Waterkoeling: niets meer dan gebakken lucht?

X-bit Labs heeft vier verschillende kant en klare waterkoelingsets getest. De setjes variëren in prijs van net iets meer dan €83,- tot en met €125,-. Van Thermaltake doet de passieve Rocket en de actieve Big Water mee. Gigabyte zond hun 3D Galaxy-koeling in en Cooler Master was aanwezig met de Aquagate. In een uitgebreide test bekeek X-bit Labs hoe goed de setjes zijn te installeren, de bouwkwaliteit en worden uiteraard de prestaties gemeten. Als hittebron werd een dual-core Pentium Extreme Edition 840 gebruikt. Daarnaast werden de resultaten ook vergeleken met een high-end luchtkoeler, de Thermaltake Big Typhoon.

Qua bouwkwaliteit is er op elk setje wel iets aan te merken. Zo zijn de extra gaten op de pomp van de Thermaltake setjes slecht afgedicht, wat lekkages kan veroorzaken. Daar staat echter tegenover dat de setjes van Thermaltake redelijk makkelijk zijn te installeren. De kabelklemmen van de set van Gigabyte helpen niet veel. Gigabyte heeft echter wel een goede oplossing gevonden om de radiator buiten de kast te bevestigen, doormiddel van een stuk metaal dat aan de voeding bevestigd kan worden. Helaas zorgde de dikte van de slangen van dit setje het nogal moeilijk om de slangen aan te sluiten. Daarnaast levert Gigabyte te weinig koelvloeistof mee. Positief punt is de bijgeleverde ventilator die op het waterblok kan worden bevestigd, zodat de transistors rondom de processor toch gekoeld worden. Op de bouwkwaliteit van het setje van Cooler Master is weinig aan te merken. Echter, de installatie ervan kan voor problemen zorgen, omdat de lengte van de reeds aangesloten slangen betekent dat de radiator in de kast moet worden geplaatst.

De koelprestaties van de setjes zijn goed. Echter vergeleken met een high-end luchtkoeler presteren ze niet noemenswaardig beter. X-bit Labs vraagt zich dan ook terecht het nut af van deze setjes. Want de meegenomen Thermaltake Big Typhoon is stukken goedkoper en levert dezelfde prestaties, zonder het risico op lekkages en eventuele problemen met de installatie en de koeling van componenten rondom de processor. Wie echter toch liever waterkoeling heeft, voor wat voor een reden dan ook, doet er goed aan om de Thermaltake Bigwater in overweging te nemen. Dit setje heeft namelijk de beste prijsprestatie verhouding.

ThermalTake Bigwater CL-W0005

Door Ralph Smeets

Nieuwsposter

16-10-2005 • 22:39

83

Bron: X-bit Labs

Lees meer

Reacties (83)

83
83
50
10
2
24
Wijzig sortering
De warmte moet toch door de lucht uit het water worden gehaald, dus veel beter kan het niet koelen, omdat er niet zulke grote radiatoren worden gebruikt.
Anoniem: 55563 @NoepZor17 oktober 2005 00:18
De naam "radiator" zegt het al: radiatie oftewel (infrarode) straling. Jij doelt op geleiding en hoewel ook dat een belangrijke factor is, is dat niet het hoofddoel van een radiator.
Wat vaak een radiator genoemd wordt is feitelijk een convector. In beide gevallen wordt een warmte-wisselaar bedoeld, waarbij een radiator zijn warmte overdraagt via straling (radiation) en een convector de warmte afgeeft via geleiding aan (in dit geval) langsstromende lucht. Als de stroming op gang komt door het warm worden van de lucht spreek je over natuurlijke convectie, als er een ventilator voor gebruikt wordt spreek je over geforceerde convectie.

De radiator in een auto is tegenwoordig altijd een convector met geforceerde convectie, maar heet vanwege historische redenen nog steeds radiator. Hierbij is de grootte van het totaal warmtewisselend oppervlak belangrijk, dus bestaat zo'n warmtewisselaar uit een heleboel lamellen. Bij de waterkoelingsetjes wordt een soortgelijke warmtewisselaar gebruikt en wordt voor het gemak ook maar meteen de (foutieve) naamgeving overgenomen.

Voor je c.v.-installatie thuis is de naam radiator correcter, omdat ca. de helft van de warmte afgegeven wordt via straling en de rest via natuurlijke convectie, maar dit hangt van de constructie af. Voor straling is alleen het 'zichtoppervlak' belangrijk, en niet het werkelijk oppervlak. Dunne, platte radiatoren zullen evenveel (stralings-)warmte afgeven als eentje die dikker is. Een dikke radiator die uit meerder platen met ruimte ertussen bestaat zal echter een sterkere convectieve warmte-afgifte hebben, waardoor de totale warmte-afgifte groter is dan voor een dunne radiator.

