Nokia voorziet E72 van 5-megapixelcamera

Nokia heeft maandag de E72-smartphone aangekondigd. De nieuwe zakelijke telefoon van de Finse fabrikant beschikt over een 5-megapixelcamera. De opvolger van de E71 komt in het najaar op de markt en gaat iets meer dan 400 euro kosten.

Hoewel de E72 wat uiterlijk betreft veel weg heeft van de E71, is het nieuwe model volgens de fabrikant op een aantal punten verbeterd. Zo is de E72 voorzien van een optisch D-pad en heeft Nokia er voor gekozen dit model met een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting uit te rusten, waardoor gewone koptelefoons kunnen worden gebruikt.

Nokia E72

De E72 draait op Symbian S60v3 en beschikt over een 1500mAh lithium polymeer-accu waarmee via het gsm-netwek maximaal 12,5 uur kan worden gebeld. De smartphone meet 114x58x10mm, weegt 128 gram en is voorzien van een 2,4"-qvga-scherm. De ingebouwde camera kan foto's van maximaal 2592x1944 pixels nemen. Video's worden in vga-kwaliteit geschoten, zo blijkt uit de datasheet van de telefoon.

De nieuwe smartphone in de E-serie is geschikt voor hsdpa-snelheden van maximaal 10,2Mbps. De upload is beperkt tot 2Mbps. De E72 beschikt over 250MB intern geheugen en wordt standaard geleverd met een microsd-kaart van 4GB.

Video (nokia-e72-hi.mp4)

Door Wilbert de Vries

15-06-2009 • 10:06

62 Linkedin

Reacties (62)

62
61
50
1
0
0
Wijzig sortering
Met zo'n toetsenbord is het toch onmogelijk om normaal mailtjes te typen? Je kunt me echt niet vertellen dat dit lekker typt...
> normaal mailtjes typen

normaal mailtjes typen doe je met je laptop of pc

voornamelijk lezen en hooguit enkele snelle mailtjes... zo ziet het gebruik van de gem. gebruiker eruit denk ik...
Veel zakelijke gebruikers gebruiken het toestel veelvuldig om te mailen, zeker als je veel op pad bent.
Zelf gebruik ik hem ook veel, ik denk dat 30% van mijn zakelijke emails via de E71 gaan.
Het toetsenbord is prima te gebruiken, al had ietsje groter wel gemogen. Natuurlijk wordt het toestel dan ook weer groter en dat is toch iets wat meeste mensen weer niet fijn vinden.
Ik ben een van die zakelijke gebruikers... ben ook veel op reis.

Maar je stelt in de praktijk de meeste antwoorden uit totdat je 's avonds in het hotel achter je laptop zit... of je regelt het direct telefonisch af. Dat zegt niets over het toetsenbord... vind het een super toetsenbord...

In de auto of bij klanten etc. kun je in de praktijk niet makkelijk mailen,... duurt te lang... in de verloren uurtjes ben je (IK) 80% van de tijd aan het bellen.

Mailtjes antwoorden met ja en nee... das niet zo moeilijk natuurlijk.. maar ik heb geen collega's die ik dit soort korte mails kan sturen...
Ben ik het inderdaad volkomen mee eens...

Sinds wij mobiel e-mail zijn gaan gebruiken (BB, Iphone en Nokia) krijg je veel korte e-mails in je box (ik heb veel intern contact in onze internationale organisatie) en de grote mails krijg je tegenwoordig inderdaad rond een uurtje of 8 zodra ze tijd hebben na het eten.

Naar mijn mening werkt het inderdaad perfect als je even gewend bent geraakt,,, toch vind ik het ook niet verkeerd werken op mijn N85 op T9 (was ik na een week volledig aangewend na een overstap van een HTC Touch Pro)
Het zijn echte toetsen die je terugkoppeling geven (je voelt ze en wanneer je ze indrukt). Dit in tegenstelling tot een touchscreen. Typen gaat goed (voor een smart phone).
Er zijn al genoeg mensen die een E71 hebben. Het is een kwestie van wennen hoor. Je moet meer met de zijkant van je duim typen. Als je dat onder de knie hebt, dan gaat het best aardig. Op een iPhone zijn de "toetsen" ook niet echt groot, maar daar heb je nog het voordeel van een vrij goede touchscreen. M.a.w. alles went :) Het zijn mooie en degelijke toestellen vindt ik.
Daarom is het ook een telefoon. Zo'n keyboard is in elk geval een stuk handiger dan via t9 of met een onscreen keyboard te typen. Eenmaal wennen en je kan er vrij snel op typen. Maar je moet wel geen dikke vingers hebben.

Zo ging het ook toen ik mijn G1 kreeg en die heeft ook vrij kleine toetsen.

[Reactie gewijzigd door dalus op 15 juni 2009 10:23]

Heb je de E71 ooit uitgeprobeerd? Het toetsenbord heeft mij verrast, het typt erg lekker weg ;)
Om ook nog maar weer eens overbodig een duit in het zakje te doen: Het typed inderdaad erg goed. Na een maand ontdekte ik zelfs dat ik er blind op kon typen.
Feedback, goed gevoel van de knopjes en een redelijke afstand (ze zijn bol) zorgt er eigenlijk voor dat ik niet anders meer wil.

E75 daar in tegen: Vlakke knopjes, geen feedback, rare middenscheiding: Daar kan je pas niet op typen...

Jammer dat deze telefoon zo snel al op de markt komt, (1 jaar na de vorige) moet ik weer en nieuwe telefoon kopen.

Wel veeeeel mooiere kleuren als de E71. Rood / Wit zijn toch eigenlijk wel echt "jammer".

Hier vind ik zilver en brons wél een fatsoenlijke uitstraling hebben.
Anoniem: 46304
@djunicron15 juni 2009 14:10
Jammer dat deze telefoon zo snel al op de markt komt, (1 jaar na de vorige) moet ik weer en nieuwe telefoon kopen.
Hoezo, moet? Doet de vorige het opeens niet meer of zo?
Ben benieuwd hoe je kan typen met zo'n klein toetsenbord, want als je een beetje grote vingers heb kan dat nogal vervelend worden. :P
Voor de rest ziet de telefoon er wel mooi uit.
Anoniem: 109973
@ItMeAedri15 juni 2009 10:20
De e72 heeft precies hetzelfde toetsenbord als de e71 en dat toetsenbord werkt, met tekstvoorspelling ingeschakeld, heel erg prettig.
Ik ben een grote liefhebber van de e71 en ben blij dat ze de camera een update hebben gegeven, echter er zijn nog wel een paar andere zaken die ze hopelijk hebben aangepakt. Onder andere de trage cold-fix van de GPS is voor mij echt een ergernis.
Toetsenbord is niet precies hetzelfde. De onderste rij is veranderd ten opzicht van de E71. De spatie balk is gehalveerd en er zijn twee knoppen bijgekomen.

Ik heb ook een E71 en opzich wel een lekker telefoontje, alleen Symbian doet soms heel vreemd. Moet minstens 1x per week me telefoon aan/uit doen omdat ik anders het menu niet kan openen, of geen berichten/telefoontjes kan ontvangen.

De E72 ziet er verder wel leuk uit, maar denk toch dat ik voor de Palm Pre ga als hij hier uit komt. Maar die zal wel net ff iets duurder zijn helaas.
Voor het probleem met het 'hangende' startscherm, Je moet de menu-optie van een van je soft-buttons afhalen. Daarna heb je die "bug" niet meer.

Procedure:
Menu -> Instrumenten -> Instellingen -> Algemeen -> Persoonlijk -> Startscherm -> Toetssnelkoppelingen

En dan linker en rechter selectietoets op iets anders dan menu zetten. Menu kun later ook openen met de home toets als je in je startscherm zit (home toets = toets tussen linker softkey en bellen toets, met het huisje erop).

Beetje jammer dat dit probleem al langer bekend is maar er nergens van nokia af een officiele fix is.
Klopt! Jammergenoeg werkt dan de functie om de toetsen te blokkeren niet meer goed... (home+linkerfunctietoets werkt helaas niet als toetsblokkade)

Vreemd is ook dat als dit verschijnsel (van het hangende startscherm) optreedt en je de telefoon hebt gereset (aan/uit) dat de menustructuur weer "standaard" is.... andersgenoemde mappen in het "menuscherm" heten weer standaard en alle persoonlijk geordende applicaties staan weer op hun oude, originele plek. De map van "installatie" staat dan weer propvol.

Kortom: Ben het met je eens omtrent de totnutoe fixloze e71-foutjes. Verder is het een puike telefoon en deze E72 is waarschijnlijk nog net iets puiker.
5MP wil natuurlijk nog niets zeggen. We weten niets over de lens en de sensor; de kwaliteit ervan. Al mag je ervan uit gaan dat met niet zomaar een 5MP camera uitvoeren zonder er iets mee te doen.
De GPS-fox was in het begin ook dramatisch bij mij. Een van de recentere updates heeft dit echter verbeterd, en nu heb ik zelfs wanneer ik niet in de buitenlucht ben, meestal binnen 10 seconden een fix. Idd wel A-GPS. Maar een toestel als de E71/E72 ga je toch niet alleen maar mee bellen en SMS-en??
tja die gps-fix is idd, echt om te huilen...
Wat een zeikwijfen. Met Assisted GPS heb ik overal binnen 10 seconden een cold-fix met mijn E71. Verbruikt een paar kB, dus voor de datakosten hoef je het niet te laten. (Alhoewel ik gewoon onbeperkt internet erop heb).
ik heb de e71 en redelijke dikke vingers al zeg ik het zelf :P, maar je moet eerst wennen aan de kleine toetsen dit duurt hooguit een aantal dagen daarna weet je niet beter.
De voorloper van dit toestel, de E71 heeft ongeveer hetzelfde toetsenbord en daarop gaat het typen uitstekend vind ik zelf. Ik heb vrij gemiddelde vingers dus ik denk dat de gemiddelde consument uitstekend met dit toetsenbord overweg kan.
Zolang je geen 5mm eelt op je vingertoppen hebt wendt het snel genoeg,.. raar maar waar ;-) (had eerst e61, nu e71)
Anoniem: 261542
15 juni 2009 11:09
De nieuwe zakelijke telefoon van de Finse fabrikant beschikt over een 5-megapixelcamera.
de kwalificatie "zakelijk" voor telefoons wordt telkens onduidelijker, nu is er dus kennelijk al een zakelijke behoefte aan een 5 megapixelcamera? dit is toch meer iets voor een gadget phone?

het is toch vooral een imago kwestie lijkt me. een iphone met exchange integratie is niet zakelijk volgens de mensen die er verstand van hebben maar een blackberry is het wel.

zakelijke telefoon, smartphone, netbook allemaal vage kwalificaties die beter niet meer gebruikt kunnen worden imho.
Het is een zakelijke telefoon vanwege zijn uitgebreide mogelijkheden met bv e-mail en een camera kost toch niks en is ook een feature om erin te bouwen. Telefoon heeft ruimte zat dus waarom niet benutten?

Netbook ben ik met je eens, slaat nu helemaal nergens meer op...
Anoniem: 261542
@Deurges15 juni 2009 11:31
welke uitgebreide mogelijkheden heb je het over dan? wat kan bijvoorbeeld een iphone niet wat deze "zakelijke" nokia telefoon wel kan?
Ik heb zelf geen hands-on ervaring met een iPhone dus ik kan het niet met zekerheid zeggen, maar wat ik zo hoor is dat bij een iPhone een Exchange-server minder makkelijk is in te stellen. Daarnaast kan ik me voorstellen dat de zakelijke vormgeving van de menustructu(u)r(en) bij de Nokia E-series wat meer aanspreekt binnen het snelle zakenleven dan alle eye candy van de iPhone.

Maar zoals gezegd, ik meld ook maar wat mij ter ore komt...
Anoniem: 261542
@BeF_Aviko15 juni 2009 13:26
@wobadijk

typen op het softkeyboard is goed te doen alleen moet je het even aanleren dus hier zit idd een drempel voor oudere zakelijke gebruikers wellicht.

uit jouw woorden begrijp ik dat een zakelijke telefoon een goedkopere telefoon is omdat je een heleboel gadgets in het zakenleven niet nodig hebt. op die manier kun je het vergelijken met een zakelijke laptop die ook vaak geen goede grafische kaart heeft enzo.

een zakelijke telefoon is dus een gadgetphone--

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 15 juni 2009 13:28]

Je moet wel een verschil maken tussen gadgets en functies...

Zoals idd het instellen van een Exchange-server op de Iphone.. Dat staat niet bovenaan het "moet er inzitten-functielijstje" (Server 2003 wel te verstaan, 2007 schijnt "beter" te gaan)

Ik denk dat ze een basis voor elke phone hebben, dus ook een camera, maar dan verder kijken, welke functies meer aandacht krijgen en beter uitgewerkt worden.
Leuk dat de Iphone veel met foto's kan, maar dat hoeft op deze E72 niet. Foto maken is genoeg.. Basis functie, zonder extra gadgets.

[Reactie gewijzigd door Deurges op 15 juni 2009 14:29]

Anoniem: 261542
@BeF_Aviko15 juni 2009 13:28
@bef_aviko

de iphone gui is juist uitermate snel te navigeren, daar zal het probleem echt niet in zitten. eyecandy lijkt me overdreven, de soepele gui zit de bruikbaarheid absoluut niet in de weg in tegendeel zelfs.

exchange integratie is op basis van een microsoft licentie, gecombineerd met de goed te bedienen gui moet dat ook niet het probleem zijn lijkt me.

misschien toch eens een iphone proberen?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 261542 op 15 juni 2009 13:29]

Het enigste wat ik nou nog zou kunnen bedenken is dat de huidige iphone niet volledig kan multitasken. Wat de iphone meestal wel goed verhelpt maar het is een verschil.
De iPhone heeft onder andere geen fysiek toetsenbord. Als je erg veel mailt is dat wel een grote pré. Smsjes typen op een iPhone gaat best, maar lappen tekst is toch echt een stuk fijner op een toetsenbord.

Zitten (iig in de Nokia E-series) speciale functies voor oa VPN, Office en een extreem uitgebreide agenda.

Tuurlijk kan een iPhone ook als zakelijk toestel dienstdoen, maar bij een iPhone betaal je vooral voor een heleboel extra's die een zakelijke gebruiker niet nodig heeft. Dus waarom je als zakelijke gebruiker voor die extra's betalen.
Anoniem: 252616
@WoBaDijk15 juni 2009 15:13
Hmm ik vind het fysieke toetsenbord van mijn e71 net leuk voor kort te typen, maar te vermoeiend voor lange berichten. Als ik dan kijk naar mijn ipod touch, dan is dat toch veel aangenamer om langere mails te typen(zeker als je deze kunt typen in landscape...wat bij os3.0 wel zal zijn denk ik). Typt dan heerlijk snel.

Verder wel zeer tevreden van mijn E71. Zeer solide toestel, mooi scherm, duidelijke menu's maar toch wat traag bij het navigeren(zal wel opgelost zijn bij de E72). Waar ik me wel aan stoor is dat de E71 de status van mijn inkomende mails die ik erop lees niet aanpast als zijnde "gelezen". IMAP is normaal perfect ingesteld...toch ontvang ik de op mijn E71 gelezen mails als zijnde ongelezen op mijn pc en ipod. Fout in de instellingen?
Ik ben het wel met je eens. Als ik hier op het HBO om me heen kijk, komt de E71 heel veel voor. Ik heb er zelf ook eentje, en ben 'gewoon' student. Ik heb gekozen voor dit toestel omdat het degelijk is, en de support voor de E-serie (als die nodig is) goed is.

Een 'zakelijk' toestel uitbrengen is volgens mij meer een verkoopterm dan dat de betreffende telefoon daadwerkelijk geoptimaliseerd is voor 'het zakenleven' . (nog zo'n term :+ )

Hoewel ik bij de E71 wel vermoed dat je als drukke kantoormeneer iets hebt aan de 'zakelijke' functies ervan: internet is snel, email doet het goed en de functies in het menu zijn overzichtelijk. Andere toestellen die verkocht worden onder de noemer zakelijk (zoals bijvoorbeeld mijn vorige toestel, een HPiPAQ 6815RW) doen daar niet aan. Het was een crime om het ding op een netwerk te krijgen, laat staan iets van exchange in te stellen.
Ik heb zelf de E71, en ik kan goed typen op het toetsenbord, wat ik persoonlijk fijn vind is de brede spatiebalk. Ik zie dat bij de E72 de spatiebalk iets groter is dan een normale toets, en niet meer zo breed als bij de E71, ik vraag me af of dat niet vervelend wordt.

Verder ziet het toestel er (naar mijn idee) weer lekker strak uit. Het materiaalgebruik is denk ik een van de grote pluspunten van dit toetsel. Net als bij de E71; de stevige materialen zorgen voor een goede grip op het toetsel, en het voelt daardoor degelijk aan. De snellere internetverbinding is ook een pre, nu nog een aanbieder in Nederland die deze snelheid haalt.

Ik ben benieuwd, even de introductie, en de eerste kinderziektes afwachten, en hij kan mijn E72 vervangen.
Ha! Die snellere aanbieder in NL zul je vast pas bij de E73 of 74 etc. tegenkomen... 10 Mbit... De snelste provider in Zweden doet theoretisch 7,2Mbit, en alleen in de grote steden. Ongetwijfeld werkt het in de omgeving Nokia's testlab ;-)

Met de overige punten ben ik het roerend met je eens, supertoestelen e71/72.
Anoniem: 128823
@Jimbo22015 juni 2009 11:50
Ik heb hier in Belgie al een tijdje 7,2Mbit, en er zijn echt wel landen waar het nog sneller gaat. Ik denk dat je een beetje achterzit...
Anoniem: 46304
15 juni 2009 14:12
Mooi toestel. Alleen jammer dat Nokia in de nieuste E-series de voor mij meest nuttige sneltoets, die naar de contacten, weglaat. Maar goed, gelukkig zijn de andere om te programmeren.
Hmm die knop is er wel nog hoor, die staat op net dezelfde plek als bij de E71
Je hebt gelijk, ik keek niet goed en verwarde het plaatje met de indeling van de E52 waar ze de backspace toets daar neer gezet hebben.
Ik vind het jammer dat de schermresolutie gelijk is gebleven. Met een hogere scherm resolutie wordt het internetten op je telefoon veel beter.
Een gemiste kans als je het mij vraagt maar daar blijft het dan ook bij de e71 en e72 zijn top toestellen!!
Ja een iets hogere resolutie leek mij ook wel fijn. Nou moet ik zeggen dat je met de zoom functionaliteit ook prima beeld krijgt. Maar toch was 400x320 oid wel prettig geweest.
Alleen zwart, grijs en goud? Jammer dat ze de kleur wit niet meer hebben.
E serie zul je niet zo snel wit zien... En tis niet lullig bedoelt, maar tis brons/bruin

[Reactie gewijzigd door Deurges op 15 juni 2009 14:58]

De E71 was anders wel in het wit. Dat bedoeld Lud0v1c met niet meer.

[Reactie gewijzigd door Amito op 16 juni 2009 14:38]

E71 toetsenbordje is perfect! Was eerst huiverig, maar na een paar weken gebruik wil ik niet meer terug. Vind 'm zelfs lekkerder typen, mailen, smsen, etc dan mijn SE P1i, en dat zegt wel wat :)
De E71 is echt een hardloper in mijn winkel, ik verwacht van de E72 alleen maar meer: strakke uitvoering, flinke camera.
Het is inderdaad gewenning, mijn zusje heeft een E71 en ik heb er vaak mee gespeeld en ook geprobeerd om te typen en dat vergt enige gewenning. Als je het eenmaal onder de knie hebt gaat het sneller dan met een numeriek toetsenbord.

Waarom is trouwens alleen de E72 genoemd als nieuw toestel, dit artikel had best uitgebreid kunnen worden met de rest van de nieuwe toestellen. Er zijn nog 2 andere toestellen aangekondigd. De 5530 Xpressmusic, een goedkopere variant van de 5800 zonder GPS en zonder 3G en de 3710 Fold, een instap-klaptelefoon MET gps voor wandelaars.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee