Capcom vervangt Hongkong-vlag door Chinese in Switch-game Capcom Arcade Stadium

Capcom heeft de vlag van Hongkong ingeruild voor de Chinese vlag bij het personage Fei Long in de Nintendo Switch-bundelgame Capcom Arcade Stadium, waar meerdere Super Street Fighter-games onderdeel van zijn. Ook een afbeelding van de Japanse rijzende zon is verwijderd.

Onder meer op Twitter wordt er bericht over de Chinese vlag bij het op Bruce Lee geïnspireerde personage Fei Long, in het scherm om een personage te kiezen. Daarbij zijn ook screenshots geplaatst van hoe dit er voorheen uitzag in de game, namelijk met de vlag van Hongkong van na de Britse soevereiniteitsoverdracht in 1997 en daarvoor met de Hongkong-vlag uit de Britse tijd. In het draadje op Twitter wordt geklaagd over deze verandering. Ook in een YouTube-video van Street Fighter II, de game die dus onderdeel is van de gratis te downloaden Nintendo Switch-titel Capcom Arcade Stadium, is de Chinese vlag zichtbaar bij Fei Long, waarbij Hongkong onder de vlag staat.

In de Street Fighter-game is ook een andere aanpassing doorgevoerd, die waarschijnlijk is doorgevoerd om Chinese irritaties te voorkomen. Zo is er een verandering toegepast bij de kenmerkende achtergrond in de badhuisruimte die hoort bij het personage Edmond Honda, een Japanse sumoworstelaar. In de achtergrond was altijd een duidelijke afbeelding zichtbaar van de Japanse rijzende zon, waarbij de zonnestralen ook van kleur veranderden aan het einde van een ronde. Die afbeelding van de rijzende zon is in Capcom Arcade Stadium geheel verwijderd. Vermoedelijk is deze afbeelding geschrapt, omdat het met name in China en Korea wordt geassocieerd met het imperialisme van het Japanse Keizerlijke Leger. Dit leger bestond van 1867 tot 1945, het einde van de Tweede Wereldoorlog.

Het is niet voor het eerst dat Capcom dit soort veranderingen doorvoert. In 2018 veranderde het gamebedrijf al de Hongkong-vlag in de Chinese vlag bij Fei Long in de bundelgame Street Fighter 30th Anniversary Collection. En in Street Fighter V uit 2019 was in het badhuis van E. Honda de rijzende zon al ingeruild voor een neutrale weergave van een zon. Overigens zegt iemand op Reddit dat Capcom de vlag van de Sovjet-Unie, horend bij het personage Zangief, niet zou hebben aangepast.

Wat vind je van dit artikel?

Geef je mening in het Geachte Redactie-forum.

Door Joris Jansen

Redacteur

22-02-2021 • 17:04

188 Linkedin

Reacties (188)

Wijzig sortering
Jammer dat Capcom buigt voor de druk van de Chinese overheid. Hier zullen vermoedelijk financiële belangen achter zitten, Daarnaast kan de Chinese overheid besluiten om de verkoop van Games stop te zetten, zoals hier te lezen valt: https://www.japantimes.co...vals-video-game-licenses/
Op zich vind ik het niet opmerkelijk dat ze geen Japanse vlag in hun games willen en dat Capcom aan die eis voldoet; de oorlogsmisdaden van de Japanners zijn niet de minste. Maar het Hong Kong gedoe is natuurlijk een ander verhaal.
Ware het niet dat dat symbool al veel ouder was dan het imperialisme, en ook nu nog voor van alles en nog wat wordt gebruikt. Ik kan me wel voorstellen dat die vlag wat gevoeliger ligt in Azië. Het is wel jammer dat heel de wereld lijkt te convergeren naar een afgematte versie waar niemand aanstoot aan kan nemen.
De Swastika komt uit het jaar 500 voor Christus en werd gebruikt in Aziatische geloofsovertuifingen. Totdat de Duitsers het gingen gebruiken was er niets mis met dat teken.

Juist in Azie hebben veel mensen niet door wat het teken betekent. Ze verkopen in Thailand bv tshirts met swastika's erop op de markt, zonder dat de verkopers ook maar iets beseffen van de betekenis die het inmiddels in veel westerse landen heeft.

Je loopt daar rond, en dan denk je: Hey, er staan hier Nazi's op de markt! Maar ze bedoelen het dus niet verkeerd.

[Reactie gewijzigd door dimitrivisser op 22 februari 2021 18:50]

Volgens mij is er wel degelijk een verschil, namelijk de richting van de haken én de aanwezige stippen. Ik begrijp echter de verwarring en associatie.
Buiten het Nazisme zijn swastika's in beide richtingen gebruikelijk. In het Nazisme vooral rechtsdraaiend, maar in de begintijd ook linksdraaiend.

Buiten het Nazisme zijn de stippen lang niet altijd aanwezig, en, hoewel relatief zeldzaam, komen ze ook in het Nazisme voor.

Zo duidelijk is dat verschil dus echt niet.
En een kleine boog aan de pootjes.
Uhm als je zo gaat beginnen... en de oorlogsmisdaden of afschuwelijkheden van Frankrijk (Algerije), Duitsers (Wehrmacht/SS), Rusland (Gulag), België (Congo), US (Korea, Vietnam, WW, Midden-Oosten), Nederland (Indonesië), enz.

Het is gemakkelijk om te doen alsof de Westerse wereld het ultimum van moraal is, maar dat is echt niet zo hoor. Dit is gewoon een politiek en economisch spelletje.
De vlag met de zonnestralen is de Japanse oorlogsvlag. Dat ligt wellicht iets moeilijker dan de Japanse vlag zelf.
Dat was deze inderdaad tijdens ww2, maar de vlag had al een lange geschiedenis hiervoor als cultureel goed dat trots moest symboliseren.
Zo werd hij nog steeds vaak gevlogen tijdens feesten en festivals, maar verliest aan populariteit ook in Japan omdat het met rechts-extremisme word geassocieerd.
Een beetje zoals de Nederlandse prinsjesvlag.

Hij word overigens nog steeds gevlogen door de Japanse marine.

[Reactie gewijzigd door Zonnekeer op 22 februari 2021 19:58]

Ik zou het dan eerder vergelijken met de confederaten vlag die momenteel onder vuur ligt in de USA.
Die verlist ook snel populariteit, en word nu door veelal de extremere trump supporters gebruikt.

Een vlag is uiteindelijk maar een vlag, maar de gedachtes erachter zijn vaak wat lastiger goed te praten.
Natuurlijk "cultuur", roepen we in nederland ook al jaren als we het over zwarte piet hebben, maar dat is net zo goed een eindige discussie.

Iedereen is het ergens mee eens of oneens.

De hong kong vlag is wel een puur iets waar de chinese overheid nu druk over zet.
Daar zullen we meeste het wel over eens zijn.
De confederation vlag was van de rebellen die tegen de Verenigde Staten vochten om slavernij in stand te houden. Dat vind ik wat anders dan de vlag die voor Japan minder controversieel is en nog steeds gebruikt wordt door het leger en marine.

Het heeft ook niet dezelfde lading als de nazivlag, die een korte historie had verbonden met de Nazi-partij en in binnen- en buitenland als controversieel geldt. De verwijdering is vooral een gebaar van Capcom om China te bekoren en daar niet op de zwarte lijst terecht te komen.
Kijk maar eens op de Hachimaki (hoofdband) van Daniel in the Karata Kid. :)
De vlag in kwestie is die van de Imperial Japanese Navy, met de rode bol links en de zonnestralen naar rechts (1889–1945) en als de kleur iets feller rood is nog steeds die van de Japan Maritime Self-Defense force dewelke tot op de dag van vandaag nog altijd in gebruik is sinds 1954. De "oorlogsvlag" ofte die van het Imperial Japanese Army heeft de bol in het midden en de zonnestralen naar beide kanten (1868–1945).
Dit is toch wel erg makkelijk, ja we hebben zeker in onze geschiedenis zwarte momenten, maar voor zoverre ik weet is er in het Westen nergens sprake van concentratiekampen op dit moment. Op dit moment worden in het Westen ook vrouwen niet stelselmatig verkracht of gesteraliseerd. Ook worden mensen niet op grote schaal ingezet voor slaven arbeid.

Ja dit hebben we allemaal zelf meegemaakt, maar let wel dit is in ons verleden, niet de huidige tijd. Echter mag je je wel afvragen als Westen wil je je moreel hoger willen plaatsen als landen die dit soort gruweldaden tegen de menselijkheid begaan door te zwijgen. Uiteindelijk weten we allemaal wat er duidelijk gebeurd in China, maar niemand wilt erover spreken juist vanwege dat we weten dat er represailles zullen volgen.

Ik wil dan ook graag geloven dat wij moraal superieur zijn, ondanks wij ook vaker uitglijders begaan, is dit een gegeven. Maar tegelijkertijd heb ik er moeite mee dat het Westen hier niets over zegt. Tegen zwakkere landen zoals Rusland of KSA gaan we graag dit gevecht aan, China helaas niet.
ooit van guantanamo bay gehoord, nog steeds open, en daar worden nog steeds mensen opgesloten die geen process gehad hebben
Interessante voorbeelden die je aanhaalt. Ook onze geschiedenis is rijker dan alleen de verhalen over een succesvolle VOC periode etc. Vanuit NL zie je (makkelijk/het liefst) de mooie kanten van het NL deel in de geschiedenis.

Vanuit NL zie je ook wellicht makkelijker de mindere kant van China.

Neemt niet weg dat ik het jammer vind dat ze de HK vlag hebben vervangen. Streetfighter is een oud spel. Zie je graag in 'meest originele vorm', ongewijzigd of ongecensureerd.
De VOC mentaliteit die Rutte incidenteel aanmoedigt. Wellicht is de onze premier vergeten dat we in de VOC tijd een een minster president letterlijk hebben opgegeten... (Johan de Witt)
Volgens mij was het Balkenende die het had over de "VOC mentaliteit". En die uitspraak (hoewel niet handig) is volledig uit zijn verband gerukt door de media. En v.w.b. Johan de Witt; die was geen Minister President, maar Raadpensionaris. Wellicht qua functie enigszins vergelijkbaar met onze huidige premier, maar toch een andere functie.
In Duitsland is het gebruik van hakenkruizen ook jarenlang verboden geweest. Dus ik snap goed waarom China dit wil.

Vraag me echter ook af of ze dit ook in Korea doen, daar ligt het nog wat gevoeliger.
https://en.wikipedia.org/wiki/Rising_Sun_Flag
Dat zijn ze in duitsland nog steeds, ook in video games.
Ah, ik dacht dat het ondertussen anders was maar dat is dus niet het geval.
Uhm als je zo gaat beginnen... en de oorlogsmisdaden of afschuwelijkheden van Frankrijk (Algerije), Duitsers (Wehrmacht/SS), Rusland (Gulag), België (Congo), US (Korea, Vietnam, WW, Midden-Oosten), Nederland (Indonesië), enz.

Het is gemakkelijk om te doen alsof de Westerse wereld het ultimum van moraal is, maar dat is echt niet zo hoor. Dit is gewoon een politiek en economisch spelletje.
Frankrijk, Rusland, USA hebben WW2 niet verloren. Het is altijd al zo geweest met winnaars moraal.
Ach België verstopt zich graag achter het feit dat Congo privé-eigendommwad van de Koning.
Op zich vind ik het niet opmerkelijk dat ze geen Japanse vlag in hun games willen en dat Capcom aan die eis voldoet; de oorlogsmisdaden van de Japanners zijn niet de minste.
Dan zijn er nog wel veel meer vlaggen die je kunt verwijderen ui elk spel. O.a. de Nederlandse, Belgische en Duitse.
Maar deze imperiale vlag is wel meer van het niveau swastikas. Vergeet ook niet dat er nog steeds mensen in China leven die de grootschalige genocides, verkrachtingen en andere van dat soort zaken nog kunnen herinneren en nog altijd impliciet voor leugenaar worden uitgemaakt door de Japanse regering.
En toch mag ik hopen dat een spel over WW2 duitsland vol zit met swastikas.
'T is toch godverdomme de geschiedenis/waarheid of niet dan?
Nee joh, lekker oogkleppen op en boeken verbranden, zo zullen we gedoemd zijn voor eeuwig dezelfde fouten te blijven maken! :|
De meeste games hebben dus geen swastikas. Voorbeeld: Call of Duty WWII

Quote van wikipedia:

Before the game's release, its sparse use of the Swastika symbol, as well as the diversity of playable German soldiers in the online multiplayer, drew some criticism. During E3 2017, Sledgehammer co-founder Michael Condrey explained that swastikas were removed from the multiplayer and Zombies modes as "Including Nazi symbols wouldn't bring honor, nor be appropriate, without the rich history of a WW2 story to ground their context in Multiplayer" and that the multiplayer experiences were "shared, global ones, so we needed to adhere to local laws and regulations", referring to Germany's censorship laws on the imagery of swastikas. On the other hand, swastikas would be included in the campaign, stemming from wanting to be "historically accurate and tell the story we wanted to tell ... the best way to represent history, which was very important to us."[38][self-published source] Condrey also empathized with complaints that including black and female German soldiers in the multiplayer was historically inaccurate (as in reality Nazi Germany never recruited people from such denominations), saying he wanted the game to appeal to a diverse audience and being reflected in their player avatar: "it's also about putting you - this is about you - in World War 2 ... that evolution of your character means it's important for us to allow you to choose to be you, and to have a hero that represents who you are, whomever you choose that to be."[39]
"De meeste games hebben"... Komt vervolgens met 1 voorbeeld aan die op zwaar kritiek kon rekenen juist om dit punt. Vermoeiend.
Sterker nog, als je de laatste doomport op de switch en dergelijke speelt dan is er van de wolfenstein levels nog maar weinig van swastika’s en hitler portretten terug te vinden.

Ben benieuwd of de mensheid ooit weer in de fout gaat door dezelfde dingen in de geschiedenis te doen waar wij nog mee zijn opgevoed maar door de huidige inclusiviteit en ik ben beledigd generatie niet meer erkent wordt en maar moet worden gewist.
Oh, dacht je dat de 2e wereldoorlog de eerste was of zo?.. ik heb slecht nieuws voor je vriend, want de werkelijkheid is dat oorlogvoeren, of dat nou tussen stammen, dorpen, volkeren, landen of coalities van laden is, een van de weinige constanten is in de geschiedenis van de mensheid. ;(
Klopt dit ben ik met je eens en maken we elkaar niet kapot dan de planeet wel, maar goed tot op het heden is er nooit daadwerkelijk actie ondernomen om dingen uit te bannen zodat de beledigde medemens er niet meer mee geconfronteerd wordt.

Fouten zijn gemaakt om er van te leren als je de fouten verdoezelt om wat voor reden dan ook dan komt er een tijd dat de fout niet meer te achterhalen is en dat er niet meer van te leren is en dus misschien ooit dezelfde fout wederom gemaakt gaat worden
Uhm... Deze game speelt zich niet af tijdens WW2, dus je vergelijking is mank.
Dit is toch geen spel over de imperialistische tijd van Japan? Indien wel dan zou die vlag uiteraard overal aanwezig moeten zijn, net zoals ook in WOII games de swastika vlag volop voorkomt. Hier heeft dat spel daar op zich weinig mee te maken, dus kan ik er inkomen dat deze bepâalde vlag er uitgehaald wordt. Die van Honkong er uithalen en aanpassen naar een Chinese vlag, daar kan ik me dan niet in vinden.
Helemaal mee eens, alleen in dit spel heeft het niet echt een toegevoegde waarde. Wel hypocriet dat de Sovjet vlag er in blijft zitten.

Ook jammer dat je je punt maakt door te vloeken, overigens.
true, maar dan moeten ze eveneens de huidige Chinese vlag eruit halen. Mij allemaal niet gelaten maar wees dan consequent. In quasi alles wat jij daar opnoemt kun je gewoon het land veranderen door China en klopt je zin nog steeds.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 22 februari 2021 18:39]

true, maar dan moeten ze eveneens de huidige Chinese vlag eruit halen. Mij allemaal niet gelaten maar wees dan consequent. In quasi alles wat jij daar opnoemt kun je gewoon het land veranderen door China en klopt je zin nog steeds.
En nog consquenter .. je kun het land ook veranderen door USA en dan klopt die zin ook nog steeds.
En China zelf op dit moment met de Oeigoeren dan? Er zijn ook nog slachtoffers van de holocaust en onze misdragingen in leven.
Ik ben getrouwd met een Chinese en zie aan haar en vrienden dat er over veel zaken een dubbele moraal bestaat. En ook met “kleine” dingen, boos over rassisme (terecht) maar zelf vies zijn van donkere medemensen. Toen mijn zoontje met een gekleurde jongen wilde afspreken mocht dat hierom niet, en het was niet uit te leggen waarom het dubbel was en ik boos.
Ik zie toch een belangrijk verschil, de swastika-vlag was slechts in gebruik gedurende de tijd dat Duitsland door de Nazi's werd geregeerd. Deze Japanse vlag was weliswaar een oorlogsvlag, maar stamt net als de reguliere vlag van Japan uit de 19e eeuw en zijn beide imperiaal te noemen. Dan kan je de reguliere Japanse vlag ook in de ban doen.

Bovendien is de Sovjetvlag ongemoeid gelaten terwijl dat land ook de nodige genocide verweten wordt en dit door het huidige Rusland ook ontkent wordt. Je kunt vast ook voorbeelden vinden voor de andere vlaggen en landen in het spel. Dan kan je het niet anders zien als Capcom die bezwijkt onder Chinese druk, omdat de impact van een ban door zo'n groot land ook groot zal zijn en China bekend staat nogal snel maatregelen nemen als iets hun niet bevalt.
Hoe bedoel je niveau swastikas?
Ik gebruik nog steeds regelmatig deze symbolen.
Weet je de betekenis ervan?
Ja ok, swastika's hebben ook een vreedzame religieuze betekenis. Als het een overduidelijke referentie is naar Nazi Duitsland dan, zo goed? Excuses dat mijn comment niet duidelijk in context te plaatsen was.
Echt... een vlag associëren met oorlogsmisdaden? In het spel wordt die associatie helemaal niet gemaakt, het gewoon een indicatie van het land van herkomst van een fictief personage dat deelneemt aan een fictief vechttournament.
Maar die vlag roept bij bepaalde mensen die associatie wel op.

Stel dat er een Duits personage in Streetfighter zat en er was nadrukkelijk een hakenkruis op de achtergrond aanwezig, dan zou dat toch bij de meeste Europese spelers associaties met Nazi's oproepen. En als de hakenkruisvlag dan later vervangen werd door de zwart-rood-gele vlag, zouden we dan roepen dat de maker gezwicht was voor druk vanuit Nederland (of Frankrijk/Polen etc.)

De huidige vlag van Japan is wit met alleen een rode stip, dus een vlag die tot en met de Tweede Wereldoorlog gebruikt werd, is geen neutraal element.

In Nederland hebben we misschien nauwelijks associaties met de oude Japanse vlag, maar in Azië ligt dat waarschijnlijk heel anders en als je die markt wil bedienen, vind ik het niet zo vreemd dat je rekening met de gevoelens van de mensen daar houdt.
De vlag van Japan ten tijde van de bezetting van Korea en de oorlog in China was ook wit met een rode stip. Het huidige ontwerp heeft een andere verhouding dan het origineel dat in 1870 werd geïntroduceerd, maar de algemene vormgeving is sindsdien gelijk gebleven.

De vlag die in het spel te zien was, is de vlag van het Japanse leger. Een vlag die ook vandaag nog altijd door de Japanse zelfverdedigingsmacht gebruikt wordt.

En ja, bij vele Europeanen zou een hakenkruis associaties oproepen met Nazi's. Maar wat had je gedaan als in de afbeelding hierboven ipv de Japanse vlag een hakenkruis had gestaan? Wat als ik je nu eens vertel dat een swastika in Japan een alledaags symbool is genaamd manji wat regelmatig gebruikt wordt voor het aanduiden van tempels en zoveel betekend als sterkte en mededogen? Is het dan nog altijd slecht, misplaatst en moet het weg?

Ik erken dat de vlag in de achtergrond van het spel kan aanzien worden als een symbool van het japanse militaire apparaat en de bezetting van of oorlog met andere landen. Maar het kan evenzeer aanzien worden als een opkomende zon.
In een cultuur waar iedereen enorm gekwetst is door vanalles, kan helaas niets meer.
Het gaat niet over de Japanse vlag hè (die komt er nog gewoon in voor), maar over de Japanse rijzende zon, die voor velen een teken is, dat associaties met het imperialistisch Japan oproept, zonder dat dat Japan bedoeld is door de makers. Zou bv hetzelfde zijn als je het hakenkruis afgebeeld zou zien in een level van een Duits personage, terwijl het level niet over Nazi Duitsland gaat.
kijk alleen maar eens naar de NBA spelers die allemaal buigen voor China.
Sommigen maakten een "foutje" door HongKong demonstranten te steunen en stonden als makke schapen een paar dagen later voor de camera om sorry te zeggen en dat China geweldig is. #ClownWorld
Je hoeft de landsgrenzen niet over voor een voorbeeld; ook Nederland buigt door het niet erkennen van Taiwan.
Je hoeft de landsgrenzen niet over voor een voorbeeld; ook Nederland buigt door het niet erkennen van Taiwan.
Buigt NL ook door het niet erkennen van Palestina?
Taiwan is niet door UN erkend en maar door heel weinig landen erkend terwijl Palestina als door 138 vd 193 landen erkend. Dat is al stukken meer dan Taiwan.
De ROC werd wel erkend door UN als regering van China en was zelfs een permant lid. ROC heeft in hun constitutie staan regering te zijn voor heel China + Mongolie. Hoe zou NL 2 regeringen erkennen?
Dus als Nederland morgen zijn grondwet aanpast en zegt de regering te zijn Van Nederland en België dan moeten wij hier in België onze mond maar houden en buigen naar Nederland?

Het klopt dat de Republiek China niet erkend is door de VN onder druk van de Volksrepubliek China die, mede dankzij het bezit van atoomwapens deel uitmaakt van de permanente leden van de VN veiligheidsmacht en zo gewoon een veto kan stellen aan enige vorm van erkenning. Daarnaast misbruikt de volksrepubliek zijn macht om te verhinderen dat andere landen Taiwan erkennen als onafhankelijk land. Ooit afgevraagd bijvoorbeeld waarom KLM een dochterbedrijf heeft genaamd KLM Asia?

Het is trouwens niet ROC, want ROC == Taiwan. Zowel Taiwan als de PRC (People's Republic of China) claimen de naam China. Hoe NL 2 regeringen moet erkennen? Das toch simpel. Hoeveel andere regeringen erkennen we niet? Meer dan 180. Na de tweede wereldoorlog is in China een burgeroorlog ontstaan (niet de eerste keer) waarbij de regering van de Chinese Republiek uiteindelijk geen voet meer aan het vasteland kon zetten en enkel nog controle behield over wat we vandaag als Taiwan kennen terwijl de communisten het huidige China begonnen te controleren.
Israël moet sowieso z’n gemak even gaan houden. “Wij” (de westerse wereld” hebben dat land geclaimd na WO2 ten koste van de mensen die er al veel langer woonden. Sowieso zouden we Israël dus niet moeten erkennen en juist Palestina wél.
Is het nu een beetje te laat voor, vind je niet?
In mijn beleving is de enige oplossing voor Palestina/Israël dat ze daar eerst maar eens van alle mensen (ook in bezet gebied) de mensenrechten respecteren en zorgen dat iedereen er gelijk is, dat iedereen er stemrecht heeft en dat iedereen er vrij is en dat alle oorspronkelijke bewoners terug mogen keren net zoals Joden van over de gehele wereld zich er mogen vestigen.
Als dat nu eens geregeld zou zijn, boeit het echt niet meer of het land Palestina of Israël heet.
Maak een kunstmatig eiland in de Stille Oceaan en één in de Atlantische Oceaan, zet de ene groep op het ene eiland en de andere groep op het andere eiland en laat ze het maar uitzoeken. Wat nu Israel is gewoon tot niemandsland/no-go-area bestempelen en klaar.. kan ook ;)
En precies dit caused the troubles in the first place.
Het lijkt mij eerder dat wij als veroorzaker, het ook duurzaam oplossen ipv nog meer mensen ontheemden, nog meer onvrede, nog meer strijd. Het land behoort ze beide toe en bij elk land wat niet tot onze bondgenoten behoort komt er een VN vredesmacht en proberen we juist die waarden die de VN zo hoog in t vaandel heeft staan (die ik eerder noemde) te herstellen.
Buiten deze discussie geldt natuurlijk dat juist de meest oppressieve regimes heel veel aan beeldvorming en beeld-beinvloeding doen. Op zich lijkt dit ook de definitie van politiek; beeldvorming. En hoe fouter (t.o.v. de burgers) de politici zich gedragen, hoe sterker ze zich richten op beeldvorming. Want meer kunnen ze ook niet. China kan nooit zeggen dat ze haar burgers niet in de gaten houdt - ze kan echter wel zeggen dat het goed voor deze burgers is dat ze in de gaten worden gehouden. Als je deze fase voorbij bent kun je iedereen, die zegt dat het niet goed is, oppakken - wat de beeldvorming nog verder versterkt want je hoort dan nooit een ontkenning. Volgende fase is de geschiedenisboeken herschrijven
Vervolgens heb je een land waaruit de meeste inwoners willen vluchten. Echter je familie achterlaten of daarvoor op laten draaien, dat weerhoudt velen.
Nu is China niet de eerst die dit doet natuurlijk en ook niet de enige.

Meer on-topic: commerciele belangen winnen het vrij vaak van principiële belangen. Dus daar zit niet zoveel verrassing.
Absoluut schandalig. Voor mij genoeg reden om Capcom in de toekomst links te laten liggen.
Politiek is het evenwel niet zo eenvoudig. Hong Kong (en Macau) vallen onder het 1 land, 2 systemen principe waarbij ze een grote mate van zelfbestuur horen te hebben. En ondanks de toenemende invloed van Beijing blijven het wel speciale regios in China met gesloten interne grenzen (o.a. om te voorkomen dat Chinezen massaal naar deze gebieden migreren). Hierbij heeft Hong Kong dan ook nog altijd een eigen vlag en er is niets mis mee om deze vlag te tonen als het over Hong Kong gaat.
Het klinkt alsof je niet weet wat er gaande is in China en Hongkong. Ik gok dat er maar weinig mensen zijn in Hongkong die dit een welkome verandering vinden. En gezien het personage uit Hongkong komt en veel mensen uit Hongkong niks hebben met China (ondanks dat ze al 20 jaar bij dat land horen) vind ik dit toch echt niks anders dan zwichten onder druk.
hahahahaha.... en daarom worden de democraten partijen verboden om mee te doen aan de verkiezingen en heeft beijing het zo gemaakt dat 60% van de regering ALTIJD pro beijing is. ja, de "meerderheid" staat achter het beleid van de "HK regering" (deze regering is gewoon de PRC regering).
ik denk dat ze dit samen kunnen zetten met Chinese vrijwilligers :D ze hebben geen keuze dus.
Pardon?? Hongkong heeft sinds 1997 een aparte status beloof gekregen: 50 jaar lang one country, 2 systems. De Hongkongse vlag hoort daar gewoon bij. Alle vrijheden die HK beloofd zijn worden op brute wijze door de CCP weggenomen. Het wegpoetsen van de eigen vlag en het systematisch uitbannen van de eigen taal (Kantonees) zijn manieren om de identiteit weg te vagen.

[Reactie gewijzigd door bursche op 22 februari 2021 17:38]

Interessante discussie, maar hier moet ik toch even op reageren.
Uitbannen van de taal kantonees zal moeilijk gaan. Kantonees is geen taal eigen aan alleen Hong Kong.
Kantonees wordt gesproken in de provincie Kanton (Guangdong). Heeft iets meer dan 110 millioen inwoners. En Hong Kong was voordat het gedwongen "uitgeleend" was gewoon onderdeel van datzelfde provincie.

En een dezelfde taal als officieel voertaal is iets "redelijks". Zeker als je al zoveel talen/dialecten heb. In China noemen ze wat wij als Mandarijns zien, het als putong hua (gemeenschappelijke taal).
Kantonees wordt trouwens niet uitgebannen. Standaard Chinees (gebaseerd op Mandarijn) wordt wel als officiële taal neergezet voor overheidszaken en educatie en dergelijke.
Uhu, uhu. Zeg dat tegen Vlamingen in de 19de eeuw.

Het idee dat doordrukken van een taal als officiële taal voor overheidszaken en educatie geen negative invloed heeft op het gebruik van de plaatselijke taal is ronduit absurd. Dat is wat uiteindelijk tot het uitroeien van een taal lijd. Als de bevolking het daarmee eens is, sure, why not, maar dat is hier zeer zeker niet het geval.
Het zal negatieve invloed hebben, maar dat is wat anders dan uitroeien. Zelfs het Vlaams is er nog ;)
Kantonees wordt trouwens niet uitgebannen. Standaard Chinees (gebaseerd op Mandarijn) wordt wel als officiële taal neergezet voor overheidszaken en educatie en dergelijke.
Dus als je je kinderen niet zo opvoed : geen job bij de overheid en voor de overherid, niet kunnen volgen in het onderwijs e.d. -> dus je wordt zowaar gedwongen om standaard Chinees te praten. Hetzelfde trouwens met religies ofzo. En ze doen werkelijk geen fluit voor behoudt van culturen die hun niet aanstaan. Of waarom denk je dat Tibet vol gestouwd wordt met mensen van het platteland? Je haalt zelf Tibet aan, terwijl Tibet al jaren het voorbeeld is van culturele genocide.
According to Amnesty International's most recent China report, "the human rights situation continued to be marked by a systematic crackdown on dissent," and that Tibetan areas were especially subject to "repression conducted under the guise of 'anti-separatism' or 'counter-terrorism.'"
Chinese authorities have evicted between 6,000 and 17,000 Tibetan and Han Chinese monks and nuns from Larung Gar and Yachen Gar Tibetan Buddhist Institutes, the report said. Children also were restricted from many traditional religious festivals and from receiving religious education.
Others call the CCP's iron-fist "cultural genocide," as the Dalai Lama framed it in 2008.
https://www.foxnews.com/w...-closes-chengdu-consulate (dat consulaat bedient, jawel Tibet)
https://www.state.gov/rep...ious-freedom/china/tibet/
https://savetibet.org/tib...econd-least-free-country/
https://savetibet.org/tibetan-self-immolations/

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 22 februari 2021 18:52]

Alle kantonezen die ik ken praten gewoon overal Kantonees. Heb je ergens bewijzen of zelfs maar anekdotes dat je verhaal klopt?
Ik zal het anders typen: nu nog wel, maar als er maar 1 officiële taal wordt aanvaard op bijvoorbeeld scholen, overheid, officiële gelegenheden, staatstv', sites, dan maakt dat niet uit. Dat is een manier om een taal en cultuur uit te wissen. Dit is trouwens niet alleen daar het geval hoor, dat besef ik ook :-)

bewijzen en anekdotes: de geschiedenis van de mens. Vlaanderen is daar trouwens een mooi voorbeeld van geweest, maar daar is de revolutie / opstand niet tot stilstand gebracht door tanks.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 23 februari 2021 07:31]

Als je het morgen over Schotland hebt, welke vlag ga je dan tonen?

Wanneer een taal als officiele taal wordt neergezet, deze in het onderwijs gebruikt zal worden alsook voor overheidszaken dan heeft dat maar 1 doel: er de enige taal van maken. Het is trouwens niet alleen de taal in het onderwijs dat veranderd. Heel het schoolsysteem in HK gaat op de schop om een meer landsgezinde vorm van onderwijs in te voeren.

Behoud van culturen? Zolang het maar past bij hun vizie van cultuur. Ga dat maar eens vragen in Xinjiang. En ook in Tibet is het niet meer wat het ooit geweest is. De hoogste Tibetaanse geestelijke leider mag zijn eigen land niet in, een land waar meer dan de helft van de bewoners ondertussen mensen zijn die vanuit China komen. Hoe kan je met zo een grote groep "vreemdelingen" zeggen dat je de lokale cultuur en taal ongeschonden wenst te houden?
Dat wilt hij helemaal niet, dat heeft die meerdere keren gezegd, maar ja, je weet er helemaal niks over maar denkt toch dat het oké is om er false informatie over te verspreiden.
Nee het is niet waar, de Dalai Lama heeft meerdere keren gezegd dat die bij bevrijding geen staatshoofd zal zijn. Walgelijk dat je een regime goedpraat dat mensen in werkkampen stopt en uitingen van religie en cultuur verbant.

[Reactie gewijzigd door Ulas op 23 februari 2021 07:57]

Daarom houd hij nog steeds de titel Dalai Lama (dat is niet zijn naam), en staat hij aan het hoofd van de verbannen regering? Zoals janbaarda aangeeft was een groot deel van de bevolking blij met de bevrijding door China destijds, waarom moet de Dalai Lama ze dan nogmaals bevrijden? Er is idd een niche van Budhistische klerken die de Dalai Lama als god ziet en aan het hoofd van een eigen regering wil zien staan, maar dat is en blijft een niche.

In de rest van China zijn trouwens prima boeken over Tibetaanse religie en cultuur te krijgen, ben je er zelf wel eens geweest? Ik kan het aanraden, praat daar ook eens met de mensen.
Maar ik moet wel jouw woord geloven natuurlijk. Waarom zou jij wel gelijk hebben en de Dalai Lama niet?

Je ontkent feiten, dus heeft deze discussie nog zin? Niet echt. Maar even terug op wat hij zei: je zei dat hij helemaal gelijk heeft, maar dat is niet zo. Waarom zeg je dat dan?

[Reactie gewijzigd door Ulas op 23 februari 2021 11:08]

Er is helemaal niets ontnomen HK is nog steeds heel anders dan mainland China.
en 45m later:
HK wordt geassimileerd in wat? Het gaat om dezelfde ethnischniciteit en dezelfde cultuur.
Wat is het nu? Een zelfde of toch een andere cultuur?
[...]


en 45m later:

[...]


Wat is het nu? Een zelfde of toch een andere cultuur?
Anders politieke ideologie -> kapitalisme vs socialisme
Dezelfde: culturele roots, taal, kunst historie -> gezamelijke erfgoed van Taiwan, HK en mainland China.

Assimileren: ik ken dat uit normaal taalgebruik als culturele assimilatie en cultuur is al gelijk. HK gaat iig niet assimileren en rechts rijden. Als je de grens oversteek merk je dat al gelijk dat HK anders is met links/rechts rijden.. helemaal niks veranderd.
De verschillen tussen de "mainland" cultuur en de cultuur in Hongkong zijn minimaal (allebei hebben ze deze maand uitbundig Nieuwjaar gevierd). De kleine verschillen zijn vooral het gevolg van 150 jaar cultuuronderdrukking door de koloniale bezetter. Wel grappig dat die voormalige bezetter nu zo de nadruk op behoud van deze verschillen legt.
Het zijn allemaal kleine dingetjes en opeens bestaat Hong Kong niet meer, wat een achteruitgang is in democratie in de wereld. Maar daarna volgt ook Taiwan (of eigenlijk voert China daar hetzelfde beleid al sinds Republic of China / Taiwan uit de VN is). Dit is gewoon van een politieke partij die ze opleggen aan de wereld, ook aan democratische landen. Dat moeten wij als volk, die hier de macht hebben omdat wij democratisch zijn, toch niet willen.
Ik weet dat, de meeste historie van China voor het communisme vind je dus ook in het National Palace Museum in Taipei.
Er is nog wel op meer plekken wat over van de oorspronkelijke bevolking, meestal een opgezet dorpje waar ze dansjes doen of op toeristische plekken verkopen ze dingen.
HK was redelijk democratisch onder de Britten, allesinds democratischer en vrijer dan het vandaag is. Heb je de afgelopen jaren het nieuws rondom HK niet gevolgd? Zoals het feit dat China tegenstanders laat ontvoeren in HK om hen dan in China op te sluiten? Nu moet men ze zelfs niet meer ontvoeren, dankzij de manipulatie bij verkiezingen (enkel kandidaten die door Beijing zijn goedgekeurd mogen nog op de lijsten staan) hebben ze er een wet kunnen doorduwen die uitlevering gewoon mogelijk maakt.

Tegenspraak wordt gewoon niet getolereerd. Vrijheden die men vroeger had worden ontnomen, de culturele identiteit van Hong Kong wordt ontnomen. Inwoners die het kunnen beginnen weg te migreren, bedrijven beginnen stilaan hun voorzorgen te nemen om hun zaak in HK om te vormen met dezelfde maatregelen als die ze in China zelf zouden nemen om klaar te zijn als er ooit een inval vanuit de Chinese overheid zal komen.

Nee, HK is niet meer wat het 10 of 20 jaar terug was.

En China zet druk op heel de wereld om te voorkomen dat Taiwan erkend wordt als onafhankelijk land. Als dat je nog nooit is opgevallen ...
In Taiwan zijn pas Han Chinezen gekomen toen het eiland ontdekt werd door Europeanen (Portugal, Spanje en Nederland hebben er gezeten). En later toen de ROC er heen vluchtte. De oorspronkelijke taal komt uit de Austronesische taalfamilie. Hoezo literatuur en kunst lopen gelijk.
In Taiwan zijn pas Han Chinezen gekomen toen het eiland ontdekt werd door Europeanen (Portugal, Spanje en Nederland hebben er gezeten).
Dat was in 1644 dus iets van 65 jaar na vorming van Unie van Utrecht
En later toen de ROC er heen vluchtte. De oorspronkelijke taal komt uit de Austronesische taalfamilie. Hoezo literatuur en kunst lopen gelijk.
vanaf 1683 is Tawain onderdeel van Qing dynasty met een korte interruptie door Japan.
En ja literatuur en kunst lopen gelijk.iig vanaf 1644 en dat is vrij lang gelden voor het geval je niet door hebt.
Om precies te zijn:
In 1661, Koxinga led his troops on a landing at Lakjemuyse[34] to attack the Dutch colonists in Dutch Formosa.[35][36] Koxinga said to the Dutch "Hitherto this island had always belonged to China, and the Dutch had doubtless been permitted to live there, seeing that the Chinese did not require it for themselves; but requiring it now, it was only fair that Dutch strangers, who came from far regions, should give way to the masters of the island."[37][38]
https://en.wikipedia.org/wiki/Koxinga

Japanese Taiwan was the period of Taiwan and the Penghu Islands under Japanese rule between 1895 and 1945.
https://en.wikipedia.org/wiki/Taiwan_under_Japanese_rule

The flight to Taiwan took place over four months after Mao Zedong had proclaimed the founding of the People's Republic of China in Peking on October 1, 1949.[1]
https://en.wikipedia.org/...public_of_China_to_Taiwan

Daarna in China:
In 1966, Jiang Qing put forward the Theory of the Dictatorship of the Black Line in Literature and Arts where those perceived to be bourgeois, anti-socialist or anti-Mao "black line" should be cast aside, and called for the creation of new literature and arts.[33]:352–3 Writers, artists and intellectuals who were the recipients and disseminators of the "old culture" would be comprehensively eradicated. The majority of writers and artists were seen as "black line figures" and "reactionary literati", and therefore persecuted, many were subjected to "criticism and denunciation" where they may be publicly humiliated and ravaged, and may also be imprisoned or sent to be reformed through hard labour.[134]:213–4 For instance, Mei Zhi and her husband were sent to a tea farm in Lushan County, Sichuan, and she did not resume writing until the 1980s.[135]
https://en.wikipedia.org/...ution#Arts_and_literature


Je moet niet alles geloven wat Winnie de Pooh je probeert wijs te maken.
Het heeft er allemaal mee te maken hoe het communistische regime van China in eigen land maar ook daar buiten probeert om geschiedenis te vervalsen, cultuur en literatuur te vervangen voor hoe zij graag gezien willen worden. En dat sommige mensen daar nog in trappen ook.
Het heeft er allemaal mee te maken hoe het communistische regime van China in eigen land maar ook daar buiten probeert om geschiedenis te vervalsen, cultuur en literatuur te vervangen voor hoe zij graag gezien willen worden. En dat sommige mensen daar nog in trappen ook.
En wat is dan precies vervalst? Dat blijkt niet uit wat jij allemaal heb gepost. Het is bekend dat de periode na 1945 sterk uiteen loopt door verschil in ideologien. Periode 1911-1945: dat weet ik niet. De PRC schrijft tegenwoordig de overwinning op Japan toe aan gezamelijke inspanningen en ROC schrijft toe aan voornamelijk eigen inspanningen. Voor de periode van shang dynasty t/m qing dynasty zou geen verschil zijn en dat is waar ik over heb in mijn vorige posts.
Wat is volgens jou dan vervalst over de 5000 jaar periode van van shang dynasty t/m qing dynasty? Wat of welk (deel) van de cultuur en literatuur is dan vervangen oor hoe zij graag gezien willen worden.? De klassiekers zoals journey to the west en romance of 3 kingdoms zijn hetzelfde. De klassieke poezie zoals van Du Fu en Li Bai zijn niet verschillend en er is ook geen verschil in leer van Confucius en Mencius. Dit is echt klassieke cultuur en literatuur en wat heeft communistische regime van China hieraan vervalst / vervangen voor hoe zij graag gezien willen worden?

Ik vind het antwoord niet in jouw posts van Japanese Taiwan , The flight to Taiwan. In jouw laatste link (en Daarna in China:In 1966, Jiang Qin..) staat oa
Writers, artists and intellectuals who were the recipients and disseminators of the "old culture" would be comprehensively eradicated
Ik heb vaak genoeg in China geweest en het bast van de "old culture" in China. Ben jij niet misschien 40 jaar out of date?

Dus vertel, ik wil niet intrappen maar ik barst van de nieuwsgierigheid ... vertel vertel

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 23 februari 2021 15:02]

Uit het artikel:
"Onder meer op Twitter wordt er bericht over de Chinese vlag bij het op Bruce Lee geïnspireerde personage Fei Long, in het scherm om een personage te kiezen. Daarbij zijn ook screenshots geplaatst van hoe dit er voorheen uitzag in de game, namelijk met de vlag van Hongkong van na de Britse soevereiniteitsoverdracht in 1997 en daarvoor met de Hongkong-vlag uit de Britse tijd."

Bruce Lee:
The son of Cantonese opera star Lee Hoi-chuen, Lee was born in the Chinatown area of San Francisco, on November 27, 1940, to parents from Hong Kong, and was raised with his family in Kowloon, Hong Kong.[4]
https://en.wikipedia.org/wiki/Bruce_Lee
wel ... kun je nog vragen op JOUW post van 23 februari 2021 14:18 toelichten? zie vorige bericht met vraag over wat is precies vervalst / vervangen ?

PS wat heeft het voor om een stukje uit dit artikel copy & paste + wikipedia artikel posten? Het hele artikel staat hier al boven. Ik kan dit hele artikel ook nog een keer copy & paste doen + wikipedia links naar Hong Kong, Switch, Street Fighter , Capcom, Ninendo. Maar erg zinvul zijn zulke excercities niet of wel?

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 23 februari 2021 17:20]

Alles wat ze niet bevalt dat vervalsen ze, dan kun jij voorbeelden noemen van dingen die positief uitvallen en dus niet vervalst hoeven te worden maar wat heeft dat voor zin? Ik noemde al Winnie the Pooh, ik kan nog veel meer voorbeelden noemen maar dan kom jij terug met die ene 2 boeken die nog wel toegestaan zijn. Ik hoop dat ze niet in traditioneel Chinees zijn geschreven zodat je ze nog helemaal kunt begrijpen.
ok wat is dan precies vervalst? Ik noem helemaal geen dingen die positief uitvallen maar ik constateer feiten zoals ze zijn als voorbeelden. Als je geen voorbeelden nodig hebt en meteen weet wat bedoeld wordt dan heeft dat voor jou inderdaad geen zin voor joui.
Ik noemde al Winnie the Pooh, ik kan nog veel meer voorbeelden noemen maar dan kom jij terug met die ene 2 boeken die nog wel toegestaan zijn. Ik hoop dat ze niet in traditioneel Chinees zijn geschreven zodat je ze nog helemaal kunt begrijpen.
Wat is er met Winnie the Pooh? Heeft China Winnie the Pooh? wanneer dan?
En wat voor voorbeelden nog meer dan? Dream of the Red Chamber, Water margin om zomaar wat te noemen.,Alle klassieke Chinese literatuur zijn toegestaan hoor in China ga maar eens naar Tsinghua bookstore en kijk Chinese literatuur. Dezelfde titels vindt je ook in Taiwan, HK en China (post 1945 uitgaven uitgezonderd vanwege politiek divergentie). Er zijn zeker boeken verkrijgbaar in China in traditioneel Chinees.

[Reactie gewijzigd door Anoniem: 143912 op 24 februari 2021 22:54]

Zelfs als je dat aan de mensen daar vraagt zullen ze allemaal een verschillend antwoord hebben. In het zuiden spreken ze meer Taiwanees dan Mandarijn. Grootouders die opgroeide voor het einde van de 2e wereld oorlog zijn met Japans opgevoed.
Wat ze in China cultuur noemen is wat ze er zelf van hebben gemaakt onder Communisme.
De KMT is sinds 2016 een minderheidspartij, 56% van de bevolking koos voor de Democratic Progressive Party dus de meerderheid van Taiwan is het er over eens dat het een eigen land is.

[Reactie gewijzigd door xmenno op 23 februari 2021 11:48]

Zelfs als je dat aan de mensen daar vraagt zullen ze allemaal een verschillend antwoord hebben.
In het zuiden spreken ze meer Taiwanees dan Mandarijn. Grootouders die opgroeide voor het einde van de 2e wereld oorlog zijn met Japans opgevoed.
Wat ze in China cultuur noemen is wat ze er zelf van hebben gemaakt onder Communisme.
De KMT is sinds 2016 een minderheidspartij, 56% van de bevolking koos voor de Democratic Progressive Party dus de meerderheid van Taiwan is het er over eens dat het een eigen land is.
Als je mensen daar vraagt zullen ze NIET allemaal een verschillend antwoord hebben. Geschiedenig van Shang dyanasty t/m Qing dynasty is common heritage voor Taiwan, HK en mainland China. Zelfs moderne wuxia literatuur is common heritage nog maar niet te spreken over klassiekers zoals Journey to the west en Romance of 3 kingdoms. Voor HK, Taiwan en China is dit allemaal 'onze cultuur' en Communisme heeft dit helemaal niks gemaakt. Dat zouden de Communisten wel willen. Het gaat om 5000 jaar cultureel erfgoed.

In heel Taiwan wordt Mandarijn gesproken en minnan dialect (Hokkien) is ook erg 'common' in Taiwan net als in minnan gebied in China maar ook in Singapore en Maleisie

PS de DPP heeft geen eigen land uitgeroepen.
Honkong moet China zijn. Niet bij China behoren.
Dat is het streven van China.
Dus, naar oud gebruik van elke dictatuur ooit, alle symbolen van het bestaan van Hongkong verbieden.

Taiwan het zelfde laken en pak.
WHO vertegenwoordiger -geen Chinees- durfde niet eens de naam uit te spreken.
Toch geloof ik niet dat er veel mensen vallen over een Friese vlag als achtergrond voor Heerenveen bij een voetbalspel of als iemand een schaatsgame zou maken met Rintje Ritsma. Waarom heeft niemand daar een probleem mee en voelt menig film- of gamemaker zich daar wel toe gedwongen als het om Hong Kong gaat? Het antwoord op die vraag geeft meteen aan wat er fout is aan het gedrag van China in deze.
Sorry maar als Piet Stomp (voorbeeld) in het origineel als Fries word bestempeld inclusief de Friese vlag. Dan is het toch raar om in de nieuwe remake Piet Stomp als Fries te bestempelen met de Nederlandse vlag.
Hongkong vergelijken met een provincie ten opzichte van China is nogal een erg manke vergelijking.

Het is eerder zoals Schotland in het Verenigd Koninkrijk; een land-in-een-land. En zelfs in die vergelijking is Schotland nog véél meer verwoven met het VK dan Hongkong met China.
Friesland heeft wel net een andere lading dan Hongkong momenteel.
812: Rod Steward bij Dokkum vermoord (sorry je moet heeeel oud zijn om dit te snappen) :)
En ook:
754 Bonifatius bij Dokkum geëxecuteerd wegens een milieumisdrijf (omhakken van Eijkenboom die op de monumentenlijst stond). ;)
grenzen zijn ook man-made, net als vlaggen en computer spelletjes :+

Je kunt je punt wel blijven herhalen, maar je doet geen eer aan de recente ontwikkelingen in/rond Hongkong.

Maargoed, onze mening doet er inderdaad niet toe zolang wij goedkope crap (willen) blijven kopen. Hongkong wordt geassimileerd, Taiwan is als volgende aan de beurt, de Zuid Chinese zee wordt al volgebouwd met militaire bases en ondertussen hebben ze heel Afrika al in een economische wurggreep...

Het enige wat kan werken is af te kicken ons grenzeloos consumentisme. We moeten ons achter Hongkong, de Oeigoeren, Tibet, Taiwan en de landen rond de Chinese zee te scharen. Dit gaat alleen heeeeeel veel geld kosten en net als met klimaatverandering ben ik regelmatig bang dat het al te laat is...

Aan de andere kant, gelukkig geven wij in het Westen het goede voorbeeld met bedrijven als Amazon, Facebook, Uber, Shell, Ryanair, Disney etc etc. Die zijn wel een voorbeeld zijn voor ethisch en moreel handelen |:( :X
Dan zal je wel veel meer dan alleen Capcom links moeten laten liggen.
Het valt mij op, hoeveel Chinese invloed er in Netflix zit en Hollywood filmen in het algemeen.
denk dat de belangen van Capcom hoog liggen in China.
Ik denk dat ze wel moeten anders wordt hun handel in China ontnomen en ik denk dan dat ze enorm veel centjes mislopen
Buig voor China
net zoals Blizzard
net zoals Disney
net zoals de NBA
net zoals de huidige president van de USA

ziekmakend hoe men gekocht kan worden
Welkom in de botsing van het westerse capitalisme en het staatscapitalisme van China. De wereld draait om geld, en de markt van 1,4 miljard inwoners van China bewijst dat maar weer eens
Op zich logisch in dit geval. Hong Kong is geannexeerd en het Vrije Westen stond erbij en keek ernaar.

Het is niet echt een probleem dat bedrijven voor China buigen, ondanks alle mensenrechten schending en oorlogstaal die ze uitslaan, het probleem is dat wij die China niet boycotten. Natuurlijk gaat Disney zaken doen met China want beursgenoteerde bedrijven hebben geen moreel kompas. Het is onze fout als kiezers dat wij geen actie tegen China eisen.

EU is trouwens pro China is deze discussie:
- https://www.politico.eu/a...ang-up-on-china-with-u-s/
- https://www.politico.eu/a...h-line-despite-criticism/
Tja. Sinds de WW2 en de dekolonisatie zijn we in het westen er van overtuigd dat landjepik en oorlog voeren niet meer kan. Vooral landjepik. Vandaar dat de grenzen al sinds de WW2 er aardig bijliggen zoals toen. (Hier en daar wat grenscorrecties), met uitzondering van Joegoslavie, en nog wat gebeurtenissen.

Echter zien andere landen zit anders, zoals Rusland, China, Catalonie, Ierland, Schotland, Argentinie, Chili, Colombia en nog wat landen. Het is menselijk om gebieden te veroveren voor prestige, voedsel, bronnen enzovoort.

We kunnen wel zo doorgaan, maar het laat al zien dat China er anders overdenkt, en begint met een nieuwe landjepik. De NeoKolonisatie is al decennia bezig in Afrika, trouwens. Maar goed. We zullen zien. Krim, Hongkong.. Whats next?
Hoe zit dat dan met Zangief die afkomstig is uit de U.S.S.R.? Veranderen ze dat ook :+
Dat heb ik nog even ingevoegd: de vlag van de Sovjet-Unie bij Zangief zou niet zijn aangepast.
De USSR is socialistisch. :+
Ik kan dit echt niet begrijpen. Verschillende versies voor verschillende regio's was altijd al een ding. Van kleine subtiele aanpassingen tot compleet andere spellen. Wel of geen bloed, wel of geen wapens, sommige dingen die weg worden gepoetst omdat ze in een land als "adult" worden gezien, boxart die anders is tot Doki doki panic welke bij ons Super Mario Bros 2 heet en SMB2 in Japan is weer een totaal ander spel. De "echte" SMB2 was te moeilijk en niet leuk voor ons dus hebben ze iets anders gemaakt. Uiteindelijk hebben wij de Japanse SMB2 gekregen als Super Mario Bros.: The Lost Levels.

Dus als iets niet past in een regio dan wordt het veranderd. Zo erg zelfs dat je in sommige gevallen een totaal ander spel krijgt.

Als de Chinezen het niet leuk vinden dat er allerlei vlaggen en symbolen in het spel zitten, breng dan lekker een versie uit voor de Chinese regio en laat ons verder met rust.

[Reactie gewijzigd door TechSupreme op 23 februari 2021 03:59]

Echt hatelijk. Voor mij geen capcom meer
Mijn eerste reactie ook, maarja, er blijft weinig entertainment over als we ons hier ook echt aan gaan houden..

Blizzard, Walt Disney, Sony, Universal Pictures, Warner Brothers, Paramount Pictures ga zo maar door, allemaal aan de zelfcensuur om de 1,3 miljard potentieel extra klanten niet mis te lopen...
Tja dat heb ik er wel voor over.
Je moet ergens beginnen, als ik 90% van die bedrijven boycot dan draag ik al een steentje bij. Daarnaast probeer ik voor bepaalde dingen express in Nederlands webshops te kopen ipv Amazon (in dit geval componenten voor 3d printen). Dan betaal ik maar wat extra, ik heb het er voor over.
Mooi voorbeeld van een cancel cultuur.

Dit is ‘beledigend’ voor ons dus moet jij veranderen.
Het gaat hier niet om belediging, maar om het verwijderen van de vrijheden van Hong Kong. China heeft besloten dat Hong Kong gewoon China is, en daarmee uit. Elke vrijheid die ze hadden zal systematisch worden verwijderd tot de geschiedenis niet meer over Hong Kong spreekt.

Dat je aan Cancel cultuur refereert voor dit soort zaken zegt helaas meer over hoe jij de wereld ziet, dat beledigen altijd maar moet mogen, en mensen geen last van beledigingen kunnen hebben.
Klopt. Beledigen moet altijd kunnen.

Vooral als mensen de waarheid beledigend vinden. Vind je dat we niet mogen zeggen dat god niet bestaat omdat gelovigen dat beledigend vinden. Of dat de wereld rond is omdat flat-earthers dat beledigend vinden?

Wanneer de Taliban een boedhabeeld in Afghanistan opblaasd omdat het in (hun ogen) “beledigend” is (in hun islamitisch cultuur), Boko Haram een eeuwen oude bibliotheek vernietigd in Timboektoe omdat het in hun ogen “beledigend” is voor hun “normen en waarden” en ISIS millennia oude Romeinse ‘stad’ opblazen omdat het in hun ogen beledigend is voor hun cultuur en “normen en waarden” reageren we allemaal geschokt. Maar een radicale minderheid die onze cultuur probeert te cancelen omdat het niet in hun straatje van “normen en waarden” past, staan we allemaal toe te juichen..

Ik pas voor censuur

[Reactie gewijzigd door er0mess op 22 februari 2021 17:48]

Beledigen is niet goed.
Een andere mening hebben is prima.
Dat is leuk. Maar wat als je mening als beledigend wordt opgevat. Moet je dan je mening voor je houden omdat iemand de waarheid niet kan of wil accepteren?
Nee.
Dit was verder puur een reactie op de zin "Beledigen moet altijd kunnen" En dat is niet zo. Dat is heel wat anders dan een mening geven die als beledigend wordt opgevat.
Als jij een mening geeft die een ander beledigend vind ben je toch aan het beledigen (in de ogen van de “beledigde”)..

Daarom moet het altijd kunnen. We zijn met 7 miljard mensen en dus 7 miljard meningen wat wel en niet beledigend is. Wat jij ook zegt, schrijft, zingt, tekent, creëert en noem het maar op, hoe goed bedoelt ook is altijd wel beledigend voor iemand. Moet je daarom altijd maar je mond houden?

Ik vind dit, denkend aan de laffe moord op de redactie van Charlie Hebdo of de laffe moord op Samuel Paty (de onthoofde leraar) een ontzetten enge, gevaarlijke, ondoordachte en ondemocratisch gedachte dat je niet meer mag beledigen...

[Reactie gewijzigd door er0mess op 22 februari 2021 18:29]

Het zou er volgens mij om moeten gaan wat je wilt bereiken. Een pittige discussie, of een maatschappelijke misstand aan de kaak stellen? Dan is het prima om grove taal te gebruiken of de ander z'n wereldbeeld omlaag te halen, hoewel ik zelf zelden heb meegemaakt dat je een productieve uitkomst krijgt nadat een van de twee dat doet. (In deze context is het zelfs een grondrecht om te beledigen,

Als je het gebruikt omdat het kan, of omdat je een andere groep mensen lager dan jou wil houden, dan overtreed je een morele grens. Dus "Johnson moordenaar" is prima, maar "Alle steelmarokkanen terug naar Turkije" is niet oké. Beiden zijn beledigend, maar de laatste dient geen enkel doel in het maatschappelijk debat.
Het gaat om de intentie.

Beledig je *om* te beledigen? Dan ben je wellicht zelf de zielige zeikerd.
Beledig je als bijproduct van een discussie of 'ongelukje'? Tjah, laten we die discussie dan voeren, of eventueel stoppen met per ongeluk beledigen, schijnbaar was het toch al niet de bedoeling.

Je krijgt overigens een min 1 omdat klagen over moderaties netjes op het forum kan, en omdat je natuurlijk niet kunt verwachten dat je door alle moderators die je "zielige zeikerds" noemt op waarde geschat gaat worden. Zie ook vooral wat Arnoud schrijft, je beledigd de moderators, en je oogst daarmee precies de reactie die hij verwacht te zien. (6 minnetjes)
Je hebt geen recht om niet beledigd te worden. In een open en democratische samenleving moet je kritiek kunnen uiten ook als het andere mensen niet welgevallig is. En belediging is gewoon een stijl-vorm van een mening of kritiek.

De cancel cultuur heeft tot gevolg dat mensen monddood gemaakt worden. Daarmee wordt iedereen de kans ontnomen om kennis te nemen van de onderbouwing en zich daar een mening over te vormen.
kritiek is niet hetzelfde als beledigen.
beledigen heeft in het strafrecht zelfs een invulling, kritiek logischerwijze niet. .
Daarmee wordt iedereen de kans ontnomen om kennis te nemen van de onderbouwing en zich daar een mening over te vormen.
Nu moet jij mij eens uitleggen door iemand te beledigen ( 1) Affronteren 2) Belasteren 3) Beschimpen 4) Blesseren 5) Bruuskeren 6) Froisseren 7) Grieven 8) Grof vertellen 9) Hekelen 10) Honen 11) Iemand kwetsen in zijn eer 12) Iemands eer aanranden 13) Iemands goede naam aanranden 14) Insulteren 15) Krenken 16) Kwetsen 17) Kwetsen met woorden 18) Lasteren ) ervoor gaat zorgen dat er überhaupt nog aan onderbouwing gedaan gaat worden. Het is net dat soort taalgebruik dat een intellectueel debat in de weg staat. (imho). Ik ben benieuwd in welk woordenboek jij gaat vinden dat belediging een stijlvorm van een mening of kritiek is, dat is jouw persoonlijke invulling.

[Reactie gewijzigd door Yoshi op 22 februari 2021 19:01]

Tja, als je ergens iets maakt met link naar de 'echte wereld', zal er ooit een moment komen dat dit een probleem gaat worden. Niemand zeurde hier over toen de originele game ooit uit kwam, maar anno 2021 zijn we in iets gevoeligere 'straatjes' terecht te komen dat je soms maar gezeur uit de weg moet gaan en buigen voor zo'n insteek. 99% zal het waarschijnlijk niet zijn opgevallen, 99% zal er geen problemen mee hebben, maar komt het in het nieuws, heeft 99% er wel een mening over :P
Verander het karakter dan ook maar meteen in E Wuling.
(Wuling is een Chinees automerk, en de naam + logo is een aftreksel van Mitsubishi)

Op dit item kan niet meer gereageerd worden.


Nintendo Switch (OLED model) Apple iPhone SE (2022) LG G1 Google Pixel 6 Call of Duty: Vanguard Samsung Galaxy S22 Garmin fēnix 7 Nintendo Switch Lite

Tweakers vormt samen met Hardware Info, AutoTrack, Gaspedaal.nl, Nationale Vacaturebank, Intermediair en Independer DPG Online Services B.V.
Alle rechten voorbehouden © 1998 - 2022 Hosting door True

Tweakers maakt gebruik van cookies

Tweakers plaatst functionele en analytische cookies voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Deze cookies zijn noodzakelijk. Om op Tweakers relevantere advertenties te tonen en om ingesloten content van derden te tonen (bijvoorbeeld video's), vragen we je toestemming. Via ingesloten content kunnen derde partijen diensten leveren en verbeteren, bezoekersstatistieken bijhouden, gepersonaliseerde content tonen, gerichte advertenties tonen en gebruikersprofielen opbouwen. Hiervoor worden apparaatgegevens, IP-adres, geolocatie en surfgedrag vastgelegd.

Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Sluiten

Toestemming beheren

Hieronder kun je per doeleinde of partij toestemming geven of intrekken. Meer informatie vind je in ons cookiebeleid.

Functioneel en analytisch

Deze cookies zijn noodzakelijk voor het functioneren van de website en het verbeteren van de website-ervaring. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie. Meer details

janee

  Relevantere advertenties

  Dit beperkt het aantal keer dat dezelfde advertentie getoond wordt (frequency capping) en maakt het mogelijk om binnen Tweakers contextuele advertenties te tonen op basis van pagina's die je hebt bezocht. Meer details

  Tweakers genereert een willekeurige unieke code als identifier. Deze data wordt niet gedeeld met adverteerders of andere derde partijen en je kunt niet buiten Tweakers gevolgd worden. Indien je bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je account. Indien je niet bent ingelogd, wordt deze identifier gekoppeld aan je sessie die maximaal 4 maanden actief blijft. Je kunt deze toestemming te allen tijde intrekken.

  Ingesloten content van derden

  Deze cookies kunnen door derde partijen geplaatst worden via ingesloten content. Klik op het informatie-icoon voor meer informatie over de verwerkingsdoeleinden. Meer details

  janee