Poul-Henning Kamp, FreeBSD-ontwikkelaar en tevens beheerder van een Deense NTP-server is behoorlijk kwaad op D-Link, omdat dit bedrijf ongevraagd gebruikmaakt van zijn diensten. In de firmware van zijn routers verwijst D-Link naar de bewuste server (gps.dix.dk) om hun interne klok mee te synchroniseren. Gevolg: 75 tot 90% van het verkeer op die server (maar liefst 37 aanvragen per seconde) is afkomstig van wereldwijd verspreide D-Link routers, terwijl de eigenaar in zijn voorwaarden duidelijk stelt dat zijn server alleen door Denen gebruikt mag worden, en ook dat deze niet voor consumenten is bedoeld. Alleen met die restricties mocht hij de machine gratis neerzetten bij de Deense Internet Exchange (DIX).
De DIX is niet blij met het extra internationale verkeer en dreigt de stekker eruit te trekken als het aantal aanvragen zo hoog blijft. Het alternatief voor de eigenaar is om bijna 8000 euro per jaar te gaan betalen voor de hosting. Dat zijn echter niet de enige kosten waar Kamp mee zit: hij heeft al 5000 dollar betaald aan een expert om achter de verklaring voor het probleem te komen. Zelf bleek hij er weinig aan te kunnen doen: filteren van het verkeer was te moeilijk en het adres van de server veranderen is geen optie in verband met de geschatte 2000 'legale' gebruikers.
Kamp nam een advocaat in de arm en vroeg D-Link om een nieuwe firmware uit te brengen waarin zijn NTP-server niet meer opgenomen was. Ook eiste hij een schadevergoeding van ongeveer 32.000 euro om de gemaakte kosten te dekken. Dit alles speelde zich overigens af in november. D-Link heeft ondertussen wel stappen ondernomen om het probleem iets minder erg te maken: voor een aantal producten is een nieuwe firmware uitgebracht waarin de Deense server niet meer gebruikt wordt. Er waren halverwege maart echter nog minstens 25 producten die wél naar gps.dix.dk verwezen, plus de vele duizenden routers die al bij consumenten thuis staan, mensen die voor het grootste deel waarschijnlijk niet eens weten wat firmware is.

De juridische strijd en alle kosten die daarbij komen kijken is dan ook nog niet voorbij. D-Link weigert zijn excuses aan te bieden, maar heeft volgens Kamp wel voorgesteld om zwijggeld te betalen, en zou hem op een ander moment zelfs een afperser hebben genoemd. Met zijn open brief wil Kamp de aandacht trekken van de media en eindverantwoordelijken bij D-Link om extra schot in de zaak te brengen. Uit zijn logs maakt Kamp op dat minstens vijftig mensen van het bedrijf het verhaal al hebben gelezen, maar er is nog geen reactie gekomen.
Het lijkt er overigens op dat de Deense server niet de enige is die op deze manier misbruikt wordt: in de firmware van de routers zijn adressen van maar liefst vijftig 'stratum 1'-servers opgenomen. Het wereldwijde NTP-netwerk is opgedeeld in verschillende niveaus, waarvan stratum 1 de hoogste is, stratum 2 bedoeld voor providers, en consumenten alleen met stratum 3 of hoger te maken moeten hebben, hoewel in het publiek te gebruiken pool.ntp.org ook een aantal stratum 2-servers te vinden zijn. Het lijkt er echter op dat D-Link zijn routers zonder toestemming losgelaten heeft op alle bekende stratum 1-servers, wat in ieder geval een schending is van fatsoen en de gebruiksvoorwaarden van deze diensten. Of het ook daadwerkelijk illegaal is kan alleen een rechter besluiten, maar gezamenlijk staan de beheerders in ieder geval sterker.
