Nieuwste fotosoftware weigert plaatjes van bankbiljetten

euroSlashDot bericht dat een gebruiker van het PhotoShop-forum heeft ontdekt dat het in de nieuwste versie van Adobe Photoshop niet mogelijk is om plaatjes van dollars of euro's te openen. Het lijkt erop dat Photoshop 8.0 ingebouwde functionaliteit heeft die de inhoud van een bestand analyseert op overeenkomsten met bankbiljetten; indien die overeenkomst te groot is, wordt een boodschap weergegeven dat reproductie van een dergelijk bestand illegaal is en wordt verwezen naar een informatiewebsite. Adobe is echter niet de enige die dergelijke functionaliteit heeft ingebouwd: Paint Shop Pro 8.0 weigert ook afbeeldingen van ECB- of dollarbiljetten te openen, en lijkt hierbij zelfs nog strenger te zijn dan Photoshop. Waarom beide bedrijven hebben besloten dergelijke analyseroutines in te bouwen in hun software is onduidelijk, zeker omdat het onwaarschijnlijk lijkt dat professionele geldvervalsers zich door dit soort maatregelen laten stoppen.

Door Arthur Scheffer

Tweakers nieuwsposter

09-01-2004 • 19:03

121

Submitter: Gophlin

Bron: Slashdot

Reacties (121)

121
117
55
7
1
2
Wijzig sortering
Anoniem: 89590 9 januari 2004 19:06
Wat dan met de professionele wereld die bv. advertenties willen maken (gedeeltelijk in Photoshop) met biljetten, kan toch niks mis mee zijn? Trouwens, alsof iemand Photoshop gaat gebruiken als valsmuntertool. Ze hebben wel een hoge dunk van zichzelf bij Adobe. ;)
Het is sowieso niet toegestaan om 'normale' bankbiljetten in reclame's te gebruiken. Dit mag alleen als:
- Het geld een duidelijk andere kleur heeft
- Het geld dusdanig veel groter/kleiner is dat het overduidelijk is dat het nep geld is

Is het je vroeger nooit opgevallen dat je speelgeld altijd een andere kleur had? :Y)
En hoe wou je die kleur gaan veranderen? Of dat formaat? Niet met photoshop in ieder geval.
Als je dus 'nep'-geld wil gebruiken in een advertentie, zul je het zelf moeten gaan tekenen. Lijkt me het handigste als je daar een paar valsmunters voor inhuurt, want die zijn daar uitermate goed in. Kunnen ze nog een beetje legaal bijverdienen en wat extra oefenen.
En hoe kun je vervolgens die tekening dan weer openen?? :-)
Op de site van de Europese bank zijn afbeeldingen te downloaden van euro-biljetten. Deze zijn speciaal aangepast voor publicatie, met aanpassingen in de afbeeldingen (de bruggen en gebouwen), en enkele kenmerken die ontbreken.
Waarom zou een valsemunter geen Photoshop gebruiken?
photoshop ondersteunt niet hologram-printen
hologrammen zitten in het papier verwerkt of ze worden er later "opgeplakt"
omdat ze voor grafisch bewerken meestal macintosh gebruiken :+
Beetje eerbied en respect mag wel hoor.
N00b... Photoshop is er ook voor de Mac |:(
Photoshop bestaat ook voor de Mac hoor, dus daar zit 't 'm niet in.

P.S. waarom werkt ... niet op de frontpage?
wat dacht je van photoshop op een mac?! DUH
Er zijn wel degelijk regels over het afbeelden van bankbiljetten, ook in een advertentie mag je niet zomaar een groot afgebeeld bankbiljet zetten. En als het om klein afgebeelde bankbiljetten binnen een groter plaatje gaat dan houdt de software dat vast niet tegen.

Niet dat ik denk dat deze maatregel valsmunters tegen zal houden. Misschien wil Adobe zichzelf gewoon indekken. Ze hebben vast liever dat valsmunters met een ander softwarepakket werken, scheelt een hoop negatieve reclame en andere ellende.
Anoniem: 69322 @ArnoudJ9 januari 2004 21:17
Als er echt gekeken wordt naar de oppervlakte van het geld t.o.v de gehele foto, dan is de beperking natuurlijk heel gemakkelijk te omzijlen.

Zorg dat de canvas gewoon veel groter is dan de eigenlijke afbeelding van het geld. En als het eenmaal is ingelezen, dan wordt er echt niet meer op 'geld' gecontroleerd en kun je er waarschijlijk alles mee doen.

Als het eenmaal geaccepteerd is, kun je het ook in een layer proberen te bewaren. Ik betwijfel of alle layers worden gescand!
er wordt gekeken naar een patroon van cirkeltjes dat in de meeste biljetten tegenwoordig voorkomt (vermoedelijk een van de "geheime" echtheidskenmerken)

zie http://www.cl.cam.ac.uk/~mgk25/eurion.pdf

dat de amerikanen er nu achter komen is omdat er net nieuwe 20 dollar biljetten zijn ingevoerd, de euro heeft dit kenmerk al vanaf het begin
Er zijn wel degelijk regels over het afbeelden van bankbiljetten, ook in een advertentie mag je niet zomaar een groot afgebeeld bankbiljet zetten.
Je mag een bankbiljet niet op ware grootte EN met dezelfde kleuren afdrukken. Ware grootte en verkeerde kleur mag dus wel, net als juiste kleur en verkeerde grootte.
Afbeelden van eurobiljetten en euromunten

Het auteursrecht op de eurobankbiljetten ligt bij de Europese Centrale Bank (ECB). Dat betekent onder meer dat de ECB bepaalt onder welke voorwaarden reproducties van eurobankbiljetten zijn toegestaan. Op 20 maart 2003 heeft de ECB nieuwe voorwaarden gepubliceerd. Algemeen uitgangspunt hierin is, dat reproducties die kunnen worden verward met echte eurobiljetten, verboden zijn. De voorwaarden bevatten ook voorschriften voor elektronische reproducties die beschikbaar zijn op websites.


Twee voorbeelden van toegestane reproducties:

Aan één zijde bedrukte reproducties van een echt eurobankbiljet, met dien verstande dat de afmeting daarvan minstens 125% bedraagt van zowel de lengte als de breedte, of hoogstens 75% van zowel de lengte als de breedte van het echte eurobankbiljet.
Aan twee zijdes bedrukte reproducties van een echt eurobankbiljet, met dien verstande dat de afmeting daarvan minstens 200% bedraagt van zowel de lengte als de breedte, of hoogstens 50% van zowel de lengte als de breedte van het echte eurobankbiljet.
Andere voorbeelden, tezamen met de precieze reproductievoorwaarden, zijn te vinden in het ECB-Besluit betreffende de denominaties, specificaties, reproductie, vervanging en het uit circulatie nemen van eurobankbiljetten. De ECB kan dit Besluit op ieder moment wijzigen.
Tis dus wel degelijk toegestaan, zij het alleen dat het zodanig gemaakt moet zijn dat het niet te verwarren is met een echt document.

Besluit van de ECB betreffende eurobankbiljetten (20 maart 2003)(pdf)
Anoniem: 62714 @ArnoudJ9 januari 2004 20:55
scheelt een hoop negatieve reclame en andere ellende.
Nou denk eerder dat ze dit als marketing gebruiken dan om zich in te dekken, hiermee laten ze zien 'hoe goed hun software' is.
Anoniem: 25556 9 januari 2004 19:15
Tsja, dit was eerder al in printers ingebouwd:

http://gathering.tweakers.net/forum/list_messages/705338//

Hier nog iets over deze materie:
http://www.onwindows.com/news/2002/January/070102c.htm
Over the past several years, Xerox has invested in anti-counterfeiting technology that will attempt to recognise a banknote and prevent the machine from copying it. Even where this is not possible, the Xerox 'Counterfeit Deterrent Marking System' will encode every sheet produced with a secret mark allowing the authorities to trace the machine on which it was produced.
Het idee achter deze truuk is dus al langer aanwezig, het enige nieuwe er aan is dat het nu in photoshop zit.

Het feit DAT men dit in photoshop ingebouwd heeft, is imo belachelijk. Je koopt een pakket om plaatjes te bewerken, niet om verteld te krijgen welke plaatjes je wel en niet mag bewerken. Het is aan de eindgebruiker om zich aan de wet te houden, niet aan photoshop.
Euro biljetten in een hoge resolutie zijn ook niet erg moeilijk te vinden:

http://community.webshots.com/album/55521809XRtDBf
Ik vraag me af of dit wel een goed iets is. Mensen hebben toch een goede drukker ofzo nodig voor die bankbiljetten en dat ligt toch niet aan het programma dat men gebruikt? En advertenties met biljetten gaat dus ook niet. Daarbij komt dat ik me afvraag hoe dat programma nu weet of het een biljet is dat je scant of dat het misschien een normale foto is...
in het biljet bestaat een patroon van cirkeltjes, die in de blauwe laag van fotoshop goed te zien zijn. Die vormen een "sterrenstelsel" waaraan de software kan zien of het een biljet betreft.

Maar goed, ik had bij mijn vorige werk de beschikking over vrij goede kleurenprinters.
Een van de eerste dingen die je doet, wanneer je drukwerk gaat scannen en printen is de frequenties, die heel dicht bij de printresolutie liggen eruit halen (kijk maar naar een OVstrippenkaart, daar zie je in streepjes het woord "kopie" staan)
Dan kun je een biljet op het eerste gezicht best wel goed afdrukken. Niet veel mensen zullen binnen een paar sec het verschil zien. Zelfs het relief kun je een klein beetje faken door een laser printer of kopier te gebruiken. Die inkt voel je ook liggen op het papier.
Om een biljet zo te vervalsen dat het ook door een ervaren bankmedewerker geaccepteerd zal worden, is vrijwel onmogelijk.
Nadeel blijft de gebruikte soort papier. Dat voelt echt anders aan.
Anoniem: 8789 @TD-er9 januari 2004 23:04
Je moet katoenpapier gebruiken :), is praktisch hetzelfde als echt geld, buiten een ander soort glans, maar daar valt ook wel iets aan te doen.
Anoniem: 85215 9 januari 2004 19:08
Vooruit kijken is regeren wordt altijd gezegt. Maar dat is ook zo. Als binnekort een artikel verschijnt waarin staat dat er een biljet is opgedoken wat gemaakt is in Photoshop. Dan heeft Photoshop het gedaan i.p.v. de vervalser. Als nu blijkt dat het niet kan door deze functionaliteit, maar wat misschien dus wel met de nodige crack te omzeilen valt, dan krijgen beide fotosoftware producenten hier geen problemen mee.

Slim gedaan. Misschien ook iets om in de toekomst te implementeren: een beveiliging om foto's van naakte minderjarigen te openen. :)
Dit vindt ik dus echt een slechte redenatie: Als iemand iets doet (met photoshop) dan doet die iemand dat en niet photoshop, dus die iemand is altijd de verantwoordelijke en ik vindt het persoonlijk heel onzinnig dat die verantwoordelijkheid ergens anders gedacht wordt te zijn.
Oud verhaal: messen fabrikant maakt messen. Persoon steek een ander neer met mes.
Persoon is fout, niet messen fabrikant.

Het kan met nog zulke goede situaties omkleed worden (bv. kinderporno, weet ik wat nog meer), het ontneemt de vrijheid en de verantwoordelijkheid. En dat vindt ik heel erg fout.
Jongen speelt de hele dag wolfenstein of weet ik welk aggressief spel, gaat eindelijk een keer de straat op en steekt zijn halve buurt neer... wie mag dat gaan uitleggen aan de jury/rechter ?... Juist de spellenfabrikant.

Oftewel zo vreemd is die redenatie niet.
Anoniem: 95026 @TD-er9 januari 2004 23:14
Hij gebruikt dan toch niet het spel om diegene mee te vermoorden? Hij is er hooguit door beinvloed. Dit is heel wat anders dan een mes gebruiken om iemand mee neer te steken of software om geld mee te vervalsen. Sommige boeken die aanzetten tot rare dingen zijn ook verboden. En dat is niet omdat je met de scherpe papieren randen iemand zou kunnen vermoorden/verwonden oid.
Dat sucked dan met babyfotos... ;-)
Ik wil niet dat jij ook nog "suckt" en "babyfoto's" in één zin zet! :r


;)
Wat nog veel leuker is. Is het feit dat de figuren kennelijk in de programma s aan wezig zijn. Nu nog een crack en je hoeft de biljetten niet eens meer te scannen :+

Ik snap idd niet waar dit nu over gaat.
Misschien dat je een vis boer met vette (van de bak olie) kan neppen met een afdruk op normaal papier maar veel meer toch niet zou je zeggen.
LOL, stel dan dat je een foto wil bewerken voor een prono site van een of andere pron ster met kleine borsten.

Denkt PS of PSP gelijk van ohw minderjarig, "action refused"
Anoniem: 56887 9 januari 2004 19:05
Dan ga ik dus de Gimp moeten gebruiken om briefjes van 500euro te maken :+
Het is toch belachelijk dat de centrale banken een monopolie op papiergeld hebben? Ik stel voor dat er "open source bankbiljetten" komen. Dat leidt meteen tot meer keus. Bankbiljetten van 17 euro of 83 euro kunnen ook best handig zijn.
doet me denken aan die aflevering van Bottom. Daar maakte Ritchie bankbiljetten op de zolderkamer met de waarde van 143 Engelse Pond. En omdat hij de enige was die dergelijke biljetten maakte zou niemand het van echt kunnen onderscheiden. :P
totdat Gimp word verboden / aangepast om dezelfde reden.
Waarbij het voordeel van Gimp is dat het Open Source is, en je een eventuele beveiliging er dus zo zelf uit kan slopen.
Wat dus een uitstekend argument is voor de anti-OS-lobby om politici over te halen OS illegaal te laten verklaren. Vooral als over een paar jaar PSP en PS geen kinderporno-plaatjes openen maar GIMP wel.
Anoniem: 87819 @ATS9 januari 2004 22:36
Je ziet juist dat steeds meer regeringen overstappen op Open Source. Ik denk het niet dus.
Het probleem bij dit soort 'features' is namelijk dat ze niet door de lokale regering worden bepaald maar een paar mensen in Amerika. En die horen hier helemaal niet te kunnen vertellen wat wel en niet mag!
@SirBlade: Lijkt me sterk dat software zoiets kan herkennen. Daarvoor zijn heel wat complexere routines nodig dan voor het herkennen van een biljet. Ik denk niet dat het de komende tijd mogelijk wordt om zoiets in software te bakken.
Anoniem: 39712 9 januari 2004 19:24
het lijkt me dan toch als dit software matig is dat het ook met een beetje inspanning te omzeilen moet zijn. Sterker nog, ergens in het programma moet zijn opgeslagen hoe het programma euri/dollari herkent en als je dat ontsluit dan helpt Adobe je zel met het maken van perfecte kopietjes. Niet dat ik daar interesse in heb, heb geen zin om mijn hele leven achterom te hoeven kijken.
Ik ben ook heel benieuwd hoe dit gebeurt. Zeker als dit met een soort code is! Niet om geld te kunnen namaken maar vooral omdat je op die manier dus plaatjes zou kunnen maken die
1) niet kunnen worden bewerkt in photoshop
2) niet kunnen worden uitgeprint
3) indien ze zich al op papier bevinden, oninscanbaar zijn

Edit: dit geeft trouwens ook mogelijkheden voor 'denial of service attacks' op instanties die erop vertrouwen dat dingen ingescand/uitgeprint kunnen worden.
Straks kan je flitspalen misleiden door een groot bankbiljet op het achterraam van je auto te plakken :-)
http://www.cl.cam.ac.uk/~mgk25/eurion.pdf print dit pdf je uit en je weet wat je moet doen om je afbeeldingen onscanbaar te maken :)

of je ze zelf kan printen hangt ervanaf of je een HP printer hebt dus :)
Verscheidene fabrikanten hebben al een beveiliging op hun printers en scanners, waardoor ik met m'n HP Photosmart 2110:
- geen geld kan inscannen
- geen geld kan uitprinten, na 1cm print ie de url www.rulesforuse.org
Das raar.. Ik kan dat wel met mijn PSC2110..
Had ik ook in dat topic gereplied op GoT :)
Anoniem: 100386 @MadMarky9 januari 2004 21:01
Nuttig zo'n url, als je iets anders gebruikt dan IE dan krijg je dit:

Niet ondersteunde browser

Deze website is gebouwd voor de browser Internet Explorer 5 of hoger. Met andere browsers kunnen er problemen optreden.

Klik hier om verder te gaan.
met Opera werkt het anders perfect...
Hier met Mozilla 1.5 werkt het anders perfect
Ik vind het echt een goede zaak dat dit wordt gedaan.

'Proffessionele valsmunters' zullen misschien niet dit soort grafische programma's gebruiken, maar het is vrij simpel om een bankbiljet met behulp van een scanner en een dergelijk programma te reproduceren.

De helft van de valse bankbiljetten in Nederland is volgens de Nederlandse Bank zeer slecht van kwaliteit...
Ja, wat wil je, als je de biljetten alleen met inferieure programma's kunt bewerken :+
Anoniem: 100745 @[Yellow]10 januari 2004 00:20
he nie fokken met the GIMP!
Het is wel degelijk mogelijk om een gescand bankbiljet te openen, ik heb er ook mee zitten stoeien, had een 500 euro briefje :)

De oplossing: een lagere resolutie.
Is het mogelijk om een biljet in verschillende delen (dus een gedeelte afplakken) te scannen en later aan elkaar te plakken in PS? Heb geen scanner maar het zou opzich een aardige 'hack' zijn. Vermeld hier dan ook even of het lukt.
Het is perfect mogelijk om een scan in verschillende delen te pasten in PS CS zonder dat hij erop zaagt. Heb het net geprobeert met die jpg dat iets lager staat. In zen geheel pasten in PS CS en hij zaagt. Doe het in een paar delen en merge alles en het gaat zonder enig probleem. Vermits hij die "sterren kaart" in zen geheel controleert is meesta gewoon die kaart halveren al voldoende om PS CS het te laten accepteren.
Dus zoals altijd maar weer een halve oplossing. Zo moeilijk is het nu ook weer niet om alle verschillende delen perfect aan elkaar te kleven :).

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.