Notitiedienst Obsidian maakt commercieel gebruik gratis beschikbaar

Bedrijven die notitiedienst Obsidian willen gebruiken, hoeven hiervoor niet langer een commerciële licentie te hebben. Die licentie wordt nu optioneel. Obsidian zegt dit te doen om de verschillende prijzen van de dienst te vereenvoudigen.

Bedrijven de Obsidian gebruiken
Bedrijven de Obsidian gebruiken

Obsidian benadrukt dat er verder geen veranderingen zijn en dat de dienst nog steeds te gebruiken is zonder account, advertenties of tracking. De dienst zegt de licentie vrijwillig te maken om de verschillende prijzen 'eenvoudiger' te maken en om de tool laagdrempeliger beschikbaar te stellen. Voorheen kostte de dienst jaarlijks vijftig dollar per gebruiker.

Bedrijven die wél betalen krijgen een vermelding op een aparte Enterprise-pagina. Obsidian wordt nu door ruim 10.000 bedrijven gebruikt, zegt de organisatie achter de dienst. Obsidian is een notitiedienst die notities in plaintext opslaat in Markdown en diverse tools biedt voor het organiseren van notities. Gebruikers kunnen bijvoorbeeld linken naar verschillende notities en met grafieken die links visualiseren. De dienst heeft ook plug-ins en een syncfunctie. Obsidian is ook voor consumenten gratis, al zijn er abonnementen voor extra functies, zoals de syncfunctie.

Obsidian

Door Hayte Hugo

Redacteur

21-02-2025 • 08:54

55

Submitter: Zeskeertwee

Lees meer

Obsidian 1.8.7
Obsidian 1.8.7 Download van 18 februari 2025
Obsidian 1.8.3
Obsidian 1.8.3 Download van 30 januari 2025
Obsidian 1.7.6
Obsidian 1.7.6 Download van 12 november 2024
Obsidian 1.7.5
Obsidian 1.7.5 Download van 5 november 2024
Obsidian 1.7
Obsidian 1.7 Download van 17 oktober 2024
Obsidian 1.6.2
Obsidian 1.6.2 Download van 8 juni 2024
Obsidian 1.5
Obsidian 1.5 Download van 27 december 2023
Obsidian 1.4.13
Obsidian 1.4.13 Download van 16 september 2023
Obsidian 1.4.5
Obsidian 1.4.5 Download van 1 september 2023

Reacties (55)

55
55
37
5
0
11
Wijzig sortering
Als iets gratis is ben je zelf het product.

Hoe leuk, mooi of inventief Obsidian ook is.
Obsidian is dan wel gratis, maar er is een verdienmodel en dat is niet dat je zelf het product bent. Obsidian heeft als verdienmodel het betaalde Obsidian Sync abonnement. Daarmee synchroniseer je de (lokaal opgeslagen) 'vaults' met markdownbestanden tussen je verschillende apparaten. Ik heb een Obsidian Sync abonnement en ben er erg tevreden mee. Wat bijvoorbeeld uitstekend werkt is de automatische samenvoeging van de wijzigingen als je op twee offline apparaten hetzelfde bestand edit en dan weer online komt.

[Reactie gewijzigd door pmeter op 21 februari 2025 09:37]

Je kan overigens ook via community plugins zelf sync opzetten via bijvoorbeeld dropbox.
Ik heb van de gratis community plugins voor sync gehoord. Heeft iemand ervaring met de use case die ik hierboven beschreef? Dus: werkt de automatische samenvoeging van de wijzigingen goed als je op twee offline apparaten hetzelfde bestand edit en dan weer online komt?
Obsidian-livesync doet dit voor je. Het is een plugin die wel een aardig irritante setup heeft, omdat je een couchdb moet instellen en een letsencrypt certificaat als je hem wilt laten syncen op mobiel[1], maar als je de instructies goed volgt dan kom je wel ver en is het een fantastische alternatief voor Obsidian Sync.

Hij kan dus ook dezelfde edits van bestanden samenvoegen, met de vraag of je dus versie A of B wilt houden of samenvoegen, en ook configuratie per device instellen, dus je android telefoon heeft bepaalde instellingen en plugins die je zo wilt, en niet anders, die kun je dus ook forceren op andere devices of verschillen houden. En nog best veel meer andere opties.

Ervaring heb ik dus.. Als je vragen hebt stel ze gerust. Gebruik de livesync al ongeveer een half jaar nu.

[1]: Self signed certificaten accepteert hij niet omdat Obsidian geen gebruik maakt van je lokale CA store op android of iOS
De meeste mensen gebruik Remotely Save, maar daar heb je nog wel een provider (Dropbox, Google Drive, WebDAV, S3, etc.) bij nodig.

Dit gaat tegenstrijdig klinken, maar het fijne aan Remotely Save is dat bepaalde geavanceerde features (smart conflict resolution e.d.) achter een paywall zitten. Dus dan weet je dat de developer er iets aan verdient en meer geneigd is de boel te maintainen en verbeteren.

[Reactie gewijzigd door Halfscherp op 21 februari 2025 16:06]

Ik weet niet zeker of ik deze usecase al eens heb gehad, maar mijn ervaring is dat de "Self-hosted LiveSync" community plugin erg goed werkt.

Ik heb op mijn thuisserver een dockercontainer draaien met couchDB. Daarmee heb ik synchronisatie tussen mijn desktop, laptop, mobiele telefoon en tablet voor elkaar. Nooit problemen mee gehad als het gaat om verdwenen teksten of rare samenvoegingen.
100% dit. Ik heb ook de sync, en dat werkt erg goed, zelfs op verschillende platformen. Er zijn hier en daar wat 'kleinere issues' maar die lijken er na verloop van tijd uitgehaald geweest te zijn.

Wat ik me bij zo'n software wel afvraag is het volgende: Je wil een bepaalde functie voor een bepaalde workflow, en je installeert een plugin. Je steunt op die plugin voor je workflow, maar de maker (?) onderhoudt die niet, en dus na verloop van tijd zal die plugin eruit gaan. Daar sta je dan, met een hele workflow daarop gebaseerd. Ik probeer om dat te voorkomen enkel massief populaire plugins te gebruiken, maar je weet het nooit.

side note: Ik ken al te lang niks meer van software development om er zelf mee aan de slag te gaan als developer...
"Wat ik me bij zo'n software wel afvraag is het volgende" - je vraag je vervolgens niets echt af :) Goedkoop blijkt vaak duurkoop te zijn, hoe je het ook went of keert. Dus goed dat je het risico incalculeert.

Sterker ik had dat laatst met een grill. Ik had een vrij goedkoop modelletje genomen, en het werkte "prima". Totdat hij het niet meer prima deed en de stroom in het halve huis spontaan uitviel dankzij kortsluiting. Eigenlijk nooit goed nagedacht over dat je wellicht ook meer geld zou willen besteden zodat iets op een minder ernstige manier defect raakt. Ongetwijfeld dat het zo goedkoop was omdat er letterlijk 0 geld was uitgegeven aan het inbouwen van sensoren en begrenzingen.
Hoe werkt het automatische samenvoegen als je op 2 device verschillende aantekeningen van dezelfde note?
Hoe leuk, mooi of inventief Obsidian ook is.
Toen ik begreep dat het niet opensource was heb ik het meteen afgezworen. Ja, mijn data is van mij (want markdown), maar ik vermijd afhankelijkheid van producten die een verhoogd risico hebben op toekomstige enshittification. Door nu iets meer tijd te besteden in het vinden van betere (FOSS) producten bespaar ik straks meer tijd en frustratie.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 februari 2025 09:09]

Het voordeel van Obsidian is, dat al je data zonder enige moeite in een ander programma te openen is. Ik snap je punt best wel, maar Obsidian is gewoon echt een goed programma en je doet jezelf tekort om het uit principe af te zweren.

Edit: Man man man wat een verbitterde reacties. Omdat er k*tbedrijven bestaan kan er geen enkel niet FOSS-bestaan wat gewoon goed en lekker werkt? Het nieuwsbericht gaat er zelfs over ze het verder gratis beschikbaar maken, man man man...

[Reactie gewijzigd door Asitis op 21 februari 2025 09:17]

Het voordeel van Obsidian is, dat al je data zonder enige moeite in een ander programma te openen is.
Waarom zou ik in de toekomst die moeite doen als ik nu die moeite kan doen en het mij nu minder frustratie kost?
Ik snap je punt best wel, maar Obsidian is gewoon echt een goed programma en je doet jezelf tekort om het uit principe af te zweren.
Obsidian is niet het enige "goede" programma. Mijn tijd is kostbaar en investeer ik niet in risico's wanneer dat niet nodig is. Te vaak heb ik gezien hoe minder/geen-FOSS initiatieven het verkloten, terwijl de FOSS-alternatieven vrolijk doorgingen. Waarom zou ik een risico nemen zonder dat het mij iets oplevert?

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 februari 2025 09:14]

Welke FOSS-alternatief voor Obsidian kun je aanbevelen? Ik gebruik Obsidian vooral vanwege de eenvoudige markdown-ervaring en synchroniseer mijn notities via Syncthing. Ik heb Joplin geprobeerd, maar vond het minder prettig werken—vooral omdat de markdown-bestanden niet zo transparant en direct toegankelijk zijn als in Obsidian. Ben benieuwd naar je suggesties!
Logseq is volgens mij een vergelijkbaar open-source alternatief.

https://logseq.com/
Mijn oog valt al snel op: Free forever for personal use

Dus kent ook dat een stevig onderdeel dat niet self-hosted OSS is? (Anders was het immers free, period.) Gokje: ook afhankelijk gemaakt van een (niet open component in de) cloud?
Mijn oog valt al snel op: Free forever for personal use
Dat slaat enkel op Logseq die als dienst wordt aangeboden. Men belooft dat dat gratis blijft voor persoonlijk gebruik. Of dat waar is of niet staat los van dat de code van Logseq volledig opensource is en je die altijd zelf kan hosten (en forken).

Hetzelfde met bijvoorbeeld Nextcloud. Zolang de code volledig FOSS is boeit het mij niet hoe een ander die code gebruikt of dat die daaraan verdient. Dat kunnen de originele ontwikkelaars zijn en/of anderen. Ik host zelf wel wat ik nodig heb.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 21 februari 2025 10:31]

Het zijn hier ook gewoon Markdown files op disk. Die zou je in een eigen cloud-drive kunnen plaatsen mocht je synchronisatie willen.
(niet OP, maar:) Ik gebruik SilverBullet, het ziet er niet zo gepolished uit en er zijn wat minder plugins omdat het minder populair is. Maar het is volledig self-hosted (of je draait het lokaal op je laptop en synced alleen de bestanden) en kan ook offline draaien (PWA) en later syncen.
Open source alternatief voor obsidian is Logseq, alleen heeft dit wel een zwaardere learning curve.
Voor notities gebruik ik zelf Logseq
https://logseq.com/

Puur voor de Markdown ervaring vind ik Zettlr ook goed, maar ik vind de blok benadering van Logseq handiger voor notities
https://zettlr.com/
Soms moet je aanpassingen doen of genoegen nemen met mindere alternatieven als het gaat om FOSS producten. Ik heb voorheen in Obsidian gewerkt, maar ben sinds een jaar overgestapt naar Joplin.

In combinatie met Nextcloud / webdav voor synchronisatie doet het precies waar het voor is bedoelt. Notities maken. Ik heb de werkwijze zoals het indexeren van steekwoorden in Obsidian losgelaten in mijn workflow.

Concessies maken in dit geval.
Zettlr is FOSS en komt denk ik wel het dichtst bij Obsidian.
Duurde lang voordat deze genoemd werd, had het als eerste antwoord op de vraag verwacht. Joplin lijkt echt veel op Obsidian.
Helemaal eens. Toen de buzz rondom Obsidian mij bereikte ben ik gaan kijken naar een open source alternatief en die heb ik gevonden in Logseq en synchroniseren doe ik met Syncthing.

Ik ben overigens Zettlr aan het overwegen, omdat het iets beter bij mij lijkt te passen dan Logseq.

Net wat overzichtelijker voor mijn (!) brein.

Mijn vertrouwen in closed source is te vaak geschaad, zeker als het "gratis" is.

[Reactie gewijzigd door RoyTrenneman op 21 februari 2025 09:55]

Ik geloof heus wel dat het handig werkt en dat het een goed programma is. En die export gaat vanzelf op slot of wordt lastig gemaakt.

"We stappen over op een nieuwe datastructuur want efficiëntieredenen" zal er over een paar jaar gepresenteerd worden. Vervolgens wordt exporteren lastiger gemaakt, etc. etc.

Het is het standaard riedeltje zoals bij zoveel applicaties.
Het is duidelijk dat je niet goed weet wat dit programma uberhaupt is of hoe het werkt. Het is in feite niet meer dan een reader/interface voor .md bestanden op je eigen harde schijf. Er is geen "export" nodig, want je hebt al je bestanden gewoon lekker in eigen beheer op je eigen schijf, server of whatever.
Dat was bij Logseq ook zo en nu komt er ineens een database-first variant. :D
Die database versie van Logseq komt *naast* de plain text varianten, en heeft als doel het makkelijker maken van het structureren van notities (zoals Tana of zelfs Notion doen). Notities worden daarbij lokaal in een .sqlite-bestand opgeslagen en er komt (automatische, periodieke) backup-functionaliteit naar Markdown vanuit de database variant. Mocht je dat niet willen, dan blijven de Org en Markdown versies gewoon bruikbaar (en die krijgen ook updates).
Dat is nogal een aanname, ik heb namelijk wel degelijk met het programma gewerkt. Maar merkte dat het voor mij niet was weggelegd.

De .md bestanden staan inderdaad op je eigen harde schijf. Dus je blijft eigenaar. Maar hoe verder je afwijkt van de standaard en zoekt naar optimalisaties om data slimmer te representeren en te verbinden hoe meer je vast zit aan het Obsidian ecosysteem.

Als je 'vanilla' Obsidian gebruikt is het inderdaad makkelijk los te koppelen. En daarin was ik iets te voorbarig in mijn conclusie.
Daar is hij dan, de dooddoener voor goede principes, beginselen of zelfs wetten.
You're missing out! We have cookies.

[Reactie gewijzigd door lariekoek op 21 februari 2025 09:18]

Obisidian slaat alles lokaal op, tenzij je betaald voor sync mogelijkheden. Ik ben zelf nog niet een FOSS alternatief tegengekomen die ook makkelijke gratis sync mogelijkheden bied. Ik heb voordat ik betaalde voor de sync optie, het eerst zelf laten syncen via scripts en een git repo - maar dat is geen gemakkelijke plug & play optie voor de meeste mensen. Daarnaast ben je in principe bij elke vorm van een sync gevoelig voor wat jij omschrijft als "enshittification" lijkt mij, ongeacht welke software je gebruikt.
Het zijn gewoon md files dus als Obsidian vandaag niet meer werkt omdat ze de stekker eruit trekken dan kan je nog steeds bij al je data want die staan immers in je icloud of lokaal ergens. Deze bestanden kan je openen met je texteditor. Dat is ook de grootste voordeel van dit pakket. Geen vendor lockin:
Als iets gratis is ben je zelf het product.
Eens....
maar we moeten ook niet verwachten/eisen dat alles maar gratis is.... Door iets moeten de kosten gedekt worden.
Overigens... Linux is ook gratis..... En daar ben je volgens mij niet 'het product'

Ik gebruik Obsidian prive en sla mijn gegevens gewoon lokaal op.
Voor zover ik weet, gaat er niets naar een cloud
De serieuze Linux distributies zijn verre van gratis.
Het product is in dit geval de Sync of Publish licentie, en Catalyst donaties die je toegang geven tot betaversies.
Er is maar één absolute waarheid, namelijk dat absolute waarheden niet bestaan.
Hier heb je dus met een uitzondering te maken.
Iemand een goede how-to om te gebruiken voor het opslaan van informatie? Als totale noob vind ik het wat te complex. Ik zou het graag willen gebruiken ipv evernote.
Toevallig vorige week overgestapt van LogSeq naar Obsidian.

Naar mijn idee is de basis van Obsidian niet complex, je hebt notities en die plaats je in mappen. Klaar :)

Als je meer wil dan kan je het idd heel complex maken. Tags, properties, links, enorme bak plugins en configuratiemogelijkheden.

Wat goed werkt voor het bouwen van een goed systeem hangt heel erg af van jouw hoofd en je bezigheden. Je kan heel veel kanten op met Obsidian en dat kan het idd ingewikkeld maken. B.v. LogSeq is een stuk meer 'opinionated', je wordt behoorlijk hard een bepaalde kant in gestuurd. In Obsidian kan je die kant op, maar ook 100 andere.

Vond dit:
https://obsidian.rocks/
Wel een goede site met basisinformatie. Verder zijn er tig blogs en videos van mensen die hun setup uitleggen. De grote uitdaging is om daar niet in te verzanden maar vooral te beginnen en gaandeweg je systeem wat te verbeteren. Maar goed is goed genoeg :)
Ik ben ook geïnteresseerd maar ik heb precies het zelfde. Zit in Apple Notes maar mis toch wel wat...
Obsidian is een mooie tool om verbonden notities te maken, hier ligt denk ik de kracht van obsidian maar ik gebruik het meer voor "platte" notities.

In de basis werkt Obsidian vrij eenvoudig: je kiest een map (de "Vault") waarin alles wordt opgeslagen. Dit is eigenlijk gewoon een map op je apparaat (Windows, macOS, Linux, Android). Je notities zijn gewone markdown-bestanden, wat betekent dat je ze ook met andere programma’s kunt openen, zoals VSCode of Joplin. Let wel op dat niet alle programma’s markdown op dezelfde manier interpreteren—Obsidian gebruikt leesbare bestandsnamen, terwijl Joplin bijvoorbeeld een ID als naam gebruikt.

Wat betreft synchronisatie: Obsidian biedt een eigen synchronisatie-optie, maar je kunt je Vault ook op een andere manier synchroniseren. Zelf gebruik ik Syncthing, maar je zou bijvoorbeeld ook een cloudopslag zoals Google Drive kunnen gebruiken.

Als je op zoek bent naar een eenvoudige manier om informatie op te slaan zonder veel complexiteit, zou je kunnen beginnen met een simpele structuur binnen je Vault. Start met een paar basismappen zoals "Notities", "Projecten" en "Referentie", en maak losse markdown-bestanden per onderwerp. Als Evernote-alternatief is Obsidian goed te gebruiken, vooral als je het combineert met een overzichtelijke werkwijze en eenvoudige tags.
Ik vind het lastig om daar een antwoord op te geven, want het hangt toch wel heel erg van je gebruik af. De basisfunctionaliteit is behoorlijk simpel, maar je hebt plug-ins voor echt van alles en nog wat.

Ik heb zelf een begin gemaakt met de templates die hier staan onder het kopje 'my productivity'. Deze werken aan de hand van een aantal plug-ins (vooral Templater en Dataview zijn voor mij onmisbaar). https://dannb.org/start-here/

Ik heb twee vaults, een voor zakelijk en een voor privé (zodat ik geen gegevens van mijn werkgever op mijn eigen devices krijg en omgekeerd). De lijsten met mensen, vergaderingen van Dann icm met eigen templates voor projecten en domeinen werken voor mij op het werk (procesadviseur) echt heel goed. Als ik iets creatiefs zou doen, dan had ik echt een andere oplossing nodig.

Privé is het ook wat meer diffuus en ik ben nog een beetje zoekende naar een manier om de kennis echt goed te ordenen. Eenduidige projecten (verbeteren van het netwerk hier thuis of het plannen van een reis) gaan goed, maar op het gebied van kennisopbouw ben ik nog een beetje zoekend.
Je zou iets duidelijker moeten zijn wat je precies zoekt. Want het opslaan van informatie wordt automatisch gedaan terwijl je typt (en natuurlijk in een document zit).

Ik gebruik zelf Obsidian al een jaar of twee, heel basic begonnen, maar inmiddels ook scripts geschreven voor extensies om bv DnD notities bij te houden. Heb daarbij vooral dit gebruikt, maar inmiddels ook een heleboel zelf aangepast https://nicolevanderhoeve...dms-use-obsidian-for-dnd/ (scripts zijn de vinden op haar Patreon, moet je dus wel (eenmalig) voor betalen). Het is waarschijnlijk wel veeeel te uitgebreid waar jij nu op zoek naar bent.

Obsidian is zeker complex, ook vind ik de documentatie wat minder, gebruik meer de forum dan de documentatie.

[Reactie gewijzigd door Godsgrave op 21 februari 2025 12:35]

@Tweaker2020 Kijk ook eens naar Joplin, open-source, echt gratis dus en een Europese ontwikkeling. Ze stonden onlangs nog met booth op Fosdem in Brussel. Ze hebben import voor Evernote.
Joplin is op zich prima, maar voordeel van Obsidian is dat ik gewoon mappen in iCloud aan kan maken waarin ik de .md bestanden ook zonder Obsidian kan benaderen. Obisidian is dan niks meer dan een teksteditor/fileviewer. Dat heb ik met Joplin nog niet voor elkaar kunnen krijgen.
Dat is nieuw voor mij, wel een interessante mogelijkheid. Dank je !
Heb het even geprobeerd, maar het feit dat er (selfhosted) geen web interface is maar dat je moet RDP'en naar de docker was voor mij geen optie. Gebruik nu Trilian Next als notitie-applicatie. Feature-overzicht vind je hier. Vind dat erg prettig werken!

[Reactie gewijzigd door D3F op 21 februari 2025 09:24]

Het is natuurlijk een verzameling Marktdown bestanden. Voor de basis kan je dus prima ieder willekeurig systeem gebruiken dat Markdown bestanden over het web kan slingeren (en eventueel kan bewerken). Voor alle grote platforms zijn goede clients en er zijn veel mogelijkheden om (ook zelf) te syncen. Maar idd, een dedicated web interface is er niet.

Trillium Notes/Next ziet er ook goed uit! Die ga ik op de lijst zetten voor als ik Obsidian zat ben O-)
Ik zou dan wel voor Trilium Next gaan. De ontwikkelaar van Trilium Notes is gestopt, waardoor een nieuw team een fork heeft gemaakt: Trillium Next!
Obsidian alsook Notion geprobeerd. Beide mooie applicaties.
Zakelijk moet ik het doen met wat mijn werkgever serveert, OneNote. Dat is voor mijn use-case ook prima, maar niet zo gelikt/fancy als eerdergenoemde.

Nadeel van Obsidian is, vind ik , dat er geen webinterface beschikbaar is. (ja, je kunt er omheen werken met kunstgrepen maar daar heb ik vanuit zakelijk perspectief niets aan :)) en ook de synchronisatie tussen devices is een ding. (betaalde feature. gratis alternatieven geprobeerd, ging vaak kapot).
Dus helaas Obsidian gelaten voor wat het is en niet verder in gebruik.

Notion heeft wel een webinterface, en gebruik ik voor privé doeleinden.
Ik ben heel erg tempted om dit te gaan gebruiken, of elke andere notitiedienst die Markdown ondersteunt. Echter zoek ik een bij voorkeur open-source alternatief dat hetzelfde doet maar ook iets als "seamless synchronisatie" heeft, iets vergelijkbaars als Google Keep of Apple Notes (ja, dat is vloeken in de kerk, en best tegenstrijdig), maar dan gratis. Ja, ik besef mij dat dat lastig is, en-en. Synchronisatie via Google-account vind ik prima. :Y)
Obsidian altijd wel leuk gevonden, maar niet 100% mijn ding. Gebruik zelf nu zelf al een paar jaar Trilium (tegenwoordig Trilium Next) en blij mee.
Is natuurlijk allemaal subjectief en uiteindelijk ligt het volledig aan de werkwijze en objectives van het project dat het verschil maakt in features (Trilium bijv. heeft nog geen multiuser (is wel vermeld als want to have in de toekomst). Geen issue voor mij maar misschien wel voor anderen)
Tevreden Keep gebruiker hier.
Lijstjes delen voor boodschappen, afvinkboxjes erbij en klaar. Vakantielijstjes, wishlists etc etc... geen toeters en geen bellen. En automatisch geback-upped in mijn Google Drive.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.