Asus kondigt smartphone met 800Mhz-processor aan

Asus brengt een smartphone op de markt met een processor die op 800MHz is geklokt. De P565 draait op Windows Mobile 6.1 met Asus' eigen interface daaroverheen. Het toestel is binnenkort in Nederland te koop.

Asus prijst de telefoon aan als de 'snelste zakentelefoon ooit'. Die claim moet worden waargemaakt door de Marvell TavorP-processor. Deze chip tikt op 800MHz, daar waar hedendaagse smartphones veelal zijn voorzien van 600MHz-processors. Overigens is de processor niet nieuw: onder andere de P552w van Asus en de Blackberry's Bold en Storm lopen op dezelfde processor, al is de kloksnelheid bij die toestellen beperkt tot 624MHz. Het opschroeven van de kloksnelheid lijkt een negatief effect te hebben op de standbytijden: 200 tot 250 uur als gsm aanstaat, met umts kan de smartphone 150 tot 200 uur standby staan op één acculading. De telefoon heeft 256MB rom en 128MB ram aan boord.

Het touchscreentoestel heeft een 2,8"-tft-scherm met een resolutie van 640x480 pixels. Het systeem draait op Windows Mobile 6.1, voorzien van Asus' eigen Glide-interface. Die interface debuteerde eerder dit jaar op de P552w-smartphone van de fabrikant. Glide moet het gebruik van Windows Mobile, net als tegenhanger Touchflo 3D van HTC, eenvoudiger maken.

De P565 beschikt over gps-functionaliteit en zal binnenkort te koop zijn in Nederland, zo laat Asus Nederland weten. Adviesprijzen zijn niet bekend. Het toestel is in België al te koop, omdat Asus daar inmiddels een overeenkomst heeft met een distributeur.

Asus P565 Asus P565 Asus P565

Door Arnoud Wokke

Redacteur

17-11-2008 • 11:11

33 Linkedin

Reacties (33)

33
29
10
5
0
2
Wijzig sortering
Je moet de accuduur afzetten tegen de prestaties. De opmerking dat een hogere kloksnelheid zijn terugslag heeft op de accuduur is natuurlijk een open deur intrappen.

200 tot 250 uur is niet eens zo heel slecht, en je weet, als je een PDA/smartphone koopt dat je accu meer te lijden heeft dan bij een samsung/nokia die kan bellen en smsen. Dat is de consequentie van gadgets en verbindingen.

Verder lijkt dit apparaat me wel leuk, maar om nou te zeggen dat het indruk maakt? Niet echt. Behalve de processor zie ik weinig vernieuwende dingen, en op de plaatjes komt de asus cover van WM6.1 een beetje barbie-achtig over. Ik ga wel kijken als het ding in de winkel ligt.
Ik vind het apparaat ook weinig vernieuwend.

Natuurlijk is de CPU lekker snel en zal dat zeker fijn werken met bijvoorbeeld navigatie software en browsers (Opera 9.5 / nieuwe IE mobile die niet werkt op oude toestellen volgens MS).

Maar 128 MB RAM is door de SE X1 al overschreden en HTC heeft al meerdere modellen met meer RAM. Voor een ROM is tegenwoordig 512MB ook al niet vreemd meer...

Het scherm van dit apparaat is niet bijzonder groot en ook de resolutie is niets nieuws meer. Design is heel persoonlijk natuurlijk, maar het is onderhand door diverse toestellen bewezen dat de hoeveelheid plastic een stuk minder kan.

De grote zwarte rand om het scherm (en de leegte waar het logo staat) doet mij vermoeden dat het apparaat ontworpen is voor een grotere maat scherm. Of met een latere upgrade in het achterhoofd...
Ik vind 200 tot 250 uur niet eens weinig. Als ik zie hoe snel een simpele Nokia 6300 al leeg is vind ik die 200 tot 250 uur wel meevallen. Die 6300 haalt dat niet eens als de telefoon alleen aanstaat vrees ik :)

Verder zijn die grote schermpjes wel leuk, maar dat maakt het toestel wel weer groter. Aan de andere kant, ik voel een iPhone in mijn broekzak minder dan een 6300. De 6300 is toch nog dikker dan de iPhone en mede daarom voel je hem meer zitten.
Het lijkt me dat als je een high-end toestel aanschaft, dat je dan UMTS wel aanzet. In dat geval zit je aan de 150-200 uur, waarbij ik schat dat je eerder rond de 150 uitkomt, zo'n 6 dagen standby. Standby houdt in dat je dat ding dus geheel niet aanraakt en waarbij het scherm uitstaat.

Zodra je wat smst, belt en internet zal dat ding binnen notime leeg zijn. Het lijkt me dus voor de hand liggend dat je dit ding bij normaal gebruik elke twee à drie dagen aan de lader kan hangen. Zodra de accu wat minder wordt waarschijnlijk zelfs elke dag zodat hij de volgende dag niet halverwege uitvalt.

Ben ik trouwens nou de enige die absoluut geen touch-only toestel wilt hebben? Ik zie ze steeds meer op de markt komen. Zeker voor een zakelijk toestel lijkt me een QWERTY toetsenbord gewoon een must. Mailen met een touchscreen is een ramp. Het typt minder lekker en driekwart van je scherm is gevuld met een virtueel toetsenbord.
Die 200 tot 250 uur zijn fabrikantspecificaties voor een gloednieuwe telefoon + accu he. Accu slijtage valt tegenwoordig wel mee, maar fabrikanten houden nog altijd van ruim schatten, en ze rekenen de tijd dat ie automatisch uitschakelt danwel irritant begint te doen omdat de accu bijna leeg is waarschijnlijk ook mee.
De 6300 is toch nog dikker dan de iPhone en mede daarom voel je hem meer zitten.
ik zou toch echt liever met een 6300 in mn broekzak lopen hoor. de 1 mm dikte verschil lijkt mij toch minder storend dan 10 mm hoogte- en 18 mm breedteverschil ;)

iphone 116 x 62 x 12 mm
n 6300 106 x 44 x 13 mm
Ik heb eigenlijk het idee dat de cpu meestal niet de bottleneck is in een telefoon, eerder het geheugen e.d.
Verder wel een leuk dingetje met een leuke scherm res.

[Reactie gewijzigd door spNk op 17 november 2008 11:13]

Anoniem: 277413
@spNk17 november 2008 11:32
Daar heb je een punt, vaak zijn de grafische prestaties zeer zwak.
En het werkgeheugen is ook belabberd laag.
Maar hoe gaan ze dat doen in de toekomst 800mhz word al redelijk warm willen ze er koeling in gaan bouwen?
Maar hoe gaan ze dat doen in de toekomst 800mhz word al redelijk warm willen ze er koeling in gaan bouwen?
Warmte-productie is mede afhankelijk van het processor-ontwerp. Mogelijk dat een x86-processor warm wordt, maar dat wil nog niet zeggen dat dit ook geldt voor de CPU die in deze telefoon gestopt wordt.

Eenzelfde redenering had je kunnen volgen voor 200Mhz, de x86-serie die jaren geleden uitkwam moest ook actief gekoeld worden. Een hedendaagse ARM-CPU kan daarentegen gemakkelijk op 200+Mhz (tot wellicht de genoemde 800Mhz*) lopen, zonder koeling.

*: Het wordt niet in het artikel genoemd, maar er zal wel een ARM-based CPU in gestopt zijn, ik weet zeker dat er ARM-based CPUs zijn die op 600MHz kunnen draaien zonder koeling en dat zal ook wel voor deze gelden - als er een ARM in zit natuurlijk... :)
Ik denk dat mensen met Touch Diamond's wel iets anders zullen zeggen :).
Zodra je je telefoon iets laat doen wordt dat ding heel erg warm. Merk je heel goed als je hem met TomTom hebt laten draaien.

Nou is dat geen echte ARM cpu geloof ik, maar zo'n Qualcomm chip gebaseerd op ARM platform. Ding draait op +/- 500mhz uit mn hoofd en wordt dus warmer dan de Core2Duo in mn laptop :P.

Je hebt natuurlijk wel een punt, het blijft chipdesign. Grote kans dat die 500mhz cpu in mijn Touch Diamond gewoon minder goed ontworpen is dan 624mhz+ arm's / xscales / whatever/.
Het is niet alleen de instructieset die zorgt of een processor warm of cool blijft.
Het is vooral het procede waarop een cpu gemaakt is.

Een chip gebakken op 65 nanometer wordt warmer dan een chip die gebakken is op 45 nanometer. m.a.w. hoe kleiner het procede hoe minder weerstand er is in het electrische circuit en hoe minder energie er in de processor gestopt moet worden om hem zijn werk te laten doen. Meer energie i.c.m. meer weerstand is meer warmte.

(Natuurlijk kan een effiecient instructieset ervoor zorgen dat er minder cycles nodig zijn om een bepaalde handelingen te doen.)

Daarnaast moet je ook niet vergeten dat processoren in mobielen apparaten vaak onderklokt worden om minder warmte (en energie) te gebruiken.

(Mijn htc s620 draait op 186 Mhz terwijl hij verkocht wordt als zijnde 201 Mhz processor.)
Het is een ARM.
Het is namelijk deze processor: http://www.marvell.com/pr...ar/application/pxa320.jsp

Het betreft ook technologie van de oude DEC strongARM en later Intel Xscale divisie die voor Marvell overgenomen is.
http://www.marvell.com/te...u_history/cpu_history.jsp

Dit zijn alle mobile applications CPU's van Marvell:
http://www.marvell.com/products/cellular/applications.jsp
Anoniem: 181786
@spNk17 november 2008 11:16
Wat te denken van een besturingssysteem wat niet vooruit te branden is.
Overdrijven is ook een vak hoor. Op mijn Touch Diamond kan ik zonder problemen een mp3 luisteren, in de tussentijd op Google Maps een route uitplannen, en tussendoor nog gebeld worden of een sms versturen. Het geheugenbeheer kan wellicht beter, maar het is stukken beter dan helemaal geen multitasken.
Je hebt gelijk, maar een route uitplannen met Google Maps wordt door Google zelf gedaan en niet door uw toestel :).
Inderdaad, maar dat is het mooie van Windows Mobile: Je bent ook vrij om er bijv. TomTom op te installeren, dat werkt ook perfect kan ik je vertellen.
Ik merk zelf ook zeer weinig verschil tussen de verschillende 'generaties' PDA's die ik in bezit heb gehad. Ik denk dat de noodzaak om je PDA te vervangen omdat hij verouderd is niet bestaat en dat de grootste reden om tot vervanging over te gaan slijtage of schade is.

@Thorgrem: Wat denk je van een grote schoonmaak? Prik eens wat meer geheugen in je PDA en installeer grote programma's op deze kaart in plaats van het interne geheugen.

[Reactie gewijzigd door HenkEisjedies op 17 november 2008 11:20]

Een grote geheugenkaart in je toestel resulteert juist meestal in een langzamer werkend toestel... er moet immers meer data in/uitgelezen worden. De HTC Touch van mijn broertje werkt bijvoorbeeld een stuk soepeler met een 4GB kaartje dan met een 8GB.
Dat lijkt mij onzin, tenzij er meer daadwerkelijk gebruikte data op die 8GB kaart staat. Ik denk eerder dat het verschil 'm zit in het feit dat die 8 GB kaart zelf iets langzamer is dan de 4GB kaart.
Ondanks dat jou posts altijd van uitmuntende kwaliteit zijn, is je stelling in dit geval niet juist maar wel logisch.

De praktijk wijst uit dat MicGlou een feit benoemd.
WM Memory management is simpelweg knudde. ( Niet het enige mobile OS met dat mankement overigens... )

Edit: RoccoS hierboven beaamt ook dat het geheugenbeheer beter kan!

[Reactie gewijzigd door coretx op 17 november 2008 12:37]

kan ook net zo goed de snelheid van het geheugen kaartje zijn... Lijkt me sterk dat de grootte er wat mee te maken heeft!

EDIT: was al gepost, m'n refresh liet de nieuwe berichten nog niet zien...

[Reactie gewijzigd door les_paulde op 17 november 2008 14:11]

Ik denk dat de cpu wel een grote rol speelt in de algehele gebruikervaring. De snelheid van de cpu bepaalt hoe snel je door menuutjes scrollt en ook in grote mate hoe snel applicaties/functies openen.
Mijn Nokia N73 is wat dat betreft een ramp. Alles gaat langzaam met dat ding. Komt volgens mij gewoon door een te langzame cpu, want nieuwere nokia's met hetzelfde OS (en ws. betere cpu) reageren wel sneller.
dus als de cpu 2x sneller wordt, kan ik 2x sneller scrollen, beetje kort door de bocht. Dat is van zoveel meer dingen afhankelijk. Zoals het algoritme, videochip, en vast nog veel meer.
qua menusnelheid e.d. win je natuurlijk weinig meer, maar voor video weergave wel. De eerste smartphones met HDMI poort komen er al aan, en dan is het toch leuk dat je bv je full-res films kan afspelen.
en dan is het toch leuk dat je bv je full-res films kan afspelen.
Hahaha ROTFLMAO ik kom niet meer bij.
Net als TV op je mobiel, ONMISBAAR |:( , hahaha, oww wat doet m'n buik zeer.

[Reactie gewijzigd door digifan op 17 november 2008 23:23]

Adviesprijzen zijn niet bekend. Het toestel is in België al te koop, omdat Asus daar inmiddels een overeenkomst heeft met een distributeur
Wat zijn de prijzen in Belgie?
Even google gebruiken zal je sneller een antwoord opleveren dan je vraag hier stellen.
De P552w met Europese navigatiekaarten en een 2 GB-geheugenkaart kost 499 euro. Voor een exemplaar zonder kaartmateriaal betaalt u 399 euro.

http://www.itprofessional.be/news.cfm?id=92506
800 MHz..... Maar is tie ook sneller dan bijv. een ARM op 600MHz?

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee