Marktplaats gaat de postcodegegevens van gebruikers inzetten om adverteerders gerichter reclame te laten maken. Daartoe is een systeem ontwikkeld dat demografische gegevens aan de postcodes van de bezoekers koppelt.
Marktplaats weet van zeventig procent van zijn bezoekers in welk postcodegebied ze wonen. Het bedrijf gaat nu een door Acxiom ontwikkeld segmentatiesysteem gebruiken om de adverteerders met behulp van de postcodegegevens te laten adverteren op basis van een van 41 'lifestyle-typen'. De 41 typen zijn in vier groepen ingedeeld: huishoudens zonder thuiswonende kinderen, huishoudens met thuiswonende kinderen, gemengde postcodes en oudere huishoudens. Deze indeling is gebaseerd op de voor de postcodegebieden meest kenmerkende samenstelling en levensfase van de huishoudens.
Acxiom zegt dat het sinds 1995 de grootste consumentendatabase in de markt heeft opgebouwd, met daarin gedetailleerde informatie over onder meer levensstijl en koopgedrag van de Nederlandse consument. Het bedrijf baseert zijn gegevens voor de Nederlandse markt onder meer op een database waarin de gegevens van 1,7 miljoen huishoudens gedetailleerd in kaart zijn gebracht. Van elk huishouden zijn meer dan duizend afzonderlijke kenmerken bekend. Ook gebruikt Acxiom aanvullende bronnen zoals het CBS en TNT Post.
"Consumentensegmentatie op het gebied van postcodes is een bekende methode binnen direct marketing", aldus Kiliaan Toorenaar, commercieel directeur bij Marktplaats. "Dit is echter de eerste keer dat consumentensegmentatie zo gericht wordt toegepast in online display advertising. Een adverteerder kan zijn direct marketing of folderverspreiding in wijken met bepaalde postcodes nu ondersteunen met een online campagne op Marktplaats die op dezelfde lifestyletypen gericht is."
Hoewel dit volgens Marktplaats voor het eerst is dat dergelijke gegevens worden gebruikt om gericht banneren mogelijk te maken, is het concept niet nieuw. Funda biedt bijvoorbeeld al langer informatie over de buurt van een koophuis aan. Deze zogenoemde buurtgegevens worden verzameld door het bedrijf WDM Nederland.