Studieboekensite Studystore stopt door aanhoudende technische problemen

The Learning Network trekt de stekker uit de website Studystore en zustersite Studers. Deze sites zijn bekend van het leveren van met name studieboeken voor het mbo, hbo en wo. Medewerkers van Studystore verliezen hun baan.

Op zijn eigen website, op de studieboekensites Studystore en Studers en in e-mails gericht aan klanten maakt The Learning Network melding van het staken van de activiteiten. Het bedrijf spreekt van een 'zware beslissing': "In januari, tijdens de leveringen voor het tweede semester, is gebleken dat wij de problemen onvoldoende te boven zijn gekomenen en heeft de directie moeten besluiten om de Studystore-activiteiten definitief te staken", schrijft het bedrijf.

Het is sinds maandagmiddag niet meer mogelijk om op beide sites een boekenbestelling te plaatsen, zoals ook duidelijk in beeld komt als een van de twee sites wordt bezocht. Het bedrijf zegt zijn uiterste best te doen om al geplaatste bestellingen te voldoen en dat klanten hun geld terugkrijgen als de leveringen niet meer lukken. Door het beëindigen van de activiteiten van Studystore komen alle functies gerelateerd aan de website ook te vervallen. Afgenomen licenties en digitaal lesmateriaal zijn gewoon geldig voor de duur zoals is aangeschaft.

Het personeel van The Learning Network is op de hoogte gebracht van het besluit. Er zijn ongeveer 17 medewerkers direct werkzaam voor Studystore en in totaal negen indirect betrokken medewerkers. Zij verliezen allemaal hun baan. Het moederbedrijf zegt dat het de getroffen medewerkers 'maximaal zal faciliteren in hun volgende stap'. The Learning Network onderzoekt de mogelijkheden om een gedeelte van de Studystore-activiteiten over te dragen aan marktpartijen. Het bedrijf zegt zich met de merken VanDijk en Studieshop.be nu volledig te richten op leveranties voor het voorgezet onderwjs in Nederland en België.

Volgens The Learning Network zijn 'verslechterde marktomstandigheden en interne veranderingen' de voornaamste oorzaken voor het huidige besluit. In september zei The Learning Network nog dat de technische problemen rondom de leveringen grotendeels waren opgelost. Er ontstond een aanzienlijke achterstand doordat het bedrijf zijn logistieke activiteiten had uitbesteed aan een derde partij en door aanpassingen in de automatisering. Dat laatste was volgens het bedrijf nodig om de leveringen vanaf een nieuwe locatie mogelijk te maken. Zodoende bleek het onmogelijk een deel van de bestellingen door te sturen en voldoende voorraad in te slaan. Nadat de leveringen wel weer mogelijk waren, waren er alsnog problemen.

The Learning Network spreekt van een 'samenloop van omstandigheden' en wijst daarbij ook naar een grote groep studenten die in 2022 in korte tijd boeken heeft besteld. Zij deden dat ook veel later dan in eerdere jaren het geval was, stelt het bedrijf. Aldus werd de logistieke dienstverlener 'geconfronteerd met een enorme piek aan bestellingen'. Dat leidde tot vertragingen, waardoor studenten soms het studiejaar moesten beginnen zonder studiemateriaal. De NOS schreef eerder over een student die een tentamen moest maken voor een vak waarvoor de boeken nog niet waren geleverd. Ook werden toetsen aangepast door het boekengebrek.

Door Joris Jansen

Redacteur

13-02-2023 • 20:27

102 Linkedin

Submitter: slaay

Reacties (102)

102
101
58
5
0
28
Wijzig sortering
Niets is zo'n papierverspilling dan studieboeken over de IT.

Voor elk vak per semester had je een of meerdere peperdure boeken nodig, waarvan maar één hoofdstuk of paragraaf als stof werd gebruikt.

Ik ben daar een paar semesters ingetrapt en voor de rest van mijn studie had ik mijn boeken maar bij de bieb geleend.

En na je afstuderen kon je ieder (niet geleend) studieboek sowieso -bij wijze van spreke- als toiletpapier gebruiken, want wat erin stond was op dat moment hopeloos achterhaald.

Daarom verbaasd het me meer dat Studystore niet eerder over z'n kop is gegaan.

[Reactie gewijzigd door RoestVrijStaal op 13 februari 2023 23:21]

Ach, een boek valt nog mee.
Tegenwoordig is het grote verdienmodel voor de uitgeverijen het invulboek.
Mooie 4 kleurendruk, soms slechts 4 woordjes invullen op een hele pagina.
Honderden pagina's waar dan op het eind van het schooljaar slechts 1/4e van gebruikt is.
Waardeloos.
En de scholen gaan daar lekker in mee...
Wij als leraren irriteren hier ons ook vreselijk aan. Voorheen konden we tot 6 jaar met een boek doen, nu kopen we elk jaar a 43 euro een nieuwe set.
Wat een pure verspilling...
op een niet nader genoemde universiteit is er een zekere docent in de faculteit rechten die ieder jaar zou nieuw werkboek uitgeeft. ik heb er 3 ingescant en ze met een leuk plagiaat programmatje bekeken, 95% vavn de tekst kwam overeen, maar slechts 38% van de text stond op de zelfde plaats...

wat meneer deed was ieder jaar de indeling van kennis en stof aanpassen zodat je als nieuwe student niet kon weten welk boek of welke parargraaf je nodig had... op die manier kon je geen druk van vorige jaren hergebruiken en zo verdiende hij een zakcentje bij voor het vak waar ie zelf les in gaf.

kortom - lang niet alle docenten spuwen om die vreselijke werkboeken...

overigens denk ik dat docenten ook niet al te hard kunnen klagen, jullie (en zeker in het hoger onderwijs) bepalen immers zelf welke stof er word gebruikt en hoe die het best kan worden overgedragen, als jullie tegen een uitgever zeggen schrijf een methode x met hoofdstukken 1 t/m 9 die zo algemeen verwoord zijn dat we ze 10 jaar kunnen gebruiken, dan hoef je dus alleen nog jaarlijks nieuwere bronnen toe te voegen voor zaken die veranderd zijn, bijvoorbeeld aan de hand van wetenschappelijke artikelen of informatie uit de krant dan uit andere nuttige bronnen.

ik heb vaker het idee dat docenten zelf ook enorm leiden aan FOMO... wat is er immers mis met tijdens een hoorcollege uitleggen dat het geen in hfst 8 paragraaf 3 inmiddels achterhaald is geworden door x of y.
Jij denkt dat de uitgever luistert naar een paar leraren?
De markt is al lang verdeeld tussen een paar uitgeverijen zodat er geen alternatief is.
Mooi he, het concept van open content.
Als scholen daar nu eens in zouden investeren dan werden die graaiers van uitgevers buiten de markt gezet.
En IMO is het zeker wel haalbaar om in een samenwerkingsverband van meerdere scholen enkele FTE beschikbaar te stellen voor ontwikkeling van lesmateriaal dat vervolgens vrij beschikbaar komt.
Dan zijn er enkel nog drukkosten als er perse boeken van gemaakt moeten worden. Wellicht is het mogelijk al het lesmateriaal in een ELO te zetten zodat er geen drukkosten zijn.
Kennis zou vrij beschikbaar moeten zijn en geen eigendom van het grote geld.
Dit bestaat al lang, in ieder geval voor het voortgezet onderwijs.
https://www.vo-content.nl/
Ik droom van een wereld waarin dit realiteit mag zijn. Hopelijk is dit iets waar we naartoe kunnen werken.
Dank voor je comment, het maakt mijn dag in ieder geval wat beter.
Dit noemen ze Youtube ;)
Ik heb toevallig net nog een les Elektrotechniek voor basisonderwijs gevolgd via Youtube. Nu snap ik het concept stroom, spanning en weerstand in 30 minuten zonder aanschaf van een boek 👏🏻
Daarin ben ik ook wel geinteresseerd :) Welke youtube link is dat ? Dank je wel!
Maar jullie hebben hier toch het meeste over te zeggen?

De school van mijn zoon gaat vlot mee in de invulboeken. Heb het al een paar maal besproken, maar er verandert niets.
Op de school waar mijn dochter ging, een meer technische school, ik weet niet of dat relevant is, maakten de docenten zelf cursussen. Moesten we enkel kopies betalen. En het was vaak veel beter uitgelegd dan in het 'professionele' materiaal.
Maar geen mooie plaatjes, dat wel. Wat een gemis...
In principe is het natuurlijk mogelijk om van alle onderwerpen je eigen lesmateriaal te verzinnen. Ik zou alleen niet weten waar ik de tijd vandaan zou moeten halen en mijn baas betaald de tijd in ieder geval niet! Ik schrijf wel bepaalde modules voor informatica zelf maar dan moet je rekening houden dat voor 1 periode aan uitleg, werk en opdrachten je ongeveer 30 uur 'creatietijd' moet besteden en 5 uur herschrijftijd (achteraf).

Het is een investering die zichzelf snel terugverdient (500 lln * 43 euro per boek = 21500 euro), maar zelden gedaan wordt. Ook omdat de lesstof van de uitgevers gegarandeerde 'kwaliteit' levert en je maar net van je docent afhankelijk bent hoeveel talent hij heeft voor het ontwikkelen van lesmateriaal.

Daarnaast werken scholen vaak samen om de inkoop groter te maken en de prijs daar (denk ik) mee te drukken. Een leraar die zijn eigen materiaal gebruikt is vaak nog te doen. 10 leraren overhalen om jou 'hobbymateriaal' te gebruiken is echter een heel ander vak. :)

[Reactie gewijzigd door Bramtweakers op 14 februari 2023 11:35]

Ik wil zeker leerkrachten niet overladen met werk. Er is tegenwoordig heel wat bij gekomen dat er vroeger niet was. Veel administratie hoor ik ook.
Maar aan de andere kant, toen ik 30 jaar geleden leerling was:
- school verzorgde zelf 2dehands boekenverkoop. Zij keken boeken na, plakten er een prijs op en regelden de verkoop eind augustus voor het schooljaar begon. Is nu uitbesteed.
- ofwel werd er een boek gebruikt dat je 5 jaar kon hergebruiken, ofwel schreef de leerkracht zijn/haar eigen cursus. Is nu ook de uitzondering.

[Reactie gewijzigd door Chris_147 op 14 februari 2023 11:30]

500 leerlingen x boekprijs
Bram had zich eerst verrekend maar heeft het nu gecorrigeerd... :Y)
Wij als leraren irriteren hier ons ook vreselijk aan. Voorheen konden we tot 6 jaar met een boek doen, nu kopen we elk jaar a 43 euro een nieuwe set.
Wat een pure verspilling...
Voorheen? Dik dertig jaar geleden zat ik, na het voltooien van de MTS, al met een grote stapel waardeloos geworden studieboeken omdat de uitgever voor vrijwel elk vak elk schooljaar een 'volledig herziene druk' publiceerde - waarin niet zelden enkel twee hoofdstukken in volgorde van plek waren gewisseld. En dat met de wetenschap dat bepaalde vakken binnen de studierichting WTB nou niet bepaald bekend stond om z'n dynamische ontwikkelingen die elkaar in hoog tempo opvolgden of zo.
Erger ik me ook aan als ouder. Soms missen studenten net de essentie, omdat ze het fout of niet hebben ingevuld.
Dan zou je eens bij ExpertCollege moeten kijken. Werken met e-learning met als optie een boek erbij te kopen voor 10 euro. Docenten kunnen een gratis aanvraag doen van een docentenexemplaar ;)
verkopen wel enkel lesmateriaal voor zorgopleidingen van alle niveau's

[Reactie gewijzigd door ssauss op 14 februari 2023 11:39]

Ze zeiden nergens dat ze docent Nederlands zijn.

[Reactie gewijzigd door Gubbel op 14 februari 2023 11:59]

Nee nog erger, ik zit in de exacte vakken. Die staan niet echt bekend om hun perfecte spelling ;) .
Maar we doen ons best!
of iets je ergert je aan iets.
Met het verdwijnen van deze store, al het dan hopelijk ook veranderen?

Verder vond ik studieboeken inderdaad ook altijd belachelijk duur, nog altijd geen idee waarom.
The Learning Network is geen uitgever zoals Malmberg.

Het is Van Dijk stuboek, voor de oud gedienden onder ons. Het is jaren geleden overgenomen door Amerikaanse investeerders.
Die amerikaanse investeerders hebben het ondertussen verkocht aan een nederlandse investeringsmaatschappij en de oude oprichter.
Reken er maar niet op. Partijen als Bol.com en / of amazon kunnen het moeiteloos overnemen.

Studystore had een deel van haar logistiek al uitbesteedt aan het centraal boekhuis (zie https://thelearningnetwor...-activiteiten-uit-aan-cb/ )

Voor het bestellen blijft dan alleen een 'voorkant' en betaalafhandeling over.
Hier herken ik mij helaas totaal in. Wat een flop was dat die verplichte studie boeken die je niet gebruikt en al achterhaald zijn bij aanschaf.
Het enige bestaansrecht wat Studystore had was dat ze bij studies vakkundig hun website op Blackboard/Canvas erin wisten te krijgen om de boekenlijst snel te kunnen kopen. Onderaan de streep heb je bij andere winkels betere service voor hetzelfde geld.

Nu moet Van Dijk Educatie nog even op de fles gaan.
Waarom in de IT niet gewoon gebruik maken van de officiele referentiedocumentatie van pakketten en programmeertalen?

Immers, de IT kennis veroudert zo snel dat je studenten beter kan leren hoe te leren dan ze de status quo bijbrengen want tegen de tijd dat ze afgestudeerd zijn, is die alweer verouderd.
Omdat IT meer is dan alleen programmeren. En als je je alleen op programmeren richt er ook een basis is, die je nodig hebt om referentiedocumenten te begrijpen.
Ja natuurlijk is het niet alleen programmeren, maar pakketten hebben ook hun eigen documentatie. Daarom noemde ik die ook. Ik doe ook weinig meer met programmeren maar ik heb op mijn werk al tientallen jaren geen boek meer opengeslagen.

Voor basisdingen als het ISO model en andere concepten kan je nog wel boeken of andere online documentatie gebruiken natuurlijk. Maar ook die zijn sterk aan verandering onderhevig en vaak ook gratis online beschikbaar. Een IT'er heeft over het algemeen geen hele kast vol boeken meer thuis, dus waarom niet leren gebruikmaken van wat ze in hun carriere ook zullen doen?

[Reactie gewijzigd door GekkePrutser op 14 februari 2023 09:40]

Dat is ook wat ik bij mijn eerste baan leerde. De officiele referentiedocumentatie is key.

En ik gebruik het nu zelfs als criteria voor het kiezen van een (nieuwe) framework of programeertaal. Is de documentatie afwezig, niet up-to-date, te summier met te triviale voorbeelden of onbegrijpelijk waarom en/of hoe handeling XYZ moet? Dan niet gebruiken.
Ja, ik vond destijds het model van PHP altijd wel geweldig. Gebruikersreacties onder elke officiele documentatiepagina, een soort stackoverflow maar dan officieel.

Dat stimuleert wel een beetje het copy/paste gedrag dat bij deze programmeertaal gebruikelijk is, maar ik moet zeggen dat het vaak wel enorm handig was omdat reacties het vaak veel beter uit konden leggen. Een officiele wiki zou bijvoorbeeld ook super kunnen zijn.
Herken mij hier totaal niet in. De boeken die ik destijds moest kopen (technische informatica) heb ik helemaal doorgewerkt op wellicht een enkeling na.

Tegenwoordig (inmiddels docent) staat bij ons vooral een laptop en een arduino op de leermiddelenlijst. De rest is online gratis beschikbaar via uitgevers of wordt als intern gemaakte documenten gratis verstrekt.
Sterker nog, ik heb minder dan een handvol aan boeken in mijn hele informatica opleiding gebruikt. Na het eerste semester heb ik het toen wel geleerd dat als ik een boek nodig had, ik het kon kopiëren of dat ik het dan pas moest kopen. Echt schandalig dat alle andere boeken gewoon NOOIT gebruikt werden maar wel vele honderden euros duur waren.
Niet alleen bij IT, bij bouwkunde MBO en HBO is dit precies hetzelfde. Meestal word vanuit de docenten dan ook al aanbevolen alleen boeken te kopen wanneer hier in de les naar gevraagd word. Als je de werkelijke boekenlijst zou kopen ben je 800 euro kwijt en kan je het inderdaad als WC papier gebruiken.

Zeker op HBO heb ik eigenlijk naast een tabellenboek geen één boek open gehad. Nu doe ik dan deeltijd dus veel in de werksfeer. Maar je krijgt nog steeds een boekenlijst.

Die hele boekenhandel voelt meer als een cirkeltje van scholen en uitgevers, zodat de uitgevers lekker gespekt kunnen worden met peperdure boeken die niemand nodig heeft. We zijn zo ingesteld op het milieu en op sommige vlakken compleet doorgeslagen, maar dit aanpakken is lastig schijnbaar.

[Reactie gewijzigd door Modderhoop op 14 februari 2023 08:13]

Studystore levertleverde boeken voor zo'n beetje iedere studierichting, niet alleen IT-gerelateerd. Het grootste deel van mijn boeken voor elektro bevat kennis die niet zomaar veroudert.
Niets is zo'n papierverspilling dan studieboeken over de IT.
...of als studieboeken over Nederlands... :/
Ik vind studieboeken voor een IT opleiding een raar en nutteloos concept. Sowieso de onnodige impact op het milieu; ik denk dat al die boeken behoorlijk wat bomen gekost hebben. Ze kunnen niet worden bijgewerkt; een tikfoutje oplossen vereist een volledige reprint. Ook zijn die dingen al verouderd op het moment dat ze in het bezit van de leerlingen zijn.

Dit is iets wat techniek kan oplossen; of het nu een digitaal boek is (PDF/ePub) of een online omgeving. Als je de lesstof digitaal hebt, is het ook makkelijker om daar toetsen/tentamens voor te maken en deze eventueel zelfs automatisch na te laten kijken (en bij issues deze te flaggen voor de docent).

Ik heb ook een opleiding psychologie gevolgd; een van de meest essentiele boeken die aangeschaft moesten worden bevatte ook een code om de digitale kopie te bemachtigen. Maar het was niet mogelijk om alleen die digitale versie te kopen - wat uitermate belachelijk is.
De verwachting is dat je de rest als brave leergierige student vanzelf doorleest en probeert te snappen 8)7
Deze partij kwam vorig jaar ook langs in BOOS:
https://youtu.be/DVrHb1_X6OQ

Wel een aardige woordvoerder. Hopelijk leert men van de fouten.
En een aantal dagen geleden bij kassa. Ik hoop dat alle schulden aan studenten en/of hun ouders nog wel terugbetaald wordt Failliet gaan is wel een makkelijke manier om je schulden niet te betalen.
Er wordt nergens gesproken over failliet. Er wordt gesproken over bedrijfsbeëindiging, in goed Nederlands ook wel "de stekker er uit trekken". Dit is een heel andere situatie dan een faillissement. In dit geval kunnen de financiën of leveringen nog netjes geregeld worden.

Zoals ik het lees kreeg het bedrijf de operationele kant niet goed werkend waardoor men simpelweg niet tijdig of helemaal niet kon leveren. Er wordt niet gesproken over uitstel van betaling of andere nare financiële situaties.
Het is slechts 1 dienst. The Learning Network (Vandijk) heeft een monopolie op de Nederlandse markt voor schoolboeken en die gaat echt nergens heen.
Leverancier Van Dijk (TLN) is groot, maar heeft zeker geen monopolie. Zo is er bijvoorbeeld ook nog Iddink en diverse kleinere leveranciers.

Besturen voor primair en voortgezet onderwijs besteden aankoop van lesmaterialen steeds vaker direct aan bij de uitgevers (en passeren daarmee de leveranciers), en studieboeken voor het MBO, HBO en WO kun je vaak zelfs ook nog bij boekhandels bestellen. De dominante positie van de schoolleveranciers wordt steeds een stukje zwakker (daarom heeft TLN het ook al jaren moeilijk).
Laatste keer van ik weet, (jaartje of 5 geleden op de IT) hadden ze meer dan 70% in handen. Daarnaast waren ze de enige Nederlandse partij die in meerdere Europese landen actief zijn (waren?).

TLN heeft het al jaren moeilijk primair door eigen incompetentie. Toen ik er 15-20 jaar geleden nog mijn vakantiebaantjes had, waren ze goed op weg om een grote Europese speler te worden.

Ze hebben de digitale boot ook in eerste instantie keihard gemist.
Voor VO was de verdeling in 2022 ongeveer 50% Van Dijk, 40% Iddink, 5% Osinga de Jong en 5% 'overig'.
De boevenbende die Van Dijk boekenhuis zijn ken ik nog zeer goed van de middelbare school. Zelf de zaken totaal niet onder controle hebben, in de december nog de laatste boeken leveren voor een schooljaar. En ik spreek hier over zeker 20 jaar geleden. En altijd schreeuwen aan het eind van het jaar dat je schade aan boeken had gemaakt. Uitknijpers en maffiapraktijken!
Om nog maar niet te spreken van de afperspraktijken wat betreft als er ff iets niet goed ging met een betaling (en dit was nog in het acceptgiro tijdperk waarin er dagen overheen gingen voordat je wist of een betaling geslaagd was, zoniet weken ivm bankafschriften per post), kon je het jaar erop gelijk boete betalen en het hele bedrag vooraf.
Van mij mag deze partij vandaag nog keihard failliet gaan!!!!!
Zal wel op een faillissement uitdraaien of denk jij dat ze zoveel in de oorlogskas hebben zitten dat ze de ontslag vergoedingen voor 26 man kunnen dragen?
Ik heb absoluut geen idee of dat hier aan de hand is, maar er bestaan (uit ervaring in mijn kenissenkring) nog fatsoenlijke bedrijven die de moeilijke keuze maken om vóór faillissement alles netjes af te handelen bij bedrijfsbeëindiging. En als faillissement wèl in zicht is, is er zeker wat te regelen via UWV. Ja je staat dan als medewerker op straat, maar niet met lege handen.

[Reactie gewijzigd door Piemol op 14 februari 2023 09:45]

Studystore bevindt zich in een aparte BV. Dat betekent in theorie dat ze ‘m failliet kunnen laten gaan zonder dat de rest van het concern er last van heeft. Tenzij de curator natuurlijk merkt dat er lijken in de kast zitten.
Ze zijn niet failliet. Ze trekken 'gewoon' de stekker eruit. Zo las ik ook op hun website. Dus dat scheelt een hoop voor de studenten gelukkig
Ik denk dat Van Dijk liever een goeddraaiend bedrijf had gehad dan tonnen aan verliezen te moeten afschrijven. Een faillissement treft niet alleen klanten en personeel, maar boven alles de aandeelhouders. Het zal niet de eerste keer zijn dat een faillissement de investeerders in grote problemen brengt.
"Boven alles"....?

Het betreft hier een spinoff van een uiterst winstgevend bedrijf. Een experiment wat het toch niet geworden is. In plaats van een hele berg miljoenen krijgen de aandeelhouders nu een iets kleinere berg miljoenen.

Terwijl 26 man hun baan verliezen en een bergje studenten niet zeker zijn of ze het schooljaar af kunnen maken hebben de aandeelhouders een iets kleinere spaarrekening.

Laten we alsjeblieft niet doen alsof Van Dijk hier daadwerkelijk getroffen wordt. Ze hebben gegokt en verloren maar slapen er geen nacht minder om.
Dat zij er geen nacht minder over slapen denk ik eerlijk gezegd niet. Het traditionele verdienmodel van Van Dijk/TLN staat al jaren onder druk (zie bijv. https://www.destentor.nl/...er-aan-de-hand~a8868c194/) en vorig jaar gingen zelfs geruchten dat ze om zouden vallen, totdat ze werden overgenomen door een nieuwe investeerder.

Steeds meer lesmateriaal wordt digitaal geleverd, schoolbesturen in het voortgezet onderwijs doen steeds vaker direct met uitgevers zaken, en de relevantie van de schoolleveranciers wordt dus ook steeds minder, waardoor ze ook minder marge kunnen eisen op de producten die ze leveren.

Andere leveranciers zijn veel eerder overgestapt naar andere verdienmodellen, dat is bij Van Dijk veel trager gegaan, vandaar dat ze nu tegen allerlei operationele en financiele problemen aanlopen. Dat TLN nu Studystore/Studers moet afstoten (en nog niet eens kan verkopen) is intern echt een afgang, feitelijk verliezen ze toegang tot de markt voor MBO en het hoger/wetenschappelijk onderwijs.
Ze stoppen er mee dus ik ben bang dat men van de fouten niet meer kan leren.

De moeder maatschappij, de welbekende Van Dijk uit kampen blijft wel bestaan maar die richten zich meer op onderwijsinstellingen.
Klinkt niet als iets waar een rechter mee akkoord zou gaan, als je ontslagen word.
Zie nergens een legitieme reden daartoe.

Ik lees alleen maar. Tldr: fuck it, we give up.
Maar dat kan aan de samenvatting liggen.
Bedrijfseconomische ontslagen worden in eerste instantie door het UWV beoordeeld. Eventueel daarna door de rechter, als de werkgever of werknemer het niet eens is met de beslissing van de rechter. En de redenen waarom ze willen stoppen zullen voor het UWV wel legitiem zijn.
Het bedrijf staakt zijn bedrijfsvoering. Elke rechter gaat dan akkoord met ontslag om bedrijfseconomische redenen.
Paar miljoen per jaar verlies lijden is een goede redenen om "bedrijfseconomische redenen" in te zetten als redenen om te stoppen.
De lompe optie is de BV apart te zetten en dan via een failissement te laten klappen. Alle studenten hun geld kwijt, schuldeisers met lege handen en als medewerker kom je er ook niet beter vanaf.
Geen rechter die je verplicht een bedrijf open te houden, wel zijn de omstandigheden van invloed op hoeveel geld de te ontslagen werknemers meekrijgen.
Om het nog iets concreter te maken:

* verslechterde marktomstandigheden, lagere studentenaantallen, lagere aanschafratio's door studenten, trend naar minder voorschrijven van verplicht studiemateriaal
* Sterkere concurrentie door partijen als bol.com en amazon
* IT-proces niet op orde kunnen krijgen, en beperkte verkoopmomenten in een jaar (Als je die mist, ben je al snel minimaal een kwartaal verder qua omzetkans)
Daar heeft een rechter helemaal niks over te zeggen. Je mag een bedrijf gewoon staken/stoppen, hoe goed of slecht het ook loopt. Een bedrijf bestaat niet voor zijn medewerkers, een bedrijf bestaat voor zijn eigenaren. Wat wil je dan doen? De eigenaren verplichten door te gaan met een zaak waar ze niet aan willen werken? Dan gaat alsnog failliet en hebben medewerkers helemaal niks. Je zou als eigenaar kunnen aanbieden het bedrijf over te doen aan de medewerkers, indien daar interesse voor is. Maar volgens mij gebeurd dat maar zelden.
Zelf heb ik (ondanks de problemen die toen al speelden) op 10 september 2022 boeken besteld aangezien de levertijden nog actueel en haalbaar leken. Maar al snel bleken die levertijden al lang niet meer te kloppen en zodoende mijn bestelling geannuleerd.
Diverse mailtjes gestuurd en via FB Messenger contact gezocht maar geen enkele reactie. Toen maar bericht gestuurd met daarin dreigen van incassobureau en alle bijkomende kosten op Studystore verhaald zouden worden. En uit het niets, precies de laatste dag (10 oktober 2022) waarop ze nog kans hadden om terug te betalen voor het opgepakt zou worden door een incassobureau is het bedrag terugbetaald.
Wel erg zuur voor de medewerkers dat ze dupe zijn geworden van een beslissing die waarschijnlijk door het management is genomen om de leveringen uit te besteden vanaf een nieuwe locatie. En de daarbij komende problemen met hun systemen.

[Reactie gewijzigd door slaay op 13 februari 2023 20:37]

Altijd al slechte ervaring gehad met studystore, voorheen al met van dijk.
Dus je maakt zelf een fout door een externe leverancier in te schakelen i.p.v. het zelf te beheren en daarmee je hele onderneming te slopen, waarna studenten
/klanten de schuld krijgen?

Het zou wel weer onder kostenbesparing hebben gezeten, we besteden het uit, want dat scheelt gedoe en geld.
Ik heb hier weleens het e.e.a. besteld, jammer dat ze stoppen want ik vond het altijd wel een handig bedrijf.. Misschien heb ik gewoon geluk gehad.
Voor mijn opleiding die afgelopen zomer is gestart kreeg ik ook boeken aangeleverd. Heb sommige boeken dubbel gehad, gaf toen aan dat ik een exemplaar wilde terug sturen. Hele tijd geen reactie gehad, tot zij op een gegeven moment aangaven dat ik het tweede exemplaar mocht houden. Vrijwel alle studiegenoten hebben hetzelfde meegemaakt. Kortom, de ICT met betrekking tot het voorraad- en leversysteem was afgelopen jaar ook al niet op orde.
Ik maakte vorig jaar wel gebruik van Studystore maar voor het huidig schooljaar had ik de literatuur handmatig besteld. Ik vond het handiger om de boeken pas te bestellen wanneer de lessen daarvan begonnen. Ik moet zeggen dat ik een prima ervaring had met Studystore en ik had geen last van slechte bezorging. Wel jammer dat het bedrijf gestopt is.
Ik werk als docent in het wetenschappelijk onderwijs en kan zo gratis boeken krijgen van de uitgevers, één mailtje sturen is voldoende - ze hopen dan natuurlijk dat je het boek gebruikt voor jouw vak. Dat dit dan ook boeken zijn die studenten vrij makkelijk online kunnen vinden met het zoeken naar de titel + ‘pdf’ maakt het wat makkelijker voor mij om de keuze te maken welk boek ik verplicht stel. Er zijn altijd wel studenten die (zoals ik destijds) liever het boek niet digitaal willen lezen en het dan kopen en zo is het een win-win voor iedereen (mits die ‘analoge’ studenten het boek weer kunnen verkopen aan de volgende groep…).

De onzin van “International Edition” of “US/Canada only Edition” is wel jammer, evenmin het jaarlijks updaten van de pagina nummers (en niet zozeer de inhoud) voor een ‘nieuwe editie’. Iedereen lijdt hieronder, inclusief uiteindelijk de uitgever.

Overigens een nadeel van die digitale edities is dat studenten niet meer kijken naar wat er op de rest van de pagina staat - Ctrl-F /Cmd-F is een handige tool maar je verliest ermee wel het context van het onderwerp.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

    Relevantere advertenties

    Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

    Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

    Ingesloten content van derden

    Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

    janee