Shuttle gaat volledige PC-systemen leveren

Shuttle, vroeger alleen bekend als kleine fabrikant van moederborden en andere componenten, heeft laten weten dat het in de VS volledige pc-systemen gaat uitleveren op basis van de XPC-barebones, zo is te lezen op X-Bit Labs. De laatste jaren heeft het bedrijf de nodige bekendheid weten te vergaren dankzij haar small form-factor computers. Vanaf april kunnen consumenten en bedrijven via een zogenaamd 'Build-to-Order' (BTO)-systeem hun eigen computer samenstellen. De stap is een logisch vervolg op de uitbreiding van het productassortiment van Shuttle. Tijdens de komende CeBit zal het bedrijf namelijk ook haar eerste TFT-schermen tonen.

Shuttle XPC-systeem

Via de nieuwe BTO-site van het bedrijf kunnen klanten een pc samenstellen welke volledig voldoet aan de individuele eisen en wensen van de klant. Hiermee wil Shuttle een nieuwe markt aanboren, aangezien de meeste XPC's van het bedrijf naar zelfbouwers gaan en maar weinig bedrijven volledige systemen op basis van het SFF-ontwerp uitleveren. Met de BTO-site moet de XPC ook toegankelijk worden voor afnemers die technisch minder onderlegd zijn.

De prijzen van de nieuwe Shuttle-systemen zullen varieren van circa 800 dollar tot 4000 dollar voor de meest uitgebreide en snelle computer. Dit laatste systeem is toegespitst op gamers en zal naast een 3,4GHz Intel Pentium 4-processor ook een 200GB harddisk, 1GB geheugen en een ATi Radeon 9800 XT videokaart bevatten. Ook is er een 'Media Center'-systeem beschikbaar welke zal zijn voorzien van een TV-kaart en Windows XP Media Center.

Shuttle is momenteel de grootste leverancier van SFF-systemen, met een marktaandeel van circa 30%. Het afgelopen jaar wist het bedrijf tussen de 550.000 en 600.000 van dergelijke systemen te verkopen. Voor het huidige jaar heeft het bedrijf als doel om dit aantal op te schroeven tot 750.000. Van het totale aantal computers dat wordt verkocht is ongeveer 1,6 procent een SFF-computer, wat in absolute getallen ongeveer 1,6 miljoen is. Volgens marktanalisten zal dit aantal het komende jaar groeien tot ongeveer 1,9 miljoen stuks. Of Shuttle ook in Europa complete systemen gaat leveren is niet bekend.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

17-03-2004 • 10:50

32

Bron: X-Bit Labs

Reacties (32)

32
32
19
7
1
5
Wijzig sortering
Anoniem: 54452 17 maart 2004 12:20
Staat ook al even op de duitse website van Shuttle:

http://de.shuttle.com/news_cebit2004.htm#12032004neue

Hier staat ook een mooier plaatje met de nieuwe TFT erop.
Systemen zouden tussen 600 en 1500 euro liggen.
Daar zit al een handvat aan de monitor, nu nog een handvat aan de shuttle... lekker draagbaar :D
Anoniem: 36355 17 maart 2004 10:53
Mooi dingetje, vraag me alleen af waarom je niet alle hardware netjes in de monitor weg werken. Heb je maar 1 apparaat op je bureau staan, alles draadloos aansluiten... super sjiek... verder wel een toppie ding hoor... mooie specs ook.
Veel mensen willen juist een zo klein (lees dun) mogelijke monitor, daar die altijd in beeld (bijv. op het bureau) staat. Het formaat van de kast zelf is hierbij niet wezenlijk van belang, daar deze vaak makkelijk weg te stoppen is in een kastje oid
... en als je monitor kapot gaat, heb je een probleem.

Nu kunnen ze nog volstaan met producten welke ze al hebben.. het enige wat nodig is, is een assemblagelijn waar HD's en CPU's geplaatst worden in de reeds bestaande kastjes.

Dat is een stuk makkelijker beginnen, dan een heel nieuwe kast te bouwen met monitor.
Mooi dingetje, vraag me alleen af waarom je niet alle hardware netjes in de monitor weg werken. Heb je maar 1 apparaat op je bureau staan, alles draadloos aansluiten...
Eh, omdat de klant dan geen keuzevrijheid qua monitors meer heeft?
En heb je gezien hoe groot die kast is? Hoe wilde je dat in een plat en licht LCD/TFT scherm verwerken?
Idd, Anders krijg je zoiets als een MEGA laptop en dat vind bijna niemand mooi... Maar dámn wat een strak design.. Is er misschien een duidelijker plaatje van? Beetje lastig alleen.. Wij tweakers zitten met gemiddeld 5 hdd's 2 dvd branders een overclockbaar atx moederbord.. en een dikke videokaart, wat allemaal niet echt in zo'n strak kastje past...

En twee systemen is weer zo duur :/
Voor multimedia bakje bij een TV is het wel ideaal maar dan nog zou ik persoonlijk voor een X-doos gaan omdat deze zo cheap ass zijn en makkelijk om te bouwen naar multimedia bak :).
Dan krijg je een iMac :D
IBM heeft dat een tijdje geleden gedaan, maar het probleem met dat ding was dat alles zo klein en fragiel was dat je er heel voorzichtig mee om moest springen. Ook viel er totaal niets aan te upgraden omdat alles custom made was.

Shuttle is wat dat betreft een hele mooie oplossing. Het enige wat je niet kan upgraden is het moederbord, voor de rest past er heel veel standaard spul in :) (niet zo zeer veel spullen maar het aantal spullen dat er in zou kunnen is heel groot :+ )
Omdat ik er geen monitor bij wil hebben :)

Deze dingen staan ook vaak in de huiskamer om MP3 bestanden en Divx films te kunnen bekijken zonder naar de werkkamer te moeten gaan.
Dit is zeker een mooi dingetje... als je de mooie belichting er gratis bij krijgt! No way dat ie er irl ook zo mooi vanaf straalt. Daarbij krijg ik al nek pijn als ik naar die monitor op dat plaatje kijk. Moet je weer allemaal rare constructies bedenken om die monitor wat hoger te krijgen, en met een normale ISO monitor standaard ziet het er ook niet uit, want dan krijg je die voetjes die zo raar onder je monitor hangen...

Kortom: Op de foto ziet hij er idd leuk uit, maar ik wil em toch wel ff zien voordat ik em zou kopen.
Waarom een markt proberen aan te snijden waar je niet groot mee bent geworden?? Shuttle is de leider in bare-bone / half-computers die door de eindgebruiker verder in elkaar worden gezet naar eigen wens. Waarom dan daar niet verder in specialiseren maar net als de rest van "de kudde" ineens volledige systemen gaan leveren?
Omdat ze meer winst willen maken. Waarom alleen A doen als je ook B kunt doen?
Omdat die markt heel andere eisen stelt. Een helpdesk en een service desk zijn dan veel belangrijker dan een goed product in elkaar zetten. Goede dienstverlening stelt heel andere eisen aan een bedrijf dan een goed product op de juiste tijd tegen een goede prijs te fabriceren. Vaak zie je dat een nieuwe markt zoveel aandacht van het bedrijf vergt, dat ze de core business uit het oog verliezen en ook met de nieuwe business geen winst weten te maken.
Ik denk dat er op een gegeven moment wel een grens is aan het specialiseren in kleine kasten. :Y)

En dan wordt het interessant om ze met inhoud en al aan de man te brengen. En waarom niet? Als de kwaliteit inhoudelijk net zo goed is als de buitenkant zit het wel goed bij Shuttle.
Anoniem: 98555 @MAX340017 maart 2004 11:04
M.i. is er vraag naar. Ben inmiddels ook wel in den lande complete pc's met als basis een shuttle barebone of andere sff tegengekomen. En waarom niet? Ziet er een stuk beter uit dan een grijs plastiek bakje. Overigens zie ik in de review $2999 voor een top game-system staan. Scheelt toch alweer bijna 2000 gulden...........
Omdat men geen filantropische instelling is die opgezet is om tweakers een goed leven te geven?

En misschien omdat men de minder begaafden ook de mogelijkheid wil geven om op een laagdrempelige manier een SFF systeempje aan te schaffen?

"Met de BTO-site moet de XPC ook toegankelijk worden voor afnemers die technisch minder onderlegd zijn."

En misschien wel om gewoon toch groot te worden om te voorkomen dat de anderen de SFF koek gaan verdelen?
Anoniem: 63780 @MAX340017 maart 2004 11:07
Dat is wel slim van Shuttle. Bij thuisgebruikers worden die kleine, compacte pc's met een mooit design steeds populairder. Aangezien ze enorm veel ervaring hebben in dat bare-bone/half-computers is het een zeer goed idee om een bredere markt aan te pakken en dus meer kant en klare producten te gaan leveren.
Anoniem: 18881 17 maart 2004 10:53
Via de nieuwe BTO-site van het bedrijf kunnen klanten een pc samenstellen welke volledig voldoet aan de individuele eisen en wensen van de klant. Hiermee wil Shuttle een nieuwe markt aanboren

Nieuwe markt lijkt me niet, dit is juist de strategie van Dell, en ik denk niet dat Shuttle succesvol zal zijn bij het kopieren van deze strategie.
Het maken van lcd schermen juich ik wel toe, dan wordt het makkelijker combineren met de shuttle barebone, maar dan moeten de prijzen niet nog eens abnormaal hoog worden gemaakt ...
mxstrAEm:
Nieuwe markt lijkt me niet, dit is juist de strategie van Dell, en ik denk niet dat Shuttle succesvol zal zijn bij het kopieren van deze strategie.
Waarom zou shuttle niet succesvol kunnen zijn door het kopiëren van een succesvolle strategie??

We hebben het hier over twee bedrijven van een heel andere orde van grootte. Voor shuttle zou de verkoop van 100 systemen per dag misschien een gigantisch succes zijn, terwijl Dell nederland alleen al failliet zou gaan bij deze hoeveelheden.

Succes is relatief hoor, een gestage groei en een goeie winstmarge is genoeg voor elk bedrijf. :) En groeien is voor een kleintje nu eenmaal makkelijker als voor een marktleider. 8-)
Nieuwe markt lijkt me niet, dit is juist de strategie van Dell, en ik denk niet dat Shuttle succesvol zal zijn bij het kopieren van deze strategie.
Het gaat om het aanboren van nieuwe markten, niet over het gebruiken van nieuwe verkoop methode's. Doordat je straks online je eigen systeem kan samen stellen kunnen mensen die niet in staat zijn om zelf een computer in elkaar te zetten wel een mooie SFF kopen. Dat is dus een nieuwe markt die ze eerst niet bedienden. Dat ze daarvoor een verkoop methode gebruiken die vooral bekend is geworden dankzij Dell maakt niet uit en is ook geen reden om te zeggen dat het niet gaat lukken.

De meeste fabrikanten hebben overigens nu een BTO site waar je zelf je eigen pc kan samen stellen, niet alleen Dell dus, maar ook HP en NEC doen het tegenwoordig. Die bedrijven zijn er ook succesvol mee, dus ik zie geen reden waarom Shuttle dat ook niet kan zijn. Ze hebben in ieder geval een product wat veel mensen erg mooi vinden. De meeste mensen die ik ken willen geen pc in de huiskamer totdat ze SFF pc's zien. Die zijn even krachtig als een normale pc maar zien er veel beter uit.
Anoniem: 18881 @Beaves17 maart 2004 11:05
Daar heb je wel gelijk in, maar ik denk, mocht Shuttle enorm succesvol zijn met deze service, dan zullen fabrikanten als Dell er dus bovenop springen en dan ben je als XPC fabrikant het haasje.
Dus gewoon maar niks doen dan?? Dat maakt je geheel afhankelijk van de intenties van de anderen. En die worden echt wel wakker hoor...