Ik kan nog heel veel schrijven, maar dan wordt het beter om een studie werktuigbouwkunde te gaan volgen.
Het uitzenden van infrarode straling hoeft niet het hoofddoel van een radiator te zijn. In een auto bijvoorbeeld wordt praktisch alle warmte van het motorblok door de passerende lucht door de radiator afgevoerd. Vandaar die dat zo'n radiator enorm fijn gerasterd is om een zo groot mogelijk koeloppervlak te vormen. Bij een radiator voor pc-koeling is dat net zo.

Vandaar dat een kamerradiator van de cv vaak uit 1 plat vlak bestaat, die moet hoofdzakelijk infrarode straling uitzenden.
Ehmmm, onze radiator in de kamer heet anders ook een hele hoop plaatjes. Dus blijkbaar hebben ze daar ook de opppervlak zo groot mogelijk proberen te maken.
Dat was toch geen serieuze opmerking hoop ik...
Het is dat ik schijt heb aan mijn status hiero,en dus gewoon volgens jou 'dom doe' ,maar met zulke opmerkingen leer je niemand wat. Leg het eens uit RuL0R....
Vandaar dat een kamerradiator van de cv vaak uit 1 plat vlak bestaat, die moet hoofdzakelijk infrarode straling uitzenden.
Als ik zo'n radiator bekijk hebben ze toch grote moeite gedaan om het oppervlak zo groot mogelijk te maken bij zo klein mogelijk dimensies.
eh :? aan de binnenkant zitten ook vinnen om warmte kwijt te raken hoor... het is een beetje een combinatie
normale radiatoren hebben zo'n groot oppervlak niet alleen voor geleiding maar OOK voor IR straling. hoe groter het oppervlak, hoe meer straling, ook al zijn de 'sub-oppervlakjes' nog zo klein en zo dicht op elkaar gezet. Het probleem hiermee is alleen dat de straling voor het grootste deel daartussen gevangen blijft zitten, daarom kan je die met een fan naar buiten blazen/zuigen.
Bij een kamerradiator net zo, het is geen plat vlak, bij die van ons zitten er afwisselend 'heuvels' en 'dalen' in, en aan de binnenkant zit een heel grove platenstructuur die ook aan IR uitstraling doet, hetzelfde princiepe als een rad voor in een pc/auto dus. Het enige verschil is dat de structuur zo gemaakt is dat er een verticale luchtkolom tussen staat die in eerste instantie niet uit zichzelf wegbeweegt. Zodra de radiator warm wordt wordt daar warmte afgegeven en omdat warme lucht opstijgt kan die direct daar weg :)
ik denk dat de binnenkant van een kamerradiator zelfs nog meer warmte afgeeft dan de buitenkant, zoals jij suggereert.
Dat is dus wel het hoofddoel, daar het uitstralen van infrarode straling (=warmte) door de radiator energie ontrekt uit de warmte (=infrarode straling) die je computer genereert.

De vergelijking met een cv-radiator is een beetje krom, het uiteindelijke doel is nl. anders, de een voert warmte af (van het punt waar deze energie zijn oorsprong vindt), de ander voegt warmte toe (aan de ruimte waar de radiator zich bevindt). Er gebeurt dus eigenlijk het zelfde, energie/warmte transport alleen het verschil is dus afvoer of aanvoer.
Het probleem hiermee is alleen dat de straling voor het grootste deel daartussen gevangen blijft zitten, daarom kan je die met een fan naar buiten blazen/zuigen.
LOL, IR straling wegblazen :D
Zeker nooit opgelet bij natuurkunde...
Als ik zo'n radiator bekijk hebben ze toch grote moeite gedaan om het oppervlak zo groot mogelijk te maken bij zo klein mogelijk dimensies.
Dat was toch geen serieuze opmerking hoop ik...
Had eigenlijk verwacht/gehoopt dat het als grap bedoeld was, die opmerking over die radiator. Als het echt om zoveel mogelijk warmte van een zo klein mogelijke radiator was gegaan had dat ding er heel anders uit gezien, maar aangezien je je huis niet op 1 plek wil verwarmen maar bv. een hele kamer heeft het niet veel zin om dat ding het formaat van een evo 360 ofzo te geven, bovendien heb je dan ook nog een ventilator nodig.

Kort samengevat: De gemiddelde radiator die bij veel mensen aan de muur hangt is eigenlijk achterlijk groot in verhouding tot de hoeveelheid warmte die hij afgeeft aan de omgeving.
@ NiPin

De vergelijking met een cv-radiator is een beetje krom, het uiteindelijke doel is nl. anders, de een voert warmte af (van het punt waar deze energie zijn oorsprong vindt), de ander voegt warmte toe (aan de ruimte waar de radiator zich bevindt). Er gebeurt dus eigenlijk het zelfde, energie/warmte transport alleen het verschil is dus afvoer of aanvoer.

Je zegt het zelf al; er gebeurt hetzelfde. Als een ruimte opwarmt, dan koelt de radiator in feite af (waardoor deze weer extra warmte kan opnemen van de warmtebronnen binnen je computer). Het DOEL is verschillend, maar de richting waarin de warmte zich beweegt is hetzelfde, waardoor de vergelijking dus wel degelijk prima getrokken kan worden. Dat het ene systeem aanvoer heet en de andere afvoer is slechts een kwestie van definitie. Of er nou een kratje bier vanuit Belgie wordt geïmporteerd (Nederlands point of view) of een kratje bier naar Nederland wordt geëxporteerd (Belgisch POV) maakt niet uit; er gebeurt precies hetzelfde om twee verschillende redenen. Omdat de ene een overschot heeft (België / computer) of omdat de andere een tekort heeft (Nederland / ruimte waarin de radiator zich bevindt).

@ NBK

LOL, IR straling wegblazen
Zeker nooit opgelet bij natuurkunde...


Ik vermoed zo dat hij eigenlijk bedoelde dat deze IR straling de lucht tussen de radiator vinnen opwarmt, welke je vervolgens dus kunt wegblazen. Nieuwe, koelere, lucht komt binnen. De nog altijd gevangen IR straling warmt deze lucht op. Deze opgewarmde lucht wordt weggeblazen... etc. etc.
Ok, het is misschien niet zo koel...
Maar wel errug Cool!
Waterkoeling is absoluut geen gebakken lucht. Dure luchtkoelers wel.

Al meer dan een half jaar heb ik de Thermaltake Bigwaterset nu in gebruik en ben er nog steeds zeer tevreden over. Hiervoor had ik al allerlei soorten luchtkoeling geprobeerd, maar het bleef in mijn kast te warm en met veel te veel herrie. Met de Bigwaterset heb ik mijn 3.0 GHz Northwood P4 én de northbridge watergekoeld en de temperatuur komt nooit boven de 40 graden stressed uit. En ik heb de ietwat rumoerige 12cm fan voor de radiator die bij de Bigwaterset zat vervangen voor een muisstille 1000rpm fan van Sharkoon. En wat de vloeistof betreft heb ik gewoon blauwe autokoelvloeistof gebruikt en dit werkt perfect. Geen algengroei of corrosie en het smeert de pomp ook nog goed!

Echt, voor het geld van de Bigwater heb ik hier een heerlijk stil systeem met lage temperaturen. Dit is gewoon niet te vergelijken met luchtkoeling (hoe duur ook). Aanrader voor een ieder die een stil en koel systeem wilt hebben voor niet te veel geld.
Well JazzySOB,

Luchtcooling can even still zijn als watercooling, en zelf even goed tot zelf beter werken.

Ik heb een cpu cooler ( antec freezer 64 ) met 4 heatpipes erop staan, en de default fan eraf gehaalt. Deze setup cooled een 3200+ @3300+ A64 tot in de 45° ( met default fan ). Ik heb de cooler vervangen door een 120mm fan op de laagste speed. Gevolg, na enkele uren burn in test, was de max behaalde temperatuur 36°C. Standaard idel temp 30°C bij een kamer temperatuur van 25°C. Zijn niet veel watercoolingen die beter doen ;)

Ik gebruik mijn watercooling gewoon niet meer. Een beetje deftig PC kast, een voeding die een 120mm fan gebruikt + een extra 120mm fan voor de lucht naar buiten te voeren, geven een pc die niet opwarmt. Beter zelf, waar vroeger men HD's warm tot heet achtig werden wegen gebrek aan luchtdoorvoer sinds de watercooling reservoir buiten stond ( 360mm lange versie ), zijn deze nu perfect cool.

Die heatpipes verplaatsen de warmte enorm snel van je CPU weg, en dankzij deze extra lengte, kan je de cpu fan rechtstreeks richten onder de PSU of de support 120mm fan, en alle warmte is direct weg ( tunnel effect ).

Luchtcooling is niet slecht, maar veel te veel cases zijn slecht designed. En ik raad af om PSU's te gebruiken met zo een 80mm fan achteraan. Neem een PSU met zo een grill achteraan, en vanonder een 120mm fan. Deze draaien muisstill, and verplaatsen veel meer lucht dan de 80mm + 90mm PSU setups.

Een slim pc setup design kan even goed of beter werken als watercooling, met dezelfde geluidsniveau. En een algemeen tip, als je luchtcooled, altijd 120mm fans gebruiken op laag toerental ( zet ze op een 7v rail ( buitenste 2 pinnen van je powercables ) als je ze niet kan regelen ).

En het komt pak goedkoper uit dan men oude watercooling setup koste en dat met zelfde geluidsniveau.

Ps: kostprijs ... 1 cpu cooler die goedkoper is dan de meeste cpu watercooling blocks, 2 120mm fans, en een PSU die uitgerust is met 120mm fan ( dat telt infeiten niet in de luchtcooling prijs sinds je dit toch nodig hebt voor een pc ). Goedkoper dan zowat alle watercoolingen hoor... En ik ben iemand die al jaren met verschillende wc setups draaide, daardoor krijg je de nodige ervaring met lucht & watercooling. O ja, mijn case is een Antec also ;)
X-bit Labs vraagt zich dan ook terecht het nut af van deze setjes
Stilte.
Anoniem: 78739 @D-Three16 oktober 2005 22:50
Een Zalman CNPS7700Cu en een VF700Cu kosten samen 55€ en maken op het laagste toerental slechts 20 dB geluid, als je deze gebruikt icm met een stille voeding zijn je harde schijven het luidste in je systeem.

Daarbij kan je er ook nog eens aardig mee overklokken. Mijn P4 2.8 draait aan 3.22 (idle laagste toerental) en mijn R9800 Pro 378/337 aan 418/371 (hoogste toerental). Op het hoogste toerental zijn ze ongeveer 30 dB.
ik heb dan wel een watercooling set maar wel zelf samen gesteld en een radiator speelt een belangrijke rol hoe groter die is hoe meer warmte die kan verwerken en je kan stille of zelfde helemaal geen 120mm fans gebruiken en toch een erg accebtabele temperatuur krijgen.

mijn AMD 3700 werkt nu op 2950MHz (1,55v) en deze word onder load niet warmer dan 39 graden met de fans op 5v. Ik heb een rad waar 3x 120mm op kan waar er maar 2 opzitten. Dus een goede rad is wel degelijk belangrijk
X-bit Labs vraagt zich dan ook terecht het nut af van deze setjes
Stilte.
Ook stilte is geen argument meer om voor waterkoeling te gaan in plaats van (goede) luchtkoeling. De "betere" waterkoelers maken namelijk allemaal eveneens gebruik van fans om de radiator te koelen.

Over de Thermaltake Big Typhoon - een heatpipe aircoorler die dus zo goed als gelijk presteert aan de waterkoelingssetjes - word bijvoorbeeld het volgende gezegd:
De Big Typhoon beschikt over zes afzonderlijke heatpipes en een 120mm fan, wat meteen duidelijk maakt dat deze koeler bepaald niet klein is - maar met 16dBA wel behoorlijk stil.
Dat is dus even stil - en regelmatig zelfs stiller - als het gemiddelde waterkoelingssetje @silent... ;)

<edit>
@RWD: De Zalman Reserator is een van de weinige volledig passieve waterkoelsetjes die ook nog redelijk werkt (in de vorm van de temperaturen op een redelijk niveau houdt)... nadeel van die set is echter dat je een 2e "kast" in de vorm van een reusachtige externe radiator moet gebruiken... daar moet je net zin in & ruimte voor hebben, nog afgezien van dat je vooral niet aan lanparties moet doen... nee, doe mij dan maar een fan op 16dBa, die hoor je ook nauwelijks.
Verder kost de gemiddelde waterkoelset (ook met fan!) tegen de 100 Euro, de passieve Zalman zelfs ver daarboven, en qua prestaties ligt dat dus zo goed als gelijk met de Big Typhoon van 37 Euro...
Samengevat: Voor mij dus ook geen waterkoeling meer voorlopig ;)
onzin. met geen enkele ventilator heb ik de stilte bereikt die ik nu heb met de zalman reserator waterkoeling. Waterkoeling dient er voor om de warmte te transporteren naar een andere plaats om deze daar kwijt te raken. De reserator heeft een behoorlijk groot koeloppervlakte en koelt passief. De pomp is zeer stil.

Als je de kamer op komt waar de computer staat verraad alleen een lampje dat hij aan staat. Je hoort het niet.

Dit haal je nooit met ventilatoren, en ik heb echt een groot scala aan ventilatoren uitgeprobeerd.

(mijn harde schijven zijn trouwens verpakt om minder lawaai te maken en dat werkt prima)
en de warme lucht in je kast? Ik heb een silverstone LC14m en daar zitten als outtake fans 2 60mm :r fans in. De warme lucht moet eruit, met een waterkoelingsetje kan ik deze buiten mijn kast hangen.
Anoniem: 78739 @paazei16 oktober 2005 23:19
Je kan er ook van 12 cm nemen, die maken minder lawaai.
@ Cyberblizzard

Moet het wel in je kast passen he :7 Als je pech hebt en aan 60 mm vast zit kan je beter een rad buiten je kast hebben en die fans op laag toerental laten draaien.

Als je misschien zo dacht: 2x 60 = 120, je hebt ook nog de breedte he.
Anoniem: 78739 @paazei16 oktober 2005 23:34
@ Pozo

Tja, dat is iets om rekening mee te houden vooraleer je een case aankoopt.
of je koopt zoals ik gewoon nog een case waar je alles insteekt voor je waterkoeling.
nogal kortzichtig aangezien het gaat om HTPC cases de paar cases die 80mm of grotere fans hebben zijn ook gelijk erg hoog.
Als je een PC koopt en stilte als voornaamste punt hebt, dan heb je simpelweg het verkeerde systeem.
Je zal met stilte concessies moeten doen en zorgen dat je niet de snelste componenten neemt maar de dingen die wel stil zijn; zoals passieve videokaarten en energiezuinige CPU's zoals de pentiumM dat goed kan, met een Pentium840 zit je achter de verkeerde computer als je perse stilte wilt. Er zijn laptops en ook bv de Macmini zijn gewoon absoluut stil. Niet dat het de snelste machines zijn, maar voor al het officewerk zijn die dingen ruimschoots adequaat.

Waterkoeling was vroegah de manier om stilte te regelen, maar ook om goedkoop je CPU over te klokken. Toen was het verschil in prijs tussen het duurste model en het een na duurste soms wel 250 euro voor slechts 10%. Dan ga je bruut overklokken en dan kom je in de buurt. Maar tegenwoordig moet je alleen je geldbuidel verder opentrekken voor betere prestaties, want je gaat toch niet een hoop tweaken en uitgeven aan waterkoeling als bv een SLI-setup nog veeeeel sneller gaat? En SLI hoef je niet met waterkoeling te koelen, want daar komt teveel warmte vanaf om het adequaat koel te krijgen (hier is de optie stilte de enige keus).
En indien je inderdaad lats van je windtunnel heb aan je SLI-setup.... helaas zijn fabrikanten erin geslaagd om goede luchtkoelers te verkopen die ook stil zijn. Ze zijn ook duur en dus niet stock, maar nog steeds net zo stil en in ieder geval goedkoper (en onderhoudsvriendelijker!) dan een waterkoelsetje.

Tegenwoordig koop je waterkoeling dus voor de hobby, voor het bezig zijn met tweaken maar niet voor wezenlijk dubbeltje op de eerste rij of stilte.
De Mac Mini is een heel mooi ding, maar stil is-ie alleen als de CPU idle is. Da's ook niet zo gek, er zit een normale G4 in, en dat zijn niet de zuinigste jongens in processorland.

En ook laptops zijn niet absoluut stil hoor, er zijn vrijwel geen fan-loze laptops te krijgen.
De G4's zijn niet de zuinigste, maar wel één van de zuinigste. Op 1,42 Ghz verstoken die maar rond de 10 Watt.
En ook laptops zijn niet absoluut stil hoor, er zijn vrijwel geen fan-loze laptops te krijgen.
Ik heb zelf een Dell Latitude 1 ghz met een Hitachi travelstar, en daar hoor je helemaal NIETS van. Ik laat hem regelmatig 's nachts aan staan om te downloaden, dan staat hij vlak naast mijn bed. En daar kan je prima mee slapen.

De processor fan gaat overigens pas koelen als het dingetje 50 graden word, maar dat haal je alleen als je zit te gamen

* 786562 N00B01

@ reacties hieronder: Zie je wel dat Dell helemaal niet zo brakke notebooks maakt ;)
En ook laptops zijn niet absoluut stil hoor, er zijn vrijwel geen fan-loze laptops te krijgen.
Mijn oude Dell Precision M60, een relatief monster met QuadroFX Go700 kaart en 1.6Ghz Pentium-M aan boord, was compleet 100% stil tijdens gebruik, zelfs voor de harddisks moest je je oor zowat tegen het apparaat houden. Pas na een uurtje Half-Life 2 sprongen de fans even 2~3 minuten aan om de toko terug op temperatuur te brengen, en dan weer een uur totale stilte. Tijdens officewerk heb ik 'm nooit horen aanspringen.
Hier een Latitude staan op 1 GHZ met een andere disk er in als server (Voordeel is UPS on board).

Draait Mailserver, Webservers, MySQL en nog meer. Constant aan en af en toe als je heeeeeeeeeeel goed luistert hoor je de HD ratelen. Verder is dat ding mieters stil.
En SLI hoef je niet met waterkoeling te koelen, want daar komt teveel warmte vanaf om het adequaat koel te krijgen (hier is de optie stilte de enige keus).
Waar baseer je je op? Er zijn genoeg voorbeelden te vinden van tweakers met een SLI setup en waterkoeling.
Ze zijn ook duur en dus niet stock, maar nog steeds net zo stil en in ieder geval goedkoper (en onderhoudsvriendelijker!) dan een waterkoelsetje.
Onderhoudsvriendelijker, daar ben ik het mee eens.
Stil? Ik ben een tijd terug overgestapt van een AthlonXP met waterkoeling naar een Athlon64 met luchtkoeling. Ik kan jou verzekeren dat ik het verschil in geluidsproductie wel hoor! En dat met een Zalman VF700-Cu als GPU-koeler en een Zalman 7000Cu als CPU-koeler. En dan trouwens nog allebei temperatuursgestuurd.
Dat is niet helemaal waar, als je de benchmarks bekijkt zal je zien dat Zalman koelers (met name de 7000CU en 7700CU) een van de stilste luchtkoelers zijn.

Er zijn stillere oplossingen, maar dan kom je uit OF bij een waterkoeling ( noob01 prevelt iets over de Zalman reserator1) of je betaald +50 euro voor een koeler die mischien 2 of 3 Db minder produceerd. Doe mij dan maar zo'n zalman
Zalman maakt dan ook allang niet meer de stilste en beste CPU-koelers.
Ruim twee jaar geleden kocht ik een 3Ghz processor, een radeon 9800 pro en twee 7200 toeren schijven van maxtor. 2 Jaar geleden was dat ongeveer zo snel als je het kon krijgen. Die heb ik helemaal stil gekregen met een zalman reserator en hd koelers die er helemaal omheen gaan. Mijn pc is stil en was op het moment van aankoop ongeveer het snelste wat je in de winkel kon krijgen. Dus waar heb je het precies over?

Destijds waren ze bij de PCZone nog onder de indruk genoeg om mijn systeem te plaatsen in hun blad :P
Je zal met stilte concessies moeten doen en zorgen dat je niet de snelste componenten neemt maar de dingen die wel stil zijn; zoals passieve videokaarten en energiezuinige CPU's zoals de pentiumM dat goed kan
Ligt geheel aan de set die je gebruikt. Ik heb zelf een kast van Koolance, met daarin bloedsnel materiaal. Deze kast is reeds voorzien van pomp en ventilatoren. De rest bestel je aan de hand van je hardware. Ik wil niks anders meer, stil (GPU koeler, HD koeler, bridge en CPU natuurlijk), constante temperatuur van je componentnen, geen stof stromen door je kast enz enz.. Het verschil met bovengenoemde setjes is dat de kast en de waterkoeling op elkaar zijn afgestemd, daarbij zijn er ook kwaliteits componenten gebruikt. Kost wat maar dan heb je ook wat.
@ectein...: Dunkt me dat je niet weet hoeveel warmte een P-M maakt.
En SLI hoef je niet met waterkoeling te koelen, want daar komt teveel warmte vanaf om het adequaat koel te krijgen (hier is de optie stilte de enige keus).
Dus je hoeft het niet met water te koelen omdat het zo gruwelijk warm wordt? Lijkt mij juist een reden om WEL waterkoeling te gebruiken ipv. lucht.
Kan toch ook beter zijn qua geleuid?
Dat kan wel... echter...

De afgebeelde waterkoeling heeft een grote ventilator, net als een goede, stille, CPU koeler. Daarnaast heeft de waterkoeling ook nog een pomp, waarvan de motor vaak net zoveel geluid maakt als een ventilator. In vergelijking is dan, bijvoorbeeld, een goede Zalman stiller dan deze waterkoeling.... De Zalman is nog goedkoper ook, én helpt met het koelen van de elementen naast de processor.
Kan toch ook beter zijn qua geleuid?
Was ook mijn eerste reactie. Maar als ik de review lees van de Thermaltake Big Typhoon zie ik daar staan:
De Big Typhoon beschikt over zes afzonderlijke heatpipes en een 120mm fan, wat meteen duidelijk maakt dat deze koeler bepaald niet klein is - maar met 16dBA wel behoorlijk stil.
Ik denk niet dat de meeste van de ventilatoren van de waterkoelers veel stiller zijn, zeker niet als daar nog geluid van de pompjes bij komt...
En als je dan bedenkt dat die Big Typhoon voor 37 euro in de pricewatch staat zou ik onderhand willen dat ik aandelen had... :+
Bor Coördinator Frontpage Admins / FP Powermod @pietje6317 oktober 2005 10:55
De pomp die in dit soort systemen zit maakt anders ook behoorlijk wat geluid.
Tenzij je heel veel water/oppervlakte gebruikt is waterkoeling niets meer of minder dan het overbrengen van warmte van een kleine fan, bijvoorbeeld die op je CPU, naar een grote fan (en de benodigde plaats daarvoor), die het water koelt. Grote fans hoeven minder rotaties te maken, en zijn dus stiller. Wist je trouwens dat deze beschaving hard op weg is de meeste energie op te wekken en te spenderen aan het rondpompen van 'gebakken' lucht? Stuur een e-mail naar de VS, bedenk alle routers en servercentra waar 't mailtje op alle hops langs komt, en je gebruikt al meer energie aan het rondblazen van lucht dan het e-mailtje op papier het milieu zou kosten.
juist, maar dan vergeet je de vervoerskosten van het papiertje naar de vs. :D

Als je het al in hetzelfde tempo daar krijgt......... :+
En volgens mij is het ook belangrijk het onderhoud er van. Ik ken iemand die ook waterkoeling heeft voor het geluid. Maar er werd niks vertelt dat je het ook nog moet onderhouden. Kijken of er nog genoeg water in zit. Nog schoon water. En dat moet je meestal wel elk jaar controleren.
Hangt er maar net van af welk materiaal je gebruikt. Ik heb in een grijs verleden ook al eens een Thermaltake Aquarius 2 set gehad met siliconen slangen, het reservoir daarvan moest je zeker iedere 1 á 2 weken bijvullen.

