Digitaal notitieblok ter hand genomen

TrustedReviews heeft een review geschreven over de Pegasus Mobile NoteTaker, een draagbaar apparaatje waarmee handgeschreven notities bewaard kunnen worden. De set bestaat uit een elektronische pen met daarin echte inkt en een geheugenunit met een monochroom lcd-scherm met 2MB (of 50 pagina's) geheugen. Deze geheugenunit bewaart alle pennenstreken en laat ze direct zien op het schermpje. Het is dus mogelijk om echte notities te maken die ook direct digitaal beschikbaar zijn en via een computer opgevraagd kunnen worden. Verder kan de Mobile NoteTaker, wanneer hij is aangesloten op een Windows-pc, gebruikt worden om in Microsofts Office-suite handgeschreven notities te maken. De reviewer vindt dat de pen (gewicht: 16 gram) erg goedkoop aanvoeld en niet comfortabel is in het gebruik. De geheugenunit is 10,7 x 6,5 x 1,9 centimeter groot en weegt 90 gram. De knopjes op de unit voelen erg goedkoop en fragiel aan.

De pen heeft drie SR41- en de geheugenunit twee AAA-batterijen nodig voor de broodnodige energie. Er is echter geen mogelijkheid om te controleren hoeveel energie er nog in de batterijen van de pen zit, aldus de reviewer. Positief aan de Mobile NoteTaker is dat er weinig voorbereiding noodzakelijk is om met de set te werken, het aanzetten van de geheugenunit en gaan schrijven is genoeg. Wanneer dit gedaan wordt, zal de geheugenunit direct de geschreven letters scannen, herkennen en bewaren. De kwaliteit van het gescande werk is echter niet erg goed, de letters zijn blokkerig en aan elkaar schrijven is onmogelijk, aldus de reviewer. De geheugenunit biedt meer configuratieopties dan de pen zelf. Zo is het mogelijk om het scannen aan te zetten, gescande notities te bekijken, de batterijstatus te controleren en nog wat zaken te wijzigen aan de weergave van de lcd. Het menu werkt echter niet gemakkelijk, zo is het gebruik van de pen noodzakelijk om terug te keren naar het rootmenu.

Mobile NoteTaker - View Note (klein)Mobile NoteTaker - Text in Word (klein)
Links: Notes bekijken | Rechts: Tekst schrijven in Word | Klik voor een grotere versie.

Wanneer de Mobile NoteTaker wordt aangesloten op een Windows-computer veranderen de zaken. Hiervoor is echter wel een software-installatie nodig van een kleine 30MB; Windows detecteert het apparaatje zonder problemen. Nu blijkt ook dat de geschreven notities niet zo blokkerig zijn als het lcd-schermpje eerder liet blijken. De pen is echter drukgevoelig en dat betekent dat wanneer er weinig druk op de pen wordt gezet er gaten kunnen ontstaan in de lijnen. De software zelf is niet erg uitgebreid, het is slechts mogelijk om afbeeldingen te croppen, te bewaren, te e-mailen en uit te printen. De reviewer vindt de integratie met Microsoft Office interessant. Wanneer de pen is aangesloten op de computer en een Office-applicatie wordt opgestart, verschijnt er een extra toolbar in de Microsoft-programma's. Hiermee wordt het mogelijk om direct in het document handgeschreven teksten in te voegen. Deze functie is echter niet erg goed uitgewerkt en mist features, aldus de reviewer.

In de meegeleverde software zitten nog een aantal fouten, waardoor bijvoorbeeld de computer kan crashen wanneer de meegeleverde kabel losgemaakt wordt terwijl de geheugenunit nog aanstaat. Hierdoor kan zelfs dataverlies optreden. Met de meegeleverde Pen2Text-applicatie is het mogelijk om handgeschreven tekst om te zetten naar digitale tekst. Dit is echter geen eigen programma van Pegasus, maar slechts een wrapper voor de handschriftherkenning van Microsoft Office. Dit programma werkt niet erg goed, zo was de handschriftherkenning erg mager omdat er vanwege de drukgevoeligheid van de pen vaak gaten in de geschreven teksten vielen. Concluderend vindt de reviewer de Mobile NoteTaker dan ook niet erg goed. Voor een prijs van 150 Britse Pond mag een veel betere kwaliteit verwacht worden, temeer daar voor een lagere prijs PDA's met meer functionaliteit te koop zijn. Het productidee van Mobile NoteTaker is echter interessant en heeft zeker potentieel.

Mobile NoteTaker - Pen and Memory Unit (kleiner)

Door Harm Hilvers

Freelance nieuwsposter

13-09-2004 • 21:01

26

Bron: TrustedReviews

Reacties (26)

26
26
21
9
0
0
Wijzig sortering
IMO moet je wel een beetje wanhopig (of wel heel erg kicken op alles met knopjes en batterijen :+) om een pen + notitieblok (< €3) te vervangen door een apparaat van €150,= dat afhankelijk is van leegrakende batterijen en een installatie van 30MB (wat je meestal maar op 1 lokatie doet). Een handgeschreven notitie is toch redelijk snel in de eerste de beste pc te kloppen. En mocht een pen+papier niet bij de hand zijn, dan bestaan er ook nog dingen als een smsje tikken en bewaren (gsm heb je praktisch altijd bij je), een voicerecorder (veel gsm's hebben het) en je kan desnoods je eigen voicemail inspreken.
ik weet niet wat jij doet maar ik ben bijv. de student. in mijn geval schrijf ik soms op een dag tijd aardig wat a4'tjes weg waarvan ik na verloop van tijd echt moeite heb om te ontcijferen wat er staat. maar ook om nog te begrijpen waar het over gaat. indien het direct digitaal zou zijn zou het eenvoudiger voor mij zijn om te begrijpen waar ik het over heb. nu ben ik soms uren bezig mn notities uit te werken. voor zoiets zou dit dus wel makkelijk zijn als het goed functioneerde.
wat boven al wordt aangemerkt een pda. ik heb een ipaq en het schrijft inderdaad wel ok maar om er volle notities op te maken wilt dus helaas niet daar is zo'n schermpje te klein voor. ik krijg er niet eens mn formules in kwijt :(
toch vind ik dit wel jammer aan dit product dat voor 150 pond dus ongeveer 225 euro? men niet eens in staat is een fatsoenlijke aluminium pennetje in elkaar te zetten. en ik vraag me ook wel eens af hoe het eraan toe gaat wanneer de vulling leeg is wat er dan in gaat. of dat standaard stiftjes zijn, vullingen of dat je daar dus de nooit meer verkrijgbare vullingen van hun voor moet hebben
Aangezien dit dus een digitale weergave van je handschrift is, moet je op dit geval dus ook wel leesbaar (voor jezelf dan) schrijven. Anders zit je ipv achter een berg onleesbaar papier, achter je 19" monitor met onleesbaar gekrabbel.

NOFI, ik ken het probleem ook. Ik ben met vulpen gaan schrijven omdat dat je dwingt iets rustiger te schrijven en daardoor beter leesbaar, hoewel ik snap dat dat niet voor iedereen een optie is....
Als je serieuze digitale pennen en toepassingen in actie wil zien: Anoto.
Begrijp ik nou goed dat daar speciaal papier voor nodig is, met ruitjes of zo? Dan is het pegasus-product in principe superieur, want dat is niet afhankelijk van speciaal papier of een speciale ondergrond zoals een tablet of zo (onder voorbehoud dat het voldoende werkt uiteraard).
Door rasters in het papier kun je gebruik maken van speciale features, waar de pen moeten "weten" waar ie is op een stuk papier.
Zo kun je formulieren maken die veel meer kunnen dan text-verwerken.
Voorbeeld: een ambulance-broeder geeft grafisch (op een tekening van het menselijk lichaam) met de Anotopen aan waar de patient op zijn lichaam verwondingen heeft, en welke behandelingen zijn toegepast.
Op het moment dat de patient arriveert in het ziekenhuis, wordt de info van het formulier (de inhoud van de pen dus) via GPRS overgeseind naar het computersysteem in het ziekenhuis. Ze kunnen dus direct gaan opereren zonder de dossier te moeten overdragen. Door de ratsers is de output geen .jpg, maar echte localisatie-data. Cool spul.
Had Logitech niet ook al zo'n soort pen. slaat ook alles op, en is te importeren naar office, e.d.

http://www.logitech.com/index.cfm?page=products/features/digitalwritin g&crid=1545&countryid=12&languageid=13
;) je was me net voor
Kan je dat ding gewoon mounten in Linux, net als een digitale camera?

In dat geval kan alle grafische software meteen de notities importeren. Of een HotPlug scriptje eraan hangen die de notities automatisch aan je web-log toevoegt.. :9
Anoniem: 117508 13 september 2004 21:08
Tja, zo'n mobiel notitieboekje lijkt me wel handig, maar het is jammer om te zien dat de kwaliteit te wensen overlaat.
Voor een prijs van 150 Britse Pond mag een veel betere kwaliteit verwacht worden, temeer daar voor een lagere prijs PDA's met meer functionaliteit te koop zijn.
Aangezien PDA's niet echt mijn straatje is zou ik niet weten welke dit dan wel niet mogen zijn.
Idd.
De Palms heben handschriftherkenning genaamd Graffiti.
Je kunt met je stylus op het schermpje schrijven.
http://www.palmone.com/us/products/input/
En PDAs zijn meer dan zomaar digitale notitieblokjes.
Tja, dat vind ik dan altijd minder prettig dat je dan je handschrift moet gaan forceren wil dat ding dat herkennen.
Het verschil is dat de palm de tekst automatisch omzet in digitale tekst via ocr, dat doet dit apparaatje niet. Je kan wel de optionele (prijzige) ocr software erbij kopen, maar dan zit je ook weer met het probleem dat je een geforceerd handschrift moet toepassen voordat het apparaat de notities herkent.
na een tijdje schrijf je gewoon altijd in grafitti strokes, ook op papier. Is wel een afknapper op examens.
Naast graffiti, is er in de niet-antieke Palm OS versies ook de mogelijkheid om gewoon notities te maken als handgeschreven notities. Ik gebruik het redelijk vaak voor eenvoudige schetsjes en notities als ik even geen kladje bij de hand heb. En het is ook te downloaden naar je PC en dan als bitmapje te gebruiken.

Daarnaast kun je met graffiti eventueel extra tekst toevoegen aan je geschets.

Die 150 pond zou ik besteden aan een oude palm op de kop tikken, een OS upgrade aanschaffen en dan heb je nog genoeg geld over om lange tijd op een terrasje te zitten spelen, met een goed glas koud vocht.
150pond = 240 euro, dan zou ik toch 19 euro meer uitgeven en een Asus MyPal A620 kopen. Het heeft een kleurenscherm, 400Mhz x-scale processor etc.
uberei

Een Pocket PC (microsoft OS) heeft een character-input superieur aan welke methode dan ook van Palm. Naast een vorm van grafity zit er ook handschriftherkenning op een PPC. Deze handschriftherkenning kan ook nog geüpgrade worden (voor Nederlandse woorden, of medische termen) http://www.phatware.com/calligrapher/
150pond voor de mobile notetaker... damn... 15euro zo toch het maximale moeten zijn!
Zowieso, de reviewer heeft het over een mooie office integratie. Dat ding heet mobile notetaker. Als ik mobiel een notitie wil maken wil ik er echt geen 4kilo wegende laptop aan hebben hangen hoor, dan pak ik liever een post-it of als ik die laptop dan toch bij me heb, tik ik het wel effe in word of ik schets het wel snel in paint.
Als je dan toch over PDA's begint:

Een Pocket PC (microsoft OS) heeft een character-input superieur aan welke methode dan ook van Palm. Naast een vorm van grafity zit er ook handschriftherkenning op een PPC. Deze handschriftherkenning kan ook nog geüpgrade worden (voor Nederlandse woorden, of medische termen) http://www.phatware.com/calligrapher/

Tussen de tienduizenden programma's beschikbaar voor de palm, zit geen enkel fatsoenlijk handschriftherkenningsprogramma.
Elke Palm sinds de Palm III?
Wow :D

Nu wacht ik nog op de digitale post-it's :*)

Ik zie eigenlijk niet echt de nut hiervan niet vergeleken met a) PDA's b) kladblokje met een pen
Ook Nokia heeft al zoiets, een pen die op een speciaal notitieblokje kan schrijven en met kleuren en dikten kan werken.
De pen verstuurd via BT naar telefoon of PC

http://www.nokia.nl/nl/telefoons/toebehoren/digitalpen/index.html
Digitale post-it's bestaan al, het programmaatje heet Stickies
en vervolgens weer een third party OCR programma gebruiken om het weer terug te lezen.

Schiet lekker op...
Met de meegeleverde Pen2Text-applicatie is het mogelijk om handgeschreven tekst om te zetten naar digitale tekst.
Anoniem: 32660 @Vunzz14 september 2004 02:46
Met de meegeleverde Pen2Text-applicatie is het mogelijk om handgeschreven tekst om te zetten naar digitale tekst. Dit is echter geen eigen programma van Pegasus, maar slechts een wrapper voor de handschriftherkenning van Microsoft Office.
En hoeveel mag dit allemaal wel niet kosten dan?
Want alles wat hier beschreven staat kan ik met gemak met mijn pda, daarbij kan ik zelfs geluidsfragmenten toevoegen aan de notities die ik maak :) Erg handig tijdens mijn college op school :Y)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.