Japanners maken 8-bit Z80 microprocessor van plastic

Het Japanse SEL heeft een eerste stap gezet op weg naar de 'sheet computer', zo meldt Nikkei Byte. Het bedrijf is erin geslaagd om een plastic versie van de legendarische 8-bit Z80-processor te maken, die in 1976 werd geïntroduceerd en toepassing heeft gevonden in bijvoorbeeld de ZX-Spectrum, MSX, en later in onder meer rekenmachines, modems en flashsystemen. In 2002 lukte het SEL al om in samenwerking met Sharp de Z80 op een glasplaat te produceren, door gebruik te maken van een thin film transistor (TFT). Ook de plastic processor maakt hiervan gebruik, maar omdat kunststof niet bestand is tegen de hoge temperaturen waarop TFT wordt gevormd, wordt het circuit gevormd op een glazen baseplate en vervolgens gekopieerd naar een plastic baseplate.

Plastic CPUDit laatste wordt gedaan door de TFT-laag van de glazen ondergrond 'af te pellen' en deze vervolgens bij een temperatuur van minder dan honderd graden Celsius op de plastic ondergrond te bevestigen, een methode waarop SEL het patent heeft aangevraagd. De op deze manier gemaakte Z80 heeft een kloksnelheid van 13MHz en werkt op 3,3V. Het Japanse bedrijf zal zich nu gaan richten op het verbeteren van de specificaties, met name het laten toenemen van het aantal bits en de efficiëntie van de processor.

Door Arthur Scheffer

Tweakers nieuwsposter

10-04-2004 • 13:56

62

Bron: Nikkei Byte

Reacties (62)

62
62
40
12
1
6
Wijzig sortering
Ah, de Z80, daar ben ik twintig jaar geleden op begonnen: eerst de TRS-80 model 1, later de Memotech MTX512. Elegante instructieset, in ieder geval een stuk eleganter dan de 8080 en zo'n beetje alles wat daarna kwam.

Overigens is het niet zo zinvol om vanuit je auto je magnetron aan te kunnen zetten, aangezien die twee minuten opwarmen het minste werk zijn van het hele proces van het bereiden van een maaltijd. Sowieso lijkt het me geen jofel idee om in de zomer een diepvriesmaaltijd de hele dag in je magnetron te laten staan. :)

Maar los daarvan, leuk! Een Z80 heeft toch aardig wat pocessorcapaciteit, vooropgesteld dat je geen Doom 3 off 1024-encryptie wil gaan doen.
Anoniem: 2771 10 april 2004 14:00
Zo, dat is een bijzondere prestatie! Voor een e-book met e-inkt en deze platte processor zie ik zo een grote markt.

Mijn eigen ZX80 was overigens slechts 1MHz en deze reeds 13, dus dat moet voldoende potentieel hebben voor eenvoudige teksten weer te geven, toch?
Draaide de ZX-80 van Sinclair niet op 2 MHz. Eén met beeldscherm aan en één MHz extra wanneer het scherm even uitgeschakeld (grijs) gemaakt werd.

Deze processor is niet de eerste keuze voor een zware applicatie of toepassing, maar inderdaad prima voor tekst verwerking/weergave.
Er zijn meerdere varianten van de Z-80 (iig A en B). De snelheden zullen dus per variant wel verschillen.

In de MSX draaide hij in ieder geval op 3.56 Mhz.
Z80 = 2.5MHz
Z80A = 4MHz
Z80B = 6MHz
Z80H = 10MHz

Z80P = Plastic 13MHz :)
Het was 3.579545MHz om precies te zijn (8>
Meer dan je hier ooit over wilt weten hier:
http://cnyack.homestead.com/files/modulation/ntsc_sig.htm

De MSX gebruikte als CPU klok namelijk de NTSC kleuren-draaggolffrequentie die direct uit de VDP (videochip) kwam. Scheelt weer een oscillator, bespaart dus weer geld.
Er is later ook nog een opgevoerde Z80 gekomen die op 7 Mhz werkte....
( Ik heb hem zelf ook gehad)
Wat geen wet van Meden en Perzen is, ik heb hier verschillende machines die op lagere kloksnelheden draaien:

Exidy Sorcerer: 2.106 MHz
Zenith Heathkit H89: 2.048 MHz
Komtek 1: 2 MHz
Kaypro II: 2,5 MHz
Osborne 1: 4 MHz

De link naar mijn website met plaatjes en info durf ik niet meer tegeven omdat ik anders aan het spammen ben. ;)
In de MSX draaide hij in ieder geval op 3.56 Mhz.
Correctie: 3.58Mhz (7.16Mhz voor de opvoersetjes)
Volgens mij was het 3.57 MHz
3.58 is correct afgerond op 2 decimalen (op 3 decimalen zou het 3.580 zijn) :+
Sterker nog..
deze processor - met e-ink en nog wat geheugen gaat aardig lijken op de flexi -> de plastic informatie sheet die ze in andromeda (jeweetwel die scifi serie met hercules) gebruiken

beetje buigbaar, bijna interactief...
het heette de Sinclair ZX-81 !
echt waar ;)
(met standaard maar liefst 1kB RAM geheugen, uitbreiding was maar liefst 16kB, waarom zou je nog meer willen!)
Ik kocht de ZX-81 en nog tijdens het intypen van een 20 regelig BASIC programmaatje raakte de 1K al vol...
Nog dezelfde middag de 16KB uitbreidingsmodule gekocht. Hiermee werd het geheugen "oneindig" groot.
Eén probleem was er wel: de verbinding tussen de geheugenmodule en de ZX-81 was wat wiebelig. Een systeemreset was het gevolg :'(
Geinig...

Best wel maf als je je beseft dat Z80's nog altijd gemaakt en veel gebruikt worden. TI-83 rekenmachines bijvoorbeeld hebben er eentje aan boord :)
Anoniem: 93545 @m-m10 april 2004 15:36
Best wel maf als je je beseft dat Z80's nog altijd gemaakt en veel gebruikt worden. TI-83 rekenmachines bijvoorbeeld hebben er eentje aan boord
Ja en als je em wilt overclocken kom je erachter dat jouw ti-83 er heel anders uitziet van binnen en je dus niks aan de clock kan veranderen :( :( :( :(
De Z80 is ook in grote lijnen gelijk aan de Intel 8088.
Gelijk aan de Intel 8080 bedoel je.... De 8088 die jij noemt, kwam pas later..
Anoniem: 46117 10 april 2004 16:39
Het is een stap in de juiste richting. Gewicht en flexibiliteit zal het zeer zeker om gaan draaien. Persoonlijk had ik gehoopt dat de technolochie van phillips het mogelijk zou maken om een oprolbaar scherm te produceren. Ik zie dat nog niet in de E-Inkt producten terug.

Het zou wel handig zijn want dan kan je bij de kiosk gewoon het blad wat je wilde hebben opladen. Scheelt weer een hoop papier.
Cool !

Eindelijk een 'standaard' CPU in plastic ... en ook nog op 13 Mhz ! Als de bitbreedt willen aanpassen zal wel een een Z800 (16 bits) of Z8000 (32 bits) variant in Plastic worden.

Moet misschien m'n Z80 assembly weer eens opfrissen ... voor de MSX Turbo-P ;-). Wel grappig om te zien dat zo'n oude CPU nog steeds gebruikt wordt (oa. OOK in wasmachines, al staat dat helaas niet in de tekst hierboven).

Jammer dat het voltage nog relatief hoog is (3.3V) ... als ze dat nu ook nog kunnen terugbrengen naar ongeveer 1.5v (AA penlite ;-) ...
Als ik het dus goed begrijp is dit dus een ideaal ding voor magnetron's, rekenmachines, mobiele telefoons, e.d. Het kost natuurlijk niets en over warmte hoef je je ook niet al te teveel zorgen te maken.
Anoniem: 2771 @AtleX10 april 2004 14:05
Waarom zou je in een magnetron nu zo'n processor plaatsen? Veel te duur en geen enkele voordeel tegenover de hogere kosten.
Voor rekenmachines en telefoons is dit leuk voor nog plattere systemen.

Overigens is die link naar het artikel voor de doorsnee tweakers niet echt zinvol. Geen enkel teken heb ik kunnen herkennen....
In het huis van de toekomst heeft elk randapparaat een eigen processor en ip (ipv6) en kan je het hele huis voorprogrammeren vanaf je werkstation of vanuit de auto.
Zo kan je er dus voor zorgen dat als je in je auto zit en je rijdt naar huis, je navigatiesysteem een signaaltje aan je magnetron geeft dat het eten opgewarmt kan worden :+
ja, maar dat kun je ook met conventionle chips. In een magnetron zit toch al een printplaat en ruimte is ook geen probleem.
Anoniem: 75438 @Pim.10 april 2004 16:33
Dan moet je magnetron ook een koelkast functie hebben. Als je lang van huis blijft moet je je eten klaarzetten in de "Magnokoel" je geeft een signaal en als de deur open is gaat het belletje en is je eten klaar.

Beter zou zijn dat de "Magnokoel" dan ook met GPS kan zien waar je bent en dat gekoppeld aan fileinfosystemen op het moment dat je thuis bent het eten klaar is.

Misschien maar eens met Philips gaan praten.
Anoniem: 1928 @Pim.10 april 2004 18:13
Lekker vooruitzicht, als we in de toekomst alleen nog maar niet te vreten magnetronvoedsel eten :r
Leuk voor als later blijkt dat je in de file bent komen te staan. Op het moment dat je dan thuis komt is het eten alweer koud :+
ik zie in de verte alweer een patent aankomen
@Heineken:
Reken maar dat er in een magnetron een processor zit. In een Wasmachine zit ook gewoon een processor en al deze apparaten hebben gewoon een firmware met instructies enzo. Vooral de wat uitgebreidere magnetrons met gril enzo hebben een processor.
Lees z'n bericht nog eens, en dan vooral het woordje "zo'n" ;)

In een magnetron kan toch een veel goedkopere conventionele chip :)
Voor telefoons zal het ook wel niks zijn met 13MHz. De huidige Nokia serie draait een volwaardig besturingssysteem. Opvolgers hiervan met meer PDA-functionlateit hebben no-way genoeg aan 13MHz.
ALs ze de 8086 processor dan ook op deze mannier kunnen maken en verbeteren dan zou dit een perfecte upgrade zijn voor de Space shuttle want volgens mij heeft deze processor een stuk minder last van kosmische straling dan die wat ze nu gebruiken :7
Anoniem: 49546 @sweetdude10 april 2004 14:27
Juist niet, deze chip heeft compleet geen enkele bescherming, zelfs geen laagje silicium wat een normale CPU over de core heeft.

Overigens kun je iedere chip op deze manier maken (zal een limiet aan de complexiteit zitten) dus een 8086 zou geen enkel probleem moeten zijn. Maar de Z80 is een erg uitgebreide en wijd inzetbare CPU.

De Z80 wordt nu nog steeds overal in gebruikt, het is de succesvolste CPU ooit gemaakt.

Dat dit ding niet warm wordt heeft niet zozeer met de fabrikantie te maken, maar de transistoren liggen niet zo dicht bij elkaar en schakelen niet zo snel waardoor het verlies binnen de perken blijft.

En ik geloof dat de knakkers bij NASA inmiddels een leverancier had gevonden die een semi-compatible CPU kon maken waardoor de shuttle een upgrade kon krijgen. Ik geloof dat de nieuwe shuttle deze nieuwe chips aan boord krijgt, de oude is inmiddels kapot he?
Dat dit ding niet warm wordt heeft niet zozeer met de fabrikantie te maken, maar de transistoren liggen niet zo dicht bij elkaar en schakelen niet zo snel waardoor het verlies binnen de perken blijft.
hmmm en dan toch een snelheid van 13 Mhz hebben? Dat is de snelste uit het rijtje van scsirob...
Waarom zou deze minder last hebben van kosmische straling. De behuizing van een processor is meestal aangebracht ter bescherming tegen straling en voor het afvoeren van warmte.

Ik weet niet of ik met die vlucht mee zou durven... ;)
En het werkt met licht ipv met stroom? OF zitten er toch wel conventionele banen in om stroom te geleiden?
Volgens mij wordt de processor als het ware op plastic "gekopiëerd" met licht en daarna lostgetrokken (net zoals de gewone processor cores op silicium worden gebrand met licht zeg maar), maar werkt hij gewoon op electriciteit ("3,3 volt").
Het Japanse bedrijf zal zich nu gaan richten op het verbeteren van de specificaties, met name het aantal bits en de efficiëntie van de processor.
Dat stukje begrijp ik niet, hoe verbeter je het aantal bits van een processor? En ligt de efficiëntie van de Z80 niet vast in het ontwerp?

Het vertaalde Japanse zinntje luidt: "Future to a greater extent raising the bit number which can be processed, is the thought of liking to keep making the high performance." Daar worden we dus niet veel wijzer van. ;)

Als liefhebber van oude homecomputers vind ik het wel gaaf dat ze voor dit experiment de aloude Z80 gebruikt hebben.
Met efficientie bedoelen ze volgens mij het stroomverbruik van de chip.
Ze bedoelen de bitbreedte. Die is nu 8 bits, maar moet natuurlijk naar 16, 32 of zelfs 64...
Daar heeft Zilog ooit de opvolgers Z180, en Z380 voor gemaakt. De laatste is 32 bits en kan tot 80 MHz volgens mij.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.