Nu heb ik al 2 jaar een zelfbouw setup draaien met Tygon slangen, in die tijd is het vloeistof niveau in het reservior ongeveer 2mm gezakt terwijl dat reservior nauwelijks groter is als die van Thermaltake ;)
Wel, ik gebruik nu ruim een half jaar de Thermaltake Bigwaterset en gebruik normale autokoelvloeistof. De kleur daarvan is nog stees zo helderblauw als in het begin en ik heb in dat halve jaar nog maar één keer een héél klein beetje hoeven bijvullen terwijl het reservoir nog niet eens onder het minimum zat.

Goedkoop hoeft niet altijd slecht te zijn, kijk maar naar de vele positieve verhalen in het Bigwatertopic op GoT.
Anoniem: 144697 @Calamor17 oktober 2005 01:08
Elk jaar, nou nou! Dat is hetzelfde als het stof even uit de luchtkoeling wegzuigen.
Als die Big Typhoon maar 16 db maakt (volgens spec's) is dat volgens mij wel de beste keuze, dat zou namelijk onhoorbaar moeten zijn. Na de temperatuursgrafiek te hebben gekeken zie ik dat de meeste setjes warmer worden dat de Big Typhoon!
Anoniem: 121991 @3p0x16 oktober 2005 22:55
16db in de pc of ook het geluid van het pompje en ventilator?
Die staan namelijk toch naast je pc...

Volgens mij gaat er niets boven een tank van Air Liquid met 5.000L stikstof naast je pc :Y)
Misschien een 2e tank voor als de eerste op is na een dagje of 2?
uhm hij heeft het over het koelblok niet over de waterkoeling

dus die 16db is dan alles
en stikstof is ook zo lekker te vergelijken met waterkoeling je hebt een lek met een beetje geluk nisk aan de hand met stikstof moet je wel hele dure spullen halen en als het fout gaat kan je bijna alles in je kast weggooien
ik zelf ben niet graag in de buurt van stikstof wat uit de slangen spuit dan wacht ik wel tot ie leeg is en alles verdampt is :)
Anoniem: 122132 16 oktober 2005 23:19
@ sapphire :+, leuk maar kijk dan wat een ''échte" waterset kost ivt een high-end luchtkoeler van zalman oid. Dan ben je zeker duurder uit, en kan je beter gewoon een hoger model cpu / videokaart nemen.... |:(
Dat laatste is never nooit waar met koelinstallaties. Deze kun je namelijk meenemen naar je volgende CPU / GPU waar je weer het voordeel hebt. Van een upgrade heb je maar 1 keer plezier, van deze investering veel vaker.

Overigens gaat het hier voor puur CPU koelers. Een GPU blok zou ik persoonlijk er altijd bij nemen, want de GPU koelers zijn vanuit de fabriek luider dan de stock koelers van AMD/Intel.

Voor 100euro - 120 voor 2 blokken + 40euro voor radiator (airplex 120 evo bijvoorbeeld) + 20 euro voor pomp + 10 voor slangen enz + 10 voor fan, heb je mooi systeempje wat echt wel beter presteerd dan deze waterkoelingssetjes. Reservoir heb je niet nodig wil je kosten/ruimte besparen. Persoonlijk bespaar ik niet op slangen en kom dan 10euro duurder uit (tygon 3/8"), dit heeft veel voordelen.

Voor stilte zijn multi fan radiatoren nog gunstiger uiteraard.
Even de pricewatch raadplegen... :+

Ah daar heb je hem:

Voor 21,46 heb je een VF-700CU,
Voor 32,49 heb je een 7700CU,

Das in totaal 53,95 euro, met jouw setup kom je aan de 200 euro

Hiermee heb je al een heel stil systeem, icm een stille voeding en een paar HDD dempers hoor je helemaal NIETS meer van je kast.

Nadeel van de zalmans is wel dat ze na een tijdje ontzettende stofnesten worden, maar 2 keer per jaar even schoonmaken is afdoende om je systeem stil en koel te houden.
Dat kun je nooit vergelijken met een high-end waterkoeling. Die zalmans zijn stil, maar prestatie is alles behalve high-end. Je komt gewoon oppervlakte te kort om die warmte met een lage airflow af te voeren zonder daar een hoge temperatuur voor te moeten draaien.

Waterkoeling heb je nu alleen nog voor prestatie of pimp factor. Voor de stilte kun je inderdaad voor zalman gaan. Een combi van stilte en prestatie krijg je alleen met waterkoeling.
Er zijn een aantal punten waarom deze kant&klaar setjes zo slecht presteren. Het moet allemaal zo goedkoop mogelijk (brakke slangen en pompje van Thermaltake), het moet in elke behuizing passen (kleine radiator) en de waterblokjes zijn vaak ook weinig geavanceerd.

Daarbij is er ook nog een punt wat al eerder genoemd is: luchtkoeling heeft de laatste jaren een revolutie doorgemaakt met steeds grotere heatsinks en heatpipes. Waterkoeling is weinig veranderd.
het moet allemaal zo goedkoop mogelijk, maar toch is het allemaal nog vrij prijzig...
Anoniem: 93354 16 oktober 2005 23:03
Ik denk dat stilte toch wel een groot voordeel is van waterkoeling. Ik heb hier een zelfbouw wc en na wat problemen (lekte nogal door foutjes van mij :P) ben ik er heel blij mee. 1 120mm fan en 2 80mm fans op 50% en mijn pc is heel stil terwijl die toch vrij high end is.

Het enige is dat die kant en klare pc's tegenwoordig ookal vrij stil zijn. Iig degeene die ik heb gezien. Voor de grote masse is waterkoeling dus nogsteeds niet echt nuttig. Maar ik denk dat daar in de toekomst toch wel verandering in gaat komen. Als het voor grote systeembouwers goedkoper en simpeler word om te installeren en de gebruiker er geen omkijken meer naar heeft.
Ik heb hier een zelfbouw wc
Wablief? :D

In dat soort situaties gebruik ik toch liever luchtkoeling hoor denk ik. Dit in verband met de afvoer van gassen. :+
Zijn zelfbouw wc lekte ook nog. Daar ga je toch spontaan van :r
Anoniem: 63491 16 oktober 2005 23:20
Zalman Reserator + AMD64 3500 = 0db
Kan je kletsen wat je wilt, gebakken lucht is het in de verste verte niet.
Waterkoeling heeft altijd nut, misschien niet voor je portemonee, misschien niet voor werkelijk verschil in tempratuur, maar als je van een luchtkoeling naar bijvoorbeeld een Zalman Reserator overstapt gaan je oren het duidelijk merken.

En die test is trouwens een beetje overbodig laat, die setjes zijn der al een tijdje en voor waterkoeling vallen ze ook nogal in het budget segment. Een budget waterkoeling die een high end luchtkoeling moet overtreffen is een beetje veel gevraagd.Bedoel zo kan ik ook aantonen dat het een beter werkt dan het ander....
Vergeet niet dat die Zalman Reserator meer dan €200,- kost, terwijl deze setjes tussen de €83,- en €125,- kosten. UIt andere reviews blijkt ook dat een fatsoenlijke waterkoeling minstens €200,- kost. Pas vanaf dat bedrag heb je echt beduidend betere koelprestaties of beduidend meer stilte dan met luchtkoeling. Feit blijft dus dat instapsetjes zoals deze niet echt een alternatief zijn voor een goede luchtkoeler. Feit blijft ook dat je zelfs met een Zalman Reserator toch zal moeten zorgen voor een luchtstroom in je kast. Feit blijft ook dat je de mosfets die de spanning voor je processor regelen ook moet koelen, tenzij je voor een oplossing als de OTIS van Abit kiest ;)

Conclussie is dan ook dat je wat verder in de buidel moet tasten om echt van de voordelen van waterkoeling te profiteren.
Gewoon een fanhole boven je kast dremelen met daaraan een 9 dB outtake fan. Voor de rest doet Reserator het werk. Scheelt wel 20 graden in temperatuurdaling t.o.v. het gebruik van intake+outtake casefans.

Een luchtstroom in je kast is vrijwel zinloos met de Reserator omdat je harddisks zowat de enige warmtebronnen zijn en de warme harddisklucht wilt via het midden van de kast naar boven en niet opzij richting de achter-casefan. De intake zal het nauwelijks meenemen want die zit onder je harddisk en de warme lucht van de harddisk stijgt omhoog en daalt niet naar de intakestroom. Pas wanneer je een CPU-fan zou gebruiken, zou de CPU-fan via de CPU-heatsink de harddisk blazen zodat een deel (dus niet alle) de warme lucht richting de intake wordt gedwongen en dat is hier niet het geval.
@ Marty McFly:
Ik wil dan van jou best wel even weten waarmee je dat gemeten hebt. 0 dB is een waarde die je nergens ter wereld kunt meten namelijk. Achtergrondruis en -geluid is immers overal aanwezig. B-)

Evengoed, ik geloof direct dat vloeistofkoeling een vermindering van de geluidsproductie veroorzaakt, vanwege het ontbreken van turbulente luchtstromen en ronddraaiende vertilatoren en hun aandrijfmotortjes. Al is een goeie fan met grote luchtverplaatsing al best stil (mits op laag voltage = lage rotatiesnelheid en een grote diameter), je moet je metingen, al dan niet met het blote oor wel blijven relateren aan de meet- of waarnemingsomgeving.

Arbotechnisch gezien ben ik ervan overtuigd dat vele kantoor PC's en Macs ruimschoots teveel herrie produceren, maar dat merk je meestal alleen in een stil kantoor. De meeste werkplekken hebben verder zoveel achtergrondruis dat de herrie verwaarloosbaar wordt. Tenzij je een 'mirrordoor' Mac G4 op je bureau hebt. Da's meer het equivalent van een F-16 die stationair draait... ;(

edit:
typo

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.