S3 komt met grafische kaart voor htpc's

S3 Graphics, een dochter van VIA, heeft de Graphics Chrome 540 GTX-videokaart uitgebracht. De kaart zou door zijn vele aansluitmogelijkheden en een geluidschip vooral nuttig zijn om in htpc-systemen dienst te doen.

De pci-e 2.0 videokaart beschikt over een hdmi-, displayport- en een duallink dvi-aansluiting. Ook is een Dolby 7.1-dsp op de kaart geïntegreerd, zodat surroundgeluid direct over de hdmi-aansluiting kan worden uitgestuurd. Om htpc-gebruikers verder tot dienst te zijn, heeft S3 diverse decoding-technieken voor hd-videomateriaal toegepast. Zo biedt ChromotionHD 2.0 diverse postprocessing-filters en is hardwarematige decoding aanwezig voor mpeg2-, mpeg4-, h.264- en VC-1-bestanden.

De Chrome 540 GTX-gpu is compatibel met DirectX 10.1 en OpenGL 3.0, en heeft een klokfrequentie van 800MHz meegekregen. De 256MB aan gddr3-geheugen draait op 850MHz en wordt via een 64bit-datapad aangesproken. Volgens VIA behaalt de gpu hogere 3DMark06-scores dan een ATI Radeon HD 4350 en verstookt het tijdens het afspelen van hd minder cpu-cycles dan een Nvidia GeForce 8600. De S3 Graphics Chrome 540 GTX heeft een adviesprijs van 69,95 dollar meegekregen en is volgens de fabrikant direct leverbaar.

VIA S3 Graphics Chrome 540 GTX

Door Dimitri Reijerman

Redacteur

13-02-2009 • 18:24

82 Linkedin

Reacties (82)

82
68
10
5
0
2
Wijzig sortering
mensen reageer niet zo negatief. gun het VIA ze zijn nieuw op de markt en moeten ergens mee beginnen. ze proberen dingen uit om zo aandacht te krijgen. wellicht is er veel markt voor en dan hebben ze mazzel. een bedrijf als via kan blauwtjes oplopen. bij een bedrijf als intel komt dat een stuk harder aan....
S3 Nieuw?

Opgericht in 1989 zul je bedoelen. Hun eerste "videokaart" releasden ze in 1990. Daarmee is het ouder dan nVidia (1993), wat in 1995 met z'n eerste product kwam. En maar 3 jaar jonger dan ATI (1985).

S3 is helemaal geen jonkie dus. Menig tweaker zal die dingen vroeger tegengekomen zijn.

VIA heeft S3 weliswaar pas in januari 2001 opgegeten, maar dat is inmiddels ook al weer 8 jaar geleden. Daarmee is VIA dus ook geen jonkie meer. In die tijd hebben ze zowel qua IGP's als qua discrete kaarten vooral rotzooi uitgebracht. En als er al eens een product tussen zat wat qua hardware en features degelijk was, dan gooide de bizar slechte driver support roet in het eten.

Begrijp me niet verkeerd. Ik zou het toejuichen als S3/VIA ooit een echte speler wordt op de GPU markt, als tegenwicht voor nVidia en AMD, maar erg hard zie ik dat gezien het verleden niet zo snel gebeuren.

[edit.]typo

[Reactie gewijzigd door houseparty op 13 februari 2009 22:09]

VIA is niet nieuw, of beter gezegd, S3 is niet nieuw op deze markt.
S3 is alles behalve nieuw op de markt. Misschien handig om voortaan alleen dingen te zeggen die kloppen.
kaarten in htpc's zijn over het algemeen low profile.
en dit kaartje is er speciaal voor bedoeld. dus ik vermoed dat dit een foto is van een engineering sample. het vermoeden word versterkt door het lege deel op het pcb.

De uiteindelijke kaart zal dan waarschijnlijk ook low profile zijn. En zal deze misschien wel een passieve koeling bevatten.
Inderdaad, volgens mij hadden ze er makkelijk een low profile van kunnen maken.

