Plextor kondigt PlexWriter Premium 52x32x52 brander aan

Plextor gaat onder de naam PlexWriter Premium een cd-brander op de markt brengen die leest en schrijft met een snelheid van 52x. Het herschrijven van schijfjes gaat met maximaal 4800Kb/s, wat neerkomt op een snelheid van 32x. Het apparaat beschikt over een aantal opvallende features, zoals het vergroten van de capaciteit van cd's. Met GigaRec kan op een standaard-cd van 99 minuten 1,2Gb aan data worden opgeslagen. SecuRec geeft de mogelijkheid de toegang tot een schijf te beveiligen met een wachtwoord en via Silent Mode kan de gebruiker de snelheden van het apparaat zo aanpassen dat er minder geluid geproduceerd wordt. Plextor zal de drive leveren in twee kleuren, zwart en wit, en als software Nero, InCD en PlexTools Professional meeleveren. De garantie duurt twee jaar en houdt onder andere een on-site collect & return service in. Vanaf mei zal de Premium in de winkels liggen voor een prijs van circa 140 euro. De overige specificaties zijn als volgt:

Plextor PlexWriter Premium
  • ATAPI Interface (PIO Mode 4, Multiword DMA Mode 2, UDMA/33 Mode 2)
  • Q-Check
  • Buffer Underrun Proof Technology
  • PoweRec Technology (Plextor Optimised Writing Error Reduction Control)
  • VariRec Technology (Variable Recording)
  • Access Time <65 ms
  • 8MB Buffer
  • Mount Rainier Ready
  • Capable of reading and writing CD TEXT information
  • MultiRead Compatible
  • Supports SPDIF (Digital Audio Output)
  • High Quality Digital Audio Extraction
  • A black tray, to reduce the jitter and to increase the quality of the burned CD
  • An optimised PCB circuit to reduce noise to get a higher quality of CD
  • Writes CD-ROM Modes 1 and 2, CD-XA Form 1 and 2, CD-DA, CD-I, Video CD & Photo CD.
  • Creates Audio CD, CD Extra, Enhanced CD, Photo CD, CD-I & Video CD Titles.
  • Supports Disk-At-Once, Track-At-Once, Multisession, Packet Writing modes.
  • Wide CD-R and CD-RW media compatibility (74min and Type80 - 79min)

Door Harold van der Wal

Nieuwsposter

15-04-2003 • 19:15

56

Submitter: JSK

Bron: Plextor

Reacties (56)

56
55
39
11
1
0
Wijzig sortering
Spijtig dat het artikel niet alles zegt..
Om het te vervoledigen:
http://www.zdnet.be/news.cfm?id=26523

Plextor stopt 1,2 GB op cd-R
De drive komt daarnaast met twee nieuwigheden die oudere PlexWriters ontberen. GigaRec zal in de smaak vallen van mensen die goedkoop veel gegevens willen opslaan. Je kunt er op een schijfje immers tot veertig procent meer data mee kwijt. Op minder voorkomende 90-minuten cd-R's schrijf je zo 1,2 GB in plaats van 800 MB; op een 80-minuten schijf past 1 GB tegenover 700 MB. Tenslotte is er ook nog SecuRec, om cd's via paswoord te beveiligen tegen ongewenste indringers.
De principe van GigaRec is inprincipe software matig upgrade-baar voor de wat betere CD-R drives.

De laser moet preciezer de putjes op de CD-R disk branden, dat is factor een. Door ook de schrijf snelheid naar beneden te halen, zal dit zeker software matig of firmware matig lukken.

Ik heb bijvoorbeeld een Plextor 16x drive. Het zal bijzonder pretig zijn als deze op pakweg 12x voor 20%, 8x voor 40% (let op de relatie van de daling van de speed en percentage kapaciteits verhoging daarvan) de GigaRec methode kan schrijven.

Deze "upgrade" is zeker welkom voor de oude Plextor fans die net niet de nieuwste Plextor brander hebben. Ze upgraden dus niet alleen maar zijn drives, maar ook zijn naam en niet te vergeten zijn trouwe klanten!
:*) :*)
Maar zijn die CD's ook te lezen in een gewone CDROM drive...?
Maar zijn die CD's ook te lezen in een gewone CDROM drive...?
De verhoging van de data capaciteit met 40% valt nog in de zogenaamde Red en Orange Book. Dit zou moeten betekenen dat elke CD-ROM drive die Red en Orange Book compliant is, de overvolle CD zou moeten kunnen lezen. De Red en Orange Book zijn trouwens standaarden die aangeven wat voor kenmerken een beschrijfte CD moet hebben om compliant te zijn met Red of Orange Book.

Er zit natuurlijk wel een maar aan. De Plextor Premium zal een perfecte CD moeten bakken, dus zonder jitters. Volgens mij is de CD dan af te spelen met welke Red of Orange CD-ROM speler dan ook.
Een beetje goeie CD-ROM speler leest makkelijk een 120% bescheven CD.

De meeste nieuwere CD-ROM en DVD apparatuur zal weinig problemen hebben met 140% beschreven CDs.
Anoniem: 4629 15 april 2003 19:26
Nou nog 32x ReWritables. De 24x versies zijn al niet lekker verkrijgbaar :D
Wat je zegt. Ik had een Lite-on 48x24x48 writer gekocht, 24x rewriten dus, en wat krijg je erbij? Juist, een 12x rewritable schijfje :P

Beetje raar :). Maar het kan nuttig zijn nu al zo'n fikker te kopen, op 32x dit exemplaar zelfs, want over een tijdje zullen de 24x en 32x rewritables vast beter leverbaar worden.
Nou, ik denk dat die 24x schijfjes ook wel op 32x zullen kunnen.
Tot nu toe zijn CD-RW's er in drie smaken:
Gewoon: 1-4x
High speed: 8-12x
Ultra speed: 16-?x (zal wel hoger gaan dan 24 denk ik)
Anoniem: 16536 15 april 2003 20:45
neen: cd's van meer dan 80 min vallen sowieso buiten de specificaties...
alles meer dan 80 min (700 MB) is buiten specificatie, waardoor er geen enkele garantie is dat het werkt. Je zal de extra capacitit enkel met overburnen kunnen bereiken. Plextor-brander deden dat tot dusver zéér goed, dus je hoeft je geen zorgen te maken
Ahum, plextor helpdesk employee speaking: Een aantal van de branders werken gegarandeerd met >80 min cd's, daar geeft plextor zelfs support op ;)
Anoniem: 82207 15 april 2003 23:15
Tegen begin mei zullen goedkope DVD-branders ook in de buurt komen van die 140 euro..Bij Alternate is die DVD-brander van NEC nu al 189 euro.
Ikzelf zou iig nooit meer een CD-brander kopen op dit moment. Wacht een aantal maandjes en koop een DVD-brander

edit: hmmz net te laat :'(
Gaat dit 40% extra branden gepaard met inleveren op de foutcorrectie?
Waarom nog hofere snelheden voor de cd-brander?
Met 48x doe je er nog maar 2 min over om een cd vol te branden. Waarom niet investeren voor het ontwikkelen van de DVD-technologie? Daar zit toch de toekomst in? Er kan gewoon zoveel keer meer data op? Maar de keuze ligt niet aan mij...
Waarom nog hofere snelheden voor de cd-brander?
Omdat daar kennelijk markt voor is! Zolang de schrijfsnelheden omhoog gaan zullen er altijd consumenten zijn die die nieuwe brander wel willen hebben.

Ikzelf heb deze brander net pre-ordered. Ik zou hem in de eerste week in Mei moeten krijgen. Ik heb mij oude PlexWriter 16/10/40A verkocht voor een leuk prijsje. Hij was gewoon te langzaam. Zeker het herschrijven duurde mij gewoon te lang. Ik gebruik bijna elke dag wel een aantal CD-RW's voor bepaalde zaken, en met de PlexWriter Premium gaat dat veel sneller. Ze herschijf snelheid van 32X zal ongeveer op 20 a 25x gemiddeld uitkomen wat dus meer dan de helft scheelt. Normaal gesproken duurde het 10 minuten om een CD-RW vol te schrijven of te wissen, nu duurt dat nog maar 4 minuten ongeveer. Met meerdere CD-RW's per dag scheelt dat nogal.

Zo'n snelle branders is dus eigenlijk alleen aantrekkelijk als het om een vervangbrander gaat of als je nog nooit een brander hebt gehad. Waarom zou je ee 48X kopen als je voor $10 meer een $52X kan kopen die naast de hogere snelheid ook extra features heeft?
Waarom niet investeren voor het ontwikkelen van de DVD-technologie? Daar zit toch de toekomst in?
Wat moet men daar aan ontwikkelen? Als je het mij vraagt mag er eerst een standaard komen zonder dat een aantal bedrijven onwijs egoistisch zijn en aan hun eigen standaard vasthouden. DVD is goed, het gevecht tussen DVD-R en DVD+R kan ze nog de kop kosten. En nee, zolang er geen echte standaard is, zie ik geen toekomst in DVD. Er komt dan wel een derde technologie die DVD voorbij streeft en de koppositie pakt.
Ik denk dat het ook niet in de eerste plaats om de schrijfsnelheid van de CDR's gaat, dan wel om de hogere snelheid waarmee CDRW's beschreven en herschreven kunnen worden.

Daar is namelijk nog wel winst te halen. Die paar seconden die je nog winst kan pakken op een CDR is niet echt interessant meer. Die 10-15 seconden minder schijftijd van een CDR ligt echt niemand wakker van.
A black tray, to reduce the jitter and to increase the quality of the burned CD
An optimised PCB circuit to reduce noise to get a higher quality of CD
Volgens mij hebben ze deze reclamepraat verzonnen om het lijstje groter te maken :Y)

Wat heeft de kleur van de tray nu te maken met het verspringen van de cd (jitter) ?? En hoe kan een PCB nu minder geluid maken, waardoor de cd beter wordt?

Ik volg ze eventjes niet helemaal :?

Voor de rest wel extreem vet. Mijn brandertje is nog steeds 12/10/32 dus ik loop erg achter :P
Wat heeft de kleur van de tray nu te maken met het verspringen van de cd (jitter) ??
De standaard witte trays *zouden* het verstrooide laserlicht reflecteren en zo *mogelijk* het uitlezen/schrijven van de data beïnvloeden. De zwarte tray absorbeerd dit strooilicht grotendeels.

Een effect dat volgens mij zwaar overdreven wordt en totaal geen invloed (of toch alleszins onmerkbaar weinig invloed) heeft op de lees/schrijfeigenschappen van de brander.
En hoe kan een PCB nu minder geluid maken, waardoor de cd beter wordt?
Men doelt hier op de stoorsignalen die componenten uitstralen en zo andere componenten beïnvloeden. De digitale circuits kunnen met al hun scherpe flanken en hoge verwerkingssnelheden heel makkelijk een soort ruis veroorzaken op de analoge circuits. Ook onderling kunnen de digitale circuits elkaar storen. Een beter PCB-ontwerp kan deze problemen verminderen of zelfs weghalen.
Ik weet niet hoe het zit met laserlicht, maar met het voor-mensen-zichtbare lichtspectrum is het nu eenmaal een feit dat een witte kleur licht weerkaatst (namelijk het gehele spectrum, waar bij een rood object alleen het rode licht weerkaatst wordt en de rest geabsorbeerd) en zwart niet.
Volgens plextor zorgt de zwarte tray ervoor dat evt. laser reflecties niet verder worden gekaatst naar een plek op de cd waar ze niet horen. Theoretisch klinkt dit natuurlijk goed, maar of het in de praktijk veel helpt...

En ruis hoeft niet persé iets met geluid te maken te hebben. Ze hebben het over de verbindingen tussen de electronische componenten. Als deze minder ruis vertonen, zou het uiteindelijke laser-signaal stabiler moeten zijn, waardoor de gebrande cd duidelijker/preciezer wordt.

[edit]
Moet toch sneller leren typen, dubbel-post 3min na de vorige :z
Anoniem: 29913 15 april 2003 19:20
Plex Premium, dat klinkt alsof dit hun laatste ultieme CD-writer wordt :P

Ik hoop nog altijd op een goede betaalbare SCSI Writer van Plex, want die 40/12/40S is vreselijk duur :r
Ik hoop nog altijd op een goede betaalbare SCSI Writer van Plex, want die 40/12/40S is vreselijk duur
Er is slechts een kleine afzetmarkt voor SCSI branders tegenwoordig. Dankzij technologieën als BURN-Proof en de felle verbetering van de IDE-standaard is het voordeel van SCSI-branders vrijwel volledig komen te vervallen. Enkel wanneer je véél branders in een systeem wil gebruiken is SCSI een beduidend betere keuze.

Voor de rest vallen SCSI-branders in een 'niche' markt. Zelfs professionele workstations en servers worden steeds vaker voorzien van IDE drives omdat de verschillen in prestaties negeerbaar zijn.

Het is dan ook erg begrijpelijk dat de meeste optical drive fabrikanten wegsturen van SCSI en dat de overblijvende SCSI producten navenant geprijsd zijn.

Trouwens, als je het geld hebt om een lekker SCSI systeem met dure SCSI harddisks te bouwen, dan moet je ook niet klagen over de prijs van een hedendaagse SCSI-brander. Overigens is de verkoopsprijs van de 4012TS belachelijk laag als je deze vergelijkt met wat een SCSI-brander pakweg 3 jaar terug kostte.
Zelfs professionele workstations en servers worden steeds vaker voorzien van IDE drives omdat de verschillen in prestaties negeerbaar zijn.
Volgens mij lopen de verschillen tussen IDE en SCSI de laatste tijd weer op. :?
De toegangstijden en doorvoersnelheden schelen soms 100%. Zeker de grotere IDE schijven (>80GB zijn erg traag tov kleinere IDE schijven).

Alleen is het prijskaartje nogal erg hoog om zomaar een SCSI systeempje aan te schaffen.
Daar vergis je je toch in. Grotere IDE-schijven zijn namelijk vaak juist sneller dan hun kleinere broertjes. Omdat de platters groter zijn, staat nl de data dichter op elkaar.
Volgens mij waren ze hier duidelijk over cd-rom/writers bezig en niet over hd's.
Anoniem: 56708 15 april 2003 19:56
Dit is weer de zoveelste brander die op 52x kan branden. Alleen Plextor komt er een beetje laat mee. Pelxtor staat bekend als een van de beste branders. geen problemen enz. maar nu ook andere merken zijn aangesloten bij een goede kwaliteit branders moet plextor maar eens met iets nieuws komen want ze zijn vaak veel te duur.
Heb je de nieuwspost wel gelezen? Deze writer is voorzien van een aantal nieuwigheden en extra's die je op geen enkele andere brander vindt. Lees ook het bericht van Visbak.

Zo is er GigaRec waarmee de datadichtheid van cd's verhoogd kan worden. De mogelijkheid om paswoordbeveiligde cd's te maken (SecuRec). Een cd-kwalteitsanalyse (Q-Check).

Daarnaast is de uitstekende PlexTools software meegeleverd welke onder meer de meest geavanceerde audio-extractiesoftware bevat.
ik ken anders geen 1 merk die tegen de plextor kwaliteit op kan.
Anoniem: 38020 16 april 2003 16:46
Ik heb zelf een Lite-On 52x24x52 brander en die werkt perfect. Wel er handig dat je gewoon op 80 minuten cd's 1GB kan fikken.

Ik denk echter wel dat cd-writers niet veel sneller gaan worden. gewone cd-rom zijn toch ook gestopt bij 52. Soms zie je nog wel eens een cd-rom die sneller is maar dat is te verwaarlozen.
Als cd-rom toch op 52x zitten en cd-writers zitten bijvoorbeeld op 72x dan kan je toch nooit cd's schrijven op 72x omdat die cd-rom toch maar tot 52x gaat?

Of zit ik nu fout en is de verhouding in snelheden anders in vergelijking tussen de cd-rom en cd-writers?
Voorbeeld: de snelheid van 52x branden is 1mb en de snelheid is van lezen is bijvoorbeeld dan 2mb.
(ik weet dat de originele waarden van de cd-writer wel maar van een cd-rom niet echt daarom maar 1mb en 2mb)

Als dit voorbeeld dus niet het geval is dan heeft het weinig zin om sneler branders te maken. Als je een snelle hardeschijf hebt dan kan het natuurlijk wel van pas komen.
1. Je Lite-On kan nooit 1GB schrijven op 80 min cd's
2. 72x is wel mogelijk als je met meerdere koppen werkt
3. de snelheden bij cd spelers en cdrw's zijn identiek, 1x speed komt ongeveer overeen met 400KB/s. Er is een verschil tussen de cd en dvd speed rating
Naar mijn weten is 1x CD 150kb/s en 1x DVD negen keer hoger, 1.350kb/s. Lezen of schrijven maakt inderdaad niet uit aangezien daarbij dezelfde waardes worden gebruikt.

Enneh Mitsumi heeft al een 54x brander uitgebracht, de CR-485 FTE (54/32/54). Compleet nutteloos naar mijn mening maar ja, 't is weer een paar seconden sneller. Marketing technisch gezien wel slim aangezien zij nu de enige zijn met een 54x brander. Zijn altijd mensen die het snelste van het snelste willen hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.