'Sony's UMD op sterven na dood'

Toen Sony een jaar geleden de PlayStation Portable introduceerde, had het bedrijf hoge verwachtingen van de bijbehorende UMD-schijfjes. De verkopen van films op UMD zijn echter 'catastrofaal laag', reden voor onder meer Universal en Paramount om de productie van dergelijke schijfjes stil te leggen. Ook 20th Century Fox en Disneys Buena Vista zouden 'minder of geen' nieuwe titels uitbrengen. 'Het is verschrikkelijk. We verkopen zo goed als niks, Sony's formaat is een flop - net als Blu-ray', aldus de opmerkelijke constatering van een woordvoerder van Universal. Een Paramount-woordvoerder stelde dat 'iedereen verlies op UMD maakt', en een topman van een van de betrokken filmstudio's zei kortweg dat 'niemand films op de PSP bekijkt. Het is een spelcomputer, en daarmee uit.'

Sony Universal Media Disc (UMD) De oorzaken van het kennelijke fiasco zijn velerlei: consumenten zouden de schijfjes te duur vinden, men zou niet bereid zijn om twintig dollar voor een film neer te leggen die vaak ook al op dvd-formaat was aangeschaft, Sony zou veel te veel titels tegelijk uitbrengen en de concurrentie, met name Apples video-iPod, zou te hevig zijn. DailyTech suggereert bovendien dat de proprietaire formaten van Sony langzamerhand uit de gratie raken: na MiniDisc, MemoryStick en Blu-ray zou de consument genoeg hebben van de mate van controle die Sony over de afspeelapparatuur heeft. Een woordvoerder van Sony stelde dat 'er waarschijnlijk veel kopietjes op de PSP worden afgespeeld.' Een belangrijk nadeel is volgens het bedrijf verder dat de PSP een tv-uitgang mist. Sony gaat volgende week met de filmstudio's om tafel zitten, waarbij onder meer de toevoeging van zo'n uitgang besproken zal worden. Hoewel dergelijke functionaliteit door menigeen verwelkomd zal worden, lijkt het beslist niet uitgesloten dat de UMD-filmpjes binnen afzienbare tijd tot het verleden zullen behoren.

Sony PSP (klein)

Door René Wichers

Eindredacteur

31-03-2006 • 11:03

119 Linkedin

Bron: Yahoo! News

Reacties (119)

119
117
58
23
1
42
Wijzig sortering
'Het is verschrikkelijk. We verkopen zo goed als niks, Sony's formaat is een flop - net als Blu-ray', aldus de opmerkelijke constatering van een woordvoerder van Universal.
Zo opmerkelijk is deze constatering niet als je in het achterhoofd houdt dat Universal als één van de weinige studio's alleen HD-DVD ondersteunt als next-gen format. De woordvoerder legt voorts niet uit waarom het ene proprietary format (BR) een flop is en het andere (HD-DVD) niet.

Ook knap om te roepen dat BR nu al een flop is voordat één van beide formats überhaupt op de markt is. Enigszins voorbarig.

Wat UMD betreft: Ik vermoed dat Sony een proprietary format heeft gebruikt om copiëren lastiger te maken, maar de zwakke oudere versies van de firmware hebben dat helaas toch erg makkelijk gemaakt. Op zich is UMD geen slecht distributiemedium voor games op een portable, het is veel goedkoper dan b.v. een MS. In feite is het gewoon een kleine DVD. Daarom vind ik UMD op zich geen flop, het uitbrengen van films op UMD tegen hoge prijzen is natuurlijk niet slim en daar heb ik altijd mijn twijfels over gehad, terecht naar nu blijkt. UMD films waren interessant geweest als ze 50% goedkoper waren, maar nu kosten ze meer dan DVDs en leveren ze minder content. Misschien dat UMD films nog een toekomst hebben nu er plannen zijn om ze in bundels met DVDs te leveren.
Anoniem: 30986
31 maart 2006 11:09
En als sony niet snel voor leuk vermaak zorgt, kan dit wel eens de ondergang van de PSP betekenen, wegens gebrek aan goedverkopende games en de te lage verkoopcijfers van de UMD media die totaal niet loopt. Enige voordeel van de PSP is dat de MemStick 2gb versie als een tiet verkoopt doordat mensen hier de illegale content op kunnen draaien.

Om eerlijk te zijn begin ik steeds meer vertrouwen te krijgen in de Nintendo DS als portable Gaming device, Met name omdat dit ding nog steeds voor 95% gericht is op het spelen van originele, snel speelbare spellen en bovenal verslavend (perfect voor portable doeleindes). (en dan laat ik de prijs nog even buiten beschouwing)
Mwoah, PSX spellen waren ook makkelijk te copiëren en dat heeft Sony in de long run meer winst dan verlies opgeleverd. De PSP verkoopt ook nog steeds erg lekker.
ik denk dat het makkelijk te modificeren van de PS1 (PSX is inmiddels een andere kast) een van de grote voordelen is geweest van het ding, dit heeft voor veel verkopen gezorgd.

Niet zozeer de legale media maar juist de illegale media. Dezelfde griep waar de DreamCast aan bezweken is!

Winst hebben ze hierop gemaakt doordat de productiekosten van een PS1 na 5 jaar waarschijnlijk zeer laag lagen en daarbij de extra aanschaf van de 2e controller deed ook nog wat aan de inkomsten.
Als het 7 euro per film was, dan zou ik het idd overwegen.
Stel je moet met de trein van Maastricht naar Utrecht, dan is zoiets welhandig. Of om een UMD op het vliegveld te kopen.

MemorySticks zijn overigens helemaal geen flop. Mede door de PSP, is het wat flash geheugen betreft misschien wel het best verkochte. Zo zijn er meer dan 10 miljoen PSP's verscheept waarvan zowat elke al een MS had, en naast mij hebben veel mensen hiervan geinvesteerd in een 1 GB memorystick. Je ziet ook dat veel winkels nu verschillende MS's in de winkel hebben. Voorheen bijna geen, nu 2 merken en ook nog eens speciale, snellere edities.

De filmstudios die zeggen dat het een complete flop is, zitten allemaal in het HD DVD kamp. Check dit maar na.

Ik beken dat ik enkel de spiderman2 film heb, maar als de prijzen de helft worden, dan garandeer ik dat mensen echt wel vaker een UMD kopen.
De tv-adapter (een kabeltje tussen je psp en televisie) zou ook de verkopen kunnen helpen, want op deze manier kunnen meerdere personen van je film genieten, mits een tv in de buurt is natuurlijk.

Sony haters zijn er natuurlijk fel op tegen, maar de kwaliteit die ik gezien heb, is zeker even goed, misschien (door het PSP scherm) wel scherper dan dvd's die je op je televisie kijkt. Er bestaat dus zeker wel een markt voor.

Iedereen lijkt echter ter vergeten dat UMD's ook voor PSP spellen gebruikt worden, er hier zijn er toch echt al tientallen miljoenen van verkocht hoor.
UMD zal dus altijd blijven bestaan zolang de PSP er is.

Overigens is het een prachtig formaat ( :) ), voorheen was het namelijk alleen mogelijk om spelletjes van 128MB te maken voor handhelds. Deze beperking geldt al zolang er gameboys bestaan, en zelfs de DS kan maximaal 1 Gbit cartridges aan. Nu staat 1,8GB niet garant voor prachtige games (daar de DS mss wel simpele, maar wel verslavende, leuke en goede spellen heeft )hoewel GTA, daxter, monster hunter en katamari damacy het tegegendeel lijken te bewijzen, maar het zal zeker handig zijn die ruimte, wanneer er ooit een FF remake komt.

En over blu ray, binnen 1 jaar zijn de HD DVD kamplieden genoodzaakt om over te stappen op blu ray, dus ze krijgen wel wat hun toekomt :)

edit: nog even dit: UMD video's zijn ge-encode op DVD resolutie, aka 720*576. dit is misschien een subtiele hint voor een mogelijke tv uitbreiding.

het idee van video kijken op de psp is bovendien helemaal niet geflopt, dat mensen hun eigen dvd's rippen om op een MS te zetten bewijst dit.
MemorySticks zijn overigens helemaal geen flop. Mede door de PSP, is het wat flash geheugen betreft misschien wel het best verkochte.
Euhm nee! SD is het meest verkochte flash geheugen! bovendien is de licentie die sony vraagt voor de productie van MS te hoog waardoor de MS-jes relatief nog erg duur zijn!!
En over blu ray, binnen 1 jaar zijn de HD DVD kamplieden genoodzaakt om over te stappen op blu ray, dus ze krijgen wel wat hun toekomt
Euhm nee! ;)
Meer ruimte op een schijf maakt wat mij betreft enkel de developers lui. Een paar FMV's erbij en hoge resolutie-rendering en klaar is kees. Ik heb liever dat de developer denkt, shit we hebben weinig ruimte dus als het niet allemaal mooier kan moeten we het leuker proberen te maken.
Je hebt nog nooit Katamari Damachi gespeeld, maar een van de dingen die dit spel zo goed maakt is de soundtrack.
Zelf in de laagste kwaliteit wordt het lastig om 30-40 vaak gezongen nummers op een cartridge van 128 MB te krijgen, en dan heb je nog niet eens het spel erbij zitten.

Andere spellen zoals GTA die zijn gewoon 'groot van zichzelf' :) Ik bedoel ermee, hier zit geen FMV in, enkel ruimtebesparende cutscenes en zelf dan nog neemt dit spel veel plek in.

Ik ben het eens met jou dat developers creatievere games moeten maken. Zo is GTA misschien mooier, maar dat katamari spel is veel leuker om te spelen.
En hoeveel betalen ze je nou voor deze enorm optimistische post? ;(

Aangezien de mensen in mijn vriendenkring die een PSP hebben alleen maar klagen over het enorm vervelende staren naar een film op zo'n klein scherm. Een game is tenslotte een andere beleving dan naar een film kijken.

De tv-out zou naar mijn idee niets uit maken, omdat de films die er voor uitkomen toch ook al meteen op dvd zijn. Het enigste wat dat zou kunnen stimuleren is films eerder releasen op UMD formaat. Want ik heb toch echt liever de dvd dan een UMD schijf.

Zoals de mensen van Paramount al zeiden :
Het is een spelcomputer, en daarmee uit
en daar ben ik het volledig mee eens.
[off-topic]
En over blu ray, binnen 1 jaar zijn de HD DVD kamplieden genoodzaakt om over te stappen op blu ray, dus ze krijgen wel wat hun toekomt
Het verbaast me dat je het over HD en BD kampen hebt. Als consument wil ik gewoon het meeste waar voor het minste geld. En met mij waarschijnlijk zo'n 99% van de bevolking. Ik vind het dan ook jammer dat er niet één standaard is, maar we straks weer met twee verschillende formaten opgescheept worden, waardoor ontwikkeling van dat ene formaat minder snel gaat en je regelmatig tegen DVD's aanloopt die je niet af kan spelen...
[/off-topic]
UMD = 1.8GB
DVD = 4.7GB

Een DVD(720x576) op een UMD gaat dus niet passen he. DVD kan ook andere resoluties weergeven:
720 x 576 pixels MPEG2 (Called Full-D1)
704 x 576 pixels MPEG2
352 x 576 pixels MPEG2 (Called Half-D1, same as the CVD Standard)
352 x 288 pixels MPEG2
352 x 288 pixels MPEG1 (Same as the VCD Standard)
25 fps*
16:9 Anamorphic (only supported by 720x576)
Leuke informatie die je post!

UMD films werken echter met MPEG 4 AVC profile .264

Dit zegt jou misschien niks, maar MPEG4 heeft betere compressie dan divx en je kan stellen dan een divx films van 1 GB even goed uitzien als DVD's van 4 GB.

Je zou een interessanter punt maken als je vermelde dat DVD films vaak op DVD9 staan.
Sony haters zijn er natuurlijk fel op tegen, maar de kwaliteit die ik gezien heb, is zeker even goed, misschien (door het PSP scherm) wel scherper dan dvd's die je op je televisie kijkt. Er bestaat dus zeker wel een markt voor.
"Sony haters"? Mensen die hun verstand gebruiken ipv zich door eerste indrukken gewillig om te tuin te laten leiden, zul je bedoelen. Hele volksstammen gooien termen als detail, scherpte, dotpitch en contrast doorelkaar en vinden dat hun tv bijv een heel scherp beeld geeft wanneer je het "sharpness" filter op 100 zet.. |:(

Wanneer UMD films dezelfde resolutie hebben als DVDfilms dan zullen ze zeker niet "scherper" (je bedoeld detailrijker) zijn. Hoogstens is het gelijk aan DVD. Ik vraag me echter af wat er effectief van overblijft. Een betere compressiemethode betekend nog niet dat je ongestraft 3 tot 5x minder opslagruimte kunt gebruiken zonder dat je artefacts krijgt of een verwassen beeld.
Ik had het stuk voor 3/4 gelezen en was zeer verbaasd dat men eens niet de schuld op kopiëren schoof. Een en al goede analyses waarom mensen die films niet kopen.

Maar Sony was nog niet aan het woord geweest. 'Er worden waarschijnlijk veel kopietjes op de PSP afgespeeld'. Natuurlijk jongens, zonder piraterij zouden consumenten over elkaar heenvallen in hun haast om voor $20,- filmpjes voor hun spelcomputertje te kopen. We zijn er weer.
Het zal op z'n minst een minimale invloed hebben op de verkopen. Ik denk dat er genoeg mensen zijn die een PSP kopen met als hoofddoel om er films op te bekijken, en als er geen optie was geweest om films vanaf de memorystick te bekijken dan waren ze afhankelijk geweest van het aanbod op UMD. Die kopietjes zijn dus wel degelijk een deel van Sony's probleem.
Anoniem: 156419
@beantherio31 maart 2006 12:03
Ik denk dat er genoeg mensen zijn die een PSP kopen met als hoofddoel om er films op te bekijken
daarmee dat de draagbare dvdspelers voor de psp ook de deur uitvlogen zeker |:( . ik denk dat dat cijfer serieus tegenvalt, toch zeker om er winst uit te halen. Veelzijdigheid is aantrekkelijk, maar ik denk dat de functies die effectief gebruikt worden eerder beperkt zullen zijn (idem xbox360, ps3)
@zwiebels: kweet niet of jij het formaat van een draagbare dvdspeler wel eens vergeleken hebt met die van een PSP, maar een draagbare dvdspeler stop je niet zomaar in je tas of in je jas...
Ik geloof er weinig van wat je zegt. Het zal misschien idd wel een 'minimaal' verschil genereren als er niet geript kon worden, maar ongetwijfeld waren UMD's een grote flop geweest.
Daarnaast zou ik nooit -en velen met mij verwacht ik- een PSP kopen voor films alleen, als je niet wilt gamen zijn er veel betere alternatieven op de markt.

Vroeger, toen ik nog jong was, werkte de markt via 'vraag en aanbod'. Als producten faalden, had de producent iets fout gedaan.

Tegenwoordig is er 'aanbod en illegaal kopierende consumenten'. Als er producten falen, ligt het aan de consument.
Het zal op z'n minst een minimale invloed hebben op de verkopen.
Het weer ook. Waarom wordt dat dan niet constant genoemd?
Opvallende uitspraken, vooral dat Blu-Ray al onder de flops wordt genoemd. Volgens mij liep die strijd toch nog steeds? En volgens mij hoor je steeds meer fabrikanten roepen dat ze met multi-format players op de proppen zullen komen. Die zowel blu-ray als HD-DVD zullen ondersteunen.

Bovendien is Blu-Ray niet alléén van Sony, maar zitten er meerdere bedrijven in, alsook Philips. Terwijl UMD, Memorystick en MiniDisc echt Sony-only producten zijn die hooguit onder licentie door anderen gemaakt mochten worden.

Kortom nogal erg baude uitspraken die hier gequote worden. Enige nuance is de heren filmstudio's of de journalisten weer compleet vreemd. Of zouden ze bij deze filmstudios inmiddels al meer weten over de strijd tussen Blu-Ray en HD-DVD.
voor alle blue-ray disks is er een speciaal alleen door sony te maken folie ( of een ander laagje, iets iniedergeval ) nodig. zo is het toch weer dat sony iets beheerst en waar ze waarscheinlijk veel geld mee willen verdiennen
Tja, op dit moment is het aantal filmstudio's dat achter BR staat groter dan het aantal dat achter HD-DVD staat..
Anoniem: 131644
31 maart 2006 11:07
Wat wil je ook, de meeste mensen spelen liever spellen dan een film kijken, daar heb je die draagbare DVD-spelers voor. En je kan makkelijk een film op een Memorystick zetten, de meeste films hebben de consumenten al op dvd gekocht. En de kwaliteit van UMD's is ook niet beter dan een dvd, en dan wel de volle mep betalen
Anoniem: 120539
31 maart 2006 11:09
Leuke combinatie:
"Het is een spelcomputer, en daarmee uit"
en
"de concurrentie, met name Apples video-iPod, zou te hevig zijn"
...
Het is een spelcomputer omdat de iPod het op alle andere facetten wint.
yeah, right.. de psp is dus veelzijdiger dan die iPod..
En de video-ipod is helemaal geen heftige concurrent want die video-ipod verkoopt op dit moment nog voor geen meter, mensen willen meer met hun apparaat doen dan alleen films kijken en muziek luisteren...
Het is inderdaad ongelooflijk dat ze nog niet eerder door hadden dat UMD weinig kans van slagen had.
Maar om dan UMD in één lijn te vergelijken met het succes (of gebrek aan) Blu-ray, lijkt me nogal een krasse (zelfs domme) uitspraak.
Blu-ray is een totaal ander medium met andere doelstellingen en is ook niet gebonden aan 1 type toestel.
Ik zeg het al zovaak. Ze moeten meer van de gewone series op umd uitbrengen. Ten eerste past het vaak makkelijk in bus/trein reis. Ten tweede meestal meer waar(kijkuren) voor je geld. En dan denk je van maar zet het dan op memorystick. Ten eerste om een beetje seizoen op memstick te zetten moet je een grote memstick hebben of vaak updaten. En op umd heb je 480 * 272 scherpe l337 beeld :P i.t.t. je eigen mp4 filmpjes op 320 * 200. Dus als ik dan een van me favoriete series voor 20 + / - uit de winkel kan halen en dan maar 1 umdtje voor een aantal afleveringen bij me hoef te hebben ben ik tevreden.

In nl heb ik maar 1 serie(1 of andere duffe, weet niet eens meer welke) op umd gezien. En globaal gezien worden een aantal grote series constant uitgesteld.
pssssssst... als je een psp met hooguit firmware 1.5... heb je iets genaamd pmpmod (psp media player mod)..

fullscreen divx, 480x272, rivaliseert uitstekend met UMD-video...... wat nou mp4 bagger 320x240...?

ow psssst, er is ook een mod op de pmpmod, die netwerk mogelijkheiden toevoegt. simpele python http achtige server, je pmp files op je server... via je wlan series kijken, of films.. yeah ;)

toegegeven, je moet nog wel de conversie slag doen naar het psp beeldformaat, maja, batch maken en gaan ;)
"Sony zou veel te veel titels tegelijk uitbrengen en de concurrentie, met name Apples video-iPod, zou te hevig"

Ik kan me eerlijk gezegd hier niks bij voorstellen. Het zou me niks verbazen als de Video-iPod beter zou verkopen dan de PSP, misschien zelfs dat er via de iTunes-store meer video's verkocht worden als het werkelijk zo dramatisch is gesteld met de UMD-verkopen maar het zou me wel verbazen als er meer mensen videos op een iPod zouden bekijken dan op een PSP. Hoe kun je nou in hemelsnaam naar een film kijken op zo'n klein iPod-schermpje? Dat schermpje is goed genoeg voor albumcovers, maar dan heb je het wel gehad. In ieder geval niet voor een tv-serie of een film. iPods zijn ook helemaal niet bedoeld als multimedia-devices. Aan alles is te merken dat foto- of video-weergave een later toegevoegede functie is. Het kan maar daar is ook alles meegezegd (Ik heb zelf ook een iPod-Photo maar heb er eerlijk gezegd nog nooit foto's opgezet, laat staan dat ik die via een tv heb weergegven)

Dan lijkt me een PSP met een veel grotere breedbeelddisplay toch een aanziejnlijk betere (en goedkopere!) optie. Met een memorystick en gratis (ahum!) Internet-downloads heb je met een PSP veel meer kijkplezier dan met een veel duurdere iPod-Video. Dat is wat er volgens mij ook gebeurt. Weinig legale UMD-aankopen, wel veel memorystick-aankopen om "gratis" films te kijken op de PSP.
Anoniem: 88387
@ymmv31 maart 2006 13:19
beide devices hebben kleine schermpjes, potentieele kopers zullen altijd een concessie moeten doen tav kijkkwaliteit vs mobiliteit. de ipod is mobieler dan de psp en ja de kijkkwaliteit is wat minder. voordeel van de ipod is dan weer de grotere schrijfbare storage capaciteit.

maar alleen naar de hardware kijken is onvoldoende; je moet het hele plaatje in ogenschouw nemen.

de ipod kan dmv podcasting via het net voorzien worden van nieuwe content. op internet zie je veel van die kleine videootjes (bijvoorbeeld yourtube en google video). deze passen goed bij het schermformaat en internet connected model van de ipod. het schermpje van de huidige ipod is groot genoeg voor de huidige generatie videopodcast content.

daarnaast heeft apple de itunes store in place en kan de huidige video distributie van die store als een proeftuin aangemerkt worden voor het leveren van commercieel video materiaal. video distributie zal telkense meer online worden; een fysieke drager als UMD is wat dit betreft echt ouderwets en wordt mijns inziens dan ook meer dan terecht in zn bestaan bedreigd.

aan de kleine schermgrootte van de huidige ipod video schijnt overigens gewerkt te worden door apple. volgens rumors komt er een nieuw model video ipod met een groter scherm. een groter scherm is wel belangrijk voor hollywood achtige content zoals full feature movies. bovendien worden de videopodcasts ook telkens zwaarder naarmate het internet breedbandiger wordt (een trend die voorlopig nog wel even doorzet).
1 2 3 ... 6

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee