17" Monitoren met Diamontron M² beeldbuis review

Jeroen Hennissen van Hardware.info heeft een review geschreven van de nieuwste 17" monitoren van NEC-Mitshubishi en Iiyama. Deze monitoren, de Iiyama HM 704UTC en de NEC-Mitshubishi Diamond Pro 740SB, zijn beide voorzien van een nieuw type beeldbuis van Mitsubishi, die door het leven gaat onder de naam Mitsubishi Diamandtron M². Het bijzondere aan deze beeldbuis, is de mogelijkheid om de helderheid van het beeld enorm te vergroten. Een normale monitor heeft een lichtproductie van ongeveer 90 cd/m², maar met deze nieuwe techniek van Mitsubishi zijn deze monitoren in staat een lichtopbrengst tot 300 cd/m² te leveren. Dit is met name interessant voor het afspelen van video's (DVD) en voor het spelen van spellen, aangezien 'normale' monitoren hier vaak tekort schieten wat betreft de helderheid.

De twee geteste monitoren zijn allebei van een hoge kwaliteit, en leveren een goed beeld, in zijn vergeleken met andere monitoren zeker een aanrader. De NEC-Mitshubisi monitor is volgens de reviewer iets beter dan de Iiyama, echter hij benadrukt dat het kiezen van een monitor een persoonlijke keuze is, en dus per persoon kan verschillen:

De techniek waar het in dit artikel allemaal om draait, Diamandtron M², werkt uitstekend. Bij beide geteste monitoren is met één druk op de knop extra helderheid te verkrijgen. Deze nieuwe techniek is beter dan bestaande technieken om meer helderheid te verkrijgen, want niet ieder onderdeel op het scherm krijgt extra brightness. Hierdoor wordt de uiteindelijke kwaliteit van het beeld verhoogd.

[...] Ten opzichte van andere soortgelijke modellen 17 inch monitor, zowel in de productielijn van IIyama als NEC, zijn de zojuist besproken modellen ietsjes duurder. Voor iemand die films op de monitor wil kijken of zich bezig houdt met beeldbewerking, is dit kleine prijsverschil een reden te meer een monitor aan te schaffen met de mogelijkheid om extra helderheid in te schakelen.

Door Martin Sturm

Nieuwsposter

03-12-2001 • 17:48

47 Linkedin

Bron: Hardware.info

Reacties (47)

Wijzig sortering
Ik heb ze al zien staan en er heel even mee lopen spelen, maar het werkt uitmuntend. Ik ga iedere keer voor ik CS ga spelen eerst de brightness een stuk hoger gooien, en dat kan nu met 1 knop. Misschien dat het ook niet meer zo flets wordt, want als je de brightness software matig te hoog gooit worden de kleuren echt lelijk.
... en dat kan nu met 1 knop.
Bij de HM703UT (iMac achtige) kan dit niet, maar bij de (imho veel beter uitziende) HM704UTC (dark blue metallic) kun je dat QPC wel met 1 druk op de knop bedienen.
Mooie aan de HM703UT is wel weer, dat je er 2 computers op aan kan sluiten. Met 1 druk op de knop kun je switchen tussen video 1/2.
Ik ken iemand die heeft de Vision Master Pro 451 (19").. de eerste monitor met 2 D-Sub aansluitingen. Nou dat is wel leuk maar het werkte dus niet. Als je beide PC's aansloot (een linux server en een windows bak, waarschijnlijk meest voorkomende combinatie op deze monitor) dan ging het beeld af en toe vaag doen, paarse strepen enzow. Dus het systeem moet ook maar net werken wil je er wat aan hebben

De HM704UTC heeft volgens mij ook 2 aansluitingen alleen 1 van de 2 is DVI.. er zal ook wel een verloopstukje bij zitten.. Dit is wel handig, DVI geeft beste beeld (beter dan D-Sub en ook beter dan BNC) en veel nieuwe videokaarten ondersteunen DVI (aantal geforce kaarten, radeon8500)
Ik kan me nog het volgende herinneren van een iiyama info-avond: De iiyama 703HT kan dit wel, alleen is er geen speciale knop voor gemaakt. Je moet hiervoor de menu knop een paar seconden lang ingedrukt houden om de High Brightness in te schakelen. (dus toch 1 knop)

Voor degenen die het nog niet gezien hebben: het is echt een enorm verschil, vooral omdat zwart ook echt zwart blijft! Als je de brightness met de hand bij een normale monitor omhoog schroeft, wordt zwart altijd een beetje grijsachtig....
76Hz bij 1600x1200! is wel wat weinig imo

Mijn 17inch CTX van 6 jaar oud doet dat zelfs. Ik zou toch liever 85+ willen op 1600x1200.

Trouwens als ik 19inch neem of 21inch wil ik 1800x1440 ofzo. Deze prijsklassen is iets te zwak hiervoor imo.

Wel mooi beeldschermpjes voor 850piek
Voor watbetreft de Diamontron is 1600x1200 op 76Hz ongeveer het maximum op dit moment.
Wil je een hogere refreshrate op deze resolutie, dan moet je een scherm nemen met een Triniton beeldbuis van Sony (zonder MM²).
Waarom zou je in godesnaam 1600*1200 willen draaien op een 17"? idd, 85 Hz werkt beter maar om nu te zeggen dat 1600*1200 lekker werkt met een 17"... neuh :Y)
psies, veel 17" monitoren hebben al moeite met 1280x1024 en daarom draai ik vaak 1024x768 op 17" schermpjes, 1600x1200 is toch meer iets voor 19" of 21" d8 ik zo...
Uh? Mijn 19" diamontron trekt zonder problemen 85Hz op 1600x1200. En nog hoger maar dat ga ik nu niet testen.. 115kHz, genoeg voor 66Hz in 2048x1536 :)

Overigens vind ik 16x12 al te hoog om relaxt te kunnen werken op een 19". Waarom je dan 1800x1440 zou willen draaien is me al helemaal een raadsel.

Ik werk momentel met 1400x1050. Lekker scherp.
1280x1024 raad ik op elke resolutie af. Welke gek dat heeft verzonnen... de aspect ratio klopt dan niet meer.
Een normale monitor heeft een lichtproductie van ongeveer 90 cd/m², maar met deze nieuwe techniek van Mitsubishi zijn deze monitoren in staat een lichtopbrengst tot 300 cd/m² te leveren
Komt deze monitor al in de buurt van de moderne tv's op dit gebied?
Een normale monitor heeft een lichtproductie van ongeveer 90 cd/m², maar met deze nieuwe techniek van Mitsubishi zijn deze monitoren in staat een lichtopbrengst tot 300 cd/m² te leveren.
Ik dacht dat dat ook slechter was voor de ogen :P
Dat monitoren en tv's slecht zijn voor de ogen is een fabeltje, je kan absoluut geen schade oplopen aan de ogen als je lang achter een tv of een monitor zit, je kan hoogstends droge of vermoeide ogen krijgen als je er lang achter zit, meer ook niet.

Dat je ogen sneller moe worden van deze nieuwe monitoren kan goed, vooral als je in een donkere ruimte zit en je vaak wisselt tussen je monitor en je bureau voor als je iets aan het overtypen bent ofzo.
Als je teveel achter je schermpje zit, kan het wel slecht zijn voor je ogen, en wel dat je gaat wennen aan het focussen op korte afstand. Vroeger hadden mensen die veel lazen dit, en nu dus mensen die teveel achter hun schermpje zitten (ik bijv.).
Het was even schrikken toen ik op vakantie was en bergwandelingen ging maken, maar ik kon niet focussen op afstanden van >300m. Aan het einde van de vakantie was het weer een beetje over, maar toch ben ik er flink van geschrokken, en na wat onderzoek bleek het dus te komen door teveel computeren. Dit hoeft trouwens niet bij iedereen zo te zijn.

En meer lichtopbrengst lijkt mij trouwens een beetje vervelend; ik vind m'n ouwe 15" soms al veeels te veel licht produceren, waardoor ik 'm donkerder zet. Maar voor films enzo is dit inderdaad een uitkomst, maar persoonlijk kijk ik die dan weer liever in de bioscoop of op tv.
Ik krijg soms jeukende ogen ;( Ik heb laatst die LCD schermen gezien, die zijn echt strak, ik wilde er zo eentje kopen maar een collega van me had het over irritante kapotte pixels...
Licht != meer contrast he! Beter contrast betekent diepere, helderdere kleuren. Lichte kleuren zijn dan inderdaad iets lichter, maar het scherm wordt er niet direct lichter van al lijkt dat wel zo.
Dit is een reactie op Streamman

Gewoon vragen of je het scherm van te voren in actie mag zien en dan kijken hoeveel kapotte pixels erop zitten met een speciaal test programmaatje dat overal wel te krijgen is... Zitten er in jouw ogen teveel kapotte pixels op dan vraag je of ze een ander voor je willen pakken.

edit:

Typo
Volgens een artikel garandeerd Philips foutloze LCD monitoren dus geen kapotte pixels meer. Wanneer zullen de andere fabrikanten volgen?

zie http://www.tweakers.net/nieuws/18888?highligh t=Phili ps

Verder heb ik ook wel last van mijn ogen (zeker als ik lenzen graag). Ik heb me laten vertellen dat dit komt doordat je zeer gefocust naar het beeld zit te kijken waardoor de knipper frequentie afneemd. Het zou dus beter moeten gaan als je hierop let.
Ik heb hier de HM703UT staan. Op zich prima monitor, maar icm een GF2Ti issie wat wazig in hoge resoluties en hoge refresh rates. Maar dat OPQ zoals Iiyama dat noemt is ideaal. de HM703UT is dezelfde monitor als de HM704UTC, maar dan geen design. Overigens kun je met de HM703UT wél OPQ met 1 druk op de knop aanzetten:gewoon paar seconden de MENU toets ingedrukt houden.
eh, dat ligt denk ik aan je GF2Ti en niet aan je monitor :*)
Ik heb hier de HM703UT staan. Op zich prima monitor, maar icm een GF2Ti issie wat wazig in hoge resoluties en hoge refresh rates.
Maar ligt dat aan de monitor of aan de GF2Ti?
Leuke monitoren, maar ik mis wat.
Heeft dit type beeldbuis ook die streepjes door het scherm? en hoe groot is de dotpitch? En welke refresh rate kan hij aan?

[EDIT]
Dot pitch is 0.25
refresh=1024x768 met 119 Hz
1280x1024 met 89 Hz
Ja, ook deze monitoren hebben streepjes dat hebben alle Diamondtron monitoren. Echt opvallen doet het niet en je raakt er vanzelf aan gewent.
Ik heb verschillende keren met diamondtron monitoren gewerkt en steeds vervang ik hem weer met een gewone, ik raak er maar niet aan gewend :(
Bv. in word is het echt irritant... (alles met witte achtergrond).
ik heb nu eindelijk een diamondtron :) en het bevalt me zeer goed. Je hebt er geen last van en als je dat al hebt dan raak je er (volgens mij...) toch wel op den duur aan gewend.
Due streepjes zie je echt haast niet hoor :)
Mijn Trinitron scherm op het werk (19") heeft ook twee van die lijnen.
Ik snap niet dat het je stoort en denk zelfs dat je moeite moet doen om een mooier scherm te vinden zonder lijntjes.
Philips heeft ook zo'n techniek dacht ik, genaamd Lightframe.
Daar was idd een tijdje geleden een nieuwspost over geloof ik. Maar als ik me niet vergis, had je daar speciale software voor nodig. Om kleuren 'echter' weer te laten geven en helderder enzo.
Lightframe van Philips (en nu zelfs lightframe 2), laat een windowtje extra helder naar voren komen. Een stukje Philips software stuurt de coordinaten door naar de monitor, die dan de helderheid in dat windowtje een ontzettende 'boost' geeft.
De monitoren hebben hier echter wel problemen mee. Met een foto of DVD is het resultaat best leuk, maar als je (volstrekt belachelijk natuurlijk) een notepad zou 'verlichten', dan knalt het werkelijk je beeld uit en ben je bang dat de fluoriserende laag kapot wordt geschoten door de elektronen.
De letters ijlen na (een ontzettende strepende waas erachteraan) etc...
Er wordt dus echt op het randje van wat de monitor kan gebalanceerd.
Mooi, ik wilde net een neije monitor gaan kopen!
Maar zijn er ook 19" modellen die deze techniek ondersteunen?
iiyama brengt Q1 2002 een 19" monitor met een M² beeldbuis op de markt. Even geduld hebben dus.
Mijn leverancier zei dat ze binnen 2 weken op de markt zouden moeten komen...
Ik heb de Iiyama HM703UT, gebruikt dezelfde techniek. Het enigste nadeel is dat er twee zwak zichtbare horizontale lijnen door het beeld lopen - dit zijn zgn. dempingsdraden. Ik dacht in het begin dat mijn monitor naar de k!@te was, maar dat bleek dus zo te moeten...

Voor de rest prima ding, en die Optimal Picture Quality optie is echt goed. Kun je tenminste prima DVD's en DivX afspelen!
dit zijn zgn. dempingsdraden. Ik dacht in het begin dat mijn monitor naar de k!@te was, maar dat bleek dus zo te moeten...
Klopt, zonder die twee draden zou het beeld niet om aan te zien zijn, dat hoord idd nou eenmaal bij de gebruikte Diamontron beeldschermen.

Als je dat irritant vindt, is een LG een prima optie aangezien daar de draden buiten het zichtbare deel zijn weggewerkt waardoor je dus geen lijnen in beeld meer hebt, aangezien LG een ander soort beeldbuis gebruikt. Maar die heeft dus geen OPQ.
Ik snap niet waarom die HM703UT Vision Master 413 heet en die HM 704HTC weer geen Vision Master aanduiding heeft. Vind dat een beetje vreemd, misschien weet iemand hier iets van?
Ook de HM704HTC heeft een Vision Master aanduiding. Het idee erachter is dit: In Engeland werkt iiyama met de Vision Master (Pro) aanduiding en in de rest van Europa (dus ook Nederland) met letter-cijfercombinaties. Ze kunnen, volgens iiyama zelf, niet zomaar overstappen op één manier. Helaas werkt het nog wel eens verwarrend omdat de typeaanduidingen door elkaar heen worden gebruikt.

Kies score Let op: Beoordeel reacties objectief. De kwaliteit van de argumentatie is leidend voor de beoordeling van een reactie, niet of een mening overeenkomt met die van jou.

Een uitgebreider overzicht van de werking van het moderatiesysteem vind je in de Moderatie FAQ

Rapporteer misbruik van moderaties in Frontpagemoderatie.Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee