Tv-zenders, filmstudio's en consumentgerichte elektronicabedrijven zijn bezig met een technologie waardoor het voor consumenten niet meer mogelijk is om tv-shows of uitgezonden films op te nemen.
De nieuwe techniek, die beheerd wordt door de al lang bestaande Copy Protection Working Group, is slechts een gedeelte van een poging om televisie niet het nieuwe gezicht te laten worden van de digitale piraatoorlogen. Omdat uitgezonden tv dit jaar digitaal wordt, zijn studio's allerlei manieren aan het onderzoeken om te controleren hoe shows worden opgenomen en verkocht. Verder bekijken ze met welke technologieën te voorkomen is dat consumenten vrijuit tv-programma's opnemen.
Het laatste idee is een plan om digitale labels in uitgezonden tv-shows te stoppen, zodat deze niet meer online gezet kunnen worden. Het plan is slechts een gedeelte van het bredere doel, maar nu steeds meer tv-content online wordt gezet, zien copyrightbezitters het als een steeds belangrijker punt. Ze zeggen dat ze een standaard hebben voor het eind van het eerste kwartaal dit jaar.
Studio's zijn bang dat uitgezonden tv-signalen, die niet zo zijn gecodeerd als kabel- of satellietsignalen, een bron van piraterij worden als mensen tv-shows en films gaan kopiëren en uitwisselen. De laatste jaren zijn studio's, technologiebedrijven en overheidsinstanties bezig om uit te vechten wat voor soort techniek deze piraterij moet voorkomen. Copyrightbezitters zien het niet zitten om hun beste films en tv-shows vrij te geven in de nieuwe digitale tv-wereld, omdat ze weten dat deze meteen gekopieerd en geruild kunnen worden. Consumenten en consumentgerichte elektronicabedrijven verdedigen echter het recht om shows voor persoonlijk gebruik op te nemen.
Het nieuwste plan is om een watermerk in digitale uitzendingen te stoppen. De informatie in dit label zou dan kunnen aanwijzen of de uitzending gekopieerd, opgeslagen of gedeeld mag worden. Om dit te laten werken moet dit watermerk gelezen worden door de apparaten die het tv-signaal ontvangen. Dit betekent dat verschillende industrieën het met elkaar eens moeten worden. Eerdere pogingen om ongeveer hetzelfde te bereiken hebben wel laten zien dat dit moeilijk is, een goed voorbeeld hiervan is het Secure Digital Music Initiatief. Deze groep had een zelfde soort idee om cd's te voorzien van een watermerk. Eerder vorig jaar zijn ze echter gestopt omdat het niet mogelijk bleek een overeenkomst te sluiten.
De Technology Working Group heeft echter meer kans van slagen. Ze zijn in 1996 begonnen en zijn verantwoordelijk voor het Content Scrambling System, dat ingebouwd is in dvd's en dvd-spelers.
Hoewel consumenten het hier niet mee eens zijn, zeggen analisten dat ze het uiteindelijk wel zullen accepteren. Het is voor consumenten gewoon een nieuw element van een nieuwe technologiegeneratie die mogelijkheden biedt die veel verder gaan dan analoge tv.
Toch het ziet er niet naar uit dat er snel een standaard komt. Het uiteindelijke product zal gekraakt worden, opnieuw aangepast en weer gekraakt. Dat is de realiteit van deze technologieën.