Voor de casemodders onder ons, komt GideonTech met een uitleg over het maken van een activiteitsmeter voor je HDD. Hiervoor nemen ze twee uitgangspunten: een analoge meter op basis van een VU-meter, en een digitale bestaande uit tien LEDs. Een analoge meter is zo op het eerste gezicht niet eens zo heel moeilijk te maken. De VU-meter die GideonTech wil gebruiken is gevonden in een batterijtester, maar ook oude audiosystemen hebben er vaak een. De VU-meter wordt in een schakeling gezet met een pot-meter en aangesloten op een externe stroombron van vijf Volt. Het moeilijkste van het klusje is waarschijnlijk wel het afstellen van het geheel.
De HDD LED indicator geeft bij activiteit een spanning van 3,5 Volt af. Bij het opstarten zou dit echter tot vijf Volt kunnen uitschieten. Dit kun je op een VU-meter mooi laten zien. Door het varieren van de weerstand van de pot-meter is de uitslag van de naald op de VU-meter te regelen. Wanneer je een mooie weergave hebt op de meter, lees je de weerstand op de pot-meter af. Nu is het een kwestie van de pot-meter vervangen door een evenwaardige weerstand en de meter aan te sluiten op de HDD indicator header van het moederbord.

Dan nu de digitale meter, waarvoor het wat meer geavanceerde soldeerwerk nodig is. Hiervoor gebruiken we een spanningsindicator voor tien LEDs. Om het effect van de serie oplichtende lampjes te krijgen, gebruiken we een RC-filter die we maken met een capacitor. Een RC-filter wordt normaliter gebruikt om pieken uit een spanningskring te halen. Deze opstelling heeft een aantal nadelen: de RC-filter geeft een feedback die je waarschijnlijk niet op je moederbord wil loslaten, en de spanningsindicator heeft zelf nogal wat voeding nodig. Daarom wordt een optocoupler gebruikt. Deze werkt als een schakelaar die aangestuurd wordt door een geïntegreerde LED op de chip. Deze LED wordt op de HDD LED indicator van je moederbord gezet.
Nu op naar het soldeerwerk. Als eerste worden er twee IC's geplaatst, een met achttien en een met zes pinnen, waarop later de spanningsindicator en de optocoupler gezet worden. Hierna worden de LEDs gesoldeerd, waarbij je goed moet opletten dat de negatieve kant tegen de spanningsindicator staat. Er worden vier weerstanden geplaatst, van respectievelijk 3003, 1000, 470 en 330 Ohm. Over de driehonderddertig Ohm wordt de capacitor gezet. De spanningsindicator en de optocoupler kunnen op de IC gezet worden, maar zet ze nog niet vast. Nu kun je de draden die naar het moederbord lopen aan de eerste twee pinnetjes van de optocoupler vastzetten. De draden kunnen gelegd worden, en als het goed is krijg je dan zo'n plaatje.

Na het solderen van de draden kun je de spanningsindicator vastzetten. In plaats van de optocoupler vast te zetten, laat je pin vier en vijf van de IC connecten, zodat je het geheel eerst kunt testen met een externe spanningsbron, voordat je het in je kast inbouwt. Als het allemaal naar behoren werkt, is het een kwestie van inbouwen in de kast en het resultaat bewonderen.