De Sony Vaio U50, een soort kruising tussen een PDA en een notebook, wordt bij DesignTechnica aan een algehele inspectie onderworpen. De generatie Vaio’s waar deze U50 samen met de U70 deel van uitmaakt, breekt met de traditie van het mosselschelpdesign en bestaat uit een touchscreen zonder aangehecht toetsenbord. De U50 bevat een 900MHz Intel Celeron M-processor, 256MB PC2100 DDR-geheugen, 20GB harde schijf, een USB2.0-poort en de mogelijkheid tot WiFi 802.11b en 802.11g. De native resolutie voor het apparaat is 800x600 pixels, maar deze kan ook verhoogd worden. De U50 wordt geleverd samen met een dockingstation, waarop een VGA-, een Firewire-, een Ethernet- en vier USB2.0-poorten zijn te vinden. Ook wordt er een fold-awaytoetsenbord meegeleverd, een VGA-dongle, koptelefoontjes, een stylus en een draagzakje om het geheel mee te kunnen nemen.
De meegeleverde batterij gaat ongeveer drie uur mee, maar voor vijfhonderd dollar kan een extra batterij gekocht worden die zorgt voor vijfeneenhalf uur extra uptime. De Vaio U50 is gezegend met een aantrekkelijk uiterlijk, bestaande uit een zwart metalen omhulsel met een aluminium frontpaneel. Het geheel is 16,7x10,8x2,6 cm groot met een beeldscherm van vijf inch. Het apparaatje voelt stevig aan, hoewel het toetsenbord wat zwakker lijkt. Dit onderdeel zou echter zo gebouwd zijn om alles niet te zwaar te maken. Er zitten natuurlijk verschillende knoppen op, zoals een aan/uit-button en een hold-knop, die gebruikt kan worden wanneer de U50 functioneert als een draagbare mp3-speler. De tien knoppen lichten op als er op gedrukt wordt. De plaatsing van de knoppen zorgt voor gebruiksgemak, zoals we dit ook van de eerder Vaio-modellen gewend waren. Opvallend is dat deze Vaio is uitgerust met Windows XP Home en Professional, in plaats van de verwachte Tablet Edition.
Dit is vreemd, omdat Tablet Edition gebouwd is voor tablet-pc’s en functies heeft zoals handschriftherkenning. De textinputbutton opent NextText, een applicatie met een onscreen toetsenbord en handschrift-herkenningsfuncties. De tester kwam hierbij uit op een betrouwbaarheid van 80%, waarbij vooral de kleine L een probleem vormde. Volgens DesignTechnica is de Vaio U50 vooral geschikt als draagbare mini-pc in een werkruimte met meerdere vertrekken. Als voorbeelden noemt de reviewer situaties zoals een arts die van ziekenzaal naar ziekenzaal loopt met op elke zaal een dock of een student die in de bibliotheek en in de collegezaal van dezelfde computer gebruik kan maken. Juist voor deze gebruiksmogelijkheden is er volgens deze review geen beter alternatief. Een groot nadeel wordt wel gezien in de keuze van het besturingssysteem en de afwezigheid van een goede inputmethode.
