Ars Technica installeerde zowel Microsoft Virtual PC 2004 als VMWare Workstation 4.5 en vergeleek beide pakketten even met elkaar. Als eerste kwam Microsofts Virtual PC 2004 aan de beurt. Officieel ondersteunt dit pakket enkel Windows-besturingssystemen en OS/2, maar Ars Technica probeert toch enkele Linux-distro's te installeren. Fedore Core 2 werd probleemloos geïnstalleerd, maar liet de emulatiesoftware vastlopen tijdens de reboot. Toen het systeem alsnog opgestart raakte resulteerde elk commando echter in segfaults. Red Hat 9 liet Virtual PC ook crashen tijdens de reboot, maar daarna had de reviewer wel beschikking over een volledig functionele Linux-installatie.
Het sterkste punt van Virtual PC is volgens de reviewer zijn gebruiksgemak. De keerzijde van de medaille is dan weer de beperkte configuratiemogelijkheid. Met behulp van het configuratiebestand kunnen echter wel enkele aanpassingen gebeuren die met behulp van de menuopties niet toegankelijk zijn. Op hardwaregebied voorziet Virtual PC in ongelimiteerd geheugen, drie harde schijven, een optische drive, een diskettestation, seriële en parallelle poorten, vier netwerkadapters en een geluidskaart. Na Virtual PC is het de beurt aan VMware om op de testbank gelegd te worden. Dit pakket ondersteunt een uitgebreid scala aan besturingssystemen, van Windows 3.1 tot FreeBSD.
Bovendien krijgt de gebruiker veel meer controle over de configuratie, maar dat heeft ook zijn gevolgen voor de complexiteit. Het is mogelijk zowel IDE- als SCSI-schijven te simuleren en USB-hardware kan doorgeschakeld worden. Gebruikers die vooral besturingssystemen die niet uit Redmond afkomstig zijn willen gebruiken, doen er volgens de reviewer dan ook goed aan voor VMware te kiezen. Dit programma beschikt namelijk over allerlei optimalisaties voor Red Hat, SUSE, Mandrake en Turbolinux en ondersteunt bovendien FreeBSD en NetWare.
Tot slot voert de reviewer nog enkele benchmarks uit, waarbij het systeem waarop de emulatiesoftware geïnstalleerd wordt zoals verwacht sneller werkt dan de geëmuleerde systemen. Opvallend is echter de duidelijk betere prestatie van VMware in vergelijking met Virtual PC. De voordelen van Virtual PC 2004 worden door de reviewer dan ook samengevat tot: gebruiksgemak, gemakkelijk functies toevoegen met VM Additions en betere Windows-ondersteuning. VMware scoort dan weer goed wat betreft snelheid, Linux-ondersteuning, netwerkmogelijkheden, USB-ondersteuning en SCSI-devices.