E Ink corporation toont prototype elektronisch papier

Yu Chen en zijn collega's van E Ink Corporation uit Cambridge hebben een extreem dun scherm ontwikkeld dat elektronische tekst kan laten zien, zelfs wanneer het wordt gebogen, opgerold of verdraaid, zo meldt Ananova. Echt elektronisch papier kan het echter nog niet worden genoemd omdat door midden vouwen nog niet mogelijk is. Wel is het een grote stap in de goede richting als het gaat om praktisch gebruik van elektronisch papier en draagbare computerschermen, aldus de nieuwssite. Het scherm is ongeveer zo dik als drie mensenharen en laat zwart-witte tekst zien op een resolutie die vergelijkbaar is aan dat van een gemiddeld laptopscherm:

The screen, which is less than 0.3 millimetres thick, was made using a foil topped with a thin layer of transistor circuits. These supply opposing voltages to different areas of an overlying film of special electronic ink. The ink consists of millions of tiny capsules of charge-sensitive black or white pigment. A negative voltage causes the white particles to move to the surface, while a positive one brings up the black ones. The resulting patterns of black or white topped capsules are what creates the text.

Door Martijn van der Poel

Nieuwsposter

08-05-2003 • 13:07

62 Linkedin

Submitter: Robino

Bron: Ananova

Reacties (62)

Wijzig sortering
Nu nog een soort van touchscreen erop, en je hebt redelijk echt elektronisch papier :)

Wel geinig tough.. maar lijkt me niet echt praktisch: printen is sneller, en makkelijker. Zo'n velletje lijkt me ook niet echt goedkoop :?

Eigenlijk is het ook hypocriet: de computer heeft als een van de doelen een paperless-desk, en nu maken we papier ? :P
Het idee van de 'paperless desk' is ook een beetje uit milieu overweging ontstaan. Bedenk maar eens hoeveel papaier er de prullenbak in gaat zonder echt gebruikt te zijn. ff snel iets uitprinten, weggooien. Dat kan hiermee een stuk minder worden.

Het is vooral goed te gebruiken voor o.a. e-books. Mensen willen toch iets wat je moet vasthouden als een boek, en wat de rust heeft van bedrukt papier. Als je dat hiermee ook hebt, kan je er een heleboel mee doen. Een boek, 2 pagina's van dit spul erin en de rest van de ruimte opvullen met electronica et voila: het ideale e-book.

Ben benieuwd wie nou de eerste wordt met een commerciele toepassing, want Philips is hier toch ook al heel ver mee?
Philips werkt ook nauw samen met e-ink... ;)

http://www.eink.com/company/partners.html

Andere partners zijn: Lucent/Bell Labs, Toppan, Vossloh System-Technik en Air Products and Chemicals
Zou dat ding niet deze zomer uitkomen? Ik kan er nauwelijks op wachten, moet dat ding gelijk kopen! :)
Tentame week komt er zeker aan. }>
Anoniem: 47180
@P.B.8 mei 2003 13:54
Het is niet bedoeld als iets om op te schrijven of om 900 velletjes mee vol te printen. Het maakt wel degelijk een papierloos kantoor mogelijk. Het is namelijk geen papier, maar een computer display dat flexibel is, een extreem hoog contrast heeft en bij zowel heel veel als heel weinig licht in de omgeving te lezen is.
Laten dat nou belangrijke redenen zijn waarom mensen stukken uitprinten, omdat het van papier makkelijker leest. Met deze technologie kan je dus je 900 velletjes achter elkaar op hetzelfde schermpje bekijken en heb je voor 900 A4'tjes aan bomen uitgespaard. Daarmee wordt zo'n velletje e-paper uiteindelijk goedkoper dan printen.
Als het electronisch papier ook nog goedkoop te maken is, dan is het een prima gegevensoverdrachtmedium. Je print op het papier en je kunt het daarna weer wissen en hergebruiken.

Ik snap niet dat ze allerlei moeilijke electronica op die velletjes proberen te stoppen, terwijl ze ook een 'printer' hadden kunnen maken die dit soort velletjes bedrukt en weer kan wissen en hergebruiken. Recycling binnen het kantoor!

Dit idee is vanaf nu Copyright (c) 2003 P.T.J. de Vroomen :). Als HP het idee steelt zijn jullie getuigen dat ik het idee op 8-5-2003 om 14:16 op Tweakers.net heb gepubliceerd.

edit:

Ze moeten ook eens met Toshiba praten. Die hebben dacht ik een flexibele Z80 ontworpen...

Ook voor dit idee geldt Copyright (c) 2003 P.T.J. de Vroomen :).
Dat eerste idee is al eigendom van cannon. Die hadden een prototype waar geprint werdt op een plasticsheet. Deze plasticsheet werdt dan later gewassen. Het grote probleem was dat om de verf er van af te krijgen konden ze geen water gebruiken want als dat kon kon het ook aan je handen blijven zitten. Er moesten dus gemenere gemicalien worden gebruikt. Dit zorgde ervoor dat de inkt en de opruimstof veel meer koste dan het papier
Tis alleen een beetje irri dat als ik de volgende pagina van mijn e-book wil lezen dat ik dan naar de printer moet lopen om mijn vel te "upgraden" :)
maar lijkt me niet echt praktisch: printen is sneller, en makkelijker. Zo'n velletje lijkt me ook niet echt goedkoop
Dit is ook niet op die manier bedoelt, maar denk bijvoorbeeld eens aan PDA's, mobiele telefoons oid.

Omdat dit geen backlight heeft, heb je een veel lager stroomverbruik, 1 van DE grootste voordelen van dit vind ik...

Ook zie ik het hiermee mogelijk om bijvoorbeeld op meerdere plaatsen 'actieve' reclame te plaatsen. Alle bushokjes kunnen dan centraal aangestuurd worden met reclame, of de zijkant van een bedrijfsauto (als dat wettelijk mag :?)

[edit]
@Fire69
Maar OLED moet nog steeds gerefreshed worden, elektronisch papier kan je refreshen, maar kan ook stilstaand zijn, dus dan bespaar je energie

[edit2]
Ehmmm RetepV 'verdedigde' mijn post dus ook al hieronder :)
Even hierop uitweiden:
Omdat dit geen backlight heeft, heb je een veel lager stroomverbruik, 1 van DE grootste voordelen van dit vind ik...
E-Ink heeft enerzijds geen backlight, en anderszijds houdt het de staat vast waarin het eenmaal gezet is. Er is dus ook geen refresh nodig. Dus er wordt *heel veel* stroom bespaard. Er loopt alleen even een stroom wanneer de inhoudt van het schermpje verandert.

Dit is dus ongeloofelijk veel zuiniger dan LCD schermen (geen backlight, geen energie om het beeld te refreshen) en nog steeds vele malen zuiniger dan OLEDs (moeten nog steeds refreshed worden).

Reken maar. Stel je voor dat je er 20 seconden over doet om een pagina text te lezen. De refresh van een OLED is toch minstens 75 beelden per seconde. Voor electronisch papier is de refresh 1 keer per 20 seconden, het electronisch papier gebruikt dus 20*75 = 1500 keer minder energie.

De precieze cijfers zullen wel wat subtieler zijn, maar het geeft je wel een idee :).
Euh, voor PDA's en zo hebben ze dus de OLED uitgevonden, geen backlight en zuinig met energie. ;)

Dit is dus echt wel bedoelt zoals prenobe het zegt, het dient ter vervanging van papier.
Ja, maar dit (e-ink) kan je zonder enige problemen in volle zonlicht bekijken; probeer dat maar met lcd/tft/oled :)

Nadeel is wel dat je e-ink 's nachts niet kan zien...als ze e-ink met oled kunnen verenigen op een of andere manier, dan hebben ze wel een ultimate sceen tech uitgevonden (e-ink voor text, oled voor de rest).
Dit papier kun je 'hergebruiken' voor steeds andere tekst; uiteindelijk is het dus goedkoper dan normaal papier...
Trouwens, het lijkt me niet dat printen sneller gaat.
Je kunt dit elektronisch papier natuurlijk weer op de kopieermachine leggen...
Is wel lache zeg. Zo'n ding in A4 formaat, of iets kleiner, een geheugenchip erbij en je kunt er een boek op zetten. Paar knopjes (in touchscreen style natuurlijk) erbij en je kun bladeren.
Ideaal toch.... lezen vanaf een monitor is zo irritant, geweldige oplossing lijkt me dit.

En bij de boekhandel kun je dan misschien wel je favoriete tijdschrift tegen betaling downloaden op je digitale papiertje.
En bij de boekhandel kun je dan misschien wel je favoriete tijdschrift tegen betaling downloaden op je digitale papiertje.
Voor je je tijdschrift erop krijgt zullen ze wel naar versie 2.0 gaan. Ik denk namelijk dat je je tijdschrift in full-color wilt hebben. Dat kan deze versie nog niet. Bovendien zullen ze dan eerst een standaard formaat voor het papier en de communicatie moeten ontwikkelen. Als laatste denk ik dan dat je tijdschrift niet bij de boekhandel haalt, maar in je meelbox krijgt.
Anoniem: 79837
@feuniks8 mei 2003 15:47
lijkt me handig, als je het wilt bewaren dan haal je de reclame er tussenuit en bewaar je hem op je harde schijf van de pc. ideaal
Anoniem: 29047
@Schmoove8 mei 2003 13:54
En bij de boekhandel kun je dan misschien wel je favoriete tijdschrift tegen betaling downloaden op je digitale papiertje.
Met geanimeerde (flash?!?) afbeeldingen! :P

ideaal voor bijv. lesmateriaal..

Hmm.. nu ik dat zeg.. ingebakken (grafische)rekenmachine? :P
Anoniem: 81936
8 mei 2003 13:44
Hm... de vingertoppen van degene die het 'papiertje' op de foto vasthoudt worden tot aan de nagel wit. Dat is dan toch wel een redelijk taai stukje papier volgens mij...
Volgens mij is het echte "papier" op een plaatje gekleeft zodat het wat steviger is...

0.3mm is heeeel dun hoor... :) is niet stijf genoeg om kreuken te voorkomen...

:)
nu je het zegt, jah

maar er zit ook een foli in ofzo, de achterkand lijkt wel op koper.

dus dat buigbare houd nu alleen nog maar in dat het niet kapot is als het en beetje buigt. het is dus nog niet gemaakt om echt op te rollen.
Of het is een softie... ;)
Er wordt gewerkt aan E-ink in Heerlen (Philips Mobile Display Systems). Prototype zijn al redelijk oud.

Echter deze toepassingen hebben niets te maken met LCD's en zijn gebaseerd op electroforetisch gedrag. In de laag die contrast geven zitten bolletjes die half wit en half zwart zijn. Deze kun je lokaal sturen, d.w.z. met de witte of zwarte kant naar boven (of beneden :+)

Wil je op deze manier kleuren maken, dan heb je nog heel wat te doen. Drie kleuren (RGB) zou moeten kunnen, maar hogere kleurenaantallen lijken mij niet mogelijk.
Wauw. Schitterende technologie. Ik ben benieuwd wat ons dit verder gaat brengen.

Maar is het dan wel handig om opvouwbaar papier te hebben? Dan krijg je toch vouwen in je scherm, die je niet meer weg kunt halen. Lijkt me een beetje onhandig.
Maak het als een boek: Harde kaft die dubbelgevouwen is met aan de binnenkant twee van die schermpjes. In de kaft zou je iets van een geheugensleuf kunnen doen om ervoor te zorgen dat je je boek kunt lezen vanaf een soort CF of SD kaart. Daarnaast zou je de accu's hierin kunnen doen.
Als het goedkoop genoeg wordt op termijn, dan wordt het misschien wel goedkoop genoeg om het weg te gooien (uhm, te recyclen ;)) als het teveel gevouwen is.

Overigens kan dat vouwen nu nog niet. Misschien vinden ze straks wel een oplossing dat het 'voorgevouwen' is, zodat je het langs voorgedefineerde lijnen kunt vouwen en ont-vouwen (soort van mini-scharniertjes dus). Dan heb je namelijk ook het voordeel dat je zo'n A4tje gevouwen in een broekzak/... kunt bewaren.
Philips was er toch ook mee bezig? Daar hoor je namelijk niks meer van :/
Philips heeft een belang genomen in E-ink.
Ze werken samen aan de ontwikkeling van elektronisch papier.

Zie bijvoorbeeld:

http://news.com.com/2110-1040-253220.html
http://www.idg.net/crd_idgsearch_618503.html?sc=

Van de website van E ink:

In February 2001, E Ink and Philips Components announced that they would jointly develop high-resolution electronic ink displays for use in smart handheld devices. Under the terms of the agreement, Philips Venture Capital and Philips Components made an investment in E Ink to help advance their research and development program, bringing the company's ultimate vision of electronic paper closer to market realization. Under the agreement, the companies will build a high-resolution electronic ink display prototype. Key to this effort, E Ink will develop electronic ink sheets, which Philips will integrate with active matrix backplanes and drivers. In return for funding and development assistance, Philips Components will receive the global rights to manufacture and sell handheld display modules using E Ink sheets, and exclusivity on display modules for certain applications, including personal digital assistants (PDAs) and electronic books, for a select period.

(Bron: http://www.eink.com/company/partners.html)
Ja klopt, Philips is een van de investeerders in e-ink.
Anoniem: 26763
8 mei 2003 13:13
Deze technologie scoort hoog bij mij op de "dit is gaaf wanneer komt het op de markt dan koop ik het meteen" index ;)

Het lijkt me echt super bruikbaar voor bijvoorbeeld het lezen van eBooks, gebruik in mobiele telefoons, PDA's etc.
Hier een artikel met iets meer uitgebreidere informatie:
http://www.cbsnews.com/stories/2003/05/07/tech/main552803.shtml
They also hope to boost the speed at which the screen switches to a new "page" of text, from the current quarter of a second to at least 10 times as fast, so it can display video
Dus je kan het misschien binnenkort ook gebruiken om te gamen ;)
Currently, information and power is fed to the screen through a wired hookup. But Chen's team is working on a self-contained system that could receive data through a wireless connection.
En je ebooks kun je draadloos downloaden. Bijvoorbeeld de Spits/Metro als je het station binnenloopt... scheelt weer een heleboel op de papierberg. (de bedoeling van een 'paperless' desktop, zoals hierboven werd gezegd)
Anoniem: 84688
13 mei 2003 00:59
Wat ik in de gehele discussie nergens tegen kom is dat er in Nederland twee maanden geleden een bedrijf failliet is gegaan dat aanzienlijk verder was met de ontwikkeling van Electronisch papier dan E-INK, Philips en alle anderen op dit gebied bijelkaar. Dit bedrijf heet (heette) Payron BV en was gevestigd in de Universiteit Groningen en stond onder technische leiding van Professor Hadziiouannou. Papyron werkte met een systeem dat lijkt op dat van E-INK maar vele malen beter was en ook in staat om kleur te maken. Philips heeft o.a. haar uiterste best gedaan om Papyron zoveel mogelijk tegen te werken (vanwege haar deelneming in E-INK) door middel van voortdurend beloven om in Papyron te investeren en dat uiteindelijk na vele beloften niet te doen en tegelijktijd haar invloed uit te oefenen bij andere investeerders om ook niet met Papyron in zee te gaan. Denk een aan de bijna onbegrensde mogelijkheden, ik noem o.a. : de krant via je mobiele telefoon downloaden, de reclame in alle abri's ter wereld op afstand verversen, vrachtwagens en bestelwagens en zelfs gebouwen van mega afbeeldingen en reclame te voorziendie bovendien voortdurend veranderd kunnen worden. Je auto er mee bekleden en van kleur doen veranderen, zo kan ik nog wel een tijdje doorgaan. Het product Papyron zou namelijk zeer betaalbaar zijn geweest. Stork heeft reeds produktie machines ontwikkeld op dit materiaal op rol te maken en de uiteindelijke kosten zouden op termijn (1-2 jaar) onder de 20 euro per A-4 formaat liggen. Papyron heeft na een totale investering van de initiatiefnemers van ongeveer 3.5 miljoen Euro bij gebrek aan fondsen haar activiteiten moeten staken. Met vr.gr. Willem Beulink.
Interessant verhaal. Maar heb je een linkje om het iets meer body te geven? Ik kan niet veel vinden namelijk.

Papyron (http://www.papyron.com) heeft een website met wat buzzwords en een foto's van een (segmented?) flexibel OLED-schermpje een een segmented electroforetisch display op een credit card; dit lijkt me nog een paar flinke stappen verwijderd van het aansturen van een matrix-display met redelijke resolutie (zoals E-ink hierboven laat zien).

Verder zijn er hier en daar op het web wat artikels te vinden die gaan over passieve matrix aansturing van electroforetische displays waar werknemers van dit bedrijf aan meegeschreven hebben. Het heeft op het eerste gezicht een hoog "stelt U zich eens voor"-gehalte, maar ik kan me vergissen.

Als dit bedrijf zo'n geweldige toekomst voor de boeg had, waarom hebben we dan nooit een demo gezien? De pers geilt enorm op alles wat met e-paper te maken heeft, elke scheet van E-ink of Philips op dit gebied wordt groot uitgemeten, dus publiciteit had toch eigenlijk geen probleem moeten zijn...?

Over 1-2 jaar onder de 20 Euro per A4-tje, dat betekent dat je vandaag een werkende technologie moet hebben en kunnen demo'en, anders kun je dat wel vergeten. Jammer dat we hier niet meer over gehoord hebben voor de boel failliet ging.
Anoniem: 3876
8 mei 2003 13:35
De resolutie is dus afhankelijk van het onderliggende transistor circuit...
Als ik een lange tekst goed wil lezen wil ik dat het liefst op papier omdat de refresh rate/brightness van het beeldscherm niet altijd fijn is en omdat geprintte tekst veel scherper is (600 dpi).
De resolutie van zo'n stuk E-paper is dus nogsteeds ronduit slecht en leest niet zo fijn als echt papier.
ik denk dat je met deze vinding van je "Refresh Rate" probleem afbent. Het lijkt mij dat dit stukje papier gewoon continuë spanning geeft aan de inktdeeltjes, en er dus pas veranderingen ontstaan op het moment dat er iets anders weergegeven moet worden. Dit in tegenstelling tot je monitor, die continu ververst.
Anoniem: 3876
@MikeyMan8 mei 2003 13:51
Dat bedoelde ik ook:
- refresh opgelost
- resolutie ook nog graag ;)
Als beide goed zijn dan lijkt E-paper mij een perfect medium!
Is het trouwens niet zo dat je voor dit alleen spanning nodig hebt om je beeld te wijzigen en als het er staat dat de spanning eraf kan?

dan kan je in iedergeval lekker lang mee met je e-book :)
Anoniem: 1913
8 mei 2003 13:33
Zou het gelijk willen hebben als ik reklame poster boer was. Op afstand al je reklameborden in een stad aanpassen, nooit meer plakken.
Weet wat je zegt, die dingen zijn dan een gewild doelwit ;(
Heb je net zorgvuldig een snor op Claudia Schiffers gezicht getekend, verandert de afbeelding :D

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ.

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.
Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee