MicroATX-voeding PicoPSU aan het werk gezet

Epiacenter heeft de onlangs geïntroduceerde PicoPSU van ITuner aan een picotest onderworpen. Gezien deze voeding met het formaat van een ATX-stekker maar 120W kan leveren, werd er uiteraard niet voor een high-end systeem gekozen om deze voeding in te testen, maar voor twee mini-ITX-systemen. De PicoPSU doorstond de testen met glans. Zonder problemen kon een EPIA SP13000-moederbord, een 40GB harde schijf voor notebooks, 512MB aan DDR400-geheugen en een 40mm ventilator voorzien worden van voeding. Logisch, daar deze opstelling maximaal 40W aan vermogen nodig heeft. In een tweede test werd er gekozen voor een wat zwaarder systeem met een 1,7GHz Pentium 4-processor op een ITX-moederbord. Ook dit systeem werkte zonder problemen samen met de PicoPSU. Daarnaast is de reviewer erg tevreden met de stabiliteit van de verschillende spanningen van de kleine voeding. Voor bouwers van kleine computers die niet veel energie verbruiken is de PicoPSU volgens Epiacenter dan ook een aanrader.

PicoPSU-120-voeding

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

24-01-2006 • 20:52

48

Submitter: Brubacker

Bron: Epiacenter

Reacties (48)

48
48
22
10
1
22
Wijzig sortering
Het enige nadeel is dat je nog een adapter nodig hebt, maar verder is dit echt een mooi stukje techniek. Goed gedaan.
die adapter kun je makkelijk achter je tv/stereoset wegmoffelen, maar een mini-media-fileserver center wil je er toch naast hebben staan, hoe kleiner hoe beter... ik vind het ook een mooie oplossing.
Anoniem: 89252 @paazei24 januari 2006 23:28
Het op je moederbord bevestigen van je voeding brengt een behoorlijk aantal neven effecten met zich mee.

Hitte en vervanging zijn de grootste daarvan, iets wat bij een simpel systeem vrij klein is, maar toch niet gewenst :)
deze stekker is niet echt een voeding. Uiteindelijk word vooral de externe transfo warm. De componenten op de ATX stekker dienen vooral voor spanningsstabilisatie en afvlakking.
Zo te zien heeft die adapter maar 1 ingangspanning, dus dat ding moet zeker wel meer doen dan alleen maar spanningen afvlakken.
Er zit een complete geschakelde voeding in.
Tussen beide printjes zullen dus waarschijnlijk ook een aantal spoelen zitten.
@ TD-er
Volgens mij niet. Volgens mij zit er een transfo + gelijkrichter in de externe adapter die een perfect afgevlakte 12V spanning levert en zitten er op dat printje DC-DC convertors om de 5V, 3V, -12V,.... te bekomen.
Zoals je dat jaren geleden ook zag met Cisco Hyper-switches waar men een vrij goedkope voedingsblok gebruikte die enkel 12V geluik leverde en een reeks DC-DC convertors op de printen van de switch.
En wat gebruikt de voeding van de cpu? Juist... 3.3V (of 5V) :) Die wordt dus het zwaarst belast. Deze voeding moet dus zwaar zijn best doen. Daarom kan het ook zo klein door het 95% rendement. Deze voeding kan bv dus 6W aan warmte kwijt raken (5% van 120W) Een grote voeding van 300W kan bv 60W aan warmte kwijt en dat is ook nodig omdat deze rond de 80% aan rendement zitten.

Een goede geschakele 12V voeding wordt van 120W trouwens echt niet warm hoor. Ligt ook aan het rendement ;) Die 250W 12V voeding hier wordt nauwelijks warm.....
Crash: waar denk je dat die 12 volt stekkers van tegenwoordig voor zijn? ;)

De Athlon64 gebruikt die toch ook?
@ KRIS FRANSSENS
Een gelijkrichter en waarschijnlijk ook trafo zit er in.

Die kleine zwarte dingetjes zijn diode's, componenten die zorg dragen dat de stroom slechts één richting uit kan.
Met 4 stuks kan je de basis van een gelijkrichter maken

In die gele dingen zitten waarschijnlijk een paar condensators welke er voor zorgen dat de laatste "vormen" van de (AC) wisselspanning naar (DC) gelijkspanning conversie wordt weggewerkt en daarmee de spanning continu maakt en afvlakt.
Tegenwoordig is een transfo helemaal niet meer nodig. Kijk maar eens in de voeding van je gsm of iets gelijkaardigs. Tegenwoordig krijg je 220V -> 12VDC in een chip zo groot (of klein) als de minimum veiligheidsafstand tussen de "hoge" spanningspolen.
Als je de fabrikant mag geloven dan heeft dat ding "Over 96% efficiency" waardoor er dus maar 4% in wamte omgezet wordt, en dat is niet veel. Maar ik denk niet dat ze dat zullen halen. Verder zijn er genoeg alternatieven voor een voeding als dit. De Morex Cubid kasten hebben bijvoorbeeld ook een 60W externe voeding, en dus maar een klein print plaatje intern, waar geen fan opzit. Alleen een fan om de warme lucht (van de cpu en de harddisk) uit de kast te blazen.
Anoniem: 166389 24 januari 2006 21:04
Wat ik me nog steeds afvraag is waarom dat rendement van dat ding zo hoog kan zijn...
Want nu heeft ie ook lekker geen koeling nodig :)
't is dan ook niet een variabele weerstand.

Voor DC (in dit geval 12V) naar DC (12, 5 en 3V) maakt men soms gebruik van de tussenstap AC van bijvoorbeeld 400V op hoge frequentie.

ik weet zeker of dit ding dat ook zo doet maar als ie gaat piepen dan hoef ik 'm niet

Oude laboratoriumvoedingen maken soms wel eens zo'n hoog piepgeluid, dat komt daar vandaan. Het grote voordeel is dat het heel efficient en nauwkeurig kan, het nadeel is dat het duurder is dan conventionele DC/DC spanningsomvormers.
Omdat hij niet eerst 230 AC naar 12 DC moet omzetten. Daar zorgt een externe adapter al voor, en die zal wel warm worden. Verder zullen ze ook wel hun best hebben gedaan om het ding zo weinig mogelijk energie in warmte te laten opgaan maar de grootste winst wordt behaald door de eerste conversie buiten de voeding te doen. Al wat deze voeding nog doet is 12V in 5V en 3,3V omzetten.
Wat kost zo'n dingetje nou? Ik heb hier nog een P3 staan die niks staat te doen, daar kan ik wel een webservertje van maken... Leuk voor een superkleine casemod ofzo :)
als je naar http://www.mini-box.com/s...ategory.13/it.A/id.417/.f gaat zie je dat ie 50 dollar is... excluis verzend kosten. in nederland heb ik em nog niet gezien.
Zoiets is wel vet, zeker als je een micro-atx bordje heb.
Een laptop hardeschijf en verder alles onboard :D maakt het af...
Ik kan me heel goed voorstellen dat dit de nieuwe trend voor MediaCenter PC's wordt, maar ook voor micro-servertjes zou dit handig zijn.
Vooral het ontbreken van een luidruchtige ventilator is een groot voordeel!
nou, de meest nuttige toepassing lijkt mij een laptop
of 1u servers.
Laptops zijn al voorzien van een losse voeding.
Dan nog, mijn kabels zijn stuk bij de voeding. Dan is alleen een kabel toch vet handig? Misschien kan ie wel opgerold worden in de laptop, dan heb je nog minder mee te zeulen. het gewicht neemt dan ook iets af. Er zijn genoeg redenen om deze voeding in een laptop te plaatsen.
Dan nog, mijn kabels zijn stuk bij de voeding. Dan is alleen een kabel toch vet handig? Misschien kan ie wel opgerold worden in de laptop, dan heb je nog minder mee te zeulen. het gewicht neemt dan ook iets af. Er zijn genoeg redenen om deze voeding in een laptop te plaatsen.
Deze voeding heeft ook een externe adapter nodig hoor. Je zou dus kunnen zeggen dat de huidige laptops al zo'n voeding hebben en dat deze PicoPSU daarop gebaseerd is.
of 1u servers.
Dat lijkt me niet.

1U servers mogen dan klein zijn, maar qua power (zowel qua wat ze kunnen, als qua stroomverbruik) moet je die dingen niet onderschatten. de gemiddelde 1U server voor standaard gebruik heeft een aardig gulzige P4 of AMD CPU en een raid-1 controller met 2 disks.... tel daar de geintegreerde Gigabit NIC's en andere geintegreerde zaken, bij op en je zult denk ik al aardig op weg zijn dit ding te overloaden.

Maar ik moet toegeven, je kan in principe hele leuke custom clusters bouwen met FreeBSD of eventueel Linux met deze dingen en wat mini-ITX moederbordjes.

zoals bijvoorbeeld hier gedaan wordt.
Anoniem: 156750 24 januari 2006 21:18
Handig voor in de auto, dan prik je je carpc zo in je sigarettenaansteker
Lijkt me geen veilig idee, als je de auto zal starten of de koplampen aan doet krijg je een stroomdip. Zown vermogenscondensator die normaal voor subwoofers is zou wellicht een oplossing daarvoor zijn. Ik weet alleen niet of dit ding bedoeld is om een dip van de koplampen op te vangen zodat de aangesloten versterker geen dip krijgt. Of dat hij is om er voor te zorgen dat de versterker geen dip aan de koplampen geeft.

(als je snapt wat ik bedoel :P)
Voor zover ik weet is het voor het laatste maar als dat ding zich een beetje gedraagd als een normale elko zou het ook de andere kant op moeten werken.
Speciaal hiervoor zijn spanningsregelaars gemaakt. Zoek maar op de mini-itx.com store, daar wordt voor een CarPC een combinatie van spanningsregelaar en 12V voeding aangeraden.
Als 1 zo'n dingetje al 120 Watt kan leveren met zo'n klein formaat, waarom worden er dan niet 2 of 3 aan elkaar gekoppeld om zo 240 of 360 Watt te kunnen leveren, terwijl nog steeds het formaat klein kan blijven.
Je kunt wel omvormers parallel draaien, alleen wordt de adapter een stevigere uitvoering, wellicht met actieve koeling wat juist niet de bedoeling was...
Eigenlijk bestaat zo'n voeding al vrij lang, alleen werd die voornamelijk in laptops toegepast. Ik zie nu genoeg 70 tot 120 watt laptop adapters en de omvormers zitten ook in de laptop zelf.
Zal waarschijnlijk niet precies gaan ivm spanningswisselingen etc die elkaar gaan storen. Ze zouden er (lijkt mij) wel voor elke voltlijn één kunnen maken; eentje voor je mobo en een voor je HD/DVD drive - zul je nog geen 7800GTX op je mobo kunnen zetten maar dan kan 't system toch al 'n stuk meer vragen (en zit je niet vast aan die notebook schijven).
Zo dat is ff mooi.
Ik wil deze namelijk ook aanschaffen voor een servertje. daar zijn deze dingen perfect voor.

icm met een Via ITX of Nano-ITX plankje.

en als je toch wat meer wilt dan is er ook een 200Watt versie
Hier hebben ze hem wel.

http://www.myelectronics.nl/

(hebben ze trouwens al langer fanless voedinkjes voor via-boardjes)
Anoniem: 156343 24 januari 2006 20:56
1 Ding: Knap... nu nog de prijs en ik ben helemaal verkocht
Anoniem: 161608 24 januari 2006 20:56
eindelijk van die kabel troep uit me kast vandaan:+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.