VLC is 5 miljard keer gedownload en krijgt een nieuw startscherm

De opensource videospeler VLC is vijf miljard keer gedownload. Ondertussen wordt aan versie 4 gewerkt, waarvoor de hele kern van VLC herschreven is. Daarnaast wordt gewerkt aan een WebAssembly-versie van VLC.

De mijlpaal wordt in de nieuwsbrief Lowpass gedeeld door Jean-Baptiste Kempf, de president van VLC-maker Videolan. De mediaspeler bestaat al sinds 2001 en werd ooit opgezet als studentenproject. Afgelopen oktober verscheen versie 3.0.20 van de app. Volgens cijfers van Videolan is die versie alleen al ruim 397 miljoen keer gedownload.

Videolan werkt ondertussen verder aan zijn toekomst. Versie 4.0 moest enige tijd geleden al beschikbaar zijn, maar is nog in ontwikkeling. Volgens Kempf is de hele kern van VLC herschreven. OMGUbuntu weet al wel te melden dat er gewerkt wordt aan een nieuw startscherm, waar gebruikers door hun mediacontent kunnen browsen. Daarnaast zijn er plannen om toegang naar FAST-channels toe te voegen. Gebruikers kunnen daarmee VLC openen en met slechts één klik iets bekijken zonder dat er stream-URL's ingevuld moeten worden.

Kempf meldt zelf dat het team eraan werkt om VLC in andere vormen beschikbaar te stellen. Zo wordt er gewerkt aan een WebAssembly-versie van VLC, waarmee de mediaspeler op het web beschikbaar komt zonder dat er eerst wat gedownload moet worden. Ook is er een versie gemaakt die draait op de Apple Vision Pro, al is deze nog niet voor het publiek beschikbaar. Volgens Kempf is dat deels omdat er nog weinig potentiële gebruikers zijn: "Ik weet niet of er al een usecase is." Verder staat hij ervoor open om een versie voor de Quest-headset van Meta te maken, al benadrukt Kempf dat er al heel veel goede mediaspelers voor de Quest beschikbaar zijn.

Door Eveline Meijer

Nieuwsredacteur

14-03-2024 • 09:47

134

Submitter: TheVivaldi

Reacties (134)

134
132
57
3
0
52
Wijzig sortering
Ik heb nooit begrepen waarom VLC een slechtere beeldkwaliteit heeft vergeleken met andere spelers, niet fatsoenlijk met HDR om kan gaan, of waarom het als enige speler zwart of blokkerig beeld geeft als je naar een ander moment in een video gaat.
Het zijn gewoon digitale videobestanden dus je moet volgens mij al echt je best doen om dat te vernaggelen. Wat mis ik?
Kennis van hoe moeilijk het is zou ik zeggen?

Niet elk frame wordt in een video volledig opgeslagen bijvoorbeeld. Je hebt keyframes die heel het frame bevatten en voor de rest krijg je verschillen ten opzichte van het vorige frame. Als jij ineens naar een ander moment in de film springt dan gaat je decoder gewoon verder met de informatie die deze krijgt. Als je speler dus niet automatisch naar het dichtst bijzijnde keyframe springt maar gewoon de bitstream verder decodeert krijg je dus bijvoorbeeld enkele seconden blokjes te zien.

En dat zijn keuzes die je maakt. Nauwkeurig met tijd om gaan of beter beeld geven.
VLC gaat sowieso nooit nauwkeurig met tijd om, aangezien je hoe nauwkeurig je ook klikt, op 1 enkele pixel van je afspeelbalk al meerdere seconde video hebt zitten. Het is dus gewoon lui of slordig, aangezien het alle andere spelers die ik in de laatste 10 jaar gebruikt heb, wel gelukt is.

Edit: En geen enkele video van de laatste jaren zal 1 keyframe hebben voor meerdere seconden video, tenzij je bewust een videobestand saboteert, of een WMV file van 2002 afspeelt

[Reactie gewijzigd door OLED op 23 juli 2024 04:45]

VLc gaat juist heel nauwkeurig om met tijd. Dat is precies de reden waarom je niet op de keyframes maar op delta-frames komt. Je gaat er wel erg gemakkelijk van uit dat de fout bij vlc ligt. Wat jij zoekt is de optie snelzoeken (fast seek) onder het tablad invoer/codecs. Even aanvinken en vlc gaat voortaan naar de dichtstbijzijnde keyframe.

[Reactie gewijzigd door ADR3 op 23 juli 2024 04:45]

Hoe is dat anders bij andere spelers? Ik snap niet helemaal waar dit over gaat.
Andere gratis spelers bouwen het beeld vanuit de dichtstbijzijnde eerdere keyframe op voordat ze het tonen, bij VLC zie je zwart beeld of blokjes alsof er iets mis is met je computer
Het is een beetje oeverloze discussie, maar in je laatste comment had je het over de pixels van de afspeelbalk. Daar doelde ik op.
Waar een mens zich om kan ergeren tegenwoordig...
Ik heb
Waar een mens zich om kan ergeren tegenwoordig...
Het zijn fouten van meer dan 15 jaar geleden die nooit opgelost zijn
Waarschijnlijk omdat het geen prioriteit heeft.
Waarom zou je je hier aan storen?
Omdat ik in het verleden geld gedoneerd heb en ook toezeggingen gekregen heb dat ze eraan zouden werken maar het heeft geen nut om hier op het internet over in discussie te gaan met mensen die het issue niet zien of beschrijven
Je bent vastbesloten om VLC slecht te vinden en zwart te praten. Veel plezier met je veel betere mediaplayer, doei!
Edit: En geen enkele video van de laatste jaren zal 1 keyframe hebben voor meerdere seconden video, tenzij je bewust een videobestand saboteert, of een WMV file van 2002 afspeelt
Bij streaming video (dwz, live streams) is het gebruikelijk om 1 keyframe per 2 seconden te hebben, dus daar ga je meteen al mis. En voor distributie (dwz, niet-live) ligt dat nog veel hoger, daar wordt vaak gebruik gemaakt van keyframes bij scene changes en verder maar eens per *honderden* frames.

[Reactie gewijzigd door CyBeR op 23 juli 2024 04:45]

naar mijn weten is een I-frame nooit aan de hand van een bepaalde hoeveelheid andere frames maar simpelweg op het moment dat de codec vindt dat je niet meer genoeg hebt aan een B-frame / P-frame (zoals hierboven de delta genoemd) om een beeld weer te geven wat overeenkomt met wat het oorspronkelijke beeld is....
Dat gebeurt dus vrij snel bij grote veranderingen, bijv actie-films of veel beweging, maar ook licht-intensiteit... Wanneer jij zegt per "honderden" frames suggereer je mogelijk tientallen seconden, wat misschien wel zo is bij het streamen van een vogelnestje maar bij een distributie (a la aciefilm) zal er heus niet enkel bij een scene change een keyframe verstuurd worden. Immers een andere camera-hoek is al genoeg...

[Reactie gewijzigd door TIGER79 op 23 juli 2024 04:45]

naar mijn weten is een I-frame nooit aan de hand van een bepaalde hoeveelheid andere frames maar simpelweg op het moment dat de codec vindt dat je niet meer genoeg hebt aan een B-frame / P-frame (zoals hierboven de delta genoemd) om een beeld weer te geven wat overeenkomt met wat het oorspronkelijke beeld is....
Dat gebeurt dus vrij snel bij grote veranderingen, bijv actie-films of veel beweging, maar ook licht-intensiteit... Wanneer jij zegt per "honderden" frames suggereer je mogelijk tientallen seconden, wat misschien wel zo is bij het streamen van een vogelnestje maar bij een distributie (a la aciefilm) zal er heus niet enkel bij een scene change een keyframe verstuurd worden. Immers een andere camera-hoek is al genoeg...
Je weten is fout.

Bij live streams is een I-frame nodig om de stream te kunnen starten (als kijker), en om de stream te kunnen segmenteren (nodig voor delivery middels HLS of DASH). Het is technisch mogelijk om 1x een I-frame te sturen en daarna nooit meer, maar een kijker van de stream moet dan vanaf het begin meekijken of anders komt 'ie nooit op een volledige frame uit. Een als je alleen maar bij scene changes een I-frame stuurt en verder niet, dan schiet dat bij bijvoorbeeld een webcam stream inderdaad ook niet op aangezien dat niet gebeurt. Dus, om te zorgen dat stream viewers met een redelijke snelheid mee kunnen doen, sturen we elke paar (een of twee, meestal) seconden een I-frame. Maar I-frames gebruiken betrekkelijk veel bandbreedte aangezien ze geen afhankelijkheid hebben naar andere frames, dus voor streams gebruiken we meestal alleen I-frames gebaseerd op tijd.

Bij content die niet live is (dwz, op een dvd/bluray staat, of gedownload wordt als geheel) is het prima om dat veel minder vaak te doen, aangezien je die meetal niet willekeurig start. En inderdaad, zoals ik ook al zei, zijn scene changes (dwz waar het hele beeld verandert) een goed moment om dat dan te doen omdat je daarmee het gebruik ervan optimaliseert. Maar, zelfs bij dergelijke content wordt nog steeds een I-frame per X-frames toegepast omdat het anders bijna onmogelijk wordt om enigszins accuraat te seeken in een video. Als je alléén I-frames bij scene changes toepast kun je als kijker dus alleen seeken naar het begin van elke scene, en daar kunnen beset minuten tussen zitten. Dat wordt daar dus vrijwel altijd gecombineerd.
Correct. En ter aanvulling:

Het is zelfs mogelijk om geen enkel I-frame te sturen, en enkel met P-frames te werken.
Je stuurt SPS & PPS out-of-band door. (via RTSP of zo)
En vervolgens enkel P frames met (periodic) intra refresh.

Een I-frame is altijd een grote data-burst, met veel kans dat er iets verloren gaat tijdens het streamen.
(Beperkte bandbreedte == weggegooide pakketen.)

Met periodic intra refresh heb je geen data piek meer, maar wordt de piek "uitgesmeerd" over meerdere frames. Bovendien ben je zeker dat elke X-aantal frames gans het beeld vernieuwd is.
VLC Player was wel 1 van de eerste (bekende) players die een breed scala aan audio- en videoformaten ondersteunde, inclusief minder gangbare formaten die niet altijd worden ondersteund door andere mediaspelers. Dit is waarschijnlijk ook de reden dat veel mensen nog steeds gebruik van deze player maken, ondanks dat er inmiddels wellicht betere opties zijn.
Heb zelf nog niet een knap alternatief kunnen vinden. Die net als VLC veel kan afspelen zonder allerhande codec installaties, vlotte plus overzichtelijke interface en geen noodzaak om zelf eerst configs te bouwen zoals in MPV. Ben benieuwd of iemand hier wel een goed alternatief voor heeft gevonden.
Ik gebruik K-Lite codec pack. Die installeert alle codecs en Mediaplayer Classic HC. Geeft iets beter beeld dan VLC, en heeft meer handige opties.
VLC gebruik ik om Blu-ray discs mee af te spelen, dat kan MPC-HC niet.
MPC-HC heeft die codecs niet meer nodig van de codec pack, meer dan 10 jaar geleden was het besluit al genomen om die codecs in de speler te bouwen net zoals bij VLC.
Ik ben al lang gebruiker van PotPlayer en is in mijn aanzien een goed alternatief voor VLC.
Deze inderdaad
  • Meer in te stellen
  • Betere UI
  • Betere beeldkwaliteit
Zoom player gebruik ik zelf.
MX Player werkt ook prima
Zelf gebruik ik meestal Celluloid.

Als ik me niet vergis gebruikt dat 'onder de motorkap' gewoon mpv
Soms open ik een filmpje op Windows en dat wil hij dan niet afspelen voor in betaal voor bepaalde codecs

Ouderwets weer VLC player geinstalleerd en meteen weer van dat probleem af
Afgezien dat VLC er stokoud uit ziet doet ie voor mij alles wat hij moet doen
SHitty computer? Rare bestanden met obscure codec?

Eens geprobeerd en heb niks van dat, beeldkwaliteit is hetzelfde als emby/gom player / HDR word gewoon weergegeven en vooruit spoelen (2160p file @ 25mbit h265 over netwerk ) gaat gewoon zonder enige artefacts.
Zoiets als dit maar dan met een Intel processor en 4090 GPU:

http://forum.videolan.org/viewtopic.php?t=163814
Dat is een codec issue, elke gratis video spler kan dat hebben en zelfs de betaalde hebben soms moeite met bepaalde meer obscure codecs of settings.
MPV heeft geen enkele fout, Kodi heeft geen enkele fout, Mplayer2 heeft geen enkele fout.

Dit zijn allemaal gratis spelers en ze hebben nog nooit hier een fout vertoond
Dat kan, nogmaals elke speler kan zo'n issues hebben en dat kan net zo goed aan een combinatie van settings / hardware en codec liggen (dat voruit spoelen en hdr niet goed werkt bij jou hint daar ook al naar) .
Feit is en blijft dat al die spelers 99.9% van media files goed en zonder problemen afspelen.
De core van VLC 3 is meer dan 6 jaar oud ondertussen en niet zo geoptimaliseerd voor moderne hardware/videostreams. Met het herschrijven ervan denk ik wel dat die issues opgelost zullen worden.
Ik heb nooit begrepen waarom VLC een slechtere beeldkwaliteit heeft vergeleken met andere spelers,
VLC was altijd al beter dan gewone spelers inclusief geluidskwaliteit en beeldkwaliteit. Hence my avatar. Ik weet nog goed dat ik plots doorhad dat mijn films die ik speelde Windows Mediaspeler van Windows XP er plots vele beter uitzagen en klonken op VLC. Als het al speelde op mediaplayer :-)

Dat blokkerig beeld is enkel als je fastseek hebt uitstaan. Ik hoorde zeggen dat GPU acceleration ook uit moet staan als je heel snel tussen frames wil switchen. Sowieso fastseek is niet zo accuraat omdat je dan enkel tussen de Key frames kan switchen maar dat nadeel hebben andere spelers ook. Het is dus een feature, geen bug.

VLC heeft gewoon HDR onderstetuning.
"Oh voor mij werkt het wel" - iedereen

als je het geen goed programma vindt, en er zo veel betere opties zijn, gebruik je het toch gewoon niet? VLC is erg bruikbaar omdat het bijna letterlijk elke codec ondersteunt.
Tja vroeger was het echt een must om VLC te hebben. Vandaag de dag speelt je windows video player zo n beetje alles af.
Vroeger moest je echt zoeken naar een codec pack om MP3, MOV, DivX etc af te spelen. De K-lite codec pack stond ook in het lijstje van zaken die je bij een clean install moest installeren.

VLC was echt een verademing want het kon echt alles afspelen, geen bloatware en was gratis.
Maar goed, ik heb dan ook nog steeds Winamp geinstalleerd staan hierzo voor mijn liedjes :+
Tja vroeger was het echt een must om VLC te hebben. Vandaag de dag speelt je windows video player zo n beetje alles af.
Windows video players doen het niet zo goed onder Linux.
Op Linux ben ik inmiddels ook een beetje van VLC aan het afstappen omdat ik er wat issues mee heb. Ik gebruik tegenwoordig meestal MPV.
Onder Linux gebruik ik al 10-tallen jaren Mplayer, en tegenwoordig de variant SMplayer. En VLC was altijd ook al voor Linux beschikbaar.

Als ik moeite had om video's te bekijken, schakelde ik altijd al naar Linux terug, daar werkte het tenminste.
Dat ook, en bovendien bevat VLC wat geavanceerde opties die Windows Videospeler en de meeste Linux-videospelers niet hebben. Als Linux-gebruiker heeft MPV wel mijn voorkeur, maar VLC is net iets makkelijker soms.
Tja vroeger was het echt een must om VLC te hebben. Vandaag de dag speelt je windows video player zo n beetje alles af.
Lijkt me dat het gebruik van losse video-bestanden sowieso veel schaarser is dan vroeger.

Nu streamt bijna iedereen films en series (netflix en dergelijke), en de rest van de video's die mensen afspelen is voornamelijk op social media op hun mobiel/browser met een eigen player of eigen opnames die vaak ook enkel op de telefoon(s) zelf bekeken worden.

Uiteraard is het niet verdwenen (verre van) maar ik kan de laatste keer dat ik bewust een video-bestand op mijn desktop probeerde af te spelen niet eens herinneren (kan ook aan mij liggen) :X

Vond VLC sowieso nooit geweldig, gewoon die kazaa codec pack installeren en WMP kon toen eigenlijk al praktisch alles aan (op windows uiteraard).

[Reactie gewijzigd door watercoolertje op 23 juli 2024 04:45]

Ja, heb ook vaak lopen klooien met Codec packs, maar gebruik nu alleen nog maar VLC op mijn Macs & Windows/Linux PC's.
Overigens is WinAMP ook nog steeds favoriet bij mij, alleen al vanwege Shoutcast ;-)
Ah winamp, uit de tijd dat je mp3-tjes zomaar van een site en de Limewires van deze wereld kon plukken (incl meeliftende rommel).
Ik gebruik voor het afspelen van muziek op mijn computer nog steeds de Windows Media Player en VLC bijna niet meer vanwege alle streamingdiensten en het feit dat ik video toch liever op een groot scherm kijk.
Er mag inderdaad wel iets aan de layout gesleuteld worden. Echter, zolang het de functionaliteit maar niet benadeeld :)
Er mag inderdaad wel iets aan de layout gesleuteld worden. Echter, zolang het de functionaliteit maar niet benadeeld :)
Ik begrijp die opvatting nooit zo goed. Je leest het vaker bij applicaties die soms al 20, 25 jaar oud zijn: "de layout is zo gedateerd!" Ik vind het vaak uitermate prettig dat iets wat functioneel doet wat het moet doen, niet ten prooi valt aan het vorm-boven-functie-virus 'omdat het moet'.

Overigens heb ik ook niks met het startscherm van VLC, omdat ik vanuit Total Commander (ook al zo'n dinosauriër) of Verkenner het mediabestand direct opstart.
[...]
Ik begrijp die opvatting nooit zo goed. Je leest het vaker bij applicaties die soms al 20, 25 jaar oud zijn: "de layout is zo gedateerd!"
Dat is ook niet wat ze hier zeggen. Er wordt puur gezegd dat er aan gesleuteld kan worden, wat je zelf ook (soort van) op het laatste zegt. Ik snap je rant wel, maar het heeft totaal geen verband met waar je op reageert.
Ik denk sowieso niet dat ze ineens hun focus gaan verleggen. Immers werken ze ook aan een WebAssembly-versie die vast wel wat code zal delen.
Vorm en functie kunnen prima samengaan... vaak wil het oog ook gewoon wat, net zoals dat een goed opgemaakt bord eten ook de eetlust bevorderd. De interface kan prima wat opgepoetst worden zodat het wat mooier past binnen het uiterlijk van het besturingssysteem zonder hierbij enige functionaliteit weg te nemen.
Precies. Het is meer alsof je een auto hebt die al 10 jaar op de markt is en qua vormgeving en onderstel nog prima mee kan, maar wel een wat zuiniger motor en een paar moderne functies op het dashboard kan gebruiken.
Ja, elke verbetering is prima, maar ik heb het vooral over de 'vorm-boven-functie' aanpassingen, die negen van de tien keer worden ingegeven door esthetiek of de roep om modernisering, maar in de praktijk uitdraaien op een functionele stap terug.
100% mee eens.
Ik zie vaak prima programma's en apps die weer eens 'opgeleukt' worden omdat het blijkbaar 'mooier' moet, maar daarna is alles minder overzichtelijk of werkt zelfs slechter. (De update deze week van app Regelneef van EnergieDirect is hier een treurig voorbeeld van)
Blijf s.v.p. van goed werkende zaken af: niet elke verandering is een verbetering.
Inderdaad; degelijk en simpel:
Mijn oom heeft het jaren geleden voor mijn opa op zijn laptop gezet: die snapte het zelfs met zijn 80+ leeftijd😎
Hier ook.. Een mooie front is leuk voor je htpc, verder gewoon simpel en effectief houden! Tc en vlc zijn prima zo!
Je kan even kijken of er een layout is die je meer bevalt, VLC komt by default met meerdere skins en er zijn er ook nog een hoop te downloaden.

Er is zelfs een WYSIWYG editor waar je helemaal zelf kan bepalen hoe de layout is, als je er zin in hebt.
Het is maar een klein beetje gedateerd haha
maar werkt gewoon, is best zuinig met resources, en speelt bijna alles af. Da's het belangrijkste. Zou alleen leuk zijn als ze ook HDR konden ondersteunen.
vlcplayer ondersteunt hdr
Het staat je natuurlijk vrij om een gui te ontwikkelen. :+
Nou, ik lees in het bericht dat er een browse komt van media files
Ik hoop nu juist dat de eenvoudige lay-out behouden blijft ipv dat ze er een soort media browser ervoor gaan plakken
Die dingen zijn echt een pain in de behind
Net als dat verschrikkelijke openingscherm van Photoshop

Media browsers brrrrr
Er is nog steeds geen videospeler die op de juiste wijze Dolby Vision kan afspelen.

Sowieso is hoge kwaliteit video op 4K met HDR, Dolby Atmos enz. nog best moeilijk correct in te stellen op (Windows) PC's die zijn verbonden met een goede televisie en/of receiver. Niet voor de casual gebruiker. Maar goed, die zullen dan ook wel minder waarschijnlijk dergelijke videobestanden op PC hebben staan...

[Reactie gewijzigd door Arcticwolfx op 23 juli 2024 04:45]

Wat Dolby Vision betreft, zal dat ongetwijfeld met licenties te maken hebben & zal het wel lastig te reverse engineeren zijn. Sowieso vind ik Dolby Vision weinig toegevoegde waarde hebben, aangezien dat op mijn OLED tv een soort vreemde kleur-ruis geeft (sorry weet het niet anders te omschrijven).
Er is nog steeds geen videospeler die op de juiste wijze Dolby Vision kan afspelen.
Infuse Pro kan dit op de Mac, inclusief Atmos ondersteuning.
Weet je zeker dat VLC dat niet aankan? Want telkens als iemand roept “VLC kan xyz niet”, dan is er altijd wel iemand die roept “dat kan VLC wel” of “VLC kan alles”.
Yep beste is helaas nog een Sony x700 of een Oppo clone als je geripte BluRay bestanden wilt afspelen met correcte DV profile 7 FEL weergave.

edit: voor de mensen die me niet geloven hier heb je meer info https://docs.google.com/s...eview/sheet?gid=427220017

Dat je de bestanden kan afspelen betekent niet gelijk dat je ook echt volledige DV profile 7 FEL ondersteuning hebt. Of je speelt af in HDR10 fallback modus of EL word genegeerd

[Reactie gewijzigd door lanarhoades op 23 juli 2024 04:45]

Nooit geprobeerd met de Kodi variant van Maven ?
Ik krijg inderdaad met geen mogelijkheid meer dan twee kanalen over de hdmi naar buiten via Windows samen met beeld. VLC kan het wel! Maar dan heb ik geen beeld, want HDR werkt niet.
Mijn nieuwe TV kan wel rips spelen vanaf een ext. ssd. De blu-ray speler kan dat dan weer niet (hapert).

Dolby Vision heb ik nog niet geprobeerd.

[Reactie gewijzigd door jeroen3 op 23 juli 2024 04:45]

Zelf gebruik ik nog altijd VLC, maar lees hier dat de beeld kwaliteit de wensen overlaat. Welke speler is dan beter?
maar lees hier dat de beeld kwaliteit de wensen overlaat.
Waar is hier?

Ik lees het namelijk helemaal niet terug, 1 iemand klaagt omdat je bij het 'zappen' naar een bepaalde tijd in de video even wat lelijke blokjes ziet. Maar dat is alles, als je gewoon een film kijkt of serie heb je daar toch geen last van.
maar lees hier dat de beeld kwaliteit de wensen overlaat.
Die user zou ik niet veel aandacht aan besteden. De beeld kwaliteit is hetzelfde als andere gratis spelers.
MPC-HC met laatste versie van LAV filters die je los kunt importeren en niet te vergeten de madVR plugin (echt een must voor HDR)
Om te streamen vind ik airflow het beste. Nooit problemen met ondertiteling (srt) of geluid.
Ik gebruik zelf mpv, dat is de 'industriestandaard' en als iets niet werkt zal een encoder je ook vertellen dat je niet standaardapps of zelfs VLC moet gebruiken, maar VLC is in principe prima. Ik zie het verschil niet en zolang het werkt heb je ook nergens last van. Ik denk dat specifiek de anime encoder community fel anti-VLC is vergeleken met encoders in het algemeen, maar de meeste mensen streamen gecomprimeerde mp4 streams van websites in plaats van te torrenten, dus dan maakt dit allemaal niks uit.
Gedateerd zeker.... Maar goed beter zo dan een bak eye candy wat alleen maar meer resources vreet
Sowieso zijn al die custom style interfaces altijd een draak. Past niet binnen de rest van je desktop (tenzij je van kermis houdt), ieder programma heeft z'n eigen leercurve, vaak vreemde bugs of gedrag. Prima zo, de huidige interface.
WinAMP was anders een heerlijke tijd met die skins. :)
Winamp was leuk toen er nog niks beters was (in de jaren 90), maar ik gebruik het al zo'n 20 jaar niet meer en mis het geen moment.
Ik gebruik winamp nog dagelijks. It really whips the llama's ass!
Anoniem: 1872794 @kozue14 maart 2024 10:46
Oef, wat zijn die reskins van VLC een teleurstelling. Alles op mijn desktop is heerlijk in darkmode, krijg ik een gigatisch wit vlak van VLC te zien. En inderdaad hebben de donkere alternatieven allemaal quirks waardoor je uiteindelijk weer terug moet naar de classic skin. Ik zou ook blij worden van een kleine update hier.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 1872794 op 23 juli 2024 04:45]

VLC doet de "skins" niet zelf, maar gebruikt Qt om de interface te renderen. Je kunt Qt themes installeren om m in "dark mode" te krijgen. Het is altijd even klooien op nieuwe installaties, maar hier is mijn VLC gewoon donker (met Adwaita-dark thema, de GTK-style kreeg ik op een of andere manier niet aan de praat). Ik denk dat het onder KDE zelfs automatisch zou moeten gaan, maar ik ben een Gnome gebruiker. Geen idee hoe Windows daarmee omgaat, maar waarschijnlijk is er iets vergelijkbaars daar.
Op KDE werkt het donkere thema in VLC automatisch als je donkere modus aanzet. :)
Daar ben ik het helemaal mee eens. Maar op een 4K scherm zijn de controls niet altijd even prettig. Ook lastig/niet in te stellen verder.

Dan mag de eyecandy wel wegblijven, maar degelijk support voor highres schermen zou wel een fijne toevoeging zijn!
Ik vraag me af of de downloads van de Linux repo's en de mirrors ook meegenomen is. Anders is het nog veel hoger.
Ik denk niet dat ze die kunnen meten. Ze hebben neem ik aan geen toegang tot die gegevens. Zouden ze downloads van de broncode ook mee tellen? Maar downloads zijn een beetje vreemde manier van populariteit meten. Dat zegt niks over het aantal gebruikers. Een update is ook een download, dus als je heel veel updates uitbrengt, heb je ook heel veel downloads. Een programma die iedere week een automatische update laat installeren krijgt 52 keer meer downloads dan een programma die slechts 1 keer per jaar een nieuwe versie uitbrengt.
Waarom zouden ze die niet kunnen tellen? Oké, niet van elke distributie, maar er zijn distributies die de downloadcijfers bekendmaken, zeker de populairdere. (En soms ook kleinere.)
T.o.v. 5 miljard is Linux nog geen deuk in een pakje boter.
Dat weet ik nog niet, distributies worden elk honderd miljoen keer gedownload. Soms verwijderen mensen een package, soms weer installeren. Het tikt hard en snel aan. Windows komt niet standaard met VLC en je moet maar weten dat je die wilt installeren. In de app stores van Linux distros is VLC gefeatured en een van de beste keuzes.
Dat denk ik niet. Het is dan wel nog hoger ja. Maar het marktaandeel van Linux is nog altijd ontzettend klein.
Dat wel, maar er zijn anno 2024 zo'n 32,8 miljoen Linux-gebruikers. Zelfs als maar de helft daarvan VLC gebruikt, tikt dat toch wel aardig aan. (En als je Android meetelt als Linux zelfs nog meer.)
Op de 5 miljard downloads? Beetje druppel op de gloeiende plaat als je het mij vraagt.
Maar je kunt VLC toch meermaals downloaden? Ik gebruik al jaren Linux en heb VLC al meermaals gedownload, dus dat tikt ook meermaals aan.
Dat klopt. Verandert verder niets aan mijn inschatting.

Gegeven dat een Linux VLC user VLC ongeveer net zo vaak download als een niet-Linux VLC user, is het aantal Linux downloads 1-4% van het aantal totale downloads. Momenteel zit desktop Linux op ~4% market share, maar dat is wel eens anders geweest. Ik weet niet of ik een verhoging van 1-4% nou "aardig aantikken" wil noemen.

[Reactie gewijzigd door youridv1 op 23 juli 2024 04:45]

Fijne speler, die enorm veel formaten ondersteund. Helaas is de Android versie nogal buggy. Heb al diverse malen meegemaakt dat bij een update SMB-shares niet meer te benaderen waren.
Fijne speler om daarna direct te zeggen dat het eigenlijk crap is....
Nee, want op Windows, Linux & MacOS draait het prima, alleen de Android versie geeft soms problemen.
Een tijdje was de FLAC bibliotheek kapot. Duurde nog wel vrij lang voordat er een nieuwe versie uitkwam.
Grappig, ik heb er juist op Linux problemen mee en op Android niet tot nauwelijks. Ik gebruik dan ook geen Samba-shares maar NFS over een Wireguard VPN.
Klopt, daar heb ik ook zo nu en dan last van. Het is een bekend probleem en de makers van VLC erkennen dat ook. Wat vogelen met de instellingen (voorkeur voor SMB 1 een paar keer in- en uitschakelen) lost het bij mij (om de één of andere duistere reden) op. Het werkt nu al een paar maanden gewoon zoals het zou moeten. Hopelijk wordt het met een grote update naar een nieuwe versie definitief verholpen.
Herkenbaar, alleen bij mij is dat bij SMB 2.
Bij mij gaf SMB 2 ook problemen, maar na het trucje dat ik hierboven beschreef doet die versie het tot nu toe weer zonder problemen ('knock on wood' :+ ).
Ruim 20 jaar later is VLC nog steeds het tweede wat ik na een frisse installatie download (nr 1 blijft natuurlijk Firefox).

VLC is voor mij altijde de speler geweest die alle mogelijke files af kon en kan spelen, ik heb dus geen enkele reden om iets anders/beters te zoeken. Zeker niet nu 99% van m'n videoconsumptie streams zijn die in hun eigen player afgespeeld worden (à la Youtube, Netflix etc).

Die lage kwaliteit waar mensen het hier over hebben heb ik nog nooit iets van gemerkt, maarja, ik stel ook verder geen hoge/moeilijke eisen aan de video of audio.
Netflix gaat hem denk ik niet worden, maar YouTube kun je in VLC openen als je wilt.
Ben benieuwd of we nu eindelijk click to play/pause krijgen ;)
Hiervoor gebruik ik de spatiebalk.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.