Phillips test force feedback-jas

Philips test een force feedback-jas die op verschillende plaatsen van het lichaam prikkels kan afgeven. Daarvoor worden 64 onafhankelijk van elkaar opererende actuatoren gebruikt. Philips richt zich in eerste instantie op de filmkijker.

De jas werd gedemonstreerd op de World Haptics Conference in Salt Lake City. In het experimentele kledingstuk zijn in groepjes van vier in totaal 64 actuatoren geplaatst, waarbij de zestien groepen via een seriële verbinding met elkaar kunnen communiceren. Ook heeft elk cluster van vier een eigen microprocessor, die tot honderd maal per seconde de actuatoren kan aan- en uitzetten. Met behulp van twee aa-batterijen kunnen een uur lang twintig van de 64 actuatoren worden aangedreven.

De actuatoren moeten middels vibraties de drager op zijn borst en armen een feedback-ervaring geven, maar daarbij gaat het niet direct om het laten voelen van bijvoorbeeld een trap of een stoot in een game. Paul Lemmens, onderzoeker naar haptische technieken bij Philips, geeft tegenover Toms Hardware het voorbeeld van het kijken naar een karatefilm: "Wij willen mensen de opwinding van Bruce Lee laten ervaren als hij zich bijvoorbeeld afvraagt of hij wel levend uit een gevecht komt. We kunnen een rilling door het lichaam laten gaan zodat de kijker de spanning voelt." Ook zouden de trillingsmotortjes het gevoel van een verhoogde hartslag kunnen overbrengen. Verder kan door de acht actuatoren in elke mouw de cutaneous rabbit illusion worden opgeroepen, waarbij de drager het gevoel heeft dat zijn arm tussen de actuatoren in wordt aangeraakt.

De experimentele jas zal voorlopig nog niet op de markt komen, en Philips heeft nog geen plannen om een broek met vergelijkbare techniek te ontwikkelen. Verder richt Philips zich met zijn force feedback-jacket op het passieve medium film; voor interactieve media, zoals de gamingmarkt, zijn vooralsnog geen toepassingen in ontwikkeling.

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

23-03-2009 • 10:40

70 Linkedin

Submitter: Martin-S

Reacties (70)

70
60
10
2
0
0
Wijzig sortering
Dit hoort nu net op de gamingmarkt thuis :o
Dit hoort juist in attractieparken thuis en grote 3D of IMAX-bioscopen, zoals bv Pandadroom in de Efteling, of "Honey, i shrunk the audience" in DisneyLand Paris. Op zulke locaties zou zo'n vest volledig tot zijn recht komen.

Ik zie mezelf namelijk echt niet zo'n vest aantrekken in een normale bioscoop, laat staan dat ik er een aanschaf voor thuis op de bank achter de TV. Misschien is het leuk tijdens het gamen, maar ik denk niet dat je elke keer zo'n vest gaat aantrekken als je een spelletje opstart.
Dit lijkt me juist voor toepassingen die jij noemt niet bruikbaar. ik zie geen groot publiek jasjes aan- en uittrekken en ze nog heel houden ook.
Nu haal je 2 dingen door de war: Ik stel dat het imo juist in zulke omgevingen volledig tot zn recht zou komen. Of het praktisch haalbaar/bruikbaar is (slijtage, kosten, diefstal) is een tweede, waar uiteraard over te discussieren valt:

In een IMAX-bioscoop in Valencia kreeg iedere bezoeker een koptelefoon waarmee talen gekozen konden worden. Die apparaten werden ook elke dag meerdere keren gebruikt door meerdere mensen. Daar werkte het prima. Koptelefoons in "Stille Disco's" hebben nog vele meer te verduren. Ik zie niet in waarom zo'n jack, gemaakt van stevig materiaal, niet zou functioneren in zo'n omgeving...

@ YopY: Stop er een beveiligingstag in met verfbom, zoals ook in winkels wordt gebruikt. Stelen wordt dan opeens een heel stuk lastiger. :)

[Reactie gewijzigd door H004 op 23 maart 2009 11:17]

"@ YopY: Stop er een beveiligingstag in met verfbom, zoals ook in winkels wordt gebruikt. Stelen wordt dan opeens een heel stuk lastiger. :)"

Zo'n verfbom voorkomt dat je de kleding kunt dragen (immers op straat ermee lopen of doorverkopen is uitgesloten) en laat je zo'n jack nu net dragen op al die plekken waar niemand kan zien dat er verf op zit... (thuis ga ik dan vooral van uit). Zo'n verfding werkt volgens mij bovendien pas als je het er af probeert te slopen.

edit: typo

[Reactie gewijzigd door ffb op 23 maart 2009 11:26]

He? Het ging om het feit dat je zo'n jack niet mee zou nemen uit de attractie/bioscoop, zonder dat dat op een of andere manier duidelijk werd gemaakt aan de beveiligingsmedewerkers.

Dit probleem van stelen zou je op kunnen lossen met een een beveiligingstag en piepende beveiligingspoortjes, al dan niet met ingebouwde verfbom die afgaat als je er bv. meer dan 50m mee van de attractie vandaan gaat. (Dit idee was overigens als grapje bedoeld: zie de smiley)...

[Reactie gewijzigd door H004 op 23 maart 2009 11:37]

Dit lijkt me juist voor toepassingen die jij noemt niet bruikbaar. ik zie geen groot publiek jasjes aan- en uittrekken en ze nog heel houden ook.
Wat dacht je van de BO die in zo'n ding gaat zitten? Bovendien heb je verschillende maten, het lijkt mij dat zo'n ding redelijk strak moet zitten om te kunnen werken. Een verstelbaar iets is ook geen optie, dan zitten de actuatoren die bij de een op de rug zitten, bij de ander in de zij.
Ze doen ook 3D brillen op, dus het zou wel mogelijk zijn. Maar dan moet het systeem óf vastgezet worden aan stoelen (waardoor het een soort van harnas wordt, zoals in achtbanen), óf dit soort jasjes moeten belachelijk goedkoop worden.
Zo'n jas zal sowieso wel in een stopconctat moeten, denk ik. Het lijkt me dat 64 van die actuatoren redelijk veel energie verbruiken. Het vastzitten zit dus wel goed.
Ik ga er van uit dat dit ooit ook onderdeel van de AmbX serie gaat worden. Ben erg benieuwd of deze serie producten op korte termijn nog aan gaat slaan bij het grote publiek, op dit moment is het nog niet de hype die het had moeten worden. Of kunnen worden.. Hier en daar zie je nog wel eens wat in prijsvragen en artikelen wat voorbij komen maar ik ken niemand die er daadwerkelijk geld aan uitgegeven heeft.
Anoniem: 259170
23 maart 2009 10:53
Volgens mij hoor je dan ook een gebrom bij de trillingen zoals je bij een controller hebt.
Dit gaan ze toch goed moeten dempen anders zal dit als storend ervaren worden.

En mij lijkt dit echt meer voor een gamer dan voor een filmkijker.
Zo weet je eindelijk wanneer je in de rug geschoten bent.

Hopelijk zetten ze er dan ook een massagestand bij en kan het RSI tegengaan :+
Philips is goed bezig. Ik zelf gebruikt AMBX voor mijn mediacenter, maar gebruik het enkel als Ambilight systeem, gezien het feit de ventilatoren niet werken in films. Het AMBX team werkt echter aan een softwarematige oplossing, om bijv een vliegende helicopter wind te laten produceren.

Tevens is er software aanwezig om dit te implementeren in bijv. DVD films (wordt nog niet gebruikt). Voor games werkt het uiteraard al erg goed. Ik zelf zie wel wat in een soort user generated effects voor films. Laad een user generated script op de achtergrond, die meedraait met een film, en iedereen is blij. Hoe vet is het niet dat je de wind voelt van vliegende kogels! En dan nog zo'n vest erbij incl 3dbril en je vriendin zal de relatie meteen verbreken :)

Dit vest..dit is toch niet vernieuwend? Voor games was er toch al zo'n soort vest? Kost iets van 100 euro dacht ik.
Helemaal nieuw is dit idee niet, TN Games heeft al een dergelijk vest, maar dit is volgens mij puur bedoeld voor games itt waar Philips nu mee bezig is.

http://tngames.com/products
Dit effect lijkt mij eigeniljk leuker bij explosies, impacts en dat soort dingen; stel je voor, film met meteoriet regen, en bij elke impact voel je de schokgolf door je lichaam gaan. Lijkt mij een leuker effect dan de klappen van de hoofdrolspeller meekrijgen..
Het lijkt mij optimaal voor het Horror genre. Trillingen en hartslag omhoog, en dan het gevoel hebben met die cutaneous rabbit illusion dat er iemand je linkerarm vastpakt.. :o
Ik vraag me af of het niet te realistisch wordt...
Vroeger heeft wen wel eens stoelen laten vibreren bij rampen films , en dat was een beetje te erg. Veel bezoekers kwamen er ziek uit!
Realistisch? Een beetje getril? Als je echt in een explosie zit vliegt je arm er af, dat lijkt me niet een effect wat je realistisch wilt voelen eigenlijk.
Ik vond het altijd wel cool, van die bioscopen in een pretpark ofzo waarbij je wind, regen en trillingen voelt en dan ook nog met 3D.

Maar voor shooters is het inderdaad misschien ook wel iets moois. Zo lang het maar niet zo flauw werkt als die vibratie-functies op een playstation controller ofzo.
Ik snap wel waarom Philips niet op de markt wil komen met dit prototype, zoals het nu is, is het gewoon te onpraktisch om massaal in gebruik te nemen. Stel je voor dat je een film wilt kijken die force feedback ondersteunt, dan zal je eerst met z'n allen een jas en broek aan moeten trekken om gebruik te kunnen maken van die force feedback. Zodra dit in een wat kleinere, makkelijkere vorm kan passen zullen ze vast wel gaan kijken naar massaverkoop.
Nee, een broek maken ze niet.
Anoniem: 273083
@Ge Someone23 maart 2009 12:00
TrekDude101 snapt juist waarom Philips die niet wil maken (broeken dan).

Mij lijkt het ook wel gaaf, als je in een shooter zit en je zo 'n force feedback kledingstuk draagt. Bijvoorbeeld een kogelwerendvest.(Daar voel je echt wel in dat je geraakt wordt door een kogel, ofdat er een explosie is).
Met behulp van twee aa-batterijen kunnen een uur lang twintig van de 66 actuatoren worden aangedreven.
Leuk als je een film van 1,5 of 2 uur bekijkt...

Voor de rest wel een leuke uitvinding, alleen snap ik niet waarom ze dan geen li-ion accu of i.d. hebben toegepast voor een langere gebruikerservaring. De meeste films duren toch echt standaard 90 minuten.

@Jazco2nd
er kunnen maar 20 actuatoren een uur lang gebruikt worden van de 66 stuks en zoals ronwiel en Spliffeh al noemen zijn Die Hard en Shoot em Up inderdaad een paar films met continue actie. Babylon A.D. is ook vrij veel actie continue.

[Reactie gewijzigd door Passkes op 23 maart 2009 10:53]

Dat geeft ons een veiliger gevoel.

Wat me grappig lijkt is dat je het via netsnoer kan voeden en als er dan een kortsluiting is je dan letterlijk (indien je zit) op de elektrische stoel zit 8)7

Maar zonder dollen, dit gaat wel de goede kant op en heb zoals iedereen hierboven het liever als gaming apparaat ipv film supplement.
alleen snap ik niet waarom ze dan geen li-ion accu of i.d. hebben toegepast voor een langere gebruikerservaring.
Misschien omdat het een experimentele jas is.
Force FeedBack? Bestaat niet al een tijdje?

Met deze technologie kan je beter als mat die je over een stoel kan leggen of als ze dit nou in een stoel (of fauteuil) met mooi design plaatsen, dan heb je een mooie oplossing voor de gamer en filmkijker.

Ik zie mijzelf niet eerst in een jacket hijsen en dan alvorens film kijken of een potje gamen.

Maar het zal nog wel om een concept gaan.
Force feedback gaat al heel wat jaren terug inderdaad, naar de joysticks die vroeger werden gemaakt zat het voor het eerst op, toen van die stuurtjes en gamecontrollers op de consoles.

Ik denk dat je vooral moet denken in de wat realistische sferen, het lijkt mij wel enorm gaaf zoiets te dragen als je iets van een game zoals operation flashpoint speelt en dan kan voelen waar je geraakt wordt.
Of voor clans die professioneel counterstrike spelen bijvoorbeeld. Soms hoor je namelijk niet waar een schot vandaan komt maar voel je het dan wel en kan je effectiever reageren.

We wachten wel af wat er gedaan wordt met het idee.
Zo'n product moet ook uitvoerig getest worden op eventuele side-effecten,
niet dat het product schade aan het hart kan veroorzaken etc.

Of voor mensen met pacemakers etc.
Er van uitgaande dat de meeste mensen met een pace-maker ouderen zijn, die zie ik nog niet zo snel gamen ;)

Het lijkt me ook niet dat het veel kwaad kan omdat het ook niet continue is en het alleen trillingen zijn.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee