Computerwinkelketen Memo Systems failliet

De verhalen deden al een tijdje de ronde, maar eergisteren viel het doek definitief: de rechtbank in Den Bosch heeft afgelopen woensdag computerwinkelketen Memo Systems failliet verklaard, zo schrijft het Brabants Dagblad. Het gevolg hiervan is de definitieve sluiting van het hoofdkantoor in Den Bosch en de winkels in Alkmaar, Apeldoorn, Arnhem, Breda, Den Bosch, Eindhoven, Nijmegen, Utrecht en Zwolle. Hierdoor komt honderd man personeel op straat te staan. Een doorstart van het in 1988 opgerichte bedrijf wordt niet waarschijnlijk geacht door de directie.

Klanten kunnen geen aanspraak meer maken op garantie bij Memo, maar eventuele garantie op defecte componenten kunnen worden geclaimd bij de leveranciers en fabrikanten zelf. Memo zal daartoe binnenkort een lijst met adresgegevens op haar website publiceren. Het bedrijf zal worden ontmanteld en de inventaris zal via een opheffingsuitverkoop worden verkocht. Over de oorzaken van het faillissement zei directeur O. Bult ondermeer het volgende:

Memo Systems logo"Specialistische computerwinkels zoals Memo Systems kunnen nauwelijks nog het hoofd boven water houden. Computers, maar ook randapparatuur worden via stuntacties tegen afbraakprijzen verkocht bij supermarkten, drogisteren en groothandels. Maar ook de bruin- en witgoedleveranciers zoals Megapool en It's hebben hun vaste assortiment uitgebreid met computers en aanverwante artikelen en dan zijn er nog de vele kleine internetbedrijven die via hun website tegen lage overheadkosten verkopen." Tegelijkertijd speelt het probleem van de instortende markt nu zo'n beetje ieder huishouden een of meerdere pc's heeft. Bult: "Er is hooguit nog een vervangingsmarkt. Bij de televisie duurde het 35 jaar voordat de speciaalzaken niet meer nodig waren; bij de computers is dat binnen 15 jaar al het geval. Bij de mobiele telefoon zal het nog sneller gaan. Die koop je tegenwoordig ook al in de supermarkt en bij Blokker."

In 1998 verkocht Memo nog 10.000 computers; in 2001 nog 5000. Toch werd ook 1998 al afgesloten -met verlies en vanaf dat moment moest jaarlijks op het eigen vermogen worden ingeteerd. Door de ontwikkelingen in de pc-branche waren kredietverstrekkers inmiddels ook niet meer zo scheutig met het verstrekken van leningen en kwam de voorraadpositie onder druk te staan. "Nadat we in 1999 al 8 winkels moesten sluiten hadden we weinig reserves meer om verliezen te accepteren", aldus gisteren een gedesillusioneerde Bult, die samen met oprichter M. van der Heijden de directie voerde.

Met dank aan Anoniem: 35455 voor de tip.

Door Jack Leenders

05-07-2002 • 01:55

100 Linkedin

Bron: Brabants Dagblad

Reacties (100)

Wijzig sortering
Tuurlijk is de markt moeilijk, maar toch zijn er manieren waarop je het hoofd boven water zou kunnen houden. Je moet alleen weten welke manieren er zijn en dat is de moeilijkheid. Er is geen kant-en-klaar oplossing voor dit soort problemen. In principe moet je met een gespecialiseerde computerwinkel uitblinken in service en kennis ipv prijs-oorlog. Toch zie je veel winkels wel die kant op neigen, toch die prijscontest aan gaan en toch proberen die Aldi pc te beconcurreren. Dat lukt dus niet.

Winkels zoals It's hebben er ook weinig aan, nu verkopen ze wel es computers, maar vroeg of laat komen die ook te staan voor de specialistische kennis om problemen op te lossen waardoor de 3-7% marge die ze nu op een doos hebben niet meer genoeg is.

Ik heb vrij veel ervaring bij en met een heel aantal pc winkels en ik weet dat er altijd een groep mensen blijft die toch voor de garantie op een goed product en bijbehorende kennis gaat.

Aldi verkoopt ook wel eens speakers, maar toch zie ik dan niet elke audiofiel naar de supermarkt rennen ;)
Ik betwijfel of zo'n aanpak tegenwoordig nog werkt. Dankzij internet en diensten zoals onze pricewatch is het erg eenvoudig om de goedkoopste leverancier op te zoeken. Wie gaat dan meer betalen voor een product dat toch niet stuk gaat, zoals een videokaart. Het verschil tussen de super efficiënte internetshops en de winkels kan soms enorm zijn. Winkelketens zoals Escom waren de prijsvechters van vroeger, tegenwoordig zijn dat de internet shop. Nu is er nauwelijks meer ruimte voor de computerspeciaalzaken.

Ik heb het zelf gemerkt met Shop.tweakers.net (die overigens goed koopt, vooral de geheugenshop): als de prijs bij de laagste in de pricewatch hoort komen de bestellingen met bosjes tegelijk binnen, als de prijs te hoog is verkoop je niet zomaar wat minder maar gewoon helemaal niks. Consumenten die de weg weten op internet zijn extreem prijsbewust (vervolgens gaan ze wel schaamteloos klagen over de tegenvallende service van tokootjes met onwaarschijnlijk lage prijzen, dat zie je ook veel voorkomen in de shop survey - men wil wel service maar ik heb niet de indruk dat veel mensen bereid zijn om er voor te betalen).
(vervolgens gaan ze wel schaamteloos klagen over de tegenvallende service van tokootjes met onwaarschijnlijk lage prijzen, dat zie je ook veel voorkomen in de shop survey - men wil wel service maar ik heb niet de indruk dat veel mensen bereid zijn om er voor te betalen).
Service wordt door de consument als vanzelfsprekend beschouwd. En voor iets dat als vanzelfspekend wordt beschouwd, legt men in de regel geen extra geld op tafel.
Wat de standaard service betreft ben ik het hier wel mee eens: Bestellingen netjes afhandelen, garantie-zaken netjes afhandelen, etc.. is iets waar je altijd tot verplicht bent als winkel, hoe goedkoop je ook bent.
Anoniem: 58887
@SvMp5 juli 2002 08:57
Klinkt allemaal leuk en logisch wat je zegt maar het kan gewoon niet.
Het moet uit de lengte of uit de breedte komen en een winkel die 'extreem' goedkoop is heeft geen/minder geld om die verplichting van jou na te komen.
Alles kost geld en bestelling, service, garantiezaken enz enz vallen ook onder dat alles.
Is er voor dat alles minder geld beschikbaar dan zal er ergens op bezuinigd moeten en dan mag je raden waar men het eerste in gaat snijden.
Ik heb het over BASIS-verplichtingen, dat is duideliijk te lezen in mijn post. Ik kan mij niet voorstellen dat jij voor het niet op tijd afhandelen van een bestelling de extreem lage prijzen een geldig excuus vindt. Natuurlijk kan een prijzen-stunter geen helpdesk zijn die je helpt met ieder probleempje dat je krijgt, maar basis-zaken als bestellingen en garantie goed afhandelen is gewoon ten allen tijde verplicht.
Anoniem: 58887
@SvMp5 juli 2002 11:42
Dat het duidelijk af te lezen valt betekent niet meteen dat het ook nog klopt danwel kan kloppen.
In de thread valt op meerdere plaatsen te lezen dat bijv via internet kopen regelmatig tegenvalt en ook ik heb in de afgelopen maand drie maal een complete pc besteld via het net en bij alledrie was er gezeik met het afhandelen van de bestelling. ( beloftes over verzenden worden niet nagekomen, ineens is niet alles voorradig, dan is het weer de PTT die alles zoekgemaakt heeft, dan is de bestelling weer in de computer blijven hangen enz enz )
Marges in computerland zijn laag en of je het leuk vindt of niet, ergens in de keten wordt je daar als klant mee geconfronteerd.
Videokaart toch niet stuk?
Als eenvoudige thuisgebruiker heb ik de volgende ervaring:
voodoo1 kaart na 2 maanden stuk, geruild
voodoo2 kaart van beurs blijkt thuis niet te werken
voodoo3 kaart legt na 1 week het loodje
diamond viper 770 ultra (gekocht bij Memo :-)) drie keer moeten ruilen omdat na een half jaar de ventilator gaar werd
Dan is het toch wel fijn als je gewoon even naar de winkel kan om te ruilen in plaats van te wachten op berichten uit Oude Pekela (of welke uithoek die internet bedrijven tegenwoordig dan ook zitten)
Als ik een videokaart koop vraag ik of ze er meer hebben zodat ik meteen kan ruilen als er bij thuiskomst wat mee is.
Ik heb wat dat betreft bij memo nooit problemen gehad. Wat mij betreft jammer dus.
Ik ken dan geen internet-winkels om daarmee te vergelijken, alleen winkels als Memo. Mensen komen vaak voor advies, smeren em met een offerte en kopen alsnog bij de Aldi of via de pricewatch. Dus toen zochten we iets wat die bedrijven niet hebben. We zijn begonnen met het volledig installeren van een PC, met laatste bios, drivers, patches, windows updates, scanner drivers, printer drives, Com1 WebCam uit 1970 drivers aan toe, alles werd door ons gefixed. Lijkt veel werk, maar alles vergt 1 keer uitzoeken, in de kennisDB en klaar.

Dan heb je iets om mee te concurreren, dat heeft namelijk niemand. Blijft vervolgens dat je als pc winkel bijzonder goede kritieken krijgt omtrent het troubleshooten wat bij veel winkels gewoon niet goed gaat. Als je bij de tweakers shop geheugen koopt en het is niet goed, dan moet de tweaker dat zelf kunnen constateren. Ook moet hij zelf in staat zijn het terug te sturen en een ruilprocedure op touw te zetten, zich te verdedigen tegen vaak lastige RMA afdelingen etc. Bij een PC winkel drop je die pc-doos, met de melding 'doet-ut-niet' (die cryptische klant omschrijvingen heb je toch niet nodig), je pakt als pc-winkel-td-er je checklist, je sleurt die pc in een uurtje door een onwijze procedure en zeker weten werkt ie daarna weer. Het gaat dus om je pc winkel naar een hoger niveau tillen, daar kan geen Aldi, It's of shop.tweakers.net aan tippen (Qua die service en kennis).

Nu weet ik wat Femme (terecht) denkt, niet iedereen heeft behoefte aan die service. En daar zit em de kneep, dat hoeft dus ook niet met de komst van de internet winkels en de pricewatch. Alleen moet nu nog duidelijk worden voor _iedereen_ dat goedkoop een equivalent is aan _geen service_ en dat als je dat wel zoekt dat je dan beter een service-winkel kan zoeken.

Daarom heb je dat evenwicht al tijden in andere gebieden van de consumenten markt, maar nog niet in de pc markt. Ik denk dat Memo stuk liep op de prijzen oorlog, terwijl de bedrijven waar ik werkte in principe met hun 'wij leveren service-ego' gewoon die prijzen niet verlaagde. Het risico bestaat dat mensen je service niet erkennen en dan ga je kapot - en terecht (marktwerking).

Dus desalniettemin blijft het moeilijk, maar weet ik dat het een service gericht bedrijf, mits goed opgezet, kan overleven in een pc markt die alles behalve stabiel en vriendelijk is.
Anoniem: 51061
@NiGeLaToR5 juli 2002 23:32
Nu weet ik wat Femme (terecht) denkt, niet iedereen heeft behoefte aan die service. En daar zit em de kneep, dat hoeft dus ook niet met de komst van de internet winkels en de pricewatch. Alleen moet nu nog duidelijk worden voor _iedereen_ dat goedkoop een equivalent is aan _geen service_ en dat als je dat wel zoekt dat je dan beter een service-winkel kan zoeken.
Maar juist Memo was een zogenaamde service-winkel. In bijvoorbeeld Utrecht was het de enige compu-shop die elke compu repareerde. Het maakte (afgezien van de reparatiekosten) geen verschil of je nou met een Aldi-barrel binnenkwam of een zelf gebouwd systeem. (Bijna) geen enkele andere winkel repareert nog spul dat niet uit de eigen gelederen is geleverd.

Beetje flauw misschien, maar dat is blijkbaar de enige manier om het hoofd boven water te houden momenteel.

En idd voor de gemiddelde tweaker is zoiets niet relevant (we pakken zelf de soldeerbout wel), maar voor een hoop mensen -lees:het gros der compu-gebruikers- is een servicepunt waar je gewoon binnen kunt lopen met je pc onder de arm, zeker wel een welkome aanvulling. Beetje jammer alleen dat ze andere dingen in de marketing-mix niet zo handig hebben aangepakt...
Ik vind die internet shops helemaal niet geweldig. Het verschil in prijs met een goedkope conventionele computerwinkel wordt 9 van de 10 keer al opgeheven door de kosten van het verzenden. Daarnaast als iets kapot is sta je echt met de gebakken peren. En er kan altijd iets kapot gaan of al kapot zijn. Zo had ik 2 weken geleden een nieuwe DVD drive gekocht van LiteOn. Die was zo dood als een pier als het ging om het lezen van DVD's. Dus ik terug naar de winkel, krijg gelijk zonder gemekker een nieuwe mee terug, zie dat maar eens te regelen met een of andere online shop.
Mijn advies: ga alleen iets online halen als de toko te vertrouwen is en als je het ding wat je wilt hebben echt nergens anders kunt halen in de buurt voor een redelijke prijs.
Sorrie Femme, maar ik zal nooit geheugen bij een online shop gaan kopen :)
Om je een idee te geven van de prijzen in den bosch. oa memo en met internet bedrijven.
Het scheelde meer dan 300 euro op 512 MB DDR, P4 2 Ghz en Geforce 4 ti 4600.
Voordat bedrag kan ik toch aardig wat keren een pakketje op en neer sturen.
Tja, ik neem aan dat ik niet de enige ben hier, maar ik heb mijzelf voorgenomen om zo weinig mogelijk meer te kopen via internet. Dit omdat ik een keer een defect product had (heb het nog steeds) en dat is nu al een week of 6 onderweg, zonder vervangend product natuurlijk.

Ik ga in het vervolg weer gewoon naar de goedkoopste winkel in de buurt en haal daar wel wat... ook veel meer service dan die winkels die alleen via tel of mail te bereiken zijn.
Dat doe ik dus ook al enige tijd weer. Heb een brander, geheugen, 3 moederborden en nog wat ander spul DOA gekregen en terug moeten sturen, bij verschillende winkels vandaan, terwijl de verpakking al open was geweest om het te 'testen'.

Tis dus gewoon niet goed geregeld.. nu door de recessie wordt het kaf van het koren gescheiden ;)

Dus de winkels die het goed doen, qua alles, overleven, de rest sterft af. Op zich niet erg, het is vervelend voor de bedrijven (bijv. een Memo wat ms wel een goede zaak was), maar voor de consument zijn deze ontwikkelingen niet erg. Iedereen wilde een graantje meepikken van de hype en dat gaf echt veel rommel.

Ik ben namelijk samen met jou, niet de enigen die zoveel problemen hebben met internet aankopen. Tis ook iets van het laatste jaar, de jaren ervoor had ik nooit problemen :(
Ik heb het zelf gemerkt met Shop.tweakers.net (die overigens goed koopt, vooral de geheugenshop): als de prijs bij de laagste in de pricewatch hoort komen de bestellingen met bosjes tegelijk binnen, als de prijs te hoog is verkoop je niet zomaar wat minder maar gewoon helemaal niks. typo (koopt = loopt)
ontopic: Voor mijn gevoel is de impact van de priceweatch en daaraan gekoppeld de shop-survey erg groot in hardware verkopend Nederland.
Je ziet de grote shops naar elkaar toekruipen (omlaag :) ) bij harddisks en processors en de 'echte' tweaker kijkt gewoon wat het goedkoopste is, service etc. wordt wel meegewogen maar je bouwt het toch verder zelf. Ik maak ook vaak gebruik van die kennis m.b.t. die prijzen in winkels of online winkels m.b.t. een offerte/aankoop en soms helpt het.
Ander voorbeeld was de impact die e-bug en mindfactory hadden op de pricewatch en de reacties daarop in TFF. De gekoppelde shop-survey is een ongelooflijk instrument. Veel shops kijken er echt naar en na twee keer problemen gehad te hebben met een levering gemeld op de shop-survey en ik word gelijk gebeld/gemaild door de aangesproken shops met x-cuses en een oplossing; ongelooflijk! Met zelf bellen/mailen ben je veel meer tijd kwijt }>
(naderhand wel netjes gemeld of gecorrigeerd in de shop-survey natuurlijk :) )
Consumenten die de weg weten op internet zijn extreem prijsbewust (vervolgens gaan ze wel schaamteloos klagen over de tegenvallende service van tokootjes met onwaarschijnlijk lage prijzen, dat zie je ook veel voorkomen in de shop survey - men wil wel service maar ik heb niet de indruk dat veel mensen bereid zijn om er voor te betalen).
De gemiddelde shop survey van mensen gaan over het feit dat spullen DOA zijn en dat de desbetreffende winkel moeilijk gaat doen over garantie of gewoon belachelijk traag zijn met het versturen van een nieuwe. Het heeft bij mij ongeveer een maand geduurd om een HD omgeruild te krijgen omdat ze de verkeerde hadden opgestuurd en dat terwijl elke keer werd gezegd dat ze hem op voorraad hadden. Ook het beweren dat ze hem niet hebben gehad ed.

Het gaat gewoon om de STANDARD service. Het degelijk verzenden van spullen mocht iets verkeerd aankomen dat je dan snel het juiste product krijgt toegestuurd en gewoon vriendelijk behandeld worden mocht je telefonisch contact nodig hebben. Het blijkt gewoon dat veel online shops dit nog steeds niet beheersen. Ik probeer zelf verschillende shops uit en heb zelf nu gewoon een blacklist opgebouwd met shops waar ik gewoon niet meer besteld en dan mogen ze van mij best 20 euro goedkoper zijn dan een winkel die ik wel vertrouw. Bedrijven die service leveren zullen gewoon overwinnen, maar Memo Systems hanteerde wel hele hoge prijzen. Zelfs de aanbiedingen waren duur bij hun, maar ik heb enkel ervaring met Utrecht die trouwens ook altijd uitgestorven was wanneer ik langskwam.
Ik vind dat jij dit net te trots verteld!

Dankzij internet en diensten zoals onze pricewatch is het erg eenvoudig om de goedkoopste leverancier op te zoeken.

Ik heb het zelf gemerkt met Shop.tweakers.net (die overigens goed koopt, vooral de geheugenshop): als de prijs bij de laagste in de pricewatch hoort komen de bestellingen met bosjes tegelijk binnen

men wil wel service maar ik heb niet de indruk dat veel mensen bereid zijn om er voor te betalenService = gratis Femme. Daarvoor is het service ?
Ik heb het zelf gemerkt met Shop.tweakers.net (die overigens goed koopt, vooral de geheugenshop):

Hoe kun je dit neerzetten, terwijl dit ergens anders wordt gecensureerd???

Gelukkig werk ik niet bij hun maar bij [admin break]knip[/admin break]
Anoniem: 46371
@NiGeLaToR5 juli 2002 11:04
Aldi verkoopt ook wel eens speakers, maar toch zie ik dan niet elke audiofiel naar de supermarkt rennen
Daar heb je gelijk in. Ik denk dat dit komt omdat de computer-markt nog steeds een hele rare is. Een audiofiel zal zijn speakers eerst goed beluisteren, terwijl de gemiddelde computer-consument al zijn portomonnee trekt als er "2.4Ghz !!!" staat, zonder zich af te vragen of de computer ook het beste aansluit bij zijn of haar wensen.
Kort gezegd: de (gemiddelde) computer-consument is onwetend en goedgelovig en zal dus alleen maar beoordelen op hetgeen hij wel kan beoordelen, namelijk de prijs.
Ja, jammer ja, een concurrent minder is nooit goed. Alleen ik heb ook nog nooit een drukke Memo winkel gezien in Tilburg. Ik denk ook dat het komt omdat de prijzen behoorlijk hoog lagen.
Anoniem: 42905
@Rival245 juli 2002 02:07
Idd, ook in Den Bosch lagen de prijzen meestal net iets te hoog (en dan vergelijk ik nog met Vobis)... Toch erg jammer, erg aardige mensen en een goede service.
De Memo in Tilburg loopt volgens mij best aardig. De franchisenemer van die winkel heeft vorige maand de hele zaak overgenomen. Dat zou hij natuurlijk niet gedaan hebben, als de zaken slecht gingen.

Zelf koop ik regelmatig wat kleine dingen bij Memo. Wat UTP-kabel, connectors, een simpel printservertje. Maar niet echt complete PC's...
Dat ben ik niet met je eens.

Toen de memo in Tilbug nog niet had verbouwt stod er altijd een wacht rij en hadden ze veel op voorraad.
Helaas na de verbouwing werd de serice minder maar ook het VASTE personeel verdween langzaam aan.

Als er elke week een andere verkoper staat is dat ook niet goed.
En de kennis liet daardoor ook steets meer te wensen over.

De memo had toch al een red poging onder nomen?
Onder de naam hendy hands of zo?
Toch raar eigelijk want op de westhoeve hadden ze allemaal memo pc's staan :)

Ach ja het schijnt dat de Vobis, Com4 en de Dynabayte ook met zware verliezen te kampen temaken hebben.

Gelukkig werk ik niet bij hun maar bij [admin break]knip[/admin break]
Dit is trouwens de mailing die ik kreeg van memo zelf enkele dagen geleden:

Memo Systems sluit de deuren

Den Haag, 13.25 - De Bossche computerfabrikant Memo Systems sluit na veertien jaar de deuren. De elf Memo-vestigingen zijn al een paar dagen dicht. Lukt het deze week niet om een overlevingsstrategie uit te werken, dan komen er honderden mensen in de winkels en op het hoofdkantoor op straat te staan.

Memo Systems begon veertien jaar geleden vanuit een woning in Den Dungen met de assemblage van computers. Het bedrijf had aanvankelijk de wind mee. Zes jaar later werkten er veertig mensen en had Memo Systems zes eigen vestigingen.

In 1997 vestigde het bedrijf zich op bedrijventerrein De Brand in Den Bosch. Met dertien winkels werd een omzet gerealiseerd van 18 miljoen euro. Het bedrijf dacht uit te kunnen groeien tot 40 winkels en een omzet van 45 miljoen euro, maar al in 1999 constateerde de directie een daling in de particuliere pc-markt en moesten 8 van de 19 winkels worden gesloten. Er was 1,1 miljoen euro verlies.

In 2000 trad er enig herstel op. Zo werd een samenwerking met bouwmarktgigant Praxis aangegaan, dat in ruim honderd vestigingen pc's van Memo ging aanbieden. Ook werd een contract afgesloten met de drogisterijketen Schlecker voor de verkoop van pc's via Internet. Onder de naam 'Memo, meer verstand van computers' had Memo 25 winkels willen openen, maar de tegenvallende pc markt gooide uiteindelijk roet in het eten. (jli)
Wij willen nieuwe componenten dus houden we zomeruitverkoop. Dat stond te lezen op de lichtkrant in de winkels.. Dus als ik voortaan zie staan dat ze ergens nieuwe onderdelen nodig hebben en uitverkoop houden... :)
En toch koop ik niet graag een televisie bij een winkel waar ze ook wasmachines verkopen. Kijk, van een ALDI hoef je sowieso niet verwachten dat ze een vraag van je in de winkel kunnen beantwoorden.
Misschien wordt het voor de consument allemaal een beetje te onoverzichtelijk met al die nieuwe technieken en marketingkreten. Winkels zouden meer een soort onderwijzende rol moeten spelen - en er zijn helaas ook nog computerwinkels waar de verkopers niet het verschil tussen SCSI en IDE uit kunnen leggen of hun processor draait op 5400 tpm.
Wellicht wilde MEMO te exclusief overkomen (ken de winkel niet verder dan eentje in Breda long time ago) en daardoor geen concurrentie aanging, wat hun nu de kop kost of hun winkel was niet aantrekkelijk genoeg.
Hah!
Mijn mobo doet allang meer dan 7200+ rpm (+ om aan te geven dat het alleen maar een modelrating is, hij draait natuurlijk niet echt zo snel rond, want dan zou ik een degelijkere case, met zwaardere voeding voor de stabiliteit, nodig hebben), en met linux installeer ik praktisch alles met .rpm, dus dan haal ik wel meer dan 15.000 rpm (moet je wel breedband internet voor hebben om zoveel te downloaden)...!! :D

En mijn processor doet beide IDE en SCSI, via dualboot, dus als ik IDE programma's wil draaien hoef ik alleen de stekker er even uit te trekken en net zo voor SCSI! ;)

Het kan ook zijn dat ik me een beetje vergis hier en daar, ik heb mijn pc bij zo'n winkel gekocht waar de verkoper me niet eens kon vertellen of de tv-kaart die ik wilde hebben wel of geen Secam aan kon... of ik wel echt een stereo kaart nodig had, aangezien ik een stereo-video heb wist hij ook niet (niet dus).

{met verontschuldigingen, ik ben een beetje melig}
Ik was dus laatst bij de Dynabyte :( want Memo is dus failliet, en vroeg wat zij er van vinden. Ze zeiden dat het erg kl**te is want echte computer vragen (problemen) en andere dingen die zij niet zo 1 2 3 behandelen stuurden zij door naar Memo. Maar dat kan nu niet meer.

Het faillisement was eigenlijk wel te verwachten, ze hadden te veel service voor wat ze er voor vroegen (nooit slecht hoor) maar dat heeft hun wel kapot gemaakt.
We waren er gisteren op het werk (Apeldoorn) al achtergekomen en balen er allemaal van. Memo Apeldoorn was een echte aanrader. Zoals al eerder aangehaald: de dozenschuivers stuurden klanten met 'moeilijke' vragen door naar Memo.

Dat je onderdelen daar dan een paar euro duurder waren klopt maar daar stond wel een prima service achter. En het was een team, als je op een bepaald gebied doorvroeg dan waren ze niet te beroerd om aan te geven dat zij het niet wisten en haalden ze er vervolgens een collega bij die er wel meer van wist.

Jammer jongens, het zal jullie wel geen moeite kosten om een nieuwe baan te vinden maar zoiets van binnenuit meemaken is echt niet leuk. Of bestaat er nog een kans dat Apeldoorn doorgestart kan worden? In een dorp met meer dan 5000 automatiseerders moet er toch een mogelijkheid bestaan?

Ik ben bang dat de invloed van de pricewatch en shop survey inderdaad enorm, en tamelijk uniek is. Is er al iemand op het idee gekomen om daar een scriptie op te baseren?
Het einde van de computerspeciaalzaak nadert, denk ik. Waarom zou je nog naar een winkel gaan als je alles on line kan bestellen bij betrouwbare webwinkels? Hooguit om een monitor te bekijken of om je als noob te laten adviseren. En noobs kopen hun systeem immers steeds vaker bij supermarkten en wit- en bruingoedzaken.
Als ik kleine, dure onderdelen koop dan wil ik het toch eerst even zien voordat ik tot koop overga. Kijk een monitor of een systeemkast of randapparatuur koop ik ook op het Internet.
Maar voor sommige onderdelen wil ik ze eerst in m'n handen hebben voordat ik er vet voor betaal. Misschien komt het door de vele negatieve ervaringen met online aankopen die vaak in GoT staan!
Dat denk ik niet. Misschien voor de tweakers onder ons maar je moet er vanuit gaan dat 90% van de PC gebruikers geen kennis hebben van PC's en niet weten waar ze goede informatie kunnen vinden.

Dus ik denk dat de Kleinere PC winkels die goede service brengen en de tijd nemen om mensen goed te informeren niet zo snel over de kop gaan. Dan maar iest meer geld voor een PC en een goede uitleg/service dan 500€ te besparen op een Aldi PC waar geen uitleg en een wat mindere service bij zit.

Je moet niet naar je zelf kijken maar naar het geheel denk breedt niet iedereen is een tweaker en struint heel pricewatch af voor het goedkoopste onderdeel.
Niet iedereen kan zelf onderdelen inbouwen.
De Memo in Enschede, die al eerder dicht ging, zat ook wel erg ongunstig. Naast Dynabyte, vlak bij een Vobis Megastore, en tegenover een Dixons. Met zoveel concurrentie red je het niet.
Ach in Amsterdam op de Ceintuurbaan is het helemaal feest, Computerland, Vobis, MyCom, Dynabyte direct naast elkaar, aan de overkant Funtronics, ff wat verder nog een zaakie...

Maar bij Mycom is het altijd druk, dus ik denk dat ze bij Memo gewoon iets fout hebben gedaan, 5000pc's is een lachertje met zoveel filialen.
Hetzelfde in Nijmegen...
daar zat MEMO om de hoek bij de Vobis Megastore en redelijk in de buurt van Orbit.

In het centrum van Nijmegen gebeurd nu hetzelfde.. Dynabyte naast een andere vage computershop.. en iets omlaag nog zo'n figuur.. De dynabyte zal het daar wel redden denk ik.. de andere zullen ook zo wel weer weg zijn..
Vergeet niet dat tegenover de VOBIS ook nog es "Computers 4 you" zit. Ik baal flink ... wilde vorige week vrijdag net een mooi NForce bordje met ATX kast ophalen, was de winkel afgeplakt. Bij orbit wisten ze me uiteindelijk te vertellen dat de boel failliet was ... Jammer, vonden ze ook bij Orbit (de concurent dus), omdat Memo een van de weinige compu winkels in Nijmegen was waar de medewerkers verstand hadden van computer apparatuur.
Anoniem: 59615
@jiriw5 juli 2002 22:53
Jammer voor je dat we toen gesloten waren.....

Woensdag ochtend 26 juni, kreeg ik en evenzo de meeste collega's die het nog niet wisten te horen dat we de deuren die dag gesloten zouden houden en niet meer open zouden gaan..... Dinsdag, 25 juni had filiaal Uden al de deuren gesloten (Dit was een franchise filiaal). Ons oud filiaal te Tilburg is inderdaad nog open. Dit is geen memo filiaal meer. Paul heeft de toko overgenomen, moedig en dapper! Paul, ik wens je alle suc6! MEMO Tilburg was mijn oude filiaal, en paul heeft het van me daar over genomen ;) Verder te Nijmegen. Wist je dat bij Computers4u oud memo personeel werkt..? Rob en Richard, thanX voor de fijne samenwerking etc.
Raar he.. dat concollega's ook een vorm van 'vrienden' kunnen zijn.. Ook Orbit kwam regelmatig over de vloer, ook echte hardware jongens. MEMO in nijmegen is niet meer. Jullie zullen vooral de kabeltjes missen :9. De overige dingen kun je eigenlijk ook wel bij Orbit en Computers4u vinden... toch..?

Antoine (oud-fm nijmegen)
Anoniem: 31081
@SunnieNL5 juli 2002 10:12
[OT] Is Computerland (naast Dynabyte in Nijmegen) een vaag zaakje ??? Het is toch een keten van 9 zaken... en ze zijn altijd een stand op de InterExpo beurs. Zo vaag vind ik ze niet....
Anoniem: 1172
@SunnieNL5 juli 2002 18:44
Vaag? Zo vaag is Computer-land toch niet dacht ik. Probeer maar eens een processor bij Dynabyte te kopen.
Ik vind het juist prettig als een aantal van dat soort zaken dicht bij elkaar zitten. Als je iets zoekt wat sneller uitverkocht is (simm geheugen ofzo) of je zoekt het allergoedkoopste, maar je wil hetwel nu hebben dan kun je gewoon die zaken nafietsen.

Memo had veel, maar niet als allergoedkoopste.
Het is lastig met veel concurrentie, maar als jij er bovenuit kan komen, dan moet het lukken, zeker als je concurrenten ongeveer gelijk zijn. En dat is hier het geval. Dynabyte, Vobis en Dixons hebben alle drie een ding gemeen: De verkopen voornamelijk complete systemen voor behoorlijk hoge prijzen. (en recovery CD's, argh..)

Als je een prijsstunter hebt waar je voor weinig goed spul kunt kopen, dan heb je in ieder geval de tweakers al, en een deel van de gewone consument (want ook een leek kan prijskaartjes lezen en kijken welke het duurst is)

We hebben in het centrum van Leeuwarden een Dixons, Dynabyte, Vobis en Norrod, niet ver van elkaar vandaan, maar 3x raden waar de winkel altijd vol staat met mensen: De Norrod waar je voor prima prijzen spul kunt kopen.

Imho had een winkel als Memo het in deze situatie kunnen redden, mits ze een goed aanpak hadden.
Anders wordt het natuurlijk als je in een straat zit waar bijvoorbeeld zowel Norrod als MyCom zitten: Dan kun je bij voorbaat wel inpakken.
Anoniem: 54442
@SvMp5 juli 2002 14:22
Nou dat prima spul bij Norrod kun je wel vergeten, ik heb niets anders dan troep gekregen bij hun groningse vestiging. En me nog verscheidenne malen voorliegen ook nog, dat ze zogenaamd een component getest hadden. Pas toen ik er op stond dat ik niet eerder de zaak uitging voordat ze het component getest hadden, deden ze het......en wat bleek Het werkte niet. Nee, daar doe ik geen zaken meer mee.
Wow, ik heb net vorige week nog m'n Philips 109P20 19" monitor bij Memo gekocht, via hun website en onder rembours. Was een leuke aanbieding en concurrerend met de goedkoopsten in de pricewatch. Toevallig dat een vriend van me mij erop attend maakte.

Gelukkig maar dat Philips goede garantievoorwaarden heeft...
Tip: Bewaar ondanks het faillissement toch de aankoopbon. Kan je aan paar maanden garantie schelen. (Philips accepteert ook monitoren zonder factuur bij een garantiegeval, maar kijkt dan naar productiedatum). Er zit 3 jaar garantie op, maar dat is normaal in de monitorwereld.
Anoniem: 59615
@rst775 juli 2002 21:59
Beste tip:

Inderdaad je bongoed bewaren.
Misschien zelfs dat er een garantie certificaat bij de monitor zat, deze echt opsturen.

Philips geeft 3 jaar garantie en zorgt zelf voor vervanging oid aan huis, evenzo als met iiyama monitoren.
krijg nu een 404..

Wat is het meest noordelijke filiaal dat meedoet aan die uitverkoop?
In zwolle zit een Memo,
Diezerkade 6
8021 CW
Zwolle

Tel: 038-4536985
zwolle@memo.nl

Memo Hoofdkantoor:
De Grote Beer 10
5212 MP
Den Bosch

Tel: 073-5482600
den_bosch_hk@memo.nl

Ik weet niet of die in zwolle meedoet, 'k heb ze gisteren een emailtje gestuurd, maar zien of ik een reply krijg.
ok bedankt. Eens kijken of ik er bij kan zijn daar.
Anoniem: 59615
@SilentStorm9 juli 2002 11:52
Vermoedelijk vind er een uitverkoop plaats op industrie terrein "de brand" in den bosch.
in geen geval volgt er een verkoop in de memo filialen plaats. deze zijn en blijven helaas gesloten :( , en zijn zelfs al compleet leeg.

De executie verkoop zal naar alle waarschijnlijkheid vrijdag as. beginnen

een ex-memo medewerker.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Google Pixel 7 Sony WH-1000XM5 Apple iPhone 14 Samsung Galaxy Watch5, 44mm Sonic Frontiers Samsung Galaxy Z Fold4 Insta360 X3 Nintendo Switch Lite

Tweakers is samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer onderdeel van DPG Media B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee