Hoe een VU-meter voor schijfactiviteit te bouwen

Voor de casemodders onder ons, komt GideonTech met een uitleg over het maken van een activiteitsmeter voor je HDD. Hiervoor nemen ze twee uitgangspunten: een analoge meter op basis van een VU-meter, en een digitale bestaande uit tien LEDs. Een analoge meter is zo op het eerste gezicht niet eens zo heel moeilijk te maken. De VU-meter die GideonTech wil gebruiken is gevonden in een batterijtester, maar ook oude audiosystemen hebben er vaak een. De VU-meter wordt in een schakeling gezet met een pot-meter en aangesloten op een externe stroombron van vijf Volt. Het moeilijkste van het klusje is waarschijnlijk wel het afstellen van het geheel.

De HDD LED indicator geeft bij activiteit een spanning van 3,5 Volt af. Bij het opstarten zou dit echter tot vijf Volt kunnen uitschieten. Dit kun je op een VU-meter mooi laten zien. Door het varieren van de weerstand van de pot-meter is de uitslag van de naald op de VU-meter te regelen. Wanneer je een mooie weergave hebt op de meter, lees je de weerstand op de pot-meter af. Nu is het een kwestie van de pot-meter vervangen door een evenwaardige weerstand en de meter aan te sluiten op de HDD indicator header van het moederbord.

Vu-meter HDD activiteit

Dan nu de digitale meter, waarvoor het wat meer geavanceerde soldeerwerk nodig is. Hiervoor gebruiken we een spanningsindicator voor tien LEDs. Om het effect van de serie oplichtende lampjes te krijgen, gebruiken we een RC-filter die we maken met een capacitor. Een RC-filter wordt normaliter gebruikt om pieken uit een spanningskring te halen. Deze opstelling heeft een aantal nadelen: de RC-filter geeft een feedback die je waarschijnlijk niet op je moederbord wil loslaten, en de spanningsindicator heeft zelf nogal wat voeding nodig. Daarom wordt een optocoupler gebruikt. Deze werkt als een schakelaar die aangestuurd wordt door een geïntegreerde LED op de chip. Deze LED wordt op de HDD LED indicator van je moederbord gezet.

Nu op naar het soldeerwerk. Als eerste worden er twee IC's geplaatst, een met achttien en een met zes pinnen, waarop later de spanningsindicator en de optocoupler gezet worden. Hierna worden de LEDs gesoldeerd, waarbij je goed moet opletten dat de negatieve kant tegen de spanningsindicator staat. Er worden vier weerstanden geplaatst, van respectievelijk 3003, 1000, 470 en 330 Ohm. Over de driehonderddertig Ohm wordt de capacitor gezet. De spanningsindicator en de optocoupler kunnen op de IC gezet worden, maar zet ze nog niet vast. Nu kun je de draden die naar het moederbord lopen aan de eerste twee pinnetjes van de optocoupler vastzetten. De draden kunnen gelegd worden, en als het goed is krijg je dan zo'n plaatje.

Digitale HDD activiteitsmeter

Na het solderen van de draden kun je de spanningsindicator vastzetten. In plaats van de optocoupler vast te zetten, laat je pin vier en vijf van de IC connecten, zodat je het geheel eerst kunt testen met een externe spanningsbron, voordat je het in je kast inbouwt. Als het allemaal naar behoren werkt, is het een kwestie van inbouwen in de kast en het resultaat bewonderen.

Door Tamara van Hal

Nieuwsposter

10-03-2003 • 13:11

30

Submitter: silentsnow

Bron: GideonTech

Reacties (30)

30
30
22
6
0
0
Wijzig sortering
Anoniem: 42442 10 maart 2003 13:23
Allemaal leuk en aardig, maar dat ding meet dus de spanning van de HDD led....wat is het nut daarvan? Je kan hiermee volgens mij nooit de werkelijke schijfactiviteit meten??
Denk ook niet dat iemand ooit gepretendeerd heeft dat een VU-meter een exacte weergave van HD-activiteit was. Plus: waarom zou je dat *exact* willen zien? Een indicatie lijkt me toch al handig genoeg. Sterker nog: "Definieer HD-activiteit" :)
De VU meter geeft inderdaad niet direct je HD activiteit weer, maar indirect is het toch een aardige indicatie van de HD activiteit. Een analoge VU meter is traag. Het duurt dus een tijdje voor dat hij zijn maximale uitslag heeft bereikt. Als je HD ledje maar eventjes aanspringt (heel klein bestandje wegschrijven op je HD :) ) Zal je VU meter dus maar heel klein beetje uitslaan. Bij meer HD activiteit is je HD ledje langer "aan" en heeft je VU meter dus meer tijd om een "grotere" uistlag te bereiken.

Effectief gezien geeft de wijzer van je VU meter dus een soort gemiddelde aan van de activiteit van het ledje en dus van de activiteit van je HD.
Dit lijkt me idd zeer cool!

Stel je eens een kast voor met voor elk component een aparte VU-meter (netwerk, cpu-belasting, geluidskaart, fans) en dan met verschillende led's erachter.
:9
jezus, dat heb ik al jaren geleden ontworpen, en ook al jaren geleden op got gepost.
www.hddvumeter.tk
Anoniem: 45937 10 maart 2003 13:24
Je kan ook gewoon een ampere meter tussen je 5 volt kabelje zetten van je hdd
Hoe meer actie hoe meer stroom hij verbruikt ...

Persoonlijk vind ik de combinatie leuk spanning maal stroom geeft de wattage :-)

Veel plezier voor de modders ik ben er te lui voor.
Het stroomverbruik van een HD hangt slechts in geringe mate af van de activiteit. De meeste energie wordt namelijk gebruikt om de schijf op toeren te houden en dat gebeurt altijd, of hij nou aangesproken wordt of niet. Een meter in de voedingslijn is dus niet erg zinvol.
Ik moet toegeven dat ik een VU-meter er altijd erg cool uit vind zien. Maar is een VU-meter voor je geluidskaart niet 10x cooler? :)
Een spectrum-analyser (zoals in winamp) is nog veel koeler, maar dat kan gewoon via een LCD schermpje.
Alle details zijn al op het GoT forum voorbij gekomen.
Een echte LED spectrum analyser is toch nog echt veel cooler! Eigenlijk ook heel simpel te maken. Je maakt gewoon een aantal bandfilters (van steeds een andere band natuurlijk) en dan sluit je daar weer steeds een VU-meter op aan :)
VU meters :)
Casemods zijn per definitie niet nuttig, maar cool.
een vu metertje aan een soundcard is ook wel lollig btw, zoals hierboven gemeld. eens kijken of ik m'n ouwe versterker nog heb liggen...
Ja tof. Kunnen we eindelijk zien hoever de meter uitslaat als XP "ping" zegt :+
Ze zijn ook gewoon nog te koop bij de (betere) electronica-zaken. :)
Ik heb al een VU meter aan m'n geluidskaart. Heet een mengpaneel. :)

Gaat natuurlijk wel alleen op als je op elke input van je mengpaneel een weergave hebt op je meterbridge.

Geen cheap mengpaneel dus!
Ik heb pas zelf ook een VU meter gemaakt voor mijn geheugen met 6 ledjes, ziet er wel leuk uit.
Vind dit ook wel een goede, van 't weekend maar eens kijken
In een C'T van 2001 stond er ook een keer een beschrijving in voor het maken van een HD-activiteitmeter.
Als je nu die LEDs gescrambled aansluit (dus nit zoals op het plaatje, maar helemaal door de war), krijg je een beetje het WOPR effect (film wargames :)) Dat is pas cool, hehe :*)
Heb net even de schakeling gebouwd, en het resultaat is eentonig. Als er maar even activiteit is, vliegt ie meteen naar het 'einde'. Het is idd een indicatie :) Maar wel grappig.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.