn toestel wil meenemen en een NTT DoCoMo abo wil gebruiken. Maar een nieuw toestel kopen moet nu ook, dus daar zit geen verschil....
UMTS (t-mobile en AT&T) in de VS is gewoon compatible met Europa. Men heeft in de VS ook andere 3G technieken in gebruik (EDVO, CDMA2000) en dat werkt logischerwijs niet.

Door de simlock heeft NTT Docomo een monopolie op de toestellen op haar netwerk. Die toestellen kunnen worden uitgerust met extra software om bepaalde services te ondersteunen. Als er geen simlock meer mogelijk is komen er dus toestellen op het netwerk die deze features niet hebben wat de acceptatie van die features verminderd. Als je niet kan videobellen omdat 90% van je contacten die functie niet heeft, gebruik je hem ook niet bij de andere 10% en mislukt die service.

Wat dat betreft is de situatie in Japan vergelijkbaar met die in de VS. Enkel in Europa is het normaal om toestellen en abonnementen los te verkopen.
The first thing to know about using a cell phone in Japan is that, if you are coming from a foreign country, it is nearly certain that your own cell phone will not work, even if you have global roaming service. If you want to use a cell phone in Japan, you will have to rent one, or buy one and contract for services from a Japanese company.

The good news is that this is very easy to do. There are many cell phone rental companies, both in Japan and in other countries. You can reserve a cell phone for a trip to Japan by phone, fax, or on the Internet. The phone will allow you to make and receive local and international calls, access the internet, and amuse yourself with video games.

Japanese cell phone companies also offer solutions for residents who want to use a cell phone while traveling abroad. You can rent a GSM compatible phone that you can use in nearly 200 countries. You can have your rented phone respond to the number of your regular, Japanese cell phone and receive calls from Japan while traveling abroad.
bron : http://www.japanvisitor.com

[Reactie gewijzigd door djexplo op 24 juli 2024 05:29]

Hoe ouder is dat bericht? Mijn Nokia N82 werkte namelijk prima in Japan afgelopen zomer!

Erg grappig om hierboven te lezen dat mensen een prepaid kaartje hebben liggen uit Japan, afgelopen zomer werd mij herhaaldelijk verteld dat een prepaid kaartje niet mogelijk was, een een prepaid telefoon kopen was ook erg moeilijk. Mij is verteld dat prepaid niet te regelen valt als buitenlander in Japan.

Het huren van een telefoon is trouwens ontzettend duur! Kan me niet echt meer herinneren hoeveel het was, maar het was zo duur dat ik er niet eens over nagedacht heb! Vaak komen de bel kosten er dan nog bij.
Zolang je UMTS hebt zal je geen problemen ondervinden in Japan.
Dat vroeg ik me ook al af... Heb hier ergens z'n japanse prepayed liggen, daar zit helemaal geen simkaart in :P
...'unieke combinatie' van services die ze leveren mogelijk in het geding komt als simlocks verboden zouden worden.
Wat houden die services dan in, vraag ik me af? Wat is sowieso het nut van simlocks?

[Reactie gewijzigd door Joerdgs op 24 juli 2024 05:29]

naast de "gebruikelijke simlock" lezen ze de de type sim uit en aan de hand daarvan bepalen ze ook of sommige functies op een toestel ingeschakeld worden.

Stel jij hebt een Softbank telefoon waarvan de simlock omzeild wordt door een hypersim (zelfde verhaal als met iPhone toendertijd) dan betekent het nog niet dat je alle functies zoals camera, muziekplayer, wifi en webbrowser kan gebruiken. Ook daar zit eventueel nog een laagje beveiliging op.

Tot nu toe is het bijvoorbeeld nog niet gelukt om de webbrowser te kraken op Softbank en NTT Docomo toestellen. Wifi op een eventueel toestel kan bijv soms niet ingeschakeld worden omdat er geen native sim van de provider wordt gedetecteerd.

Sommige functies zullen uiteraard nooit werken (1SEG digitale tv en FELICA paychip) omdat wij hier andere standaarden hebben (DVB-H ipv 1SEG en FELICA gebruiken wij hier helemaal niet om micropayments te doen).

Een NTT-Docomo-sim in een Softbank toestel doen gaat je ook geen plezier geven ondanks dat het beide Japanse providers zijn.

De toestellen worden namelijk op voorwaarden van de providers gemaakt door een x aantal fabrikanten (Sharp, Panasonic, NEC en Fujitsu bijv.) en niet zoals wij het hier kennen, een los toestel is 'generiek' en werkt bij alle providers. Een soort providerlocked en branded idee zoals we die hier kennen maar dan een aantal factoren erger ...

[Reactie gewijzigd door dcell op 24 juli 2024 05:29]

Vraag ik me nog steeds af hoe je een simkaart in een softbank telefoon wil drukken...
Aangezien telefoons van softbank geen simkaart slot hebben.

1SEG zal NOOIT in Europa werken, stom weg omdat die satelliet niet boven ons hoofd hangt maar net onder de horizon.
Klein voorbeeldje:
T-Mobile mag exclusive de iPhone verkopen en dus met simlock, hierdoor kan hij dus niet gebruikt worden met simkaarten van andere providers. Dat is de enige reden waarin ik een simlock nog enig nut vind hebben, al hoewel het allemaal vrij kansloos is omdat dit vaak toch wel te omzeilen is.
Of je dit onder services kan plaatsen? Denk het niet aangezien je een hoop mensen verplicht bij een bepaalde provider te gaan voor een bepaald toestel..
Inderdaad zoals al gemeld, het hele simlock gebeuren heeft zijn beste tijd gehad. Tijd dat ze dat hier ook gaan invoeren, laat de burger lekker zelf kiezen wat hij/zij wil. :)
T-Mobile mag exclusive de iPhone verkopen en dus met simlock, hierdoor kan hij dus niet gebruikt worden met simkaarten van andere providers. Dat is de enige reden waarin ik een simlock nog enig nut vind hebben
Hoezo is dat nuttig? (Behalve voor de fabrikanten/telecom-bedrijven zelf.)
Door de deal van T-mobile koop jij hem voor zo'n ongelooflijk lage prijs. Logisch dat als hij dan exclusief moet blijven, toch?
Neehoor, want je kan hem alsnog alleen kopen met een 2-jarig contract. Dus ook zonder simlock moet het financieel best uitkunnen voor T-Mobile :)
Hoezo is dat nuttig? (Behalve voor de fabrikanten/telecom-bedrijven zelf.)
Meer nut dan voor hunzelf is er wat betreft die telecom bedrijven niet nodig.
Er verandert pas wat als gebruikers hard genoeg klagen.
Pr0n streamen waarschijnlijk. Heeft japan nu al een datalimiet ingesteld?

http://www.z24.nl/bedrijv..._Japan_te_verstoppen.htmlkon geen andere link vinden
Het heeft geen nut, koppelverkoop is het enige nut denk ik.
Je kunt bijvoorbeeld met T-Mobile een iPhone gratis krijgen (gelockt).
Wil je een andere provider, dan mag je eerst €500 voor je toestel betalen alvorens deze provider te kunnen gebruiken.
Maaaaarrrrr, T-Mobile heeft jouw abonnement al afgesloten en ze zijn verzekerd voor een jaar inkomsten. Of jij jouw toestel nou bij een andere provider gebruikt of niet, maakt qua inkomsten voor hun helemaal niks uit. En na een jaar zijn ze sowieso verplicht jou een unlock code te sturen.
Maar ze verdienen best veel op internationale gesprekken enzo, en als je over je limieten gaat, juist voor reisjes naar het buitenland zou het heel gemakkelijk zijn als je zo een lokaal simmetje in je phone kan stoppen.
Het heeft geen nut, koppelverkoop is het enige nut denk ik.
En daardoor zijn de prijzen (met abbo!) hier veel goedkoper... kijk je in belgie waar je dacht ik niet 'zulks koppelverkoop hebt' zijn de prijzen 10x hoger... dus nee, houd het 'simlocken' maar mooi aanwezig.
simlocken is helemaal niet nodig voor koppelverkoop, ook zonder kun je prima koppelverkopen. en was door het Europees hof die anti-koppelverkoop wet in Belgie niet onwettig verklaart?
Koppelverkoop is voornamelijk duurder. Vergeet niet dat wanneer je een toestel van €500,- aanschaft dat je dan een sim-only abonnement krijgt bij een andere provider. Over het algemeen is een los toestel + sim-only abonnement goedkoper.
koppelverkoop is het enige nut denk ik.
Oftewel: niet erg nuttig dus.
Nou mooi als dit een globale beweging teweeg brengt! Afgelopen jaar wou ik een HTC Magic aanschaffen. natuurlijk in een koppelverkoop met Vodafone. Na een tijdje bij een winkel gevraagd of ie al simlock vrij was.
Wordt er verteld dat ie DANKZIJ Vodafone op de Nederlandse markt was en dus in koppelverkoop verkocht werd.
Schiet toch gauw op, een provider zou hier niet tussen moeten zitten. Dit zou via detailhandel moeten gaan. Een internetprovider bepaalt toch ook niet welke computer ik bij hun verbinding mag gebruiken?!
Edit: of even anders gezegd, als ik bij een detailhandel een pc onderdeel wil kopen wordt deze toch ook niet onbruikbaar gemaakt omdat ik de verkeerde internetprovider heb.

Het staat de vrije handel in de weg. Daarbij wordt het lastiger om de telefoons van nieuwe OS versies te voorzien omdat dit kennelijk dus ook via de provider gaat als een telefoon gelocked is.

[Reactie gewijzigd door mr_scruffy op 24 juli 2024 05:29]

Een internetprovider bepaalt toch ook niet welke computer ik bij hun verbinding mag gebruiken?

Een internetprovider geeft toch ook geen subsidie op je computer die je bij hun verbinding gebruikt?

Als je graag een simlockvrij toestel wilt, dan moet je betalen. Is altijd mogelijk via bijvoorbeeld amazon of zo.
betalen doe je sowieso wel, die duurdere telefoons krijgen ze er ook gewoon uit via de abonnementskosten. Meestal ben je goedkoper uit met een los toestel + sim only abo 8)7
geen subsidie op je pc, maar op je nieuwe modem.
overigens hebben tele2 en kpn ook met gesubsidieerde laptop
Een internetprovider geeft toch ook geen subsidie op je computer die je bij hun verbinding gebruikt?
Jawel hoor. Dat is vaak genoeg gedaan. Kreeg je een laptop bij Tele2 bijvoorbeeld, tegenwoordig eerder een netbook.

Ik heb gehoord van m'n toenmalige werkgever dat ze dat in 1998 zelfs al eens hebben gedaan in kleine oplage. ( toen was het een desktop van digital met een pentium 1 133Mhz d'r in )
Ja prima, maar als ik er voor kies om een toestel los te kopen, en dus zonder 'subsidie' zou het gebruikt moeten kunnen worden met andere simkaarten en zou ik niet nog eens via de provider waar het toestel aan gekoppeld is een unlock moeten aanvragen. Dat is nu wel zo en dat slaat natuurlijk volledig de plank mis.
Ik ben blij dat het hele simlock gebeuren hier z'n beste tijd wel heeft gehad!

Ik vraag me af wat voor "unieke combinatie" van services verloren gaat zonder simlock :?
een goedkoop(bijna gratis) pre-pay toestel.
dat is het enige waarbij een simlock te rechtvaardige valt.
Zolang jij je 2jarig contract niet kunt verbreken ... maakt het voor hun toch niets uit?
Je betaalt toch voor je gsm.. of het nu in 1 keer is of gespreid over 2 jaar..

[Reactie gewijzigd door Icekiller2k6 op 24 juli 2024 05:29]

Nou als een groothandel een Samsung E1120 voor ruim een tientje kan aanbieden icm simlock is dat wel erg aantrekkelijk voor iemand die bijna niet belt of smst. Natuurlijk kosten de smsjes en de belminuten veel maar als je het bijna niet gebruikt en ook nog eens 10€ beltegoed bij je telefoon krijgt wordt het wel heel leuk.
EN omdat de belminuten duurder zijn, betaalt de betreffende persoon in the end gewoon hetzelfde bedrag wanneer hij/zij het toestel gewoon los had gekocht.

Zie het gewoon als een verzekering van de telco's van inkomsten, of kopen op huur/lening basis.

Ik ben na een aantal jaar gekapt met die onzin. Koop gewoon lekker het toestel wat ik wil hebben, met daarbij een goedkoop abbo. Ik heb geen zin om minimaal een jaar aan die troep vast te zitten.
als je niet of nauwelijks belt dan denk iuk niet dat jij met je toestel dat je simlockvrij koopt en een abonnement echt goedkoper uit bent.

Voor 10 euro een simlock-telefoon met 10 euro beltegoed, waar je een jaar mee kunt doen, ga jij nooit en te nimmer redden met jouw combinatie. Blijkbaar ben jij niet iemand die NIET of NAUWELIJKS belt, anders had je deze reactie achterwege gelaten.,..
Dat is dus alleen interressant voor mensen die bijna niet bellen. Als je met prepaid vaker belt, betaal je je scheel aan beltikken. En daar hopen ze natuurlijk op. Zo verdienen ze die "gratis" telefoon dubbel en dwars terug.
Goed de aanbiedingen bekijken (mn. de online aanbiedingen) kan veel geld besparen met abo+gsm
Ik heb zelf een contract gehad (net afgelopen) van
maart 2009-maart 2010 (12 maand)
GSM: Nokia 5800 (was toen nieuw op de markt)
kosten abo: 17,50 p.m.
extra kosten: 65 Euro

Totale kosten: 275,00

Daar kocht je toen echt geen Nokia 5800 zonder abo voor.
En nu had ik er dus zelfs beltegoed bij !
Anoniem: 16225 @Madrox1 april 2010 07:34
Precies zo'n gebruiker als ikzelf, heb nu een prepaid en heb in 7 maanden voor 15 euro gebeld, aan mij verdienen ze niet veel.
pre-pay heeft geen contract
Mijn iPhone met 2-jarig contract was anders gewoon gesimlocked. Na 1 jaar gratis laten verwijderen door T-Mobile.
pre pair betekent dat je vooraf beltegoed inkoopt, postpaid (met contract zoals jouw iphone) is een abonnement..
Post paid is niet automatisch een abonnement, net zoals een abonnement ook prepaid kan zijn (bv de goede oude krant)
Dat weerlegt Countess ook niet. Een abonnement-telefoon kan simlocked zijn, maar het is technisch niet nodig. Voor prepaid wel, omdat je daarbij geen contract krijgt.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 24 juli 2024 05:29]

Je krijgt alleen 'n goedkoop toestel bij een abbonement, en hier betaal je nog steeds elke maand een bepaald bedrag voor gedurende 1 of 2 jaar. Of 't moet zijn dat je van die goedkope meuk wilt van de Aldi. ;)
er zijn heel lang pre-pay telefoon te koop geweest van 40euro of minder. die dingen kosten echt wel meer.
De unieke combinatie dat hun klant vast zit aan hun abbonoment ;)

Dit is gewoon de standaard houding van ieder bedrijf als de regering het durft zich af te vragen wie het dient. De stemmer/consument of de bedrijven.

Pas maar op, simlock afschaffen is het einde van de wereld en zal Godzilla doen ontwaken. :9~
Anoniem: 287428 30 maart 2010 19:10
Eindelijk, ik hoop dat de rest van de wereld ook volgt, dit was echt een heel achterhaald concept wat alleen maar nadelen biedt.
Eindelijk, ik hoop dat de rest van de wereld ook volgt, dit was echt een heel achterhaald concept wat alleen maar nadelen biedt.
Voor de consument heeft het vooral nadelen, voor de Telco's heeft het vooral voordelen.
In België kennen we simlocks niet, door het vroegere verbod op koppelverkoop ;) Heb eht altijd al een debiel systeem gevonden die simlocks: enkel nadelig voor de consument en voordelig voor de verkopers: tenslotte moet je dan een nieuwe telefoon kopen als je van provider wilt veranderen, of moet je een dure unlock-fee betalen.

Echt achterlijk, ik snap niet dat consumenten dit eigenlijk zo lang al slikken :p
Raar, toen ik daar een mobiel had, zat er geen sim in.
Hij werkte echter ook niet buiten Japan. Ze werken daar btw, volledig met 3G CDMA.
Als je Wikipedia erop naleest is dat gewoon wereldwijd in gebruik.

Mijn TD deed het iig perfect in Japan. Volgens mij doet elke moderne 3G telefoon het gewoon prima wereldwijd. Hopelijk werkt mijn toekomstige HTC legend ook icm Japanse simkaarten want dan hoef ik daar straks geen nieuwe tel te kopen en met al die pre-paid dingen word je daar afgezet.
Hopelijk gaan andere locks in deze maatschappij dan ook eens verboden worden, zoals region locking (desnoods dat zo'n region lock maar voor 1 jaar mag en de producent dan een code moet vrijgeven waarmee te unlocken is).
Regio locking heb je tegenwoordig al niet meer op onder andere de PS3 hoor. Behalve voor de Playstation store, maar PS3 games zijn verder gewoon te importeren.
Inderdaad, een ongelooflijk mooie stap in de goede richting.

Ook op PSN games voor de PS3 heb ik nog geen regio locking gezien, maar ze verbieden je dan wel weer dikwijls om een game te kopen en gaan allemaal creditcard en IP checks doen.

1 stap voorwaards, en een (klein) stapje terug dus...

Ook heeft de PS3 dan weer regio encoding voor blu-rays. De situatie is wel beter dan bij de DVD die eigenlijk standaard regio encoded was. Bij Blu-ray is veel regio vrij en de regio's zijn verkleint naar slechts 3, maar toch blijft toch een percentage regio coded, zelfs dingen die hier al op TV geweest zijn (Weeds, Dexter, ...).

Probleem van die regio encoding is dikwijls dat ie er NOOIT meer vanaf gaat. Dus Weeds over 10 jaar is nog steeds regio encoded, omdat ie dat ooit in 2009 eens was, zelfs als die serie in elke denkbaar plekje van de wereld al op TV is geweest.

Dus ook hier, 1 stap voorwaards en weer een klein stapje terug...
De simlock van T-mobile heeft hele andere voordelen voor hen. Voor de klanten met contract maakt het inderdaad niet uit, zij betalen toch 2 jaar.

Maar zoals je ziet wordt de iphone door veel winkels verkocht. Door de simlock zijn ze min of meer verplicht het met een t/mobile abo te verkopen. Zonder simlock zouden de toestellen zo met een andere provider verkocht kunnen worden. Daar is nou juist het exclusiviteitscontract niet voor.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.