FM-frequenties commerciële radio worden per 1 september 2023 opnieuw verdeeld

De FM-vergunningen voor Nederlandse commerciële radio-omroepen moeten per 1 september 2023 worden herverdeeld. Dat heeft het College van Beroep voor het bedrijfsleven (CBb) dinsdag in hoger beroep beslist.

De negen FM-vergunningen voor landelijke commerciële radio-omroepen waren geldig tot 1 september 2022. Daarna zou de minister van Economische Zaken en Klimaat Micky Adriaansens de beschikbare frequentieruimte opnieuw moeten verdelen. Vanwege de terugloop van advertentie-inkomsten door de coronamaatregelen had de minister besloten om de vergunningen met drie jaar te verlengen, op verzoek van Talpa Network, dat SkyRadio bezit, en Qmusic-eigenaar DPG Media.

Radiozender KINK was het daar niet mee eens en spande in 2021 een rechtszaak aan tegen de overheid. KINK heeft namelijk nog geen FM-vergunning en wil juist dat de beschikbare frequentieruimte zo snel mogelijk opnieuw wordt verdeeld. De rechtbank Rotterdam heeft de zender afgelopen juli gelijk gegeven en het besluit vernietigd, schreef de NOS destijds. Zeven commerciële radio-omroepen die nu een vergunning hebben, en de branchevereniging gingen in beroep tegen de uitspraak, maar hebben dus het hoger beroep verloren.

Het is de regel dat de vergunningen na het verstrijken van die periode opnieuw worden verdeeld, zodat nieuwkomers ook kans hebben op zo'n vergunning, schrijft het College. De verlenging van de looptijd van bestaande vergunningen is alleen mogelijk als er een wettelijke uitzonderingssituatie is. Het algemene economische belang kan de reden voor verlenging zijn. Toch oordeelt het CBb dat minister Adriaansens het algemene economische belang niet als reden voor verlenging mocht inroepen. "De financiële positie van de landelijke commerciële radiosector is niet zo kwetsbaar dat daarom van een nieuwe verdeling op korte termijn mag worden afgezien", verklaart het CBb.

Door Loïs Franx

Redacteur

20-12-2022 • 15:09

127

Submitter: Touchdomex

Reacties (127)

127
127
83
2
0
36
Wijzig sortering
Dit is echt complete nonsens.

De meeste mensen weten het niet, maar radio advertentie inkomsten worden verdiend doordat mediabureaus hebben afgesproken dat ze blijven vertrouwen op een wekelijks luisteronderzoek dat sinds 1950 niet is veranderd. Ik ga het nu voor je verklappen:

1. 500 mensen in Nederland hebben een boekje. Een schrift. Van papier. Trust me, deze 500 zijn absoluut geen weerspiegeling van de hedendaagse maatschappij.
2. Elke zondag moeten zij invullen hoe lang ze naar welke zender hebben geluisterd. Op welke dag.
3. Dat boekje sturen ze naar aan antwoordnummer.
4. Een NL org deels gefinancierd deze mediabureaus en adverteerders spit die boekjes uit en past hun jaren '50 statistisch model erop. Met wat moderne correcties.
5. De conclusie is hoeveel luistertijd elke zender heeft gehad.
6. Op basis hiervan kopen mediabureaus namens adverteerders weer luistertijd in voor hun reclames voor de volgende periode.

Met billboards op de juiste plaatsen worden deze 500 mensen voor zondag beïnvloed.

Jaja.. en vervolgens moeten deze radio zenders uitstel hebben, want ze zijn zo zielig? Dit model is compleet van de pot gerukt en slaat helemaal nergens op. Toch is deze meting nog altijd veruit de belangrijkste. Niet de deterministisch meetbare internetstreams.

[Reactie gewijzigd door Jazco2nd op 22 juli 2024 21:21]

Nu ben ik wel benieuwd waar je dit vandaan haalt. Het NLO legt hier uit hoe ze te werk gaan, maar ik vraag me af waar jij je op baseert.
Zie de reactie van @robertpNL hieronder. Sinds dit jaar zijn de boekjes er nietmeer. Het blijft een kleine groep die niet representatief is.

Ik heb de boekjes zelf gezien bij NLO tijdens een vorige baan.
Dit gaat helemaal niet over luistercijffers. Het is gewoon objectief vast te stellen uit de jaarrekeningen van de verschillende stations wat hun financiële gezondheid is. En de rechter oordeelt nu gewoon dat er geen financiële nood is en dat de minister een fout besluit heeft genomen. Dus beveelt de rechter nu dat binnen een redelijke termijn de wet alsnog moet worden uitgevoerd. En dan kan KinkFM dus meebieden voor een FM frequentie.
[De boekjes zijn er niet meer. Tegenwoordig is het een app en gebeurt automatisch. De app luistert mee en hoort naar welk radiozender wordt geluisterd.
Dank, mijn info is van 2019. Goed om te zien dat die boekjes zijn afgeschaft.
Wat een onzin vertel je hier

Zo wordt het radio onderzoek helemaal niet gedaan
Je wordt gekozen uit een groep die geronseld worden in de gehele doelgroep radioluisteraars, en je mag dan maximaal 3 keer een half jaar wekelijks opgeven waarnaar je geluisterd hebt, dan rouleert men verder naar andere kandidaten die een afspiegeling zijn van de radioluisterende maatschappij.
Ben je 3 keer aan de beurt geweest dan kom je JAAAAAREN niet meer in aanmerking bij de onderzoekers
Grappig, ik lees net dat sinds 2019 het onderzoek per app gebeurt. Dan is het onmogelijk dat de luisteraars uit de gehele doelgroep komen. Niet iedereen wil of kan namelijk apps gebruiken.
Bij de intake kijken ze naar opleidingsniveau, geslacht, leeftijd en provincie. Eerste keer dat ik mee zou gaan doen mocht het niet want ze hadden al teveel mannelijke HBO’ers uit Zuid-Holland _/-\o_
Iedereen staat vrij om zijn eigen ondezoek te doen.
Nee. Zo werkt het dus juist niet.
Mediabureaus en grote adverteerders bepalen (en financieren) het geaccepteerde model. Op basis daarvan maken radiozenders omzet. Dat is ook hun enige omzet.
Ik denk dat iedereen wel weet hoe er onderzocht wordt. De onderzoekbureaus weten ook wel hoe er met meer geld beter onderzoek gedaan kan worden. De afnemers van de data kunnen ook daarvoor kiezen. Maar uiteindelijk blijft het natuurlijk een slag in de lucht of een radioadvertentie werkt. Je hebt niet alleen met de onzekerheid in de luistercijfers te maken. Misschien luisteren de luisteraars helemaal niet. Zetten ze de koptelefoon af tijdens de reclames. Daarom pakken mediabureaus het andersom aan. Ze vragen de doelgroep waar ze het merk van kennen en dergelijke.
Sorry hoor. Boekjes? Ik doe nu twee jaar mee aan dit onderzoek via GFK en dat gaat al die tijd al gewoon met een app op je smartphone waarmee je per kwartier aangeeft welke zender je luistert, via welk medium (FM, DAB+ of internet) en waar je luistert (thuis, werk, onderweg).

Bij de intake werd mij gevraagd naar opleidingsniveau, provincie, leeftijd en geslacht.

Met die informatie werken ze. Qua zenders heb je overigens niet veel keuze. Hun probleem, daar ik na het ochtend ritueel met Radio10 eigenlijk vooral buitenlandse radiozenders (StuBru) luister die je allemaal moet opgeven als ‘overig’ 8)7
Tsja, maar de kans dat de adverteerders daar reclame inkopen is best klein.
Hopelijk kan er dan ook de bijl gezet worden in de geclausuleerde frequenties. Ik heb bij de meeste van die frequenties niet bepaald het idee dat ze nu werkelijk ten goede komen aan de pluriformiteit (behalve wellicht die van BNR). En misschien kan die strijd tussen Kink FM en Veronica ook simpel opgelost worden door de 3FM-frequentie ook op de markt te gooien, want daar luistert bijna niemand meer naar én ze doen nagenoeg hetzelfde als Q-Music en 538.
Ik geloof dat er al een bijl is gezet in de geclausuleerde frequenties.
Publieke omroep is zeker van de frequenties. Verder mag een bedrijf maar op maximaal 3 frequenties uitzenden. Talpa zal dus 1 frequentie in moeten leveren.

3FM is toch wel anders dan Qmusic of 538. Bij 3FM is er iets meer experimenteel aanbod dan bij Q of 538.
Iets meer inderdaad. Maar onder de streep is het allemaal bijna hetzelfde.

Hoe anders is het als je in een grote stad in de VS bent. Echt alles komt daar langs, latin zenders, pop, rock, electro. In NL is het allemaal vooral meer van hetzelfde, met nog een zender voor klassiek en voor nieuws erbij.
Gelukkig hebben we daar tegenwoordig DAB+ voor met mogelijkheden voor veel meer zenders waardoor niches beter bediend kunnen worden. Het halve land koopt elke paar jaar een nieuwe tv maar de oude FM radio uit het jaar kruik blijven ze gebruiken waarna er over het aanbod geklaagd wordt. Het blijft iets vreemds :) .
Helaas is de dekking daarvan nog steeds niet voldoende in Nederland. FEC-niveau is voor veel zenders onvoldoende waardoor er veel kleine dekkingsgaten zijn. Afhankelijk van je autoradio valt het geluid even weg of krijg je enorm hard gekraak voor je kiezen. Daarnaast is de audiocompressie (dynamisch bereik) ook afgestemd op FM waardoor dit onprettig en schel klinkt op DAB+ voor de meeste zenders (multiband compressie dus niet weg te equalizen). Ik ben hartstikke blij nu ik weer via FM luister, daar heb je die fratsen niet.

In het buitenland lijkt dit ook veel beter te gaan, in Duitsland perfecte dekking door vrijwel het hele land zonder een kraakje, en ook de audio mastering lijkt daar op DAB+ beter te zijn. Dag en nacht verschil met Nederland. Moet zeggen dat de hoofdzenders in NL wel een stuk beter zijn aangezien daar wel meer FEC op zit.

Ik heb via-via gehoord dat men zich bewust is van de slechtere dekking en dat dit als een pressiemiddel richting de overheid wordt gebruikt. Uiteraard is dit een wild gerucht, maar de bron was wel erg betrouwbaar :')
FEC = Forward Error Correction?

(typo)

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 390704 op 22 juli 2024 21:21]

Yes, daar zijn verschillende niveaus voor bij DAB+ die de overhead verhogen maar tegelijkertijd ook de fouttolerantie bij dezelfde signaalsterkte. Bij de NPO-zenders is deze hoger dan bij kleinere zenders. Dit is goed te merken aan de randen van het verzorgingsgebied.
Eigenlijk weinig last van dekking problemen via DAB+ in mijn auto. Alleen in het hoge noorden had ik een beetje storing, maar verder geen wegvallende zenders in mijn auto.
Er zijn een paar punten waar het bleef terugkomen voor mij. Auto ging er meestal okee mee om maar soms een loeiharde kraak ineens door je geluid, daardoor was het vaak fijner om FM te luisteren, voor mij iig.
Wellicht een probleem van hoe de betreffende dab ontvanger om gaat met zwakke signalen.
Ik kom op veel plaatsen in het land en dit verschijnsel nog nooit gehoord. Bij zwak signaal wordt het geluid even dof en valt dan stil of gaat naadloos over naar FM indien een FM signaal beschikbaar is.
Mijn ontvanger kon niet overgaan naar FM helaas, zou best kunnen dat het een brakker model was, maar daardoor was de ervaring voor mij slecht, en ik zal niet de enige zijn. Betaal je nota bene nog veel geld voor zo'n optie ook...

[Reactie gewijzigd door Sorcerer8472 op 22 juli 2024 21:21]

Veel modernere auto's hebben wel een audiosysteem ingebouwd, maar nog geen DAB+ radio. Dat was een tijdje optioneel tegen bijbetaling, tegenwoordig heeft elke nieuwe auto het gelukkig wel.

Maar we zijn nog wel wat jaartjes verder voordat al die auto's uit de roulatie zijn. Daarbij komt dat de ontvangst van DBA+ eigenlijk best beroerd is, afhankelijk van waar in Nederland je bent. Mijn auto schakelt regelmatig even terug naar FM. Het lijkt me dat dat eerst moet worden opgelost voordat de FM-zenders echt uit de lucht gaan.

Op andere plekken is dat veel minder een probleem. Draagbare radio's zijn makkelijk te vervangen, in de huiskamer heb je vaak wel (al dan niet digitale) kabel. De autoradio's zijn het grootste probleem.
Veel modernere auto's hebben wel een audiosysteem ingebouwd, maar nog geen DAB+ radio.
ALLE auto's die sinds 20 december 2020 nieuw verkocht/besteld zijn MOETEN bij aflevering voorzien zijn van DAB+ ontvangstmogelijkheid.

Een tekort aan DAB+ chips heeft er daarom recent voor gezorgd dat nieuwe auto's niet afgeleverd konden worden. Ontvangst van DAB+ is immers verplicht, maar niet mogelijk wanneer er geen chips beschikbaar zijn om in die nieuwe auto's te stoppen.
Dus mijn 2018 is geen moderne auto? Kijk aub eens naar de gemiddelde leeftijd van het autopark voordat je dat soort opmerkingen maakt.
Sinds 20 december 2020 zijn er maximaal 1 miljoen nieuw auto's verkocht in NL, dat is maar een fractie van wat er rijdt.
Dus mijn 2018 is geen moderne auto? Kijk aub eens naar de gemiddelde leeftijd van het autopark voordat je dat soort opmerkingen maakt.
Gemiddelde leeftijd van een auto in Nederland is 11 jaar, waarbij opgemerkt moet worden dat Nederland vanwege de Hollandse zuinigheid een van de oudste wagenparken van Europa heeft. Een auto uit 2018 is dus al aardig richting middelbare leeftijd aan het gaan.
Sinds 20 december 2020 zijn er maximaal 1 miljoen nieuw auto's verkocht in NL, dat is maar een fractie van wat er rijdt.
Er zijn, naar boven afgerond, 9 miljoen auto's in Nederland. 11,1% van de auto's in Nederland is dus na 20 december 2020 verkocht.
Niet vanwege de Hollandse zuinigheid, auto’s zijn in Nederland een flink stuk duurder door hoge belastingen op belastingen. En de bijtelling als je least. Verder krijg je in Belgie bv ook vaker een leaseauto van je werk.
Cool, jouw auto heeft dat al! Mijn 11 jaar oude dagelijks miniatuur-woon-werk-hok heeft dat nog niet, en de af-fabriek radio upgraden is ook een dingetje.

No offense, maar dab is nog niet voldoende in de markt doorgedrongen om fm de das om te doen.
Ligt aan je auto model. Vaak is het makkelijker dan je denkt.
Als er al geen vervangend paneel beschikbaar is om je 'ingebouwde' troepdoos te converteren naar een mooie 1din of 2din slot, dan kun je altijd nog met een dremel aan de gang want er zit achter dat gestroomlijnde paneel áltijd een 1din of 2din slot verborgen waar die prutradio daadwerkelijk in zit. :+

Gelukkig heb ik in mijn auto uit 2013 gewoon een 2din aftermarket radio, dus die kan ik er redelijk makkelijk uit ploppen om te vervangen voor een DAB+ ondersteunend model.. al moet ik dan wellicht ook extra/nieuwe antenne monteren.
Reden echter dat ik dat nog niet gedaan heb is omdat ik nog nooit een radio tegen ben gekomen die heeft wat ik wil (android auto met simkaartje voor data zodat ik gewoon google maps navigatie kan gebruiken & spotify direct op dat ding en niet via telefoon tethering troep)... dus vooralsnog luister ik gewoon naar de 64gb USB stick die ik in de USB poort van mn huidige radio gepropt heb vol met muziek. Wat er op de radio te horen valt is toch bagger (alleen maar dezelfde smaak pop muziek, met 20 minuten reclame per uur).
Als ik érgens allergisch voor ben is het reclame, dus radio luisteren valt voor mij toch al af.
Da's net zoiets als TV kijken. wie doet dat nou nog vandaag de dag? Mag lijden dat die onzin snel uitsterft en dat reclame gewoon verboden wordt. dát zou nou pas tof zijn. :P

[Reactie gewijzigd door Ayporos op 22 juli 2024 21:21]

#howcanimakethisaboutme

De meeste autos hebben inderdaad een autoradio die er niet uit ziet als standaard formaat 2-din. Vervang je hem wel voor een universele dan verlies je vaak knopbesturing op stuur, info in je middenconsole, je eventuele ingebouwde navigatie etc. Etc.

Plus veel mensen zijn niet vaardig genoeg om even een autoradio te vervangen.

DAB+ is minstens nog 10 jaar weg om FM te vervangen (helaas)
Dan mag jij blij zijn dat dit bij jouw auto zo makkelijk gaat.
Ik heb een Volvo V50 en daarbij komt er over het radio display ook alle informatie van de climate control etc..
Er is 1 vervangend Android projectje, maar daar zijn de reviews zo slecht over dat je dat niet wilt.

Dus dan ben je aangewezen op externe DAB+ to FM transmitters en daar wordt je ook niet vrolijk van, want dan krijg je dus nog een extra apparaat erbij naast de Parrot bluetooth om handsfree te kunnen bellen.
Een groot deel van de luisteraars zit in de auto, die radio is iets lastiger te vervangen. DAB+ is daar nog niet ver doorgedrongen.
Anoniem: 504317 @Andros20 december 2022 18:14
Sterker nog, daar heb je ook wereldwijde Internetstations voor, honderdduizenden zelfs. Leuk, maar z’n punt was dat er niet genoeg variatie op de FM-band te horen is.
Het halve land koopt elke paar jaar een nieuwe tv maar de oude FM radio uit het jaar kruik blijven ze gebruiken waarna er over het aanbod geklaagd wordt.
Ik denk dat het grootste aandeel van de FM luisteraars automobilisten zijn. Op de zaak is het veel makkelijker om via internet te luisteren of je eigen muziek in de koptelefoon af te spelen over Spotify.
Ik geloof niet dat de werfleider het leuk gaat vinden als alle bouwvakkers op een werf met oortjes gaan lopen en elkaar niet meer horen. Daarom staat er op zo'n plaats meestal een luide bouwradio zodat iedereen toch wat muziek heeft. Zelfde geld op werkplaatsen in fabrieken, metaal, winkelpersoneel en ga zo maar door. Het lijkt soms wel alsof mensen hier vergeten dat er meer bestaat dan een kantoorbaan, genoeg werkplekken met een radio uit het jaar kruik waar mensen ontevreden zijn over het aanbod van zenders.
Ik geloof niet dat de werfleider het leuk gaat vinden als alle bouwvakkers op een werf met oortjes gaan lopen en elkaar niet meer horen. Daarom staat er op zo'n plaats meestal een luide bouwradio zodat iedereen toch wat muziek heeft. Zelfde geld op werkplaatsen in fabrieken, metaal, winkelpersoneel en ga zo maar door. Het lijkt soms wel alsof mensen hier vergeten dat er meer bestaat dan een kantoorbaan, genoeg werkplekken met een radio uit het jaar kruik waar mensen ontevreden zijn over het aanbod van zenders.
Als je op een werf of in een werkplaats staat heb je toch ook beschikking over internetradio of DAB+?

Daarvoor lijkt me FM ook geen goeie use case meer. In de auto is het zo dat je nog met veel bestaande (geïntegreerde) autoradio's zit die niet altijd even makkelijk te vervangen zijn voor bijvoorbeeld DAB+.
Dat is dan de fout van de huidige koers van 3FM. Een zender tussen het alternatieve Kink FM en de commerciële brij is nodig om nieuwe muziek toegankelijk te houden. 3FM draaide Billie Eilish al toen ze bij Q nog niet wisten wie dat was en een artiest als Meau heeft echt heel veel gehad aan 3FM.

538 zou ik overigens geeneens een muziekzender noemen. Ik proef daar nul interesse voor muziek. Als het niet in de top 40 staat luisteren ze er daar niet eens naar.
Helemaal hiermee eens! De rare mix is precies de reden waarom het niet leuk is om te luisteren, je gaat van het ene uiterste naar het andere, als een slechte DJ op een bruiloft.
Ik bedoelde eigenlijk te zeggen dat het huidige 3FM te commercieel dreigt te worden. Ik ben er wel voor dat 3FM ergens het midden houdt tussen Kink en de wat commerciëlere zenders. Concreet: 24/7 harde gitaren lijkt me niet nodig en te beperkt qua doelgroep maar rot op met de nieuwe Armin van Buren.

[Reactie gewijzigd door D-e-n op 22 juli 2024 21:21]

Het oude format van 3FM is een beetje naar Radio 2 geschoven. Die hadden eerst min of meer het Veronica-format (met alle oude Veronica DJ's) maar ze zijn steeds meer de oude garde van 3FM over aan het nemen.

Persoonlijk heb ik liever een Jeroen van Inkel dan een Ruud de Wild op Radio2, maar ik snap ook dat je als omroep een beetje wil vernieuwen om publiek te houden. Zo lang Giel Beelen maar lekker thuis blijft :P
Het gaat mij om de muziek wat mij betreft. Het is niet dat radio 2 nu veel nieuwe muziek draait die ook jongeren aanspreekt. Alhoewel ze een stuk minder suffer zijn dan vroeger. Dan mocht je voor de top 2000 niet eens op pakweg Nirvana stemmen.
Hoe anders is het als je in een grote stad in de VS bent. Echt alles komt daar langs
Daar heb ik relatief weinig van gemerkt. Mijn beeld is een vooral dat de VS in drie tijdsperioden vast zit: "country", tijdperk Elvis, jaren 80. Maar ook als u gelijk heeft met de regio waar u woont, dan nog heb je in Nederland ook diverse zenders alleen ze zitten niet allemaal op de FM, als je DAB+, internet/streaming meeneemt, dan is het aanbod hier ook zeer divers.
DAB+ is inderdaad enorm veel diverser. Wat wel grappig is is dat je ook hier merkt dat alles meer een soep van hetzelfde wordt. Sublime FM (beschikbaar op DAB+) was ooit echt vooral soul/jazz, nu is meer dan de helft ordinaire pop, en zijn de soul/jazz nummers vooral de evergreens :')

In de VS buiten de grote steden is de diversiteit inderdaad een heel stuk minder. Dan spreek ik even niet over SiriusXM satellietradio wat best wijdverbreid is daar.
SiriusXM is daar ook veel meer gebruikt omdat de afstanden voor DAB+ te groot zijn.

Dat is ook één van de redenen waarom je in de VS nog vrij veel lange- en middengolfzenders tegen komt: Een groot aandeel van de stations is (onder andere politieke of religieuze) talk-radio waarvoor AM meer dan genoeg is, en de reikwijdte van AM ten opzichte van FM is veel groter.

Vergeet niet dat een héél groot deel van de oppervlakte van de VS echt leeg is.
ja, maar dat heeft meer met de redacties te maken dan met de zenders zelf
Bij 3FM is er iets meer experimenteel aanbod dan bij Q of 538
Een marktniche waar Veronica en (nu weliswaar online, straks wellicht op de FM, Kink) al in zitten..
Kink speelt toch voornamelijk stevigere muziek af, Veronica weet ik niet zo goed (6 jaar geleden voor het laatst naar gekeken).

En als je nu 3FM beschrijft als iets dat tussen een pop en metal radio stations zit, is dat toch wle anders dan 538 of Q.
Het stevige is er wel redelijk vanaf eigenlijk, ik denk dat de overeenkomsten tussen 3FM en Kink best wel groot zijn, de grote hoeveelheid Nothing but Thieves begon me behoorlijk te vervelen op Kink, en daar heeft 3FM ook wel een handje van in die richting.
Voor de stevigere muziek heb je tegenwoordig Kink Distortion op de DAB+ (blok 7D) zitten, erg lekker in de auto
Ik heb 3FM ook nog nooit echt een pop zender gevonden, altijd meer alternatief achtig. Van mij mogen ze 3FM van de FM halen en daar Radio 5 voor in de plaats zetten gezien die veel betere luistercijfers heeft.

Persoonlijk heb ik echt totaal geen interesse in Kink, ik luister SLAM en ik hoop dat die hun huidige kavel behouden. DAB+ is een leuke toevoeging wat betreft aanbod maar als vervanging van FM is het niet goed genoeg.!
Vroeger was het meer pop dan het nu is eigenlijk, nu is het een beetje een rare mix voor mensen die jonger zijn dan ik :)
Eens, 3FM is weinig populair, maar de NPO heeft blijkbaar recht op 6(!) zenders, terwijl een commercieel bedrijf er straks nog maar 3 mag hebben. Ik ben blij met publieke omroepen, maar als iets niet werkt moet je er gewoon mee kappen. Zodat er plek is voor nieuwe formats, genres en talenten.
Het zijn nog maar 4 NPO-zenders op de FM (Radio 1, 2, 3FM en 4) en daarnaast FunX die alleen in de G4-steden als lokale zender draait, dus zes is ook weer aan de hoge kant. Maar het bestaan van 3FM in huidige staat heeft geen enkele toegevoegde waarde voor de pluriformiteit in het medialandschap waar de NPO officieel voor bestaat. Dat doen Radio 1 (concurrent BNR zit op een beschermde frequentie, dus dat telt niet) en 4 dan weer wel.
Ik snap sowieso de huidige verdeling niet. Het is allemaal niet heel efficiënt. Als je iedere zender 1 MHz ruimte geeft, passen er tussen 88 en 108 dus 20 zenders. 105-108 voor lokale stations, 4 voor radio 1 t/m 4, en je hebt er nog 13 over. Hoezo hebben ze dan maar 9 licenties om te verdelen? Daar passen er makkelijk nog 4 bij.

Wordt het nog een stuk overzichtelijker van ook. Dan weet je precies waar je jouw favoriete zender kunt vinden, ipv dat je m over de hele band moet zoeken, en ergens op 89.4 zit, en ergens anders weer op 99.6. 538 geeft bv al het goede voorbeeld, met 102.1, 102.3, 102.5 en 102.7. Met een sterke antenne op de juiste plek kun je ze soms alle 4 tegelijk ontvangen. Ziet er leuk uit op een SDR met scope software ;)
Je vergeet alleen hoe ver FM reikt. Er zijn ook nog lokale radiozenders, regionale omroepen in elke provincie en je gaat in de grensstreek tegen problemen aan lopen. De FM toren van de VRT in Schoten is te ontvangen tot bijna in Dordrecht, in een groot deel van west-Brabant kun je bv rond 89.0 en 100.9 niets doen omdat daar MNM en StuBru alles wegblazen. Andersom gebeurt dat met de Nederlandse zenders in België en Duitsland ook, die zenders stoppen niet aan de grens. Daarom is er sowieso altijd overlap
Ik weet prima hoe ver de 3-meter band kan komen onder de juiste omstandigheden. Je kunt hier in Noord-Holland soms Duitse zenders ontvangen als de condities goed zijn. Maar als iedere zender een 1 MHz blok krijgt, kun je prima om die 100.9 heen werken. Het station met het 100 blok zet z'n frequentie voor Brabant dan natuurlijk niet op 100.9, maar bv op 100.5. Of misschien zelfs 100.7, want een broadcast FM signaal heeft een bandbreedte van ongeveer 200kHz, dus je hoeft maar 2 stapjes op te schuiven. Die 100.9 kunnen ze dan verderop in het land weer gebruiken.
Daarnaast zit je ook nog met overlap tussen zenders die op dezelfde frequentie zitten maar elk een ander gebied dekken.

Je kan niet 3FM landelijk op dezelfde frequentie zetten, want als je twee zenders op 90.9 MHz hebt die allebei dezelfde zender uitzenden, dan interfereren ze met elkaar en krijg je gebieden waar de ontvangst dood valt. Dat kun je heel goed merken als je langs Roermond rijdt waar de mast staat.
Of misschien zelfs 100.7, want een broadcast FM signaal heeft een bandbreedte van ongeveer 200kHz, dus je hoeft maar 2 stapjes op te schuiven. Die 100.9 kunnen ze dan verderop in het land weer gebruiken.
Dan hou je dus geen rekening met bijvoorbeeld zijbanden, multipath verschijnselen (reflecties) of andere parasitaire effecten die je bij de 3 meter-band ook nog eens hebt. Die 200kHz kanaalbandbreedte betekent niet dat je met een zender op 100.9 je voorbij de 101MHz of onder de 100.8MHz er helemaal niets meer van hoort.

[Reactie gewijzigd door Stoney3K op 22 juli 2024 21:21]

Dat kan wel want in Frankrijk is langs alle tolwegen 100.7 of 107.7 (dat weet ik even niet) te beluisteren zonder storing. Ik heb begrepen dat dit kan door de sync clock van de zenders aan elkaar te koppelen.
Ik snap sowieso de huidige verdeling niet. Het is allemaal niet heel efficiënt.
Het probleem met elektromagnetische golven is dat ze niet na een vooraf bepaalde afstand afgelegd te hebben spontaan uit de lucht vallen. Nee, die dingen planten zich gewoon voort door het medium, en worden zwakker op langere afstand afhankelijk van de demping-karakteristieken van het medium. Twee naast elkaar gelegen zend-stations kunnen dus niet op dezelfde frequentie een FM-draaggolf uitzenden omdat deze elkaar dan gaan storen.

Blijkbaar heb je een SDR, dus kijk eens wat er gebeurt wanneer er twee FM-draaggolven tegelijkertijd op dezelfde frequentie ontvangen worden. Mijn voorspelling is dat de SDR dit niet echt lekker kan de-moduleren.
2 golven op dezelfde frequentie gaat inderdaad niet goed, maar als je er 0.2 MHz naast gaat zitten heb je dat probleem niet. In een 1 MHz blok heb je dus 5 bruikbare frequenties (.1, .3, .5, .7, .9). Dat lijkt me genoeg om een heel land mee af te dekken.
En die storing merk je overigens pas wat van als de zwakkere golf sterk genoeg is. Als het een of ander vaag signaal is van 200km verderop, hoor je die niet meer als er een sterke zender overheen zit.
En dit probleem heb je met de huidige verdeling overigens ook. Er zit nu ook al genoeg overlap tussen.
Nou ik hoop toch dat 3FM gewoon blijft, hier in het grens gebied met Duitsland komen niet alle zenders evengoed door. Een QMusic of 538 is gewoon niet beschikbaar.
En terecht! Complete onzin dat de vanwege financiële problemen van een aantal zeer grote bedrijven de kleinere bedrijven geen kans krijgen. Helaas gaat het zo wel in een hoop andere gebieden, maar hier is recht gesproken.
Anoniem: 1832746 @JnB00720 december 2022 15:24
Tja er is voor allebei wat te zeggen natuurlijk. Aan de ene kant snap ik je punt, aan de andere kant zou een pandemie niet moeten zorgen dat alle grote bedrijven hun frequenties kwijtraken omdat hun begrotingen er anders uitzagen, dat is ook voor de consument niet handig die opeens naar Kink zit te luisteren terwijl je normale radio verwacht. Grote bedrijven moeten geen voordeel hebben, maar ook kleine bedrijven moeten niet opeens een pandemie kunnen gebruiken om iets te krijgen wat ze gewoon niet zouden moeten kunnen krijgen.
Hoezo, iets wat ze gewoon niet zouden moeten kunnen krijgen?
De concessie zou in 2022 aflopen, er zou toen gewoon weer een veiling komen waar iedereen aan mee kan doen.
Daarbij is er 1 speler die 4 frequenties bezet houdt, hoe is dat dan eerlijk? Als er zo weinig ruimte is, neemt 1 speler meer dan de helft in beslag.

Overigens bijzonder dat je een onderscheid maakt tussen Kink en 'normale radio'. Wat is in jouw ogen normale radio?
Waarschijnljk de inwisselbare popmuziek van 538, Q, Sky en noem ze allemaal maar op. Veel van hetzelfde terwijl een zender als Kink andere muziek draait.
ik zou niet willen zeggen dat sky en Q hetzelfde draaien.
Q en 538 wil ik nog wel in mee gaan maar sky heeft echt wel meer 00's en 90's draaien dan Q en 538 bij elkaar
Persoonlijk luister ik zelden muziek op de radio. In de auto is het of Radio 1 of Spotify. Maar als ik moest kiezen tussen 538, Q en Sky, dan was het zeker Sky. De muziek is misschien wel uitwisselbaar, maar het afwezig zijn van DJ's die zichzelf leuker vinden dan waarom mensen naar een muziekzender luisteren (lees: de muziek zelf) vind ik altijd een verademing.
Jammer alleen dat ze alleen van die saaie appelmoesmuziek draaien. Appelmoes is best lekker, maar niet altijd en iedere dag. Helaas draaien de meeste zenders heel veel appelmoes. Kink is beter maar ook daar wordt de pot wel eens open gedraaid
Ik denk dat ze juist door de pandemie goed gescoord hebben, Iedereen werkte thuis, zet vaak de radio aan.
Als je thuis bent zet je of kabel radio of internet radio aan. Hier boeit de fm frequenties niet. Ik vermoed dat de groot fm gebruikers in de auto zitten.
Kabel radio bestaat al een tijdje niet meer :+
Radio via je tv provider dan, ik ging er van uit dat mensen dat wel snappen maar blijkbaar niet ;)
Tja er is voor allebei wat te zeggen natuurlijk. Aan de ene kant snap ik je punt, aan de andere kant zou een pandemie niet moeten zorgen dat alle grote bedrijven hun frequenties kwijtraken omdat hun begrotingen er anders uitzagen, dat is ook voor de consument niet handig die opeens naar Kink zit te luisteren terwijl je normale radio verwacht.
Andersom zou overheidsbescherming er niet voor moeten zorgen dat nieuwe spelers (nog) lastiger de markt kunnen betreden.
dat is ook voor de consument niet handig die opeens naar Kink zit te luisteren terwijl je normale radio verwacht.
Definieer 'normale radio'.

Alsof vroeger frequenties niet wijzigden, en de meeste moderne autoradio's daar niet mee om kunnen gaan. Kom op, hooguit éénmaal opnieuw instellen en klaar.

[Reactie gewijzigd door The Zep Man op 22 juli 2024 21:21]

Die problemen waar we het nu over hebben (teruglopende reclame inkomsten) die de grote radio zender exploitanten hadden, golden dan toch ook voor de kleine/nieuwe spelers?
Malligheid natuurlijk ook om COVID de schuld te geven. Aangezien mensen juist wel meer radio luisterden vanwege (verplicht) thuis blijven.

De werkelijke reden is dus ook gewoon: hoe langer je de frequentie kan bezitten, hoe meer revenue. En de teruglopende inkomsten zijn een trend die al langer gaande was.
Mensen luisteren eerder Spotify of YouTube, dan FM-Radio.

Radio is vooral populair in de auto en juist op werk. De meeste smartphones ondersteunen het niet eens meer en bijna niemand heeft thuis nog een radio-ontvanger staan.
Deels heb je gelijk. Maar op het werk zijn het nu juist ook vaak streams (wel ala radio dus niet zelf samengesteld) en de auto is de radio ook niet meer de enige bron dankzij moderne ontvangers met bluetooth.

En thuis hebben we stiekem nog wel een radio staan omdat de meeste versterkers, receivers zijn - dus met ingebouwde FM-ontvanger. Al moet ik toegeven dat ik die ook nooit gebruik. ;)
als je kijkt voor welke bedragen sommige DJ's draaien op de commerciele zenders dan zie je hoe slecht het management soms is.
bedoel je dan dat ze veel of weinig krijgen?
Hopen dat Kink een FM frequentie weet te bemachtigen!
Sowieso leuk dat er wat gebeurd in Radio land.

Maar ik snap die 13 frequenties niet helemaal. Zijn toch veel meer stations, of gaat dit alleen over de landelijke frequenties?
Dit zijn alleen de landelijke frequenties. Lokaal heb je de regionale en zenders zoals Decibel die bijvoorbeeld alleen in Noord en Zuid Holland te ontvangen is.
Al heb ik al jaren DAB+ in de auto en daarmee ontvang je veel meer.
Al heb ik al jaren DAB+ in de auto en daarmee ontvang je veel meer.
Veel meer... in veel mindere kwaliteit. Die 64kbps streams klinken voor geen meter voor muziek, en zijn eigenlijk alleen voor praatradio geschikt. De ongecomprimeerde geluidskwaliteit van FM is gewoon vele malen beter.
lang niet alle zenders zijn 64Kbps (128 kbps mp3)

veel zijn ondertussen al 72 80 of 96Kbps

zeker met de 9C band
Wow, wat een verbetering, van 64 naar 80 kbps!
</sarcasm>

DAB+ is gewoon een grote faal. Beter helemaal stoppen met DAB+ en z'n ondermaatse kwaliteit, en de vrijgekomen frequentieruimte voor FM inzetten, zodat er ipv een kleine 20 stations wel 80 op kunnen. Ja, daar moet je inderdaad wel weer je radio voor upgraden naar iets wat de nieuwe frequenties af kan stemmen, maar alleen een andere frequentie af kunnen stemmen is een stuk minder complex dan ook nog eens een demuxer en decoder aan iedere radio toevoegen. Om het nog maar niet eens te hebben over de extra complexiteit van bediening die er bij DAB+ komt kijken. Je hebt altijd een display nodig, anders kun je geen zender kiezen. Een blinde kan een FM radio afstemmen, maar DAB+ zal een hele klus worden.
In mijn auto is de kwaliteit van DAB beter dan die van FM. Daarbij is FM absoluut geen ongecomprimeerde audio, verdiep je maar eens in de uitzendtechniek en de compressor om de audio in het spectrum te proppen.

Daarbij, heb je los van de theorie weleens een DAB radio gebruikt? Er zijn ook geen FM radios meer waar je met een draaiknop een zender moet zoeken. Dat was in de jaren 80 zo maar we zitten nu in 2022.

[Reactie gewijzigd door jongetje op 22 juli 2024 21:21]

Daarbij is FM absoluut geen ongecomprimeerde audio, verdiep je maar eens in de uitzendtechniek en de compressor om de audio in het spectrum te proppen.
FM is analoog, dus is er geen enkele sprake van data-compressie. Gewoon een analoog audio-signaal dat (frequentie-)gemoduleerd word op een draaggolf.

De enige compressie is de compressor in de radio-studio. Een compressor is een geluidstechnisch apparaat dat de dynamiek van het geluidssignaal vermindert. Dit gebruiken radio-zenders om hun uitzending een eigen 'klank-kleur' te geven, en zit tussen de mixer in de radio-studio en het uitgangs-signaal dat de wereld ingestuurd word. Zowel FM, DAB+ en internet-streams gebruiken exact hetzelfde uitgangs-signaal van de radio-studio als audio-signaal.
Dat het analoog is betekend niet dat het loseless kwaliteit is. Dan zou een AM, FM, langspeelplaat of cassette bandje beter klinken als een CD?

Radio stations doen een optimalisatie voor FM, DAB en internet radio en deze is niet gelijk. Dat is ook logisch want als je uitzending doet in een beperkt spectrum zoals FM (of AM) dan wil je dat optimaliseren. Netzoals met beperkte bandbreedte zoals bij DAB of (iets minder beperkt) internet radio.
Het is niet verliesvrij, maar omdat de ontvanger naar de frequentie van de draaggolf kijkt, zal ruis de geluidskwaliteit niet negatief beïnvloeden zo lang de draaggolf sterker is dan de achtergrondruis. Het grootste probleem voor de geluidskwaliteit van FM is dat tonen boven de 15KHz afgekapt worden. De signaal-/ruisverhouding die je haalt is behoorlijk hoog (en die van DAB belabberd).
Dat het analoog is betekend niet dat het loseless kwaliteit is.
Hoeft ook niet, want de bandbreedte van het menselijk oor is slechts 20kHz.
Die compressor is helemaal niet nodig. Die gebruiken zenders om de hardste te zijn. Dat associëren een hoop luisteraars met kwaliteit. Hoe meer herrie hoe beter. Ik heb zo'n klein micro FM zendertje en die compressed helemaal niks. Je moet wel op je maximum niveau letten ja, maar ipv alles doodcompressen kun je ook alleen limiten tegen pieken en de dynamic range zoveel mogelijk in stand houden. Maar dat doen ze niet, want dan is de zender ernaast luider, en dat kunnen ze niet hebben. Vooral meukdraaiers als 538, Sky en Q. Je moet niet de status quo met de techniek verwarren. FM is in de basis alleen een manier om een signaal over te brengen.

Overigens staat die compressor volgens mij in de studio, dus ver voor enige zender, en is het DAB+ signaal, naast lossy encoding, ook nog eens compressed (net als de eventuele internet stream) :+

[Reactie gewijzigd door kozue op 22 juli 2024 21:21]

Dat niet alleen, ook als het bereik slecht is valt het geluid uit of heb je van die bliebs (errors in de stream) in de audio. Dat is vele malen irritanter dan een beetje ruisen van een FM radio.
Dat ligt denk ik eerder aan de radio dan aan DAB+.
Ik heb achteraf een origineel fabriek DAB+ radio in mijn auto gezet, en buitenom zeer goed ontvangst, nog nooit artifacts of 'bliepjes' zoals je omschrijft mogen horen.
In het ergste geval hoor ik de radio subtiel omschakelen naar de FM zender van het desbetreffende station, en thats it.
De zender heet trouwens niet Kink FM maar KINK. Mede omdat ze geen FM-frequentie hebben.
Na de veiling kunnen ze weer terug naar Kink FM :+
Het bedrijf heet Kink FM B.V.
Er moet nodig de bezem door al die commerciële FM zenders. Veel daarvan lijken exact op elkaar, vandaar dat een zender als KINK, maar wellicht ook andere zenders, een goede aanvulling op het huidige aanbod FM zenders kan worden.
KINK is in mijn (nieuwe) auto de favoriete zender (via DAB). In onze andere, oudere auto hebben we alleen FM ontvangst, dus daar luister ik vaak CD's (ik heb ze nog...) of een podcast (via bluetooth).
En overigens heb ik op mijn werk vaak KINK aan via Internetradio omdat de DAB ontvangst daar ook bagger is.

[Reactie gewijzigd door nocalimero op 22 juli 2024 21:21]

Voor iedereen een FM zender. De een vind Radio 538 leuk, de ander Q-music, de andere Veronica.

Kink vind ik zelf niks aan, zelfde met 3FM ..
Eens, maar er zijn voldoende zenders die ongeveer dezelfde commerciële muziek uitzenden. Dan is een keuze voor een zender als KINK op FM een meerwaarde t.o.v. een zender die weer ongeveer hetzelfde uitzendt. Met ongeveer dezelfde DJs.
Ik zou het ook goed vinden als er een wat meer op traditionele Rock muziek gerichte FM zender zou zijn. Iets als Arrow, maar die is er ook niet.
citaat van nu.nl
Adriaansens bepaalde ook dat een bedrijf bij de nieuwe verdeling maximaal drie FM-frequenties mag hebben, waarmee Talpa sowieso een FM-frequentie kwijtraakt. Het verlies van een FM-frequentie betekent het mislopen van miljoenen aan reclame-inkomsten.
Dit vind ik een goede beslissing. Dat zou kunnen betekenen dat er eventueel een plekje voor KinkFM vrij komt. Een zender die ik eigenlijk wel graag wil luisteren zonder te hoeven streamen.
Er zijn echt maar heel weinig mensen die een DAB+ radio hebben. Nieuwe auto's hebben het vaak wel, maar daar houdt het toch echt vaak mee op.
Sinds 20 december 2020 is DAB+ verplicht voor nieuwe auto's.
Dat scheelt dan weer, maar er rijden nog heel veel auto's rond van voor 2020.
Het gaat zelfs om vanaf 20 december 2020 voor typegoedkeuringsaanvragen. De meeste auto’s in de huidige showrooms hebben nog typegoedkeuringen van jaren daarvoor. Het gaat nog wel even duren dus.
De meeste? Zo goed als elk model heeft inmiddels wel een DAB radio. Ben wel benieuwd hoeveel jij er kunt noemen die alleen nog fm hebben.
Ik doelde er niet op dat de meeste geen DAB hebben, maar dat ze het nog niet hoéven hebben. Op de modellen die nu in de showroom staan mag de fabrikant het nog als een betaalde optie aanbieden. Soms duurt het 5 jaar voor een auto na typegoedkeuring op de weg komt. Dus voordat het in álle auto’s zit zijn we nog wel even verder.
FM is er daarom ook nog steeds en uiteindelijk moet je ergens starten en zullen de auot's zonder ingebouwde FM radio (zonder DAB) vanzelf uitsterven. Of kun je er zelf een DAB radio inzetten als je dat wilt, zo duur zijn die ook niet meer tegenwoordig.
Oh, natuurlijk moet er uiteindelijk een overstap gemaakt worden, maar ik heb zo mijn twijfels dat dit op dit moment al een goed idee is. Analoge televisie is ook pas sinds heel kort van de kabel af, terwijl DVB-C ook al heel lang een ding is.
Tot die tijd is FM nog altijd erg groot, en moet er ook hard gewerkt worden aan de ontvangst van DAB+ in Nederland, er zijn echt grote gebieden waar de ontvangst heel slecht is.
En vaak is het een drama in auto's. Het wordt tijd dat DAB+ eens wat sterkere signalen gaat gebruiken pas dan is het een alternatief voor FM!
Langs de A15 is de ontvangst grotendeels een drama, waarschijnlijk omdat het hele gebied tamelijk laag ligt. Ook thuis is DAB+ op de begane grond letterlijk kansloos door te weinig signaal. Up-te-date dekkingskaarten zijn niet te vinden (laatste die ik vond is van 2016), het is dus ook thuis een drama, als rampenzender onbruikbaar in ieder geval.
Ik heb prima ontvangst met mijn auto, vaak zijn het slechte antennes/ontvangers in oudere auto's waardoor het niet goed werkt.
Nieuwe auto's zijn verplicht om het te hebben.
Ik heb niet eens meer een FM ontvanger, ik heb alleen nog DAB+ en anders stream ik de zender via internet. FM beetje oud aan het worden.
Vanwege de terugloop van advertentie-inkomsten door de coronamaatregelen had de minister besloten om de vergunningen met drie jaar te verlengen, op verzoek van Talpa Network, dat SkyRadio bezit, en Qmusic-eigenaar DPG Media.
Ik mag hopen dat KinkFM ook nog voor gemiste inkomsten naar de rechter gaat, mochten ze in de gelegenheid komen om een frequentie te bemachtigen. Wat een onzin dit zeg. :P
Misschien een beetje muggenziften, maar "Kink FM" is tegenwoordig gewoon "KINK" :+

EDIT: Het is aangepast zie ik _/-\o_

[Reactie gewijzigd door wabstfapsta op 22 juli 2024 21:21]

Hopelijk krijgt KINK het ook voor elkaar om een frequentie te bemachtigen. Ik gun ze het wel en ook de diversiteit van fm komt het te goede. Eindelijk een zender wat het ook de muziek gaat. Ik heb dan wel dab+ maar ik ken er genoeg die het niet hebben.

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.