Zodra Windows mediacenter gaat aanslaan dan zul je veel pogingen gaan zien van de groten om de markt te gaan beheersen.

Misschien dat ze dan je bedrijf wel over gaan nemen waar jij zoveel in het geinvesteerd, koop jij je zeiljachtje en gaat vervolgens plezier maken ;)
Ik snap niet dat ze maar blijven komen met dat onhandige kastje... *iedereen* lijkt ze prachtig te vinden, en dat zijn ze ook wel, maar in hoeverre is een *lager* kartje nou handiger? Het neemt op je bureau niet minder ruimte in en daarbij kun je en niet makkerlijker ergens onder of tussen frommelen.

Een platte en bredere kast is toch veel makkelijker...
Anoniem: 101094 @_Thanatos_17 maart 2004 14:45
Tsja Thanatod,

Dat vind jij! Zelf heb ik een Soltek SFF, komt beter uit de testen dan de Shuttles, maar ik vind ze bijvoorbeeld ideaal, omdat het prachtige kastjes zijn voor in de huiskamer. Die van mij dient ook als multimediacenter, dus bedien er de tv, mijn beamer, mijn stereoset en dvd speler/brander mee.

Tegelijkertijd zijn deze kleine kastjes net zo snel/goed als de grote MB's. Ze zijn helemaal niet onhandig, tenzij je 6 harde schijven hebt, en tich PCI kaarten in je PC hebt zitten.... maar dat heeft een gemiddelde gebruiker echt niet hoor!
In een plat en iets breder kastje kun je evenveel kwijt, er je kun je netjes naast je TV zetten, of bovenop je videorecorder leggen. Dan misstaat ie helemaal niet bij alle andere apparaten die ook gewoon een "horizontaal" ontwerp hebben.

Asus Pundit is bijvoorbeeld een goed design van een compacte barebone.
Een errug leuk kastje voor gebruik als multimedia-server bij de TV als je er een DVD-brander, een 54g draadloze netwerkkaart en een 200GB hdd in propt.
:9~
Ik zit er ook over na te denken om een shuttle te kopen. Ga namelijk vaak naar lan-party's en daar zijn ze ideaal voor. Als BTO systeem ook goedkoper is dan de zelf bouw is het zeker een optie.
Anoniem: 32049 17 maart 2004 13:00
Persoonlijk vind ik de vormgeving van Shuttle-barebones helemaal niet mooi, en dan heb ik het niet over de kleurtjes en het aanzicht van het front, maar over de maatverhoudingen. Die gaan naar mijn smaak volkomen in tegen wat estethisch mooi gevonden wordt, het zondigt gewoon op alle manieren tegen de gulden snede. Daarbij neemt het ding wat bureau-oppervlakte betreft net zo veel plaats in als een gewone computerkast, dus daar zie ik niet een groot voordeel. Wat wel een groot voordeel zal zijn is dat het ultra-draagbaar wordt, zoals hierboven iemand al opwerkt, ideaal voor LAN-partys. Ik heb zelf net een systeem op basis van de Asus Pundit besteld, komt morgen binnen en moet ik nog in elkaar zetten, maar dat vind ik een voorbeeld van wat wel mooi vormgegeven is.
Anoniem: 94134 17 maart 2004 19:06
Wat wordt de bijnaam v/d Gamersversie?
X-cube?
Gamebox
:?
Mijn volgende PC wordt zeker weten een barebone :9~

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.