Hopelijk is de kwaliteit van het geluid en de hardware decoders goed in orde en zorgens ze er voor dat er goede drivers beschikbaar zijn voor veel besturingssystemen. Dit is namelijk waarom S3 wat mij betreft in het verleden gefaald heeft.

Een adviesprijs van 69,95 dollar betekent waarschijnlijk dat we de kaart over een tijdje wel voor 50 - 60 euro in de pricewatch zien verschijnen. Als de koeler niet te veel herrie maakt en alles op orde is, zie ik hier zeker wel een markt in.
Voor hetzelfde geld heb je een (betere) ATI of een Nvidia kaart waar je zeker van weet dat de drivers het perfect van zullen doen en geen gezeik krijg zodra je het nieuwste (of een erg oud) spel installeer.
Begrijp mij niet verkeerd, dat S3 af en toe een kaartje uitbrengt vind ik prima, maar zolang ze hunzelf niet kunnen bewijzen (leuke midrange kaarten, mischien een poging naar hi-end ? ) zal er geen aandacht aan gegeven worden door de media en blijf men volhouden dat S3 geen goede keus zal zijn.
Hoezo perfecte drivers? Ik heb een ATI HD3650 en krijg met alle tot nog toe berkrijgbare driver versies BSOD's op zowel Vista als XP Pro (moederbord ASUS PQ5-EM bevat gelukkig IGP waarmee ik in elk geval kan werken). Op de ATI support forums vindt je enorme aantallen threads van mensen met vergelijkbare problemen. Ondersteuning / support = 0.0. Het lijkt wel of dit soort problemen consequent genegeerd wordt.
t is ook niet gemaakt om en spel op te installeren: HTPC....
Volgens VIA behaalt de gpu hogere 3DMark06-scores dan een ATI Radeon HD 4350
Ze prijzen em anders zelf wel aan als hebbende betere game performance dan een 4350... Probleem is een beetje dat je bij deze prijs als je games toch ook belangrijk vindt beter kan kijken naar een 4650/70... En die zullen ze bij lange na niet verslaan ben ik bang.
Ik zie dus ook niet zo goed in wie dit kaartje gaat kopen, buiten mensen die niet weten waar ze mee bezig zijn.
Beetje een non-argument aangezien de moderne IGP's van ATI en Nvidia daarvoor al ruim voldoen.
Mischien om een ouwe bak een tweede leven in te blazen, maar ik kan me niet voorstellen dat deze S3 het schikbarend veel beter zal doen dan de grote merken. Ik wacht dan ook rustig een review af. :)
de kwaliteit van het geluid
Het geluid is iig digitaal, HDMI only. Al zou het maar pass-thru naar de AVR zijn ..
Anoniem: 199713
13 februari 2009 18:33
waarom een losse kaart voor htpc ?
zijn genoeg bordjes met igp die krachtig genoeg zijn voor HD materiaal
Niet iedereen bouwt een speciale HTPC voor onder de TV. Als je nog ergens een ouwe bak heb liggen met een PCIe x16 slot (kantoording waarvan altijd onboard video gebruikt is) dan heb je alleen dit kaartje nodig om er een goede HTPC van te maken. Tis een niche, dat geef ik toe maar de markt is er :)
Nee de markt is er niet, want een nieuw moederbord met geschikte igp is dus goedkoper.....

[Reactie gewijzigd door MaZeS op 13 februari 2009 22:02]

De markt is er wel, er zijn namelijk wel voordelen bij een losse videokaart boven een IGP (minder gezeik om het werkend te krijgen met vaak toch nog betere kwaliteit, meer gameperformance als je toch nog eens een spelletje wil spelen, meer mogelijkheden om een bord te kiezen wat niet op alle punten budget is zoals meer sata poorten etc...)
Het probleem is alleen, het is leuk dat ze zeggen dat ze sneller zijn dan een 4350, maar die staat vanaf 3 tientjes in de pricewatch en heeft zijn merknaam mee. Nee, met de prijs die zij vragen moeten ze concureren met 4650s/70s en daar verliest het kaartje het grandioos van, daar twijfel ik niet aan...
en misschien wel:

+ processor
+ geheugen
Je hebt al een leuk moederbord met onboard IGP voor 70 euro. Dus een losse videokaart voor 70 dollar/euro is ook nog eens behoorlijk duur.
Kan me niet voorstellen dat die IGP dezelfde mogelijkheden heeft als deze losse kaart.
HD-decoding, 7.1 geluid via HDMI wat heb je nog meer nodig voor een HTPC als je het hebt over de mogelijkheden van een onboard gpu of in dit geval een losse kaart.

Ik heb een Gigabyte bordje voor €62 gekocht. Dan vraag ik me af wat voor toegevoegde waarde dit kaartje heeft.
Lijkt mij stug dat je met dat bordje Full HD (dus 1920x1080) films kan draaien, laat staan dat de onboard videokaart deze resolutie al haalt.
Misschien voortaan 5 secs Googlen voor je dat soort uitspraken doet. Er zijn al zat bordjes met onboard videokaart die Full HD doen. de 780G chipset is een van de mogelijkheden en die zijn meestal het goedkoopst, maar ook nVidia heeft voldoende IGPs die dit kunnen.

Uiteindelijk is natuurlijk de vraag of dit nu het kaartje is dat alles kan:
TrueHD => 7.1 LPCM naar de versterker
Perfecte 24p
Zeer goede SD Post processing
Zeer goede HD post processing
Zeer laag verbruik

Zo ja, dan heeft S3 hier wellicht toch wel iets interessants in handen. Al blijft het natuurlijk afwachten of ze ook eens een keer fatsoenlijke drivers leveren.
Theorie en praktijk is iets heel anders
Home Theater PC (HTPC) Deel 3
Mocht je oprecht willen weten of het kan en makkelijk is.
Ja dus!
Inderdaad en ook nog passief gekoeld en waarschijnlijk zuiniger.
Waarom uberhaupt een videokaart voro een HTPC? Voor dat bedrag kan je een snellere cpu komen die HD materiaal makkelijk kan afspelen. Voor 100 euro heb je een CPU die 1080p zonder problemen afspeelt. Wel leuk dat je videokaart het ook kan doen, maar met de huidige processoren is dat toch niet noodzakelijk?
En hoe wil je dan je monitor of tv aansluiten zonder videokaart?

Waarom zou je een dure stroomvretende CPU kopen, terwijl je je oude pc met Pentium 4 kan uitrusten met een zuinig kaartje als deze om alles af te spelen?

Een GPU met HD decoder is veel efficienter dan een CPU die contstant op 80% - 90% loopt. En daarnaast, als de CPU het ineens moeilijk krijgt door een programma op de achtergrond die even flink tekeer gaat, heb je meteen stotterend beeld.

En hoe wil je HD op je tv uitzenden als je geeneens een videokaart hebt die 720p of 1080p kan uitzenden.

[Reactie gewijzigd door Mick1990 op 13 februari 2009 19:01]

AMD780G chipset, Athlon X2 5050e erin, hdmi kabel tussen je TV en moederbord en gaan met die banaan, geen videokaart voor nodig. Moederbord is ongeveer net zo duur als deze videokaart, dus daar hoef je het niet om te laten.
Verder kunnen ze wel mooi showen met 3DMark scores bij S3, maar als deze drivers weer net zo beroerd zijn als de drivers voor hun vorige chips, is 3DMark het enige wat snel en foutloos kan draaien op deze kaart.
Pentium 4
Over stroomvreters gesproken :X
Ik bedoel waarom een videokaart die HD content af kan spelen. Waarom niet gewoon een die puur beeld stuurt zoals een simpele onboard? Tegenwoordig heb je zat zuinige cpu's, heb je aan een onboard kaartje genoeg. Bedoel als een snelle atom al full HD aan kan...
Wat is het nut van een kaart die geen HD video kan afspelen? Helemaal niets toch? Spellen kan je al niet spelen met dit ding, dus waarom zou je zo'n kaart dan in je systeem zetten als dit ding ook geen HD kan?
De "snelle" Atom die je aanhaalt kan overigens uit zichzelf geen HD afspelen, deze zal moeten worden gecombineerd met een videochip die HD kan versnellen. Intels nieuwe Atom platform heeft AFAIK HD support in de chipsets zitten.
Hoe wil je deze PCI xpress 2.0 kaart in een oude P4-PC zetten?
in het AGP slot proppen? :+

Terwijl ik dit type begrijp ik je pas echt je bedoeld niet deze kaart erbij zetten |:(

Maaruh ontopic: deze is in ieder geval wel zeer low-profile :Y)
Al ben ik wel benieuwd of de toeren die dat mini-fannetje gaat draaien hoog of laag zal zijn.
Dat is wel belangrijk voor het lawaai wat zo'n dingetje kan maken.

[Reactie gewijzigd door miser op 13 februari 2009 19:12]

Je hebt toch ook pentium 4's met PCI-E sloten... socket 775 dus.


@JGC: Weet ik, ik heb ook een 780g met 4850e x2. :) maar er zijn ook nog mensen die geen zin hebben of het nut niet zien om helemaal naar zo'n systeem over te stappen.
Dan is je PC niet zo oud.
Ennuh... dat is geen P4 :+

Als je een compleet nieuw systeempje in elkaar zet lijkt dit mij wel een optie, tenzij de drivers echt zo brak zijn als _JGC_ oppert.
Jammer dat ze geen passief gekoelde kaart hebben gefabriceerd. Is misschien wel makkelijk met een grote heatsink te regelen, maar daar is vaak geen ruimte voor.

Gemiste kans in mijn optiek (en een beetje aan de prijzige kant).
De kaart kan idd ook best half hoog zijn, zo te zien is het koelertje redelijk standaard (kan er zo een paar oude waterkoelings blokjes op doen), Jammer idd dat hij niet Passief is gemaakt.
En dan met zo'n klein gierend koelertje. Sorry hoor, maar FAIL.
Een htpc hoort stil te zijn, en dit draagt daar niet aan bij, ook al draait ie "langzaam".

Daarnaast is hij te duur, zit er één DVI-poort teveel op, is hij te groot, te zwak en kun je er geen decoder-berekeningen op delegeren.

[Reactie gewijzigd door _Thanatos_ op 13 februari 2009 19:06]

wauw! echt ik ben voor via! het is dat ze nog niet echt op de desktop processor markt zitten maar anders had ik waarschijnlijk een systeem met via zooi gekocht. persoonlijk gun ik het via heel erg in deze wereld van processors en grafische chips. intel heeft een te grote markt positie en die moet beconcurreert worden. Dit gebeurd oa al met amd maar ik krijg een beetje de indruk dat hoe goed ze hun best doen het niet echt altijd wil lukken (processor gebied) (geloof me met de 4870x2 hebben ze echt wel ff een schop uitgedeeld) . ik hoop dat als via ook in die markt gaat zitten en er stabiliteit ontstaat bij via en amd. Dan wordt intel het moeilijk gemaakt en krijgen we een mooie concurrentie strijd......
Serieus? :D
VIA kan zich echt niet meten met Intel. Daar moeten ze wel wat vroeger voor opstaan.
Bekijk de nano vs atom tests eens ;)
Ja, de Nano is 2x zo snel, maar verbruikt wel 5x zoveel energie.
dit vind ik nou weer niet handig, geen low profile en een actieve koeler, ik had het toch anders aangepakt, zet er dan op zijn minst een temperatuur gestuurde koeler met een grotere heatsink op.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee