Gevoelige gps-ontvanger is binnenshuis bereikbaar

De fabrikant van gps-technologie Navman claimt met de introductie van de Jupiter 30 de eerste gps-ontvanger gemaakt te hebben die ook binnenshuis gebruikt kan worden. Door middel van zijn hoge gevoeligheid zou de ontvanger bijvoorbeeld in gebouwen, parkeergarages, winkelcentra en ravijnachtige locaties alsnog de locatie door kunnen geven. De Jupiter 30 is hiertoe in staat doordat de ontvanger nog met satellietsignalen van slechts -160dBm overweg kan.

Navman logoDe Jupiter 30 zou daarnaast in staat zijn om opmerkelijk snel te kunnen communiceren met het gps-netwerk. De tijd die de Jupiter 30 nodig heeft om voor het eerst een locatie weer te geven (de zogenaamde Time To First Fix) is een seconde als het apparaat eerder al heeft aangestaan en nog gegevens in zijn geheugen heeft. Als het apparaat opnieuw wordt opgestart zonder dat er nog gegevens over de locatie in het geheugen zijn, is die tijd ongeveer een minuut.

De vier gram wegende en 2,5 x 2,5 x 0,3 centimeter metende chip kan tegelijkertijd met twintig satellieten overweg. Daarnaast kan de Jupiter 30 nog zijn locatie blijven bepalen bij snelheden tot vijfhonderd meter per seconde en versnellingen tot vijf G. De chip kan zowel zelfstandig werken als toegepast worden in andere apparatuur. In het tweede geval kan de ontvanger overweg met actieve en passieve antennes. De Jupiter-module zal deze maand beschikbaar komen. Vanaf juni dit jaar zal ook de ontwikkelversie verschijnen, zodat externe fabrikanten de chip in hun product kunnen opnemen.

Navman Jupiter 30

Door Inge Janse

22-04-2006 • 16:14

80

Bron: Navman

Reacties (80)

80
80
45
14
2
11
Wijzig sortering
Toch makkelijk als je geheugen niet meer zo goed is en je de wc zoekt.
Anoniem: 35978 @s_sabbagh22 april 2006 16:28
Daarnaast kan de Jupiter 30 nog zijn locatie blijven bepalen bij snelheden tot vijfhonderd meter per seconde en versnellingen tot vijf G
En nog bruikbaar bij de allerhoogste nood!
Wel handig als je in een achtbaan zit jah... weet je waar je vrienden staan als je wil zwaaien ;)
Is mss gebruikbaar in een vliegtuig
Helaas is het systeem GPS niet bruikbaar in een vliegtuig (burger variant) door de onnauwkeurigheid, vooral in de hoogte. Dat is inherent aan het systeem van GPS en vandaar is GPS niet toegestaan als "primair" navigatie systeem in vliegtuigen.

Luchtvaart maatschappij wachten daarom met smacht op het europeese systeem.
500 meter per seconde is 1800 kilometer per uur, daar hebben de meeste vliegtuigen wel genoeg aan ja.
Een normale ontvanger van de aldi doet het ook gewoon in een vliegtuig hoor. Een vliegtuig gaat maar 700 a 800 km/u.
Vanaf EGNOS deftig werkt, is de nauwkeurigheid hier ook al hoog genoeg mee... geen Galileo voor nodig. Andere dingen die voorzien worden in Galileo maken het wel veiliger natuurlijk (extra signaal dat zegt of het navigatiesignaal nauwkeurig is,...)...
Dan kan je nog 5 meter naast de pot zitten. Dat is de afwijking van GPS.
nee, ligt er aan wat voor apparatuur je gebruikt.

Er zijn GPS eenheden beschikbaar die op de centimeter prescies kunnen zeggen waar jij zit.

En dat wordt op den duur alleen maar beter.
nope, daar sla je de bal mis. Natuurlijk is je precisie afhankelijk van welke ontvangstapparatuur je gebruikt, maar 1 cm zal je echt NOOIT halen met GPS. Dat is te wijten aan de mogelijkheid tot afstandsbepaling adhv het signaal van de satelieten.

Daarom zijn inmiddels al andere technieken ontwikkeld ;) Voor militaire doeleinden zijn verscheidene varianten en toevoegingen voor gps in gebruik.

Lees ook ff deze link :)
Valt allemaal onder de noemer (D)GPS... met een RTK (Real Time Kinematics) ontvanger kan je wel degelijk cm nauwkeurigheid krijgen.

Hebben op het werk verschillende zulke toestellen.
de GPS signalen die de consument gebruikt heeft inderdaad een afwijking van iets van een meter. militaire toepassingen zijn (en moeten!) een stuk nauwkeuriger. heb ergens gehoord dat je dan in centimeters moet denken.
Volgens mij maakt het niet uit of je een (kern)raket op de cm nauwkeurig mikt...

Was et niet andersom: we genieten nu allemaal van 5 meter nauwkeurigheid (zonder waas en egnos), maar het pentagon kan met een druk op de knop de nauwkeurigheid van burger-gps-en op tientallen meters zetten?

Ik meen zelfs dat dit systeem standaard aanstond en dat pas onder Clinton dit standaard is uitgeschakeld. Met het voorbehoud dat in oorlogstijd die onnauwkeurigheid weer wordt ingeschakeld.
Selective Availability heet dat, en dat is inderdaad onder Clinton gedeactiveerd.
Je verpakt 'm grappig, maar helaas is het feitelijk onjuist. Die andere twee hebben er nog minder van begrepen.

Hoe nauwkeurig GPS is, is bijna een vakgebied op zich, maar met een dure ontvanger op een plek met perfect zicht op voldoende satellieten en geen eigen beweging is de fout gedurende 95% van de tijd kleiner dan 9 meter, als je gedurende 48 uur meet. Met een goedkope GPS-muis in de binnenstad, rijdend, op het randje van bruikbare signaalwaardes zijn fouten van 150 meter of meer de norm en niet de uitzondering. Voor betere resultaten heb je militaire ontvangers, meerdere antennes en/of DGPS nodig en dan praten we opeen over €25K voor een ontvanger met een 95%-nauwkeurigheid van minder dan een meter.

Hou in gedachten dat resolutie iets heel anders is dan nauwkeurigheid.
Met een goedkope GPS-muis in de binnenstad, rijdend, op het randje van bruikbare signaalwaardes zijn fouten van 150 meter of meer de norm en niet de uitzondering.
Het zal inderdaad wel een aardige studie zijn maar als ik met mijn goedkope huis-tuin-en-keuken gps meteen kijk, vlak na een fix, dan zit er zeker geen 150 meter verschil tussen mijn lokatie en de lokatie op mijn TomTom. En dan ben ik onderweg, rij op dat moment al een 100km/u en heb 3 a 4 satelieten.
Sterker nog, meer dan 10 meter vind ik al uitzonderlijk.
Had je al eens bedacht dat TomTom je positie 'afrond' tot op de dichtsbijzijnde weg? Dat TomTom na twee bochten van 90 graden al redelijk in kan schatten wat de fout van je positie op dat moment is? (Binnen die 150 meter komt waarschijnlijk maar 1 paar bochten voor wat qua gereden afstand 'past' op de kaart. Weer het verschil tussen resolutie en nauwkeurigheid.) En dat TomTom er vanuit gaat dat je 's ochtends op dezelfde plek staat als de vorige avond, en 'ie dat ook als positie-correctie gebruikt?
Anoniem: 16876 22 april 2006 16:19
helemaal mooi, dit kan prima in een ppc phone geknutseld worden, vraag me alleen af wat het energie verbruik is. het is wel lekker als ie lang mee gaat nietwaar

en Roflastc, GPS is eenweg verkeer, andere uitgaande gegevens stromen kun je zelf blokkeren. valt dus wel mee, met die privacy
Merkwaardig dat z'n belangrijkste feature (zweven tussen wolkenkrabbers) niet vermeld hebben :?
Anoniem: 18254 22 april 2006 20:45
Voor de wat minder telekrommunicatief onderlegden: -160 dBm komt overeen met 10^-19 W oftewel 0,1 aW.
Voor de nóg minder technisch onderlegden, met 0,1 aW bedoelt hij waarschijnlijk attoWatt wat 0,1 * 10-18 Watt is ;)
Dus ongeveer 0.0000000000000000001 Watt?
* nulletjes gaat natellen...
-160 dBm? Lijkt wel science-fiction joh, bouw dat es in in een GSM, kun je gelijk vanuit elke kelder en elke uithoek bellen.

Serieus, is deze gevoelige ontvangtechniek niet bruikbaar in andere situaties? Want een GSM houdt zo ongeveer op bij minder dan -115 dBm... nou is dat wel een ander soort signaal, maar dan nog lijkt het me erg gevoelig :o
Er is een heel klein verschil tussen ontvangen en zenden maar bon...

De voorbeelden die hier opgeven werden zijn allemaal grote open ruimtes die de signalen tunnelen. (behalve gebouwen maar daar zijn loodvrije ramen genoeg.)
Het was misschien beter om ook te vermelden wat de te verwachten nauwkeurigheid nog is, want ik heb een bruin vermoeden dat die groter zal zijn dan het gebouw zelf.

Ik denk niet dat het bedoeld is om in binnenruimtes gebruikt te worden, ze vermelden het als publiciteit. Misschien wel bruikbaar bij schepen en heel misschien primaire speologie.
Uiteraard bouw je de extra gevoeligheid bij zowel gsm als mast in ;)

En, euh, tunnelen? Je bedoelt extra interferentie, vergelijkbaar met dubbel beeld bij analoge ontvangst op tv's? Als ze daar een 'softwarematige' fix voor hebben gevonden dan zou die techniek ook vertaalbaar moeten zijn voor inderdaad bijvoorbeeld GSM e.d. ;)

Nauwkeurigheid hangt voor de rest niet zo heel nauw samen met ontvangstkwaliteit (hoewel je nauwkeuriger kunt meten met meerdere satellieten). Nauwkeurigheid zou zelfs afnemen als je interferentie-echo's gaat gebruiken om een betere signaalsterkte te krijgen, dus of het wel echt om dit soort technologie gaat..?
Anoniem: 173273 22 april 2006 19:47
1800KM/U en 5G?
Tof, kun je je eigen kruisraket ineen knutselen... :+
Anoniem: 58555 23 april 2006 10:01
Bij gebruik van DGPS ( dus met een vast opgestelde referentie ontvanger) heb ik een nauwkeurigheid bereikt van < 5 cm.
Dit is dan wel een installatie van > € 25K
En er zijn DGPS systemen, die nog een hogere nauwkeurigheid bereiken.
Ook met een holux GPS ontvanger heb ik een fout han van < 50 cm bereikt met controle van een hoogwaarige DGPS installatie.
Loop bijvoorbeeld met een TomTom PDA of gelijkwaardig maar over straat, die zal na 2 stappen al een verplaatsing aangeven en een loopsnelheid van 4 km/hr.
Dit geeft al een indicatie dat ook bij een simpele GPS ontvanger er al een redelijke nauwkeurighied bereikt kan worden.
En mijn holux ontvanger is niet eens zo gevoelig, binnen achter dubbel glas werkt die al niet meer.
Een TomTom o.i.d. geeft inderdaad al een verplaatsingen < 5 meter door. Dat komt doordat de fout vaak langere tijd constant is.

Maar als je het op de kaart projecteert heb je best kans dat je dwars door een voorgevel wandelt in plaats van op de stoep.
Niet met TomTom overigens. Die is zo slim om de dichtstbijzijnde weg te nemen. Kleine interne correctie.

Soms gaat dat ook mis trouwens. Als er twee wegen zijn (hoofdweg/ventweg) en de absolute positie (met meetfout) geeft aan dat je je ergens tussenin bevindt, gokt TomTom soms verkeert.

Je ziet het ook heel duidelijk als je op een parkeerterrein rijdt, welke de kaart niet kent.
TomTom projecteert je dan gewoon op de weg ernaast.
Anoniem: 121991 22 april 2006 16:22
Klant : "Mevrouw, kunt u mij zeggen waar ik de conserven vind a.u.b.?"

Winkeljuffrouw : "Gebruik je GPS toch eens man!!"

of ander mogelijk antwoord : "Ja hoor, op N 50° 53.846' E 04° 20.361'"

:+
Ergens vlak boven Brussel... :+ vlak bij de Antwerpselaan?

B-)
Zit er kennelijk toch nog een paar meter onnauwkeurigheid in.. Volgens Google Earth zit je op het Eeuwfeestplein, aan de rechter kant, net links onder een boom.. 300 meter verder staat het Atomium.
Daarvoor is een GPS niet nauwkeurig genoeg, je moet toch nog altijd rekenen op een afwijking van enkele meters.
Anoniem: 152007 23 april 2006 01:33
Over het GPS systeem, die onnauwkeurigheid van 5 meter heeft toch weinig nut als je je tomtom op een kruisraket plakt met genoeg C4 om bijv. 10 huizen op te blazen of wanneer je hem volpropt met vogelgriep? Of ben ik nou zo dom :?
tomtom op je raket ? "ga rechts op de rotonde, derde afslag. vervolgens sla linksaf en rij de snelweg op"

die raket gaat nogal mogen manouvreren ;)
Vul hier uw Big Brother/Privacy nachtmerrie in.
Wat begrijp je niet aan het woord ontvanger? ;)
...iets verder kijken... GPS ontvanger + RFID (indien nodig) + Wireless verbinding over GPRS en UMTS.

Voorbeeldje vandaag in de veronica gids, tomtom go met buddy software. Handig om te zien waar je vrienden zich bevinden op de aardkloot. Trojan op je PDA en 3x raden wat je met deze informatie ook kan doen :-)

Veel nieuwe technology wordt onder het mom van gemak en functionaliteit geintroduceerd. Geef mensen iets cadeau en ze zullen sneller geneigd zijn privacy op te geven... (bonus kaart?!?!?)

Neemt niet weg dat het een knap stukje ontwikkeling is!
Het stukje tekst hier is niet helemaal correct/duidelijk. Het gaat om een complete module. Of zoals in het oorspronkelijke stuk staat:
The Jupiter 30 combines TCXO, LNA, flash memory and other select high-quality components with the latest integrated SiRF GSC3 chipset into a package that is optimized for the best RF tracking capabilities possible, and delivers the fastest (less than one second) GPS acquisition time-to-first-fix on the market.
Het gaat niet alleen om de ontvanger. Verderop staat nog een opsomming van componenten.
De Jupiter 30 zou daarnaast in staat zijn om opmerkelijk snel te kunnen communiceren met het gps-netwerk.
Volgens mij is van communiceren geen sprake. Je stuurt toch niks terug naar die satellieten?

Volgens mij is het niets meer dan een ontvanger.
Dus als ik praat en jij luistert, of als ik typ en jij leest dan is dat geen communicatie? Al is de communicatie maar 1 kant op, het blijft communicatie imo.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.