Naar ons weten was het X-Bit Labs die als eerste met het nieuws kwam dat Asus een nieuwe barebone uit zou brengen, de DigiMatrix. Behalve deze eer, waren zij waarschijnlijk ook de eerste die de specificaties van deze barebone in HiFi-formaat wisten te bemachtigen. Ook nu hebben ze weer, zover als we hebben kunnen natrekken, een primeur te pakken met de eerste uitgebreide review van deze nieuwe mini-PC.
Als je niet beter zou weten, dan zou je denken dat de DigiMatrix niet een PC is, maar een platte versterker met ingebouwde DVD-speler. Dit komt vooral door de grote volumeknop, een reeks knopjes voor de bediening van de DVD-speler en het rookglazen raam waarachter de DVD-speler, een IR-ontvanger en een aantal indicatie LED's zijn verborgen. Dit raampje zit vast aan een klep en als deze wordt geopend worden de laptop-DVD-speler, vier USB 2.0-poorten, twee FireWire-poorten, een geheugenkaartlezer, een hoofdtelefoon- en microfoonaansluiting en een optische S/PDIF-uitgang zichtbaar.
Als de achterkant van de DigiMatrix wordt bekeken, dan wordt het duidelijk dat het een computer is, getuige vier USB 2.0-poorten, twee netwerkpoorten, een VGA en DVI-aansluiting, een TV-uit- en ingang, twee PS/2-aansluitingen voor toetsenbord en muis en drie audiojacks om een 5.1-setje op aan te sluiten. Daarnaast zitten er ook nog twee aansluitingen op die het multimedia-karakter van de DigiMatrix onderstrepen: een aparte antenne-ingang voor zowel de ingebouwde radio-ontvanger als de TV-tuner. Als laatste zijn er twee aansluitingen, een ATA/133-connector voor een externe harde schijf of CD/DVD-speler en een voedingsconnector voor de voedingsadapter.

Binnenin de DigiMatrix is er plaats voor twee geheugenmodules, een Pentium 4- of Celeron-processor en een harde schijf. Er zijn geen PCI- of AGP-sloten, hoewel er wel twee MiniPCI-sloten zijn. Één daarvan is gevuld met een 11Mbit/s WiFi-kaart en in de andere zit de TV-tuner. Op het moederbord vinden we een chipset van SiS, de 651. Deze chipset bestaat al een hele tijd wat betekent dat de DigiMatrix geen Pentium 4-processors met 800MHz FSB ondersteunt. Waarschijnlijk is dit helemaal geen minpunt, want doordat er maar weinig ruimte is in de kast, is er ook weinig ruimte voor het plaatsen van ventilators om alle componenten te koelen. Voor de koeling van de cpu heeft Asus een oplossing gevonden die we ook tegenkomen in laptops, waarbij gebruik wordt gemaakt van een extra koellichaam met ventilator die doormiddel van een heatpipe met de koeler van de processor is verbonden. Ondanks dat, wordt de 2,53GHz Pentium 4-processor toch erg warm, 50 graden idle en 67 graden stressed. Ook de harde schijf krijgt te maken met tropische temperaturen van tussen de 47 en 57 graden. Gelukkig gaan deze hoge temperaturen gepaard met weinig geluid wat weer positief is.
Asus levert een applicatie mee, Home Theatre, waarmee men TV, foto's of video kan bekijken of naar radio of muziek kan luisteren. Het stukje software is makkelijk te bedienen met de bijgeleverde infrarood afstandsbediening of via het toetsenbord en de muis. Helaas zitten er wel wat ruwe kantjes aan het pakket. Zo gaat het wisselen tussen functies in Home Theatre nogal traag en wil het programma nog wel eens vastlopen. Daarnaast mist Home Theatre nogal wat functionaliteit.
Na dit alles komt X-Bit Labs tot de conclusie dat het idee goed is, maar de uitvoering niet 100% geslaagd is. Gelukkig is het vooral de uitvoering van de software die niet 100% is, want dat is veel makkelijker te veranderen dan de hardware. X-Bit Labs denkt trouwens dat Asus er beter aan zou doen om de barebone met processor, geheugen, harde schijf en besturingssysteem te leveren, net zoals dat het geval is met bijvoorbeeld notebooks.
