Meer storingen door verouderde stroomnetten

Volgens een hoogleraar hoogspanningstechnologie zijn de stroomnetten in Nederland sterk verouderd, en dient de helft van het gehele stroomnet de komende tien jaar vervangen te worden, zo meldt het NRC Handelsblad. Dit zou ook een van de redenen voor de toename in stroomstoringen zijn. Uit data van een electriciteitsinstituut in Parijs blijkt dat onderdelen van een stroomnet een gemiddelde levensduur van 30 jaar hebben. Tien procent van de onderdelen in Nederland is die grens al gepasseerd, hier zal de komende tien jaar nog veertig procent bijkomen. Het probleem is volgens hoogleraar Smit van de TU Delft kosteneffectief op te lossen, uit de praktijk blijkt echter dat deze mogelijkheden wegens geldgebrek niet gebruikt worden.

stroom (klein)Een van deze mogelijkheden is het opsporen van zwakke punten in een stroomnet met behulp van sensoren. Ook blijkt dat monteurs te summier zijn opgeleid voor het bestrijden van storingen. Hier werd drie weken geleden nog door Eneco-monteurs alarm over geslagen. De overkoepelende organisatie voor Nederlandse stroombedrijven ziet echter nog geen acute nood: volgens hen is het net berekend op een levensduur van veertig tot zeventig jaar, en zal daarom voldoende geld aanwezig zijn voor vervangingen.

Door Mark Oosterveen

Nieuwsposter / reviewer

10-02-2003 • 17:19

40

Submitter: oehoe

Bron: NRC Handelsblad

Reacties (40)

40
40
32
3
0
0
Wijzig sortering
Mensen die over privatisering beginnen:

Het beheer van het hoogspanningnet is NIET geprivatiseerd, het "transport" is en blijft (altans in de planning) een overheidsorganisatie. (ambtenarenwerk :+ ). Het wordt verzorgd door TenneT.

www.tennet.nl
Tennet regelt alleen het transport tussen de elektriciteitscentrales naar de lokale distributie netwerken. Het grootste deel hiervan gaat bovengronds via de hoogspanningsmasten. Het netwerk waar ze het in het artikel over hebben gaat om de regionale en lokale ondergrondse distributienetwerken welke in handen zijn van bv EZH, Continuon (regionaal) eneco, nuon etc (lokaal). De argumenten dat de privatisering gevolgen heeft voor het vertraagd onderhouden en vernieuwen van de netwerken kan dus wel degelijk opgevoerd worden omdat metname dit ondergrondse deel binnenkort al sterk veroudert is en kans op storingen dus zeer groot aanwezig is.
Sorry, maar is niet alles wat ouder is aan storingen meer onderhevig? zie space shuttle!
Maar door de spaceshuttle gaat niet continu een hoge spanning, hij hangt niet op 100 meter boven de grond en ligt ook niet 1,5 meter er onder. Hij staat ook niet jaren achter elkaar in wind, regen en zonneschijn buiten.

En dan nog: weet je wel wat het kost om de spaceshuttle te onderhouden? Met zo'n budget zou de Nuon in NL alle stroomkabels vervangen en al het personeel een vakantie op Hawaï aanbieden...

En dan ga ik nog niet in op het feit dat het een kromme vergelijking is :P
De ingeneurs die het toendertijd berekede kwamen uit op een levensduur van 40-70 jaar. Een professor (die moet publiceren om z'n baan te houden) berekend 30 jaar....

Zoals normaal zal de waarheid in het midden liggen. Voor zover ik heb gemerkt is er geen oplopende tendens in de frequentie van stroomstoringen...ik denk dus dat de getallen van de electrabedrijven iets dichter bij de waarheid zitten. Neemt niet weg dat die Eneco-monteurs wat beter opgeleid mogen worden.
"Voor zover ik heb gemerkt"...

Dus jij weet het beter dan de hoogleraar, die onderzoek heeft gedaan etc. "De stijging van de stroomstoringen sinds medio jaren negentig, is al voor een deel te wijten aan de veroudering van de netten."
Is het niet zo dat je de laatste tijd juist WEL meer hoort van stroomstoringen (hetgeen in het artikel wordt vermeldt)?! Het viel mij namelijk ook al op. Kun je je de grote storing in Amsterdam laatst niet herinneren, waardoor een deel van het Nederlandse internet dood was?
Dus jij weet het beter dan de hoogleraar, die onderzoek heeft gedaan etc.
dat zegt hij niet. Er zijn twee uitspraken in deze kwestie, beide van relatief betrouwbare bronnen, 1tje daarvan is de professor, de andere is de overkoepelende organisatie voor Nederlandse stroombedrijven. Beide poneren een cijfer afkomstig uit een berekening, de opmerking dat de waarheid in het midden zal liggen is in dit geval op z'n plaats en doet imo geen afbreuk aan een van beide stellingen.
Is het niet zo dat je de laatste tijd juist WEL meer hoort van stroomstoringen (hetgeen in het artikel wordt vermeldt)?!
wat zijn dan die cijfers? Zonder de cijfers lijkt het niet dan een van ons hier zinnige uitspraken over kan doen.
Het viel mij namelijk ook al op. Kun je je de grote storing in Amsterdam laatst niet herinneren, waardoor een deel van het Nederlandse internet dood was?
Het gaat hier niet om alle storingen, maar om storingen door veroudering van het net. Het is logisch dat er in Amsterdam meer storingen zullen optreden, enerzijds is het domweg een groter netwerk maar anderzijds ook meer activiteit, zowel voor de boven- als ondergrondse apparatuur. Een kabeltje graaf je zo kapot, en ik kan mij zo voorstellen dat een bovengrondse installatie in Amsterdam meer kans loopt op een 'ongelukje' dan eentje in lutjebroek.

Als ik het artikel goed lees:
Uit data van een electriciteitsinstituut in Parijs blijkt dat onderdelen van een stroomnet een gemiddelde levensduur van 30 jaar hebben.
'een electriciteitsinstituut' 'een stroomnet' 'gemiddelde levensduur'

Het is nog maar de vraag in hoeverre dat onderzoek van toepassing is op het Nederlandse net.
Tien procent van de onderdelen in Nederland is die grens al gepasseerd
Ik vind de getallen niet echt schokkend, voor zover ik daar een uitspraak over kan doen. Als ik het even simpel vergelijk met een auto: ik denk dat er genoeg auto's rondrijden waarvan 10% van de onderdelen gemiddeld genomen aan vervanging toe is. Dat wil niet zeggen dat die auto niet rijdt, wel dat hij gewoon onderhoud nodig heeft.

Als laatste:
levensduur van veertig tot zeventig jaar, en zal daarom voldoende geld aanwezig zijn voor vervangingen
Ze zeggen dus niet dat ze niets gaan doen. De vraag is of het hier een noodsituatie betreft of een normaal verloop van zaken.
Simpel feit is dat de media op dit moment elke melding van een stroomstoring voorpagina nieuws maakt. Dergelijke storingen waren er lang geleden ook al, maar was het hooguit 3 regeltjes op pagina 15 of zo.
Het hangt er heel erg vanaf waar je woont of er stroom stringen zijn. In de randstad heb je veel vaker een stroom stroing dan op 't brabantse platteland in een dorpje van 20 mensen :)
jep, hier kan ik me geen storing herinneren (achterhoek, klein gat :P)
Sorry, maar volgens mij is het toch dat er een door een storing geen -spanning- meer is. en das toch de storing Stroom komt door spanning ..etc.. ala .. off topic :)
Dit soort storingen en spannings pieken is waarscheinlijk de oorzaak van 2 kapotte TV's, 3 voedingen (PC), 1 stofzuiger, 1 magnetron, 1 wasdroger en ook nog een halve pc :(
Een woord: piekspanningsbeveiliging

Zo'n dingetje kost een paar pleuro en het bespaart uiteindelijk een hele hoop ellende en geld.
Je kunt ook het electriciteitsbedrijf in gebreke stellen (rechtszaak). Maar dan moet je wel bewijzen hebben. En daarvoor moet je de stroomvoorziening een tijdje lang loggen.

Wat er IN je huis wordt gegenereerd is je eigen probleem. Maar tot en met je meterkast is het allemaal van het electriciteitsbedrijf. Als daar dus al spanningspieken binnenkomen, is het electriciteitsbedrijf verantwoordelijk.
Bespaart de elektriciteitsleverancier die schade ja, want wettelijk zijn zij verplicht schade door piekspanningen te vergoeden.

Meestal gaat het terugbrengen van de stroom trouwens wel goed en zonder piekspanningen :)
Ik ga er nu inderdaad ook heel hard aan denken om dit soort beveilegingen aan te leggen ja.
Maar om Essent nou aan te klagen, daar win je toch niet van...
Een piek als gevolg van bliksem inslag was toch ff te veel. Gevolg: pc dood.
Zou eneco ook UPS-en verkopen?
Dat zal wel wat verklaren :Y)

Mijn mening is dat dit een mooi (extreem) voorbeeld dat de marktwerking niet heilig is.

[reactie op Dr Boktor]
De reden voor het slechte netwerk is het feit dat eneco winst wil maken, een overheidsinstelling zou als kerntaak stroom leveren hebben.
Mijn mening is dat dit een mooi (extreem) voorbeeld dat de marktwerking niet heilig is.
Of juist wel. Wanneer het stroomnet in private handen zou zijn, zou je niet bij de klant aan kunnen komen zetten met een defect stroomnet als leverancier, want dan stapt de klant gewoon over naar een andere leverancier. Nu het stroomnet niet in private handen zit, kan dit echter niet.
Er is in Nederland nog geen enkele leverancier die zijn eigen netwerk heeft, Elke leverancier maakt gebruikt van het zgn. hoofdnet. Dus storingen aan deze hardware heeft betrekking op alle leveranciers.
Tsja. Men wil voor een dubbeltje op de eerste rang zitten. Dat kan hoor, maar dan moet je niet zeiken als af en toe het licht uitvalt.
Ik zeik wel als het licht uit valt, maar ik had niet gevraagd om voor een dubbeltje op de eerste rang te zitten.

De burger is in ieder geval niet "men" want we betalen meer dan vroeger maar krijgen er minder voor terug.

"Men" is waarschijnlijk de managers vd geprivatiseerde overheidsbedrijven; die bepalen zelf hun salaris, winstdeling is erg in tegenwoordig en ze bepalen ook waar bezuinigd wordt om de winst op te krikken.
Op onderhoud bezuinigen ligt voor de hand omdat je dat pas op lange termijn merkt, en je kan het lang volhouden om te proberen net op het randje vh acceptabele te blijven zitten.
Sorry, maar 'men' klaagt over de te hoge kosten van de electiciteitsnota. 'Men' is in dit geval zowel de particuliere eindgebruiker als het bedrijfsleven.

Het beleid dat men in overheidseigendom had van alles na tijd x domweg te vervangen is effectief, maar duur. Als je zelfstandig moet opereren, ga je naar kosten/baten verhoudingen kijken. Overgaan naar een beleid dat je vervangt wat nodig is, bespaart een hoop geld, zonder dat direct sprake hoeft te zijn van een gebrekkig aan onderhoud.
En dan hebben ze het nog nog niet over de duizenden net-na-oorlogse gebouwen die bewoond worden door oma en opa waar de bedrading uit naakte of met stof beklede koperen draden bestaat. Niet erg safe lijkt mij.

Hopelijk levert dit geen problemen op met iNet over het stroomnet.
Dat heeft verder niets met het stroomnet te maken waar hier over gesproken wordt.
De el. voorziening in huis valt onder de verantwoording van de huiseigenaar.
Als ik zo'n installatie in mijn huis zal aantreffen zal ik 't iig vernieuwen!
Maar goed, ik dacht dat de electriciteitsbedrijven bepaalde verplichtingen hadden met betrekking tot het op gang houden van de stroomvoorziening.

Als ze dat niet kunnen betalen, vraag ik me af waar ze dan met hun hoofd zaten 30 jaar geleden. "Moeten we niet geld sparen om het net over 30 jaar te vernieuwen? Nee joh, je wil toch NU een Ferrari?"

Ik ben blij dat het privatiseren van die bedrijven niet doorgegaan is. Nu heeft de overheid er belang bij dat de bedrijven hun best doen en hebben ze een handvat om in te kunnen grijpen als het misloopt. De kans dat het management er met het geld vandoor gaat, zoals bij Enron het geval was, is daarmee een stuk kleiner (mag ik hopen).
Als je het gehele artikel had gelezen, dan had je geweten dat tot begin jaren negentig onderdelen die die dertig jaar werden, direct werden vervangen. Uit kostenoverweging (etcetc) is men echter overgegaan om alleen die onderdelen te vervangen die daadwerkelijk aan het einde van hun levensduur zijn.
Het probleem is volgens hoogleraar Smit van de TU Delft kosteneffectief op te lossen, uit de praktijk blijkt echter dat deze mogelijkheden wegens geldgebrek niet gebruikt worden.
Oemf... |:(

Ik vraag me af of de energiebedrijven op één of andere manier tot die kosteneffectieve methode gedwongen kunnen worden. Anders laat het gevolg zich raden: dat die nutteloze kosten aan de consument worden doorberekend. Met de huidige bedroevende economische vooruitzichten is dat voor een hoop mensen niet bepaald handig (buiten het feit dat het blijkbaar onnodig is).

Er is echter nog een mogelijkheid: de liberalisering van de energiemarkt. Kosteneffectieve bedrijven hoeven die `nutteloze kosten' niet door te berekenen, kunnen daarmee goedkoper worden, en je kunt als consument overstappen. Ik verwacht bij nader inzien dat de politiek daar vanuit zal gaan.
dit gaat over eneco enz. en die zijn allang onafhankelijk. :z
Ook al slechte condensatoren?

:+

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.